فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی سلامت
پیاپی 45 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کامران پورمحمدقوچانی*، سارا ماندنی زاده صفی، جعفر نوری صفحات 7-20
    مقدمه
    باتوجه به نقش مشکلات روان شناختی در ابتلا و عود بیماری قلبی -عروقی در افراد، ضروری است تا ضمن شناسایی این عوامل، نسبت به درمان آنها اقدام نمود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی مثبت نگر بر ناگویی هیجانی و افکار منفی تکرارشونده در بیماران قلبی -عروقی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی، طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری 3 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران قلبی -  عروقی مراجعه کننده به بیمارستان قلب امام رضا (ع) شهر مشهد در سال 1400 بودند. از بین آنها 30 نفر (14 مرد و 16 زن) به روش نمونه گیری هدفمند، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر)، گمارده شدند. افراد گروه آزمایش، روان درمان مبتنی بر دیدگاه روانشناسی مثبت نگر را در 6 جلسه، 60 دقیقه ای به صورت انفرادی، دریافت کردند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های آلکسی تیمیا تورنتو - 20 (بگبی و همکاران، 1994) و افکار منفی تکرارشونده (مک اوی و همکاران، 2010)، استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مکرر، تحلیل شد.
    یافته ها
    باتوجه به نتایج پژوهش، در نمره های متغیر نارسایی هیجانی و مولفه های آن شامل؛ دشواری در شناسایی احساسات، دشواری در توصیف احساسات و تفکر عینی و متغیر افکار منفی تکرار شونده، با توجه به اثر اصلی مراحل زمانی، اثر اصلی مداخله روان درمانی و همچنین اثر تعاملی مراحل زمانی با مداخله روان درمانی، تفاوت معناداری مشاهده شد (01/0>P).
    نتیجه گیری
    روان درمانی مثبت نگر بر کاهش ناگویی هیجانی و افکار منفی تکرار شونده در بیماران قلبی -  عروقی دارای اثربخشی و کارایی بود.
    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت نگر، ناگویی هیجانی، اقکار منفی تکرار شونده، بیماران قلبی
  • مهرنوش حسین زاده*، فاطمه قاسمی نیایی، مجتبی حقانی زمیدانی، معصومه اسمعیلی صفحات 21-42
    مقدمه
    امروزه با شکل گیری سبک جدیدی  از زندگی، بشر شاهد تغییر و تحولاتی در بخش‎های مختلف زندگی اش شده است، از آن جا که مهم ترین بخش از زندگی انسان ها، خانواده است، این بخش نیز دستخوش تغییر و تحولات قرار گرفته است. مقاله حاضر با هدف مطالعه و تفسیر تجارب زیسته خانواده هایی است که دارای فرد در معرض خطر در برابر کرونا، که در واقع شامل ‎افرادی است، دارای بیماری زمینه ای که سیستم ایمنی بدن آن ها ضعیف می باشد.
    روش
    این پژوهش از نوع کیفی پدیدارشناسی است. جامعه آماری آن کلیه خانواده های اصفهانی دارای فرد در معرض خطر که درگیر بیماری زمینه ای در ایام کرونا بودند، می باشد و 12 نفر به صورت هدفمند برگزیده شدند و تحت مصاحبه نیمه ساختار یافته قرار گرفتند.
    یافته ها
    داده های به دست آمده از مصاحبه با روش کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تجارب زیسته خانواده های دارای گروه پرخطر در پنج مضمون اصلی که نشان دهنده چگونگی واکنش به بحران و ادراک نقش عاملیت خانواده ها  با تغییراتی که در سبک زندگی و گذر از این مرحله در کنار مولفه های واسطه ای تجربه کردند و چگونگی نحوه مقابله با این شرایط در پنج حیطه رفتاری، شناختی، هیجانی، اجتماعی و معنوی می باشد. بنابراین این یافته ها در راستای توانمند سازی مشاوران و روانشاسان برای یاری رسانی به  خانواده های آسیب‎پذیر می باشد.
    کلیدواژگان: تجارب زیسته، خانواده های دارای گروه پرخطر، ایام کرونا
  • افسانه مرادی*، سمیره کریمی، الهام حسامی، سعید مظفری صفحات 43-62
    مقدمه
    در زمان شیوع کروناویروس، پرستاران و کارکنان بخش های مرتبط با کووید-19 که به عنوان خط مقدم مواجهه با همه گیری کروناویروس حضور دارند، در معرض طیف وسیعی از استرس زاهای روانی- اجتماعی قرار گرفتند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای پنج عامل شخصیت در رابطه بین آسیب پذیری ادراک شده نسبت به بیماری و تجربه علایم اختلال استرس پس از سانحه در کادر درمان بیماران مبتلا به کووید-19 بود.
    روش
    پژوهش حاضر جزء پژوهش های کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه پژوهش را کادر درمان بیماران مبتلا به کووید-19 شاغل در بیمارستان های شهر تهران در ماه های خرداد و تیر سال 1400 تشکیل دادند که از بین آن ها به صورت در دسترس 677 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل فرم کوتاه پرسشنامه پنج عاملی شخصیت NEO، مقیاس شهروندی اختلال استرس پس از سانحه می سی سی پی، پرسشنامه آسیب پذیری ادراک شده نسبت به بیماری مسری به صورت آنلاین توسط کادر درمان تکمیل شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل معادلات ساختاری به وسیله نرم افزارهای Amos و SPSS انجام شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که اثر غیرمستقیم آسیب پذیری ادراک شده بر تجربه علایم PTSD با واسطه گری روان رنجورخویی و توافق پذیری معنادار است.
    نتیجه گیری
    غربال گری و شناسایی افرادی با ویژگی های روان رنجورخویی بالا و توافق پذیری پایین در کادر درمان و در نظر گرفتن مداخلاتی برای تعدیل این ویژگی های شخصیتی می تواند در پیشگیری از ابتلا به PTSD موثر باشد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیت، آسیب پذیری ادراک شده، اختلال استرس پس سانحه، کووید-19
  • مرضیه مهربانی نسب، سودابه بساکنژاد*، مهناز مهرابی زاده هنرمند صفحات 63-82
    مقدمه
    یکی از نگرانی های زنان در سنین نوجوانی ظاهر جسمانی و تصویر بدنی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر درمان متمرکز بر شفقت بر نگرانی از تصویر بدنی، هم جوشی فکر-شکل و شفقت ورزی بدنی دختران نوجوان دارای علایم نگرانی از تصویر بدنی انجام شد.
    روش
    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه یازدهم مقطع متوسطه دوم شهر اهواز بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از بین افراد متقاضی شرکت در پژوهش، 4 دانش آموز که در پرسش نامه نگرانی از تصویر بدنی نمره آن ها بالاتر از دو انحراف معیار از میانگین بود، انتخاب شدند. در این پژوهش از طرح نیمه آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه ناهمزمان استفاده شد. آزمودنی ها قبل از درمان، میانه درمان (جلسات اول، سوم، پنجم و هفتم)، پایان درمان (جلسه نهم) و یک ماه پس از پایان درمان به پرسش نامه نگرانی از تصویر بدنی، پرسشنامه هم جوشی فکر- شکل و شفقت ورزی بدنی پاسخ دادند. داده ها به روش ترسیم دیداری، درصد بهبودی و شاخص تغییر پایا تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی ازروند کاهشی پایدار نمرات مقیاس نگرانی از تصویر بدنی، پرسشنامه هم جوشی فکر- شکل و مقیاس شفقت ورزی بدنی در دختران دارای نگرانی از تصویر بدنی بود که نشان می دهد درمان شفقت ورزی در کاهش متغیرهای مذکور موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    هم جوشی فکر- شکل و شفقت ورزی بدنی نقش مهمی در بروز نگرانی از تصویر بدنی در دختران جوان دارد و آموزش شفقت ورزی می تواند در کاهش نگرانی های آن ها از ظاهر بدنی موثر باشد.
    کلیدواژگان: خودشفقت ورزی، نگرانی از تصویر بدنی، هم جوشی فکر- شکل، شفقت ورزی بدنی
  • خدیجه اسدی چهار راه گشین، زهرا شاهواری*، پروین سالاری صفحات 83-94
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر، توصیف تجربه های بیماران بهبودیافته از کووید 19 در مورد عوامل روانشناختی موثر بر بهبود آنان است.

    روش

    این مطالعه کیفی در سال 1399 انجام شد. روش جمع آوری داده ها مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته بود. مشارکت کنندگان بیمارانی بودند که از بیماری کرونا رهایی یافته و مایل به صحبت کردن درباره تجربه خود در طول بیماری بودند. نمونه گیری از 3 شهر گچساران، باشت و نورآباد انجام شد. رویکرد مورد استفاده در نمونه گیری، نمونه گیری با در نظر گرفتن هدف مطالعه  بود. داده ها به روش تحلیل محتوا آنالیز شد. مدیریت کدهای استخراج شده از طریق نرم افزار MAXQDA نسخه 10 انجام شد.

    یافته ها

    در مجموع تعداد 15 مصاحبه با 8 زن و 7 مرد 23 تا 58 ساله انجام شد. تحلیل صحبت های شرکت کنندگان عوامل کمک کننده به بهبود سلامت روان بیماران مبتلا به کرونا منجر به شناسایی 305 کد شد که در 2 طبقه اصلی شامل «بیمار مثبت اندیش» و «اطرافیان همدل» و 9 طبقه فرعی طبقه بندی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این تحقیق افکار و رفتار فرد مبتلا به کرونا و اطرافیان او (پرسنل و آشنایان) در سلامت روان و تسریع روند بهبود فرد مبتلا تاثیر گذار است که لازم است اطرافیان بیمار به آن توجه داشته باشند. یکی از مسیولیت های کادر درمان تدارک مشاوره هایی برای اطرافیان و پرستاران بیماران در خصوص افکار و رفتار بیمار و اطرافیان او است.

    کلیدواژگان: کووید 19، بهبودی، مطالعه کیفی، همدلی، عوامل روانشناختی
  • زهرا آذری قهفرخی، مجتبی انصاری شهیدی*، مهران شاه زمانی صفحات 95-112
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش حمایت اجتماعی مبتنی بر خانواده بر سازگاری اجتماعی و رفتارهای خودمراقبتی بیماران قلبی با علایم افسردگی (پس از عمل جراحی قلب باز) انجام گرفت.
    روش
    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران تحت جراحی قلب باز با علایم افسردگی مراجعه کننده به بیمارستان های تخصصی قلب (چمران، سینا و میلاد) شهر اصفهان در شش ماهه دوم سال 1398 بود. در این پژوهش تعداد 36 بیمار قلبی با علایم افسردگی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند (17 بیمار در گروه آزمایش و 19 بیمار در گروه گواه). خانواده بیماران حاضر در گروه آزمایش مداخله آموزش حمایت اجتماعی مبتنی بر خانواده را طی دو ماه در 8 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی (بک و همکاران، 1996)، پرسشنامه سازگاری اجتماعی (بل، 1962) و پرسشنامه رفتارهای خودمراقبتی (گالینا و همکاران، 2015) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرنی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش حمایت اجتماعی مبتنی بر خانواده بر سازگاری اجتماعی و رفتارهای خودمراقبتی بیماران قلبی با علایم افسردگی تاثیر معنادار دارد (p<0/001).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش حمایت اجتماعی مبتنی بر خانواده با بهره گیری از ایجاد حلقه های حمایت اجتماعی و تقویت و بازسازی گروه اجتماعی حمایت کننده می تواند به عنوان یک مداخله موثر جهت بهبود سازگاری اجتماعی و رفتارهای خودمراقبتی بیماران قلبی با علایم افسردگی مورد استفاده گیرد.
    کلیدواژگان: افسردگی، بیماران قلبی، حمایت اجتماعی مبتنی بر خانواده، رفتارهای خودمراقبتی، سازگاری اجتماعی
  • الهه اسلمی*، اکرم ملک زاده، فهیمه رجبی صفحات 113-128
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش پیش بینی کنندگی ویژگی های شخصیتی، ذهن آگاهی و نگرش های نقش جنسیتی بر رشد پس آسیبی زنان نابارور شهر اهواز انجام گرفت.
    روش
    پژوهش از نوع طرح های همبستگی و جامعه آماری پژوهش کلیه زنان نابارور شهر اهواز بودند که در سال 1400 به کلینیک های مربوط به زنان و زایمان این شهر مراجعه کرده اند. نمونه تعداد 150 نفر از زنان نابارور بودند که با روش نمونه گیری هدفمند گزینش شدند. از پرسشنامه شخصیتی فرم کوتاه پنج عاملی نیو (1992)، پرسشنامه نقش جنسیتی بم (1976)، پرسشنامه ذهن آگاهی بایر و همکاران (2006) و پرسشنامه رشد پس آسیبی تدسچی و کالهون (1996) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss 22 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که مولفه روان‎رنجورخویی به صورت منفی و مولفه های برون گرایی و توافق پذیری به صورت مثبت و معناداری قادر به پیش بینی رشد پس آسیبی بودند. همچنین ذهن آگاهی نیز به صورت مثبت و معناداری رشد پس آسیبی را پیش بینی کرد، در ضمن نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس یک راهه نیز نشان داد که زنان دارای نگرش نقش جنستی آندروژنی از بیشترین رشد پس آسیبی و زنان دارای نگرش نقش جنسیتی زنانه از کمترین رشد پس آسیبی برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    در نتیجه می توان تجربه آسیب زای ناباروری را با آموزش های ذهن آگاهی و کاهش نگرش نقش جنسیتی زنانه به تجربه رشد تبدیل کرد.
    کلیدواژگان: شخصیت، نگرش های نقش جنسیتی، ذهن آگاهی، رشد پس آسیبی، زنان نابارور
  • نازآفرین پاک نهاد*، مجید صفاری نیا صفحات 129-146
    مقدمه
    هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس ادراک شده، خلق منفی، خودکارآمدی و ادراک درد در بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید بود.
    روش
    پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید مراجعه کننده به بیمارستان شریعتی تهران بود. از این جامعه، نمونه ای به حجم 40 نفر (20 زن و 20 مرد) هدفمندانه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (10 مرد و 10 زن) و گروه کنترل (10 مرد و 10 زن) گمارده شدند. گروه آزمایش تحت برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در طول 8 جلسه به مدت 2 ماه، هفته ای یک جلسه 2 ساعته و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. همچنین گروه های آزمایش و کنترل، مقیاس استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983)، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس لوی بوند و لوی بوند (1995)، مقیاس خودکارآمدی شرر و همکاران (1982) و پرسشنامه درد مک گیل ملزاک (1975) را در مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون، درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی باعث افزایش معنی دار (001/0 p<) خودکارآمدی و کاهش معنی دار (001/0 p<) استرس ادراک شده، خلق منفی و ادراک درد در بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید شد.
    نتیجه گیری
    کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند در افزایش خودکارآمدی و کاهش استرس ادراک شده، خلق منفی و ادراک درد در این بیماران  موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، استرس ادراک شده، خلق منفی، خودکارآمدی، ادراک درد، آرتریت روماتوئید
  • مهناز علی اکبری، مریم حسن زاده هنویی*، احمد علیپور، نوشین بیات صفحات 147-162
    مقدمه
    این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر سبک های مقابله ای در بیماران آرتریت روماتویید انجام شد.
    روش
    روش تحقیق حاضر یک طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون  با گروه کنترل بود. تعداد 30 نفر بیمار آرتریت روماتویید که ملاک های ورود به مطالعه را داشتند، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند. طرحواره درمانی بر اساس مدل ریزو و همکاران انجام شد. به منظور توصیف داده های از شاخص های آمار توصیفی و برای تحلیل داده های از شاخص های آمار استنباطی مانند تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، کواریانس چند متغیری و کورایانس های یکراهه در متن مانکوا استفاده شد.
    یافته ها
    اثربخشی طرحواره درمانی بر سبکهای مقابله‏ای بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید پایدار می باشد. در همه سبک های مقابله ای بین گروه های مورد پژوهش تفاوت معناداری وجود دارد. بین میانگین نمرات سبک های مقابله‏ای مساله مدار، هیجان مدار و اجتنابی در مقایسه مراحل پیش آزمون - پس‏ آزمون و پیش آزمون - پیگیری تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    انجام طرحواره درمانی برای بیماران آرتریت روماتویید می توان تا حدودی درد و رنج این ییماران را کاهش داد.  پیشنهاد می شود در سیاست نظام بهداشتی درمانی کشور برنامه های برای بکارگیری طرحواره درمانی به منظور کاهش آلام این بیماران صورت گیرد.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، سبک های مقابله ای، آرتریت روماتوئید
  • فرزانه فروزان فر، شیدا جبل عاملی*، محمد سلطانی زاده، سید محمدحسن امامی، مجتبی انصاری شهیدی صفحات 163-179
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل پیش بینی سازش یافتگی روانی- اجتماعی با بیماری بر اساس رفتارهای ارتقادهنده سلامت با میانجی گری شفقت به خود در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر صورت پذیرفت.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی- همبستگی و تحلیل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش شامل بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر بودند که در فصل پاییز و زمستان سال 1400  به مراکز درمانی و متخصصین گوارش شهر اصفهان مراجعه کرده بودند. نمونه آماری شامل 340 بیمار مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر بود که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس سازش یافتگی روانی- اجتماعی با بیماری (دروگیتس، 1986) (PSADS)، پرسشنامه رفتارهای ارتقادهنده سلامت (والکر و همکاران، 1987) (HPLQ) و پرسشنامه شفقت به خود (نف، 2003 (SCQ) بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل مسیر و آزمون بوت استراپ صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد رفتارهای ارتقادهنده سلامت، شفقت به خود و سازش یافتگی روانی-اجتماعی با بیماری دارای رابطه معنادار است (01/0>p). همچنین رفتارهای ارتقادهنده سلامت و شفقت به خود بر سازش یافتگی روانی- اجتماعی با بیماری دارای اثر مستقیم معنادار است (01/0>p). علاوه بر این نتایج بوت استراپ نشان داد که شفقت به خود در رابطه بین رفتارهای ارتقادهنده سلامت با سازش یافتگی روانی- اجتماعی با بیماری دارای نقش میانجی گری معنادار است (01/0>p). همچنین مدل از برازش مناسبی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، شفقت به خود دارای نقش میانجی معنادار بین رفتارهای ارتقادهنده سلامت با سازش یافتگی روانی- اجتماعی با بیماری است.

    کلیدواژگان: رفتارهای ارتقادهنده سلامت، سازش یافتگی روانی-اجتماعی با بیماری، سندرم روده تحریک پذیر، شفقت به خود
|
  • Kamran Pourmohammad Ghouchani *, Sara Mandanizade Safi, Jafar Noori Pages 7-20
    Objective
    Consider the role of psychological problems in the incidence and recurrence of cardiovascular disease in individuals it is necessary to treat these factors while identifying them. The aim of this study was to investigate the effectiveness of positive psychotherapy on alexithymia and repetitive negative thinking in cardiovascular patients.
    Method
    The semi-experimental research method was pre-test-post-test design with control group and 3-month follow-up stage. The statistical population of the study included all cardiovascular patients referred to Imam Reza Heart Hospital in Mashhad in 2021. Among them, 30 subjects (14 males and 16 females) were selected by purposeful sampling method and randomly assigned to two experimental groups (15) and control group (15). The experimental group received psychotherapy based on positive psychology perspective in 6 sessions, 60 minutes individually. To collect data, Alexei Teymia Toronto-20 questionnaire (Begby et al., 1994) and recurring negative thoughts (McEavi et al., 2010) were used. The data were analyzed using repeated variance analysis test.
    Findings
    According to the results of this study, there was a significant difference in the scores of emotional failure variable and its components including difficulty in identifying emotions, difficulty in describing emotions and objective thinking, and repeated negative thoughts variable, considering the main effect of time stages, the main effect of psychotherapy intervention and also the interactive effect of time stages with psychotherapy intervention (P<0.01).
    Conclusion
    Positive psychotherapy had effectiveness and efficiency in reducing alexithya and repetitive negative thoughts in cardiovascular patients.
    Keywords: positive psychotherapy, Alexithymia, . repetitive negative thinking, cardiovascular patients
  • Mehrnoosh Hossein Zadeh *, Fatemeh Ghasemi Niaei, Mojtaba Haghani Zemydani, Masoumeh Esmaeily Pages 21-42
    Objective
    Today, with the formation of a new style of life, human beings have witnessed changes and transformations in various parts of their lives, since the most important part of human life is the family, this part has also undergone changes and transformations. This article aims to study and interpret the lived experiences of families who have a person at risk for coronary heart disease, which actually includes people with an underlying disease whose immune system is weak.
    Method
    This research is of qualitative phenomenological type. The statistical population is all Isfahan's families with at-risk individuals who were suffering from an underlying disease during the coronation period, and 12 people were purposefully selected and interviewed in a semi-structured manner.
    Findings
    The data obtained from the interview were analyzed by Colaizzi method.
    Conclusion
    The results of the lived experiences of families with high-risk groups in five main themes that show how to respond to the crisis and perceive the role of families with the changes they experienced in lifestyle and passing through this stage along with mediating components and how to deal with these conditions in five Behavioral, cognitive, emotional, social and spiritual domains. Therefore, these findings are in line with empowering counselors and psychologists to help these vulnerable families.
    Keywords: lived experiences, Families with High-Risk Groups, Corona Era
  • Afsaneh Moradi *, Samireh Karimi, Elham Hessami, Saeid Mozafari Pages 43-62
    Objective
    During the outbreak of coronavirus, nurses and staff in Covid-19-related departments, which are at the forefront of the fight against pandemics, were exposed to a wide range of psychosocial stressors. The aim of this study was to investigate the mediating role of five personality factors in the relationship between perceived vulnerability to the disease and the experience of post-traumatic stress disorder symptoms among health-care providers for patient with Covid-19.
    Method
    The present study is a descriptive-correlational applied research. The study population consisted of the treatment staff of patients with Covid-19 working in hospitals in Tehran in June and July 2021, from which 677 people were selected as an available sample. The research instruments include a short form of NEO Personality Five-Factor Questionnaire, Mississippi Traumatic Stress Disorder Citizenship Scale, and Perceived Vulnerability Questionnaire was completed online by care staff. Data were analyzed using Pearson correlation method and structural equation analysis using Amos and SPSS software.
    Findings
    The results indicate that the indirect effect of perceived vulnerability on the experience of PTSD symptoms is mediated by neuroticism and agreeableness.
    Conclusion
    Screening and identifying people with high neuroticism traits and low agreeableness in the treatment staff and considering interventions to modify these personality traits can be effective in preventing PTSD.
    Keywords: personality traits, Perceived Vulnerability, Post Traumatic Stress Disorder, COVID-19
  • Marzieh Mehrabaninasab, Soodabeh Bassak Nejad *, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand Pages 63-82
    Objective
    One of the concerns of women at a young age is physical appearance and body image. This study aimed to investigate. The effects of self-compassion training on body image concern thought–shape fusion and body compassion in female students with body image concerns.
    Method
    The study population included all Female Students Studying In, 1399 in the Second Secondary School of the 11 Grade in Ahvaz. Using the voluntarily-convenience sampling technique among the applicants, four students who had scores higher than two standard deviations from the mean in the Body Image Concern Questionnaire were selected. A non-concurrent multiple baseline experimental single-case study was used as the method of the present study. Participants before treatment, middle of treatment (sections 1, 3, 5, & 7), end of treatment (section 9), and one month after treatment had ended completed The Body Concern Inventory (BICI), Thought-Shape Fusion Scale (TSF) and Body Compassion Scale (BCS). Data analyzed with visuals inspection, improvement percentage, and reliable change index (RCI) strategies.
    Findings
    The results showed a stable downward trend for BCI scores and TSF and BCS that reflects the effectiveness of SCT in these variables.
    Conclusion
    Thought-shape Fusion and physical compassion have played an important role in expressing body image concerns in young girls, and compassion training can be effective in reducing their concerns about physical appearance.
    Keywords: self-compassion, body image concerns, thought–shape fusion, body compassion
  • Khadijeh Asady Chahar Rah Gashin, Zahra Shahvari *, Parvin Salari Pages 83-94
    Objective

    The aim of this study was to describe the experiences of patients who had recovered from COVID 19 on the psychological factors affecting their recovery during the disease.

    Method

    This qualitative study was conducted in 1399. The data collection method was semi-structured in-depth interviews. Participants were patients who had recovered from COVID 19 and were willing to talk about their experience. Sampling was done from 3 cities of Gachsaran، Basht and Noorabad with purposeful sampling approach. Data were analyzed by content analysis method. The extracted codes were managed through MAXQDA software version 10.

    Findings

    A total of 15 interviews were conducted with 8 women and 7 men aged 23 to 58 years. Analysis of participants' conversations about psychological factors contributing to the recovery of patients with COVID 19 led to the identification of 305 codes، which were divided into 2 main categories، including " factors related to patient" and “Factors related to patient’s relations" and 9 subcategories.

    Conclusion

    According to the results of this study، the thoughts and behaviors of the patient، staff and acquaintances are effective in the mental health of the patient and accelerate the healing process، which need pay attention. One of the responsibilities of the medical staff is to provide consultation sessions for patients’ acquaintances and their nurses regarding the thoughts and behavior of the patient and his/her relations.

    Keywords: Covid 19, recovery, Qualitative study, Empathy, psychological factors
  • Zahra Azari Ghahfarrokhi, Mojtaba Ansari Shahidi *, Mehran Shahzamani Pages 95-112
    Objective
    The present study was conducted to investigate the efficacy of family-based social support training on the social adjustment and self-care behaviors of the cardiac patients with the signs of depression (after open surgery).
    Method
    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and two-month follow-up period design. the statistical population of the study included patients undergoing open heart surgery with depressive symptoms referred to specialized heart hospitals (Chamran, Sina and Milad) in Isfahan in the second half of 2019. 36 cardiac patients with the signs of depression were selected through purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups (17 patients in the experimental group and 19 patients in the control group). The experimental group received eight seventy-five-minute sessions of family-based social support training during two months. The applied questionnaires in this study included depression questionnaire (Beck et al, 1996), social adjustment questionnaire (Bell, 1962) and self-care behaviors questionnaire (Galiana et.al, 2015). The data from the study were analyzed through Mixed ANOVA and Bonferren post hoc test via SPSS23 statistical software.
    Findings
    The results showed that family-based social support training has significant effect on the social adjustment and self-care behaviors of the cardiac patients with the signs of depression (p<0.001).
    Conclusion
    According to the findings of the present study it can be concluded that family-based social support training can be used as an efficient intervention to improve social adjustment and self-care behaviors of the cardiac patients with the signs of depression through employing techniques such as creating social support circles, strengthening and rebuilding the social support group.
    Keywords: Depression, cardiac patients, Family-based Social Support Training, self-care behaviors, Social Adjustment
  • Elahe Aslami *, Akram Malekzadeh, Fahime Rajabi Pages 113-128
    Objective
    The aim of this study was to investigate the predictive role of personality traits, mindfulness and gender role attitudes on the post-traumatic growth of infertile women in Ahvaz.
    Method
    The research was a correlational study and the statistical population was all infertile women in Ahvaz who referred to the obstetrics and gynecology clinics of this city in 1400. The sample was 150 infertile women who were selected by available sampling method. The five-factor short form personality questionnaire of NEO (1992), Bem Gender Role questionnaire (1976), Baer et al (2006) Mindfulness questionnaire and Tedeschi and Calhoun (1996) post-traumatic growth questionnaire were used. Data were analyzed using SPSS 22 software.
    Findings
    The results of multiple regression analysis test showed that the neuroticism component was negative and the extroversion, agreeableness  components and Mindfulness were positive and significant in predicting post-traumatic growth. In addition, the results of one-way analysis of variance test showed that women with an androgynous gender role attitude had the highest post-traumatic growth and women with a female gender role attitude had the lowest growth.
    Conclusion
    The traumatic experience of infertility can be turned into a growth experience by training of mindfulness and reducing the attitude of the traditional female gender role.
    Keywords: personality traits, Mindfulness, Gender Role Attitudes, post-traumatic growth, Infertile Women
  • Nazafarin Paknahad *, Majid Saffarinia Pages 129-146
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based stress reduction on perceived stress, negative mood, self-efficacy, and pain perception in patients with rheumatoid arthritis.
    Method
    This was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with control group. The statistical population of this study included all patients with rheumatoid arthritis referred to Tehran Shariati hospital. A sample of 40 patients (20 females and 20 males) was selected with targeted sampling from this population and were randomly assigned into experimental (10 male and 10 female) and control (10 male and 10 female) groups. In this intervention, the experimental group underwent mindfulness-based stress reduction program during 8 sessions for 2 months, 2 hours per week, and the control group was placed on the waiting list. The experimental and control groups also completed the Perceived Stress Scale by Cohen et al (1983), the Depression, Anxiety and Stress Scale by Lovibond & Lov bond (1995), the Self-efficacy Scale by Sherer et al (1982), and the McGill pain questionnaire by Melzack (1975) at pre-test and post-test. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data.
    Findings
    The results showed that in the post-test phase, mindfulness-based stress reduction treatment significantly (p<0/001) increased self-efficacy and significantly (p<0/001) reduced perceived stress, negative mood, and pain perception in patients with rheumatoid arthritis.
    Conclusion
    Mindfulness-based stress reduction can be effective in increasing self-efficacy and decreasing perceived stress, negative mood, and pain perception in these patients.
    Keywords: Mindfulness-based stress reduction, Perceived stress, Negative Mood, Self-efficacy, Pain Perception, Rheumatoid Arthritis
  • Mahnaz Ali Akbari, Maryam Hassanzadeh Hanoui *, Ahmad Alipor, Noshin Bayat Pages 147-162
    Objective
    This study was conducted to determine the effectiveness of schema therapy on coping styles in rheumatoid arthritis patients.
    Method
    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test and a control group design. The 30 patients with rheumatoid arthritis who met the study's inclusion criteria were selected by purposeful sampling and entered the study randomly. Schema therapy was performed based on the model of Rizzo et al. Descriptive statistics and inferential statistics indicators, including ANOVA with repeated measures, multivariate analysis of covariance, and one-way covariance in MANCOVA were used for data analysis.
    Findings
    The effectiveness of schema therapy on the coping styles of patients with rheumatoid arthritis is stable. Comparing the pre-test-post-test and pre-test-follow-up stages showed a significant difference in all coping styles between the research groups. Also, the results showed a significant difference between the mean scores of problem-oriented, emotion-oriented, and avoidance coping styles.
    Conclusion
    Performing schema therapy for rheumatoid arthritis patients can reduce the pain and suffering of these patients to some extent. It is suggested that in the policy of the country's health care system, plans be made to use schema therapy to reduce the pain of these patients.
    Keywords: Schema Therapy, coping styles, Rheumatoid Arthritis
  • Farzaneh Frozanfar, Sheida Jabal Ameli *, Mohammad Soltanizadeh, Seyyed MohammadHassan Emami, Mojtaba Ansari Shahidi Pages 163-179
    Objective

    The present study was conducted to offer the model of predicting psychosocial adaptation to disease according to health-promoting behaviors with the mediation role of self-compassion in the patients with Irritable Bowel Syndrome (IBS).

    Method

    The research method was descriptive-correlational and path analysis. The statistical population of the study included the patients with IBS who referred to therapy centers and gastroenterologists in the city of Isfahan in the autumn and winter of 2020-21. The statistical population included 340 patients with IBS who were selected through Convenience sampling method. The applied instruments included Psycho-Social Adaptation to Disease Scale (PSADS) (Drogits, 1986), Health Promoting Lifestyle Questionnaire (HPLQ) (Walker et al, 1987) and Self-Compassion Questionnaire (SCQ) (Neff, 2003). The data analysis was conducted via path analysis and Bootstrap test.

    Findings

    The results showed that health-promoting behaviors and self-compassion have significant relationship with psychosocial adaptation to disease (p<0.01). Moreover, health-promoting behaviors and self-compassion have direct significant effect on psychosocial adaptation to disease (p<0.01). Furthermore, the results of Bootstrap showed that self-compassion has a significant mediation role in the relationship of health-promoting behaviors with psychosocial adaptation to disease (p<0.01). Finally, the model had a suitable goodness of fit.

    Conclusion

    According to the results of the research, self-compassion has a significant mediating role between health-promoting behaviors and psychosocial adaptation to illness

    Keywords: Health-promoting behaviors, psychosocial adaptation to disease, irritable bowel syndrome, self-compassion