فهرست مطالب

مطالعات سیاسی بین النهرین - سال دوم شماره 1 (بهار 1402)

نشریه مطالعات سیاسی بین النهرین
سال دوم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد جلوب بری* صفحات 1-25
    در سال های اخیر مسیله کمبود آب در خاورمیانه پررنگ تر شده است و همین امر اهمیت رودخانه هایی مانند دجله و فرات را که از چندین کشور می گذرد بیشتر کرده است؛ به خصوص که کشورهای اطراف این رودخانه ها یعنی ترکیه، عراق و سوریه در چگونگی تقسیم آب هنوز به تفاهم نرسیده اند. ترکیه هر دو حوضه دجله و فرات را به عنوان حوضه رودخانه های فرامرزی واحد در نظر گرفت و شروع به احداث سدهایی تحت پروژه ای به نام «گاپ» کرد. امتناع ترکیه از پیروی از معاهدات جامعه ملل و سازمان ملل متحد از سال 1923 شروع شد و این کشور در حال برنامه ریزی برای مسدود کردن بیشتر آبی است که در طول تاریخ به سوریه و عراق سرازیر می شد. سدسازی های ترکیه در چند سال اخیر با شتاب بیشتری در حال اجراست. این امر کمبود آب دریافتی در کشورهای پایین دست مانند عراق را تشدید می کند. این موضوع برای کشوری مانند عراق که در حال بازسازی است و استقلال خود را دنبال می کند مشکلات داخلی و منطقه ای را می تواند سبب شود؛ به خصوص که بیشتر جمعیت عراق روستانشین است و زندگی روستایی نیز مستقیما به وجود آب برای تولید کشاورزی وابسته است. بنابراین، لزوم شناخت ابعاد این پروژه ضروری جلوه می کند. همچنین با توجه به اهمیت مسیله کمبود آب و اینکه مسیله سدسازی می تواند بسیاری از موضوعات را در منطقه به هم پیوند بزند، این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از اسناد کتابخانه ای در نظر دارد تا به این سوال پاسخ دهد که ترکیه در احداث سدهای پروژه گاپ چه اهدافی را دنبال کرده است؟ همچنین احداث این سدها از جنبه اقتصادی چه تاثیری بر عراق داشته است؟ در نتیجه این مقاله با استفاده از چارچوب نظریه «وابستگی متقابل» به اهداف اقتصادی و توسعه صنعتی، هژمونی خواهی و مسیله کردها در ترکیه می پردازد و اثرات منفی احداث سدها در امنیت غذایی و مهاجرت و کشاورزی در عراق را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: گاپ، ترکیه، عراق، اقتصاد، بحران آب
  • میثم رضازاده*، ماری ملکی صفحات 27-51
    رشد دیپلماسی انرژی و شبکه ای شدن سیاست خارجی کشورها باعث شده فعل و انفعالات در یک کشور و یک سازمان بقیه جهان را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. در یک بازه زمانی طولانی، کشورهای عضو اوپک به عنوان مهم ترین بازیگران تصمیم گیرنده در بازار انرژی نقش آفرینی می کردند؛ اما به مرور بازیگرانی مانند روسیه تصمیم گرفتند برای تاثیرگذاری بیشتر به همکاری و تعامل بیشتر با کشورهای دارنده انرژی، به خصوص اوپک بپردازند. بر این اساس، ایتلافی در قالب اوپک پلاس به وجود آورده اند که روسیه و عربستان بزرگ ترین بازیگران تصمیم گیرنده در این ایتلاف محسوب می شوند. روسیه به دنبال نقش آفرینی بیشتر در بازار انرژی و جایگزین کردن خود به جای آمریکا در منطقه است و اعضای اوپک هم به دنبال کاهش وابستگی به غرب و تنوع بازار فروش و سلطه بر بازار قیمت گذاری. دو طرف ارزیابی کرده اند که نزدیکی آن ها باعث رشد بازار و قدرت بیشتر خواهد شد. سوال مقاله این است که روسیه چه رویکردی را در اوپک پلاس دنبال می کند؟ و این ایتلاف چه مزایایی برای روسیه داشته است؟ مقاله به روش تبیینی، در چارچوب دیپلماسی انرژی، رویکرد سیاست انرژی روسیه را به دو بخش قبل و بعد از تشکیل اوپک پلاس تقسیم کرده است. زمینه هایی همچون نفت شیل و بحران قیمت ها باعث شده نگرش روسیه از رقابت به همکاری تغییر کند. با توجه به حضور روسیه در این ایتلاف، مطرح شدن روسیه به عنوان بازیگر مهم در تعیین قیمت بازار نفت، بالا بردن منافع سیاسی و اقتصادی، برهم خوردن توازن ریاض-واشنگتن و همکاری بیشتر عربستان-روسیه از مزایایی است که روسیه در این ایتلاف کسب کرده است.
    کلیدواژگان: روسیه، دیپلماسی انرژی، اوپک پلاس، نفت، بحران قیمت
  • مجیدصالح عزیز، قدرت احمدیان* صفحات 53-77
    پس از معاهده لوزان (1923)، زمینه الحاق ولایت موصل -کردستان جنوبی- به کشور تازه تاسیس عراق فراهم شد که از نظر زبانی و فرهنگی متفاوت با عراق عربی بود. ملک فیصل اول، در راستای بنیان دولت-ملتی یکپارچه بر مبنای هویت عربی، ملت سازی را در اولویت سلطنت نوبنیان خود قرار داد. پژوهش پیش رو درصدد است با رویکردی توصیفی-تحلیلی، سازوکارهای سیاست ملک فیصل را در کردستان سال های 1921-1933 و نیز واکنش نخبگان کرد را به این سیاست بررسی کند. یافته های پژوهش بیانگر این واقعیت است که پادشاه عراق در راستای ملت سازی و به عبارتی تحمیل هویت برساخته عراقی، سیاست یکسان سازی را در کردستان، به عنوان اولویت خود تعریف کرد که البته مواجه با مقاومت نسل جدید نخبگان کرد شد. به رغم نشان دادن وضعیت مطلوب کردها در دوران ملک فیصل، این پژوهش با تکیه بر منابع دست اول و مغفول مانده از جمله روزنامه های کردی، بر آن است تا نشان دهد مقاومت و تنوع راهکارهای مقاومتی نخبگان کرد در این دوره، بیانگر شدت عمل سیاست یکسان سازی ملک فیصل در کردستان بوده است.
    کلیدواژگان: عراق، کردستان عراق، ملک فیصل، سیاست یکسان سازی، مقاومت نخبگان کرد
  • فرزانه دشتی*، ساجده ابراهیمی قره بلاغ، محمدباقر مکرمی پور، سامیار لایقی قرحی صفحات 79-103
    به دنبال فروپاشی امپراتوری عثمانی و تاسیس اسراییل، بحران منطقه ای خاورمیانه به اوج خود رسید و مناقشه عربی-اسراییل به یکی از مسایل اصلی خاورمیانه تبدیل شد. با این حال، برخی کشورهای عربی تحت تاثیر عوامل مختلفی همچون ناسیونالیسم عربی، بحران های داخلی و منطقه ای، توازن قوا در منطقه، مسایل هویتی، وقوع انقلاب اسلامی ایران، شکل گیری ناآرامی های عربی از سال 2011 و در نهایت توافق هسته ای ایران با کشورهای 1+5 موسوم به برجام، همواره مواضع مختلفی مقابل اسراییل داشته اند که نشیت گرفته از منافع ملی آن هاست. با توجه به مناقشه بنیادینی که از زمان تشکیل اسراییل در سال 1948 میان اعراب و اسراییل وجود داشته است، عادی سازی روابط آن ها، از همان پیمان صلح مصر و اسراییل در سال 1978، اهمیت یافته است. این مسیله زمانی مورد توجه بیشتر قرار گرفت که تنها طی چند ماه عربستان سعودی، امارات، بحرین، سودان و مراکش اقدام به عادی سازی روابط با اسراییل کردند. سوال اصلی این است که «چرا اسراییل و کشورهای عربی، به رغم اختلافات، به عادی سازی روابط پرداخته اند؟» در این پژوهش از روش تحلیلی-تبیینی برای پاسخ گویی به این سوال و از منابع کتابخانه ای نیز برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد این دولت ها با توجه به وجود تهدید مشترک و منافع مشترک به عادی سازی روابط روی آورده اند؛ در واقع این اقدام آن ها ذیل نظریه نوواقع گرایی تبیین می شود. این دولت ها تحت تاثیر مجموعه ای از عوامل داخلی، منطقه ای، بین المللی با محوریت منافع ملی و همچنین تلاش دونالد ترامپ در راستای طرح به اصطلاح «صلح خاورمیانه» اقدام به عادی سازی روابط با یکدیگر کرده اند و به منظور تامین بهتر منافع ملی خود به سمت همکاری پیش رفته اند.
    کلیدواژگان: اعراب، اسرائیل، نوواقع گرایی، خاورمیانه، ایالات متحده آمریکا
  • آرزو دهش*، احمد شوهانی صفحات 105-127
    ملت و ملت سازی موضوعی است که دیرینه ای به اندازه تاریخ سیاسی بشر دارد. در واقع، از دیدگاه علوم سیاسی، یکی از ارکان دولت وجود ملت است. امروزه، نه تنها دولت ها موجودیت خود را از ملتشان دریافت می کنند، بلکه مشروعیت و قدرت داخلی و امکان چانه زنی و رسیدن به موقعیت های بهتر اقتصادی و سیاسی در سطح بین الملل برای دولت ها نیز با ملت های تحت سلطه شان تعیین می شود. این امر باعث شده تمامی کشورها سعی کنند، ضمن ایجاد زمینه های استحکام پایه ها و روابط داخلی خود با ملت متبوعشان، از ظرفیت های بین المللی نیز برای رسیدن به اهدافی که ملتشان طلب می کنند بهره بگیرند. از دیدگاه واقع گرایی نیز قدرت و ضعف دولت ها به میزان قدرتشان در همراه کردن ملت خود برای اهداف تعیین شده شان بستگی دارد و در واقع، بین خواسته های ملت ها و دولت ها رابطه ای دوسویه برقرار است. این موضوع باعث شده که طی سال های اخیر اقلیم کردستان عراق، به جای تمرکز بر افزایش صرف قدرت نظامی و قرار گرفتن در زیر سایه حمایت کشورهایی همچون آمریکا، سعی در ایجاد مفهوم مدرنی از ملت کردی در مرزهای خود و به تبع آن، استفاده از ظرفیت های بین المللی و داخلی برای تعقیب اهداف ملت کرد برای ارتقای موقعیت اقتصادی، امنیتی و دفاعی داشته باشد. تعریف مجدد روابط خارجی با کشورهای روسیه، ایران، ترکیه، عربستان، سوریه از یک سو و بازتعریف برنامه های اقلیم با هدف ارتقای مناسبات اقتصادی و امنیتی، از موارد مهمی است که در راستای تشکیل ملت کردی جدید در این اقلیم انجام گرفته است. در این مقاله، فرایند ملت سازی در اقلیم کردستان عراق و فراز و نشیب های سیاست خارجی این اقلیم به تناسب هدف جدیدالاعلام، با محوریت نظریه های واقع گرایانه، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: ملت، دولت، واقع گرایی، اقلیم کردستان عراق، ملت کردی، امنیت، هویت
  • محمد نقیبی* صفحات 129-149
    موضوع اقتصاد و رابطه آن با بخش های نظامی در یک کشور، با عنوان اقتصاد دفاع، موضوع بسیار مهم و پیچیده ای است که از زوایای مختلف می تواند تجزیه و تحلیل شود. اقتصاد دفاع یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در اقتصاد هر کشوری شناخته شده است. اقتصاددانان جنبه های مختلف این حوزه را در بخش های مختلف اقتصادی از جمله بدهی اقتصادی، رشد اقتصادی، تجارت بین المللی و رژیم های سیاسی مطالعه کرده اند. بر اساس این مطالعات، عوامل گوناگون اقتصادی، سیاسی و راهبردی می تواند بر تقاضای هزینه دفاعی تاثیرگذار باشد. همچنین در کشورهای دارای درآمد نفتی، یکی از عوامل اقتصادی موثر بر هزینه دفاعی می تواند اندازه درآمدهای نفتی باشد که به عنوان منبع مالی برای هزینه نظامی در این کشورها به شمار می آید. نوع رژیم حاکم بر یک کشور نیز از عوامل اصلی تعیین کننده مخارج دفاعی در آن کشور قلمداد می شود. در دهه های گذشته بسیاری از این مطالعات بر بررسی رابطه رژیم های سیاسی و هزینه های نظامی متمرکز شده اند. چارچوب نظری موجود در این رابطه حاکی از رابطه منفی بین این دو است. در مطالعه حاضر، رابطه بین متغیر رژیم های سیاسی ارایه شده در مطالعه سارا شو (2008) و هزینه های نظامی کشورهای حوزه خلیج فارس، در بازه زمانی سال های 2000 تا 2020 بررسی شده است. ارزیابی این رابطه با استفاده از روش پانل پویا و برآوردکننده GMM و با متغیرهای رژیم های سیاسی، نسبت هزینه های نظامی به تولید ناخالص داخلی، درآمد های نفتی، هزینه های بهداشت و درمان و مخارج دولت بدون هزینه های نظامی صورت پذیرفت که نتایج حاکی از وجود رابطه منفی بین رژیم های سیاسی و مخارج نظامی است. این نتیجه با مطالعات محققان اقتصادی ذکرشده در این پژوهش نیز هم خوانی دارد. مطالعه حاضر در راستای سایر مطالعات صورت گرفته، بیان می کند که افزایش هزینه های نظامی هیچ ارتباطی با درآمد های نفتی ندارد؛ بنابراین، میزان هزینه های نظامی متاثر از عوامل دیگری به جز درآمد های نفتی است.
    کلیدواژگان: هزینه های نظامی، رژیم های سیاسی، خلیج فارس، رشد اقتصادی، اقتصاد دفاع
|
  • Ahmed Challoob Bari * Pages 1-25
    In recent years, the issue of water shortage in the Middle East has become more prominent, and this has increased the importance of rivers such as the Tigris and Euphrates that pass through several countries, especially since the countries around these rivers, namely Turkey, Iraq and Syria, have not yet reached an understanding on how to divide water.Turkey considered both the Tigris and Euphrates basins as a single transboundary river basin and has started building dams under a project called Gap.Turkey's refusal to adhere to the League of Nations and United Nations treaties that began in 1923 and Turkey is planning to block most of the water that has historically flowed into Syria and Iraq.In recent years, the construction of dams in Turkey has been accelerated.This aggravates the water shortage in downstream countries such as Iraq. This issue can cause internal and regional problems for a country like Iraq that is rebuilding and pursuing its independence.Especially since most of Iraq's population lives in rural areas and rural life is directly dependent on the availability of water for agricultural production. Therefore, it is necessary to know the dimensions of this project. Also, considering the importance of the issue of water shortage and that the issue of dam construction can connect many issues in the region, this article aims to answer the question of Turkey in the construction of dams in a descriptive-analytical way and using library documents. What goals has the Gap project pursued? Also, what effect has the construction of these dams had on Iraq from an economic point of view?As a result, this article deals with economic goals and industrial development, hegemony and Kurdish problem in Turkey by using the framework of "interdependence" theory and examines the negative effects of building dams on food security, migration and agriculture in Iraq.
    Keywords: Gap, Turkey, Iraq, economy, Water Crisis
  • Meysam Rezazadeh *, Mari Maleki Pages 27-51
    The growth of energy diplomacy and networking has caused more interaction at the international level In a long period of time, the OPEC member countries played a role as the most important decision-making players in the energy market, but over time, players like Russia decided to cooperate and interact more with the energy-owning countries, especially OPEC, in order to have more influence, and formed a coalition in the form of OPEC Plus. Russia and Saudi Arabia are its biggest players. Russia seeks to play a greater role in the energy market and replace itself instead of America in the region, and OPEC members seek to reduce dependence on the West and diversify the sales market and dominate the pricing market. Both sides realized that their proximity leads to market growth and more power. The question of the article is, what approach does Russia follow in OPEC+? What advantages has this alliance had for Russia? In the framework of energy diplomacy, the article has divided the approach of Russia's energy policy into two parts before and after the formation of OPEC Plus. Fields such as shale oil, the price crisis have caused Russia's attitude to change from competition to cooperation. Considering the presence of Russia in this alliance, Russia's emergence as an important player in determining the price of oil market,raising political and economic interests, disrupting the balance between Riyadh and Washington, and greater cooperation between Saudi Arabia and Russia are among the advantages that Russia has in this The coalition has won.
    Keywords: Russia, energy diplomacy, OPEC+, Oil, price crisis
  • Majid Salih Aziz, Ghodrat Ahmadian * Pages 53-77
    The Treaty of Lausanne in 1923 facilitated the annexation of the Province of Mosul (Southern Kurdistan) to the newly established country of Iraq, despite its linguistic and cultural differences from the Arab dominated Iraq. To establish a ‘unified’ nation-state based on Arabic identity, King Faisal the first made nation-making the priority of his kingdom. This research examines King Faisal’s policies in Kurdistan between 1921 to 1933 and Kurdish elite’s resistance against his policies. The article illustrates King Faisal adopted assimilation policies and forced Iraqi identity to achieve his nation-building, but his policies were met with resistance by the Kurdish elites. Relying on primary and neglected sources including early Kurdish periodicals, this research demonstrates that despite the depiction of the situation of Kurds under King Faisal as favourable, the Kurdish elites’ resistance and their strategies shows the severity of King Faisal’s assimilation policy in Kurdistan.
    Keywords: Iraq, Iraqi Kurdistan, King Faisal, assimilation policy, Kurdish elite resistance
  • Farzaneh Dashti *, Sajedeh Ebrahimi Qarehbalagh, Mohammadbagher Mokaramipour, Samyar Layeghi Gharahi Pages 79-103
    Following the collapse of the Ottoman Empire and the establishment of Israel, the regional crisis in the Middle East reached its peak and the Arab-Israeli conflict became one of the main issues of the Middle East. However, some Arab countries are affected by various factors such as Arab nationalism, internal and regional crises, the balance of power in the region, identity issues, the occurrence of the Islamic Revolution in Iran, the formation of Arab unrest since 2011, and finally Iran's nuclear agreement with the so-called 5+1. According to the JCPOA, they have always shown different positions towards Israel, all of which were derived from their national interests. The Arab countries that seek to expand their relations with Israel are influenced by their national interests to make this type of decision in the field of their foreign policy. Have adopted considering the fundamental conflict that has existed between the Arabs and Israel since the establishment of Israel in 1948, the issue of normalizing relations between them has become important since the peace treaty between Egypt and Israel in 1978. This issue received more attention when Saudi Arabia, UAE, Bahrain, Sudan and Morocco normalized relations with Israel within just a few months. Here, the main question is, “Why are Israel and the Arab countries moving towards the normalization of relations despite the existence of differences with each other?” In this research, the analytical-explanatory method has been used to answer this question, and library sources have also been used to collect data. The findings of the research indicate that these governments have taken steps towards the normalization of relations with each other due to the existence of common threats and common interests, in fact, this action can be explained under the theory of neorealism. Under the influence of a series of internal, regional, and international factors centered on national interests, as well as Donald Trump's efforts in line with the so-called Middle East peace plan, these governments have normalized relations with each other and have moved towards cooperation in order to better secure their national interests.
    Keywords: Arabs, Israel, Neorealism, Middle East, United States of America
  • Arezoo Dahesh *, Ahmad Shohani Pages 105-127
    Nation and nation-building is a subject that is as old as human political history. In fact, from the point of view of political science, one of the pillars of the state is the existence of the nation. Today, not only governments receive their existence from their nation, but the legitimacy and internal power and the possibility of bargaining and reaching better economic and political positions at the international level for governments also with the nations under their domination. will be This has caused all countries to try, while creating grounds for strengthening their foundations and internal relations with their respective nations, to use international capacities in order to achieve the goals that their nations demand. From the point of view of realism, the strength and weakness of governments depends on their strength in bringing their people together for their goals, and in fact, there is a two-way relationship between the demands of nations and governments. This issue has caused that in recent years, the Kurdistan Region of Iraq, instead of focusing on the mere increase of military power and being under the shadow of the support of countries such as the United States, has tried to create a modern concept of the Kurdish nation within its borders and as a result, They have used international and domestic capacities to pursue the goals of the Kurdish nation (instead of focusing on militant groups), in order to improve the economic, security and defense situation of the Kurdistan Region of Iraq. Redefining foreign relations with the countries of Russia, Iran, Turkey, Saudi Arabia, and Syria on the one hand and redefining regional programs with the aim of improving economic and security relations are among the important things that have been carried out in order to form a new Kurdish nation in this region has taken. In this article, the nation-building process in the Kurdistan Region of Iraq and the ups and downs of the foreign policy of this region have been examined in accordance with the new goal of the media, focusing on realist theories.
    Keywords: nation, Government, Realism, Iraqi Kurdistan region, Kurdish nation, Security, Identity
  • Mohammad Naghibi * Pages 129-149
    The issue of economy and its relationship with military sectors in a country under the title of defense economy is a very important and complex issue that can be analyzed from different angles. Defense economics has been recognized as one the most important factors in any country. Economist have been studying different aspects of this area regarding economics factor such as debt, growth, international trade and political regimes. Different economic, political and strategic factors can affect the demand for defense spending. In countries with oil income, one of the economic factors affecting defense spending can be the amount of oil income, which is considered as a financial source for military expenditures in these countries. Also, the type of regime that governs a country can be considered one of the main factors that determine defense spending in that country. In the last decade, many of these studies focused on investigating the relationship among political regimes and military expenditure. The theoretical framework illustrated that there is a negative relationship between these two variables. In this study, we aimed to investigate this relationship among Persian Gulf countries us in Hsu (2010) political variables and the ratio of military expenditure from 2000 to 2020. We also used dynamic panel approach with GMM estimator and with the variables of political regimes, the ratio of military expenditures to GDP, oil revenues, healthcare expenditures, and government expenditures without military expenditures to evaluate this relationship. The results depicted that there is a negative relationship between political regimes and military expenditure confirming the latter research in this area. This result was consistent with the studies of economic researchers given in this research. Moreover, the results showed that the rise of military expenditure does not have any correlation with oil rents. Thus, the amount of military expenditure has more prior factors than oil revenue.
    Keywords: Military Expenditure, Political Regimes, Persian Gulf, Economic growth, Defense economy