فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 74، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • افسانه اسفندیاری مهنی، سوده مقصودی* صفحات 7-36

    هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل سازمانی موثر بر تعارض نقش شغلی و خانوادگی پرستاران زن در دوران بیماری کرونا است. در این پژوهش از روش پیمایش استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل زنان پرستار شهرستان جیرفت در بیمارستان های دولتی و خصوصی به تعداد 100 نفر بود که به روش سرشماری انتخاب گردیدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد عوامل سازمانی و تعارض نقش شغلی و خانوادگی استفاده شد. روایی آن ها از طریق روایی صوری و پایایی آنها از طریق آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد از بین عوامل سازمانی، تعهد سازمانی مهمترین پیش بینی کننده تعارض نقش شغلی و خانوادگی زنان شاغل بود (0/465-=t =-3/695، β). نتایج بدست آمده از آزمون مدل نشان می دهد که بین تعارض نقش با عدالت سازمانی (0/47=p<0/001، β)، امکان ارتقای نقش (0/44=p<0/001، β)، درگیری شغلی (0/73=p<0/001، β)، تعهدسازمانی (0/68=p<0/001، β)، احساس گرانباری نقش (0/13=p<0/001، β)، حمایت اجتماعی مافوق (0/7=p<0/001، β)، حمایت اجتماعی همکاران (0/63=p<0/001، β) و رضایت شغلی (0/62=p<0/001، β) رابطه منفی و معنی داری بود. ضریب رگرسیون بین عوامل سازمانی با تعارض نقش شغلی و خانوادگی برابر با 0/31- بود بدین معنی که به ازای یک واحد افزایش در عوامل سازمانی، تعارض نقش شغلی و خانوادگی زنان شاغل معادل 0/31 واحد انحراف معیار کاهش پیدا خواهد کرد.

    کلیدواژگان: تعارض نقش، رضایت شغلی، حمایت اجتماعی، تعهد سازمانی، درگیری شغلی
  • فریبا میر اسکندری*، شیوا آقاپور، روزا کرم پور صفحات 37-64

    چکیدهتحقیر زنان شاغل در محیط های کاری از جمله آسیب های اجتماعی شایعی است که پیامدهای متعددی می تواند داشته باشد. پژوهش حاضر تلاشی است برای مطالعه درک و تصوران زنان شاغل از تحقیر اجتماعی و راهبردهایی که آنها در مقابل تحقیر اجتماعی اتخاذ می کنند. برای تحلیل این مسیله از روش کیفی (نظریه زمینه ای) استفاده شده است و با بهره گیری از روش نمونه گیری هدف مند با 40 نفر از زنان شاغل شهرستان ماکو مصاحبه نیمه ساخت یافته انجام شده است. برای اعتبار و اعتمادبخشی به داده ها، از قابلیت اعتبار یا اعتبارپذیری، انتقال پذیری، قابلیت اعتماد و قابلیت تایید استفاده شده است. پس از تحلیل اطلاعات بر اساس مراحل سه گانه کدگذاری (باز، محوری، گزینشی) در خصوص درک و تصور زنان شاغل از تحقیر در مرحله کدگذاری باز، 25 مفهوم یا کد باز استخراج شد و در مرحله کدگذاری محوری پس از بررسی دقیق میان مفاهیم و برقرای پیوند بین مفاهیم، 5 مقوله بدست آمد که نشان دهنده درک و تصور زنان شاغل از تحقیر اجتماعی می باشد. این مقولات عبارتند از: کلیشه های جنسیتی، تبعیض جنسیتی؛ خشونت ؛ بی اعتمادی، و تجاوز به حقوق زنان. با انتزاع و ترکیب 5 مقوله محوری تحقیق در مرحله کدگذاری گزینشی، مقوله هسته نهایی تحت عنوان تحقیر اجتماعی ظهور کرد که تمامی مقولات محوری را تحت پوشش قرار می دهد. همچنین زنان در موقعیت تحقیر با سه واکنش یا راهبرد رو به رو می شوند: پذیرش وضع موجود، مقاومت و بازاندیشی.

    کلیدواژگان: تحقیر، تحقیر اجتماعی، زنان شاغل
  • سمیه فریدونی*، سعیده اسماعیلی صفحات 65-93
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی تجربیات زیسته ی زنان عضو هیات علمی در فرایند توازن کار و زندگی انجام در سپهر در سپهر فلسفی تفسیرگرایی، با رویکرد کیفی، و با استفاده از روش پدیدارشناسی طراحی شده است. ابزار جمع آوری داده مصاحبه ی نیمه ساختارمند و مشارکت کنندگان در پژوهش 16 عضو هیات علمی زن از دانشگاه های خوارزمی، الزهراء (س) و خواجه نصیر (استان تهران) و دانشگاه قم (استان قم) و دانشگاه ایلام (استان ایلام)، مجرد و متاهل، از رشته ها و گروه های متفاوت فنی، علوم پایه، هنر و علوم انسانی، در سطوح مربی، استادیار و دانشیار، با راهبرد نمونه گزینی هدفمند در دسترس انتخاب شدند. یافته ها نشان می دهد روایت زنان عضو هیات علمی مشارکت کننده در پژوهش از آن چه در فرایند توازن کار و زندگی تجربه کرده اند را می توان در شش مقوله ی اصلی «سبک زندگی زنان عضو هیات علمی»، «دشواری های فرایند جذب»، «مشوق ها»، «موانع تجربه شده توازن کار و زندگی»، «راهبردهای تجربه شده ی توازن کار و زندگی» و «پیشنهادهایی برای توازن» دسته بندی کرد. نهایت آن که به نظر می رسد نهاد دانشگاه به دگردیسی نوینی برای پذیرش حضور زنان و همراهی با آنان به عنوان نیروهای حرفه ای نیاز دارد.
    کلیدواژگان: توازن کار و زندگی، زنان عضو هیات علمی، آموزش عالی
  • سحر احسانی*، عباس شاهوردی، فاطمه سلطانی، منیژه فیروزی صفحات 94-120
    بیماری کووید 19 سبک زندگی و الگوهای تعاملی خانواده ها را تغییر داده است. هدف انجام این پژوهش، مطالعه تاثیر اضطراب کرونا و اضطراب مرگ بر تعارض مادران و کودکان 7 تا 12 ساله در دوره قرنطینه خانگی ناشی از کووید-19بود. به این ترتیب، 80 زوج مادر و کودک دبستانی در شهر تهران مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد افزایش اضطراب کرونا در مادران باعث افزایش تعارض در کودکان می شود که این تعارض در نقاشی آنها بازنمایی می گشت. علایم روان شناختی اضطراب کرونا با به تصویر کشیدن فاصله با مادر، جایگاه مادر و پدر در صفحه نقاشی و علایم جسمی اضطراب کرونا با جایگاه کودک، مادر و پدر مرتبط بود. همچنین، اضطراب مرگ با فاصله کودک از مادر، جایگاه کودک و جایگاه پدر مرتبط بود. یافته های پژوهش با نظریه هشیاری انعکاسی پارانکات در مورد بیش هشیاری مادران در زمان برانگیخته شدن اضطرابهای بنیادین مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، اضطراب مرگ، تعارض مادر و کودک، قرنطینه خانگی، کووید
  • اعظم علیزاده*، پروانه دانش، امیر ملکی، فاطمه جواهری صفحات 121-149
    جنسیت یکی از عوامل متمایز کننده سلامت انسان ها است. این پژوهش، به منظور شناسایی برخی عوامل اجتماعی موثر بر سلامت روان زنان و مردان انجام شده است. به این منظوریک پژوهش میدانی براساس روش پیمایش انجام شد. از بین زنان و مردان متاهل 20تا60 ساله متاهل ساکن شهر کرمان براساس روش نمونه گیری سهمیه بندی نمونه ای 600 نفر انتخاب شد. نتایج به دست آمده نشان داد میانگین نمره سلامت روان مردان(5/23) به طورمعناداری از میانگین سلامت روان زنان (6/20) بیشتر است. همچنین میانگین نمره «نابرابری در بهره مندی از منابع و فرصت ها» برای زنان (6/73) و برای مردان(8/54) است. نمره «آسیب پذیری مردان در سلامت» (43) و نمره آسیب پذیری زنان (46) است. به این ترتیب می توان گفت زنان در مقایسه با مردان سلامت روان ضعیف تر، بهره مندی کم تری از منابع و فرصت ها و درجه بالاتری از آسیب پذیری در سلامت را تجربه می کنند. تحلیل های آماری نشان داد «نابرابری در بهره مندی از منابع و فرصت ها» با ضریب 16/0- و «آسیب پذیری در سلامت» با ضریب 24/0- بر سلامت روان زنان تاثیر معنادار و منفی دارد. نابرابری های جنسیتی هم به طور مستقیم و هم از طریق افزایش آسیب پذیری در سلامت زنان اثر کاهنده بر سلامت روان آنان دارد. یافته ها حاکی از آن است که در نوع عوامل اجتماعی اثر گذار بر سلامت روان مردان و زنان تفاوت وجود دارد . تحلیل سلامت روان زنان مستلزم توجه به شرایط اجتماعی که آنها در آن به سر می برند دارد.
    کلیدواژگان: تفاوت جنسیتی، سلامت روان، نابرابری در بهره مندی از منابع و فرصتها، آسیب پذیری در سلامت
  • بدیع قربانی، سمیه تاجیک اسماعیلی* صفحات 150-185
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل وضعیت مهارتهای زندگی شهروندان تهرانی به تفکیک مهارتهای 18 گانه زندگی و با تاکید بر مقایسه مهارتهای زنان و مردان، طراحی و اجرا شده است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- پیمایشی و ابزار اندازهگیری آن پرسشنامه است. جامعه آماری شامل کلیه شهروندان ساکن شهر تهران است. پرسشنامه های پژوهش از طریقgoogle form بین یک نمونه 396 نفری توزیع شد. یافته های پژوهش نشان داد، به ترتیب بهترین وضعیت مهارت در شهروندان تهرانی، در روابط بینفردی(سطح جمعی)، نحوه گردآوری اطلاعات ، مهارت مشارکت همگانی (با میانگینهای 3.71، 3.61 و 3.60) بوده، در صورتی که مهارت درک اصول آزادی، عدالت و تساوی، مهارتهای مربوط به ارتباطهای انسانی، مهارت تفکر خلاق (خلاقیت) (با میانگین های 3.26، 3.04 و 2.49) در وضعیت پایینتری قرار داشته و در مجموع، وضعیت کلی مهارتهای زندگی شهروندان تهرانی با میانگین 3.33 ، کمی بیش از حد متوسط است. در زمینه مقایسه و بررسی تفاوت مهارتهای شهروندان زن و مرد، نتایج آزمون تی نشان میدهد، در مهارت حل مسیله، مهارت مشارکت همگانی، تفکر انتقادی، درک اصول آزادی، عدالت وتساوی، شرکت در فعالیت هایی که منافع را بهبود می بخشد، مهارت های مربوط به رعایت و بکارگیری نکات ایمنی، وضعیت زنان و مردان متفاوت استsig<0.05)). زنان در مهارت حل مسیله و مهارت مشارکت همگانی، وضعیت بهتری داشته ولی در درک اصول آزادی، عدالت و تساوی، شرکت در فعالیت هایی که منافع را بهبود می بخشد و مهارت های مربوط به رعایت و به کارگیری نکات ایمنی، مردان نسبت به زنان در موقعیت بالاتری قرار دارند.
    کلیدواژگان: مهارت، مهارت های زندگی، شهروندان، زنان، مردان
  • آزاده عسکری*، ریحانه رحمت جو، امید شکری صفحات 186-217
    در سال های اخیر، تلاش در راستای ایجاد محیط های کاری دربرگیرنده از برجسته ترین دغدغه های سراسر جهان بوده است. یکی از اقدامات مهم در این راستا، کاهش سوگیری و تبعیض جنسیتی در محیط کار است که به سازمان ها اجازه می دهد از ظرفیت، توانایی و استعداد همه ی کارکنان خود استفاده کنند. پژوهش حاضر قصد دارد با اتخاذ رویکردی همه جانبه و جامع به این قضیه بپردازد و بدین منظور، چندین نگرش و ذهنیت زنان شاغل را مورد مطالعه قرار می دهد: موفقیت شغلی ذهنی شان، ادراکشان از میزان تبعیض جنسیتی در محیط کار و همچنین، انتظارات و ارزش های شغلی شان. با توجه به پیشینه ی پژوهش این حوزه، پژوهش حاضر نقش تعدیل کنندگی انتظارات و ارزش های شغلی را در قالب سازه ی «لنگرگاه های شغلی» شاین بر رابطه ی بین موفقیت شغلی ذهنی و تبعیض جنسیتی ادراک شده می سنجد. نمونه ی مطالعه، با حجم 181 نفر، به روش غیرتصادفی و در دسترس انتخاب شده اند و به سوالات پرسشنامه های پژوهش به صورت آنلاین پاسخ داده اند. نتایج نشان دادند هرچه زنان تبعیض جنسیتی بیشتری در محیط کار احساس کنند، موفقیت شغلی ذهنی شان کمتر می شود. همچنین، تایید شد که لنگرگاه های شغلی شدت رابطه ی بین این دو متغیر را تحت تاثیر قرار می دهند؛ در میان لنگرگاه ها، لنگرگاه شایستگی فنی بیشترین تاثیر و لنگرگاه امنیت و ثبات کمترین تاثیر را در رابطه ی مذکور دارد.
    کلیدواژگان: تبعیض جنسیتی ادراک شده، موفقیت شغلی ذهنی، لنگرگاه شغلی، زنان شاغل
|
  • Afsaneh Sfandiari Mehni, Soodeh Maghsoodi * Pages 7-36

    The aim of the present study is to investigate the organizational factors affecting the conflict between the professional and family roles of female nurses during the corona disease. Survey method was used in this research. The statistical population of the study included 100 women nurses in public and private hospitals in Jiroft city, who were selected by census method. In order to collect information, a standard questionnaire of organizational factors and conflict between work and family roles was used. Their validity was confirmed through face validity and reliability through Cronbach's alpha. The results of the regression analysis showed that among the organizational factors, organizational commitment was the most important predictor of the conflict between work and family roles of working women (t=-3.695, β=-0.456). The results obtained from the model test show that between role conflict and organizational justice (β=0.47, p < 0.001), the possibility of role promotion (β = 0.44, p < 0.001), job involvement (β=0.73, p<0.001), organizational commitment (β=0.68, p<0.001), The feeling of preciousness of the role (β=0.13, p<0.001), superior social support (β=0.7, p<0.001), colleagues' social support (β=0.001 β=0.63, p<0.001) and job satisfaction (β=0.62, p<0.001) had a negative and significant relationship. The regression coefficient between organizational factors and family and work role conflict was equal to -0.31, which means that for one-unit increase in organizational factors, the work and family role conflict of working women will decrease by 0.31 standard deviation units.

    Keywords: role conflict, Job Satisfaction, Social Support, organizational commitment, job conflict
  • Fariba Miraskandary *, Shiva Aghapour, Rosa Karampour Pages 37-64

    AbstractThe humiliation of women working in work environments is one of the common social injuries that can have many consequences.The present study is an attempt to study the understanding and women's imagination of social humiliation and strategies they adopt to social humiliation. To analyze this issue, qualitative method (land survival) has been used And using the targeted sampling method with 40 women working in Moko, the interviewed interview has been conducted. For validity and trust in data, the credit or validity, transmission, adequate trust and confirmation capability are used. After analyzing information based on the three-coding (open, axial, selective) stages on the understanding and impression of women working from humiliation in open encoding stage, 25 concept or open code was extracted, and at the axial stage, after the exact check between the concepts and the bond between the concepts, 5 categories were obtained, indicating the understanding and impression of women working on social humiliation.These categories include gender stereotypes, gender discrimination; violence; defective, and rape of women's rights.With the abstraction and combination of 5 axial categories of research in the selection of selective coding, the ultimate core of the cultural transaction emerged to cover all the axial categories. Also, women are in the position of humiliation with three reactions or strategies: acceptance of existing status, resistance and redevelopment.

    Keywords: humiliation, social humiliation, working women
  • Somayeh Fereidouni *, Saeede Esmaeeili Pages 65-93
    The present study has been designed to reflect on the lived experiences of female faculty members in the process of work life balance. This qualitative phenomenological study has been led in the interpretivism paradigm.Semi-structured interview data collection was the tool for data gathering and participants in the study were 16 female faculty members from Kharazmi, Al-Zahra and Khajeh Nasir universities (Tehran province) and Qom university (Qom province) and Ilam university (Ilam province), single and married, from Different disciplines and groups of technical, basic sciences, arts and humanities who were selected at the level of instructor, assistant professor and associate professor with the available purposeful sampling strategy. The findings show that the narrative of the participants could be categorized on 6 main themes including; "participants’ lifestyle", "difficulties in the process of recruitment", "incentives", "barriers experienced in the process of WLB "," experienced strategies for WLB" and "Suggestions for WLB". Finally, it seems that the university institution needs a new transformation to accept the presence of women and accompany them as professional forces.
    Keywords: Work Life Balance, Female Faculty Members, higher education
  • Sahar Ehsani *, Abbas Shahverdi, Fatemeh Soltani, Manijeh Firoozi Pages 94-120
    COVID-19 has changed the lifestyles and patterns of interaction in families. This study aimed to investigate the effect of coronavirus anxiety and death anxiety on the conflict between mothers and children aged 7 to 12 years in the home quarantine cause of COVID-19. Thus, 80 couples of mothers and primary school children in Tehran were studied. The results showed that increasing coronavirus anxiety in mothers increases conflict in children, which was represented in their paintings. The psychological symptoms of coronavirus anxiety were related to the position of the child, mother and father on the child’s drawing, and the physical symptoms of coronavirus anxiety disorder were related to the position of the child, mother, and father in the paintings. Also, death anxiety was related to the child's distance from the mother, the child and the father's position. Findings of the study were discussed with Parncutt's “Reflective Consciousness Theory” of maternal hypersensitivity at the time of arousal of fundamental anxiety.
    Keywords: Coronavirus Anxiety, Death Anxiety, Mother-Child Conflict, Home Quarantine, Covid-19
  • Azam Alizadeh *, Parvaneh Danesh, Amir Maleki, Fatemeh Javaheri Pages 121-149
    Gender is one of the distinguishing factors of human health. This research was done in order to identify some social factors affecting the mental health of women and men. To analyze this issue. For this purpose, a field research was organized based on the survey method. Among married men and women aged 20-60 living in Kerman city, a sample of 600 people was selected and interviewed based on quota sampling method. The obtained results showed that the mean mental health score of men (23.5) is significantly higher than the mean mental health score of women (20.6). Also, the average score of "inequality in benefiting from resources and opportunities" is 73.6 for women and 54.8 for men. The score of "men's vulnerability in health" is (43) and the score of women's vulnerability is (46). In this way, it can be said that compared to men, women experience weaker mental health, less benefit from resources and opportunities, and a higher degree of vulnerability in health. Statistical analyzes showed that "inequality in benefiting from resources and opportunities"and "vulnerability in health" have a significant and negative effect on women's mental health. Gender inequalities have a reducing effect on women's mental health, both directly and through increased vulnerability in women's health. The findings indicate that there is a difference in the type of social factors affecting the mental health of men and women, and the analysis of women's mental health requires attention to the social conditions in which they live and gender analysis.
    Keywords: Gender Differences, Mental Health, inequality in access to resources, opportunities, vulnerability in health
  • Badee Ghorbani, Somayyeh Tajik Esmaeili * Pages 150-185
    This study was designed and conducted with the aim of analyzing the status of life skills of Tehran citizens separately into 18 life skills and with emphasis on comparing the skills of men and women. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method and its measurement tool is a questionnaire. The statistical population includes all citizens living in Tehran. Research questionnaires were distributed among a sample of 396 people through Google form. Findings showed that the best skills in Tehran citizens, respectively, in interpersonal relationships, data collection, public participation skills, while the skills of understanding the principles of freedom, justice and equality The skills related to human communication, creative thinking skills are in a lower status and in general, the general status of life skills of Tehran citizens with an average of 3.33 is slightly above average. In comparing and examining the differences in the skills of male and female citizens, the results of the t-test show that in problem-solving skills, public participation skills, critical thinking, understanding the principles of freedom, justice and equality, participating in activities that improve interests, skills Regarding the observance and application of safety points, the situation of women and men is different. Women are better off in problem-solving skills and public participation skills, but in understanding the principles of freedom, justice and equality, participating in activities that improve benefits, and skills related to observing and applying safety tips, men are in a higher position than women. Are located.
    Keywords: Skills, Life skills, citizens, Women, Men
  • Azadeh Askari *, Reihaneh Rahmatjoo, Omid Shokri Pages 186-217
    Efforts aiming at providing as most inclusive of a workplace as possible have brought to highlight in the past few decades. The goal of these measures is to improve equity and equality in the workplace for women, applying a comprehensive approach based on organizational psychology studies. Present study aims to explore women’s experience of gender discrimination in the workplace (Perceived Gender Discrimination) and the effect it has on their self-appraisal of their achievements and success (Subjective Career Success). Another question the present study posits is whether women’s career-related expectations, values, and priorities play a role in the relationship between the two mentioned variables. Overall, this research would investigate the relationship between Perceived Gender Discrimination and Subjective Career Success among female employees, studying a sample of 181 women, with a look at Career Anchors as a potential moderator. The results confirm the significantly negative effect of Perceived Gender Discrimination on Subjective Career Success and it also seems like Career Anchors play a moderating role in this relationship.
    Keywords: Perceived gender discrimination, subjective career success, Career anchors, female workers