فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری قلب و عروق
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 32، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/10
  • تعداد عناوین: 25
|
  • پردیس مرادنژاد، شیوا خالق پرست*، پریسا فیروزبخش صفحات 2-10
    هدف

    هدف از این مطالعه، مرور مطالعاتی است که به بررسی عوامل موثر در پیشگیری و کاهش میزان عفونت کاتترهای عروقی و باکتریمی ناشی از آن پرداخته اند.

    زمینه

    عفونت کاتترهای عروقی به عفونت هایی اطلاق می شود که ناشی از کاتترهای وریدی محیطی، کاتترهای وریدی مرکزی، کاتترهای مرکزی که از محیط تعبیه می شوند (PICC)، کاتترهای شریانی و کاتترهای دایمی مانند پورت هستند. یکی از شایع ترین عوارض کاتترهای عروقی، عفونت کاتتر است. مطالعات زیادی نشان داده اند که با به کاربردن توصیه هایی که برای پیشگیری از عفونت های ناشی از کاتترهای عروقی شده است، می توان از ایجاد این عفونت ها پیشگیری کرد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری، مقالات منتشرشده طی سال های 2010 تا   2022 که به بررسی عفونت های ناشی از کاتترهای عروقی و عوامل موثر در پیشگیری از آن پرداخته بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. جستجوی مقالات از طریق پایگاه های PubMed، Magiran، SID، Scopus، Medline، IranDoc، و Cochrane با جستجوی کلیدواژه های پیشگیری، باکتریمی، عفونت کاتترهای عروقی و معادل انگلیسی آنها انجام شد. مقالات تحقیقی اولیه و مرور سیستماتیک فارسی و انگلیسی که به موضوع عفونت های کاتترهای عروقی و عوامل موثر در پیشگیری از آنها پرداخته بودند، در بازه زمانی سال های 2010 تا 2022 در پایگاه های معتبر علمی منتشر شده بودند، و دسترسی به متن کامل آنها مقدور بود برای بررسی انتخاب شدند. در مجموع،  324 مقاله در جستجوی اولیه یافت شد که با بررسی عنوان و چکیده، 32 عنوان مقاله انتخاب شد و پس از مطالعه متن مقالات، تعداد 10 مقاله که موضوع آنها مطابق با هدف پژوهشی این مطالعه بود، انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    مطالعات مختلف نشان داد که روش صحیح جاگذاری و مراقبت کاتتر، استفاده از حداکثر وسایل حفاظت فردی در زمان جاگذاری کاتتر، فیکس کردن هاب با بخیه، شست وشوی دست قبل از دست کاری کاتتر، تمیز کردن پوست با کلرهگزیدین، در صورت امکان اجتناب از کاتتر فمورال، بررسی روزانه از نظر نیاز به کاتتر و برداشتن کاتترهای غیرضروری، ارزیابی دوره ای پرستاران و پرسنل درباره آگاهی و پایبندی آنها به گایدلاین ها، و اختصاص دادن پرسنل آموزش دیده برای تعبیه و مراقبت و نگهداری کاتترهای عروقی از راهکارهای مهم جهت کاهش عفونت کاتترهای عروقی و باکتریمی ناشی از آن هستند.

    نتیجه گیری

    آموزش پرستاران و پرسنل درباره رعایت اصول پیشگیری از عفونت کاتترهای عروقی و ارزیابی دوره ای پرستاران و پرسنل درباره آگاهی و پایبندی آنها به گایدلاین ها، اختصاص دادن پرسنل آموزش دیده برای تعبیه و مراقبت و نگهداری کاتترهای عروقی از راهکارهای مهم جهت کاهش عفونت کاتترهای عروقی و باکتریمی ناشی از آن هستند.

    کلیدواژگان: باکتریمی، عفونت کاتتر عروقی، پیشگیری
  • عزیز بهنام مقدم، آرمین محمودی*، علیرضا ماردپور، فاطمه زاده باقری، نعیم عبدی صفحات 12-20
    هدف

    هدف از این مطالعه تعیین تاثیر روش حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد بر اضطراب مرگ در افراد دچار سکته قلبی بود.

    زمینه

    افرادی که دچار سکته قلبی می شوند اضطراب مرگ و کمبودهای شناختی را تجربه می کنند، و همین امر موجب تاخیر در بازگشت به کار، کاهش کیفیت زندگی و افزایش خطر مرگ در آنان می شود.

    روش کار

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی است که به منظور بررسی تاثیر روش حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد بر اضطراب مرگ در افراد دچار سکته قلبی در سال 1400 انجام شد. در این مطالعه، 60 فرد دچار سکته قلبی از طریق نمونه گیری در دسترس در مراکز درمانی شهر یاسوج انتخاب شدند و به صورت تخصیص تصادفی بلوکی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات فردی و پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر استفاده شد. پیش آزمون برای هر دو گروه گرفته شد و سپس برای گروه آزمون، شش جلسه درمانی حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد اجرا و در پایان، پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند و تنها مراقبت های معمول پزشکی به ایشان ارایه شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شدند.

    یافته ها

    پس از تعدیل نمرات پس آزمون از طریق حذف اثر پیش آزمون، مشخص شد که مداخله بر کاهش اضطراب مرگ تاثیر معنی دار داشته است (0/796Partial η2=، 0/0001P≤ ،214/11F=). همچنین، در مولفه های اضطراب مرگ، نتایج آزمون تی مستقل نشان داد میانگین نمرات تفاضل پیش آزمون و پس آزمون متغیرهای ترس از مرگ (0/0001≤p)، ترس از بیماری (0/0001≤p)، افکار مرتبط با مرگ (0/05<p)، و زندگی کوتاه (0/0001≤p) در گروه آزمون به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل است.

    نتیجه گیری

    روش حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد می تواند به عنوان یک روش درمانی مکمل و موثر در کاهش اضطراب مرگ افراد دچار سکته قلبی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد، اضطراب مرگ، سکته قلبی
  • اسمعیل محمدنژاد، فائزه صمدی، علی کریمی رزوه* صفحات 22-29
    هدف

    در این مقاله مروری، مطالعاتی که به بررسی تاثیر بازتوانی قلبی بر افراد مبتلا به کووید-19 پرداخته اند، مورد بحث قرار گرفتند.

    زمینه

      انجام برنامه های بازتوانی قلبی برای بیمارانی که با اختلالات قلبی عروقی درگیر هستند، فواید زیادی را نشان داده است. با همه گیری کووید-19 در سرتاسر جهان، بیماران زیادی با عارضه قلبی عروقی ویروس کرونا درگیر شدند. با وجود استفاده از داروها و سایر مداخلات درمانی برای کنترل این مشکلات، همچنان بیماران زیادی عوارض ثانویه این بیماری به خصوص قلبی عروقی را تجربه می کنند. ترس از اجرای برنامه های بازتوانی به دلیل نبودن گزارش پیامد موارد اجراشده و یافتن مداخله ای مناسب جهت مدیریت بیماری و عوارض آن، منجر به ادامه جستجو برای یافتن راهکاری موثر شده است. به کارگیری برنامه های بازتوانی قلبی برای این بیماران می تواند مو.ثر واقع شود.

    روش کار

      جستجوی مقالات از طریق پایگاه های داده ای شامل Science Direct، PubMed، Cochrane، Medline، SID، Scopus، CINAHL، OVID، Iran Doc و Magiran با استفاده از کلید واژه های”کووید-19“،”بازتوانی قلبی“،”بازتوانی قلبی عروقی“و”بازتوانی“و معادل ه ای انگلیسی آنها انجام شد. مقالاتی که در بازه زمانی 2000 تا 2022 میلادی منتشر شده بودند و با محوریت اصلی موضوع تحقیق ارتباط بیشتری داشتند، انتخاب شدند. معیارهای ورود مقالات شامل انتشار آنها در مجلات علمی معتبر، انتشار به زبان فارسی یا انگلیسی، امکان دسترسی به متن کامل مقاله بودند. معیارهای خروج از مطالعه شامل چاپ مقاله در مجلات ضعیف و نامعتبر بود. پس از بررسی عنوان و چکیده و در برخی موارد، مطالعه متن کامل مقالات، تعداد 9 مقاله که مطابق با هدف پژوهشی این مطالعه بود، انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    برنامه های بازتوانی قلبی منجر به تعدیل علایم بیماری، بهبود عملکرد قلبی عروقی، کارآیی جسمی و کیفیت زندگی بیماران و کاهش موارد مرگ و بستری مجدد ناشی از این بیماری و عوارض آن می شود.

    نتیجه گیری

      برای تاثیر بیشتر برنامه های بازتوانی قلبی، انتخاب برنامه ای متناسب با شرایط بیمار، پایبندی به برنامه و ارزیابی یافته ها باید مورد توجه قرار گیرد. به نظر می رسد می توان از الگوهای برنامه های بازتوانی قلبی برای افراد مبتلا به بیماری کووید-19 برای کاهش عوارض و مرگ استفاده کرد، اما برای کسب اطلاعات بیشتر، مطالعات بیشتری لازم است.

    کلیدواژگان: کووید-19، بازتوانی قلبی عروقی، مطالعه مروری
  • محسن ضیایی، رقیه محمدتقی، رسول آذرآفرین، رضا عباس زاده، مهدی حیدری* صفحات 30-38
    هدف

    این مطالعه با هدف مقایسه دو مد تطبیق کمکی و متناوب اجباری همزمان با حمایت فشاری بر برآیند جداسازی بیماران از تهویه مکانیکی پس از جراحی بای پس عروق کرونری انجام شد. زمینه. نوع مد مورد استفاده برای حمایت تنفسی بیماران پس از جراحی بای پس عروق کرونر از اهمیت زیادی برخوردار است. مد تهویه مورد استفاده علاوه بر جلوگیری از فشار بر برش استرنوتومی بیمار باید امکان جداسازی سریع وی از دستگاه را نیز فراهم کند تا از عوارض ناشی از تهویه طولانی مدت جلوگیری شود.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی، 26 بیمار با مد تطبیق کمکی به عنوان گروه آزمون و 26 بیمار با مد متناوب اجباری همزمان با حمایت فشاری به عنوان گروه کنترل پس از جراحی بای پس عروق کرونری در مرکز آموزشی تحقیقاتی درمانی قلب وعروق شهید رجایی تهران تحت تهویه مکانیکی قرار گرفتند. زمان تهویه مکانیکی و زمان خارج کردن لوله تراشه، متغیرهای همودینامیک و گازهای خون شریانی بین دو گروه مقایسه شدند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی بررسی شدند.

    یافته ها

    از 52 بیمار مورد بررسی، 36 نفر (69/2 درصد) مرد و 16 نفر (30/8 درصد) زن بودند. میانگین زمان خارج کردن لوله تراشه در گروه تحت تهویه با مد تطبیق کمکی، 89/42 دقیقه با انحراف معیار 33/83 و در گروه مد متناوب اجباری همزمان با حمایت فشاری، 101/53 دقیقه با انحراف معیار 44/91 بود و تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه یافت نشد. میانگین مدت تهویه مکانیکی بیماران در گروه تهویه با مد تطبیق کمکی، 483/84 دقیقه با انحراف معیار 158/153 و در گروه مد متناوب اجباری همزمان با حمایت فشاری، 541/92 دقیقه با انحراف معیار 257/81 بود و تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه یافت نشد.

    نتیجه گیری

      استفاده از مد تطبیق کمکی برای تهویه مکانیکی پس از جراحی بای پس عروق کرونری تاثیری در کاهش طول مدت تهویه مکانیکی و زمان خارج کردن لوله تراشه در مقایسه با مد متناوب اجباری همزمان با حمایت فشاری نداشت. لذا استفاده از مد تطبیق کمکی برای حمایت تنفسی بیماران تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر باید با توجه به شرایط بیمار و تخصص پرستاران در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: جراحی پیوند عروق کرونر، بخش مراقبت های ویژه، مدهای تهویه مکانیکی
  • پریسا بزرگ زاد، مریم احسانی*، محمدرضا زارعی صفحات 40-49
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی پدیده ملاقات مجازی در بخش مراقبت ویژه در دوران همه گیری کووید-19 و جستجوی مزایا و موانع آن انجام شد.

    زمینه

    ملاقات حضوری بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه موجب کاهش اضطراب جدایی و استرس ناشی از بستری در بیمارستان می شود، احساس آسایش و امنیت را در بیماران افزایش می دهد و کلید مراقبت بیمارمحور/ خانواده محور است، اما شیوع همه گیری کووید-19 و محدودیت های وضع شده مربوط به آن، امکان استفاده از پتانسیل خانواده و ارایه مراقبت بیمارمحور/ خانواده محور را منتفی ساخت. ملاقات مجازی به عنوان راهکاری برای برطرف کردن دوری خانواده از بیمار مطرح شده است.

    روش کار

    در این مطالعه مروری، جستجو در پایگاه های PubMed، Magiran، SID، Scopus، Web of Science، و Cochrane با کلیدواژه های Virtual visiting،  Intensive care unit، Family- patient center care،video calls ، و Covid-19 و معادل فارسی آنها برای یافتن مقالات مربوط بدون محدودیت سال انتشار انجام شد. معیارهای ورود شامل انتشار مقاله به زبان فارسی یا انگلیسی و در دسترس بودن متن کامل مقاله بودند. در مجموع، 45 مقاله یافت شد که بیشتر آنها بر ملاقات مجازی و ویزیت مجازی بیمار توسط پزشک متمرکز بودند. پس از حذف موارد غیرمرتبط و مواردی که امکان مطالعه متن کامل آنها میسر نبود، 29 مقاله از نظر کیفی مورد ارزیابی قرار گرفتند، و در نهایت، 10 مقاله  که از نظر موضوع و هدف با مطالعه حاضر مربوط بودند مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در دوران همه گیری کووید-19 ملاقات مجازی در بخش های مراقبت ویژه در بیشتر مراکز درمانی با استفاده از تلفن همراه و تبلت، و از طریق شبکه های اجتماعی و امکانات صوتی و تصویری تلفن همراه صورت می گرفت. در همه موارد، خانواده ها و تیم درمان از برقراری این ارتباط رضایت داشتند، اما آن را جایگزین ملاقات حضوری نمی دانستند، بلکه معتقد بودند این روش ارتباطی می تواند همراه با ملاقات های حضوری مزایای بیشتری داشته باشد. عدم برنامه-ریزی منظم و نظام مند، مشخص نبودن وظایف اعضای تیم درمان در زمینه برگزاری ملاقات مجازی، عدم دسترسی به اینترنت با سرعت مناسب، و پیچیدگی کار با گوشی های هوشمند برای برخی خانواده ها، از موانع این روش ملاقات بودند.

    نتیجه گیری

    ملاقات مجازی شکلی از حضور را برای خانواده‎ای که دور از عضو بیمار خانواده مانده‎اند فراهم می‎کند که طی آن نه تنها یک نفر، بلکه همه اعضای خانواده می‎توانند در کنار فرد بیمار باشند. اگرچه این روش تاثیری بر استرس و اضطراب خانواده و بیماران نداشت، اما توانست تجربه و احساس مثبتی از دوره بستری در بخش مراقبت ویژه برای آنها ایجاد کند و با درگیر کردن خانواده در روند درمان و دادن اطلاعات به آنان، راه را برای نیل به مراقبت بیمارمحور/ خانواده محور بگشاید.

    کلیدواژگان: ملاقات مجازی، مراقبت بیمار محور، خانواده محور، بخش مراقبت ویژه، کووید-19
  • امیر طباطبایی، اسمعیل محمدنژاد، علی کریمی، زهرا صالحی*، فاطمه السادات ایزدی اونجی صفحات 50-57
    هدف

    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر برنامه خودمراقبتی خانواده محور بر مبنای بازدید از منزل بر پایبندی به فعالیت جسمی در افراد مبتلا به سندرم کرونری حاد پس از ترخیص ترخیص انجام شد.

    زمینه

      بیماری عروق کرونر یکی از شایع ترین بیماری های قلبی عروقی است. اهمیت فعالیت جسمی به عنوان یک عامل مهم در کنترل و  پیشگیری از برگشت مجدد بیماری در این بیماران بسیار مهم است. پایبندی به فعالیت جسمی در افراد مبتلا به سندرم کرونری حاد در پیشگیری از بستری مجدد و کاهش عوارض بیماری تاثیر دارد.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی که در سال 1400 انجام شد تعداد 72 نفر از افراد مبتلا به سندرم کرونری حاد به صورت تصادفی به دو گروه  آزمون و کنترل (هر گروه 32 نفر) تقسیم شدند. برای گروه کنترل، مداخلات معمول انجام شد و برای گروه آزمون، خودمراقبتی خانواده محور ارایه شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه بررسی سطح فعالیت جسمی بک بود.

    یافته‎ ها:

     قبل از مداخله، میانگین نمره پایبندی به فعالیت جسمی بین دو گروه اختلاف معنادار نداشت. بلافاصله بعد از مداخله، میانگین نمره پایبندی به فعالیت جسمی در گروه آزمون، 6/31 با انحراف معیار 2/01 و این میانگین در گروه  کنترل، 5/98 با انحراف معیار 1/21 بود که با یکدیگر تفاوت آماری معنی دار داشتند (0/0001≤p). یک و نیم ماه پس از مداخله، میانگین نمره پایبندی به فعالیت جسمی در گروه آزمون، 9/14 با انحراف معیار 1/44 و این میانگین در گروه  کنترل، 6/78 با انحراف معیار 0/90 بود که با یکدیگر تفاوت آماری معنی دار داشتند (0/0001≤p).

    نتیجه‎ گیری: 

    خودمراقبتی خانواده محور بر مبنای بازدید از منزل در افراد مبتلا به سندرم کرونری حاد بر پایبندی آنان به فعالیت جسمی موثر است. بنابراین، استفاده از این شیوه آموزشی به عنوان یکی از روش های اثربخش و غیردارویی در افراد مبتلا به سندرم کرونری حاد، برای ارتقای کیفیت زندگی این بیماران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: فعالیت جسمی، سندرم کرونری حاد، خودمراقبتی خانواده محور
  • مهین روحانی، امید آقازاده گودللو، محمدرضا دین محمدی، اسما قربانی، فاطمه غیاثی* صفحات 58-67
    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش خودمراقبتی به روش فردی و گروهی بر رفتارهای خودمراقبتی و بستری مجدد در افراد با نارسایی قلبی انجام شد.

    زمینه

    آموزش به افراد با نارسایی قلبی در دستیابی به نتایج مطلوب درمانی، مدیریت عوارض بیماری و کاهش بستری مجدد نقش مهمی دارد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بر روی 75 فرد دچار نارسایی قلبی انجام شد. در یک گروه، مداخله آموزشی به صورت فردی و در گروه دیگر، در قالب گروه های 3 تا 5 نفره طی دو جلسه انجام شد. در گروه کنترل، آموزش های معمول بخش ارایه شد. رفتارهای خودمراقبتی با استفاده از مقیاس اروپایی رفتار خودمراقبتی در نارسایی قلبی (EHFScBs) در ابتدا، و 30 و 90 روز بعد از ترخیص ارزیابی شد. دفعات بستری مجدد نیز 30، 60 و 90 روز بعد از ترخیص ارزیابی گردید. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 21 با استفاده از آزمون های آماری کای دو و کروسکال والیس انجام شد.

    یافته ها

      رفتارهای خودمراقبتی در 30 و 90 روز بعد از مداخله در گروه های مورد مطالعه اختلاف آماری معناداری را نشان داد (مقدار P به ترتیب، 0/002 و 0/027) و تعداد افراد با سطح خودمراقبتی خوب در گروه های آموزش فردی و گروهی بیشتر از گروه کنترل بود. از نظر دفعات بستری مجدد، در پایان 30، 60 و 90 روز بعد از ترخیص بین سه گروه اختلاف آماری معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    استفاده از مداخله آموزشی (فردی و گروهی) جهت بهبود رفتارهای خودمراقبتی در افراد با نارسایی قلبی توصیه می شود. تاثیر این مداخلات آموزشی بر دفعات بستری مجدد در گروه های مورد مطالعه شناخته نشد؛ لذا، پیشنهاد می شود جهت بررسی بیشتر، مطالعات آتی با نمونه های بیشتر و در بازه زمانی طولانی تر انجام شود.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، آموزش، بستری مجدد بیمارستانی، نارسایی قلبی
  • پریسا فیروزبخش، شیوا خالق پرست، سعیده مظلوم زاده، پردیس مرادنژاد* صفحات 68-75
    هدف

    این مطالعه با هدف مرور پژوهش هایی که به بررسی مداخلات موثر در پیشگیری از وقوع عفونت زخم متعاقب جراحی قلب باز پرداخته اند انجام شد.

    زمینه

    عفونت زخم محل جراحی قفسه سینه و عفونت های عمقی زخم استرنوم از عوارض جدی هستند که شیوع آن حدود 0/4 تا 5 درصد است و می توانند به واسطه طولانی کردن مدت بستری، نیاز به جراحی های مکرر یا آنتی بیوتیک های طولانی مدت، بار مالی زیادی را به بیمار و سیستم سلامت تحمیل کنند. بر اساس مطالعات، عوامل خطر متعددی برای بروز عفونت زخم محل جراحی قفسه سینه  شناسایی شده است که بسیاری از آنها قابل کنترل هستند و با شناسایی و مدیریت مناسب، می توان تا حد زیادی از بروز این عارضه جدی و خطرناک پیشگیری کرد.

    روش کار

    این مطالعه مروری در سال 1401 با جستجوی پایگاه های داده ای شامل SID، Scopus، Uptodate، Medline، PubMed، Science Direct، و Magiran با استفاده از کلیدواژه های پیشگیری، مدیاستینیت، جراحی قفسه سینه و معادل انگلیسی آنها انجام شد. مقالات اصیل که گزارش پژوهش ها با طراحی مقطعی، مورد شاهدی، کوهورت، یا کارآزمایی بالینی را به زبان فارسی یا انگلیسی در بازه زمانی سال های 2000 تا 2021 میلادی در نشریات نمایه شده در پایگاه های داده ای مورد جستجو منتشر کرده بودند و دسترسی به متن کامل آنها مقدور بود مورد بررسی قرار گرفتند. معیارهای خروج از مطالعه شامل مقالات مروری، نامه به سردبیر، و گزارش مورد بود. پس از جستجوی اولیه، 62 مقاله مرتبط یافت شد که در آخر، با توجه به معیارهای ورود و خروج، تعداد 16 مورد از آنها به طور کامل مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

      از جمله اقدامات قبل از انجام جراحی برای پیشگیری از بروز عفونت زخم محل جراحی قفسه سینه می توان به رعایت بهداشت دست، کاهش وزن، ترک سیگار، کنترل مناسب قند خون قبل وحین و بعد از عمل جراحی، تجویز آنتی بیوتیک پروفیلاکتیک مناسب، دکلونیزاسیون بینی و حلق از استاف اوریوس با استفاده از پماد موپیروسین، و رفع موهای زاید با استفاده از کرم موبر (بدون تیغ) اشاره نمود. ضدعفونی کردن فیلد جراحی با استفاده از کلرهگزیدین، استفاده از روش های مناسب جراحی برای بستن زخم و حفظ ثبات و پایداری استرنوم، و آموزش مناسب بیماران توسط پرستاران درباره علایم هشدار، و پیگیری دقیق آنها از جمله اقداماتی هستند که می توانند در حین عمل و پس از آن به پیشگیری از بروز عفونت زخم محل جراحی قفسه سینه کمک قابل توجهی کنند.

    نتیجه گیری:

     با شناسایی عوامل خطر زخم محل جراحی قفسه سینه و کنترل دقیق و به موقع آن می توان تا حد زیادی از بروز عارضه جدی و تهدیدکننده زندگی زخم عفونت زخم محل جراحی قفسه سینه پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: عفونت زخم محل جراحی قفسه سینه، عفونت عمقی زخم استرنوم، جراحی قلب، پیشگیری
  • سارا لطفیان، حسن آرین، رسول آذرفرین، هومن بخشنده، پردیس مرادنژاد* صفحات 80-86
    هدف

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر اجرای پروتکل”حرکت زودهنگام“بر قدرت ماهیچه دیافراگم و سایر ماهیچه های دمی پس از جراحی قلب باز انجام شد.

    زمینه

    حرکت زودهنگام به عنوان یک پروتکل مناسب جهت کاهش طول مدت بستری بیمار در بخش مراقبت های ویژه و نیز کاهش عوارض تنفسی پس از جراحی قلب باز توصیه می شود. با این حال، اطلاعات درباره تاثیر آن بر بهبود قدرت ماهیچه های تنفسی محدود است.

    روش کار

    این مطالعه، یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده یک سوکور بود. تعداد 80 بیمار که تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر و یا جراحی دریچه قلب قرار گرفته بودند به طور تصادفی در دو گروه”حرکت زودهنگام پس از جراحی“(گروه مداخله) و فیزیوتراپی به رویه معمول (گروه کنترل) تقسیم شدند. قدرت ماهیچه های تنفسی، یک بار روز قبل از جراحی، و بار دوم، پس از جراحی و پیش از خروج از بخش مراقبت های ویژه، اندازه گیری و دو شاخص ماکزیمم فشار دمی (PI max)، و S index (به عنوان معیار کیفی سنجش قدرت ماهیچه دیافراگم) ثبت شدند. در هر مرحله، پارامترهای همودینامیک نیز اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    بر اساس هر دو شاخص ماکزیمم فشار دمی و شاخص S، قدرت ماهیچه دیافراگم پس از جراحی از 77/28 به 59/53 سانتی متر آب کاهش یافت، اما میزان تغییرات در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل کمتر بود، که نشان دهنده بهبودی قابل ملاحظه قدرت ماهیچه دیافراگم در گروه مداخله است (0/0001P≤). تغییرات همودینامیک پس از جراحی (کاهش فشار خون و افزایش ضربان قلب) در هر دو گروه بدون تاثیر بالینی قابل ملاحظه ای رخ داد.

    نتیجه گیری

      حرکت زودهنگام بعد از جراحی قلب تاثیر مثبت بر قدرت ماهیچه دیافراگم دارد، و با توجه به اینکه تاثیر منفی بر وضعیت همودینامیک ندارد، مداخله ای بی خطر است.

    کلیدواژگان: جراحی قلب، دیافراگم، حرکت زودهنگام، قدرت ماهیچه
  • مهناز مایل افشار*، محمدضیا توتونچی، فریدون نوحی، مجید ملکی، ندا شیرخانلو، حمیدرضا پاشا، فاطمه آهنگری، شاهپور گرانوندپور، علی فتح اللهی فرد صفحات 88-95
    هدف

    مراقبت مبتنی بر شواهد به دلیل به روز بودن تدابیر و رویه های مراقبتی و هزینه اثربخشی برای بیماران نقش مهمی در ارتقای کیفیت مراقبت های پرستاری دارد؛ با وجود این، بر سر راه اجرای آن موانعی وجود دارد که باید بررسی شود. این مطالعه با هدف بررسی موانع اجرای مراقبت مبتنی بر شواهد در کارکنان پرستاری مرکز آموزشی تحقیقاتی درمانی قلب و عروق شهید رجایی تهران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی است که بر روی 215 نفر از پرستاران بخش های مختلف مرکز آموزشی تحقیقاتی درمانی قلب و عروق شهید رجایی تهران که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند انجام شد. برای تعیین موانع اجرای پروتکل های مبتنی بر شواهد از پرسشنامه استفاده شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    کارکنان پرستاری موانع اجرای مراقبت مبتنی بر شواهد را مربوط به بعد مدیریتی، کافی نبودن تعداد کارکنان (80 درصد)، زیاد بودن بیماران (71 درصد)، و عدم تشویق کارکنان (68 درصد) می دانستند. در بعد فردی نیز فقدان وقت کافی برای پرستاران جهت مطالعه نتایج تحقیقات (72 درصد) از مهم ترین موانع بود.

    نتیجه گیری

      عوامل مرتبط با موانع اجرای مراقبت مبتنی بر شواهد در دو حیطه فردی و مدیریتی هستند. پیشنهاد می گردد از طریق چیدمان صحیح نیروی انسانی، برگزاری کارگاه ها و گردهم آیی های آموزشی، و ایجاد تعامل با مراکز اجراکننده مراقبت مبتنی برشواهد و استفاده از تجارب آنها باتوجه به امکانات موجود، به این مقوله اهمیت بیشتری داده شود.

    کلیدواژگان: مراقبت مبتنی بر شواهد، عملکرد پرستاری، مدیریت پرستاری، پرستاری مبتنی بر شواهد
  • ویدا محمدی هریس*، علی شاکر دولق، علی خادمی، علی زینالی، ناصر صفایی صفحات 96-107
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر”درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد“و”آموزش تنظیم هیجان“بر درد مزمن و خودمراقبتی زنان مبتلا به بیماری عروق کرونر انجام شد.

    زمینه

      تحقیقات نشان می دهند بیماری عروق کرونر قلب از علت های اصلی مرگ و ناتوانی در دنیا است که کارآمدی مفید افراد را کاهش می دهد. با توجه به پیشینه، عوامل روان شناختی می توانند بسیاری از وجوه زندگی و ارتباطات بیماران را دگرگون سازند.

    روش کار

    طراحی این پژوهش از نوع نیمه تجربی به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل همه زنان مبتلا به انسداد عروق کرونر بود که در نیمه اول سال 1399 به بیمارستان قلب تبریز مراجعه کرده بودند و به روش نمونه گیری هدفمند و پس از انجام مصاحبه بالینی، زنان دارای معیارهای ورود به پژوهش انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در گروه آزمون اول (15 نفر)، گروه آزمون دوم (15 نفر)، و گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه مداخله”آموزش تنظیم هیجان“در 12 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای سه جلسه) و گروه مداخله”درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد“در 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله قرار گرفتند؛ گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس درد مزمن ون کورف و همکاران و مقیاس خودمراقبتی ریگل و همکاران استفاده شد. تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی LSD در نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام گرفت.  

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که”درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد“و”آموزش تنظیم هیجان“بر درد مزمن و خودمراقبتی زنان مبتلا به بیماری عروق کرونری تاثیر دارد (0/0001≤p). در واقع،”درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد“و”آموزش تنظیم هیجان“باعث کاهش درد مزمن و بهبود خودمراقبتی در افراد تحت مطالعه شدند. همچنین، نتایج پژوهش نشان داد که”درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد“تاثیر بیشتری نسبت به”آموزش تنظیم هیجان“بر درد مزمن و خودمراقبتی بیماران دارد.

    نتیجه گیری

      توجه به”درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد“و”آموزش تنظیم هیجان“می تواند در کاهش مشکلات روان شناختی زنان مبتلا به بیماری عروق کرونری نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: درد مزمن، خودمراقبتی، تنظیم هیجان، پذیرش و تعهد، بیماری عروق کرونر
  • مریم بقولی کرمانی، محسن گل پرور*، معصومه صادقی، حمید آتش پور صفحات 108-119
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر روایت درمانی زوجی، طرحواره درمانی زوجی و زوج درمانی رفتاری یکپارچه نگر بر امیدواری و استرس درک شده افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر و همسران آنها انجام شد.

    زمینه

    بیماری عروق کرونری، از دسته بیماری های قلبی است که می تواند زوج ها را با مشکلاتی مواجه سازد و آنها را نیازمند کمک نماید.

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی چهارگروهی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر با همسران آنها در سال1400 بودند که از میان آنها، 64 زوج به صورت هدفمند انتخاب و در چهار گروه (هر گروه 16 زوج) گمارده شدند. از مقیاس امیدواری اسنایدر و مقیاس استرس درک شده لیونگ و همکاران برای سنجش متغیرهای وابسته استفاده شد. سه گروه مداخله، هر یک طی 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بون فرونی در نرم افزار SPSS بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد از نظر امیدواری، بین زوج درمانی رفتاری یکپارچه نگر و طرحواره درمانی زوجی با گروه کنترل تفاوت معنی دار آماری وجود دارد (0/0001≤p)، ولی بین روایت درمانی زوجی با گروه کنترل و بین سه مداخله با یکدیگر تفاوت معنی دار آماری وجود ندارد. درباره استرس درک شده، نتایج نشان داد، بین زوج درمانی رفتاری یکپارچه نگر، روایت درمانی زوجی و طرحواره درمانی زوجی با گروه کنترل تفاوت معنی دار آماری وجود دارد (0/0001≤p).

    نتیجه گیری

      با توجه به تاثیر زوج درمانی رفتاری یکپارچه نگر و طرحواره درمانی زوجی در افزایش امیدواری و تاثیر دو درمان مورد اشاره و روایت درمانی زوجی در کاهش استرس درک شده افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر و همسران آنها، پیشنهاد می شود استفاده از این سه درمان در مراکز درمانی قلب و عروق مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: استرس درک شده، امیدواری، بیماری عروق کرونر، روایت درمانی زوجی، طرحواره درمانی زوجی، زوج درمانی رفتاری یکپارچه نگر
  • شیرین مددکار* صفحات 120-128
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش چند رسانه ای با رویکرد مدل لونتال مبتنی بر پیگیری بر درک از بیماری در افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی انجام شد.

    زمینه

    یکی از ابزارهای اساسی در تغییر درک از بیماری وجود برنامه آموزشی با استفاده از روش های نوین آموزش است.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی، 60  فرد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی در سال 1401 در بیمارستان کاشانی شهرکرد به صورت تصادفی به دو گروه آزمون (30 نفر) و کنترل (30 نفر) تقسیم شدند. در گروه آزمون دو جلسه آموزش مجازی از طریق نرم افزار چند رسانه ای (صدا، فیلم، تصویر و انیمیشن) تحت عنوان کارگاه آموزشی چهار ساعته در تاریخ و ساعت هماهنگ شده با کمک برنامه ادوبی کانکت برگزار گردید. در گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. درک از بیماری بیماران بعد از پایان کارگاه با استفاده از پرسشنامه ادراک بیماری اندازه گیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل و تی زوجی در نرم افزار SPSS انجام گردید.

    یافته ها

    میانگین امتیاز درک از بیماری در گروه کنترل، قبل و بعد از مداخله به ترتیب، 2/96 با انحراف معیار 0/47 و 2/88 با انحراف معیار 0/36 بود که این اختلاف از نظر آماری معنادار. میانگین امتیاز درک از بیماری در گروه آزمون، قبل و بعد از مداخله به ترتیب، 2/67 با انحراف معیار 0/34 و 4/85 با انحراف معیار 0/65 بود و تفاوت آماری معنادار مشاهده شد (0/0001≤p). قبل از مداخله، میانگین امتیاز درک از بیماری بین دو گروه کنترل و آزمون تفاوت آماری معناداری نداشت، اما بعد از اجرای مداخله، تفاوت معنی دار آماری در امتیاز درک از بیماری بین گروه آزمون و کنترل مشاهده شد (0/0001≤p)، به گونه ای که در گروه آزمون، درک از بیماری افزایش یافت.

    نتیجه گیری

      بر اساس نتایج مطالعه حاضر افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی پس از مداخله آموزشی درک بهتری نسبت به بیماری خود پیدا کردند، بنابراین توصیه می شود مداخلات آموزشی جهت بهبود درک بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش چندرسانه ای، پیگیری تلفنی، درک از بیماری، فیبریلاسیون دهلیزی
  • صفورا آصفمهر، عبدالمجید بحرینیان*، فاطمه شهابی زاده صفحات 130-138
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر گروه درمانی شناختی رفتاری همراه با پیاده روی ذهن آگاهانه با رفتار درمانی دیالکتیکی بر نشانگان روان شناختی (افسردگی و اضطراب)، کیفیت زندگی و فشار خون در افراد مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.

    زمینه

    فشار خون بالا می تواند باعث نارسایی کلیه ها و بروز عوارض در چشم فرد گردد. فشارخون بالا به دلیل شیوع زیاد و همراهی با بیماری های قلبی یک مشکل سلامتی-درمانی در کشورهای صنعتی و در حال توسعه محسوب می شود.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه آزمون و یک گروه کنترل بود. از بین 87 نفر داوطلب، 45 نفر از بیماران به شیوه نمونه گیری تصادفی در دو گروه آزمون و یک گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه افسردگی بک (1960)، پرسشنامه اضطراب بک (1990)، و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. پروتکل شناختی رفتاری مبتنی بر پیاده روی ذهن آگاهانه گروهی لیهی (2011) و پروتکل رفتاردرمانی دیالکتیکی (لینهان، 1993) مبنای مداخلات بودند. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تفاوت معنادار بین تاثیر دو مداخله بر نمرات متغیر افسردگی، اضطراب، کیفیت زندگی و فشارخون بود (0/0001≤p). همچنین، گروه درمانی شناختی رفتاری مبتنی بر پیاده روی ذهن آگاهانه در مقایسه با رفتار درمانی دیالکتیکی تاثیر بیشتری بر کیفیت زندگی و فشارخون افراد مبتلا به پرفشاری خون داشت.

    نتیجه گیری

    برای افزایش کیفیت زندگی و کاهش فشار خون افراد مبتلا به پرفشاری خون بهتر است از روش گروه درمانی شناختی رفتاری مبتنی بر پیاده روی ذهن آگاهانه و برای کاهش نشانگان شناختی (افسردگی و اضطراب)  افراد مبتلا به پرفشاری خون از روش رفتار درمانی دیالکتیکی سود جست.

    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی رفتاری، پیاده روی ذهن آگاهانه گروهی، رفتاردرمانی دیالکتیکی، افسردگی، اضطراب، کیفیت زندگی، پرفشاری خون
  • زلیخا عباسی، محمد جوادی نژاد، محبوبه شالی، الهام نواب* صفحات 140-150

    هدف:

     این مطالعه مروری با هدف بررسی اهمیت یک رویکرد پیشگیرانه قبل از عمل در بهبود بیماران تحت جراحی بای پس عروق کرونر انجام شد.

    زمینه

    با افزایش تعداد بیماران کاندید جراحی قلب، بهبود وضعیت سلامت قبل از عمل برای بهینه سازی پیامدهای پس از عمل، اهمیت زیادی پیدا کرده است. با توجه به اهمیت موضوع، این بررسی مروری با هدف ارزیابی شواهد مربوط به پیش توانبخشی بیماران تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر انجام شد.

    روش کار

    مطالعه مروری روایتی حاضر با جست وجوی کتابخانه ای و جست وجو در پایگاه های داده ایScopus ،Cochrane Library ، Magiran ،SID ،PubMed ،Up-to-date ،OVID ، CINAHL، و Web of Science با کلیدواژه های جراحی بای پس عروق کرونر، پیش توانبخشی، بیماری قلبی عروقی، و معادل انگلیسی آنها و همچنین، بدون محدودیت زمانی انجام شد. از مجموع 104 مقاله، 63 متن کامل  مقاله وارد مرحله بررسی شدند که از بین آنها، 17 مقاله وارد مرور متون شدند.

    یافته ها

    بررسی مطالعات نشان دهنده اثرات مطلوب پیش توانبخشی بر بهبود کیفیت زندگی و پیشگیری از عوارض در اوایل دوره پس از عمل است. برنامه های پیش توانبخشی باید رویکردهای چند وجهی از جمله تغذیه، ورزش و کاهش نگرانی را برای بهبود تاب آوری بیمار در دوره قبل از عمل اتخاذ کنند، دوره قبل از عمل فرصتی مهم برای اجرای مداخلات پیش توانبخشی آن دسته از بیماران آسیب پذیری است که منتظر جراحی قلب هستند.

    نتیجه گیری

    پیش توانبخشی قلب شامل طیف وسیعی از مداخلات پیشگیرانه است که می تواند توسط پرستاران به بیمارانی که تحت عمل جراحی قلب قرار دارند، آموزش داده شود. پیش توانبخشی نیاز به رویکردی بین رشته ای دارد، زیرا مستلزم تغییر از الگوی فعلی مراقبت های سلامتی و تبدیل از مراقبت تک بعدی به مراقبت بین رشته ای است که می تواند به عنوان ابزاری موثر برای حوزه پزشکی و پرستاری در شناسایی به موقع اختلالات جسمی و روانی در ارزیابی اولیه قبل از عمل، آموزش و مدیریت قبل از عمل، و همچنین، پیشگیری از عوارض پس از عمل باشد.

    کلیدواژگان: پیش توانبخشی، جراحی بای پس عروق کرونر، بیماری قلبی عروقی
  • فاطمه ایزدی، یاسمن خلیلی*، شیوا خالق پرست، سپیده تقوی صفحات 152-161
    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سواد سلامت، دانش نارسایی قلبی و حمایت اجتماعی با تبعیت از درمان دارویی در افراد مبتلا به نارسایی قلبی انجام شد.

    زمینه

    با وجود پیشرفت های چشم گیر در درمان نارسایی قلبی، پیش آگهی در این بیماران ضعیف است که از عوامل موثر بر آن می توان به بیماری های زمینه ای، تفاوت های سنی و جنسی، سواد سلامت ناکافی، تبعیت نامناسب از درمان دارویی، دانش کم و حمایت اجتماعی ضعیف اشاره کرد.

    روش اجرا:

     تحقیق حاضر یک مطالعه توصیفی ارتباطی از نوع مقطعی بود و نمونه گیری به صورت در دسترس با تعداد 300 بیمار مراجعه کننده به درمانگاه مرکز آموزشی تحقیقاتی درمانی قلب و عروق شهید رجایی انجام شد. ابزار مطالعه شامل فرم اطلاعات دموگرافیک، اقتصادی و اجتماعی؛ پرسشنامه سواد سلامت؛ پرسشنامه دانش نارسایی قلبی هلندی؛ پرسشنامه حمایت اجتماعی درک شده؛ و پرسشنامه تبعیت از درمان دارویی بودند که توسط پژوهشگر یا بیمار تکمیل شد.. از نرم افزار SPSS نسخه 22 برای تحلیل داده ها استفاده شد؛ به این صورت که متغیرهای کیفی به صورت تعداد و درصد و متغیرهای کمی بر اساس نوع توزیع شان با میانگین (انحراف معیار) یا میانه (دامنه میان چارکی) گزارش شدند. بررسی ارتباط بین متغیرها نیز با استفاده از آزمون همبستگی انجام شد.

    یافته ها

    میانه (دامنه میان چارکی) سنی نمونه ها  سال55 (41 تا 65 سال) بود. تعداد 172 نفر از نمونه ها (57/33 درصد) مرد و 128 نفر (42/66 درصد) زن بودند. تبعیت از درمان دارویی با سواد سلامت (0/13r= ،0/029=P) و دانش نارسایی قلبی (0/13r= ،0/020=P) ارتباط آماری معنی دار داشت، اما با حمایت اجتماعی ارتباطی مشاهده نشد (0/006r=- ، 0/92P=).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه ارتباط سواد سلامت و دانش نارسایی قلبی را با تبعیت از درمان نشان داد. به این ترتیب، می توان با ترغیب بیماران برای بهبود سواد سلامت خود و همچنین، آموزش آنها برای افزایش اطلاعات و دانش مرتبط با بیماری، در راستای تبعیت بهتر از درمان دارویی کوشید.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، دانش نارسایی قلبی، حمایت اجتماعی، تبعیت از درمان دارویی
  • طاهره دهقانی فیروزآبادی*، عالیه دهقانی فیروزآبادی، محمدحسین دهقانی فیروزآبادی صفحات 162-174
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر درمان مبتنی بر نظریه انتخاب بر خودکارآمدی افراد مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.

    زمینه:

    فشار خون بالا به علت عوارض و مرگ ناشی از آن یک مشکل عمده سلامتی محسوب می شود که خودکارآمدی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. علاوه بر درمان دارویی، درمان های روان شناختی می توانند پیش نیاز مهم و اساسی برای تغییر رفتار و ارتقای خودمراقبتی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون محسوب شوند.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به پرفشاری خون تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهرستان میبد در پاییز و زمستان سال 1397 بودند که بر اساس نمونه گیری در دسترس، تعداد 30 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند و به پرسشنامه خودکارآمدی بیماران مبتلا به پرفشاری خون (DMSES) پاسخ دادند. برنامه درمان مبتنی بر نظریه انتخاب در 8 جلسه انجام شد. داده های به دست آمده با توجه به فرضیه تحقیق با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از اجرای تحلیل کوواریانس دو گروه نشان داد که پس از کنترل اثر پیش آزمون، تفاوت معناداری بین نمرات پس آزمون دو گروه در متغیر خودکارآمدی وجود دارد؛ و پس از درمان مبتنی بر نظریه انتخاب، نمرات ابعاد رژیم غذایی، فعالیت بدنی، مصرف دارو و کنترل فشار خون گروه آزمون نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که درمان مبتنی بر نظریه انتخاب می تواند روش مناسبی برای افزایش خودکارآمدی در افراد مبتلا به فشار خون باشد. پیشنهاد می شود با اجرای درمان مبتنی بر نظریه انتخاب برای افراد مبتلا به پرفشاری خون، گامی موثر برای ارتقای خودکارآمدی این بیماران برداشته شود.

    کلیدواژگان: پرفشاری خون، نظریه انتخاب، خودکارآمدی
  • اسماعیل محمدنژاد* صفحات 176-182
    هدف

    در این مقاله مروری، مقرون به صرفه بودن باتل ساکشن یک بار مصرف در ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

    زمینه

    عفونت های مرتبط با مراقبت های بهداشتی باعث بروز مرگ و ناخوشی در بیماران، به ویژه در بخش مراقبت ویژه می شوند. روش ها و دستورالعمل های مختلفی برای کنترل این عفونت ها وجود دارد که بخشی از این دستورالعمل ها درباره ساکشن و تجهیزات آن است.

    روش کار

    جستجوی مقالات از طریق پایگاه های داده ای شامل Science Direct، PubMed، Cochrane، Medline، SID، Scopus، CINAHL، OVID، Iran Doc و Magiran با استفاده از کلیدواژه های”ساکشن یک بار مصرف“،”عفونت بیمارستانی“،”مدیریت پسماند“و معادل های انگلیسی آنها انجام شد. مقالاتی که در بازه زمانی 2000 تا 2022 میلادی منتشر شده بودند و با موضوع تحقیق ارتباط بیشتری داشتند، انتخاب شدند. معیارهای ورود مقالات شامل انتشار آنها در مجلات علمی معتبر، انتشار به زبان فارسی یا انگلیسی، و امکان دسترسی به متن کامل مقاله بودند. معیارهای خروج از مطالعه شامل چاپ مقاله در مجلات ضعیف و نامعتبر بود.

    یافته ها

    باتل ساکشن یک بار مصرف در پنج محور کنترل و پیشگیری عفونت بیمارستانی، مدیریت مصرف آب، سهولت در کاربرد، مدیریت پسماند، و بارمالی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

      با توجه کمبود نیروی انسانی برای ضدعفونی باتل ساکشن های چندبار مصرف، هزینه محلول های ضدعفونی و استفاده نادرست در رقیق سازی آن، مدیریت پسماند فاضلاب های محلول های استفاده شده، و تخلیه ساکشن ها، برای کشور ایران، استفاده از باتل ساکشن یک بار مصرف نسبت به باتل ساکشن چندبار مصرف ارجح است.

    کلیدواژگان: ساکشن، عفونت بیمارستانی، باتل یک بار مصرف، مقرون به صرفه
  • سهیل سعید، ندا ثنایی*، محبوبه عبدالرحیمی صفحات 184-193
    هدف

    با توجه به آمار بالای افراد مبتلا به بیماری قلبی در ایران، مطالعه توصیفی حاضر با هدف ارزیابی دانش و مهارت تکنسین های اورژانس پیش بیمارستانی در اداره بیماران دچار سندرم کرونری خاد انجام شد.

    زمینه

    برخورداری پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی از دانش و مهارت کافی جهت تشخیص، مراقبت و انتقال بیماران می تواند شانس بقا و کاهش احتمال بروز عوارض حاد و مزمن بیماران را افزایش دهد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 126 نفر از پرسنل عملیاتی شاغل در مرکز فوریت های پزشکی شهرستان نیشابور در سال 1401به مدت یک سال به صورت سرشماری در مطالعه شرکت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته شامل، اطلاعات جمعیت شناختی، آزمون بررسی سطح دانش و فهرست وارسی مهارت پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی در مدیریت بیماران دچار سندرم کرونری حاد جمع آوری شدند و از طریق روش های آماری توصیفی در نرم افزار SPSS نسخه 19 مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نمره دانش کلی بیشتر پرسنل مورد مطالعه (58/7 درصد) درباره اداره بیماران دچار سندرم کرونری حاد در سطح خوب بود. بیشترین درصد شرکت کنندگان (71/4 درصد) در تفسیر الکتروکاردیوگرافی در سطح خوب بودند، اما در زمینه تشخیص علایم سندرم کرونری حاد، تنها 39/7 درصد افراد در سطح خوب ارزیابی شدند. همچنین، نمره مهارت کلی بیشتر پرسنل مورد مطالعه (79/4 درصد) در سطح خوب بود. بیشترین درصد شرکت کنندگان (83/3 درصد) در اصول احیا قلبی ریوی در سطح خوب بودند، اما در زمینه تشخیص علایم سندرم کرونری حاد، 64/3 درصد افراد در سطح خوب ارزیابی شدند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر، بیشتر تکنسین های اورژانس پیش بیمارستانی شهرستان نیشابور، از سطح دانش و مهارت قابل قبول در زمینه اداره افراد دچار سندرم کرونری حاد برخوردار بودند، اما در بعضی از جنبه های دانش و مهارت ، با سطح مطلوب فاصله داشتند. با توجه به اهمیت تقویت دانش و مهارت در اداره فرد دچار سندرم کرونری حاد در پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی، که اولین اعضای کادر درمان در مواجهه با بیماران قلبی هستند، آموزش منظم و آگاهی از دستورالعمل های به روز توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سندرم کرونری حاد، دانش، مهارت، اورژانس پیش بیمارستانی
  • سید احسان کاظمینی، طاهره رنجبری پور، عاطفه نژادمحمد نامقی*، شیدا سوداگر، پریسا پیوندی صفحات 194-209
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بر خستگی و کیفیت زندگی در مردان مبتلا به نارسایی قلبی انجام شد.

    زمینه

    خستگی به عنوان یکی از نشانه ها و عوارض مهم نارسایی قلبی، علاوه بر تاثیر بر عملکرد روزمره و خودمراقبتی، بر کیفیت زندگی مبتلایان نیز تاثیر می گذارد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بر این موارد تاثیرگذار هستند. 

    روش کار

    این پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری سه ماهه انجام شد. تعداد 45 نفر از مردان مبتلا به نارسایی قلبی به صورت هدفمند انتخاب و سپس در دو گروه آزمون و یک گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) با روش تصادفی ساده جای گذاری شدند. داده ها در سه مرحله به وسیله مقیاس خستگی آیووا، هارتز و همکاران (2003) و پرسشنامه کیفیت زندگی مبتلایان به نارسایی قلبی مینه سوتا، رکتور و همکاران (1984) جمع آوری، و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای گروه های آزمون اجرا شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه  25 با آزمون تحلیل واریانس آمیخته انجام شد.

    یافته ها

    هر دو مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مراحل پس آزمون و پیگیری در مقایسه با گروه کنترل بر خستگی و کیفیت زندگی در مبتلایان به نارسایی قلبی تاثیر داشتند. آزمون تعقیبی، نشان دهنده تاثیر بیشتر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی (0/0001≤p) و عدم تفاوت معنادار بین دو مداخله (0/677=P) بر خستگی بود.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، هر دو مداخله به ویژه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را می توان به عنوان مداخله هایی موثر بر خستگی و کیفیت زندگی در کنار درمان های پزشکی برای مبتلایان به نارسایی قلبی در مراکز درمانی به کار گرفت.

    کلیدواژگان: خستگی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شناخت درمانی مبتنی ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، نارسایی قلبی
  • هلیا صارمی*، صدیقه خنجری، شیما حقانی، محمد مهدوی صفحات 210-217
    هدف

    این مطالعه با هدف تعیین کیفیت زندگی و سلامت معنوی والدین کودکان پس از پیوند در  ایران، در سال 1399 انجام شد.

    زمینه

    کودک و خانواده وی پس از پیوند قلب وارد مرحله جدیدی از زندگی می شوند. ارزیابی کیفیت زندگی و سلامت معنوی والدین می تواند پیامدهای روانی و سلامتی برای کودکان و خانواده های شان را تعیین نماید. 

    روش کار

    این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی بود که بر روی 102 پدر و 102 مادر  کودک پس از پیوند قلب وی در مرکز آموزشی تحقیقاتی درمانی قلب و عروق شهید رجایی تهران، مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره) تهران و بیمارستان فوق تخصصی رضوی مشهد به صورت تمام شماری از آبان 1399 تا تیرماه 1400 انجام گرفت. پرسشنامه های مورد استفاده در این مطالعه شامل پرسشنامه کیفیت زندگی WHOQOL-BREF و مقیاس سلامت معنوی (Spiritual Well-being Scale) بود. جهت انجام مطالعه، بر اساس محل زندگی و نحوه دسترسی از طریق ارتباط حضوری و غیر حضوری (شبکه های اجتماعی واتساپ و تلگرام) پرسشنامه ها در اختیار والدین قرار داده شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره کیفیت زندگی مادران، 57/35 با انحراف معیار 12/42 و میانگین نمره کیفیت زندگی پدران، 57/93 با انحراف معیار 12/22 بود. همچنین، میانگین نمره سلامت معنوی مادران و پدران، به ترتیب، 90/68 با انحراف معیار 7/13 و 88/76 با انحراف معیار 12/78 بود که در سطح متوسط قرار دارد. کیفیت زندگی والدین با هیچ یک از مشخصات فردی آنها و کودکان شان ارتباط معنی دار آماری نداشت، درحالی که سلامت معنوی مادران با تحصیلات آنها (0/034=P)، وضعیت اشتغال (0/002=P) و سن (0/024=P) ارتباط معنی دار آماری داشت، به این صورت که با افزایش سن، سلامت معنوی کاهش می یافت. در خصوص پدران، سلامت معنوی با جنسیت کودک (0/016=P) و مدت زمان انتظار برای پیوند (0/023=P) ارتباط معنی دار آماری داشت.

    نتیجه گیری

    در هر دو متغیر کیفیت زندگی و سلامت معنوی، بین پدران و مادران این کودکان تفاوت آماری معنی دار مشاهده نشد. این امر می تواند بیانگر فشار یکسان بر هردو والد برای مراقبت از کودک، به ویژه در موارد بحرانی مانند پاندمی کووید-19 باشد. در این شرایط، حمایت این خانواده ها توسط پرستاران و کارکنان حوزه سلامتی در مراجعه برای پیگیری درمان کودک ، نوبت دهی برای مراجعه یا درک بیشتر شرایط آنان در صورت بروز مشکل برای کودک و سعی در تدوین برنامه های آموزشی و درمانی پس از پیوند از سوی پرسنل درمانی برای همه اعضای خانواده این کودکان ضروری است.

    کلیدواژگان: پیوند قلب کودکان، سلامت معنوی، کیفیت زندگی، والدین
  • الهام نظری، هومن بخشنده، آرش کریمی، بهزاد یوسفی یگانه، امین نامداری، منیره کمالی* صفحات 218-227
    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی مطابقت دستورالعمل های نظارت آنتی بیوتیک وزارت بهداشت با تجویز کارباپنم ها در بیماران تحت عمل جراحی قلب باز انجام شد.

    زمینه:

    مقاومت آنتی بیوتیکی، یک چالش مهم برای نظام های سلامت است و می تواند هزینه های اقتصادی، مدت درمان، و موارد مرگ را در بیماران بستری افزایش دهد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 70 نفر (35 زن و 35 مرد) از بیماران تحت عمل جراحی قلب در بازه زمانی فروردین 1400 تا پایان شهریور 1400 در مرکز آموزشی تحقیقاتی درمانی قلب وعروق شهید رجایی تهران انجام گرفت. داده ها با حضور بر بالین بیماران و بررسی پرونده بیمار جمع آوری شدند و در نرم افزار SPSS نسخه 26 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج این پژوهش، تجویز آنتی بیوتیک کارباپنم در 81 درصد بیماران، صحیح و در 19 درصد بیماران، نادرست بود. بیشترین آنتی بیوتیک تجویزشده، مروپنم (92/9 درصد) و میانگین تعداد آنتی بیوتیک تجویزی برای هر بیمار، 1/87 بود. بیشترین درصد تجویز کارباپنم ها، در بیماران مبتلا به پنومونی ناشی از ونتیلاتور (55/7 درصد) و در بیماران تحت جراحی بای پس عروق کرونر (34/2 درصد) بود. باتوجه به افزایش مقدارکلیرانس کراتین در طول مصرف دارو، 55/7 درصد بیماران پس از 72 ساعت از شروع مصرف کارباپنم نیازمند تعدیل دوز ابتدایی و 15/7 درصد نیازمند قطع دارو بودند. فراوان ترین سویه های عامل عفونت به ترتیب، کاندیدا آلبیکینز، کلبسیلا پنومونی، و استافیلوکوکوس اوریوس بودند.

    نتیجه گیری

    برنامه های مدیریت آنتی بیوتیکی می توانند مصرف غیر منطقی آنتی بیوتیک هایی همچون کارباپنم را محدود نمایند و با جلوگیری از توسعه مقاومت آنتی بیوتیکی به بهبود درمان عفونت ها کمک کنند.

    کلیدواژگان: الگوی مصرف آنتی بیوتیک، ایمی پنم، مروپنم، آنتی بیوتیک استواردشیپ
  • جاسم الله یاری، فرناز جهان تیغ، بنیامین سعادتی فر، جواد جعفری، محمدصادق سرگلزائی* صفحات 228-235
    هدف

    در این مطالعه مروری، مطالعاتی که به بررسی فراوانی بستری مجدد و عوامل تاثیرگذار بر آن در مبتلایان به نارسایی قلبی در ایران پرداخته اند، مورد بررسی و بحث قرار گرفتند.

    زمین: 

    نارسایی قلبی به عنوان یک بیماری مزمن پیش رونده می تواند باعث کاهش کیفیت زندگی و افزایش هزینه های درمانی در افراد مبتلا گردد. میزان بستری مجدد در این بیماران نسبتا بالا است و به عنوان یک مشکل عمده سلامتی مطرح است.

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت مروری نظام مند با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی IranMedex، SID، Magiran، Proquest، Web of Science، Google Scholar، و PubMed با استفاده از کلیدواژه های”نارسایی قلبی“،”نارسایی احتقانی قلبی“، و”بستری مجدد“بر اساس Mesh و بدون محدودیت زمانی انجام شد. جستجو و استخراج مقالات توسط دو محقق به صورت مستقل انجام شد. تمام مقالاتی که واجد معیارهای ورود به مطالعه بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 601 مقاله در جستجوی اولیه، 7 مقاله براساس معیارهای ورود وارد مرحله نهایی مطالعه جهت تحلیل گردیدند. براساس مطالعات، میزان بستری مجدد از 10/9 تا 40 درصد متفاوت بود. عواملی از قبیل سن، جنسیت، تحصیلات، وضعیت اشتغال، بیماری زمینه ای، کلاس بیماری، وضعیت ضعیف رعایت رژیم درمانی و غذایی، پوشش بیمه ای، و محل سکونت از جمله عوامل تاثیرگذار بر میزان بستری مجدد مبتلایان به نارسایی قلبی بودند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج مطالعه حاضر، میزان بستری مجدد در بین مبتلایان به نارسایی قلبی بالا است و انجام اقدامات مداخله ای از قبیل اقدامات آموزشی جهت ارتقای سطح آگاهی و انجام فعالیت های خودمراقبتی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: نارسایی قلبی، نارسایی احتقانی قلبی، بستری مجدد، مرور متون
  • زهرا کرمی، بهشته طبرسی*، فیروزه معینی صفحات 236-246
    هدف

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش سبک زندگی با استفاده از اپلیکیشن تلفن همراه بر رعایت برنامه درمانی در افراد مبتلا به پرفشاری خون انجام شد. زمینه. پرفشاری خون مهم ترین عامل خطر بیماری های قلبی عروقی و مرگ محسوب می شود. کاربرد اپلیکیشن های آموزشی، در خودمراقبتی و کنترل فشارخون افراد مبتلا به پرفشاری خون نقش مهمی ایفا می کند.

    روش کار

    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی است. حجم نمونه در دو گروه آزمون و کنترل 60 نفر درنظر گرفته شد. در گروه آزمون، آموزش با استفاده از اپلیکیشن تلفن همراه حداقل هفته ای سه بار و به مدت دو ماه انجام شد و نحوه به کارگیری، در طول دوره از طریق تماس تلفنی و شبکه های مجازی پیگیری گردید. در گروه کنترل آموزش های معمول مرکز بهداشتی درمانی ارایه شد. میزان رعایت برنامه درمانی بیماران توسط پرسشنامه پژوهشگر ساخته تبعیت از درمان، قبل و دو هفته بعد از پایان مداخله تکمیل گردید. داده های گردآوری شده در نرم افزار SPSS   نسخه 24 با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، تحلیل کوواریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی بون فرونی تحلیل شدند.

    یافته ها

    در زمینه مقایسه رعایت برنامه درمانی بین دو گروه کنترل و آزمون بعد از مداخله آموزشی، میانگین نمره گروه کنترل، 337 با انحراف معیار 22 و  میانگین نمره گروه آزمون، 441 با انحراف معیار 20 بود. پس از مداخله، اختلاف آماری معنادار بین میانگین نمرات دو گروه در فشارخون، رژیم غذایی، فعالیت بدنی، رژیم دارویی، الگوی مصرف داروها و سایر موارد تبعیت از برنامه درمانی وجود داشت (0/0001P≤)، که نشان دهنده تاثیر آموزش سبک زندگی با استفاده از اپلیکیشن تلفن همراه بر رعایت برنامه درمانی در افراد تحت مطالعه بود.

    نتیجه گیری

    به کارگیری نرم افزارهای آموزشی در بهبود و کنترل بهتر فشارخون بیماران مفید و سودمند است. پرستاران به عنوان یکی از مهمترین اعضای گروه مراقبت سلامت می توانند از طریق مداخلات آموزشی تاثیر مستقیم بر کیفیت زندگی مددجویان داشته باشند.

    کلیدواژگان: پرفشاری خون، آموزش، سبک زندگی، اپلیکیشن تلفن همراه، برنامه درمانی
  • مرضیه اسکندری حصاری، فائزه صحبایی*، جمیله محتشمی، مریم مرادیان صفحات 248-256
    هدف

    این پژوهش با هدف طراحی و روان سنجی ابزار استرس پس از سانحه در کودکان تحت جراحی قلب انجام شد.
    زمینه

    بیماری های قلبی به عنوان یکی از مسایل تهدیدکننده سلامتی و حوادث ضربه ای، آسیب های زیادی به کودکان وارد می سازد که یکی از آنها تجربه عمل جراحی است. لذا وجود یک ابزار استاندارد جهت ارزیابی اختلال استرس پس از سانحه در کودکان ضروری به نظر می رسد.

    روش کار

    در این پژوهش توصیفی از نوع روش شناختی، پژوهشگر با استفاده از چندین پرسشنامه اختلال استرس پس از سانحه، پیش نویس ابزار اولیه را طراحی کرد و سپس تحت بررسی 10 نفر از خبرگان، که به روش هدفمند انتخاب شدند، قرار داد تا روایی صوری و محتوایی آن انجام شود. در مرحله بعد، پرسشنامه 40 سیوالی برای تعیین روایی سازه در اختیار 200 نفر از کودکان 12 تا 18 ساله بستری که تحت عمل های جراحی قلب کودکان قرار گرفته بودند قرار گرفت و در نهایت، پایایی ابزار بررسی شد. نرم افزارهای مورد استفاده برای تحلیل داده ها، نرم افزار SPSS نسخه 24 و نرم افزار لیزرل نسخه 10 بودند.

    یافته ها

    پس از تهیه پیش نویس، پرسشنامه برای تعیین روایی صوری  و محتوایی در اختیار 10 نفر از خبرگان قرار گرفت. برای روایی صوری از نمره تاثیر آیتم استفاده شد و به دلیل مشابهت معانی، بعضی از سیوالات حذف شدند. برای تعیین روایی محتوا از دو شاخص نسبت روایی محتوا و  شاخص روایی محتوا بهره گرفته شد. طبق جدول لاوشه، سیوالات با نسبت روایی محتوای کمتر از 0/62 حذف شدند (تعداد 7 سیوال)، سیوالات با نسبت روایی محتوای بیشتر از 0/79 پذیرفته شدند، و سیوالات با نسبت روایی محتوا بین 0/70 تا 0/79 دوباره اصلاح شدند. در مرحله روایی سازه، برای اطمینان از کفایت حجم نمونه، آزمون کیسر مایر الکین (KMO) انجام شد و نتایج آزمون کرویت بارتلت معنادار به دست آمد (0/0001P≤). در نهایت، تحلیل عاملی اکتشافی به روش نمودار شن ریزه با چرخش واریماکس بر روی 40 گویه صورت گرفت و تعداد 7 سیوال با بار عاملی کمتر از 0/4 حذف گردید و در پایان، 33 سیوال باقی ماند. برای تعیین پایایی پرسشنامه به روش همسانی درونی، مقادیر آلفای  کرونباخ سیوالات، همگی بالای 0/80 بودند. همچنین، نتایج آزمون-باز آزمون برای تعیین ثبات، ارتباط معناداری میان میانگین نمره پیش آزمون و پس آزمون در 7 عامل پرسشنامه را تایید نمود (0/0001P≤).

    نتیجه گیری

    برای دستیابی به نتایج دقیق تر و کامل تر در تحقیق، لازم است ابزارهای روا و پایا مورد استفاده قرار گیرند. نتایج این مطالعه استحکام ساختار عاملی و پایایی قابل قبول ابزار استرس پس از سانحه در کودکان تحت جراحی قلب در جمعیت مورد مطالعه را نشان داد. ابزار  طراحی شده در این مطالعه روا و پایا است و می تواند برای تعیین استرس پس از سانحه در کودکان تحت جراحی قلب استفاده شود. به علاوه، نتایج پژوهش می تواند نسبت به آگاهی بخشیدن افراد حرفه ای در امر استرس پس از سانحه در کودکان تحت جراحی قلب مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: طراحی، روان سنجی، استرس پس از سانحه، عمل جراحی قلب کودکان
|
  • Pardis Moradnejad, Shiva Khaleghparast*, Parisa Firoozbakhsh Pages 2-10
    Aim

    We sought to review studies regarding interventions to prevent or reduce catheter-related bloodstream infections (CRBSIs).

    Background

     CRBSIs are associated with peripheral and central intravenous catheters, including nontunneled central catheters, tunneled central catheters, peripherally inserted central venous catheters (PICC), totally implanted intravascular access devices (ports), pulmonary artery catheters, and arterial lines. CRBSIs constitute one of the most frequent complications of intravenous catheters. Infections can be reduced by applying recommendations concerning CRBSIs prevention.

    Method

    Articles published between 2010 and 2022 were searched out in databases PubMed, Cochrane, Medline, SID, Scopus, IRANDOC, and Magiran using the keywords “prevention”, “bacteremia”, and “catheter-related bloodstream infection” and their Persian equivalents. Original articles and systematic reviews in Persian and English on CRBSI prevention that were published in reliable scientific databases from 2010 to 2022 and had available full texts were selected. The primary research yielded 324 articles via title and abstract reviews and in some cases, full-text perusal. Ultimately, 10 articles fulfilling the research purpose of the present study were reviewed.

    Findings

    According to the articles reviewed herein, medical centers should lessen CRBSIs incidence by educating healthcare personnel regarding intravascular catheter-use indications, proper intravascular catheter insertion procedures, and appropriate infection-control measures. Additionally, they should periodically assess healthcare personnel’s knowledge of and adherence to guidelines vis-à-vis intravascular catheter insertion and maintenance.

    Conclusions

    It is advisable that healthcare personnel’s knowledge of and adherence to the latest guidelines concerning CRBSIs prevention be continually monitored and enhanced.

    Keywords: Prevention, Bacteremia, Catheter-related bloodstream infection
  • Aziz Behnammoghadam, Armin Mahmoodi*, Alireza Maredpour, Fatemeh Zadeh Bagheri, Naeem Abdi Pages 12-20
    Aim

    The aim of this study was to determine the effect of desensitization with eye movements and reprocessing on death anxiety in patients with myocardial infarction.

    Background

    Patients with myocardial infarction experience death anxiety and cognitive deficits, which delay return to work, reduce quality of life, and increase the risk of mortality.

    Method

    This randomized clinical trial study was conducted to investigate the effect of desensitization with eye movements and reprocessing on death anxiety in patients with myocardial infarction in 2021. A total of 60 patients were selected from medical centers of Yasuj city, Iran, by convenience sampling and randomly divided into intervention and control group based on blocking randomization. To collect the data, personal information questionnaire and Templer's death anxiety questionnaire were used. A pre-test was conducted for both groups, then six treatment sessions with EMDR method were implemented for the experimental group, and at the end, a post-test was conducted for both groups. The control group did not receive any intervention. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics in SPSS version 18 software.

    Findings

    After adjusting the post-test scores by removing the pre-test effect, the intervention had a statistically significant effect on death anxiety (F=214.11, P≤0.0001, Partial η2=0.796). Also, to analyze the components of death anxiety, the results of the independent t-test showed that the mean pre-test-post-test difference scores of the variables, fear of death (P≤0.0001), fear of illness (P≤0.0001), thoughts related to death (P<0.05), and short life (P≤0.0001) in experimental group was significantly higher than the control group, and control group had no statistically significant difference in this regard.

    Conclusion

      The method of desensitization with eye movements and reprocessing can be used as a standard and effective treatment method in treating or reducing death anxiety in patients with myocardial infarction.

    Keywords: Eye movement desensitization, reprocessing, Death anxiety, Myocardial infarction
  • Esmaeil Mohammadnejad, Faezeh Samadi, Ali Karimi Rozveh* Pages 22-29
    Aim

    This review discusses the studies that have investigated the effect of cardiac rehabilitation programs on people with Covid-19.

    Background

    It has been previously revealed the profits of cardiac rehabilitation for patients who suffer from cardiovascular diseases. With the occurrence of the covid-19 pandemic, many have suffered from cardiovascular complications due to the coronavirus infection. Despite the application of many medications and therapeutic interventions to control the side effects, many are still experiencing the secondary complications of the disease, specifically the cardiovascular complications, and the search for an effective solution continues. The use of cardiac rehabilitation for these patients may be effective.

    Method

    A broad search was conducted in scientific databases and search engines such as Science Direct, PubMed, Cochrane, Medline, SID, Scopus, CINAHL, OVID, Iran Doc, and Magiran with the keyboards “Covid-19”, “post covid-19 period”, “cardiac rehabilitation” and “rehabilitation” in both English and Persian language journals published between 2000 and 2022. After a comprehensive review, nine studies that met the purpose of this study were selected.

    Findings

      Cardiac rehabilitation programs decrease complications, mortality, and readmission of people with Covid-19, and modify the signs, physical and cardiovascular functions, and the quality of life in these patients.

    Conclusion

    For finer efficacy of cardiac rehabilitation programs, designating a program suited for the patient's condition, schedule adherence, and evaluation of the findings should be considered. It seems that cardiac rehabilitation programs can be beneficial for people with Covid-19 in reducing complications and mortality rates. More studies are needed for more information.

    Keywords: Covid-19, Cardiovascular rehabilitation, Literature review
  • Mohsen Ziyaeifard, Roghaye Mohammad-Taghi, Rasoul Azarfarin, Reza Abbaszadeh, Mehdi Heidari* Pages 30-38
    Aim

    This study aimed to compare the effect of Adaptive Support Ventilation (ASV) and Synchronized Intermittent Mandatory Ventilation-Pressure Support (SIMV-PS) modes on consequence of weaning off patients from mechanical ventilator after coronary artery bypass surgery

    Background

      The ventilation mode used for respiratory support in patients after coronary artery bypass graft surgery is very important. In addition to avoiding pressure on patient's sternotomy incision, the ventilation mode should also provide the possibility of rapid weaning of patient to avoid complications caused by long-term ventilation.

    Method

      In a semi-experimental study, 26 patients were ventilated with ASV as the experimental group and 26 patients were ventilated with SIMV-PS mode as the control group after coronary artery bypass graft surgery in Rajaie Cardiovascular Medical and Research Center, Tehran, Iran. Mechanical ventilation time and endotracheal tube removal time, hemodynamic variables, and arterial blood gas analysis were compared between the two groups. Data were analyzed using an independent t-test, repeated measures ANOVA and chi-square.

    Findings

      Out of 52 patients, 36 (69.2 percent) were male and 16 (30.8 percent) were female. The mean time for the endotracheal tube removal was 89.42±33.83 minutes in the experimental group and 101.53±44.91 minutes in control group, which did not have a statistically significant difference (p=0.843). The mean duration of mechanical ventilation of patients in the experimental group was 483.84±158.153 minutes and in the control group, it was 541.92±257.81 minutes, which were not statistically different (p=0.332).

    Conclusion

      The use of ASV mode for mechanical ventilation after coronary artery bypass graft did not affect reducing the duration of mechanical ventilation and the time of endotracheal tube removal compared to SIMV-PS mode. Therefore, the use of ASV mode for respiratory support of patients undergoing coronary artery bypass surgery should be considered according to the patient's condition and the nurses' expertise.

    Keywords: Coronary artery bypass graft surgery, Intensive care units, Mechanical ventilation modes
  • Parisa Bozorgzad, Maryam Ehsani*, Mohammadreza Zarei Pages 40-49
    Aim

    This paper aims to investigate barriers and opportunities of the virtual visiting in intensive care unit during Covid-19 pandemic.

    Background

    Face-to-face visits of hospitalized patients in intensive care units reduce separation anxiety and stress caused by hospitalization, as well as increase the feeling of comfort and safety in patients. In addition, it is the key to patient/family-centered care. However, the Covid-19 pandemic and its related restrictions ruled out the possibility of using the family's potential and providing patient/family-centered care. Virtual visiting has been proposed as a solution to remove the family's distance from the patient.

    Method

    This review was conducted by searching out databases, Web of Science, Scopus, PubMed, Magiran, SID and Cochrane with the keywords, Covid-19, Video calls, Family-patient center care, Intensive care unit, and Virtual visiting without time limitation. The inclusion criteria were the publication of the article in Persian or English language and the availability of the full text of the articles. In total, 45 articles were found, most of which focused on virtual appointments and virtual patient visits by physicians. After removing irrelevant papers, and the cases without full text, 29 articles were evaluated in terms of quality. Finally, 10 articles were evaluated in terms of subject, and the purpose related to the present study.

    Findings

    During Covid-91 pandemic, virtual visits were done in intensive care units in most medical centers using cell phones and tablets through social networks facilities. In all cases, families and health care providers were satisfied with this communication method, but they considered it was not a suitable substitute for face-to-face meetings. They believed that this method combined with face-to-face meetings would be more effective. Lack of regular and systematic planning, ambiguities in the duties of health care providers in the field of holding virtual visiting, lack of access to the internet at a suitable speed, and the complexity of working with smartphones for some families, were barriers of this method.

    Conclusion

      Virtual visiting provides a form of presence for families who are far away from their patients. Via this method, not only one but also all the family members can visit the patient. Although this method did not affect the stress and anxiety of the family and patients, but it was able to create a positive experience for them during hospitalization in intensive care units. Moreover, by involving the family in treatment process and informing them opens the ways to reach the patient/family-centered care in intensive care units.

    Keywords: Virtual visit, Patient, family-centered care, Intensive care unit, Covid-19
  • Amir Tabatabaee, Esmaeil Mohammadnejad, Ali Karimi, Zahra Salehi*, Fatemeh Sadat Izadi-Avanji Pages 50-57
    Aim

      This study was conducted with the aim of investigating the effect of family-centered self-care program based on home visits on adherence to physical activity of patients with acute coronary syndrome

    Background

    Coronary artery disease is one of the most common cardiovascular diseases. The importance of physical activity as an important factor in controlling and preventing the recurrence of the disease in these patients. Adherence to physical activity in patients with acute coronary syndrome (ACS) has a significant effect on preventing re-hospitalization and reducing complications.

    Method

      In this semi-experimental study conducted in 2021-2002, 72 people with ACS were randomly divided into experimental and control groups (32 people in each group). For the control group, routine interventions, and for the experimental group, family-centered self-care was delivered. Data collection tools were demographic questionnaire and Beck's physical activity level questionnaire.

    Findings

      Before intervention, there was no statistically significant difference between groups in the mean score of adherence to physical activity. Immediately after the intervention, the mean score in the experimental and control group was 6.31±2.01 and 5.98±1.21, respectively, indicating a statistical significant difference between groups. One and half month after the intervention, the mean score in the experimental and control group was 9.14±1.44 and 78±0.9, respectively, showing a statistical significant difference between groups.

    Conclusion

      Family-centered self-care in patients with acute coronary syndrome is effective on adherence to physical activity of these patients. Therefore, it is recommended to use this educational method as one of the effective and non-pharmacological methods for people with ACS in medical centers and at home to improve the quality of life among these patients.

    Keywords: Physical activity, Family-centered self-care, Acute coronary syndrome
  • Mahin Roohani, Omid Omid Aghazadeh Godello, Mohammadreza Dinmohammadi, Asma Ghorbani, Fatemeh Gheiasi* Pages 58-67
    Aim

    This study aimed to investigate the effect of individual and group self-care training on self-care behaviors and readmission in patients with heart failure.

    Background

    Teaching patients with heart failure plays an important role in achieving favorable treatment outcome, management of disease complications and reduction in readmission.

    Method

    This semi-experimental study was conducted with a pre-test post-test design with a control group and follow-up on 75 patients with heart failure. In individual education group, educational intervention was done individually and in another experimental group, it was done in groups of 3-5 people in two sessions. In control group, routine training was delivered. Self-care behaviors were evaluated using the European Heart Failure Self-care Behavior Scale (EHFScBs) at the beginning, and 30 and 90 days after discharge. The frequency of readmission was evaluated 30, 60 and 90 days after discharge. Data analysis was done in SPSS version 21 using Chi-square and Kruskal-Wallis statistical tests.

    Findings

    Self-care behaviors in 30 and 90 days after the intervention showed a statistically significant difference between experimental and control groups (p=0.002 and p=0.027, respectively). Regarding the frequency of readmission, at the end of 30, 60 and 90 days after discharge, there was no statistically significant difference between groups.

    Conclusion

      Providing educational intervention (in individual and group forms) is recommended to improve self-care behaviors in patients with heart failure. The effect of these educational interventions on the frequency of readmission was not significant; therefore, it is suggested to conduct future studies with more samples and in a longer period of time.

    Keywords: Self-care, Teaching, Hospital readmission, Heart failure
  • Parisa Firoozbakhsh, Shiva Khaleghparast Athari, Saiedeh Mazloomzadeh, Pardis Moradnejad* Pages 68-75
    Aim

    The aim of this article is to review studies that have evaluated effective interventions in the prevention of mediastinitis following cardiothoracic surgery.

    Background

    Mediastinitis and deep surgical wound infections (DSWI) are life-threatening complications of median sternotomy and have a prevalence of 0.4-5 percent. They can produce a significant financial burden on the patient and also the health care system by prolonging the hospitalization period and the need for repeated surgeries or long-term antibiotics. Several risk factors have been identified for mediastinitis following cardiothoracic surgery, many of which are easily preventable by proper diagnosis.

    Method

    . In this literature review, databases including PubMed, Medline, UpToDate, Scopus, Science Direct, SID, and Magiran were searched out using the keywords Mediastinitis, Prevention, Cardiothoracic surgery, and their Persian equivalents. Persian and English original articles (including cross-sectional, case- control, cohort studies, and clinical trials) investigating the effective interventions in the prevention of me- diastinitis following cardiothoracic surgeries and were published between 2000 and 2021 and had an available full text, were included in the current study; review articles, letter to editors, and case reports published in non-authoritative journals were excluded from this study. After primary search, 62 relevant articles were found and based on inclusion/exclusion criteria, 16 articles were finally selected and reviewed in the cur- rent study.

    Findings

    Mediastinitis ca n be prevented before surgery by hand hygiene, weight loss, smoking cessa-tion, proper prophylactic antibiotics, decolonization of nasopharynx and oropharynx from Staph aureus by Mupirocin ointment, and removing hair using depilatory cream (not the blade). Tight blood glucose monitoring before, after, and during the surgery, disinfection of the surgical field by chlorhexidine, using a proper surgical technique for wound closure and stabilizing the sternum, and proper patient training by nurses about red flags of infection can play an important role in the prevention of mediastinitis.

    Conclusion

      Mediastinitis ca n be easily prevented by identifying its risk factors and controlling them accurately and in a timely manner.

    Keywords: Mediastinitis, Deep surgical wound infection (DSWI), Thoracic surgery, prevention
  • Sara Lotfian, Hasan Arian, Rasool Azarfarin, Hooman Bakhshandeh, Pardis Moradnejad* Pages 80-86
    Aim

    The aim of the present study was to examine the effect of early mobilization protocol on the strength of diaphragmatic muscle and other inspiratory muscles after open heart surgery.

    Background

    Early mobilization is recommended as a safe protocol after open heart surgery to decrease hospital stay and post-op respiratory complications; however, our knowledge about its effect on improving respiratory muscles strength is limited.

    Methods

      This is a randomized single-blinded clinical trial conducted on 80 consecutive patients who underwent coronary artery bypass surgery and/or valvular surgery that were randomly assigned to experimental group (postoperative early mobilization) and control group (routine physiotherapy). On the day before surgery and the day before leaving intensive care unit (ICU), two scores were measured for assessing diaphragmatic muscle strength: maximum inspiratory pressure (PI max) and Strength index (S index). Hemodynamic parameters were also measured and compared.

    Findings

    According to both PI max and S index, diaphragmatic muscle strength decreased from 77.28 to 59.53 cmH2O in patients after surgery, but the changes in the experimental group was less than the control group, which indicates a significant improvement in the strength of the diaphragm muscle in the experimental group (p≤0.0001). Hemodynamic changes after surgery (lower blood pressure and increased heart rate) occurred in both groups without any significant clinical effect.

    Conclusion

      Early mobilization after cardiac surgery has positive effect on the strength of diaphragmatic muscle and is also safe as shown to have no adverse effect on hemodynamic parameters.

    Keywords: Cardiac surgery, Diaphragm, Early mobilization, Muscle strength
  • Mahnaz Mayel Afshar*, Mohammadziae Totonchi, Feridoun Noohi, Majid Maleki, Neda Shirkhanloo, Hamidreza Pasha, Fatemeh Ahangari, Shahpour Geravandpoor, Ali Fathollahifard Pages 88-95
    Aim

    This study aimed at investigating the obstacles to the implementation of evidence-based care from the perspective of the staff nurses in Rajaie Cardiovascular Medical and Research Center, Tehran, Iran

    Background

    Evidence-based care plays a crucial role in enhancing the nursing care quality due to the up-to-date care measures and procedures, and the cost-effectiveness for patients. However, there are some obstacle to implement it that should be addressed.

    Method

      This is a descriptive cross-sectional study conducted on 215 nurses from different departments of Rajaie Cardiovascular Medical and Research Center, Tehran, Iran. They were selected using simple random sampling method. The data collection tool was a questionnaire measuring the obstacles to the implementation of evidence-based care. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics in SPSS version 20.

    Findings

    According to the nursing staff, the obstacles to the implementation of evidence-based care in the management dimension were the insufficient number of staff (80 percent), the large number of patients (71 percent), and the lack of motivation in the staff (68 percent) and in the individual-care dimension the obstacles were the lack of enough time for nurses to study the conducted research (72 percent).

    Conclusion

      The obstacles to the implementation of evidence-based care are in both individual and managerial areas, so it is suggested to correct arrangement of human resources, holding training workshops and meetings, creating interaction with the centers implementing evidence-based care, and using their life experiences considering the available facilities.

    Keywords: Evidence-based practice, Nursing care, evidence-based nursing
  • Vida Mohamdiheris*, Ali Shakerdolag, Ali Khademi, Ali Zeynali, Naser Safai Pages 96-107
    Aim

    The aim of this study was to compare the effect of acceptance and commitment-based therapy and emotion regulation education on chronic pain and self-care in women with coronary artery disease.

    Background

    Research shows that coronary heart disease is one of the leading causes of death and disability in the world, which reduces the useful efficiency of people. Psychological factors can change many aspects of patients' lives and relationships.

    Method

    The research design was quasi-experimental pre-test-post-test with control group. The statistical population in this study included all women with coronary artery disease referred to Tabriz Heart Hospital in 2020. Women who had inclusion criteria were selected and randomly assigned to the first experimental group (n=15), the second experimental group (n=15) and the control group (n=15). The first experimental group (emotion regulation education) was subjected to 12 sessions of 90-minute duration (three sessions per week), The second experimental group (acceptance and commitment-based therapy) received 8 sessions of 90-minute duration, and the control group did not receive any intervention. The chronic pain scale of Von Korff et al. and the self-care scale of Rigel et al. were used to collect the data. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance and LSD post hoc test in SPSS Version 21.

    Findings

    The results showed that treatment based on acceptance and commitment and emotion regulation education have an effect on chronic pain and self-care of patients with coronary artery occlusion (P ≤0.0001), as they reduced chronic pain and improve patients' self-care. The results also showed that acceptance and commitment therapy has a greater effect on chronic pain and patients' self-care than emotion regulation education.

    Conclusion

    Attention to acceptance and commitment therapy and emotion regulation education can play a role in reducing the psychological problems of women with coronary artery disease.

    Keywords: Chronic pain, Self-care, Emotion regulation education, Acceptance, commitment-based therapy, Coronary artery disease
  • Maryam Bagholi Kermani, Mohsen Golparvar*, Masoumeh Sadeghi, Hamid Athashpour Pages 108-119
    Aim

    The aim of this study was to compare the effect of narrative couple therapy, couple schema therapy and integrative behavioral couple therapy on hope and perceived stress among patients with coronary artery disease and their spouses.

    Background

    Coronary artery disease is one of the heart diseases that can make couples face problems and need help.

    Methods

    This research was a semi-experimental study with a pretest and posttest design and with a control group. The statistical population was people with coronary artery disease and their spouses in the winter of 2021. Sixty four couples were selected by purposive sampling method and randomly assigned to three experimental groups and a control group (16 couples for each group). Hope scale of Snyder and perceived stress of Leung et al. were used to assess dependent variables in two stages. The three intervention groups were each treated for 8 sessions of 90 minutes and the control group did not receive any intervention. The data were analyzed by analysis of covariance and post-hoc Bonferroni test.

    Findings

    The results showed that there was a statistically significant difference of integrative behavioral couple therapy and couple schema therapy with the control group in terms of hope (P≤0.0001), but there was no statistically significant difference between the narrative couple therapy and control group and between three interventions. About the perceived stress, the results showed that there was a statistically significant difference of integrative behavioral couple therapy, narrative couple therapy and couple schema therapy with the control group (p≥0.05).

    Conclusion

      Considering the effect of integrative behavioral couple therapy and couple schema therapy in increasing hope and effect of the mentioned two interventions and narrative couple therapy in reducing perceived stress among people with coronary artery disease and their spouses. It is recommended to use these interventions in cardiovascular treatment centers.

    Keywords: Perceived Stress, Hopefulness, Coronary artery disease, Narrative couple therapy, Couple schema therapy, Integrative behavioral couple therapy
  • Shirin Madadkar Dehkordi* Pages 120-128
    Aim

    The present study was conducted with the aim of examining the effect of multimedia education with the Leventhal model approach based on follow-up on understanding of patients with atrial fibrillation.

    Background

    One of the basic tools in changing the patient's perception of the disease is the existence of an educational program using modern teaching methods.

    Methods

    In this semi-experimental study, 48 patients with atrial fibrillation were randomly divided into intervention (24 people) and control (24 people) group in Kashani Shahrekord Hospital in 2022. In the intervention group, two virtual training sessions were held for patients through multimedia software (sound, video, image and animation) under the title of 4-hour training workshop on the date and time coordinated with the help of Adobe Connect program. There was no intervention in the control group. After the workshop, disease perception were measured using disease perception questionnaire. Data analysis was done using independent t and paired t tests in SPSS version 21.

    Findings

    There was no statistically significant difference in the mean score of disease perception between the two intervention and control group before the study, and the two groups were homogeneous. However, after implementation of the intervention, the mean score of disease perception was significantly difference between the groups (p≤0.0001).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, patients with atrial fibrillation gained a better understanding of their disease after the educational intervention. Therefore, it is recommended to carry out educational interventions to improve the understanding of patients with atrial fibrillation.

    Keywords: Multimedia training, Telephone follow-up, Disease perception, Atrial fibrillation
  • Safoora Asefmehr, Abdolmajid Bahranian*, Fatima Shahabizadeh Pages 130-138
    Aim

    The present study was conducted with the aim of comparing the effect of the cognitive behavioral group therapy based on mindful walking with the dialectical behavior therapy on psychological symptoms, quality of life and blood pressure in people with hypertension.

    Background

    High blood pressure can cause kidney failure and eye problems. High blood pressure is a health problem in industrialized and developing countries due to its high prevalence and association with cardiovascular diseases.

    Method

    The present study was conducted based on a semi-experimental pre-test post-test design with two experimental groups and one control group. Out of 87 volunteers, 45 patients were allocated to three groups based on random sampling. Data collection tools were the Beck Depression Questionnaires (1960), the Beck Anxiety Questionnaire (1990), and the World Health Organization Quality of Life Questionnaire. Cognitive-behavioral group therapy based on the Leahy Group Conscious Mind Walk (2011) and Dialectical Behavior therapy (Linehan, 1993) were implemented as interventions. Data were collected and analyzed in SPSS version 22 using descriptive and inferential statistics.

    Findings

    The results indicated a statistically significant difference of the effects of the two interventions with control group in terms of depression, anxiety, quality of life, and blood pressure (P≤0.0001). Also, the cognitive behavioral group therapy based on mindful walking had a greater effect on the quality of life and blood pressure of hypertensive patients compared with the dialectical behavior therapy.

    Conclusion

      To improve the quality of life and reduce the blood pressure of hypertensive patients, it is better to benefit from the cognitive behavioral group therapy based on mindful walking and to reduce the cognitive symptoms (depression and anxiety) of hypertensive patients, dialectical behavior therapy is beneficial.

    Keywords: Cognitive behavioral group therapy, Mindful walking, Dialectical behavior therapy, depression, Anxiety, Quality of life, Hypertension
  • Zoleikha Abbasi, Mohammad Javadinejad, Mahbubeh Shali, Elham Navab* Pages 140-150
    Aim

    This review study was conducted with the aim of highlighting the importance of a preoperative preventive approach in the recovery of patients undergoing coronary artery bypass surgery.

    Background

    With the increase in the number of patients who are candidated for heart surgery, improving the health status before the operation is of great importance to optimize the results after the operation. This review has been conducted with the aim of evaluating the evidence related to the pre-rehabilitation of patients undergoing coronary artery bypass surgery.

    Method

    The present literature review was conducted by searching out library resources and databases, Scopus, Chochrane Library, Magiran, SID, PubMed, Up-to-date, OVID, CINAHL, and Web of Science with the keywords, coronary artery bypass surgery, pre-rehabilitation, cardiovascular disease and their Persian equivalents without time limit. From a total of 104 articles, 63 full texts articles entered the review stage, of which 17 articles entered the literature review.

    Findings

    The findings indicate the favorable effects of pre-rehabilitation on improving the quality of life and preventing complications in the early postoperative period. Pre-rehabilitation programs should adopt multifaceted approaches including nutrition, exercise, and anxiety reduction to improve patient resilience in the preoperative period. The pre-operative period is a critical opportunity to implement pre-rehabilitation interventions for vulnerable patients awaiting cardiac surgery.

    Conclusion

    Cardiac pre-rehabilitation includes a wide range of preventive interventions that can be taught by nurses to patients undergoing cardiac surgery. Pre-rehabilitation requires an interdisciplinary approach, because it suggests a change from the current model of health care and transformation from one-dimensional care to interdisciplinary care, which can be an effective tool for the medical and nursing system in timely identification of physical and mental disorders in initial preoperative assessment, preoperative education and management, as well as prevention of postoperative complications.

    Keywords: Pre-rehabilitation, Coronary artery bypass surgery, Cardiovascular disease
  • Fateme Izadi, Yasaman Khalili*, Shiva Khaleghparast, Sepide Taghavi Pages 152-161
    Aim

    The aim of this study was to investigate the relationship of health literacy, knowledge of heart failure and social support with adherence to medical treatment in patients with heart failure. Background. Despite significant advances in the treatment of heart failure, the prognosis in these patients is poor. Factors influencing the prognosis include comorbidities, disease severity, age and sex differences, inadequate health literacy, poor adherence to medication, poor knowledge, and poor social support.

    Method

    The present study was a cross-sectional descriptive correlational study that was performed on 300 patients referred to the clinic of Rajaie Cardiovascular Medical and Research Center. Sampling method was convenience. The study tools included questionnaires completed by the researcher or patient: demographic form (personal, economic and social information), Health Literacy Questionnaire, Dutch Heart Failure Knowledge Scale, Multidimensial Scale of Perceived Social Support and Morisky Medication Adherence Scale. Data were analyzed in SPSS software version 22 using descriptive and inferential statistics.

    Findings

    Median (interquartile range) age of the samples was 55 (41-65) years, and 172 (57.33%) were male and 128 (42.66%) were female. In this study, there was a statistically significant relationship of health literacy (P=0.029, r=0.13) and knowledge of heart failure (P=0.02, r=0.13) with adherence to medical treatment. But there was no significant correlation between social support and adherence to medical treatment.

    Conclusion

    The results of this study showed the relationship of health literacy and knowledge of heart failure with adherence to medical treatment. We can improve patient’s adherence to treatment by increasing the level of their knowledge related to heart failure and health literacy toward the disease

    Keywords: Health literacy, Knowledge, Heart failure, Social support, Adherence to medical treatmenttreatment
  • Tahereh Dehghani Firouzabadi*, Alieh Dehghani Firouzabadi, MohammadHossein Dehghani Firouzabadi Pages 162-174
    Aim

    The aim of this study was to examine the effect of treatment based on choice theory (reality therapy) on self-efficacy of people with hypertension.

    Background

    Hypertension and its complications leads to high mortality and therefore, is considered as a major health problem affecting individual self-efficacy. In addition to drug therapy, psychological treatments can be a significant and important prerequisite for behavior change and self-care promotion in people with hypertension.

    Method:

     The present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design and control group. The statistical population of the study included all people with high blood pressure under coverage of the health centers of Meybod city Yazd province) in the fall-winter 2018, who were recruited in the study based on convenience sampling (n=30) and were randomly allocated to experimental and control group. The samples responded to the self-efficacy questionnaire of hypertensive patients (DMSES) before and after intervention. The treatment program based on choice theory was carried out in 8 sessions. The data were analyzed by covariance analysis according to the research hypothesis.

    Findings

    The results showed that after controlling for the pre-test effect, there was a statistically significant difference between the post-test self-efficacy scores of the group. After the treatment based on the selection theory, the scores of the dimensions of diet, physical activity, drug consumption and blood pressure control of patients with hypertension increased significantly in experimental group compared with the control group.

    Conclusion

    Implementation of treatment based on choice theory can be a suitable method for increasing self-efficacy in people with hypertension. It's suggested that by applying the theory-based treatment of choice for people with hypertension, an effective step can be taken to improve their self-efficacy.

    Keywords: Hypertension, Choice theory, Reality therapy, Self-efficacy
  • Esmaeil Mohammadnejad* Pages 176-182
    Aim

    In this review article, the cost-effectiveness of disposable suction bottles in Iran was discussed.

    Background

    Healthcare-associated infections (HAIs) cause mortality and morbidity in patients, especially in the intensive care unit. There are different methods and instructions to control HAI, which is an important and fundamental problem related to suction.

    Method

    Searching out for articles through databases including Science Direct, PubMed, Cochrane, Medline, SID, Scopus, CINAHL, OVID, Iran Doc and Magiran using the keywords "disposable suction", "hospital infection", "waste management" and their English equivalent were conducted. Articles that were published between 2000 and 2022 and were more related to the main focus of the research topic were selected. The inclusion criteria included their publication in reputable scientific journals, publication in Farsi or English, and access to the full text of the article. Exclusion criteria included publishing articles in weak and invalid journals.

    Findings

    Disposable suction bottles was evaluated in five domain including hospital infection control and prevention, water consumption management, ease of use, waste management, and cost effectiveness.

    Conclusion

      Considering the lack of manpower for disinfecting disposable suction bottles, the costs of disinfectant solutions and their improper use in diluting them, and the management of waste water from used solutions and emptying suction cups; disposable suction bottles have priority over reusable suction bottles in Iran.

    Keywords: Suction, Healthcare-associated Infections, Disposable Suction Bottle, Cost-effectiveness
  • Soheil Saeed, Neda Sanaie*, Mahbobeh Abdolrahimi Pages 184-193
    Aim

    The present descriptive study was conducted with the aim of evaluating the knowledge and skill of pre-hospital emergency technicians in Neyshabour, Iran, in the management of patients with acute coronary syndrome.

    Background

    Pre-hospital emergency personnel who have sufficient knowledge and skill to diagnose, giving care and transfer of patients can increase the chance of survival and decrease the possibility of acute and chronic complications of the disease.

    Method

    In this descriptive cross-sectional study, 126 operational personnel working in the emergency medical center of Neyshabour City, Iran, were recruited by census sampling and participated in the study during a one year period in 2021. The data was collected using a researcher-made questionnaire including demographic information, knowledge level questionnaire, and a pre-hospital emergency personnel skill checklist measuring the management of patients with acute coronary syndrome. The data were analyzed in SPSS version 19 through descriptive statistics.

    Findings

    The overall knowledge score of the majority of participants in the management of patients with acute coronary syndrome was at a good level (58.7 percent); the highest knowledge score was reported in the interpretation of electrocardiography and the lowest knowledge score was in diagnosing the symptoms of acute coronary syndrome. Finally, the overall skill score of the majority of pre-hospital emergency technicians was at a good level (79.4 percent); the highest skill score was reported in the principles of cardiopulmonary resuscitation and the lowest skill score was in performing cardiac monitoring and detecting arrhythmias.

    Conclusion

    The majority of pre-hospital emergency technicians had an acceptable level of knowledge and skill in the field of managing patients with acute coronary syndrome, but some skills were far from the desired level. Therefore, due to the importance of strengthening the knowledge and skills of pre-hospital emergency personnel, as the first members of the emergency team dealing with cardiac patients, in the management of patients with acute coronary syndrome, regular training and awareness of updated guidelines are recommended.

    Keywords: Acute coronary syndrome, Knowledge, Skills, Pre-hospital emergency
  • Sayed Ehsan Kazemeini, Tahereh Ranjbaripour, Atefeh Nezhad Mohammad Nameghi*, Sheida Sodagar, Parisa Peyvandi Pages 194-209
    Aim

    This study was conducted to compare the effect of “mindfulness-based cognitive therapy” and “acceptance and commitment therapy” on fatigue and quality of life in men with heart failure.

    Background

    Fatigue, as one of the important symptoms and complications of heart failure, affects the quality of life of the patients, their self-care and daily task performance. Mindfulness-based cognitive therapy and acceptance and commitment therapy may have an effect on these problems.    

    Method

    This research was semi-experimental with a pre-test post-test design and control group within a three-month follow-up period. Forty five men with heart failure were purposefully selected and randomly allocated to two experimental groups and one control group (15 people in each group). Data were collected in three stages using the Iowa Fatigue Scale, and Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire. Data analysis was done in SPSS-25 software with mixed analysis of variance test.

    Findings

    After intervention and in follow-up stages, both mindfulness-based cognitive therapy and acceptance and commitment therapy were effective on fatigue and quality of life in men with heart failure. The follow-up test showed a greater effect of acceptance and commitment therapy on quality of life and no statistically significant difference was found between the experimental groups in terms of effect on fatigue.

    Conclusion

    Both interventions, especially acceptance and commitment therapy, can be used as effective interventions on fatigue and quality of life along with medical treatments for men with heart failure in medical centers.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Fatigue, Heart failure, Mindfulness-based cognitive therapy, Quality of life
  • Helia Saremi*, Sedigheh Khanjari, Shima Haghani, Seyed Mohammad Mahdavi Pages 210-217
    Aim

    The present study was conducted with the aim of determining the quality of life (QoL) and spiritual health of parents of children after heart transplant in Iran.

    Background

    The child and his family enter a new phase of life after a heart transplant. Assessing the QoL and spiritual health of parents can determine the psychological and health consequences for children and their families.

    Method

    This was a descriptive cross-sectional study on 102 pairs of parents of children after heart transplantation in the hospitals Rajaie Cardiovascular Medical and Research Center in Tehran, Imam Khomeini Hospital in Tehran, and Razavi Hospital in Mashhad, using the consensus sampling method from November 2020 to June 2021. The questionnaires used in this study included the World Health Organization Quality of Life– BREF (WHOQOL-BREF) and Spiritual Well-being Scale. Data were collected in the forms of face-to-face and network communication (WhatsApp and Telegram). Data were analyzed using SPSS version 22 using descriptive and inferential statistics.

    Findings

    The mean score of QoL for mothers and fathers was 57.35±12.42 and 57.93±12.22, respectively. Also, the mean score of spiritual health for mothers and fathers was 90.68 ± 07.13 and 88.76 ± 12.78, respectively, which were considered as the average level. In general, these results may have been affected by the Covid-19 pandemic. Parents' QoL had no statistically significant relationship with demographic variables of them and their children. Mothers' spiritual health had a statistically significant relationship with their education (P=0.034), employment status (P=0.002) and age (P=0.024). Regarding fathers, the spiritual health showed a statistically significant relationship with the child's gender (P=0.016) and the waiting time for transplantation (P=0.023).

    Conclusion

    No difference was observed between fathers and mothers of the children after heart transplant in terms of the variables of QoL and spiritual health. This can indicate the same pressure on both mother and father to take care of the child, especially in critical situations such as the Covid-19 pandemic. In this situation, the support of these families by nurses and health workers to follow up their child's treatment, making an appointment to visit or to better understand their conditions in case of problems is of particular importance. More studies are needed to clarify the situation of these children and their families.

    Keywords: Children's heart transplant, Quality of life, Spiritual well-being, Parents
  • Elham Nazari, Hooman Bakhshandeh Abkenar, Arash Karimi, Behzad Yousofi Yeganeh, Amin Namdari, Monireh Kamali* Pages 218-227
    Aim

    This study was conducted to examine the compliance of the administration of Carbapenems in patients undergoing open heart surgery with antibiotic monitoring guidelines of the Ministry of Health and Medical Education in Iran.

    Background

    Antibiotic resistance is a significant challenge for healthcare systems and can lead to increased costs, prolonged treatment duration, and higher mortality rates among hospitalized patients.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study included 70 patients (35 women and 35 men) who underwent heart surgery between March 2021 and the end of August 2021 at Shahid Rajaei Heart Hospital in Tehran, Iran. Data were collected through direct patient interactions and reviewing patients' medical records and were analyzed using SPSS software version 26.

    Findings

    The data revealed that 81 percent of patients received appropriate Carbapenem prescriptions, while 19 percent received an incorrect prescription. The most prescribed antibiotic, with a frequency of 92.9 percent, was Meropenem, and the average number of antibiotics prescribed for each patient was 1.87. The highest rate of Carbapenem prescription was observed in patients with ventilator-induced pneumonia (55.7 percent) and those undergoing coronary artery bypass graft (CABG) surgery (45.7 percent). Approximately 55.7 percent of patients required dose adjustments 72 hours after receiving Carbapenem due to increased creatinine clearance, and 15.7 percent needed to discontinue the drug. The most common causative infection agents were Candida Albicans, Klebsiella Pneumoniae, and Staphylococcus Aureus, respectively.

    Conclusion

    Antibiotic management programs can limit the irrational use of antibiotics such as Carbapenems and help improve the treatment of infections by preventing the development of antibiotic resistance.

    Keywords: Antibiotic consumption pattern, Imipenem, Meropenem, Antibiotic stewardship
  • Jasem Allahyari, Farnaz Jahantigh, Benyamin Saadatifar, Javad Jafari, MohammadSadegh Sargolzaei* Pages 228-235
    Aim

    This literature review was conducted to investigate determinants of readmission among Iranian people with heart failure.

    Background

    Heart failure (HF) as a chronic progressive syndrome may reduce the quality of life and increase their treatment costs. The rate of readmission is relatively high in these patients, presenting a major health problem.

    Method

    In the present literature review, the literature on the topic were searched out in databases PubMed, Google Scholar, Web of Science, ProQuest, Magiran, SID, and IranMedex. The terms heart failure, congestive heart failure, readmission, rehospitalization, and Iran were searched without time limit. Literature search and evaluating the articles were independently conducted by two researchers, and all eligible studies were included in the review process.

    Findings

    Out of 601 studies found in the initial search, seven articles meeting the inclusion criteria entered the final phase of the study and were reviewed. According to these studies, the readmission rate varied from 10.9 to 40 percent. Some of the important factors affecting the readmission rate in patients with heart failure included age, gender, education, job status, underlying disease, disease stage, poor adherence to the therapeutic regimen, insurance coverage status, and place of residence.

    Conclusion

      Based on the results of the present study, the rate of readmission was high among Iranian patients with heart failure. It is recommended to consider interventions such as educational programs to improve patients’ awareness about this condition and their adherence to self-care activities.

    Keywords: Heart failure, Congestive heart failure, Readmission, Literature review
  • Zahra Karami, Beheshteh Tabarsi*, Firouzeh Moeini Pages 236-246
    Aim

    The aim of the study was to examine the effect of lifestyle education using a mobile phone application on adherence to the treatment regimen in patients with hypertension.
    Background. High blood pressure is the most important risk factor for cardiovascular diseases and mortality. Educational applications have provided an effective method for self-care and blood pressure control of patients.

    Method

    This research is a clinical trial study. The number of samples in control and experimental group was 60 people. In the experimental group, the training was conducted using the mobile application at least three times a week for two months and was followed up during the course through phone calls and virtual networks. In the control group, the usual training of the health center was provided. The degree of adherence to the treatment plan of the patients was measured by a researcher-made questionnaire, before and two weeks after the end of the intervention. Data analysis was done in SPSS version 21 using t-test, multivariate covariance analysis and post-hoc test.

    Findings

    Comparing the adherence to the treatment program between the two groups after the educational intervention, the mean and standard deviation of the scores of the control and experimental group was 337±22 and 441±20, respectively. There was a statistically significant difference between groups after the intervention in all variables including blood pressure, diet, physical activity, drug regimen, and other domains of compliance with the treatment program (p≤0.0001), which indicated the effectiveness of lifestyle training using a mobile phone application on blood pressure and adherence to the treatment plan.

    Conclusion

    The use of mobile phone application can be effective and useful for improving and controlling blood pressure among patients with hypertension. Nurses, as one of the most important members of the health care team, can have a direct impact on patients’ quality of life through educational interventions

    Keywords: Hypertension, Education, Lifestyle, Mobile application, Treatment program
  • Marzee Eskandari Hesari, Faezeh Sahbaeiroy*, Jamile Mohatshami, Maryam Moradian Pages 248-256
    Aim

    The aim of this study was to design and examine the psychometrics of post-traumatic stress disorder tool for children undergoing heart surgery

    Backgroun

    . Heart disease is one of the most important health issues and traumatic events that cause great harm to children, one of which is the experience of surgery. Therefore, we need a standard tool to assess post-traumatic stress disorder in children.

    Method

    In this methodological study, researchers compiled a questionnaire for measuring post-traumatic stress disorder in children undergoing heart surgery. The questionnaire was provided to 10 experts to examine the validity. In the next step, 40 items, revised by experts, were examined for construct validity and reliability based on the responses of 200 children 12-18 years old to questionnaire. The data were analyzed in SPSS version 24 and LISREL version 10.

    Findings

    After preparing the draft, the questionnaire was given to 10 experts to determine face and content validity. For face validity, the impact score of the items was computed and due to similar meaning of some items they were merged. In order to determine the content validity, two indexes of content validity ratio (CVR) and content validity index (CVI) were considered. According to Lauche's table, items with a content validity ratio less than 0.62 were excluded (7 items), items with a content validity ratio greater than 0.79 were accepted, and items with a content validity ratio between 0.70 and 0.79 were revised. In the construct validity stage, to ensure the sufficient sample size, the Kaiser-Meier-Elkin (KMO) test was performed and the results of Bartlett's Sphericity test were significant (P≤0.0001). Finally, exploratory factor analysis was performed with Varimax rotation on 40 items, and 7 items with a factor loading of less than 0.4 were removed, and in the end, 33 items remained. To determine the reliability of the questionnaire using the internal consistency method, Cronbach's alpha of the questions were computed and it was above 0.80 for all items. The test-retest results confirmed the significant relationship between the pre-test and post-test scores in 7 factors of the questionnaire (P≤0.0001).

    Conclusion

    In order to achieve more accurate results in research, it is necessary to use valid and reliable tools. The results of this study showed the strength of the factor structure and acceptable reliability of the post-traumatic stress tool for children undergoing heart surgery. The tool designed in this study is valid and reliable and can be used to determine post-traumatic stress in children undergoing heart surgery.

    Keywords: Design, Psychometrics, Post-traumatic stress disorder, Pediatric cardiac surgery