فهرست مطالب

پژوهش های جامعه شناختی - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 58، زمستان 1401)

مجله پژوهش های جامعه شناختی
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 58، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم عاقل، افسانه ادریسی*، عبدالرضا ادهمی صفحات 7-28

    خانواده از طریق گفتگو و برقراری ارتباط و تعامل کلامی می‏تواند پیوند عاطفی بین اعضای خود را حفظ نموده و مهم ترین کارکرد خود که انتقال ارزش ها و اجتماعی نمودن فرزندان است را از طریق مختلفی چون فرهنگ شفاهی به انجام رساند. گسترده شدن ارتباط افراد در شبکه‏ های اجتماعی مجازی و جایگزین شدن این فضا در خانواده‏ ها به جای فضای واقعی و ارتباط رو در روی افراد، نظم در خانواده را دچار اختلال کرده است. ازاین رو در این پژوهش تاثیر استفاده از شبکه‎ های اجتماعی مجازی به عنوان متغیر مستقل اصلی و همچنین تاثیر سرمایه فرهنگی و سرمایه اقتصادی به عنوان متغیر مستقل مداخله‏ گر بر نظم اجتماعی در خانواده موردبررسی قرار می گیرد. هدف از پژوهش حاضر بررسی سرمایه فرهنگی و اقتصادی و نظم اجتماعی بر شبکه های اجتماعی می باشد. پژوهش حاضر توصیفی- علی و ازنظر روش شناسی پیمایشی است. واحد مشاهده فرد است. سطح تحلیل خرد است. ازنظر زمانی، پژوهش حاضر، مقطعی است. ابزار موردنیاز در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری پژوهش شامل شهروندان متاهل تهرانی است که 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. انتخاب نمونه با تلفیق نمونه‎ گیری خوشه ‎ای و طبقه بندی نامتناسب صورت گرفت . تحلیل نتایج نشان داد نظم اجتماعی با استفاده از شبکه‏ های اجتماعی مجازی همبستگی معناداری دارد، شدت این رابطه ضعیف ارزیابی می‏شود و جهت رابطه بین دو متغیر مستقیم است. به عبارت دیگر با افزایش استفاده از شبکه‏ های اجتماعی، نظم اجتماعی افزایش می‎یابد و بالعکس.  نتایج نشان داد که با افزایش استفاده از شبکه های اجتماعی، افزایش سرمایه فرهنگی و افزایش سرمایه اقتصادی، نظم اجتماعی در خانواده افزایش می یابد و بالعکس. همچنین نظم اجتماعی در گروه زنان بیشتر از مردان است و با افزایش سن نظم اجتماعی نیز افزایش می یابد و بالعکس.

    کلیدواژگان: نظم اجتماعی در خانواده، شبکه‎های اجتماعی مجازی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی
  • مهتاب مافی، حسین فکر آزاد*، امیر مسعود امیر مظاهری صفحات 29-55
    معاونت زنان در قتل عمد  گرچه به نظر می رسد ماهیت یکسانی داشته باشد اما در واقع  با دلایل و انگیزه های مختلفی صورت می گیرد. زنانی که در قتل عمد مردان مزاحم معاونت داشته اند، کسانی هستند که مورد آزار و اذیت مردان مزاحم (مقتول) قرار گرفته و با در میان گذاردن موضوع با همسران شان و با مباشرت آن ها، مرتکب معاونت در قتل عمد مرد مزاحم شده اند. این پژوهش یا هدف شناسایی عوامل موثر بر معاونت زنان در قتل عمد مرد مزاحم انجام گرفته است. تکنیک  مورد استفاده در این تحقیق، مشاهده و مصاحبه های نیمه ساختار یافته و روش آن، نظریه مبنایی  بوده است. جهت دستیابی به مشخصات فردی زندانیان از پرونده شخصیت آنان استفاده گردیده است. جامعه آماری این تحقیق، 6 نفر از زنانی هستند که به جرم معاونت در قتل عمد مرد مزاحم در سال 1397 در ندامتگاه شهر ری بوده اند. یافته های تحقیق بیانگر این است که سه دسته از عوامل علی، زمینه ای و مداخله گر در معاونت زنان در قتل عمد تاثیر داشته اند که عوامل علی عبارتند از: پای بند نبودن مرد مزاحم به اصول اخلاقی، باورهای متعصبانه و ناموس پرستی شوهر. شرایط زمینه ای عبارتند از: مهاجرت و حاشیه نشینی، بدرفتاری با زن. شرایط مداخله گر عبارتند از: کتمان حقیقت از طرف زن به دلیل ترس از رفتارهای تند و خشن همسر، اجبار و تحکم شوهر برای همکاری زن در قتل عمد مرد مزاحم. استراتژی های کنش (راهبرد) عبارتند از: قتل و رفتارهای خشونت آمیز نسبت به دیگران که پیامدهایی مانند محکومیت زن ها و وضعیت نامساعدشان، مجازات شوهر به عنوان مباشر در قتل عمد و وضعیت نابسامان فرزندان را به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: زنان زندانی، معاونت در قتل عمد، مرد مزاحم، ناموس، نظریه مبنایی
  • زهرا جعفری پور سانیج، سروش فتحی*، طهمورث شیری صفحات 57-84

    این پژوهش با هدف تعیین مقایسه سرمایه اجتماعی دانشجویان دختر و پسر ورزشکار و غیر ورزشکار به روش تحقیق همبستگی- پیمایشی و از نوع تحقیقات کاربردی است که به شکل میدانی اجرا شده است. جامعه آماری تحقیق دانشجویان واحدهای علوم تحقیقات، مجتمع حضرت رسول اکرم (ص)، تهران مرکز و جنوب دانشگاه آزاد اسلامی در سال تحصیلی 98-1397  بوده که جهت نمونه گیری از میان 135405 نفر به روش نمونه گیری جامعه محدود استفاده شده و از طریق فرمول کوکران تعداد نمونه 681 نفر تعیین گردیده که بعد از حذف پاسخنامه های پرت و پاسخ نداده 666 پاسخ نامه مورد بررسی قرار گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته سرمایه اجتماعی بوده که پایایی آن از روش آزمون آلفای کرونباخ برابر 886/0، به دست آمده است. برای بررسی داده ها از آزمون های توصیفی و جهت آزمون فرضیات از روش های آماری t مستقل و آنالیز واریانس یکر اهه به وسیله نرم افزار spss 25 استفاده شده است. نتایج نشان داده؛ بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن در دانشجویان دختر و پسر ورزشکار و غیر ورزشکار واحدهای چهارگانه دانشگاه آزاد اسلامی تهران تفاوت آماری معنادار وجود داشته است. تفاوت سرمایه اجتماعی بین دانشجویان کارشناسی با کارشناسی ارشد و دکتری معنادار بوده اما این تفاوت در بین دانشجویان کارشناسی ارشد با دکتری مشاهده نشده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سلامت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، همبستگی اجتماعی
  • محمدرضا یزدان پناه، کرامت الله راسخ*، مجیدرضا کریمی صفحات 85-110

    برای تعیین جامعه شناسی پول بهتر است که آثار در دو بعد اساسی مطالعه شود. بعد اول دیدگاه های ساختاری (خرد و کلان) مربوط به الگوی نقش ها و روابط موضوعات که در بخش خرد، پول مانند یک شی بین اشخاص مبادله می شود و در بخش کلان طبق سیاست و مکانیسم های قانونی حاکم بر تجارت بازار جابه جا می شود. در بخش خرد باورها و رفتارهای افراد در رابطه با پول است و در بخش کلان ارزش های مدنی جامعه و مذهب را در بر می گیرد.  بانکداری اسلامی در امتداد شریعت یا همان قوانین اسلامی اجرا می گردد و هدفش رسیدن به توسعه اجتماعی از طریق سرمایه گذاری اخلاقی است. هدف از تحقیق حاضر این است که، نشان داده شود، نظام بانکداری در ایران تا چه حدی با اصول بانکداری اسلامی- اجتماعی منطبق است. این پژوهش کاربردی و روش آن کمی و از نوع پیمایش بوده است. داده های تحقیق از نمونه 91 نفری کلیه روسا و معاونین شعب بانک سپه و بانک انصار سابق در شهر شیراز گردآوری شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار spss و روش های آمار توصیفی (توزیع فراوانی، نمودارها و آماره های دیگر) و آزمون استنباطی (آزمون t تک نمونه ای) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از آزمون t تک نمونه ای نشان داد که نظام بانکداری در ایران بر اساس شریعت و قوانین اسلامی اجرا می گردد و بر امور اجتماعی و مردم تاثیرگذار است. همچنین منجر به سوددهی می شود، اما به مسایل زیست محیطی اهمیت نمی دهد.

    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی- اجتماعی، زیست محیط، سوددهی، شریعت، مردم
  • علی گودرزی، سمیه تاجیک اسماعیلی* صفحات 111-138

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مطالعه رابطه میان میزان  و نوع استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی با اهمال کاری سازمانی طراحی و اجرا شده است. این تحقیق، توصیفی  و از نوع مطالعات همبستگی است. روش پژوهش پیمایشی، ابزار اندازه گیری پرسشنامه و روش گردآوری اطلاعات، ترکیبی از روش کتابخانه ای و میدانی است. جامعه آماری پژوهش را کارمندان ستاد مرکزی بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی که در سال 1401 در ساختمان اصلی بنیاد در شهر تهران اشتغال دارند و شامل270 نفر هستند، تشکیل می دهد. در بررسی میدانی 159 نفر از بین کارمندان این سازمان، با توجه به جدول مورگان، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به دو پرسشنامه مصرف رسانه ای و اهمال کاری سازمانی پاسخ دادند. روایی ابزار تحقیق از طریق روایی صوری و محتوایی مورد تایید قرار گرفته و همچنین، پایایی آنها با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بالای 0.80 تایید شده است. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون همبستگی اسپیرمن و با استفاده از SPSS انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که میان میزان و نوع استفاده از شبکه های اجتماعی و اهمال کاری سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد؛ و هرچه استفاده از شبکه های اجتماعی در ساعات کاری کارمندان افزایش می یابد اهمال کاری شغلی آنان نیز بیشتر می شود و بالعکس. از طرفی، نوع استفاده از شبکه های اجتماعی در ساعات کاری با اهمال کاری کارکنان رابطه معنی دار داشته ولی میزان استفاده از شبکه های اجتماعی با اهمال کاری کارکنان رابطه معنی داری ندارد. نتایج همچنین نشان داد، مولفه های اهمال کاری سازمانی، استفاده از شبکه های اجتماعی را پیش بینی می کنند: بدین معنی که، بین استفاده از شبکه های اجتماعی با میزان ناکارآمدی کارکنان رابطه معنی دار مشاهده می شود؛ هرچه استفاده از شبکه های اجتماعی در ساعات کاری کارمندان افزایش یابد ناکارآمدی شغلی بیشتر می شود و بالعکس. بین نوع استفاده از شبکه های اجتماعی با میزان ناکارآمدی و تشویش ذهنی کارکنان رابطه معنی دار مشاهده می شود ولی در مورد میزان استفاده از شبکه های اجتماعی رابطه معنی دار نیست.

    کلیدواژگان: استفاده از شبکه های اجتماعی، اهمال کاری سازمانی، ناکارآمدی، تشویش ذهنی، بیزاری از تکلیف
  • ربابه بنی احمدی، فاطمه صغری سینا* صفحات 139-159
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین حمایت سازمانی و خودکارآمدی شغلی با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد بوده است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ ر`وش توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. تعداد 248 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد که در سال 97-1396 مشغول به فعالیت هستند به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه حمایت سازمانی آیزنبرگر و همکاران، پرسشنامه خودکارآمدی شغلی شرر و همکاران، پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی پادساکف و همکاران استفاده شده است. روایی محتوایی و صوری آن توسط صاحب نظران و متخصصان مربوطه مورد تایید قرار گرفته است. با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، اعتبار پرسشنامه حمایت سازمانی 84/0، پرسشنامه خودکارآمدی 74/0 و پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی 81/0 محاسبه شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی در نرم افزار SPSS صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین حمایت سازمانی و خودکارآمدی شغلی با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان رابطه وجود دارد. از بین مولفه های حمایت سازمانی، فقط مولفه ی ارزیابی با رفتار شهروندی سازمانی ارتباط دارد. همچنین تمامی مولفه های خودکارآمدی شغلی با رفتار شهروندی سازمانی ارتباط دارند. علاوه بر این، مولفه ی ارزیابی با میزان بتا 177/0 ، بیشترین سهم را در پیش بینی عملکرد رفتار شهروندی سازمانی کارکنان دارا می باشد. همچنین مولفه ی مقاومت در برابر موانع با میزان بتا 213/0 ، بیشترین سهم را در پیش بینی عملکرد رفتار شهروندی سازمانی کارکنان دارا می باشد.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی، خودکارآمدی شغلی، رفتار شهروندی سازمانی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
|
  • Maryam Aghel, Afsaneh Edrysi *, Abdulreza Adhami Pages 7-28

    Through dialogue and communication and verbal interaction, the family can maintain the emotional bond between its members and fulfill its most important function, which is the transfer of values and socialization of children, through various ways such as oral culture. The expansion of people's communication in virtual social networks and the replacement of this space in families instead of the real space and face-to-face communication of people has disturbed the order in the family. Therefore, in this research, the effect of using virtual social networks as the main independent variable, as well as the effect of cultural capital and economic capital as an independent intervening variable on social order in the family is investigated. The purpose of this research is to investigate cultural and economic capital and social order on social networks. The current research is descriptive-causal and survey methodology. The unit of observation is the individual. The level of analysis is micro. In terms of time, the current research is cross-sectional. The tool required in this research is a researcher-made questionnaire. The statistical population of the research includes married citizens of Tehran, 384 of whom were selected as a sample. The sample was selected by combining cluster sampling and disproportionate classification. The analysis of the results showed that social order has a significant correlation with the use of virtual social networks, the intensity of this relationship is weak and the direction of the relationship between the two variables is direct. In other words, with the increase in the use of social networks, social order increases and vice versa. The results showed that with increasing use of social networks, increasing cultural capital and increasing economic capital, social order in the family increases and vice versa. Also, social order is more in the group of women than men, and social order also increases with age and vice versa.

    Keywords: Social order in the family, Virtual social networks, Cultural capital, economic capital
  • Mahtab Mafi, Hosein Fekrazad *, Amirmasoud Amirmazaheri Pages 29-55
    Although women's involvement in intentional homicide seems to have the same nature, it is actually done with different reasons and motivations. Women who assisted in the intentional murder of disturbing men are those who were harassed by disturbing men (killed) and by sharing the matter with their husbands and under their supervision, they committed the act of assisting in the intentional killing of disturbing men. This research aims to identify the factors affecting women's participation in the intentional murder of a disturbing man. The technique used in this research is observation and semi-structured interviews, and its method is grounded theory. In order to obtain the personal characteristics of the prisoners, their personal files have been used. The statistical population of this research is 6 women who were in Ray Shahr Penitentiary in 2017 for the crime of aiding in the intentional murder of a disturbing man. The findings of the research show that three categories of causal, contextual and intervening factors have had an effect on women's involvement in intentional homicide, which causal factors are: the disturbing man's non-adherence to moral principles, fanatical beliefs and honor worship of the husband. Background conditions include: migration and marginalization, mistreatment of women. The intervening conditions are: concealment of the truth by the woman due to the fear of her husband's harsh and violent behavior, coercion and domination by the husband for the woman's cooperation in the deliberate murder of the annoying man. Action strategies include: murder and violent behavior towards others, which have consequences such as the condemnation of women and their unfavorable situation, the punishment of the husband as a steward in intentional murder, and the disorderly situation of children.
    Keywords: imprisoned women, assistant in murder, annoying man, honor, Basic Theory
  • Zahra Jafari Poorsanij, Soroush Fathi *, Tahmoores Shiri Pages 57-84

    This research was done with the aim of determining the comparison of the social capital of male and female students who are athletes and non-athletes, using the correlation-survey method and applied research. The statistical population of the research was the students of Research Sciences Units, Hazrat Rasool Akram (PBUH) Complex, Central and South Tehran, Islamic Azad University in the academic year of 2017-2018, which was used for sampling among 135,405 people using the limited population sampling method and through the Cochran formula. The number of samples was determined to be 681 people, after removing the outliers and unanswered answers, 666 answers were examined. The data collection tool was the researcher-made social capital questionnaire, the reliability of which was obtained using the Cronbach's alpha test method of 0.886. Descriptive tests and independent t-statistics and one-way analysis of variance using spss 25 software were used to check the data. The results showed; There is a statistically significant difference between the social capital and its dimensions in male and female athletes and non-athletes’ students of the four units of Islamic Azad University of Tehran. The difference in social capital between bachelor's and master's and doctoral students was significant, but this difference was not observed among master's and doctoral students.

    Keywords: Social capital, social health, Social Participation, social solidarity
  • Mohammadreza Yazdanpanah, Keramatollah Rasekh *, Majidreza Karimi Pages 85-110

    To determine the sociology of money, it is better to study the works in two basic dimensions. The first dimension of the structural views (micro and macro) related to the pattern of roles and relationships of subjects, in the micro sector, money is exchanged between people like an object, and in the macro sector, according to the policy and legal mechanisms governing the trade of the market. In the micro part, it is the beliefs and behaviors of people in relation to money, and in the macro part, it includes the civic values ​​of society and religion. Islamic banking is implemented according to Sharia or Islamic laws, and its aim is to achieve social development through moral investment. The present study attempted to investigate the extent to wich the banking system in Iran was consistent with the principles of Islamic-social banking. This current study belongs to quantitative research and survey type. To collect the required data, 91 heads and deputies of Sepah Bank and former Ansar Bank branches in Shiraz participated in this project. To analyze the data, such descriptive statistics as frequency distribution, graphs, etc, and the inferential test (one-sample t-test) were used. The results of one-sample t-test showed that the banking system of Iran was based on Islamic laws and affected social affairs and people. While it led to profitability, it did not care about environmental issues.

    Keywords: Islamic-social banking, environment, profitability, sharia, people
  • Ali Goodarzi, Somayyeh Tajik Esmaeili * Pages 111-138

    The purpose of this research is to study the relationship between the amount of use of social networks and organizational negligence. This research is a description of the type of correlational studies. The survey research method, questionnaire measurement tool and information gathering method is a combination of library and field method. The statistical population of the research is made up of employees of the headquarters of the Foundation of the Underprivileged of the Islamic Revolution who are employed in the main building of the foundation in 1401, which includes 270 people. In the field investigation, 159 people among these employees were selected and studied according to the Morgan table and using simple random sampling method. The employees in the sample completed two media consumption questionnaires and an organizational procrastination questionnaire in order to collect data. Data analysis was done through Spearman's correlation test and using SPSS. The validity of the research tool has been confirmed through face and content validity. Also, their reliability has been calculated by calculating Cronbach's alpha coefficient of 0.80. The results of the research show that the use of social networks is effective on organizational procrastination (the type of use of social networks is "positive" on employee procrastination, but the amount of use of social networks is "negative" on employee procrastination). Also, organizational procrastination components predict the use of social networks: A positive and significant relationship is observed between the use of social networks and the level of inefficiency of employees (a significant relationship is observed between the type of use of social networks and the level of inefficiency and mental anxiety of employees, but there is no significant relationship with the level of use of social networks).

    Keywords: Use of social networks, amount, type of use of social networks, Organizational procrastination, Inefficiency, mental anxiety, aversion to homework
  • Robabeh Baniahmadi, Fatemeh Soghra Sina * Pages 139-159
    The purpose of this study was to investigate the relationship between organizational support and job self-efficacy with organizational citizenship behavior in Mashhad University of Medical Sciences. The research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive and correlational method. A total of 248 employees of the Mashhad University of Medical Sciences who were working in the period of 1969-97 were selected as the statistical sample. To collect the data, the organizational support questionnaire of Eisenberger et al., Sherer and colleague’s self-efficacy questionnaire, Organizational Citizenship Behavior Questionnaire, and others were used. The content and formality of the content has been confirmed by the experts and experts. Using Cronbach's alpha coefficient, organizational support questionnaire 0.84, self-efficacy questionnaire 0.74 and organizational citizenship behavior inventory 0.81 were calculated. Data were analyzed using descriptive statistics and inferential statistics using SPSS software. The results of this study showed that there is a relationship between organizational support and job self-efficacy with organizational citizenship behavior. Among the components of organizational support, only the evaluation component is related to organizational citizenship behavior. Also, all components of self-efficacy are related to organizational citizenship behavior. In addition, the evaluation component with a beta of 0.177 has the highest share in predicting the behavior of employees' organizational citizenship behavior. Also, the component of resistance to barriers with a beta of 0.213 has the highest share in predicting the behavior of employees' organizational citizenship behavior.
    Keywords: organizational support, job self-efficacy, Organizational Citizenship Behavior, Mashhad University of Medical Sciences