فهرست مطالب

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 32 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • یونس کسلخه، مسعود مطلبی*، رحمت الله امیر احمدی صفحات 7-28
    با توجه به اینکه قدرت نرم جهت دهنده به ذهن و رفتار در همه حوزه های اجتماعی و توانایی شکل دهی به ترجیحات دیگران است و جنس آن از نوع اقناع است؛ تحقیق حاضر تلاش دارد نشان دهد که نهاد بازار سنتی چگونه به واسطه مولفه های قدرت نرم مبتنی برگفتمان اسلامی- ارزشی به بسیج نیروهای سیاسی سنتی در فرایند مبارزه علیه رژیم پهلوی تا پیروزی انقلاب اسلامی اقدام نمود. نتایج و یافته ها تحقیق حاضر که با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر رویکرد جامعه شناسی تاریخی به رشته تحریر درآمده است نشان می دهد که احساس هویت جمعی، پایبندی به سنت و مذهب به ویژه مذهب شیعه، شبکه منسجم ارتباطاتی با تکایا و مساجد، فرهنگ مقاومت، ولایت مداری و اطاعت پذیری از مرجعیت ، فرهنگ همیاری، تعاون وهمیاری تاریخی میان بازار و روحانیت مولفه های تقویت کننده قدرت نرم و کنشگری سیاسی بازار سنتی در فرایند اقناع سازی و بسیج بازاری ها به عنوان بخشی از طبقه متوسط سنتی در تحولات سیاسی- اجتماعی منتهی به انقلاب اسلامی می باشد.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، قدرت بسیج، اقناع، بازار سنتی، انقلاب اسلامی ایران
  • فاطمه تقوی رمضانی*، محمد سلطانی فر، حسن درزیان رستمی، حمیدرضا حسینی دانا صفحات 29-56

    هدف پژوهش تبیین نقش رسانه های نوین به عنوان ابزار قدرت نرم در دیپلماسی دولتها و رویکرد پژوهش ترکیبی است که ازتکنیک دلفی برای استخراج وجمع بندی متغیرهای قدرت نرم،رسانه های نوین و دیپلماسی وبرای دستیابی به روابط بین عوامل بخش کیفی در قالب یک مدل از تکنیک دیمتل و برای آزمون مدل اکتشافی وتحلیل میزان اثرات متقابل این متغیرها بر یکدیگر از تکنیک حداقل مربعات جزیی استفاده گردید.جمع آوری اطلاعات تلفیقی از روش های اسنادی ومیدانی است ولی مبنای تجزیه و تحلیل، داده های جمع آوری شده از روش دلفی است. ابزار اندازه گیری پرسش نامه ساختارمند ودرقالب طیف لیکرت می باشد. حجم نمونه دربخش کیفی 15 و دربخش کمی 60 نفروجامعه آماری متشکل ازدیپلماتها، خبرنگاران واساتید علوم سیاسی وارتباطات می باشد،روش نمونه گیری به صورت غیر احتمالی هدفمند وگلوله برفی مجازی است . یافته های پژوهش نشان داد رسانه های نوین تاثیر مثبت و معنا داری در رابطه بین قدرت نرم و دیپلماسی دارد ونقش رسانه های نوین میانجی گری کامل انتقال قدرت به دیپلماسی است به تعبیری در عصر ارتباطات لازمه حضور پر قدرت در عرصه جهانی ،استفاده برنامه ریزی شده از رسانه های نوین در راس دستگاه دیپلماسی عمومی کشورها است

    کلیدواژگان: دیپلماسی، قدرت نرم، رسانه های نوین، سیاست
  • محمد بیدگلی*، اصغر رجبی ده برزوئی صفحات 57-74

    یکی از ویژگی های برجسته قیام 15 خرداد 1342 ماهیت دینی،مردمی و خودجوش آن بود که باعث خروش و زمینه حرکت آحاد ملت و موجب پیروزی انقلاب اسلامی ایران گردید.مرجعیت امام خمینی (ره) عامل وحدت و تحرک مردم در این قیام تلقی می گردد. در اندیشه ها و تفکر حضرت امام خمینی (ره)، تشکیل حکومت اسلامی و اجرای احکام اسلام جایگاه خاصی داشت که تاثیرات عمیقی بر ساختار سیاسی - اجتماعی و فکری - فرهنگی ایران گذاشت. قیام پانزده خرداد، آخرین زنجیره تحول، قبل از وقوع انقلاب اسلامی است که تاکید مکرر امام خمینی (ره) بر آن، مطالعه و بررسی آن را ضروری تر می سازد. در پژوهش حاضر تلاش شده به این سیوال پاسخ داده شود که شاخصه های قدرت نرم قیام 15 خرداد 1342 با تاکید بر اندیشه امام خمینی (ره) چیست ؟ پژوهش حاضر توسعه ای-کاربردی بوده و بر حسب ضرورت از روش های اسنادی وتحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که شاخصه های قدرت نرم قیام پانزده خرداد با تاکید بر اندیشه امام خمینی (ره) عبارتند از روحیه خودباوری و امید به آینده، دشمن ستیزی،معنویت گرایی ،ولایتمداری و استقلال سیاسی می باشند.

    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، روحیه خودباوری، قیام پانزده خرداد، قدرت نرم، ولایتمداری
  • حسن یعقوب نیا، افشین متقی*، مریم تکروستا صفحات 75-97
    با ظهور تکنولوژی های مدرن و پیچیده تر شدن جوامع انسانی و نقش رسانه ها در مناسبات جهانی، قدرت نیز ماهیت متفاوتی به خود گرفته است. قدرت سخت، بدون پشتیبانی قدرت نرم و بالعکس، قادر به حفظ برتری خود نیست. ایالات متحده آمریکا به عنوان یکی از بزرگ ترین امپراطوری های نظامی و رسانه ای تاریخ جهان، در طی دو دهه اخیر با استفاده از ابزار رسانه توانسته تغییرات ژیوپلیتیکی اساسی در خاورمیانه ایجاد کند. راه اندازی جنگ های همه جانبه علیه افغانستان و عراق و جهت دادن به رخدادها و تحولات جهان عرب، همگی در همراهی قدرت نرم و به ویژه رسانه ها میسر شد. از این رو، نگارندگان در این جستار، در پی پاسخ به این سوال بودند که «قدرت نرم ایالات متحده آمریکا از رهگذر بهره گیری از رسانه های جمعی و تاثیرگذاری و جهت دهی بر افکار عمومی، چگونه بر معادلات ژیوپلیتیکی خاورمیانه نافذ و موثر واقع شده است؟». درون دادهای مورد نیاز پژوهش به روش کتابخانه ای گردآوری شده و در سپهر نظریه قدرت نرم، روش شناسی حاکم بر متن از ماهیتی توصیفی- تحلیلی برخوردار است. یافته های پژوهش گویای این است که ایالات متحده آمریکا، حتی قدرت نرم خود را مرهون رسانه ای است که خود جزیی از عناصر قدرت نرم است. به عبارتی دیگر می توان چنین استدلال کرد که بدون رسانه، آمریکا بخش اعظمی از توان قدرت سازی سخت و نرم خود را از دست می دهد؛ این در حالی است که حتی شاخص های محاسبه قدرت نرم بیشتر از گذرگاهی می گذرند که رسانه های آمریکایی یا بر آنها مسلط هستند یا به آنها شکل می دهند.
    کلیدواژگان: رسانه، ایالات متحده آمریکا، قدرت نرم، خاورمیانه
  • غلامعلی سلیمانی*، زهرا رضانژاد صفحات 99-124

    تحول در ماهیت قدرت به تحول در ماهیت جنگ ها نیز منجر شده است؛ اگر جنگ سخت با اشغال سرزمین، تضعیف یا براندازی یک نظام سیاسی با بهره گیری از ابزار نظامی محقق می شود، جنگ نرم با تاثیرگذاری بر ادراکات، نظام شناختی، باورها و ارزش های یک ملت، اندیشه و الگوی اداره کشور را به چالش می کشد. تکنیک های رسانه ای از جمله مهم ترین روش های مورد استفاده جنگ نرم است؛ رسانه ها از طریق روایتسازی، اذهان مخاطبان را شکل می دهند و یا نظام شناختی آنها را تغییر داده و با باورها وارزش های نوینی جایگرین می کنند و از این طریق به رفتارها و کنش های فردی و اجتماعی آنان جهت می دهند. در این مقاله به دنبال یافتن پاسخ به این سوال هستیم که در رسانه های مورد بررسی در این پژوهش یعنی؛ بخش فارسی شبکه خبری بی بی سی، بخش فارسی رادیو اروپای آزاد موسوم به رادیو فردا و بخش فارسی صدای امریکا - چه تصویری از رابطه اقوام با ساخت سیاسی منعکس می شود؟ روش جمع آوری اطلاعات بر اساس مطالعه کتابخانه ای و جستجو در سایت های شبکه های خبری مورد بررسی؛ بی بی سی، رادیو فردا و صدای امریکا در یک بازه ده ساله 1391-1401 است. برای تحلیل مطالب از روش تحلیل محتوای کمی و کیفی استفاده شده است. به نظر می رسد طرح تبعیض سیستماتیک (نظام مند) مهترین دستور کار رسانه های مورد بررسی است تا از این مجرا تعمیق گسل ها و شکاف ها و تبدیل تفاوت ها و تمایزها به اختلافات میسر شود.

    کلیدواژگان: جنگ نرم، شکاف قومی، جمهوری اسلامی ایران، بی بی سی، رادیو فردا، صدای آمریکا
  • سید محمود اسلامی* صفحات 125-140

    دولت های مدرن دارای جامعه و همین طور سازوکارهای پیچیده هستند. این جوامع با تصمیمات آنی، بسیط و بدون جامع نگری قابل اداره نیستند. رسانه و شبکه های اجتماعی به عنوان یکی از ارکان جامعه مدرن، نقش بسزایی در خط مشی گذاری عمومی بهینه و کارآمد دارد. تاثیر و نحوه پیوند رسانه و خط مشی گذاری عمومی در عصر حاضر یکی از موضوعات جدید در حیطه مطالعات علم سیاستگذاری عمومی است. در مقاله حاضر تاثیر رسانه های همگانی بعنوان بازیگران نرم بر خط مشی گذاری عمومی با استفاده از روش کتابخانه ای بررسی شد. نتایج این بررسی نشان می دهد که رسانه کارکرد دوجهی مثبت و منفی در سیاستگذاری ها ایفاء می کند. وجه مثبت بسترسازی و پیوند افکار عمومی با دولت و اقناع سازی اکثریت مردم برای افزایش احتمال موفقیت سیاست ها وجه منفی آن مخصوصا با گسترش شبکه های اجتماعی، رونق پوپولیسم و ارایه اطلاعات غلط به جامعه و در نهایت ایجاد موانع اجتماعی در مقابل برخی سیاست ها و مانع تراشی برای اصلاحات اساسی است.

    کلیدواژگان: رسانه، ارتباطات، خط مشی عمومی، افکار عمومی، قدرت نرم
  • امیرعلی کتابی، احسان جعفری فر* صفحات 141-168
    قدرت هوشمند ترکیب هدفمند و هوشمندانه قدرت سخت (زور و اجبار) و نرم (اقناع و جذابیت) است که بهره گیری از آن منجر به ارتقای توانایی های یک کشور در سیاست خارجی و کسب منافع ملی با صرف هزینه و زمان کمتر است. این مسیله موجب شده است تا دولت ها تلاش کنند تا از ترکیب منابع نرم و سخت خود با توجه به شرایط مختلف به گونه های مختلفی استفاده کنند. با در نظر گرفتن تحولات پیرامونی کشور ایران در غرب آسیا و پیوند خوردن منافع ملی ایران با این تحولات این سوال مطرح می شود که چگونه جمهوری اسلامی ایران در تحقق اهداف و منافع خود از قدرت هوشمند استفاده کرده است؟ یافته های این پژوهش که به روش توصیفی-تبیینی گردآوری شده نشان می دهد که ایران نسبت به تحولات محیط پیرامونی در غرب آسیا ازجمله در کشور سوریه منفعل نبوده و در راستای تحقق اهداف خود در جهت دست یابی به نفوذ و مقابله با تهدیدات روزافزون از قدرت هوشمند (قدرت نرم و قدرت سخت) استفاده کرده است به طوری که در بعد سخت حضور جهادی ایران در سوریه حضور نظامی برای حفظ توازن قوا تقویت امنیت سوریه حضور نیروهای محور مقاومت در سوریه و در بعد نرم تاکید بر رویه دمکراتیک برای حل بحران، مخالفت با تجزیه طلبی سوریه، جلب حمایت کشورهای دیگر از سوریه بوده است.
    کلیدواژگان: قدرت هوشمند، بحران سوریه، قدرت سخت، قدرت نرم، غرب آسیا
  • محمود آرائی*، حسن قاضی، نادر شمامی صفحات 169-208
    تناسب شایستگی های مدیریتی مدیران آجا به منظور اداره و مدیریت نهادها و سازمان ها، می تواند در موفقیت سازمان ها نقش اساسی ایفا کند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی شایستگی های مدیران آجا و ارایه الگویی جهت تبیین آنها انجام شده است. در این پژوهش، از روش فراترکیب هفت مرحله ای «سندلوسکی و باروسو» استفاده شده است. بر این اساس، جامعه پژوهش را پایگاه های داده (مجلات تخصصی نور (نورمگز)، بانک اطلاعات نشریات کشور (مگیران)، مرجع دانش (سیویلیکا)، پایگاه گنج، و موتور جستجوی علمی فارسی (علم نت)) و مجلات معتبر داخلی در این حوزه تشکیل دادند که 140 منبع یافت شد. نمونه گیری بر اساس مراحل فراترکیب انجام شد که 46 نمونه بر اساس معیارهای از قبل تعیین شده انتخاب گردید. جهت تحلیل داده ها از کدگذاری باز و محوری و به منظور تعیین قابلیت اعتماد داده های پژوهش از استراتژی تایید همکاران پژوهشی استفاده شد. طی فرایند تحلیل و ترکیب یافته ها الگوی شایستگی های مدیران آجا با استخراج 164 مفهوم، 28 مقوله و 8 بعد (شایستگی دانشی، شایستگی ارزشی و اخلاقی، شایستگی مدیریتی، شایستگی رهبری، شایستگی مهارتی، شایستگی رفتاری، شایستگی مکتبی و شایستگی بینشی) شکل گرفت.
    کلیدواژگان: الگوی شایستگی، مدیران آجا، شایستگی، فراترکیب
  • علی آدمی*، رامین بخشی صفحات 209-230
    به نظر می رسد مهم ترین عنصر سیاست قدرت نرم چین، ابتکار کمربند و جاده باشد و چین به دنبال سرمایه گذاری مازاد سرمایه خود در احیای جاده باستانی ابریشم است.این مقاله نشان می دهد که دولت چین به طور فعال دیپلماسی اقتصادی مبتنی بر قدرت نرم را برای طرح کمربند و جاده دنبال می کند و برای اثربخشی آن به منابع قدرت سخت متکی است. با تشدید همکاری های پنج گانه ابتکار کمربند و جاده در ایران، می توان گفت که قدرت نرم چین نیز در حال حرکت است که ممکن است ذهنیت غالب در ایران را در مورد کیفیت کالاها، خدمات و زیرساخت های ساخت چین به طرز قابل توجهی تغییر دهد.پیشرفت قابل توجه در پنج بعد همکاری ابتکار کمربند و جاده (یعنی هماهنگی سیاست، توسعه زیرساخت ها، تجارت و سرمایه گذاری، یکپارچگی مالی، و ارتباط مردم با مردم) در ایران بر افزایش خطرات و تعمیق وابستگی متقابل پیچیده در روابط چین و ایران تاکید می کند. این مقاله جایگاه ایران در ابتکار کمربند و جاده چین را در چارچوب وابستگی متقابل پیچیده بررسی می کند. فرضیه تحقیق این است که با توجه به قرار گرفتن ایران در لایه سوم همسایه گی چین در دو حوزه اقتصادی-تجاری و تامین امنیت مسیرهای مواصلاتی و ترانزیتی از جایگاه ژیوپلیتیکی، ژیواکونومیکی و ژیواستراتژیکی ویژه ای برای ابتکار کمربند و جاده برخوردار است. این مقاله با استفاده از روش تبیینی به دنبال بررسی جایگاه ایران در ابتکار کمربند و جاده چین است.
    کلیدواژگان: ابتکار کمربند و جاده، قدرت نرم، مشارکت استراتژیک، چین، ایران، وابستگی متقابل پیچیده
  • حسین ممبینی*، سعید عسکری ماسوله صفحات 231-245
    با پیاده سازی و بهبود مدیریت استراتژیک منابع انسانی می توان روند و جریان مدیریت دانش در سازمانها را کنترل کرد و از این دانش در جهت نیل به اهداف سازمانی استفاده کرد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف سنجش تاثیر مدیریت دانش بر عملکرد حیاتی سازمان با در نظر گرفتن نقش میانجی گری مدیریت استراتژیک منابع انسانی طراحی شده است. رو ش اجرای پژوهش حاضر کمی از نوع میدانی با تکنیک پیمایش بوده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری کارشناسان شرکت های بانکی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در حدود 560 نفر بوده است که به شیوه نمونه گیری طبقه بندی تصادفی ساده با استفاده از فرمول کوکران در حدود 230 نفر برای پاسخگویی به سوال تحقیق انتخاب شدند. ابزار تحلیل اطلاعات نرم افزار Spss نسخه 23 بوده است. نتایج تحلیل مسیر در خصوص سنجش تاثیر مدیریت دانش بر عملکرد حیاتی سازمان با نقش میانجی گری مدیریت استراتژیک منابع انسانی نشان داد با 99 درصد اطمینان متغیر مدیریت دانش بر عملکرد سازمانی به صورت مستقیم 19/0 و به واسطه ارتقای مدیریت استراتژیک منابع انسانی 91/0 اثر مثبت خواهد داشت. بر این اساس پیشنهاد می گردد در راستای اتخاذ استراتژی مدیریت دانش در سازمان ها باید اقدامات استراتژیک منابع انسانی متناسب با آن نیز جهت بهبودعملکرد سازمانی ایجاد گردد که موجب مضاعف شدن اثر استراتژی مدیریت دانش بر عملکرد سازمانی گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، عملکردحیاتی، سازمان، مدیریت استراتژیک منابع انسانی
  • احمد یاوریان*، صدیقه طوطیان اصفهانی صفحات 247-271

    در هر جامعه، توجه دولتمردان و سیاستگذاران به رفاه امری مهم و ضروری تلقی می شود؛ زیرا رفاه از شاخص های اصلی توسعه است و جزء عناصر کلیدی در رشد و پیشرفت جامعه محسوب می شود. جمهوری اسلامی ایران برمبنای آموزه های دین مبین اسلام وباتاکیدبرمولفه های دینی وارزشهای مذهبی شکل گرفت .باتوجه به روندروبه نزول رفاه درکشورایران ضرورت دارد دولت جمهوری اسلامی ایران به عنوان متولی رفاه عمومی،برنامه ها وراهبردهای متناسب رابه اجرادرآورد. از این رو، هدف تحقیق حاضر، تبیین ابعادومولفه های ارتقای رفاه عمومی با رویکرد قدرت نرم است. تحقیق حاضر از نظر هدف، توسعه ای- کاربردی است. در مرحله کیفی به منظور طراحی الگوی تحقیق، با 20 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی که به صورت هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه به عمل آمد و فرآیندها مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. در مرحله کمی برای اعتبارسنجی الگوی تحقیق، از مدیران و متخصصان دولت درزمینه رفاه عمومی با پرسشنامه نظرخواهی شد و داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار smart PLS تحلیل گردید. حجم نمونه تعداد 216 نفر با فرمول کوکران محاسبه گردید و اعضای نمونه با روش تصادفی ساده انتخاب شدند. براساس یافته ها، 3 دسته متغیر پیشران ها، راهبردها و پیامدها برای ارتقای رفاه عمومی بارویکرد قدرت نرم شناسایی گردید. نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از اصول قدرت نرم در ارتقای رفاه عمومی می تواند نقش زیادی داشته باشد. همچنین، راهبردهای دولت در بهبود شرایط رفاه عمومی در جامعه نقش تعدیل کننده مهمی را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: رفاه عمومی، قدرت نرم، مدیران ومتخصصصان دولت، دولت جمهوری اسلامی ایران
  • سید مجتبی حسینی، حامد عامری گلستانی*، بهرام یوسفی، فریدون اکبرزاده صفحات 273-295
    پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 آغاز هژمونی گفتمانی جدید در قالب دین در جهان معاصر بود که توانست دیدگاه جامعه ایران را به دو مقوله حکومت دینی و نگاه به آینده تغییر دهد و گفتمانی را تحت عنوان گفتمان انقلاب اسلامی جایگزین گفتمان های گذشته نماید. این گفتمان، حرکتی نو به سمت تمدن نوین اسلامی افقی جدید نه تنها در ایران بلکه در اکثر کشور های اسلامی و درعرصه بین الملل به وجود آورد.لیکن گفتمان انقلاب اسلامی در این راه همواره با خرده گفتمان هایی در درون خود مواجه بود که بر سرعت این حرکت تاثیر مستقیم داشته اند لذا این ضرورت همواره وجود داشته که در راه نیل به تمدن اسلامی باید خرده گفتمانی به عنوان عامل شتاب دهنده درون گفتمان انقلاب اسلامی شکل بگیرد که به نظر می رسد این ویژگی در گفتمان مقاومت وجود دارد. لذا سوال اصلی اینجاست که این گفتمان باید دارای چه خصوصیاتی باشد تا بتواند نظام اسلامی را به سمت تمدن نوین اسلامی با سرعت هرچه بیشترسوق دهد. این مقاله با استفاده از روش تحلیل گفتمان لاکلا و موف و تاکیدات مقام معظم رهبری بر مقوله اهمیت گفتمان سازی بارداختن به ویژگی های گفتمان مقاومت قصد دارد گفتمان مذکور را از ضروریات نیل به تمدن نوین اسلامی معرفی نماید.
    کلیدواژگان: گفتمان مقاومت، تمدن، تمدن نوین اسلامی، تحلیل گفتمان، جمهوری اسلامی ایران، آیت الله خامنه ای
|
  • Younes Kaslekheh, Masoud Motalebi *, Rahmatollah Amirahmadi Pages 7-28
    Considering that soft power directs the mind and behavior in all social spheres and the ability to shape the preferences of others, and its gender is persuasive; The present study tries to show how the Bazaar Sonati institution mobilized traditional political forces in the process of struggle against the Pahlavi regime until the victory of the Islamic Revolution through the components of soft power based on Islamic-value discourse. Results and Findings The present study, which has been written using a descriptive-analytical method based on the approach of historical sociology, shows that a sense of collective identity, adherence to tradition and religion, especially the Shiite religion, a coherent network of communication with Takaya and Mosques, the culture of resistance, governorship and obedience to authority, the culture of cooperation, cooperation and historical cooperation between the bazaar and the clergy are components of the soft power and political activism of the Bazaar Sonati in persuading and mobilizing markets as part of the traditional middle class in political developments. - is a society leading to the Islamic Revolution.
    Keywords: Soft power, Mobilization Power, persuasion, Bazaar Sonati, Islamic Revolution of Iran
  • Fateme Taghavi *, Mohammad Soltanifar, Hassan Darzian Rostami, HamidReza Hossini Dana Pages 29-56

    The Aim of the Research is to Explain the Role of New Media as a Tool of Soft Power in Government Diplomacy and a Hybrid Research Approach Which Is From The Delphi Technique for Extracting and Summarizing the Variables of Soft Power, New Media and DiplomacyAnd to Achieve the Relationships Between the Factors of the Qualitative Sector in the Form of a Model of the Dimtel Technique, And to Test the Exploratory Model and Analyze the Mutual Effects of These Variables on Each Other, Partial Least Squares Technique Was Used Collecting Information Is a Combination of Documentary and Field Methods, But the Basis of Analysis Is The Data Collected From The Delphi Method. The Measurement Tool Is a Structured Questionnaire With a Likert Format The Sample Size Is 15 in the Qualitative Section and 60 in the Quantitative Section and the Statistical Population Consists of Diplomats, Journalists and Professors of Political Science and Communication. Sampling Method is Non-Probability Purposeful and Virtual Snowball. The Findings of the Research Showed that New Media Has a Positive and Meaningful Effect on the Relationship Between Soft Power and DiplomacyAnd The Role of New Media is the Complete Mediation of the Transfer of Power to Diplomacy. In other Words, in the Age of Communication, The Need to Have a Powerful Presence in the World Arena Is to Use New Media at the Head of the Country's Public Diplomacy Apparatus.

    Keywords: Diplomacy, Soft power, New media, Policy
  • Mohammad Bidgoli *, Asghar Rajabi Dehborzoei Pages 57-74

    One of the prominent features of the 15 Khordad 1342 uprising was its religious, popular and spontaneous nature. which caused the uproar and grounds for the movement of the people of the nation and the victory of the Islamic Revolution of Iran. In the thoughts and thinking of Hazrat Imam Khomeini (RA), the establishment of the Islamic government and the implementation of Islamic rules had a special place that had a deep impact on the political-social and intellectual-cultural structure of Iran. The 15th of Khordad uprising is the last chain of transformation before the Islamic revolution, which Imam Khomeini's repeated emphasis on it makes its study and investigation more necessary. In the present research, an attempt has been made to answer this question, what are the soft power indicators of the uprising of 15 Khordad 1342, emphasizing the thought of Imam Khomeini (RA)? The current research is an e-applied development and documentary methods and qualitative content analysis have been used as necessary. The findings of this research indicate that the indicators of the soft power of Khordad 15 Uprising with emphasis on the thought of Imam Khomeini (RA) are the spirit of self-belief and hope for the future, anti-enemy, spiritualism, provincialism and political independence.

    Keywords: Imam Khomeini (RA), spirit of self-belief, 15 Khordad Uprising, Soft power, governorship
  • Hassan Yaghoubnia, Maryam Takrosta Pages 75-97
    With the emergence of modern technologies, as well as the more complex human societies and the role of the media in global relations, power has acquired different characteristics. Hard power, without the support of soft power, and soft power, without the support of hard power, cannot maintain their superiority. The United States of America, as one of the largest military and media empires in the history of the world, has been able to create fundamental geopolitical changes in the Middle East through media tools during the last two decades. It was possible to launch all-out wars against Afghanistan and Iraq and guide the events and developments of the Arab world with the help of soft power and especially the media. Therefore, the authors in this article were looking for an answer to the question of “how the United States of America, using the soft power of the mass media and guiding public opinion, has been influential in the geopolitical equations of the Middle East?” The data required for the research was collected by the library method and the research method is descriptive-analytical in line with the theory of soft power. The findings of the research show that a large part of America's soft power is caused by the media. So that without the media, America's soft power will fall. At the same time, the soft power calculation indicators pass through a passage that the American media dominates or shapes them.
    Keywords: Media, United States of America, Soft power, Middle East
  • Gholamali Soleimani *, Zahra Rezanajad Pages 99-124

    The transformation in the nature of power has also led to the transformation in the nature of wars; If the hard war is realized by occupying the land, weakening or subverting a political system by using military tools, the soft war by affecting the perceptions, cognitive system, beliefs and values of a nation, challenges the thought and model of the country's administration. Media techniques are among the most important methods used in soft war; through narration, the media shape the minds of the audience or change their cognitive system and replace them with new beliefs and values and in this way direct their individual and social behaviors and actions. In this article, we seek to find an answer to the question that in the media examined in this research, that is; The Farsi section of the BBC News Network, the Persian section of Radio Free Europe known as Radio Farda, and the Farsi section of the Voice of America - what image of the relationship between ethnic groups and the political structure do they reflect? the method of collecting information based on library study and searching on the news network sites; BBC, Radio Farda and Voice of America in a ten-year period 1391-1401. Quantitative and qualitative content analysis methods have been used to analyze the content. It seems that the plan of systematic discrimination is the most important agenda of the investigated media, so that it is possible to deepen the gaps and turn differences and distinctions into conflicts.

    Keywords: Soft War, ethnic divide, Islamic Republic of Iran, BBC, Radio Farda, Voice of America
  • Seyyed Mahmood Eslami * Pages 125-140

    Modern governments have complex societies and mechanisms. These societies cannot be managed with immediate, simple and comprehensive decisions. As one of the pillars of modern society, media and social networks play a significant role in optimal and efficient public policy. The influence and manner of connecting media and public policy is one of the new topics in the field of public policy studies. In this article, the impact of mass media as soft actors on public policy was investigated using the library method. The results of this study show that the media plays a positive and negative dual role in policy making. The positive side of establishing and linking public opinion with the government and persuading the majority of people to increase the probability of success of policies, its negative side, especially with the expansion of social networks, the boom of populism and providing false information to the society, and finally creating social barriers against some policies and creating obstacles for The reforms are fundamental.

    Keywords: Media, communication, Public Policy, public opinion, Soft power
  • AMIRALI KETABI, Ehsan Jafari Far * Pages 141-168
    Smart power is a purposeful and intelligent combination of hard (coercion and coercion) and soft (persuasion and attraction) power, the use of which leads to improving the capabilities of a country in foreign policy and obtaining national interests with less cost and time. This problem has caused governments to try to use the combination of their soft and hard resources in different ways according to different conditions. Taking into account the surrounding developments of Iran in West Asia and the connection of Iran's national interests with these developments, the question arises as to how the Islamic Republic of Iran has used intelligent power in realizing its goals and interests. The findings of this research, which were collected in a descriptive-explanatory method, show that it can be said that Iran was not passive to the developments in the surrounding environment in West Asia, including in Syria, but in line with the realization of its goals in order to gain influence and deal with the increasing threats of power. Houshmand (soft power and hard power) has been used so that in the hard dimension of Iran's jihadist presence in Syria, the military presence to maintain the balance of power and strengthen the security of Syria, the presence of resistance forces in Syria, and in the soft dimension, emphasizing the democratic procedure to solve the crisis, opposition to separatism. Syria has been attracting the support of other countries to Syria.
    Keywords: Smart Power, Syria Crisis, Hard Power, Soft Power, West Asia
  • Mahmood Araei *, Hasan Ghazi, Nader Shamami Pages 169-208
    The appropriateness of managerial skills of AJA managers in order to run and manage institutions and organizations can play a fundamental role in the success of organizations. The current research was done with the aim of identifying the competencies of AJA managers and providing a model to explain them. In this research, the "Sendelowski and Barroso" seven-step hybridization method was used Based on this, the research community is based on databases (Noor specialized journals (Noor Mags), the country's publications information bank (Magiran), Knowledge Reference (Civilica), Ganj base, and the Persian scientific search engine (Elmnet)) and domestic authoritative journals in this They formed a domain where 140 sources were found. Sampling was done based on meta-combination steps and 46 samples were selected based on pre-determined criteria. In order to analyze the data, open and axial coding was used, and in order to determine the reliability of the research data, the verification strategy of the research colleagues was used. During the process of analyzing and combining the findings, the competency model of AJA managers was formed by extracting 164 concepts, 28 categories and 8 dimensions (knowledge competence, value and moral competence, managerial competence, leadership competence, skill competence, behavioral competence, scholastic competence and insight competence).
    Keywords: Competency Model, AJA managers, Competency, metacombination
  • Ali Adami *, Ramin Bakhshi Pages 209-230
    It seems that the most important element of China's soft power policy is the Belt and Road Initiative, and China is seeking to invest its surplus capital in the revival of the ancient Silk Road. This article shows that the Chinese government actively pursues economic diplomacy based on soft power. It follows the Belt and Road Initiative and relies on hard power sources for its effectiveness. With the intensification of five Belt and Road Initiative cooperation in Iran, it can be said that China's soft power is also on the move, which may significantly change the prevailing mentality in Iran regarding the quality of Chinese-made goods, services and infrastructure. Remarkable progress. The Belt and Road Initiative's five dimensions of cooperation (i.e. policy coordination, infrastructure development, trade and investment, financial integration, and people-to-people communication) in Iran emphasize the increasing risks and deepening of complex interdependence in China-Iran relations. This article examines Iran's position in China's Belt and Road Initiative in the context of complex interdependence. The hypothesis of the research is that due to Iran's location in the third layer of China's neighbor in two economic-commercial areas and the security of transportation and transit routes, it has a special geopolitical, geoeconomic and geostrategic position for the Belt and Road Initiative. This article seeks to investigate Iran's position in China's Belt and Road Initiative using an explanatory method.
    Keywords: Belt, Road Initiative, Soft power, Strategic Partnership, China, Iran, Complex interdependence
  • Hossein Mombeini *, Saeed Askari Masouleh Pages 231-245
    By implementing and improving the strategic management of human resources, the process and flow of knowledge management in organizations can be controlled and this knowledge can be used to achieve organizational goals. Based on this, the current research is designed with the aim of measuring the effect of knowledge management on the critical performance of the organization, taking into account the mediating role of strategic human resources management. The method of conducting the present research was a bit of a field type with a survey technique. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. The statistical community of experts of banking companies admitted to the Tehran Stock Exchange was about 560 people who were selected by simple random classification sampling method using Cochran's formula, about 230 people to answer the research question. The data analysis tool was Spss software version 23.The results of the path analysis regarding the measurement of the effect of knowledge management on the vital performance of the organization with the mediating role of strategic human resources management showed that with 99% confidence, the variable of knowledge management on organizational performance was directly 0.19 and through the promotion of strategic human resources management, the effect was 0.91. will be positive. Based on this, it is suggested that in order to adopt a knowledge management strategy in organizations, strategic human resource measures should be created in order to improve organizational performance, which will double the effect of knowledge management strategy on organizational performance.
    Keywords: Knowledge Management, vital performance, organization, strategic management of human resources
  • AHMAD YAVARIAN *, Sedighe Tootian Esfahani Pages 247-271

    In any society, the attention of government officials and policymakers to welfare is considered important and necessary; Because welfare is one of the main indicators of development and is one of the key elements in the growth and development of society. The Islamic Republic of Iran was formed on the basis of the teachings of the religion of Islam and with emphasis on religious components and religious values. Therefore, the purpose of this study is to explain the dimensions of the components of public welfare promotion with a soft power approach. The present study is development-applied in terms of purpose. In the qualitative stage, in order to design a research model, 20 purposefully selected academic and executive experts were interviewed, and the interview process continued until theoretical saturation was achieved. In a small step to validate the research model, managers and government experts in the field of public welfare were asked for a questionnaire and the data were analyzed by structural equation modeling and smart PLS software. The sample size of 216 people was calculated by Cochran's formula and the sample members were selected by simple random sampling. Based on the findings, three variables of drivers, strategies and consequences for promoting public welfare and soft power performance were identified. The results showed that the use of soft power principles in promoting public welfare can play a significant role. Also, government strategies play an important moderating role in improving the public welfare situation in society.

    Keywords: Public Welfare, Soft power, Government Managers, Specialists, Government of the Islamic Republic of Iran
  • Said Mojtaba Hosseini, Hamed Ameri Golestani *, Bahram Yousefi, Fereydoun Akbarzadeh Pages 273-295
    The victory of the Islamic Revolution of Iran in 1978 was the beginning of the hegemony of a new discourse in the form of religion in the contemporary world, which was able to change the view of Iranian society into two categories of religious government and look to the future. This discourse created a new movement towards the new Islamic civilization, a new horizontal horizon not only in Iran but also in most Islamic countries and in the international arena. Therefore, it has always been necessary that in order to achieve Islamic civilization, a sub-discourse should be formed as an accelerating factor within the discourse of the Islamic Revolution, which seems to be present in the discourse of resistance. Therefore, the main question is what characteristics this discourse should have in order to push the Islamic system towards the new Islamic civilization as quickly as possible. This article intends to introduce the mentioned discourse as one of the necessities of achieving a new Islamic civilization by using the method of Laclau and Moff discourse analysis method and the Supreme Leader's emphasis on the importance of discourse-building on the characteristics of resistance discourse.
    Keywords: Discourse of Resistance, Civilization, Modern Islamic Civilization, Discourse Analysis, Islamic Republic of Iran, Ayatollah Khamenei