فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 163، اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده لیلا سجادی، سامره قربان نژاد، حسین فیض الله زاده*، رضا شبانلویی صفحات 89-97
    پیش زمینه و هدف

    در سال های اخیر جهان شاهد حوادث و بحران های غیر طبیعی بسیاری بوده که اثرات مهلک جانی و مالی فراوانی بر جای گذاشته است. پرستاران به عنوان پرجمعیت ترین گروه پزشکی، در مدیریت شرایط بحرانی نقش بسیار مهمی دارند. مطالعه حاضر باهدف تعیین آمادگی، دانش و نگرش پرستاران اورژانس در مواجهه با بحران حوادث غیر طبیعی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی حاضر بر روی 310 نفر از پرستاران شاغل در بخش های اورژانس بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی تبریز و ارومیه که به روش سهمیه ای انتخاب شده بودند، انجام شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مشخصات فردی پرستاران، اطلاعات آمادگی اورژانس، پرسشنامه دانش و نگرش استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار SPSS نسخه ی 18 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سنی پرستاران 34 سال و میانگین سابقه کاری آن ها 60/5 سال بود. 5/82 درصد از پرستاران دارای مدرک کارشناسی بودند. 45/66 درصد از پرستاران هیچ دوره ای در رابطه با حوادث غیر طبیعی نگذرانده بودند. میانگین کلی (انحراف معیار) نمره ی آمادگی، دانش و نگرش به ترتیب (98/20) 95/57، (58/5) 7/9 و (10/8) 31/29 بود. آمادگی پرستاران در مواجهه با حوادث غیر طبیعی در سطح ضعیف و دانش و نگرش آنان در سطح متوسط بود.

    بحث و نتیجه گیری

    پرستاران به عنوان خط اول مراقبت و درمان، نیازمند آموزش در رابطه با حوادث غیر طبیعی هستند. این آموزش ها می تواند به صورت گنجاندن محتوای مورد نظر در برنامه ی درسی آموزش پرستاری یا به صورت دوره های ضمن خدمت انجام گردد.

    کلیدواژگان: اورژانس، پرستاری در بحران، حوادث غیرطبیعی
  • غلامحسین عسگری*، مهین اعتمادی نیا، فرناز فرشباف مانی صفت صفحات 98-107
    پیش زمینه و هدف

    پرستاران به عنوان یکی از گروه های مهم در حوزه بهداشت و سلامت، در معرض مشکلاتی مانند خستگی از شفقت هستند که همدلی به عنوان یک ویژگی مهم موردنیاز آن ها است؛ لذا مداخلات درمانی جهت کاهش خستگی از شفقت و افزایش همدلی باید موردتوجه قرار بگیرد. بر این اساس پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر توجه آگاهی گروهی بر خستگی از شفقت و همدلی پرستاران انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی بود. تعداد 60 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان عارفیان ارومیه در بهار و تابستان 1401، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کاهش استرس مبتنی بر توجه آگاهی گروهی (30 نفر) و گروه کنترل (30 نفر) قرار گرفتند و پرسشنامه های خستگی از شفقت فیگلی (1995) و همدلی بارون-کوهن (2003) را پیش و پس از مداخله و پس از دو ماه پیگیری تکمیل نمودند. داده ها با آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و با نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس نشان داد مداخله کاهش استرس مبتنی بر توجه آگاهی گروهی بر خستگی از شفقت (01/0 > p) و همدلی (05/0 > p) پرستاران اثربخش بود. همچنین اثرات مداخله درمانی در خستگی از شفقت و همدلی تا مرحله پیگیری مجدد حفظ شده بود (01/0 > p).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که مداخله کاهش استرس مبتنی بر توجه آگاهی گروهی مداخله ای موثر در کاهش خستگی از شفقت و افزایش همدلی پرستاران بود. استفاده از این مداخله در محیط های بالینی برای کاهش مشکلات پرستاران در معرض استرس زیاد در محیط کار توصیه می شود.

    کلیدواژگان: توجه آگاهی، خستگی از شفقت، همدلی، پرستاران، کاهش استرس
  • لیلا ولی زاده، بهاره اکبرزاده، فرزانه باقریه* صفحات 108-115
    پیش زمینه و هدف

    در پاسخ به پاندمی کووید-19، پژوهشگران پرستاری پژوهش های مختلفی در ابعاد مختلف این بیماری انجام داده اند. ازاین رو شناخت و ارزیابی فعالیت های پژوهشی و علمی برای برنامه ریزی و سیاست گذاری پژوهشی بسیار ضروری است. مطالعه حاضر در راستای بررسی موضوعات طرح های تحقیقاتی پرستاری مصوب پیرامون موضوع کرونا در ایران انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مرور دامنه ای است و بر اساس پنج گام پیشنهادی آرکسی و اومالی (2005) شامل شناسایی و تعیین پرسش های پژوهش، شناسایی مطالعات مرتبط، انتخاب مطالعات، جدول بندی داده ها، جمع بندی و خلاصه سازی و گزارش نتایج در محدوده زمانی 1398 الی 1400 انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد بیشترین تعداد طرح های تحقیقاتی مصوب مربوط به بیماران مبتلا به کرونا و خانواده آن ها و نیز پرستاران و ارایه دهندگان مراقبت سلامت بوده است. در این حوزه، مطالعات انجام شده غالبا پیرامون موضوعات روان شناختی ازجمله اضطراب، مرگ، استرس و افسردگی بود. در حوزه بیمار و خانواده، لازم است توسعه مدل ها و نظریه های مراقبتی پرستاری و ارتباط نظریه های پرستاری و تاثیر آن ها در مراقبت پرستاری از بیماران مبتلا به کووید 19 مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان با به کارگیری نظریه های پرستاری در فرایند پرستاری مراقبت از بیماران مبتلا به بیماری کووید 19، کیفیت مراقبت ها را ارتقاء بخشید. در حوزه پرستاران و ارایه دهندگان مراقبت، لازم است مطالعات بیشتری در حیطه تمایل پرستاران به ارایه مراقبت از بیماران مبتلا به بیماری عفونی صورت گیرد و همچنین صلاحیت پرستاران در مراقبت از بیماران مبتلا به بیماری عفونی ازجمله کووید 19 بررسی گردد. در حوزه دانشجویان، اساتید و اعضای هییت علمی پرستاری، همچنین سیستم های ارایه دهنده خدمات بهداشتی درمانی مطالعات کمتری صورت گرفته است. در این حوزه بیشترین پژوهش ها در رابطه با کیفیت آموزش های مجازی و نقاط ضعف و قوت این روش آموزشی و نیز توانمند بودن اساتید در استفاده از آن بود. آموزش الکترونیکی ممکن است بر سلامت و پیامدهای تحصیلی دانشجویان تاثیر بگذارد؛ ازاین رو نیاز به تحقیقات بیشتری است. در حوزه سیستم های ارایه دهنده خدمات بهداشتی و درمانی لازم است تحقیقات بیشتری مرتبط با مدیریت منابع انسانی انجام شود. همچنین لازم است طراحی مدل های استراتژیک نوآورانه برای تامین نیروی انسانی انجام گیرد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر می تواند به پژوهشگران پرستاری، اساتید و اعضای هییت علمی، مدیران و سیاست گذاران حرفه پرستاری در شناسایی هر چه بیشتر و سریع تر موضوعات پژوهشی موردنیاز و در راستای اولویت های پژوهشی کمک نموده و بنابراین منجر به افزایش بدنه دانش رو به رشد پیرامون موضوع کرونا شود.

    کلیدواژگان: طرح تحقیقاتی مصوب، کووید-19، سامانه اخلاق در پژوهش های زیستی، پژوهش های پرستاری
  • اعظم شهباز، ناصر پریزاد*، نسیم اللهویردی صفحات 116-129
    پیش زمینه و هدف

    شناسایی موانع انجام پژوهش در پرستاری و رفع موانع موجود با ارایه راهکارهای بهبود پژوهش می تواند با گسترش دانش پرستاری منجر به ارتقاء کیفیت مراقبت های پرستاری شود. لذا این مطالعه باهدف کشف تجارب اساتید پرستاری در مورد موانع پژوهش در پرستاری و راهکارهای بهبود آن انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر با روش تحقیق کیفی و با رویکرد تحلیل محتوا در سال 1400 در دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه انجام یافته است. نمونه ها از بین اعضای هییت علمی این دانشکده و با نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه های باز و نیمه ساختاریافته با 14 نفر از اعضای هییت علمی گروه پرستاری که حداقل دارای 4 سال سابقه کار پیوسته بودند جمع آوری شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش 6 مرحله ای تحلیل محتوای مرسوم گرانهیم و لاندمن استفاده گردید.

    یافته ها

    پس از تحلیل داده ها، دو طبقه اصلی "بازدارنده ها" و "راهبردها" به دست آمدند. طبقه بازدارنده ها با دو زیر طبقه موانع سازمانی، موانع انسانی؛ و طبقه راهبردها با چهار زیر طبقه حمایت سازمانی، حمایت بالینی، توانمندسازی محققان پرستاری و تشدید نظارت و کنترل کارهای پژوهشی حمایت شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که موانع متفاوتی از طرف دانشگاه، بیمارستان، پرستاران و اساتید پرستاری در امر پژوهش مطرح بوده و ارایه راهکارها می تواند برای سازمان ها، پرستاران و آموزش دهندگان پرستاری جهت ارتقاء حرفه پرستاری و بهبود عملکرد مبتنی بر تحقیق کاربردی باشد.

    کلیدواژگان: پرستاری، پژوهش، مطالعه کیفی، تحلیل محتوا
  • فرزانه قدسی زاده، سکینه سکینه سبزواری، زهرا ایمانی گوغری* صفحات 130-140
    پیش زمینه و هدف

    شیردهی موثر مادر تحت تاثیر خودکارآمدی شیردهی و سواد سلامت مادر است. هدف این پژوهش تعیین خودکارآمدی شیردهی و سواد سلامت در مادران شیرده شهر سیرجان در سال 1399 است.

    مواد و روش کار

    این مطالعه یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی بود. 384 مادر شیرده از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای وارد مطالعه شدند. اطلاعات بر اساس فرم کوتاه پرسشنامه خودکارآمدی شیردهی (BSES-SF) و پرسشنامه سنجش سواد سلامت بزرگ سالان ساکن شهرهای ایران، جمع آوری گردید و توسط نرم افزار SPSS نسخه 24 و به کمک روش های آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون های من ویتنی یو، ویلکاکسون و ضریب همبستگی اسپیرمن) تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    آنالیز داده ها نشان داد که وضعیت خودکارآمدی شیردهی زنان شیرده شهر سیرجان با میانگین و انحراف معیار 35/8 ± 25/53 مطلوب بود. همچنین بین خودکارآمدی شیردهی با شغل، درآمد و منبع دریافت آموزش های مرتبط با سلامتی ارتباط معنی دار وجود داشت (05/0<p). بعلاوه سطح سواد سلامت مادران با میانگین و انحراف معیار 35/18 ± 65/23 در وضعیت سواد سلامت ناکافی بود و با شغل مادر، درآمد، منبع دریافت آموزش، طریقه باروری، خواسته یا ناخواسته بودن باروری و مصرف مواد مغذی در دوره شیردهی ارتباط معنی دار داشت (05/0 <p).

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، خودکارآمدی شیردهی و سواد سلامت زنان شهر سیرجان نیاز به ارتقا دارد، لذا انجام مداخلات به جهت ارتقای وضعیت موجود ضروری است، بعلاوه در این مسیر ویژگی های جمعیت شناختی نیز باید موردتوجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: شیردهی، خودکارآمدی شیردهی، سواد سلامت
  • مریم صادق زاده، کاظم شریعت نیا*، نرگس رسولی صفحات 141-152
    پیش زمینه و هدف

    کروناویروس با تاثیر بر بعد روان شناختی و تنش روانی افراد، منجر به اختلالات روانی بسیاری شد که در این میان کادر درمان در خطر بالای ابتلا به اختلالات روانی در این دوره بودند که در پژوهش حاضر به دلیل ابتلای شدید کادر درمان، بالاخص پرستاران، پژوهشگران تصمیم گرفتند مطالعه ای باهدف ارایه مدل ساختاری ذهن آگاهی، بدتنظیمی هیجانی، روان رنجور خویی و با وجدان بودن با سلامت روان پرستاران با نقش میانجی تحمل پریشانی در شرایط کرونا انجام دهند.

    مواد و روش کار

    روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی و تحلیل مسیر بود که 249 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. مشارکت کنندگان پژوهش پرسشنامه ذهن آگاهی (براون و رایان، 2003)، پرسشنامه بدتنظیمی هیجانی (رومر و گراتز، 2004)، پرسشنامه تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005)، سیاهه پنج عاملی شخصیت (کاستا و مک کری، 1987) را تکمیل کردند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 27 و به علت وجود متغیر میانجی از تحلیل مسیر و از نرم افزار لیزرل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل مسیر نشان داد که مدل پژوهش از برازش بین متوسط تا مناسب برخوردار است.

    نتایج

    یافته ها نشان داد متغیرهای پیش بین (ذهن آگاهی، بدتنظیمی هیجان، روان رنجوری و با وجدان بودن) و میانجی (تحمل پریشانی) مدل توانستند 68 درصد از واریانس متغیر ملاک سلامت روان را تبیین کنند. مطابق نتایج دو متغیر ذهن آگاهی و بدتنظیمی هیجان هم به طور مستقیم و هم با میانجی گری تحمل پریشانی بر سلامت روان پرستاران موثر بودند. روان رنجوری فقط به طور مستقیم بر سلامت روان موثر بود و وجدانی بودن تاثیری چه به صورت مستقیم و چه غیرمستقیم بر سلامت روان نداشت (05/0<p).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت بهداشت روانی در محیط کار، استنباط می شود که ذهن آگاهی پایین، بدتنظیمی هیجان و ویژگی شخصیتی روان رنجوری بالا، با وجدان بودن پایین و عدم تحمل پریشانی در پرستاران، معضلات فراوانی داشته و ظاهرا موجب کاهش عملکرد بهینه فرد در محیط کار و برهم زدن سلامت روان در پرستاران می شود.

    کلیدواژگان: با وجدان بودن، کرونا، تحمل پریشانی، بدتنظیمی هیجان، ذهن آگاهی، روان رنجوری
  • ستار باب، مهرداد آذربرزین*، مریم مقیمیان صفحات 153-161
    پیش زمینه و هدف

    زندگی با استومی موقت یا دایمی کیفیت زندگی افراد دارای استومی را تحت تاثیر قرار داده و مستلزم آموزش بیماران جهت مراقبت از خودشان می باشد. آموزش یکی از راه های افزایش کیفیت زندگی افراد می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مجازی بر ابعاد مختلف کیفیت زندگی بیماران دارای استومی روده ای در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های استان کرمانشاه در سال 1400-1399 انجام گردید.

    مواد و روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی با روش قبل و بعد، بر روی 61 بیمار دارای استومی روده ای انجام شد که به روش نمونه گیری آسان از اردیبهشت تا تیرماه سال 1400 انتخاب شدند. مشارکت کنندگان ابتدا به کیفیت زندگی ویر و شربورن پاسخ دادند، سپس برنامه خود مراقبتی تدوین شده آموزش داده شد تا بر اساس آن خودمراقبتی را در منزل به کار گیرند. دو ماه بعد از اتمام مداخله، مجددا پرسشنامه بین بیماران توزیع و تکمیل شدند. جهت تحلیل داده ها از آزمون های تی زوجی، ویلکاکسون و نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کیفیت زندگی بیماران قبل از مداخله 53/16 ± 05/34 بود که بعد از مداخله به 59/21 ± 63/49 رسید. بر اساس آزمون آماری تی زوجی این تفاوت معنی دار بود (001/0>P). بین میانگین تمام ابعاد کیفیت زندگی بیماران به جز سلامت عمومی قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (050/0>P).

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش و مشاوره از راه دور می تواند موجب ارتقاء کیفیت زندگی در بیماران استومی گردد. بنابراین با توجه به شیوع بالای سرطان کولورکتال و پیامدهای ناگوار ناشی از عدم کنترل آن نظیر: عوارض جسمی و روحی- روانی، افت کیفیت زندگی، افزایش تعداد دفعات بستری شدن در بیمارستان و تحمیل هزینه های سنگین به بیمار، خانواده و جامعه و با توجه به شیوع بیماری های عفونی نظیر کووید 19 در جامعه، می توان از طریق آموزش مجازی خودمراقبتی از طریق تلفن همراه جهت رفع این معضل به نحو احسن بهره برداری نمود..

    کلیدواژگان: استومی، کیفیت زندگی، آموزش مجازی
  • رضا قنبری، امیررضا کریمی، عبدالمطلب حسنی، المیرا بهادران، میثم رضاپور* صفحات 162-173
    پیش زمینه و هدف

    خودکارآمدی به معنای اعتماد افراد به توانایی ها و قابلیت هایشان در شرایط حساس زندگی، می تواند با رضایت از زندگی که به عنوان یکی از مولفه هایی که با سلامتی و شادکامی افراد مرتبط است، مطرح باشد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین خودکارآمدی و رضایت از زندگی در زنان باردار بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی-مقطعی حاضر در سال 1400 بر روی 135 زن باردار که به طور تصادفی ساده انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها شامل چک لیست ویژگی های فردی- اجتماعی مادر باردار، سن بارداری، تعداد بارداری، جنسیت جنین بود. بخش دوم شامل متغیرهای اصلی مطالعه یعنی رضایت از زندگی و خودکارآمدی بود. با توجه به ماهیت پنهان بودن متغیر رضایت از زندگی، از تجزیه وتحلیل پروفایل پنهان برای طبقه بندی بهینه با کمترین خطا استفاده شد. تحلیل های توصیفی، کای اسکویر و تحلیل واریانس یک طرفه در نرم افزار Stata-16 و تحلیل پروفایل پنهان توسط MPLUS 8.3 انجام شد.

    یافته ها

    نمره خودکارآمدی عمومی زنان باردار تحت مطالعه بر اساس متغیرهای جنسیت جنین (0004/0=P)، تعداد بارداری (04/0=P)، و سن بارداری (002/0=P) دارای اختلاف معنی دار است؛ اما بر اساس متغیرهای شغل (667/0=P)، تحصیلات مادر (345/0=P)، گروه سنی (439/0=P)، هیچ اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت. پروفایل های رضایت از زندگی بر اساس متغیرهای جنسیت جنین (744/0=P)، تعداد بارداری (0.521) و سن بارداری (0.194)، شغل (0.433=P)، تحصیلات مادر (0.429=P) و گروه سنی (0.563=P) ازلحاظ آماری معنی دار نبود. همچنین، نمره خودکارآمدی عمومی زنان باردار تحت مطالعه بر اساس پروفایل های رضایت زندگی ازلحاظ آماری دارای اختلاف معنی دار نبود (0.152=P).

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد خودکارآمدی عمومی با رضایت از زندگی در زنان باردار همبستگی نداشته باشد. شاید خودکارآمدی به صورت غیرمستقیم (مثلا نقش میانجی) بتواند این مسیله را توجیه کند.

    کلیدواژگان: تحلیل پروفایل پنهان، خودکارآمدی، زنان باردار، رضایت از زندگی
|
  • Seyyede Leila Sajjadi, Samereh Gorbannejad, Hossein Feizollahzadeh*, Reza Shabanloei Pages 89-97
    Background & Aims

    Recently, the world has faced many unnatural disasters and crises, leaving many deaths and financial repercussions. As the most populous medical group, nurses play an important role in crisis management. The present study aimed to determine the preparedness, knowledge, and attitude of nurses working in emergency departments in dealing with the unnatural disaster crisis.

    Materials & Methods

    The present descriptive study was conducted on 310 nurses working in the emergency departments of hospitals affiliated with the Universities of Medical Sciences of Tabriz and Urmia. The participants were selected by quota sampling. Data were collected using a nurse demographic characteristic questionnaire, emergency preparedness information, and knowledge and attitude questionnaires. Data were analyzed using descriptive statistics and SPSS software version 18.

    Results

    The mean age of nurses was 34 years, and the mean work experience was 5.60 years. In addition, 82.5% of nurses had a bachelor's degree. 66.45% of the nurses had not completed any courses related to chemical, biological, radioactive, and nuclear disasters. The overall mean (standard deviation) of readiness, knowledge, and attitude scores were 57.95 (20.98), 9.7 (5.58), and 29.31 (8.10), respectively. Nurses' preparedness was at a weak level in dealing with unnatural disasters, and their knowledge and attitude was in an average level.

    Conclusion

    Nurses, as the first line of care and treatment, need to be trained concerning unnatural chemical, microbial, nuclear, and radioactive incidents. This training can be provided by incorporating relevant content into the nursing education curriculum or as on-the-job service courses.

    Keywords: Emergency, Nursing in Crisis, Unnatural Disasters
  • Gholamhosein Asgari*, Mahin Etemadinia, Farnaz Farshbaf Minisefat Pages 98-107
    Background & Aims

    Nurses, as one of the important groups in the health field, are exposed to problems such as compassion fatigue, which requires empathy as an important characteristic. Thus, therapeutic interventions to reduce compassion fatigue and increase empathy should be considered. Therefore, this research aimed to study the effectiveness of Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) group therapy on compassion fatigue and empathy of nurses.

    Materials & Methods

    The present study was a semi-experimental study. Sixty nurses working in Arefian Hospital in Urmia were randomly selected and divided into two Mindfulness based Stress Reduction (30 people) and control (30 people) groups in the spring and summer of 2022-2023. They completed the Figley’s Compassion Fatigue questionnaire (1995) and the empathy scale of Baron-Cohen (2003) before and after the intervention and after two months of follow-up. The data were analyzed by repeated measure analysis of variance with SPSS v.22 software.

    Results

    The results of variance analysis showed that the Mindfulness-Based Stress Reduction group intervention was effective on compassion fatigue (p < 0.01) and empathy (p < 0.05) of nurses. Furthermore, the effects of therapeutic intervention on compassion fatigue and Empathy was maintained until follow-up (p < 0.01).

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be concluded that Mindfulness-Based Stress Reduction Group therapy effectively reduced compassion fatigue and increased nurses' empathy. Using this intervention in clinical settings is recommended to reduce the nurses' problems of being exposed to much stress in the work environment.

    Keywords: Attention, Compensation from Compassion, Empathy, Nurses, Stress Reduction
  • Leila Valizadeh, Bahareh Akbarzadeh, Farzaneh Bagheriyeh* Pages 108-115
    Background & Aims

    In response to the COVID-19 pandemic, nursing researchers have conducted various studies on different dimensions of this disease. Therefore, recognizing and evaluating research and scientific activities is very necessary for research planning and policy making. The present study was conducted to investigate the topics of approved nursing research projects on the subject of coronavirus in Iran.

    Materials & Methods

    This study is a scoping review based on the five steps proposed by Arksey and O'Malley (2005), including identifying and determining research questions, identifying relevant studies, selecting studies, tabulating data, summarizing, and reporting. The results were conducted between 2019 and 2021.

    Results

    The results showed that the largest number of approved research projects were related to the patients with Corona and their families, as well as nurses and health care providers. In this field, the studies were mostly focused on psychological issues such as anxiety, death, stress, and depression. In the field of patient and family, it is necessary to investigate the development of nursing care models and theories as well as the relevance of nursing theories and their effect on nursing care of patients with covid-19 so that, we could be able to improve the quality of care by applying nursing theories in the nursing process of caring for patients with Covid-19. In the field of nurses and care providers, it is necessary to conduct more studies on nurses' willingness to provide care for patients with infectious diseases, and examine nurses’ competence in caring for patients with infectious diseases, including Covid-19. Fewer studies have been conducted in the field of nursing students and faculty members, as well as healthcare service provider systems. In this area, most research was related to the quality of virtual education, the strengths and weaknesses of this educational method, and the faculty members’ ability to use them. E-learning may affect students' health and academic outcomes; hence further research is needed. In the field of healthcare service provider systems, it is necessary to conduct more research on human resource management. It is also necessary to design innovative strategic models to provide human resources.

    Conclusion

    The results of the present research can help nursing researchers, professors and faculty members, managers and policy makers of the nursing profession in identifying more and faster research topics needed and in line with research priorities, and therefore lead to the increase of the growing body of knowledge about the Corona issue.

    Keywords: Approved Research Proposal, Covid-19, Ethics System in Biological Research, Nursing Research
  • Azam Shahbaz, Naser Parizad*, Nasim Allahverdi Pages 116-129
    Background & Aim

    Identifying barriers to conducting research in nursing and eliminating existing barriers by providing research improvement strategies can enhance the quality of nursing care by expanding nursing knowledge. Hence, this study was conducted to explore the experiences of nursing professors about barriers to research in nursing and strategies to improve it.

    Methods & Materials: 

    The current study used a qualitative study with a content analysis approach in Urmia nursing school in 2020. The samples were selected among the faculty members by purposive sampling. The data were collected through open and semi-structured interviews with 14 faculty members with at least 4-four years of experience. Granheim and Landmann's 6-step content analysis method was used to analyze the data.

    Results

    The two overarching categories of "inhibitors" and "strategies" were obtained after analyzing the data. The category of inhibitors was supported by two sub-categories of organizational barriers and human barriers. Moreover, the strategies category was supported by four sub-categories: organizational support, clinical support, empowering nursing researchers, and intensifying supervision and control of research works.

    Conclusion

    The results showed that different barriers are raised by universities, hospitals, nurses, and nursing professors in nursing research, and providing strategies for nursing organizations, nurses, and educators could be practical to promote the nursing profession and improve research-based practices.

    Keywords: Nursing, Research, Qualitative Study, Content Analysis
  • Farzaneh Ghodsizadeh, Sakineh Sabzevari, Zahra Imani-Goghary* Pages 130-140
    Background & Aim

    Effective breastfeeding is influenced by breastfeeding self-efficacy and maternal health literacy. This research evaluated breastfeeding self-efficacy and health literacy in breastfeeding mothers in Sirjan in 2020.

    Materials & Methods

    This study was a cross-sectional study with a descriptive-analytical approach. Three hundred and eighty-four breastfeeding mothers were recruited using stratified random sampling. Data were gathered through the breastfeeding self-efficacy scale-short form (BSES-SF) and health literacy for adults (HELIA) questionnaire and were analyzed using SPSS version 24 and by descriptive and analytical (Mann-Whitney U, Kruskal Wallis, and Spearman correlation) tests.

    Results

    Data analysis showed that the breastfeeding self-efficacy status of mothers was good, with a mean and standard deviation of 53.25±8.35. There was also a significant relationship between breastfeeding self-efficacy and occupation, income, and source of receiving health education (p<0.05). In addition, the level of health literacy of mothers, with a mean and standard deviation of 23.65 ± 18.35, was insufficient and had a significant relationship with the mother's job, income, source of receiving health education, fertility method, whether or not to have children and the consumption of nutrients during breastfeeding (p<0.05).

    Conclusion

    Breastfeeding self-efficacy and mothers' health literacy of breastfeeding mothers in Sirjan need to be improved, so interventions are necessary to improve the current situation. In addition, demographic characteristics should be considered.

    Keywords: Breastfeeding, Breastfeeding Self-Efficacy, Health Literacy
  • Maryam Sadeghzadeh, Kazem Shariatnia*, Narges Rasouli Pages 141-152
    Background & Aim

    By affecting people's psychological dimension and mental tension, the coronavirus led to many mental disorders, among which the medical staff was at high risk of suffering from mental disorders during this period. The researchers decided to conduct a study to provide a structural model of mindfulness, emotional dysregulation, neuroticism, and conscientiousness with the mental health of nurses with the mediating role of stress tolerance in the Corona situation.

    Materials & Methods

    The current research was correlation and path analysis, and 249 people were selected as the study sample by convenience sampling method. Participants completed the mindfulness questionnaire (Brown and Ryan, 2003), the emotional dysregulation questionnaire (Romer and Gratz, 2004), the distress tolerance questionnaire (Simmons and Gaher, 2005), and the five-factor personality inventory (Costa and McCree, 1987). To analyze the data, SPSS version 27 software was used, and due to the existence of the mediator variable, path analysis and Lisrel software were used.

    Results

    The results of the path analysis test showed that the research model has a moderate to good fit. The results showed that the model's predictor variables (mindfulness, emotion dysregulation, neuroticism, and conscientiousness) and mediator (distress tolerance) could explain 68% of the variance of the mental health criterion variable. According to the results, the two variables of mindfulness and emotion dysregulation were effective on nurses' mental health both directly and through the mediation of distress tolerance. Neuroticism was only directly effective on mental health, and conscientiousness had no direct or indirect effect on mental health (P > 0.05).

    Conclusion

    Considering the importance of mental health in the work environment, it is concluded that low mindfulness, emotional dysregulation and high neurotic personality traits, low conscientiousness, and intolerance in nurses have many problems on nurses’ health., and reduce the optimal performance of nurses in the work environment and disturbs their mental health.

    Keywords: Conscientiousness, Corona, Distress Tolerance, Emotion Dysregulation, Mindfulness, Neuroticism
  • Sattar Bab, Mehrdad Azarbarzin*, Maryam Moghimian Pages 153-161
    Background & Aims

    Living with a temporary or permanent ostomy affects the quality of a patient's life and requires patients' education to care for themselves. Education is one of the ways to increase individuals' quality of life. The present study was conducted to determine the effectiveness of virtual education on different dimensions of quality of life in the patients with intestinal ostomy referred to the hospitals of Kermanshah province, Iran in 2020-2021.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study with before and after design was conducted on 61 patients with intestinal ostomies selected by simple sampling from May to July 2021. Participants first responded to Weir and Sherborn's quality of life, then were trained in a self-care plan to practice self-care at home. Two months after the intervention, questionnaires were distributed and completed again among the patients. The paired t-test, Wilcoxon, and SPSS statistical software v.20 were used for data analysis.

    Results

    The mean score of patients' quality of life before the intervention was 34.05 ± 16.53, reaching 49.63 ± 21.59 after the intervention. Based on paired t-test, this difference was significant (P<0.001). There was a statistically significant difference between the mean of all aspects of the patient's quality of life except general health before and after the intervention (P<0.005).

    Conclusion

    Distance education and counseling can improve the quality of life in ostomy patients. Therefore, considering the high prevalence of colorectal cancer and the unfortunate consequences of its poor control, such as physical and mental-psychological complications, loss of quality of life, and increased number of hospitalizations, being in the hospital and imposing high costs on the patient, family, and society, and considering the prevalence of infectious diseases such as covid-19 in the society, it is possible to use virtual self-care training through smartphones to solve this problem.

    Keywords: Ostomy, Quality of Life, Virtual Education
  • Reza Ghanbari, Amirreza Karimi, Abdolmotalleb Hasani, Elmira Bahadoran, Maysam Rezapour* Pages 162-173
    Background & Aim

    Self-efficacy, which means people's trust in their abilities and capabilities in critical situations, can be related to life satisfaction, and it is one of the components related to people's health and happiness. This study aimed to determine the relationship between self-efficacy and life satisfaction in pregnant women.

    Materials & Methods

    This descriptive and cross-sectional study was carried out in 2021 on 135 pregnant women who were selected randomly. The data collection tool included a checklist of personal-social characteristics of the expectant mother, gestational age, number of pregnancies, and sex of the fetus. The second part included the main variables of the study, i.e., life satisfaction and self-efficacy. Due to the hidden nature of the life satisfaction variable, latent profile analysis was used for optimal classification with the least error. Descriptive analysis, chi-square, and one-way analysis of variance were performed in Stata-16 software, and latent profile analysis by MPLUS 8.3.

    Results

    The general self-efficacy score of pregnant women had a significant difference based on fetal gender (P=0.0004), number of pregnancies (P=0.04), and gestational age (P=0.002); However, based on the variables of occupation (P=0.667), mother's education (P=0.345), and age group (P=0.439), there was no statistically significant difference. Profiles of life satisfaction based on the variables of fetal sex (P=0.744), number of pregnancies (0.521), gestational age (0.194), occupation (P=0.433), mother's education (P=0.429) and age group (P=0.563) was not statistically significant. In addition, the pregnant women's general self-efficacy score had no statistically significant difference based on the life satisfaction profiles (P=0.152).

    Conclusion

    Typically, general self-efficacy is not correlated with life satisfaction in pregnant women. Maybe indirect self-efficacy (for example as mediator) can justify this issue.

    Keywords: Latent Profile Analysis, Life Satisfaction, Pregnant Women, Self-Efficacy