فهرست مطالب

دانش نامه علوم سیاسی
پیاپی 9 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/24
  • تعداد عناوین: 5
|
  • محمد ترابی، سید ایمان میر سالاری صفحات 1-17

    سلبریتی ها افراد شناخته شده ای در درون مرزها یا فرامرزهای ملی یک کشور هستند. حال پژوهش پیش رو در تلاش است تا به تاثیرگذاری سلبریتی ها بر جامعه به ویژه در مسایل سیاسی و اجتماعی بپردازد بنابراین این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش است که دلایل تاثیرگذاری سلبریتی ها در مسایل سیاسی و اجتماعی چیست؟ برای بررسی موضوع پژوهش حاضر با روش توصیفی – تحلیلی و با بهره گیری از ابزار کتابخانه ای و اینترنتی به بررسی گرایش جامعه به سلبریتی ها در مسایل اجتماعی و سیاسی می پردازد. یافته ها حاکی از تاثیرگذاری سلبریتی ها به عنوان یک رقیب جدی با سایر پایگاه های سنتی تاثیرگذار در جوامع به ویژه با گسترش دسترسی جوامع به فناوری های نوین از اهمیت زیادی برخوردار است چراکه سلبریتی ها را به سبب ارتباط نزدیک با افراد جامعه، جذب مخاطبان زیاد و جهت دهی به افکار عمومی در بروز اندیشه و رفتارهای سیاسی و اجتماعی تاثیرگذار کرده است.

    کلیدواژگان: سلبریتی ها، رسانه، فضای مجازی، جامعه، ارتباطات
  • آرش منشی زادگان، وحید سلیمانی مقدم صفحات 18-44

    ورود ایران به عصر جدید با جنبشی آغاز شد که مشروطه نام گرفت، انقلابی که نقطه برجسته ورود ایران به دنیای مدرن و تعارض جدی و رسمی میان سنت و مدرنیته محسوب می گردد. جنبشی که بر بستری از نارضایتی های عمومی، آشفتگی های اقتصادی، ناکارآمدی سیاسی شکل گرفت و با انتظاراتی بزرگ آغاز شد اما فرجام آن غرق شدن در دریای ژرف ناامیدی بود و به دوره ای از کشمکش و هرج و مرج منجر شد که کشور را به آستانه فروپاشی کشاند. مقاله حاضر در پی بررسی این پرسش است که وقوع مشروطیت چه نسبتی با مدرنیته غربی دارد؟ این مقاله براین فرض استوار است که انقلاب مشروطه از نوع فانتزیک و ناشی از مواجهه ایرانیان با روان-ضربه مدرنیته غربی است. فانتزی ها که از یک منظر محصول مواجهه تروماتیک با امر واقع هستند مانند حجابی سخت امکان بروز و نمایش کارآمدی را غیرممکن و اندیشه حل بحران را به حاشیه می برند. در این صحنه خیالی، ما قهرمان داستانیم و آرزوهایمان در حال تحقق و میلمان در حال شکل گیری است. واقعیت اجتماعی ما محصول این فانتزی و پاسخی ناشایست و کژتاب به لاعلاجی امر واقع است. این انسجام خیالی واقعیت سیاسی، راه برون رفتی پیشرو جامعه نمی-گذارد جز آن که در چرخه تکرار فانتزی های پی درپی اسیر بمانیم.

    کلیدواژگان: مشروطیت، روانکاوی سیاسی، فانتزی، تروما، مدرنیته
  • رضا نصیری حامد، محمدحسن بهنام فر صفحات 45-73

    فقه، دانشی برآمده از میراث تاریخی و سنت فکری مسلمانان است و فقه سیاسی نیز ذیل فقه، به سازماندهی احکام و بیان مولفه های بایسته در زندگی سیاسی می پردازد. آنچه در فقه به طور عمده و فقه سیاسی به شکل خاص نمود دارد، تعامل آن با شرایط واقعی و بیرونی ناشی از تاثیر و تاثر آن با سامان زندگی جمعی برآمده از مولفه قدرت است. فقه سیاسی شیعه در سده های سوم تا پنجم بسط و توسعه یافت. یکی از عوامل و زمینه های موثر در این موضوع، ظهور مرزبندی بین مذاهب و فرقه های مختلف در جهان اسلام بود که سبب پدید آمدن مکاتب فقهی متمایز آنها در جامعه اسلامی گردید. در این میان نظر به وجوه خاص شیعی و به ویژه از آنجا که سیاست و مسایل مربوط به امامت و حکومت جزو بنیان های اصلی تمایزبخش بین شیعه با دیگر مذاهب به شمار می آمد، تدوین فقه سیاسی با دغدغه تثبیت هویت خاص شیعی در دستور کار بزرگان این مذهب قرار گرفت. در این نوشتار با نگاهی به شرایط ناظر به تدوین فقه سیاسی، به برخی از مهم ترین افراد تاثیرگذار در فرایند تاسیس آن پرداخته شده و در مقام بیان یافته ها، نشان داده شده که اهتمام در خصوص تدوین مبانی و نیز آثار مربوط به فقه سیاسی، در کنار وجه علمی و معرفتی آن، کارکرد هویت بخشی به وضعیت سیاسی شیعه را دنبال می نمود. وضعیت تاسیسی مذکور، بعدها به تثبیت و نیز بسط و توسعه گفتمان تشیع در دوره های بعدی کمک نمود.

    کلیدواژگان: فقه سیاسی، تشیع، آل بویه، شیخ مفید، کلینی، شیخ طوسی
  • سید رزاق مقیمی صفحات 74-106

    تنوع و تکثر معانی و دگرگونی مفاهیم، از ویژگی های اصلی دانش روابط بین الملل است. در عصر جهانی شدن، در منابع و در نوع تهدیدات، تحولی شگرف به وجود آمده است و قدرت به عنوان ابزار دفع تهدید یکی از مهم ترین و محوری ترین مفاهیم روابط بین الملل به شمار می رود. باوجودی که برداشت سنتی از مفهوم قدرت (به ویژه در نظریه های واقع گرایانه و تحت تاثیر آن ها) در روابط بین الملل، برداشتی عمدتا سخت افزاری و ایستا بوده است، اما امروزه مفهوم قدرت با دگرگونی های جدی مواجه شده است. امروزه با تشدید تعاملات بین المللی، شتاب تغییرات نهادی، توسعه فرایند به هم پیوستگی جهانی، اهمیت یافتن هنجارها و افزایش نقش بازیگران غیردولتی و توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، نحوه برداشت از قدرت و سازوکارهای اعمال آن نیز متحول و پیچیده تر شده است. براین اساس، به رغم غلبه رهیافت واقع گرایی در روابط بین الملل، تعریف قدرت به عنوان توانمندی معطوف به زور، موردانتقاد جدی قرارگرفته و تحول نوینی در مفهوم و کاربرد قدرت ایجادشده است. در این راستا مفاهیمی چون قدرت نرم و قدرت هوشمند مطرح شده است. با توجه به این مسیله، هدف اصلی پژوهش حاضر، بازخوانی تحول مفهوم قدرت و تاثیر آن بر راهبرد امنیت منطقه ای جمهوری اسلامی ایران است. در این مقاله با روش توصیفی – تحلیلی به دنبال پاسخ این سوال هستیم که تحول مفهوم قدرت، چه تاثیری بر راهبرد امنیت منطقه ای جمهوری اسلامی ایران داشته است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که تحول ماهوی قدرت و عدم کارایی قدرت سخت و نرم صرف، جمهوری اسلامی ایران را به سمت منابع متعدد قدرت و ترکیب هوشمندانه آن ها در عرصه بین المللی هدایت نموده و پیگیری هم زمان این دو بعد قدرت (سخت و نرم) زمینه ارتقای جایگاه این کشور و مقابله با تهدیدات منطقه ای را فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: قدرت، قدرت سخت، قدرت نرم، قدرت هوشمند، منطقه خاورمیانه، راهبرد امنیت منطقه ای
  • اسماعیل باقری *، حامد علیزاده، علی محسنی مشتقین صفحات 107-143

    با سلطه دوباره طالبان بر افغانستان، این کشور شاهد تشکیل دولتی بود که آموزه ها و انگاره هایی دگر و غیر از دولت پیشین را عملی و اجرا کرده است. طالبان، با رد عناصر و مولفه های حکومت های حامد کرزی و اشرف غنی، ساختار سیاسی را مطابق با «امارت اسلامی» تعیین و اداره می کنند؛ رویکردی که با انتقاد گروه های مخالف داخلی و بازیگران منطقه ای و بین المللی مواجه شده است. این بازیگران بر این عقیده اند که راه حل دستیابی افغانستان به امنیت، ثبات، توسعه و پیشرفت، تشکیل «دولتی فراگیر» است. بنا به اهمیت موضوع حکومت فراگیر که شرط اساسی نظام بین الملل برای به رسمیت شناختن طالبان است، این مقاله با روشی توصیفی و تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای، در پی شناخت ویژگی های حکومت فراگیر، موانع شکل گیری آن در افغانستان است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تفکر و ایدیولوژی طالبان در احیای امارت اسلامی، خشونت گرایی و استبداد سیاسی، فرهنگ سیاسی قومی و قبیله ای، جزم اندیشی و مطلق نگری، قانون گریزی، بی اعتمادی به دولت مدرن، انفعال و عدم مشارکت، مهم ترین موانع شکل گیری حکومت فراگیر در افغانستان است و ایران در خصوص دولت همه شمول و فراگیر افغانستان، عمدتا به مشارکت عادلانه سیاسی در قدرت، رسمیت یافتن حقوق مذهبی شیعیان در قانون اساسی، نافذ بودن احوال شخصیه مذهب شیعه و قطع ارتباط طالبان با القاعده و برخورد جدی طالبان برای گسترش و انتشار داعش تمرکز دارد. به طورکلی، ایران برخلاف دیگر کشورها، جزییات حکومت فراگیر را به طور جامع مشخص کرده و به دنبال رفع تبعیض از گروه های قومی و نژادی و مذهبی بخصوص شیعیان است.

    کلیدواژگان: حکومت فراگیر، افغانستان، طالبان، مشارکت سیاسی، مشروعیت سیاسی
|
  • Mohammad Torabi Pages 1-17

    Celebrities are well-known people within or across the national borders of a country. Now the upcoming research is trying to deal with the influence of celebrities on society, especially in political and social issues, so this research seeks to answer the question, what are the reasons for the influence of celebrities in political and social issues? In order to investigate the topic of the present research, it investigates the society's tendency towards celebrities in social and political issues with the descriptive-analytical method and by using library and internet tools. The findings indicate that the influence of celebrities as a serious competitor with other traditional bases of influence in societies is of great importance, especially with the expansion of society's access to modern technologies, because celebrities are considered to be popular due to their close relationship with people in society, attracting large audiences and Orienting public opinion has influenced political and social thought and behavior.

    Keywords: celebrity, media, virtual space, society, communication
  • Arash Monshizadegan, Vahid Soleimani Moghadam Pages 18-44

    Iran's entry into the new era began with a movement called Constitutionalism. This revolution is considered the highlight of Iran's entry into the modern world and the serious and formal conflict between tradition and modernity. A movement that was formed based on public dissatisfaction, economic disturbances, and political inefficiency, and it started with great expectations. Still, it drowned in the deep sea of despair and led to a period of conflict and chaos, which brought the country to the brink of collapse. The present article seeks to examine the question of what is the relationship between the occurrence of constitutionalism and western modernity? This article is based on the assumption that the constitutional revolution is of a fantasy type and is caused by the encounter of Iranians with the shock of western modernity. Phantasies, which are, from the point of view, the product of a traumatic encounter with reality, are like a stiff veil, making the possibility of appearing and showing efficiency impossible and marginalizing the idea of solving the crisis. In this imaginary scene, we are the protagonists, and our dreams are being realized, and our desires are being formed. Our social reality is the product of this fantasy and an inappropriate and sarcastic response to the incurability of reality. This imaginary integration of political reality does not leave a way out for the society except to remain captive in the cycle of successive fantasies.

    Keywords: constitutionalism, political psychoanalysis, fantasy, trauma, modernity
  • Reza Nasiri Hamed, MohammadHasan Behnamfar Pages 45-73

    Jurisprudence is a knowledge derived from the historical heritage and intellectual tradition of Muslims, and political jurisprudence, under jurisprudence, deals with the organization of rulings and the expression of necessary components in political life. What is mainly manifested in jurisprudence and political jurisprudence in a special way is its interaction with real and external conditions resulting from its influence with the system of collective life arising from the power. Shia political jurisprudence expanded and developed in the third to fifth centuries. One of the effective factors and contexts in this issue was the emergence of demarcation between different religions and sects in the Islamic world, which caused the emergence of their distinct schools of jurisprudence in the Islamic society. In the meantime, looking at the specific aspects of Shia and especially since the politics and issues related to Imamate and government were among the main bases that distinguish Shia from other religions, the codification of political jurisprudence with the concern of establishing the special identity of Shia is on the agenda of the elders of this religion. In this article, looking at the conditions related to the codification of political jurisprudence, some of the most important influential people in the process of its establishment have been addressed, and in the position of expressing the findings, it has been shown that the effort regarding the codification of foundations and works related to political jurisprudence, along with its scientific and epistemological aspect followed the function of giving identity to the Shiite political situation. The aforementioned establishment situation later helped to stabilize and expand the discourse of Shiism in the following periods.

    Keywords: Political Jurisprudence, Shiism, Buyid Dynasty, Al-Shaykh Al-Mufid, Al-Kulayni, Shaykh Tusi
  • Sayed razzagh moghimi Pages 74-106

    The diversity and multiplicity of meanings and the transformation of concepts is one of the main features of the knowledge of international relations. In the age of globalization, there has been a tremendous change in the sources and types of threats, and power as a tool to repel threats is considered one of the most important and central concepts of international relations. Despite the fact that the traditional understanding of the concept of power (especially in realist theories and influenced by them) in international relations has been a mostly hardware and static understanding, but nowadays the concept of power has faced serious changes. Today, with the intensification of international interactions, the acceleration of institutional changes, the development of the process of global interconnection, the importance of norms and the increase in the role of non-governmental actors, and the development of information and communication technology, the way of perception of power and the mechanisms of its application have also changed and become more complicated. Based on this, despite the predominance of the realism approach in international relations, the definition of power as an ability focused on force has been seriously criticized and a new evolution has been created in the concept and application of power. In this regard, concepts such as soft power and smart power have been proposed. Considering this issue, the main goal of the current research is to review the evolution of the concept of power and its effect on the regional security strategy of the Islamic Republic of Iran. In this article, with a descriptive-analytical method, we are looking for an answer to the question, what effect did the evolution of the concept of power have on the regional security strategy of the Islamic Republic of Iran? The findings of the research show that the evolution of power and the ineffectiveness of hard and soft power have led the Islamic Republic of Iran to multiple sources of power and their intelligent combination in the international arena, and the simultaneous pursuit of these two dimensions of power (hard and soft) It has provided the ground to improve the status of this country and deal with regional threats.

    Keywords: Power, hard power, soft power, smart power, Middle East region, regional security strategy
  • Esmail Bagheri *, Hamed Alizadeh, Ali Mohseni Derivatin Pages 107-143

    With the re-establishment of Taliban rule over Afghanistan, this country witnessed the formation of a government that implemented and implemented different doctrines and ideas from the previous government. By rejecting the elements and components of the governments of Hamid Karzai and Ashraf Ghani, the Taliban determine and manage the political structure according to the "Islamic Emirate"; An approach that has been criticized by domestic opposition groups and regional and international actors. These actors are of the opinion that the solution for Afghanistan to achieve security, stability, development and progress is to form an "inclusive government". Due to the importance of the inclusive government issue, which is the basic condition of the international system for the recognition of the Taliban, This article, with a descriptive and analytical method and the use of library resources, seeks to know the characteristics of inclusive government and the obstacles to its formation in Afghanistan.
    The findings of the research show that the Taliban's thinking and ideology in the revival of the Islamic Emirate, violence and political tyranny, ethnic and tribal political culture, dogmatism and absolutism, lawlessness, mistrust of the modern government, passivity and non-participation, are the most important obstacles to the formation of an inclusive government in Afghanistan. and regarding the all-inclusive government of Afghanistan, Iran mainly focuses on the fair political participation in power, the recognition of the religious rights of Shias in the constitution, the validity of the personal status of the Shia religion, the disconnection of the Taliban with Al-Qaeda, and the Taliban's serious approach to the expansion and spread of ISIS. has it. In general, unlike other countries, Iran has comprehensively specified the details of the inclusive government and seeks to remove discrimination from ethnic, racial and religious groups, especially Shiites.

    Keywords: inclusive government, Afghanistan, Taliban, political participation, political legitimacy