فهرست مطالب

مجله علمی پژوهان
سال بیست و یکم شماره 2 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرش خلیلی، سید رضا برزو، مهناز خطیبان، فاطمه چراغی* صفحات 64-72
    سابقه و هدف

     وجود بیش ازحد قند در پلاسمای خون (هایپرگلایسمی) می تواند باعث افزایش اضطراب، افسردگی و استرس در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک و درنتیجه کنترل نامناسب بیماری و افت کیفیت زندگی مددجو شود. این مطالعه به منظور ارایه ی فرایند پرستاری مددجوی نوجوان مبتلا به هایپرگلایسمی، بر اساس الگوی دستیابی به هدف کینگ انجام شد.

    مواد و روش ها

     در مطالعه ی موردی حاضر، نمونه ی پژوهش، مددجویی نوجوان با هایپرگلایسمی بود که مکررا به بیمارستان مراجعه می کرد و بستری شده بود. بدین منظور انتخاب نمونه از طریق جامعه ی قابل دسترس  پژوهش، یعنی نوجوانان بستری در بخش کودکان همدان با تشخیص هایپرگلایسمی انجام شد. گردآوری داده ها از طریق پرونده ی مددجو، مصاحبه با مددجو، مشاهده ی مددجو، خانواده، پزشک و پرستار انجام شد. فرایند پرستاری طبق الگوی دستیابی به هدف کینگ، پس از پذیرش درخواست پژوهشگر توسط مددجو در روز آخر بستری در بیمارستان آغاز شد. مراحل فرایند پرستاری یعنی بررسی، تشخیص پرستاری، تعیین اهداف مشترک و اولویت بندی، تراکنش بر اساس ترجیحات مددجو و ارزیابی سطح دستیابی به اهداف توسط مددجو با مقایسه قبل و بعد در طیف 2- تا 2+ به صورت تجزیه وتحلیل کیفی انجام شد.

    یافته ها

     یافته های مطالعه نشان داد که نوجوان دیابتی درک مناسبی از عوامل موثر بر پایداری سطح قند خون در محدوده طبیعی نداشت، اما با اجرای فرایند پرستاری و درک شرایط موثر بر هایپرگلایسمی ، آمادگی لازم را برای برقراری تعامل با پرستار پیدا کرد. یافته ها به چهار تشخیص پرستاری و دوازده هدف مراقبتی منجر شد. در ارزشیابی مشخص شد که مددجوی نوجوان بعد از اجرای فرایند پرستاری موفق شد به خوبی پایداری سطح قند خون در محدوده طبیعی را تجربه نماید.

    نتیجه گیری

     فرایند پرستاری طبق الگوی کینگ در مددجوی مطالعه شده توانست باعث پایداری سطح قند خون در محدوده طبیعی شود. بنابراین، می توان فرایند پرستاری را طبق الگوی کینگ در نوجوانان مبتلا به دیابت نوع یک برای پایداری سطح قند خون در محدوده طبیعی پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: مددجویان، نوجوان، فرآیند پرستاری، هایپرگلایسمی، هموگلوبین گلیکوزیله
  • مژگان کاشانی زاده، محسن گل پرور*، ایلناز سجادیان صفحات 73-82
    سابقه و هدف

     سرزندگی و همدلی برای عملکرد هرچه مطلوب تر کودکان پیش دبستانی اهمیت بسیار زیادی دارد. بر همین اساس، این پژوهش با هدف مقایسه ی آموزش مهارت های زندگی با آموزش سرمایه ی عاطفی بر سرزندگی و همدلی کودکان چهار تا شش سال اجرا شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی در سه مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل است. جامعه ی آماری، کودکان پیش دبستانی در مراکز پیش دبستانی شهر اصفهان در زمستان 1400 بودند که از میان آن ها 45 کودک به صورت هدفمند انتخاب و در سه گروه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. مقیاس سرزندگی بنگ و همکاران (2019) و پرسشنامه همدلی داویس (1980) برای سنجش متغیرهای وابسته در سه مرحله استفاده شد. دو گروه آموزشی، هریک طی 10 جلسه ی 45 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. داده ها نیز با استفاده از تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد در سرزندگی بین آموزش مهارت های زندگی و آموزش سرمایه ی عاطفی با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (0/01>p)، ولی بین دو گروه آموزش تفاوت معناداری به دست نیامد (0/05<p). در همدلی نیز فقط بین آموزش سرمایه ی عاطفی با گروه کنترل تفاوت معناداری به دست آمد (0/01>p).

    نتیجه گیری

     با توجه به اثربخشی آموزش مهارت های زندگی و آموزش سرمایه ی عاطفی بر ارتقا سرزندگی و همچنین اثربخشی آموزش سرمایه ی عاطفی بر ارتقای همدلی، پیشنهاد می شود در مراکز پیش دبستانی، این آموزش ها برای کودکان چهار تا شش سال استفاده شوند.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی، آموزش سرمایه ی عاطفی، سرزندگی، همدلی، کودکان پیش دبستانی
  • حسین مشک آبادی مهاجر*، مصطفی سلیمی فر، احمد سیفی صفحات 83-89
    سابقه و هدف

     بررسی های مختلف نشان می دهد که وضعیت اقتصادی و اجتماعی خانواده بر تغذیه و رشد کودکان تاثیر می گذارد. یکی از گروه های آسیب پذیر از بحران کووید-19، کودکان و نوجوانان هستند که با شناسایی نحوه و میزان آسیب پذیری آن ها در دوران همه گیری، می توان از میزان و شدت صدمه ها از عوامل مختلف کاست.

    مواد و روش ها

     این پژوهش از نوع پیمایشی و داده ها از طریق پرسش نامه جمع آوری شدند. روش نمونه گیری نیز به صورت تصادفی ساده بود. جامعه آماری متشکل از افراد بین 10 تا 20 سال و ساکن مشهد بود. افراد حاضر در پژوهش از هر سه منطقه درآمدی بالا، متوسط و پایین (بر اساس تقسیم بندی حوزه های درآمدی از سوی شهرداری مشهد) به تعداد کافی حضور داشتند. همچنین، تحلیل داده ها با استفاده از مدل رگرسیون پروبیت انجام گرفت.

    یافته ها

     با افزایش تعداد اعضای خانوار، کمتر شدن مصرف مواد پروتیینی؛ میوه و سبزی میان افراد مشاهده شد. مستاجرها، افراد طبقه پایین درآمدی و دختران نیز به ترتیب نسبت به مالکین، دیگر طبقات درآمدی و پسران تاثیر بیشتری از کرونا گرفته اند و کاهش بیشتری را در مصرف مواد غذایی ذکرشده تجربه کرده اند. در هر دو رگرسیون، متغیر نحوه تصرف محل سکونت در قیاس با سایر متغیرها ضریب بزرگ تری ازلحاظ قدر مطلقی دارد و می توان ادعا کرد که مستاجر یا مالک بودن بیشترین تاثیر را در مصرف دارد.

    نتیجه گیری

     با حمایت از مستاجرها، خانوارهای پرجمعیت و اقشار کم درآمد می وان از زیان های ناشی از کرونا کاست.

    کلیدواژگان: کووید19، تغذیه، سلامت، کودکان
  • مهران نیکورز، سلمان دانشی، شیوا کارگر، اکبر مهرعلیزاده، سیما صادقی، میلاد دانشی مسکونی* صفحات 90-96
    سابقه و هدف

     پایین بودن غلظت سرمی کلسیم در خون (هیپوکلسمی) یکی از اختلالات شایع دوران نوزادی است که در صورت درمان به موقع و تشخیص صحیح پیش آگهی خوبی دارد. هدف از این مطالعه، تعیین نرخ شیوع هیپوکلسمی و عوامل موثر بر آن در شهر جیرفت واقع در جنوب شرق ایران بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه مقطعی، پرونده نوزادان متولدشده در نیمسال اول 1398 در بیمارستان امام خمینی (ره) شهر جیرفت واقع در جنوب شرق ایران، به صورت سرشماری بررسی شد. اطلاعات مورد نیاز از پرونده نوزادان استخراج و به منظور تجزیه و تحلیل وارد نرم افزار SPSS24 شد.

    یافته ها

     بر اساس نتایج مطالعه، از 78 نوزاد نارس مبتلا به هیپوکلسمی بستری شده در بیمارستان امام خمینی، 42 نفر پسر (53/8 درصد) و 36 نفر دختر (46/2 درصد) بودند. 36 نفر (46/2 درصد) از نوزادان هنگام تولد وزنی بین 1500 تا 2000 گرم داشتند و 42 نفر (35/8 درصد) از نوزادان در هفته 35 تا 37 متولدشده بودند. اکثر نوزادان نارس مادر مبتلا به دیابت (60/3 درصد) داشتند. همچنین در وزن 2000 تا 2500 گرم، بین نوزادان نارس مبتلا به هیپوکلسمی، تعداد نوزادان دختر از تعداد نوزادان پسر بیشتر است.

    نتیجه گیری

     نتایج این مطالعه بیان می کند که نارسی نوزاد، وزن کمتر از 2000 گرم و دیابت داشتن مادر از عوامل موثر بر هیپوکلسمی در نوزادان نارس است و برنامه های بهداشت عمومی باید به آن توجه کند.

    کلیدواژگان: شیوع، هیپوکلسمی، نوزاد نارس، جیرفت، ایران
  • فهیمه معینی، مائده مستقیمی، محمدرضا هنرور، امرالله شریفی* صفحات 97-103
    سابقه و هدف

     اختلالات طیف اوتیسم (ASD) اختلالی چندعاملی است که از عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی از جمله فاکتورهای تغذیه ای اثر می پذیرد. اخیرا نقش مواد مغذی به ویژه ویتامین A در پاتوفیزیولوژی و درمان ASD به طور فزاینده ای موردتوجه محققان قرارگرفته است. همچنین ASD الگوی تغذیه ای را تحت تاثیر قرار می دهد و ممکن است برخی از مواد مغذی به اندازه ی کافی دریافت نشوند. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی و مقایسه ی میزان دریافت انواع مختلف ویتامین A در کودکان مبتلا به ASD و کودکان سالم، به عنوان گروه کنترل، در شهر گرگان انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه ی مورد-شاهدی 35 کودک 6 تا 12 ساله مبتلا به ASD و 70 کودک سالم که از نظر سن و جنس همسان بودند وارد مطالعه شدند. اطلاعات دریافت غذایی با استفاده از پرسش نامه ی نیمه کمی بسامد خوراک (FFQ) ثبت شد. همچنین برای محاسبه ی میزان دریافت غذایی انواع ویتامین A تحلیل اطلاعات FFQ با نرم افزار دریافت غذایی شفا انجام گرفت.

    یافته ها

     اختلاف سن دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود (p=0/27). میزان دریافت ویتامین A در گروه کنترل به طور معنی داری بیش از گروه اوتیسم بود. همچنین، مقدار دریافت رتینول، آلفاکاروتن، بتاکاروتن، بتاکریپتوگزانتین و لیکوپن در گروه کنترل بیش از گروه اوتیسم بود. به علاوه، اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه از نظر دریافت مجموع لوتیین (Lutein) و زآگزانتین (Zeaxanthin) دیده نشد.

    نتیجه گیری

     اگرچه میانگین دریافت ویتامین A دو گروه بالاتر از مقادیر میانگین توصیه شده برای جمعیت های سنی و جنسی متناظر بود؛ دریافت کمتر انواع منابع غذایی ویتامین A در گروه اوتیسم نشان دهنده ی لزوم توجه به دریافت غذایی این کودکان است. خصوصا طبق شواهد به دست آمده، این بیماری به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر عادت و الگوی غذایی کودکان اثر می گذارد.

    کلیدواژگان: اختلالات طیف اوتیسم، دریافت غذایی، ویتامین A
  • عذرا احمدی*، مریم خالصی، مجتبی رجب پور صفحات 104-112
    سابقه و هدف

     با توجه به اهمیت شناخته شده ی فعالیت بدنی در تعیین سطح سلامت افراد، به خصوص کودکان و نوجوانان، شناسایی عوامل پیش بینی کننده ی سطح فعالیت بدنی می تواند در ارایه ی راهکارهای موثر در بهبود سلامت این گروه مفید باشد. لذا، پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش سطح سواد بدنی ادراک شده با میانجی گری توانایی های شناختی در پیش بینی میزان فعالیت بدنی دختران نوجوان انجام شد.

    مواد و روش ها

     برای انجام این مطالعه، هم بستگی توصیفی 484 دختر 18-12 ساله، به روش نمونه گیری تصادفی، از بین دانش آموزان مدارس شهرستان سمنان در سال تحصیلی 1401-1400 انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های سواد بدنی ادراک شده، نسخه ی کوتاه پرسش نامه ی فعالیت های بدنی بین المللی و پرسش نامه ی توانایی های شناختی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای Amos و SPSS نسخه ی 26 انجام شد.

    یافته ها

     نتایج حاصل نشان داد مسیر سواد بدنی ادراک شده به توانایی شناختی، مسیر توانایی شناختی به فعالیت بدنی و مسیر مستقیم سواد بدنی ادراک شده به فعالیت بدنی از لحاظ آماری معنی دار است (0/01<p). بر اساس الگوی پیشنهادی پژوهش، اثر میانجی توانایی شناختی در رابطه بین سواد بدنی ادراک شده و فعالیت بدنی معنی دار است.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش حاضر نشان داد افزایش سطح سواد بدنی ادراک شده ی دختران نوجوان و بالا بردن توانایی شناختی آن ها می تواند به افزایش سطح مشارکتشان در فعالیت های بدنی منجر شود.

    کلیدواژگان: توانایی شناختی، فعالیت بدنی، سواد بدنی، نوجوان، معادلات ساختاری
  • منیره شمسی هلاسو، سید محمود طباطبائی*، معصومه آزموده صفحات 113-121
    سابقه و هدف

     امروزه، اختلال در کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به اوتیسم موضوع بحث برانگیزی است؛ لذا این پژوهش با هدف اثربخشی تحریک مستقیم فراجمجمه ای و توان بخشی شناختی بر کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به طیف اوتیسم انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش نیمه تجربی و مطابق با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی کودکان 10 تا 12 سالی بود که دارای اختلال طیف اوتیسم بودند و به مراکز و کلینیک های درمانی شهرستان های شاهین دژ و بوکان در سال 1400-1401 مراجعه کرده بودند. 30 کودک مبتلا به اوتیسم به صورت هدفمند انتخاب و به دو گروه (15 نفر گروه تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای و 15 نفر گروه توان بخشی شناختی) به صورت تصادفی تقسیم شدند. آزمودنی های گروه اول، تحت تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای آندی (قطب مثبت) به مدت 10 دقیقه روی سر و آزمودنی های گروه دوم به مدت 12 جلسه ی 40 دقیقه ای تحت آموزش توان بخشی شناختی رایانه ای قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تشخیص اوتیسم گیلیام، آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین، آزمون استروپ، خرده آزمون حافظه عددی آزمون وکسلر، آزمون آندره-ری و آزمون عملکرد پیوسته بود. برای تحلیل داده های پژوهش از روش تحلیل کوورایانس چند متغیری در نرم افزار SPSS نسخه ی 26 استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که روش تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای در مقایسه با روش توان بخشی شناختی بر کارکردهای اجرایی (انعطاف پذیری شناختی، بازداری پاسخ، حافظه ی کاری و توجه پایدار) اثربخشی بیشتری دارد (0/05 ≥P).

    نتیجه گیری

     دو روش تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای و توان بخشی شناختی، مکمل های سودمندی برای بهبود و تقویت کارکردهای اجرایی در کودکان مبتلا به طیف اوتیسم هستند.

    کلیدواژگان: تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای، توانبخشی شناختی، کارکردهای اجرایی، اختلالات طیف اوتیسم
  • فائزه شعبانعلی فمی، سوگند قاسم زاده*، سمیه نجاتی صفحات 122-140
    سابقه و هدف

     هدف پژوهش حاضر ترکیب مطالعات انجام شده در حوزه ی اثربخشی مداخلات شناختی مبتنی بر فناوری های نوین (رایانه و نوروفیدبک) است که با هدف بهبود عملکردهای شناختی میان کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی در ایران انجام شده است.

    مواد و روش ها

     روش مورداستفاده در این پژوهش فراتحلیل است. جامعه ی آماری این مطالعه شامل پژوهش های انجام شده در ایران و نمایه شده در پایگاه های فارسی زبان تا سال 1401 در حوزه ی توان بخشی های شناختی نوین در موضوع اختلال نقص توجه/بیش فعالی است. به این منظور 69 پژوهش که از لحاظ معیارهای موردنظر مناسب بودند، انتخاب شده و فراتحلیل بر اساس آن ها انجام گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از نرم افزار CMA (ویرایش 4) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان دادند میزان اثر این فناوری ها در حوزه ی مداخلات مبتنی بر رایانه 0/936، مداخلات نوروفیدبک 1/057 و در مجموع برابر 0/977 بوده است که این اندازه (اثربخشی مداخلات شناختی فناوری-محور بر عملکرد شناختی) طبق جدول کوهن دارای اثر بالایی می باشند.

    نتیجه گیری

     نتایج به دست آمده حاکی از آن است که توان بخشی شناختی مبتنی بر فناوری های نوین بر بهبود عملکرد شناختی کودکان مبتلا به اختلال ذکرشده تاثیر مثبت و بالا داشته است.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، توان بخشی شناختی، رایانه، عملکرد شناختی، فراتحلیل، نوروفیدبک
|
  • Arash Khalili, Seyed Reza Borzou, Mahnaz Khatiban, Fatemeh Cheraghi* Pages 64-72
    Background and Objectives

    Hyperglycemia can increase anxiety, depression, and stress in patients with type 1 diabetes, and as a result, poor control of the disease and a decrease in the patient's quality of life. The present study aimed to present the nursing process of an adolescent with hyperglycemia based on King's goal achievement model.

    Materials and Methods

    In the present case study, the research sample was a teenage client with frequent hyperglycemia who had visited the hospital several times and was hospitalized. For this purpose, sample selection was performed by available sampling from the research community (i.e., teenagers hospitalized in Hamedan Children's Department with hyperglycemia diagnosis). Data collection was performed through the client's file, interview, and observation of the client, family, doctor, and nurse. The nursing process, according to King's goal achievement model, started after the patient accepted the researcher's request on the last day of hospitalization. The stages of the nursing process(i.e., examination, diagnosis of nursing, determination of common goals and prioritization, transaction based on client's preferences, and evaluation of the degree of achievement of goals by the client by comparing before and after in the range of -2 to +2) were performed in the form of qualitative analysis.

    Results

    The result pointed out that diabetic adolescents did not have a proper understanding of the factors affecting the stability of blood sugar levels in the normal range. Nonetheless, they found the necessary preparation to interact with the nurse by implementing the nursing process and understanding the conditions affecting hyperglycemia. The findings led to 4 nursing diagnoses and 12 care goals. In the evaluation, it was found that after the implementation of the nursing process, the adolescent client was able to experience the stability of the blood sugar level within the normal range.

    Conclusion

    The nursing process, according to King's model, was able to stabilize the blood sugar level in the normal range in the patient under study. Therefore, it is possible to suggest the nursing process according to King's model in adolescents with type 1 diabetes in order to maintain the blood sugar level in the normal range.

    Keywords: Patients, Adolescent, Nursing Process, Hyperglycemia, Glycated Hemoglobin A
  • Mojgan Kashanizadeh, Mohsen Golparvar*, Illnaz Sajjadian Pages 73-82
    Background and Objectives

    Vitality and empathy are very important for the better functioning of preschool children. Therefore, the present study aimed to compare the effectiveness of life skills training and affective capital training in buoyancy and empathy among 4-6-year-old children.

    Materials and Methods

    This research was a quasi-experimental study with a pretest, posttest, and follow-up design with a control group. The statistical population included preschool children in preschool centers in the winter of 2022 in Isfahan, Iran. Out of them, 45 preschool children were selected by purposive sampling method and randomly assigned to two experimental groups and a control group (15 children for each group). The vitality (Buoyancy) scale of Bang et al. (2019) and the empathy questionnaire of Davis (1980) were used to assess dependent variables in three stages. The two training groups were each trained for ten 45-minute sessions, and the control group did not receive any training. The data were analyzed using an analysis of covariance and post hoc Bonferroni test.

    Results

    The results pointed out that there was a significant difference between life skills training and affective capital training with the control group in vitality (P<0.01); nonetheless, there was no significant difference between the two training groups (P>0.05). In empathy, only there was a significant difference between affective capital training and the control group (P<0.01).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of life skills training and affective capital training in improving vitality and the effectiveness of affective capital training on improving empathy, it is suggested that this training be used in preschool centers for 4-6-year-old children.

    Keywords: Affective capital training, Buoyancy, Empathy, Life skills training, Preschool children
  • Hossein Moshkabadi Mohajer*, Mostafa Salimifar, Ahmad Seifi Pages 83-89
    Background and Objectives

    Various surveys show that the economic and social statuses of the family affect the nutrition and growth of children. One of the vulnerable groups during the COVID-19 are children and adolescents. The identification of the amount and severity of their injuries can minimize the extent of their vulnerability to various factors during this pandemic.

    Materials and Methods

    The data of this survey were collected through a questionnaire, and simple random sampling was used to select the participants. The statistical population consisted of sufficient number of cases between the ages of 10 and 20 years and living in Mashhad (the samples were from high-, medium-, and low- income classes based on the division of income areas by Mashhad Municipality). Data analysis was done using Probit Regression Models.

    Results

    With an increase in the number of family members, it was observed that the consumption of protein substances, as well as fruits and vegetables decreased. Renters, low-income individuals, and girls have also been more affected by Corona and have experienced a greater reduction in consumption than owners, individuals with other income classes, and boys, respectively. In both regressions, the variable of “how to occupy the place of residence” has a larger coefficient in terms of absolute value than other variables, and it can be claimed that being a tenant or owner has the greatest impact on consumption.

    Conclusion

    The losses caused by Corona can be reduced by supporting tenants, households with a large population, and low-income groups.

    Keywords: Covid-19, nutrition, health, children
  • Mehran Nikvarz, Salman Daneshi, Shiva Kargar, Akbar Mehralizadeh, Sima Sadeghi, Milad Daneshi-Maskooni* Pages 90-96
    Background and Objectives

    Hypocalcemia is one of the most common neonatal disorders that has a good prognosis if treated promptly and diagnosed correctly. This study aimed to determine the prevalence of hypocalcemia and associated factors in premature infants in Jiroft, southeastern Iran.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, the cases of infants born in the spring and summer of 2019 in Imam Khomeini Hospital in Jiroft, southeastern Iran, were examined by the census method. The required information was extracted from the infants' files and entered into SPSS24 software for analysis.

    Results

    Based on the results of the study, out of 78 hypocalcemic premature neonates admitted to Imam Khomeini Hospital, 42 (53.8%) were boys and 36 (46.2%) were girls. Thirty-six (46.2%) infants had a birth weight of between 1,500 and 2,000 g, and 42 (35.8%) infants were born between 35 and 37 weeks of age. Most preterm infants (60.3%) had a diabetic mother. Moreover, the number of female preterm hypocalcemic infants with a weight of 2,000 to 2,500 g was higher than their male counterparts.

    Conclusion

    The results of this study indicated that prematurity, weight less than 2,000 g, and maternal diabetes were the factors affecting hypocalcemia in preterm infants that should be considered in public health programs.

    Keywords: Iran, Jiroft, Hypocalcemia, Premature infant, Prevalence
  • Fahime Moeini, Maede Mostaghimi, MohammadReza Honarvar, Amrollah Sharifi* Pages 97-103
    Background and Objectives

    Autism spectrum disorder (ASD) is a multifactorial disorder that is affected by genetic and environmental factors, including nutritional factors. Recently, the role of nutrients, especially vitamin A, in the pathophysiology and treatment of ASD has received increasing attention. In addition, ASD affects the nutritional pattern and therefore some nutrients may not be received enough. This study was conducted to investigate and compare the intake of different forms of vitamin A in children with ASD and healthy children as a control group in Gorgan City (Northeast of Iran).

    Materials and Methods

    In this case-control study, 35 children aged 6 to 12 years with ASD and 70 healthy children who were matched in terms of age and gender were included. Food intake information was recorded using a semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ). To calculate the dietary intake of vitamin A, the FFQ information was entered into ShaFA software.

    Results

    The age difference between the two groups was not statistically significant (P=0.27). The total intake of vitamin A was significantly higher in the control group than in the ASD group. The intake levels of retinol, alpha-carotene, beta-carotene, beta-cryptoxanthin, and lycopene were higher in the control group than in the ASD group. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of total intake of lutein and zeaxanthin.

    Conclusion

    Although the average intake of the two groups was higher than the average values recommended for the corresponding age and gender populations, the lower intake of various food sources of vitamin A in the ASD group indicated the need to pay attention to the food intake of these children, especially that according to the evidence, this disease directly or indirectly affected eating habits and patterns.

    Keywords: Autism spectrum disorders, Dietary intake, Vitamin A
  • Azra Ahmadi*, Maryam Khalesi, Mojtaba Rajabpour Pages 104-112
    Background and Objectives

    Considering the well-known importance of physical activity in determining the health level of people, especially children and teenagers, identifying factors predicting the level of physical activity can be effective in providing effective strategies to improve the health of this group. Therefore, the present study was conducted to identify the role of perceived physical literacy level with the mediating role of cognitive abilities in predicting the amount of physical activity of adolescent girls.

    Materials and Methods

    This descriptive correlational study was conducted on 484 girls aged 12-18 years who were selected by random sampling from the students of schools in Semnan, Iran, in the academic year 2021-2022. Perceived Physical Literacy Questionnaire, International Physical Activity Questionnaire-Short Version, and Cognitive Abilities Questionnaire were used to collect data. Data analysis was done using Amos and SPSS (version 26) software.

    Results

    The results showed that the path of perceived physical literacy to cognitive ability, the path of cognitive ability to physical activity, and the direct path of perceived physical literacy to physical activity are statistically significant (P<0.01). According to the proposed research model, the mediating effect of cognitive ability in the relationship between perceived physical literacy and physical activity is significant.

    Conclusion

    The results of the present study showed that increasing the level of perceived physical literacy of adolescent girls and increasing their cognitive ability can lead to an increase in their participation in physical activities.

    Keywords: Cognitive ability, Physical activity, Physical literacy, Adolescent, Structural equations
  • Monireh Shamsi Holasu, Seyed Mahmoud Tabatabaei*, Masoumeh Azmodeh Pages 113-121
    Background and Objectives

    Nowadays, disorder in the executive functions of children with autism is a controversial issue. Therefore, the present research aimed to examine the effectiveness of transcranial direct current stimulation (tDCS) and cognitive rehabilitation on the executive functions of children with autism.

    Materials and Methods

    This semi-experimental research had a pre-test-post-test design. The statistical population of the study included all children aged 10-12 with autism disorder who referred to treatment centers and clinics in Shahin Dezh and Bukan cities, Iran, 2021-2022. A total of 30 children with autism were purposefully selected and randomly assigned into two groups (15 in the tDCS and 15 in the cognitive rehabilitation). The participants in the tDCS group underwent anodic tDCS on the head for 10 min, and participants in the cognitive rehabilitation group underwent 12 sessions of 40 min long computerized cognitive rehabilitation training. Research tools included Gilliam's Autism Diagnostic Scale, Wisconsin Card Sorting Test, Stroop Test, Numerical Memory Subtest of Wechsler Test, Andre-Ray Test, and Continuous Performance Test. Multivariate covariance analysis was performed to analyze the collected data using SPSS software (version 26).

    Results

    The results showed that the tDCS method was more effective on executive functions (cognitive flexibility, response inhibition, working memory and sustained attention) compared to the cognitive rehabilitation method (P≥0.01).

    Conclusion

    Based on the findings of the present research, both methods of tDCS and cognitive rehabilitation are helpful supplements for improving and strengthening executive functions in children with autism.

    Keywords: Transcranial direct current stimulation, cognitive rehabilitation, executive functions, autism spectrum disorders
  • Faezeh Shabanali Fami, Sogand Ghasemzadeh*, Somayeh Nejati Pages 122-140
    Background and Objectives

    This research aims to combine studies conducted in the field of cognitive interventions based on modern technologies (computer and neurofeedback) to improve cognitive functions among children with attention deficit/hyperactivity disorder in Iran.

    Materials and Methods

    The method used in this study was a meta-analysis. The statistical population of this research included studies conducted in Iran. They were indexed in Persian-language databases until 2022 in the field of modern cognitive interventions concerning attention deficit/hyperactivity disorder. For this purpose, 69 studies that met the desired criteria were selected, and a meta-analysis was performed based on them. The CMA software was used to analyze the collected data.

    Results

    The research findings showed that the effect size of these technologies in the field of computer-based interventions was equal to 0.936, that of the neurofeedback interventions was equal to 1.057, and that of the total was equal to 0.997, which, according to Cohen's table, means that these effects have a high effect.

    Conclusion

    The results showed that cognitive interventions based on modern technologies had a positive and significant impact on improving the cognitive performance of children with this disorder.

    Keywords: Effectiveness of Cognitive Interventions Based on New Technologies on Cognitive Function of Children with Attention-Deficit, Hyperactivity Disorder in Iran: A Meta-Analysis Study