فهرست مطالب

Journal of adolescent and youth psychological studies
Volume:4 Issue: 3, 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/03/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مهسا کریمی، عباس قلتاش*، سید رمضان عقیلی صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای خودکارآمدی در رابطه بین سرمایه روانشناختی با عملکرد شغلی نوآورانه معلمان مقطع ابتدایی شهر کرج انجام شد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی؛ به لحاظ نوع داده ها، کمی؛ همچنین به لحاظ ماهیت پژوهش، توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان مقطع ابتدایی در شهر کرج بود. 242 نفر بر اساس محاسبه حجم نمونه در معادلات ساختاری و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد سرمایه روانشناختی لوتانز و همکاران (2010)، عملکرد شغلی نوآورانه اسکات و براس (1994) و خودکارآمدی ریگز و کنایت (1994) بود. در بخش کمی به منظور محاسبه روایی از روایی محتوایی و سازه و همین طور به منظور محاسبه پایایی از ضرایب آلفای کرونباخ (7/0<α) و ترکیبی(7/0<α) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها در دوبخش آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و...) و استنباطی (همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری) از طریق نرم افزارهای Spss-V23 و LISREL-V8.8 انجام پذیرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین سرمایه روانشناختی (63/0) و خودکارآمدی (57/0) بر عملکرد شغلی نوآورانه رابطه وجود دارد؛ همچنین خودکارآمدی در رابطه سرمایه های روانشناختی بر خودکارآمدی (74/0) نقش میانجی ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج بیان گر روا (5/0<AVE) و پایا بودن پرسشنامه های پژوهش بود؛ در نهایت یافته ها نشان داد مدل پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، سرمایه روانشناختی، عملکرد شغلی نوآورانه
  • فیروزه کیهان*، محمدحسن غنی فر، قاسم آهی صفحات 12-24
    زمینه و هدف

    روابط فرازناشویی از جمله عواملی است که سلامت خانواده را با چالش مواجه کرده و مهم ترین عامل تهدیدکننده عملکرد، ثبات و تداوم روابط زناشویی است. هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شاخص های شناختی (اجتناب تجربه ای و تنظیم هیجان) در زوجین آسیب دیده از روابط فرازناشویی بود.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نوع طرح های کاربردی و تجربی میدانی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه زوجین آسیب دیده از روابط فرا زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1400 بود که از بین آن ها، تعداد 60  نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در سه گروه زوج درمانی هیجان مدار، زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه گواه (هر گروه 20 نفر) گمارده شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه اجتناب تجربی بوند و همکاران (2007) و پرسشنامه تنظیم هیجان گرانفسکی، کرایج و اسپینهوون (2001) به دست آمد. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد براساس بسته مک کی و همکاران (2012) و پروتکل درمان مبتنی بر زوج درمانی هیجان مدار (جانسون، 2004) در ده جلسه 90 دقیقه ای به صورت هفتگی اجرا شدند. گروه گواه، درمانی دریافت نکرد و در لیست انتظار قرار گرفت. در راستای تحلیل استنباطی از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS.22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین سه گروه زوج درمانی هیجان مدار، زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه گواه بر شاخص های شناختی اجتناب تجربه ای (08/54=F)  و تنظیم هیجان (53/31=F) تفاوت معناداری از نظر آماری وجود دارد. اجتناب تجربه ای و تنظیم هیجان به ترتیب در گروه درمان پذیرش و تعهد در پایان پس آزمون پایین تر و بالاتر از گروه زوج درمانی هیجان مدار و گروه گواه بوده است (01/0>p).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت از نظر تاثیرگذاری، درمان پذیرش و تعهد بیش ترین تاثیر را بر  بهبود متغیرهای اجتناب تجربه ای و تنظیم هیجان داشتند.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، درمان پذیرش و تعهد، اجتناب تجربه ای، تنظیم هیجان، روابط فرازناشویی
  • فتانه میرزایی کندری، سهراب عبدی زرین*، علیرضا آقا یوسفی صفحات 25-44
    زمینه و هدف

    تحولات ناشی از تغییرات جامعه نیز می تواند زمینه ساز تفاوت در ارزش ها، خواسته ها وانتظارات زوجین از یکدیگر باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه مدل  تعارض زناشویی بر اساس خودمتمایزسازی و خانواده گرایی با نقش میانجی صمیمیت و بلوغ عاطفی در خانواده های سنتی و مدرن بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر با هدف کاربردی و روش همبستگی است. جامعه شامل کلیه زوجین ساکن شهر تهران، روش نمونه گیری در دسترس بود. از 1107 نفری که به پرسشنامه پاسخ دادند، 590 زن و شوهر به عنوان نمونه ی پژوهش انتخاب شدند.  ابتدا میانگین و انحراف معیار پرسشنامه تفکیک سنتی از مدرن، محاسبه شد و بر اساس یک انحراف استاندارد از میانگین، خانواده های سنتی (35 زوج) و خانواده های مدرن (46 زوج) تفکیک شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل: پرسشنامه محقق ساخته تفکیک خانواده سنتی از مدرن، و پرسشنامه های تعارض زناشویی، خود متمایز سازی، خانواده گرایی، صمیمیت و بلوغ عاطفی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه از تحلیل مسیر و مدل معادلات ساختاری و برای مقایسه ی میانگین متغیرها از آزمون T مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج  نشان داد  این مدل در خانواده های سنتی و مدرن از برازش مناسب برخوردار است و مثبت بودن شاخص نیکویی برازش (GOF) در خانواده سنتی و مدرن بترتیب دارای مقدار 83/0 و 56/0 است. چون این مقدار بیشتر از 35/0 است، در نتیجه برازش کلی مدل تایید گردید (01/0>P).

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود در مراکز درمانی و مشاوره ای  در حل تعارض زناشویی  ویژگی های  خانواده  های مدرن و سنتی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: خانواده سنتی و مدرن، تعارض زناشویی، خودمتمایزسازی، خانواده گرایی، صمیمیت و بلوغ عاطفی
  • شکوفه خوش نشان، داوود تقوایی*، ذبیح پیرانی صفحات 45-59
    زمینه و هدف

    مقایسه اثربخشی آموزش مهارت های حل مساله مبتنی بر نظریه های تولمن و گشتالت بر سبک های حل مساله دانش آموزان دوره متوسطه هدف اصلی این پژوهش نیمه آزمایشی بوده است.

    روش پژوهش:

     جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه شهر همدان حجم نمونه آماری 75 نفر (3 گروه 25 نفری) بود که از طریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه حل مساله دزوریلا، نزو، مید اولیورز (2000) و برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره MANCOVA و آزمون تعقیبی شفه استفاده شد.

    یافته ها

    بین میزان تاثیر آموزش مهارت های حل مساله مبتنی بر این نظریه ها بر سبک های حل مساله دانش آموزان، تفاوت وجود دارد.. میزان تاثیر آموزش مبتنی بر نظریه تولمن نسبت به نظریه گشتالت در همه سبک های حل مساله دانش آموزان بیشتر است.

    نتیجه گیری

    این آموزش ها میزان استفاده از سبک های جهت گیری مثبت و منطقی را افزایش و استفاده از دو سبک جهت گیری منفی، اجتنابی و تکانشی را در دانش آموزان کاهش می دهند. میزان تاثیر آموزش مبتنی بر نظریه تولمن نسبت به نظریه گشتالت در همه سبک های حل مساله دانش آموزان بیشتر است.

    کلیدواژگان: تولمن، گشتالت، دانش آموزان، سبک های حل مساله، مهارت های حل مساله
  • جواد بیژنی، نظام هاشمی*، ابوطالب سعادتی شامیر صفحات 60-71
    زمینه و هدف

    ثبات زناشویی به عنوان شاخص استمرار و دوام هسته ای از استقلال، اعتماد و دوستی دوجانبه مطرح می شود و عامل پیش بینی کننده شادی و شادکامی زناشویی به شمار می رود و از عوامل فردی و بین فردی متعددی تاثیر می پذیرد لذا هدف این پژو هش تدوین مدل ساختاری پیش  بینی بی ثباتی  زندگی  زناشویی بر مبنای سبک های دلبستگی و سبک های  مقابله ای : نقش  واسطه ای تاب آوری در  زوج های  متعارض بود.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش توصیفی از  نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل زوج های  مراجعه کننده به مراکز  مشاوره نیروی  انتظامی  در  شهر  تهران در  سال 1398 بود  که با روش نمونه گیری در دسترس (داوطلبانه) انتخاب تعداد 300 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و به مقیاس بی ثباتی ازدواج ثبات زناشویی ادواردز و همکاران (1987)، ،پرسشنامه سبک های مقابله ای که توسط لازاروس و فولکمن (1985) وپرسشنامه تاب آوری کانر و دیوید سون (2003) پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که یافته ها نشان داد که سبک های مقابله ای به طور مستقیم پیش بینی کننده بی ثباتی زندگی زناشویی در زوجین متعارض می باشد و تاب آوری نقش میانجی معنی داری در ارتباط بین سبک های مقابله ای هیجان مدار و مساله مدار و بی ثباتی زناشویی داشت، همچنین نتایج نشان دادن تاب آوری نقش میانجی معنی داری در ارتباط بین سبک دلبستگی ایمن  سبک دلبستگی نا ایمن اجتنابی  با بی ثباتی زناشویی داشت. با این حال تاب آوری نقش میانجی معنی داری در ارتباط بین سبک دلبستگی دو سوگرا با بی ثباتی زناشویی نداشت. (P<.01)

    نتیجه گیری

     با توجه به نقش سبک های مقابله ای، سبک های  دلبستگی وتاب اوری در  پیش بینی بی ثباتی زندگی زناشویی، می توان نتیجه گرفت آموزش  سبک های  مقابله ای کارآمد، توجه به تاب آوری و و شناسایی سبک های  دلبستگی زوجین بین زوجین می تواند از آسیب های  تهدید کننده پایداری  زندگی  زناشویی پیشگیری کند.

    کلیدواژگان: بی ثباتی زندگی زناشویی، سبکهای مقابله ای، سبکهای دلبستگی، تاب آوری
  • اشرف سادات تاج زاد قهی، حجت الله مرادی*، حسین بیگدلی صفحات 72-87
    زمینه و هدف

    اضافه وزن یک مشکل سلامت عمومی در جوامع توسعه یافته و درحال توسعه است و پیامدهای روانشناختی زیادی بهمراه دارد بنابراین این پژوهش با هدف اثربخشی درمان ذهن آگاهی بر نشخوار فکری و تحمل پریشانی در نوجوانان دختر با شاخص توده بدنی بالا انجام شد.

    روش پژوهش: 

    نیمه‏ آزمایشی با طرح پیش ‏آزمون، پس ‏آزمون و دوره پیگیری دو ماهه با گروه‏ گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی نوجوانان دختر دارای اضافه وزن دوره متوسطه دوم مدارس دولتی شهر تهران در سال 401-1400 بود، که از میان آن‏ها با روش نمونه‏ گیری داوطلبانه تعداد 30 نفر انتخاب و به شیوه تصادفی ساده در دو گروه 15 نفری گمارش شدند. گردآوری داده‏ها علاوه بر چک لیست اطلاعات جمعیت‏ شناختی-فرم محقق ساخته با پرسش‏نامه نشخوار فکری (نولن-هوکسما و ماور، 1991) و پرسش‏نامه تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005) انجام شد. برای آزمودنی‏های گروه درمان ذهن آگاهی 8 جلسه هفتگی اجرا شد. (2 جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 1 ساعت). داده ‏ها با کمک روش‏ های آمار توصیفی، آزمون‏های مربوط به رعایت پیش فرض‏های آماری و واریانس با اندازه‏گیری مکرر با نرم‏افزار آماری SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها

    نشخوار فکری و ابعاد آن در افراد گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه در مرحله پس آزمون به طور معناداری کاهش یافته است و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز پایدار بوده است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بین میانگین نمره تحمل پریشانی و ابعاد آن در افراد دو گروه در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معنادار بوده است (05/0>P).

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، نشخوار فکری، درمان ذهن آگاهی، شاخص توده بدنی
  • هلن سراجیان مارالان، شهرام واحدی*، غلامرضا چلبیانلو صفحات 88-113
    زمینه و هدف

    ناتوانی‎های یادگیری، مشکلات پردازش اطلاعات به دست آمده از محیط اطراف، مبتنی بر اختلالات عصب شناختی است. این مشکلات پردازشی می‎توانند در یادگیری مهارت‎های اساسی مانند خواندن، نوشتن و یا ریاضی اختلال ایجاد کنند. هدف پژوهش حاضر فراتحلیل اثربخشی تحریک الکرتیکی مغز بر حافظه افراد دارای ناتوانی یادگیری بود.

     روش پژوهش: 

    این پژوهش با استفاده از روش فراتحلیل انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی پژوهش‎های فارسی و انگلیسی انجام شده در زمینه اثربخشی  مداخله تحریک الکتریکی مغز بر بهبود حافظه افراد دارای ناتوانی یادگیری بود. از میان آن‎ها، پژوهش‎های دارای ملاک فراتحلیل توسط نرم افزار جامع فراتحلیل بررسی شدند.

     یافته ‎ها:

     این پژوهش‎ها مبتنی بر 450 نمونه و 26 اندازه اثر بودند. نتایج فراتحلیل نشان داد میزان اندازه اثر تحریک الکتریکی مغز بر بهبود حافظه افراد دارای ناتوانی یادگیری 188/1=d است. این اندازه اثر طبق جدول کوهن مقدار قابل قبول است.

     نتیجه‎ گیری:

     نتایج حاکی از آن است که تحریک الکتریکی مغز بر بهبود حافظه دانش‎آموزان دارای ناتوانی یادگیری  تاثیر فراوان داشته است؛ بنابراین پیشنهاد گردید متخصصان  از این مداخلات در جهت بهبود حافظه این دانش‎آموزان استفاده نمایند. همچنین توجه به  نوع اختلال یادگیری، در اثربخشی درمان حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مغز، ناتوانی یادگیری، فراتحلیل، حافظه
  • سلیمان سلیمانی، پروانه محمدخانی*، کیانوش زهراکار صفحات 114-132
    زمینه و هدف

    گوشی های هوشمند با دسترسی به اینترنت که جایگزین رایانه ها شده اند، به بخش جدایی ناپذیر از زندگی تبدیل و زندگی را آسان تر کرده اند. اما در کنار این ویژگی های مثبت، اثرات منفی مختلفی نیز وجود دارد. بنابراین، استفاده از گوشی های هوشمند می تواند مشکل آفرین نیز باشد. پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل علایم نوموفوبیا در دانش آموزان براساس سبک دلبستگی، سواد رسانه ای و منبع کنترل با میانجی گری اعتیادبه اینترنت انجام گرفت.

    روش پژوهش:

     روش این مطالعه ازنوع همبستگی بود. جامعه آماری این مطالعه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول دولتی شهر قم بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 306 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه نوموفوبیا ایلدیریم و کوریا (2015)، پرسشنامه دلبستگی بزرگسال هازان و شاور (1987)، پرسشنامه سواد رسانه ای فلسفی (1393)، پرسشنامه منبع کنترل راتر (1966) و پرسشنامه اعتیادبه اینترنت یانگ (1999) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مدل علایم نوموفوبیا در دانش آموزان براساس سبک دلبستگی، سواد رسانه ای و منبع کنترل با میانجی گری اعتیاد به اینترنت با داده های تجربی برازش دارد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    توصیه می شود برنامه های مداخله ای در مدارس برای نوجوانان در آسیب پذیرترین جمعیت هایی که با اثرات نامطلوب استفاده از گوشی های هوشمند، به ویژه رفتار نوموفوبیک مواجه هستند، طراحی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: نوموفوبیا، سبک دلبستگی، سواد رسانه ای، منبع کنترل، اعتیاد به اینترنت
  • سحر بیات، منصوره شهریاری احمدی*، مهناز استکی صفحات 133-146
    زمینه و هدف

    افراد مبتلا به اختلال نقص توجه - بیش فعالی با خصوصیات بیش فعالی، تکانشگری و بی توجهی مشخص می شوند. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر تعامل والد - کودک با روش آموزش مجازی بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان دارای بیش فعالی و نقص توجه انجام شد.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش شبه آزمایشی، با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کودکان 10 تا 12 سال منطقه 19 شهر تهران در سال 1400 که مبتلا به بیش فعالی و نقص توجه بود. حجم نمونه تعداد 30 نفر تعیین شد به روش نمونه گیری هدفدار، این تعداد افراد به روش همتاسازی در دو گروه تقسیم شدند که تعداد هر گروه 15 نفر تعیین شد که یک گروه آزمایش به شیوه آموزش مجازی درمان مبتنی بر تعامل والد- کودک را دریافت کردند و گروه گواه هیچ برنامه درمانی را دریافت نکردند. ابزار پژوهش پرسشنامه کارکردهای اجرایی جرارد و همکاران (2000) بود. روش تجزیه و تحلیل داده ها نیز تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره و نرم افزار Spss.22 بود.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر تعامل والد - کودک با روش آموزش مجازی بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان دارای بیش فعالی و نقص توجه موثر است (05/0<p).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت درمان مبتنی بر تعامل والد - کودک با روش آموزش مجازی می تواند در بهبود کارکردهای اجرایی دانش آموزان دارای بیش فعالی و نقص توجه موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: تعامل والد - کودک، آموزش مجازی، کارکردهای اجرایی، بیش فعالی و نقص توجه
  • سارا مرادی* صفحات 147-158
    زمینه و هدف

    بررسی متون و مطالعات روان شناختی نشان می دهد که تنظیم هیجان، عامل مهمی در تعیین سلامتی و داشتن عملکرد موفق در تعاملات اجتماعی است؛ لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی رویکرد مبتنی بر توانمندی بر راهبردهای مقابله ای و تنظیم هیجان دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه بود.

    روش پژوهش: 

    طرح پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و شیوه انجام آن نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه بود که در سال 1401 به کلینیک مشاوره خصوصی در منطقه 5 تهران مراجعه کردند و به شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد 20 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش (10 نفر) و یک گروه کنترل (10 نفر) گمارده شدند. سپس، روی گروه آزمایش مداخله گروهی رویکرد مبتنی بر توانمندی بر اساس پروتکل تهیه شده توسط دربانی و پارساکیا (1401) صورت گرفت. به منظور گردآوری داده ها، ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سبک مقابله ای لازاروس (1988) و پرسشنامه تظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) بود؛ همچنین جهت تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار SPSS-26 و روش تحلیل واریانس با اندازه های مکرر سه مرحله ای استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها بین نمرات راهبردهای مقابله ای و تنظیم هیجان گروه آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معنادار وجود داشت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری داده ها حاکی از آن است که رویکرد مبتنی بر توانمندی بر راهبردهای مقابله ای و تنظیم هیجان اعضای گروه آزمایش تاثیر معنادار داشت و اثربخشی این مداخلات در مرحله پیگیری نیز طبق آزمون تعقیبی بنفرونی پایدار بود.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گیری کرد که برای بهبود راهبردهای مقابله ای و تنظیم هیجان دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه می توان از رویکرد مبتنی بر توانمندی استفاده کرد. از این رو پیشنهاد می گردد در مراکز کلینیک های روانشناسی و مشاوره کودک و نوجوان از این روش استفاده گردد.

    کلیدواژگان: رویکرد مبتنی بر توانمندی، راهبردهای مقابله ای، تنظیم هیجان، دانش آموزان دختر
  • نیما میرزائیان*، زهرا وفایی نژاد، زهرا زمان پور، آریانا شعبان نژاد، آیلین عباسیان صفحات 159-167
    زمینه و هدف

    خودآسیب رسانی به قصد غیرخودکشی  رفتاری است آگاهانه که فرد خودش به بافت های بدنش آسیب می زند و می تواند تبعات فراوانی داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری (CBT) بر نشخوار فکری نوجوانان خودآسیب رسان بدون قصد خودکشی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دانش آموزان 16 تا 18 ساله (پسر و دختر) دبیرستان های شهرستان ساری بود. از این جامعه، 100 نفر به شیوه ی نمونه در دسترس انتخاب و از بین آنها 28 نفر که بالاترین نمرات را در پرسشنامه ی خودجرحی بدون خودکشی (NNSI) کسب کرده بودند، با رعایت معیارهای ورود، گزینش و به صورت تصادفی ساده در یک گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه شامل 14 نفر)  گمارش شدند. گروه آزمایش، درمان شناختی- رفتاری را به روش گروهی طی 12 جلسه 90 دقیقه ای، و گروه گواه نیز تا اجرای آزمون مرحله پس آزمون هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. ابزار به کار رفته در این پژوهش شامل پرسشنامه ی خودجرحی بدون خودکشی (کلونسکی و گلن ،2011) و پرسشنامه نشخوارفکری نولن هوکسما (1991) بود. داده های به دست آمده در دو مرحله پیش آزمون، پس آزمون با استفاده از نرم افزار SPSS-22 به وسیله تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان شناختی- رفتاری منجر به کاهش نشخوار فکری شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش شواهدی را ارایه می کند که درمان شناختی- رفتاری برای کاهش نشخوار فکری در نوجوانان خود آسیب رسان بدون قصد خودکشی روش مناسبی است و می تواند منجر به ارتقاء سلامت روانی آنان شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری، نشخوار فکری، خود آسیب رسانی
  • خدیجه سادات معصومی زاده، محمدرضا پویافر*، عاصمه قاسمی صفحات 168-177
    زمینه و هدف

    روابط عاشقانه، قدمتی به درازنای عمر بشر دارد زیرا بهره مندی از یک زندگی سالم و توام با عشق و صمیمیت، از نیاز های اساسی هر فرد اجتماعی می باشد. این نیاز در مختصات یک جامعه دینی، سویه های متناسب با قوانین دینی و شرعی به خود می گیرد. از سوی دیگر داشتن رویکرد دینی و رعایت الزامات آن می تواند تعیین کننده سبک عشق ورزی افراد باشد. هدف این پژوهش، تبیین جامعه شناختی سبک های عشق ورزی و رابطه آن با دین داری در میان شهروندان تهرانی می باشد.

    روش پژوهش:

      روش این پژوهش توصیفی-همبستگی است که حجم نمونه شامل 300 نفر می باشد که با روش خوشه ای چند مرحله ای از بخش های شمال، مرکز، شرق، غرب و جنوب تهران، انتخاب گردیدند. تحلیل داده های حاصل عملیاتی سازی مدل سنجه ی دینداری کاظمی و فرجی (1395)  و پرسشنامه ی سه وجهی عشق استرنبرگ با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی، انجام شد. تحلیل روابط متغیرهای میانجی، بین متغیرهای مستقل و وابسته اصلی، با استفاده از نرم افزار Spss می باشد. علاوه بر این، برای تحلیل معادلات ساختاری حاکم بر روابط بین متغیرها از تحلیل معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Amos استفاده گردیده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که،  میزان دین داری افراد بر سبک عشق ورزی آن ها موثر است.

    نتیجه گیری

    نتایج مربوط به شاخص های برازش مدل رابطه میزان دین داری با سبک عشق ورزی افراد، نشان می دهد که این مدل، دارای برازش مطلوب با داده ها می باشد.

    کلیدواژگان: جامعه شناختی، سبک عشق ورزی، دین داری
  • طیبه قاسمی دهنوی، زهرا یوسفی*، هادی فرهادی صفحات 178-188
    زمینه و هدف

    امروز حفظ و بقای خانواده نه تنها به دانش نیاز دارد بلکه مهارت های خاص خود را می طلبد یکی از این مهارت ها می تواند مهارت توافق جویی همدلانه توسط مردانه باشد. مطالعه ی حاضر واکاوی مهارت توافق جویی همدلانه در بین زنان متاهل توسط همسران شان بود.

    روش پژوهش: 

    این مطالعه به روش دیدگاه ساختارگرایی اجتماعی که توسط چارمز (2014) ابداع شده انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه مردان متاهلی بودند که موفق شده بودند تا خانواده ای شاد و پایدار داشته باشند و نمونه شامل 10 نفر از این مردان بود که به شکل هدفمند از نوع متجانس و بر اساس ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. مدت زمان هر مصاحبه بین 60 الی 120 دقیقه بود. داده های گردآوری شده به روش چارمز (2014) در سه مرحله کدبندی اولیه، کدبندی محوری و طبقه بندی نهایی تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها سه بعد برای نظریه زمینه ای را آشکار کرد که عبارت بودند از (1) چیستی توافق جویی همدلانه، (2) چرایی توافق جویی همدلانه و (3) چگونگی توافق جویی همدلانه.

    نتیجه گیری

    این نظریه زمینه ای، می تواند در تسهیل آموزش های خانواده جهت موفقیت مردان در زندگی متاهلی، مطالعات مربوط به توافق جویی همدلانه و تسهیل توافق جویی در حوزه مشاوره و درمان خانواده و پیشگیری از طلاق موثر باشد.

    کلیدواژگان: شوهران، توافق جویی همدلانه، نظریه زمینه ای
  • عفت شیرازی، مهدی قاسمی مطلق*، بهرنگ اسماعیلی شاد، ابوالفضل بخشی پور صفحات 189-200
    زمینه و هدف

    اختلال شخصیت مرزی، یک اختلال روانی پیچیده و جدی است که با الگوی فراگیر از مشکلات، در تنظیم هیجانات و کنترل تکانه ها، و بی ثباتی در روابط بین فردی و تصور از خود مشخص می شود. هدف پژوهش حاضر، مدل یابی نشانه های شخصیت مرزی بر اساس دلبستگی: نقش میانجی تمایز یافتگی خود و ذهنی سازی بود.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی و به روش همبستگی (با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری) است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر دوره تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد شهر تهران بود که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند.  نمونه پژوهش حاضر شامل 370 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه شخصیت مرزی (لیشنرنیگ، 1999)، پرسشنامه تجدید نظر شده در روابط نزدیک - ساختار رابطه (فرالی، والرو برنان، 2000)، پرسشنامه تمایزیافتگی خود اسکورن و فریدلندر (1998) و مقیاس کنش انعکاسی فوناگی و همکاران (2015) به دست آمد. در پژوهش حاضر میانگین، انحراف معیار، همبستگی و نرمال بودن توزیع متغیر های پژوهش با استفاده از آمار توصیفی بررسی شد. همچنین به منظور تحلیل داده ها و پاسخ به پرسش های پژوهش از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده می شود که بعد از تحلیل عاملی تاییدی - در قسمت مدل اندازه‎گیری در قسمت مدل معادله ساختاری روابط علی موجود میان متغیرهای مکنون مورد بررسی قرار می گیرد. در قسمت مدل تابع ساختاری شدت روابط علی (مستقیم، غیر مستقیم و کل) میان متغیرهای مکنون و مقدار واریانس تبیین شده در کل مدل مشخص می شود. برای این کار از نرم افزار SPSS و Amos نسخه 21 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد دلبستگی (41/0=β)، تمایزیافتگی خود (24/0=β)، و ذهنی سازی (28/0=β) دارای اثر مستقیم بر نشانه های شخصیت مرزی است (001/0>P). تمایز یافتگی خود و ذهنی سازی در رابطه نشانه های شخصیت مرزی و دلبستگی دارای نقش میانجی بود.

    نتیجه گیری

    در نتیجه می توان نتیجه گرفت مدل یابی نشانه های شخصیت مرزی بر اساس دلبستگی با نقش میانجی تمایز یافتگی خود، و ذهنی سازی از برازش مطلوب برخوردار است.

    کلیدواژگان: شخصیت مرزی، دلبستگی، تمایز یافتگی خود، ذهنی سازی
  • معصومه قلی پور*، جمال صادقی، فاطمه رضانژاد، مرضیه سلیمانی مقدم صفحات 201-211
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات رایج در مدارس پدیده قلدری است که امروزه امری جدی است و کمتر به این پدیده شایع توجه می شود؛ لذا این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای سلامت معنوی در رابطه بین صفات تاریک شخصیتی با گرایش به قلدری سایبری در دانش آموزان متوسطه اول انجام شد. 

    روش پژوهش:

     این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی 658 دانش آموز پسر متوسطه اول پایه نهم در 5 مدرسه دولتی شهر بابل در سال تحصیلی 1402-1401 تشکیل دادند. در این پژوهش برای تعیین حجم نمونه با توجه به تعداد متغیرهای مشاهده شده و تخصیص ضریب 30 (7 متغیر مشاهده شده در مدل) و با احتساب احتمال وجود پرسشنامه های ناقص 250 نفر به عنوان حجم نمونه به روش دردسترس انتخاب گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه پرسشنامه تجربه قلدری - قربانی سایبری آنتیادو و همکاران (2016)، مقیاس سه صفت تاریک شخصیت جانسون و وبستر (2010) و پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون (1982) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش معادلات ساختاری مبتنی بر معادلات رگرسیون انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد روابط معنا داری بین صفات تاریک شخصیتی و سلامت معنوی با گرایش به قلدری سایبری در دانش آموزان متوسطه اول وجود دارد و مدل پژوهش تایید شد و به طور کلی 46 درصد از گرایش به قلدری سایبری توسط صفات تاریک شخصیتی و سلامت معنوی در دانش آموزان متوسطه اول قابل تبیین می باشد. همچنین متغیرهای صفات تاریک شخصیتی و سلامت معنوی بر گرایش به قلدری سایبری در دانش آموزان متوسطه اول اثر مستقیم معنادار دارند و مسیر غیر مستقیم صفات تاریک شخصیتی با میانجی گری سلامت معنوی بر گرایش به قلدری سایبری در دانش آموزان متوسطه اول تایید گردیده شد.

    نتیجه گیری

    این پژوهش تلویحات کاربردی در جهت نقش عوامل شناختی و معنوی در گرایش به گرایش به قلدری سایبری دانش آموزان برای روانشناسان و مشاوران ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، صفات تاریک شخصیتی، قلدری سایبری
  • رضوان افشار، رضا کاظمی، سمیه تکلوی صفحات 212-221
    زمینه و هدف

    یکی از شایع ترین مشکلات روانی در بین بیماران مبتلا به وزوز گوش، اضطراب است. لذا پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان ترکیبی فراشناخت درمانی با تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر کاهش اضطراب مبتلایان به وزوز گوش مزمن صورت گرفت.

    روش پژوهش: 

    طرح پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود و جامعه آماری شامل کلیه بیماران دارای مشکل وزوز گوش مراجعه کننده به مرکز ارزیابی شنوایی رضوان افشار در شهر اراک در سال 1401 بود. حجم نمونه آماری، 30 نفر (15 نفر گروه آزمایشی و 15 نفر گروه کنترل) از جامعه آماری مذکور بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جایدهی شدند. گروه آزمایش در طی 8 جلسه ابتدا به مدت 20 دقیقه تحت تحریک الکتریکی فراجمجمه ای و بلافاصله به مدت 60 دقیقه تحت مداخله فراشناخت درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل تنها درمان معمول خود (تحریک الکتریکی فراجمجمه ای) را دریافت کردند. در این پژوهش، برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب بک استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده های بدست آمده، از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات اضطراب در مراحل قبل و بعد از مداخله در گروه آزمایش به ترتیب 13/11 و 20/7 و در گروه کنترل به ترتیب 40/11 و 53/8 بود. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که میانگین اضطراب در گروه آزمایش، پس از مداخله ترکیبی فراشناخت درمانی با تحریک الکتریکی فراجمجمه ای در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری کاهش پیدا کرده است (01/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که مداخله ترکیبی فراشناخت درمانی با تحریک الکتریکی فراجمجمه ای به طور معناداری سبب بهبود اضطراب شده است، بنابراین استفاده از این مداخله برای مبتلایان به وزوز گوش مزمن پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، تحریک الکتریکی فراجمجمه ای، فراشناخت درمانی، وزوز گوش
|
  • Mahsa Karimi, Abbas Gholtash*, Seyed Ramezan Aghili Pages 1-10

    The present study was conducted with the aim of determining the mediating role of self-efficacy in the relationship between psychological capital and innovative job performance of primary school teachers in Karaj. This research is practical in terms of purpose; In terms of the type of data, little; Also, in terms of the nature of the research, it was descriptive-correlational. The statistical population of the research was all primary school teachers in Karaj city. 242 people were selected based on the calculation of the sample size in structural equations and the stepwise cluster random sampling method. Data collection tools were the standard psychological capital questionnaires of Luthans et al. (2010), Scott and Brass (1994) innovative job performance, and Riggs and Knight (1994) self-efficacy. In the quantitative part, in order to calculate validity, content and construct validity were used, as well as in order to calculate reliability, Cronbach's alpha coefficients (α < 0.7) and composite (α < 0.7) were used, the results of which indicate validity (5.5) AVE<0) and the reliability of research questionnaires. Data analysis was performed in two parts: descriptive statistics (mean, standard deviation, etc.) and inferential (Pearson correlation and structural equation modeling) through Spss-V23 and LISREL-V8.8 software. The findings showed that there is a relationship between psychological capital (0.63) and self-efficacy (0.57) on innovative job performance; Also, self-efficacy plays a mediating role in the relationship between psychological capital and self-efficacy (0.74). Finally, the findings showed that the research model has a good fit.

    Keywords: Self-Efficacy, Psychological Capital, Innovative Job Performance, Resilience
  • Firoozeh Kayhan*, MohammadHassan Ghanifar, Qasem Ahi Pages 12-24
    Background and Aim

    Extramarital relationships are among the factors that challenge family health and are the most important factors that threaten the performance, stability and continuity of marital relationships. The purpose of this study was to compare the effectiveness of emotion-oriented couple therapy and acceptance and commitment-based couple therapy on cognitive indicators (experiential avoidance and emotion regulation) in couples affected by extramarital relationships.

    Methods

    The current research was of the type of applied and experimental field designs of pre-test-post-test and follow-up type with the control group. The statistical population studied in this research included all couples affected by extramarital relations who referred to counseling centers in Tehran in 2021, and among them, 60 people were selected by convenience sampling and divided into three groups. Emotion-oriented couple therapy, acceptance and commitment-based couple therapy, and a control group (20 people in each group) were assigned. The data were obtained using the experimental avoidance questionnaire of Bond et al. (2007) and the emotion regulation questionnaire of Granfski, Kraij and Spinhoven (2001). Treatment based on acceptance and commitment based on the package of McKay et al. (2012) and treatment protocol based on emotion-oriented couple therapy (Johnson, 2004) were implemented in ten 90-minute sessions on a weekly basis. The control group did not receive treatment and was put on the waiting list. In line with inferential analysis, variance analysis method with repeated measurement and SPSS.22 software were used.

    Results

    The results showed that between the three groups of emotion-oriented couple therapy, couple therapy based on acceptance and commitment, and the witness group on the cognitive indicators of experiential avoidance (F=54.08) and emotion regulation (F=31.53) There is a statistically significant difference. Experiential avoidance and emotion regulation were lower and higher in the acceptance and commitment therapy group, respectively, at the end of the post-test than the emotion-oriented couple therapy group and the control group (p<0.01).

    Conclusion

    It can be concluded that in terms of effectiveness, acceptance and commitment therapy had the greatest impact on improving the variables of experiential avoidance and emotion regulation.

    Keywords: emotion-oriented therapy, acceptance, commitment therapy, experiential avoidance, emotion regulation, couples, extramarital relationships
  • Fataneh Mirzaei Kondari, Sohrab Abdi Zarrin*, Alireza Agha Yousefi Pages 25-44
    Aim

    The aim of this study was to compare the model of marital conflict based on self-differentiation and familism with the mediating role of intimacy and emotional maturity in traditional and modern families.

    Methods

    The present study is with an applied purpose and correlation method. The population included all couples living in Tehran, sampling method was available. Out of 1107 people who answered the questionnaire, 590 couples were selected as the research sample.First, the mean and standard deviation of the traditional from modern questionnaire were calculated and based on a standard deviation from the mean, traditional families (35 pairs) and modern families (46 pairs) were separated. Data collection tools included: a researcher-made questionnaire on the separation of traditional and modern families, and questionnaires on marital conflict, self-differentiation, familism, intimacy and emotional maturity.Path analysis and structural equation modeling were used to analyze the data and test the hypothesis, and independent t-test was used to compare the means of the variables.

    Results

    The results showed that this model has a good fit in traditional and modern families.

    Conclusion

    It is suggested that the characteristics of modern and traditional families be considered in medical and counseling centers in resolving marital conflict.

    Keywords: traditional, modern family, marital conflict, self-differentiation, familism, intimacy, emotional maturity
  • Shkofeh Khoshneshan, Davood Taghvaei*, Zabih Pirani Pages 45-59

    Comparing the effectiveness of teaching problem-solving skills based on Tolman, and Gestalt’ theories on the problem-solving methods of high school students was the primary goal of this research. The current study was a semi-experimental study, and its statistical population included all 6,000 female students in the first year of secondary school in Hamedan, Iran. The statistical sample size was 75 people (three groups of 25) selected through the purposive sampling method. Moreover, the MANCOVA multivariate analysis of covariance test and the Scheffe post hoc test were used to analyze the data. The results showed that teaching problem-solving skills based on the two theories of Tolman and Gestalt affects students' five problem-solving methods. This training enhances positive and rational orientation methods and reduces students' use of negative, avoidant, and impulsive orientation methods. There is often a difference between the effects of problem-solving skills training based on these theories on students' problem-solving styles. The effectiveness of training based on Tolman's theory is higher than Gestalt's in all problem solving methods.

    Keywords: Gestalt, Problem-solving, Students, Tolman model
  • Javad Bijani, Nezam Hashemi*, Abotaleb Saadati Shamir Pages 60-71
    Background and purpose

    Marital stability is considered as a core index of continuity and durability of mutual independence, trust and friendship, and it is considered as a predictor of marital happiness and it is influenced by many individual and interpersonal factors, so the purpose of this The research was to develop a structural model for predicting the instability of married life based on attachment styles and coping styles: the mediating role of resilience in conflicted couples.

    Research method

    The descriptive research method was correlation type. The statistical population included couples who referred to police counseling centers in Tehran in 2018, and 300 people were selected as a statistical sample using the available (voluntary) sampling method. (1987), the Coping Styles Questionnaire answered by Lazarus and Folkman (1985) and the Resilience Questionnaire by Connor and Davidson (2003).

    Findings

    The results of the path analysis showed that the findings showed that coping styles directly predict the instability of marital life in conflicted couples and that resilience plays a significant mediating role in the relationship between emotion-oriented coping styles. and had problem-oriented and marital instability, also the results showed that resilience had a significant mediating role in the relationship between secure attachment style, avoidant insecure attachment style and marital instability. However, resilience did not have a significant mediating role in the relationship between bisexual attachment style and marital instability. (P<.01)

    Conclusion

    Considering the role of coping styles, attachment styles and resilience in predicting the instability of married life, it can be concluded that training effective coping styles, paying attention to resilience and identifying attachment styles Couples between couples can prevent injuries that threaten the stability of married life.

    Keywords: Instability of married life, coping styles, attachment styles, resilience
  • Ashrafsadat Tajzad Ghehi, Hojatallah Moradi*, Hossein Bigdeli Pages 72-87
    Background and Aim

    Overweight is a public health problem in developed and developing societies and has many psychological consequences, so this study was conducted with the aim of the effectiveness of mindfulness therapy on rumination and distress tolerance in teenage girls with high body mass index.

    Methods

    It was a semi-experimental study with a pre-test, post-test and two-month follow-up period with a control group. The statistical population included all overweight female teenagers in the second secondary school in two public schools in the 10th district   of Tehran city in 2020-21, from which 30 people were selected by voluntary sampling and assigned in two groups of 15 people by simple random method. Became Data collection was done in addition to the demographic information checklist-researcher-made form with rumination questionnaire and distress tolerance questionnaire. 8 weekly sessions (2 sessions per week and each session for 1 hour) were performed for the subjects of the mindfulness therapy group, but the control group did not receive this intervention. The data were analyzed with the help of descriptive statistics methods; tests related to compliance with statistical assumptions and repeated measurement variance with SPSS version 26 statistical software.

    Result

    The obtained results showed that rumination and its dimensions were significantly reduced in the experimental group compared to the control group in the post-test phase and this effect was stable in the follow-up phase as well (p<0.05).

    Conclusion

    Also, the results showed that there was a significant difference between the average distress tolerance score and its dimensions in the two groups in the post-test and follow-up phases (p<0.05).

    Keywords: distress tolerance, rumination, mindfulness therapy, body mass index
  • Helen Serajian Maralan, Shahram Vahedi*, Gholareza Chalabiamloo Pages 88-113
    Background and Aim

    Learning disabilities, problems processing information obtained from the surrounding environment, are based on neurological disorders. These processing problems can interfere with learning basic skills such as reading, writing and/or math. The aim of the present study was to Meta-analyze the effectiveness of electrical brain stimulation on the memory of people with learning disabilities.

    Methods

    This research was conducted using the meta-analysis method. The statistical population included all Persian and English researches conducted in the field of effectiveness of brain electrical stimulation intervention on memory improvement of people with learning disabilities. Among them, researches with meta-analysis criteria were reviewed by comprehensive meta-analysis software.

    Results

    These studies were based on 450 samples and 26 effect sizes. The meta-analysis results showed that the effect size of brain electrical stimulation on memory improvement of people with learning disability is d=1.188. This effect size is an acceptable value according to Cohen's table.

    Conclusion

    The results indicate that electrical stimulation of the brain has a great effect on improving the memory of students with learning disabilities; therefore, it was suggested that experts use these interventions to improve the memory of these students. Also, paying attention to the type of learning disorder is important in the effectiveness of the treatment

    Keywords: Electrical brain stimulation, learning disability, metaanalysis, memory
  • Soleyman Soleymani, Parvaneh Mohammadkhani*, Kianoush Zahrakar Pages 114-132
    Background and Aim

    Smartphones with internet access have replaced computers, become an integral part of life and make life easier. But along with these positive features, there are also various negative effects. Therefore, the use of smartphones can also be problematic. The present study was conducted with the aim of developing a model of symptoms of nomophobia in students based on attachment style, media literacy and locus of control with the mediation of Internet addiction.

    Methods

    The method of this study was correlational. The statistical population of this study was the male students of the first public high school in Qom city. 306 people were selected using cluster random sampling method. The data collection tools were Yildirim and Correa's Nomophobia Questionnaire (2015), Hazan and Shaver's Adult Attachment Questionnaire (1987), Falsafi Media Literacy Questionnaire (2013), Rutter's Locus of Control Questionnaire (1966) and Young's Internet Addiction Questionnaire (1999). Data analysis was done using structural equation modeling method and Lisrel software.

    Results

    The results showed that the model of symptoms of nomophobia in students based on attachment style, media literacy and locus of control with the mediation of Internet addiction fits experimental data (P<0.05).

    Conclusion

    It is recommended to design and implement intervention programs in schools for adolescents in the most vulnerable populations who face the adverse effects of using smartphones, especially nomophobic behavior.

    Keywords: nomophobia, attachment style, media literacy, locus of control, Internet addiction
  • Sahar Bayat, Mansoureh Shahriari Ahmadi*, Mahnaz Estaki Pages 133-146
    Background and purpose

    People with attention deficit hyperactivity disorder are characterized by hyperactivity, impulsivity and inattention. The present study was conducted with the aim of the effectiveness of parent-child interaction therapy with virtual education method on the executive functions of students with hyperactivity and attention deficit disorder.

    Methods

    The research method was quasi-experimental, with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the study was all children aged 10 to 12 years in the 19th district of Tehran in 2021 who were suffering from hyperactivity and attention deficit. The sample size of 30 people was determined by the purposeful sampling method, this number of people was divided into two groups by the matching method, the number of each group was 15 people, and an experimental group received treatment based on parent-child interaction through virtual training. And the control group did not receive any treatment program. The research tool was the executive functions questionnaire of Gerard et al. (2000). The method of data analysis was univariate and multivariate covariance analysis and Spss.22 software.

    Results

    The findings of the research showed that the treatment based on parent-child interaction with the virtual education method is effective on the executive functions of students with hyperactivity and attention deficit (p<0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that the treatment based on parent-child interaction with the virtual education method can be effective in improving the executive functions of students with hyperactivity and attention deficit disorder.

    Keywords: parent-child interaction, virtual education, executive functions, hyperactivity, attention deficit
  • Sara Moradi* Pages 147-158
    Background and Aim

    the review of psychological texts and studies shows that emotional regulation is an important factor in determining health and having successful performance in social interactions; so the purpose of the current research was to investigate the effectiveness of the strength-based approach on coping strategies and emotional regulation of female students in the second year of high school.

    Method

    The purpose of the present research was applied and its method was quasi-experimental with a pre-test and post-test design with an experimental group and a control group and a two-month follow-up period. The statistical population of the research included all the female students of high school who visited the private counseling clinic in the 5th district of Tehran in 2022 and 20 people were randomly selected in an experimental group (10 people) and a The control group (10 people) was assigned. Then, on the experimental group, a strength-based approach was performed on the group intervention based on the protocol prepared by Darbani and Parsakia (2022). In order to collect data, the research tools included Lazarus Coping Style Questionnaire (1988) and Garnefski et al.'s (2001) Cognitive Emotion Regulation Questionnaire. Also, for the statistical analysis of the data, SPSS-26 software and the method of variance analysis with three-step repeated measures were used.

    Results

    Based on the findings, there was a significant difference between the scores of coping strategies and emotion regulation of the experimental and control groups in the pre-test and post-test stages. The results of the statistical analysis of the data indicate that the strength-based approach had a significant effect on the coping strategies and emotion regulation of the experimental group members, and the effectiveness of these interventions was stable in the follow-up phase according to Bonferroni's follow-up test.

    Conclusion

    It can be concluded that the strength-based approach can be used to improve the coping strategies and emotion regulation of female students of the second year of high school. Therefore, it is suggested to use this method in centers of psychological clinics and child and adolescent counseling.

    Keywords: strength-based approach, coping strategies, emotion regulation, female students
  • Nima Mirzaian*, Zahra Vafaeinejad, Zahra Zamanpour, Ariana Shabannejad, Aylin Abbasian Pages 159-167
    Background and Aim

    Self-harm with non-suicidal intent is a conscious behavior in which a person damages her own body tissues and can have many consequences. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy (CBT) on the rumination of self-harming adolescents without suicidal intent.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the present study included 16-18-year-old students (boys and girls) of high schools in Sari city. From this population, 100 people were selected by available sampling method, and among them 28 people who had obtained the highest scores in the non-suicidal self-injury questionnaire (NNSI), following the entry criteria, were selected in a simple random manner in a group. An experimental and a control group (each group includes 14 people) were appointed. The experimental group received cognitive-behavioral therapy in a group method during 12 90-minute sessions, and the control group did not receive any intervention until the post-test. The tools used in this research included the non-suicidal self-injury questionnaire (Klonsky and Glenn, 2011) and Nolen Hoeksma's rumination questionnaire (1991). The data obtained in the two stages of pre-test and post-test were analyzed using SPSS-22 software by analysis of covariance.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral therapy has led to a reduction in rumination.

    Conclusion

    The results of the research provide evidence that cognitive-behavioral therapy is a suitable method for reducing rumination in self-harming adolescents without suicidal intent and can lead to the improvement of their mental health.

    Keywords: cognitive-behavioral therapy, rumination, self-harm
  • Khadijehsadat Masomizadeh, Mohamadreza Pouyafa*, Asemeh Ghasemi Pages 168-177
    Objective

    Love and sincere emotional relationships, as one of the most important needs of a person, play an important role in the mental health of individuals and society. romantic relationships have a long history of human life because benefiting from a healthy life combined with love and intimacy is one of the basic needs of every social person. In the context of a religious society, this need takes on forms that are appropriate to religious and Shariah laws. On the other hand, having a religious approach and complying with its requirements can determine the love style of people. The purpose of this research is to explain the sociological love styles and its relationship with religiosity among citizens of Tehran.

    methods

    The method of this research is descriptive-correlation, the sample size includes 300 people who were selected from the north, center, east, west and south parts of Tehran by multi-stage cluster method. The data analysis of the operationalization of Kazemi and Faraji's religiosity measurement model (2016) and Sternberg's three-dimensional love questionnaire was performed using descriptive and inferential tests. The analysis of mediating variables relationships between independent and main dependent variables is done using Spss software. In addition, to analyze the structural equations governing the relationships between variables, structural equation analysis with the help of Amos software has been used.

    Result and discussion

    The research findings show that the level of religiosity of people is effective on their lovemaking style. In this research, it was found that religious emotions and experiences have a strong effect on love style; So that people with higher religious feelings have more love in their life together. The results related to the fit indices of the model of the relationship between the level of religiosity and the love style of people show that this model has a good fit with the data.

    Keywords: Love Styles, Religiosity, Religious Experiences, Religious Beliefs, Religious Rites
  • Tayebeh Ghasemi Dehnavi, Zahra Yousefi*, Hadi Farhadi Pages 178-188
    Background and Aim

    Today, maintaining a family not only requires knowledge but also requires its own skills. One of the skills can be empathetic agreement that it can be reached by men. The goal of present study was to analysis of empathetic agreement-making skills among married women by their husbands.

    Methods

    This study was conducted using the social structuralism perspective method developed by Charms (2014). The study population included all married men who had succeeded in having happy and stable families and the sample consisted of 10 of these men who were purposefully selected from a homogeneous type based on entry and exit criteria. The research tool was a semi-structured interview. The duration of each interview was between 60 and 120 minutes. The data collected by Charms (2014) method were analyzed in three stages of initial coding, axial coding and final classification.

    Findings

    The findings revealed three dimensions to the grounded theory: (1) what empathetic agreement- making is, (2) why empathetic agreement-making, and (3) how empathetic agreement-making.

    Conclusion

    This grounded theory can be effective in facilitating family education for the success of men in married life, studies related to empathetic agreement-making and facilitating empathetic agreement-making in the field of family counseling and treatment, and divorce prevention.

    Keywords: agreement-making skill, empathetic, husband
  • Effat Shirazi, Mehdi Ghasemi Motlagh*, Behrang Esmaeili Shad, Abolfazl Bakhshipour Pages 189-200
    Background and Aim

    Borderline personality disorder is a complex and serious mental disorder that is characterized by a pervasive pattern of problems in regulating emotions and controlling impulses, and instability in interpersonal relationships and self-concept. The aim of the present study was to model borderline personality symptoms based on attachment: the mediating role of self-differentiation and mentalization.

    Methods

    The current research is descriptive and correlational (using structural equation modeling). The statistical population studied in this research included all the female and male students of the undergraduate and postgraduate courses of Tehran Azad University who were studying in the academic year 2019-20. The sample of the present study included 370 people who were selected by purposive sampling. Data were collected using the Borderline Personality Questionnaire (Lishnernig, 1999), the Revised Close Relationships-Relationship Structure Questionnaire (Fraley, Valero Brennan, 2000), the Self-Differentiation Questionnaire of Skorn and Friedlander (1998) and the Reflective Action Scale of Fonagy et al. 2015) was obtained. In the present study, the mean, standard deviation, correlation and normality of the distribution of research variables were investigated using descriptive statistics. Also, in order to analyze the data and answer the research questions, the structural equation modeling method is used, which after confirmatory factor analysis - in the measurement model part, in the structural equation model part, the existing causal relationships between the variables are examined. In the part of the structural function model, the intensity of the causal relationships (direct, indirect and total) between the underlying variables and the amount of variance explained in the whole model is specified. SPSS and Amos version 21 software were used for this purpose.

    Results

    The results showed that attachment (β=0.41), self-differentiation (β=0.24), and mentalization (β=0.28) have a direct effect on borderline personality symptoms (P<0.001). Self-differentiation and mentalization had a mediating role in the relationship between borderline personality symptoms and attachment.

    Conclusion

    As a result, it can be concluded that the modeling of borderline personality symptoms based on attachment with the mediating role of self-differentiation, and mentalization has a favorable fit.

    Keywords: borderline personality, attachment, self-differentiation, mentalization
  • Masume Qolipur*, Fateme Rezanejad, Marzieh Soleymaninoghadam Pages 201-211

    This research was conducted with the aim of investigating the mediating role of spiritual health in the relationship between dark personality traits and tendency to cyberbullying in high school students. It was a descriptive correlational research based on the structural equation modeling method. The statistical population of the research was made up of all 658 male students of the first secondary school of the ninth grade in 5 public schools of Babol city in the academic year of 2023. In this research, to determine the sample size according to the number of observed variables and assigning a coefficient of 30 (7 observed variables in the model), and taking into account the possibility of incomplete questionnaires, 250 people were selected as the sample size using the available method. The research tools included the questionnaire of cyber victimization-bullying experience questionnaire of Antoniadou et al. (2016), the scale of three dark personality traits of Janason & Webster (2010) and the spiritual health questionnaire of Paloutzian & Ellison (1982). Data analysis was done by structural equation method based on regression equations. The findings showed that there is a significant relationship between dark personality traits and spiritual health with the tendency to cyber bullying in first secondary school students and the research model was confirmed and in general 46% of the tendency to cyber bullying was caused by dark personality traits and spiritual health in First secondary students can be explained. Also, the variables of dark personality traits and spiritual health have a significant direct effect on the tendency to cyber bullying in first secondary school students, and the indirect path of dark personality traits with the mediation of spiritual health on the tendency to cyber bullying in first secondary school students was confirmed. This research provides practical implications for psychologists and counselors regarding the role of cognitive and spiritual factors in students' tendency towards cyber bullying.

    Keywords: spiritual health, dark personality traits, cyber bullying
  • Rezvan Afshar, Reza Kazemi, Somayyeh Taklavi Pages 212-221
    Background and Aim

    One of the most common mental problems among tinnitus patients is anxiety. Therefore, the present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of combined metacognitive therapy with transcranial electrical stimulation on reducing anxiety in chronic tinnitus sufferers.

    Methods

    The research design was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group, and the statistical population included all patients with tinnitus who referred to Rizvan Afshar Hearing Evaluation Center in Arak city in 1401. The size of the statistical sample was 30 people (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) from the mentioned statistical population, who were selected by available sampling method and randomly placed in two control and experimental groups. During 8 sessions, the experimental group was first subjected to transcranial electrical stimulation for 20 minutes and immediately underwent metacognitive therapeutic intervention for 60 minutes, and the control group received only their usual treatment (transcranial electrical stimulation). In this research, Beck's anxiety questionnaire was used to collect data. In order to statistically analyze the obtained data, univariate analysis of covariance test was used.

    Results

    The mean of scores of anxiety before and after the intervention in the experimental group were 11.13 and 7.20, respectively, and in the control group, 11.40 and 8.53, respectively. The results of covariance analysis showed that the mean anxiety in the experimental group has decreased significantly (P<0.01) after the combined intervention of metacognitive therapy with transcranial electrical stimulation in comparison with the control group.

    Conclusion

    The results of this research indicate that the combined intervention of metacognitive therapy with transcranial electrical stimulation has significantly improved anxiety, so the use of this intervention is recommended for chronic tinnitus sufferers

    Keywords: anxiety, transcranial electrical stimulation, metacognitive therapy, tinnitus