فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1402)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی کروبی، راضیه ربانی، جواد یوسفی * صفحات 1-24

    هدف این مقاله، شناخت و توصیف شیوه های ارتباطات اجتماعی در قالب معانی فرهنگی بین گردشگران و جامعه میزبان در محور چهارباغ اصفهان است. از مدل مدیریت هماهنگی معنا جهت شکل دهی به چارچوب نظری استفاده گردید. روش پژوهش، کیفی؛ جامعه ی آماری، ساکنان شهر اصفهان و روش نمونه گیری هدفمند بود و تعداد نمونه آماری مبتنی بر رسیدن به اشباع نظری، 30 نفر مشخص گردید. داده ها از طریق مشاهده مشارکتی و مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شدند. تحلیل داده ها بر اساس تحلیل محتوا و کدگذاری باز و محوری انجام پذیرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد با وجود آنکه دیدگاه اغلب مردم اصفهان به حضور و ارتباط با گردشگران در محور چهارباغ مثبت بوده، با این وجود ضعف زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری خلاق در فعال-سازی خیابانی، عدم هماهنگی سیاستگذاران، برنامه ریزان و واحدهای عملیاتی در ایجاد ارتباط موثر و عدم توجه به عنصر خلاقیت در بازتعریف محصول گردشگری نسل سوم سبب شده این محور با جایگاه و محصول مورد انتظار، فاصله قابل توجهی داشته باشد. همچنین در یک نتیجه گیری کلی از پژوهش می توان گفت دیدگاه ساکنان شهر اصفهان به عنوان جامعه میزبان، به برقراری ارتباط موثر با گردشگران در محور چهارباغ، بسیار مثبت بوده است.

    کلیدواژگان: انسان شناسی گردشگری، فضای خلاق، گردشگری خلاق، ارتباطات اجتماعی
  • امیررضا کنجکاو منفرد *، سعید سعیدا اردکانی، فرزانه ضرابخانه صفحات 25-48

    با توجه به اهمیت نقش نیروی انسانی به عنوان مهم ترین شایستگی کلیدی و منبع خلق مزیت رقابتی در صنعت هتلداری، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر رهبری برند بر رفتار شهروندی برند کارکنان در صنعت هتلداری شهر اصفهان پرداخته است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش، تمامی کارکنان هتل های شهر اصفهان در بازه زمانی شهریور تا دی ماه 1399 بوده اند که از این جامعه نمونه ای 145 نفره با روش نمونه گیری مدل سازی معادلات ساختاری و به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده است. برای گردآوری داده های پژوهش، از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. به منظور بررسی و تایید روایی پرسشنامه، روایی محتوایی آن بررسی و به منظور بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفا کرونباخ استفاده شده است. در نهایت با توجه به غیرنرمال بودن توزیع داده ها، تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار PLS انجام گرفته است. نتایج پژوهش نشان داده است که رهبری برند تاثیر مثبت و معنادار بر اشتیاق برند دارد و از این طریق می تواند منجر به بروز رفتاری حمایتی برند (رفتارهای سازگار، وجدان گرا و ابتکاری) گردد. همچنین مطابق با نتایج این پژوهش رفتارهای سازگار و رفتارهای ابتکاری بر رفتار شهروندی برند تاثیر مثبت و معنادار داشته است اما تاثیر معنادار رفتارهای ابتکاری برند بر رفتار شهروندی برند تایید نشده است.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی برند، رهبری برند، اشتیاق برند، اصفهان، مدل یابی معادلات ساختاری
  • علی فیض اللهی *، یارمحمد قاسمی، فرهاد سبزی فرد صفحات 49-74

    مطالعه حاضر با هدف شناسایی دلایل و پیامدهای پدیده طبیعت گردی جمعی در بین مردم شهر ایلام انجام شدهاست. تحقیق حاضر از نوع کیفی است و با روش نظریه زمینهای انجام شد. قلمرو مطالعه شامل شهروندان ایلامی در سال 1398 بوده و نمونه گیری از نوع نمونه گیری هدفمند با معیار اشباع نظری است. بر اساس این معیار، نمونه تحقیق 24 نفر و ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمهساختار یافته و عمیق بود. در مرحله کدگذاری باز تعداد 928 گزاره معنادار و 157 مفهوم اولیه به دست آمد. در کدگذاری محوری نیز با تلفیق مفاهیم، 27 مقوله محوری مشخص شد و بر اساس برآیند محتوای مقوله ها به کشف مقوله هسته اقدام شد. یافته های تحقیق بیانگر نقش شرایط علی؛ کنجکاوی، تمدد روحی، نوستالوژیا، مصرف متظاهرانه و پس از آن متاثر از شرایط زمینه ای نظیر شرایط محیطی و ‏زمینه اقلیمی، وضعیت اقتصادی، زمینه خانوادگی، ایام تعطیل، تعلق به مکان و شرایط مداخلهگری همچون کمبود امکانات فراغتی در شهر، محدودیت های مداخله گرانه زمانی و جنسیتی بوده است. همچنین تعاملات و راهبردهای سلامت محور، ذایقهمحور، بهبود روابط اجتماعی، فرهنگ محور و نیز تخریبگر از انتخابهای آنان بوده است. به طور کلی، از برآیند تلفیق محتوای این مقوله ها، مقوله هسته ‏‏«طبیعتگردی جمعی تجلی فرصتها و تهدیدها» استخراج گردید که ناظر بر این معناست که این دوگانه، فرصتهایی را برای افرد ایجاد می کند که باعث بهبود وضعیت روحی و روانی و زندگی اجتماعی شده و همبستگی آن ها را تقویت نموده و از طرف دیگر می تواند تهدیدهایی را برای طبیعت همچون تخریب طبیعت از طریق رها کردن زباله، تخریب عرصه های ‏جنگلی و شکار کردن به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری جمعی، بومگردی، گردشگری مبتنی بر طبیعت، ایلام
  • علی اصغر سعیدی، زهرا فرضی زاده *، سهیلا تاسا صفحات 75-92

    هدف این پژوهش، مطالعه پیامدهای اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی توسعه گردشگری از دید جامعه میزبان در محلات دربند و درکه شهر تهران با روش کیفی است. افراد مورد مطالعه که 18 نفر از ساکنان بومی، صاحبان واحدهای پذیرایی و مسیولان محلی بودند، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختار یافته، مشاهده مشارکتی و غیرمشارکتی و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. با تحلیل داده ها، 167 مفهوم، 17 مقوله فرعی و 4 مقوله اصلی به دست آمد. به علت شباهت محلات مورد مطالعه به لحاظ موقعیت جغرافیایی و جاذبه های موجود، توسعه گردشگری در این نواحی، پیامدهای شبیه به هم با اندکی تفاوت بر جای گذاشته است. در حوزه اقتصادی، گردشگری موجب افزایش درآمد، اشتغال زایی، تغییر منبع معیشت، درآمدهای کاذب پارکبانان و سودجویی برخی صاحبان رستوران ها از گردشگران خارجی شده است. گسترش تعاملات اجتماعی، شیوع برخی ناهنجاری های اجتماعی، مهاجرپذیری و ازدحام و شلوغی نیز از پیامدهای اجتماعی هستند. از نظر فرهنگی نیز به گسترش تبادلات فرهنگی و یادگیری زبان انگلیسی کمک شده و تا حدودی تضاد فرهنگی بین جوامع میزبان و مهمان پدید آمده است. آلودگی های زیست محیطی، لطمه به پوشش گیاهی و حیات وحش، تغییرات کالبدی، تغییر کاربری اراضی، تلاش برای گسترش و ارتقاء رستوران ها نیز در زمره پیامدهای زیست محیطی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: پیامدهای اجتماعی، پیامدهای فرهنگی، پیامدهای زیست محیطی، دربند، درکه
  • ندا رضوی زاده *، سمیه ورشوی صفحات 93-132

    به رغم قدمت سنت زیارت در جامعه ایرانی و شیعی، در دو دهه اخیر با رونق گردشگری، زیارت و سفرهای مذهبی افزایش چشمگیری یافت. همزمان پژوهش های پرشماری نیز درباره ابعاد مختلف سفرهای زیارتی انجام شد. این مطالعات هم از زاویه مدیریتی به مقاصد زیارتی پرداخته اند و هم تجربه زیارت را بررسی کرده اند. اگرچه در دنیای پژوهش های منتشرشده انگلیسی زبان، چندین پژوهش مروری انجام شده است، اما در فضای پژوهشی ایرانی فارسی زبان، با وجود انباشت یافته ها، چنین مقالاتی به چشم نمی خورد و مرور و جمع بندی پژوهش های انجام شده در زمینه زیارت و گردشگری مذهبی در ایران صورت نگرفته است. از این رو پژوهش حاضر در صدد است ویژگی های صوری و محتوایی مقالات علمی-پژوهشی فارسی زبان را در زمینه زیارت و گردشگری مذهبی بررسی، و شکاف های تحقیقاتی را شناسایی کند. به این منظور مقالات منتشرشده در نشریات فارسی زبان مصوب علمی-پژوهشی وزارت علوم در بازه 1382-1400 به روش مرور نظام مند و با تکنیک تحلیل مضمون بررسی شد. سپس مشخصات مقالات از لحاظ: توزیع زمانی، فراوانی، پراکنش جغرافیایی، مشخصات نویسندگان از لحاظ: جنسیت، فراوانی و حوزه مطالعاتی، و مشخصات روش شناختی مقالات از لحاظ: روش تحقیق، منبع داده ها، ابزار گردآوری داده ها، واحد مشاهده، شیوه نمونه گیری، آزمونهای آماری احصا و توصیف شد. سپس محتوای مقالات بر حسب ارتباط با نظام های جامعوی پارسونزی طبقه بندی شدند و ابعاد بررسی ها، حوزه های پرکار و کم کار و شکاف های پژوهشی در مطالعات زیارت و گردشگری مذهبی در ایران شناسایی و معرفی شد تا ایده ها و مسیرهایی برای تحقیقات جدید و توسعه دانش در این حوزه فراهم آید.

    کلیدواژگان: زیارت، گردشگری مذهبی، زایر، مرور نظام مند، شکاف پژوهشی
  • سیده نیر ابطحی نصیری، محمدحسن ملکی *، بهروز بیات، تحفه قبادی صفحات 133-172

    با وجود ظرفیت های بالقوه گرد شگری در کشور، به علت فقدان زیرساخت ها، موانع قانونی و تحریم های خارجی، گردشگران خارجی کمی در مقایسه با کشورهای رقیب از ایران بازدید می کنند. یکی از روندهای مهم در این صنعت، رشد چشمگیر استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات در این حوزه است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی سناریوهای آینده هوش کسب و کار در صنعت گردشگری ایران انجام شده است. تحقیق حاضر از نظر جهت گیری، کاربردی و از منظر هدف، اکتشافی است. همچنین از روش های کیفی و کمی برای تحلیل داده ها استفاده شد. جامعه نظری پژوهش، خبرگان گردشگری، آینده پژوهی و هوش کسب و کار بودند و نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری قضاوتی انتخاب شدند. تحقیق در سه مرحله انجام شد. در گام اول، پیشران های موثر روی آینده هوش کسب و کار در گردشگری از طریق مرور پیشینه و اخذ نظر از خبرگان، بدست آمد. در مرحله بعد، 30 پیشران بدست آمده غربال و بعد با ایداس، اولویت بندی شدند. در ابتدا پیشران ها با آزمون دوجمله ای غربال شدند و 20 پیشران از تحلیل حذف شد. 10 پیشران باقیمانده با ایداس، ارزیابی و دو پیشران نوع فرهنگ تصمیم گیری و ورود گردشگران خارجی به عنوان پیشران های نهایی، انتخاب شدند. بر اساس پیشران های نهایی و کاربست ابزار تعاریف ریشه ای و کارگاه هم اندیشی، چهار سناریو با اسامی عصر شکوفایی، عصر ناهمسانی، خانه عنکبوت و عصر یخی پرورش یافت. سناریوهای عصر شکوفایی و عصر یخی، به ترتیب بهترین و بدترین شرایط را در مورد آینده هوش کسب و کار در گردشگری به تصویر می کشند.

    کلیدواژگان: آینده، آینده پژوهی، هوش کسب و کار، صنعت گردشگری
  • فایزه السادات میرفخرالدینی * صفحات 173-200

    توجه به الگوهای مصرف و تولید پایدار (SCP) در اجرای پایداری در همه فعالیت های اقتصادی بسیار مهم و ضروری هستند. از این نظر، این مطالعه به طور منحصر به فردی بر توسعه یک مدل ساختاری برای ارزیابی محرک های پذیرش مصرف و تولید پایدار و بهبود جنبه های پایداری در خصوص زنجیره تامین در حوزه گردشگری متمرکز است. در ابتدا، چهارده عامل مرتبط با مصرف و تولید پایدار از ادبیات و مطابق با نظر کارشناسان انتخاب و تدوین شدند. سپس از تکنیک تصمیم گیری خاکستری استفاده شد. این رویکرد نه تنها به روابط علی بین محرک های انتخاب شده شناسایی کرده، بلکه به ارزیابی قدرت روابط متقابل آنها نیز کمک می کند. یافته ها حاکی از آن است که ده پیشران، تاثیرگذار و چهار پیشران، تاثیرپذیر بوده اند. «سیاست ها و مقررات دولتی برای توسعه نظام متمرکز بر مصرف و تولید پایدار»، «حمایت و مشارکت مدیریت در اجرای مصرف و تولید پایدار»، «ابتکارات و طرح های تبلیغاتی که توسط بنگاه های مختلف گردشگری در اجرای مصرف و تولید پایدار تنظیم می شوند» و «کسب مزیت بازار و بهبود عملکرد کلی در صنعت» به عنوان تاثیرگذارترین محرک ها شناخته شده و به راحتی بر سایر پیشران ها تاثیر می گذارند. یافته های این مقاله با شناخت گروه علت ها (تاثیرگذار) و گروه معلول ها (تاثیرگذار) در مصرف پایدار و اجرای تولید در زنجیره تامین گردشگری، به مدیران کمک می کند. مدیران با شناخت محرک های علت و معلولی، می توانند به راحتی مسایل مربوط به تولید و مصرف پایدار در سطح فعالیت خود تحلیل کرده و در نتیجه بهتر می توانند عملکرد کلی را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: مصرف و تولید پایدار (SCP)، زنجیره تامین پایدار، صنعت گردشگری، دیمتل خاکستری
  • سید مجتبی محمودزاده *، فاطمه ایزدی یزدان آبادی، طاهره آشتیانی، علی اصغر حیدری صفحات 201-230

    امروزه گردشگری یکی از محورهای تاثیرگذار توسعه، به ویژه توسعه اقتصادی در سراسر جهان بوده و از سیاست‏های اصلی دولت‏ها برای رونق کسب وکارهای پایدار، اشتغال و کارآفرینی می‏باشد. نام گذاری سال 2018 توسط سازمان جهانی جهانگردی با عنوان «گردشگری و تحول دیجیتال» نشان از اهمیت موضوع تحول دیجیتال و تاثیر آن بر رشد پایدار صنعت گردشگری است. با توجه به تاثیر تحول دیجیتال بر تمامی ابعاد زندگی بشر، ازجمله سفر و گردشگری، سازمان‏ها و کسب وکارهای گردشگری چاره‏ای جز انطباق خود با محیط پویا و متغیر کنونی ندارند. این پژوهش که به دنبال یافتن تاثیر تحول دیجیتال بر کسب وکارهای گردشگری بوده، به لحاظ روش، توصیفی- پیمایشی، به لحاظ نوع، کاربردی و به لحاظ داده، کمی است. جامعه آماری، کارکنان کسب وکارهای گردشگری واقع در شهر تهران و نمونه آماری، 385 پرسشنامه با روش نمونه گیری در دسترس تعیین گردید. از نرم افزار اس‏پی‏اس‏اس 24 و اسمارت پی‏ال‏اس2 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. طبق یافته‏ها میانگین وضعیت تحول دیجیتال بر تمامی شاخص‏های موجود در مدل بیشتر از حد متوسط است. با استفاده از آزمون تی تک‏نمونه‏ای وضعیت کلی نقش تحول دیجیتال بر کسب وکارهای گردشگری ارزیابی شد که بیشتر شاخص‏های 25 گانه دارای میانگینی بالای 4 بوده و این به معنای تاثیر تحول دیجیتال بر تمامی ابعاد سازمان‏های گردشگری و ایجاد تغییراتی در کسب وکارهای گردشگری می‏باشد. آزمون تحلیل واریانس فریدمن بیانگر وجود تفاوت معنادار بین میانگین رتبه ای مولفه های تحول دیجیتال در بخش گردشگری است و بیشترین تاثیر بر بهسازی آموزش و توسعه منابع انسانی می باشد؛ بنابراین سرمایه‏گذاری بیشتر در جذب و پرورش نیروی انسانی متناسب با این تحولات ضروری می‏باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، تحول دیجیتال، کسب وکار گردشگری، تحول دیجیتال در گردشگری
  • زهرا مسایلی، سمر حقیقی بروجنی * صفحات 231-256

    ارتقاء کیفیت و سرزندگی پیاده راه ها در حال تبدیل شدن به سناریویی مهم در رقابت های ملی، منطقه ای و بین المللی در فرایند توسعه گردشگری است. این مهم، لزوم توجه به مولفه های گوناگونی را ایجاب می نماید که در رویه های مدیریت گردشگری شهری، کمتر مورد توجه واقع می شوند. بسیاری از طرح های توسعه محورهای گردشگری پیاده، علی رغم صرف هزینه و زمان در فاز مطالعاتی، پس از افتتاح، همچنان با مشکل عدم استقبال عمومی و سرزندگی مواجه هستند. در این راستا، سوال اصلی این مقاله شکل می گیرد. آیا تفاوت معناداری نسبت به شناخت عوامل موثر در سرزندگی پیاده راه های شهری بین افراد مختلف وجود دارد؟ پاسخ به این پرسش به خصوص در کشورهایی نظیر ایران، که تصمیم گیری ها در خصوص مداخله در فضاها به شکل یکطرفه و بدون مشارکت کاربران آینده چنین پروژه هایی اتخاذ می شود، از اهمیت بسیاری برخوردار است. در این مقاله تلاش شده با استفاده از روش شناسی کیو موانع موجود در محور گردشگری چهارباغ عباسی اصفهان در نیل به سرزندگی، شناسایی و با استفاده از تحلیل عاملی کیو ، ذهنیتهای مختلف افراد نسبت به این موضوع مورد تحلیل قرار گیرد. پس از بررسی ادبیات تحقیق و انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با افراد مختلف که به دفعات در این پیاده راه حضور یافته اند، حدود 39 مانع شناسایی گردید و توسط مشارکت کنندگان اولویت بندی شد. در نهایت، بر اساس یافته ها و نتایج تحلیل عاملی، ذهنیت مشارکت کنندگان به سه عامل یا گروه دسته بندی شد. در حقیقت نتایج حاصل از تحقیق نشان داد سه دیدگاه مختلف نسبت به موانع موجود در این فضای شهری، برای دستیابی به سرزندگی مطلوب در میان کاربران وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرزندگی، پیاده راه، گردشگری شهری، چهارباغ عباسی
  • جواد معدنی * صفحات 257-284

    گردشگری، پدیده ای چندوجهی است که از گذشته تا به امروز در ابعاد و حوزه های مختلف جامعه جریان دارد. در جامعه مفاهیم اساسی ای همچون سرمایه اجتماعی وجود دارند که در پیوند با مفهوم گردشگری می توانند توسعه و تحول آن را رقم برنند. هدف تحقیق حاضر، دستیابی به الگوی پیوند مفهومی گردشگری و سرمایه اجتماعی در توسعه و تحول جامعه است که با استفاده از روش تحقیق ترکیبی، آن را تدوین می نماید. رویکرد بکار رفته در آن، نسبی متوالی با وزن نابرابر است که در سه فاز کیفی- کیفی- کمی انجام می شود که به ترتیب از سه روش «مرور سیستماتیک- تحلیل مضمون- دلفی تعدیل شده» استفاده شده است. مطابق با یافته های تحقیق، در فاز اول با استفاده از روش مرور سیستماتیک، از میان 211 مقاله بررسی شده، تعداد 26 مقاله انگلیسی و فارسی مرتبط شناخته شده و مورد بررسی قرار گرفتند. در فاز دوم- روش تحلیل مضمون- با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته اطلاعات گردآوری شدند که 67 مضمون اساسی، 26 مضمون سازمان دهنده، چهار مضمون فراگیر شناسایی و استخراج شدند. در فاز سوم با استفاده از متد دلفی تعدیل شده، جهت بررسی سطح توافق خبرگان و تایید اجزای الگو، سه راند دلفی انجام و تمام خبرگان اجزای الگو را مورد بررسی و تایید قرار دادند. از نتایج تحقیق حاضر می توان به نقش اساسی و سازنده مولفه هایی چون «حمایت و پشتیبانی از جامعه، مشارکت در گردشگری، رعایت حقوق شهروندی، تقویت زیرساخت های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و... جامعه» اشاره کرد که موجب ایجاد پیوند و ارتباط دو مقوله ی مهم گردشگری و سرمایه اجتماعی شده اند که می توانند موجبات توسعه و تحول جامعه را فراهم سازند.

    کلیدواژگان: گردشکری، سرمایه اجتماعی، توسعه و تحول، روش ترکیبی
  • نیلوفر هادیانفر * صفحات 285-308

    شیوع پاندمی کووید-19 در ابتدای سال2020، بسیاری از کسب وکارها را دچار چالش کرده است. در این میان، صنعت گردشگری یکی از صنایعی است که شاید بیشترین تاثیرپذیری را از این امر داشته و اقتصاد آن از این حیث، متحمل خسارات فراوانی شده است. باتوجه به محدودیت های اعمال شده که امکان سفر به صورت فیزیکی را محدود کرده است، روی آوردن به گردشگری مجازی می تواند تا حدودی جبران کننده بخشی از زیان های وارد شده به این بخش باشد.

    هدف

    بررسی نگرش گردشگران بالقوه نسبت به اپلیکیشن های واقعیت افزوده، قصد آن ها برای استفاده در سفرهای آینده و نیز قصد آن ها برای توصیه این برنامه ها به دیگران.

    روش

    جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه آنلاین و با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. سوالات پژوهش با استفاده از آزمون دوجمله ای در نرم افزار اس پی اس اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده نگرش مثبت پاسخ دهندگان و تمایل بالای آن ها برای استفاده و نیز توصیه این تکنولوژی به دیگران است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، پاسخ دهندگان، نگرش مثبتی نسبت به اپلیکیشن های مبتنی بر AR دارند، مایل به استفاده از آن ها برای سفرهای آینده خود بوده و آمادگی دارند تا استفاده از آن ها را به دیگران نیز توصیه کنند. بنابراین، این امر می تواند فرصتی برای مدیران بازاریابی مقصد باشد تا از این ابزار استفاده کرده و آگاهی از برند مقصد خود را در خلال رکود ناشی از پاندمی کووید 19 حفظ کنند. این تکنولوژی جدید می تواند با ایجاد ارزش افزوده برای گردشگران، به مقاصد گردشگری کمک کند.

    کلیدواژگان: بازاریابی، پاندمی کووید-19، تکنولوژی واقعیت افزوده، گردشگری
  • حامد فلاح تفتی *، فاطمه دوزنده ضیابری، اصغر نبیل صفحات 309-340

    امروزه جهت تداوم حیات و بقای روستاها یافتن راه حل های کاربردی برای مقابله با تحولات و دگرگونی روستاها امری ضروری می باشد. گردشگری به عنوان موتور محرکه اقتصادی در اکثر کشورها به عنوان استراتژی در خط مقدم برنامه ها جهت توسعه روستاها در نظر گرفته می شود. در این زمینه توجه خاصی به کارآفرینی اجتماعی و گردشگری معطوف است و تقویت کارآفرینی اجتماعی و گردشگری و ایجاد بستر مناسب برای توسعه ی آن از ابزار پیشرفت و توسعه ی مناطق روستایی به شمار می آید. با توجه به اهمیت معیارهای کارآفرینی اجتماعی، و کمبود مطالعات در زمینه بررسی این معیارها جهت نیل به اهداف توسعه، هدف از پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی معیارهای کارآفرینی اجتماعی در توسعه گردشگری مناطق روستایی در استان گیلان می باشد. بدین منظور ابتدا با بررسی منابع معیارهای کارآفرینی اجتماعی گردشگری استخراج شده و پیمایشی میان خبرگان، کارآفرینان، متخصصان و کارشناسان حوزه گردشگری که دارای حداقل 5 سال سابقه بودند، انجام گردید تا اهمیت هر یک از متغیرها در ارتباط با یکدیگر شناسایی شوند. به دلیل نامحدود بودن جامعه آماری با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی 35 نفر انتخاب شدند. جهت رتبه بندی معیار های مورد مطالعه از مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که سطح-بندی معیارهای پژوهش این مدل دارای نه سطح است که تاثیرگذارترین سطح به تاثیرپذیرترین سطح معیارهای کارآفرینی اجتماعی گردشگری در توسعه گردشگری روستایی در استان گیلان در مدل نشان داده شده است. در انتهای مدل مشخص شد که دو معیار باور به کارآفرینی و استفاده خلاق از منابع در سطح نهم قرار داشته و به عنوان موثرترین معیارهای اثر گذار بر سایر معیار ها شناخته می شوند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی گردشگری، توسعه گردشگری، مناطق روستایی، مدلسازی ساختاری تفسیری ISM، استان گیلان
|
  • mehdi karoubi, razieh Rabani, Javad Yousefi * Pages 1-24

    This study sought to identify and describe social communication methods used in terms of cultural signification by tourists and the host community in Chaharbagh Avenue, Isfahan, Iran. To this end, a qualitative approach was adopted, using the meaning coordination management model as the theoretical framework. The population of the study comprised the residents of Isfahan City, among whom thirty people were selected through purposive sampling until theoretical saturation was achieved. The required data were collected via participatory observation and semi-structured interviews, which were then analyzed through content analysis, and open and axial coding. The study’s findings indicated that while the majority of Isfahani people expressed a positive attitude concerning the presence of tourists and establishing communication with them in Chaharbagh Avenue, poor creative hardware and software infrastructure in street communication, lack of coordination among policymakers, planners, and operational units in establishing effective communication and failing to consider creativity in redefining the third generation tourism products have prevented the avenue to gain a desired position in terms of tourism success. However, it could generally be argued that the residents of Isfahan City (as the host community) had a favorable attitude towards making effective communications with tourists in Chaharbagh Avenue.

    Keywords: Anthropology of Tourismcreative spacecreative tourismsocial communication
  • amirreza konjkav monfared *, saeid saeida ardakani, farzaneh zarabkhaneh Pages 25-48

    Considering the fact that human resources are regarded as the most important key qualification and the source of creating competitive advantage in the hoteling industry, this sought to investigate the effect of brand leadership on the brand citizenship behavior of the staff working in the hoteling industry of Isfahan City. The study is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of research method. The statistical population of the study comprised all Isfahan Hotels’ staff who were active from September to January 2020, from among whom 145 people were selected via a structural equation and convenience sampling. The required data were collected through the questionnaire, whose reliability and content validity was verified using Cronbach's alpha coefficient. Finally, the collected data were analyzed through the PLS software, considering non-normal distribution. The findings of the study suggested that brand leadership exerted a significant positive effect on brand passion, thereby making brand-supportive behaviors (adaptive, conscientious-oriented, and innovative behaviors) possible. Moreover, it was found that adaptive and innovative behaviors had a significant positive influence on brand citizenship behavior. However, the significant effect of brand innovative behaviors on brand citizenship behavior was not confirmed.

    Keywords: Brand Citizenship Behavior, Brand Leadership, Brand Passion, Isfahan, SEM
  • Ali Feizolahi *, yarmohammad ghassemi, farhad sabzifard Pages 49-74

    This qualitative study sought to identify the causes and effects of the phenomenon of collective nature-based tourism among the people living in Ilam City using the grounded theory method. The population of the study comprised all residents of Ilam City in 2019, among whom twenty-four people were selected through purposive sampling until theoretical saturation was reached. The required data were collected via semi-structured in-depth interviews, which were then analyzed using open, axial, and selective coding. In the open coding stage, 928 semantic propositions and 157 basic concepts were identified, which were then categorized into 27 axial categories in the axial coding stage. Finally, the core category was identified based on the content analysis of the axial categories identified in the previous stage. The findings of the study indicated the effective role of causal conditions, curiosity, psychological reinvigoration, nostalgia, and conspicuous consumption on the spread of collective nature-based tourism. Moreover, it was found that contextual conditions, including environmental and climatic conditions, economic status, family background, holidays, and spatial belonging on the one hand, and intervening conditions such as the lack of leisure facilities in the city, and temporal and gender limitations on the other hand, were also involved in such a phenomenon. On the other hand, the findings revealed that the people living in Ilam opted for health-oriented, taste-oriented, culture-oriented, and destructive interactions and strategies while trying to improve social relations. In general, the core category of "collective nature-based tourism as a manifestation of opportunities and threats" was extracted from the content analysis of axial codes, indicating that this kind of tourism creates opportunities for individuals to improve their mental and emotional well-being and social life and strengthen their solidarity. However, it can bring about some threats to nature, including its destruction which may be caused by dumping waste, deforestation, and hunting.

    Keywords: Tourism, Collective Tourism, Ecotourism, Nature-based Tourism, Ilam
  • Aliasghar Saeidi, Zahra Farzizade *, Soheila Tasa Pages 75-92

    This study sought to investigate the social, cultural, and environmental consequences of tourism development from the perspective of the host community in the Darband and Darake neighborhoods of Tehran using a qualitative approach. To this end, some eighteen people, including the owners of catering units, local officials, and residents of the neighborhoods were selected as the sample size via purposive sampling. The required data were collected through semi-structured interviews, participatory and non-participatory observation, which were then analyzed using content analysis. Finally, the analyzed data were categorized into 167 concepts, 17 subcategories, and four main categories. The findings of the study indicated that tourism development had brought about similar consequences for the studied neighborhoods (with slight differences) due to their similarity in terms of geographical location and existing attractions. Accordingly, tourism has, from the economic viewpoint, increased the revenues of the neighborhoods’ residents, boosted job opportunities, and changed the income resources. However, it paved the ground for some restaurant owners’ exploitation of foreign tourists and provided the traffic warden with false income. On the other hand, while the expansion of social interactions, the prevalence of some social anomalies, immigrant reception, and overcrowding were identified as the social consequences of tourism development in Darband and Darake neighborhoods, the development of cultural exchanges and learning English as a second language were found as the cultural consequences of such a development, contributing to cultural conflicts between the host and guest communities. Finally, environmental pollution, damages incurred to vegetation and wildlife, physical and land use changes, and the efforts made to increase the number of restaurants and improve their quality were identified as the main environmental consequences of tourism development in the neighborhoods mentioned above.

    Keywords: Social Consequences, Cultural Consequences, Environmental Consequences, Darband, Darkeh
  • Neda Razavizadeh *, somaye varshoe Pages 93-132

    Having a long-standing tradition in the Iranian and Shiite communities, pilgrimage and religious travels have considerably increased throughout the last two decades with a boom in tourism. In this regard, many studies have been carried out on different aspects of pilgrimage, addressing both managerial aspects of the pilgrimage destinations and the experiences reported by the pilgrims. However, while several review articles have already been published in English-language journals on pilgrimage studies, no such article could be found in the Iranian -Persian academic journals concerning pilgrimage and religious trips made in Iran. Therefore, this article sought to examine the formal and contentual features of the Persian scientific-research papers on pilgrimage and religious tourism published in Iranian Journals, trying to identify the research gaps in this regard. To this end, the relevant articles published from 2003 to 2021 in Iranian journals accredited by Iran’s Ministry of Science, Research, and Technology using a systematic review and content analysis method. Then, the features of the collected papers were examined in terms of spatial distribution, frequency, geographical distribution, authors’ characteristics (gender, frequency, and field of study), and methodology (research method, data sources, data collection tools, observation unit, sampling method, and statistical tests). Finally, the papers were categorized in terms of their relationship with the Parsons’ social systems, introducing the over-researched and under-researched areas and the research gaps in the Iranian pilgrimage and religious tourism studies so that new ideas and research topics be offered for novel studies and the development of knowledge in this regard.

    Keywords: Pilgrimage, Religious Tourism, Systematic Review, Research Gap
  • nayereh abtahi, MohammadHasan Maleki *, tohfeh ghobadi Pages 133-172

    Despite potential tourism capacities in Iran, few foreign tourists visit Iran compared to the competing countries due to the lack of infrastructure, the existence of legal barriers, and the sanctions imposed against Iran. As considerable growth in the application of information technology to tourism is one of the main trends in this industry, this applied exploratory study sought to identify future scenarios of business intelligence in Iran’s tourism industry using both qualitative and quantitative methods to analyze the collected data. The population of the study comprised tourism, future study, and business intelligence experts, out of whom the intended participants were selected via judgmental sampling. The study was conducted in three phases. In the first phase, thirty effective driving forces of the prospective business intelligence in the tourism industry were identified by reviewing the related literature and interviewing the experts. In the next phase, the identified driving forces were screened and prioritized using the EDAS. To this end, the driving forces were screened via the Binominal test, twenty of which were eliminated from the analysis, accordingly. Then, the remaining ten driving forces were assessed using the EDAS method. Finally, the type of decision-making culture and the arrival of foreign tourists were selected as the final driving forces, which, together with the application of root definitions and the organization of consultation workshop, formed the basis of offering four scenarios, namely the prosperity, heterogeneity, the spider web, and the ice ages. Accordingly, the prosperity and ice age scenarios illustrate the best and worst conditions for the future of business intelligence in tourism, respectively.

    Keywords: Future, Future Study, Business Intelligence, Tourism Industry
  • Faezeh Mirfakhraee * Pages 173-200

    Sustainable consumption and production patterns (SCP) play a crucially important role in the sustainable implementation of all economic activities. Therefore, this study specifically sought to develop a structural model to assess the driving forces involved in establishing a sustainable consumption and production pattern and to improve the sustainable aspects of the supply chain in tourism. To this end, first, fourteen consumption and production-related factors were selected and developed using the relevant literature and the experts’ views. Then, the collected data were analyzed using the Gray Relational Analysis, considering the fact that this model helps identify the causal relationships between the selected stimuli and assess the power of their mutual interactions. According to the study’s findings, ten influencing driving forces and four influenced ones were identified as the factors involved in establishing a sustainable consumption and production pattern in the tourism industry. Accordingly, the highly influential driving forces that readily affect other driving forces were identified as the "Government policies and regulations for developing an integrated system of sustainable consumption and production", "The managerial Support and involvement in implementing a sustainable consumption and production pattern", "Initiatives and advertising campaigns developed by various tourism enterprises for implementing a sustainable consumption and production pattern", and “Gaining market advantage and improving the overall performance in the industry". Identifying the causes and effects involved in implementing a sustainable consumption and production pattern in tourism’s supply chain, the findings of this study can help managers easily analyze relevant issues in this regard and thus enhance their overall performance by recognizing the cause and effect driving forces.

    Keywords: Sustainable Consumption, Production (SCP), Sustainable Supply Chain, Tourism Industry, Gray DEMATEL
  • Seyed Mojtaba Mahmodzadeh *, Fatemeh Izadi Yazdanabadi, Tahereh Ashtiani, Aliasghar Heydari Pages 201-230

    As an influential basis of development worldwide, especially economic development, tourism currently lies at the center of the world governments’ main policies in job creation, entrepreneurship, and promoting sustainable businesses. On the other hand, by naming the year 2018 as “Tourism and Digital Revolution', the World Tourism Organization clearly indicates the significance of the digital revolution and its influence on the sustainable growth of the tourism industry. Considering the influence of the digital revolution on all aspects of human life, including travel and tourism, businesses and organizations involved in tourism have no other choice but to adapt themselves to the current dynamic and ever-changing environment. Therefore, this applied descriptive-survey research sought to examine the effects of the digital revolution on tourism businesses using a quantitative approach. The population of the study comprised the staff of tourism businesses working in Tehran city, among whom 385 people were selected via random sampling. The required data were collected through a questionnaire administered to the participants of the study, which were then analyzed using the SPSS24 and Smart-PLS2 software. The study’s findings indicated that the rate of digital revolution status was above average in terms of all the indices included in the study’s conceptual model. Moreover, the overall role of the digital revolution in tourism businesses was assessed using a single sample T-test. Accordingly, the average rate of most of the twenty-five indices investigated in the study was found to be greater than 4, indicating the influence of the digital revolution on all aspects of tourism organizations which may bring about some changes in tourism businesses. On the other hand, Friedman's variance analysis test revealed a significant difference between the mean ranks of digital revolution components in tourism, with its greatest influence being on human resources training and development. Therefore, it seems necessary to invest in employing and training human resources that can deal with such developments.

    Keywords: Tourism, Digital Revolution, Tourism Businesses, Digital Revolution in Tourism
  • Zahra masaeli, samar haghighi * Pages 231-256

    Enhancing the quality and liveliness of pedestrian zones is being increasingly turned into a significant scenario in the process of tourism development among competing actors at national, regional, and international scales. However, many projects regarding the development of pedestrian tourism routes are not welcomed by the public when operationalized due to their lack of liveness, despite the huge costs and time dedicated to them in the pre-planning phase. Therefore, the main question posed in this regard is whether there is any significant difference between different people in terms of knowing the factors involved in the liveliness of urban pedestrian zones. The answer to this question could be of great importance, especially in countries like Iran where the decisions to intervene in public spaces are taken unilaterally without the participation of the prospective users of such projects. Thus, this study sought to identify the barriers to obtaining liveliness in Charbagh Abbasi Pedestrian Street" in Isfahan via the Q method, trying to analyze the attitude of different people in this regard using Q factor analysis. To this end, ten frequent users of Charbagh Abbasi Pedestrian Street were selected via snowball sampling method, ten subjects were selected. Moreover, the required data were collected via semi-structured interviews with those ten participants and the review of the related literature, based on which some thirty-nine barriers were identified and prioritized. Finally, Based on the findings of Q factor analysis, the attitude of the participants was classified into three main categories. In other words, the findings of the study revealed three different perspectives on the barriers to obtaining the desired liveliness in such an urban space.

    Keywords: Mental Models, Liveliness, Pedestrian Zone, Urban Tourism, Charbagh Abbasi Street
  • Javad Madani * Pages 257-284

    As a multifaceted phenomenon, tourism has traditionally existed in different dimensions and areas of society. On the other hand, there are some basic concepts in sociology such as social capital, which, together with the concept of tourism, can foster social development and evolution. Therefore, this study sought to develop a model in terms of a conceptual link between tourism and social capital to be used for the development and evolution of society using mixed-method research. To this end, the study used the partially mixed sequential dominant status design approach conducted in three qualitative-qualitative-quantitative phases, according to which systematic review, thematic analysis, and modified Delphi methods were used, respectively. According to the findings of the study, in the first phase, twenty-six English and Persian articles were selected out of 211 reviewed articles using the systematic review method. In the second phase, the data collected through semi-structured interviews were analyzed via the thematic analysis method, according to which sixty-seven basic themes, twenty-six organizing themes, and four inclusive themes were identified and extracted. In the third phase, three rounds of Delphi were conducted to validate the components of the model and examine the extent of the experts’ consensus in this regard using the modified Delphi method. Accordingly, all the experts confirmed the validity of the model’s components. The results of the study indicate the pivotal role of components such as "Providing social support, participating in tourism, observing the civil rights, strengthening social, cultural, and economic infrastructure, etc. in creating a link between tourism and social capital, which can pave the ground for fostering social developments.

    Keywords: Tourism, Social Capital, Development, Mixed Method
  • niloufar hadianfar * Pages 285-308
    Introduction

    Many businesses were challenged by the outbreak of the Covid-19 pandemic in early 2020 worldwide. Meanwhile, the tourism industry was among those industries that were affected the most by the pandemic, suffering huge losses economically. Therefore, considering the restrictions imposed by governments on tourists’ travels to counter the spread of the virus, turning to virtual tourism can partially compensate for some of the losses incurred in this regard. Goal: Investigating the potential tourists' attitudes toward AR applications, their intention to use them in their future travels, and, similarly, their intention to recommend these applications to others.

    Methods

    The required data were collected via online questionnaires using the convenient sampling method. The research questions were then analyzed via the SPSS software using a binominal test.

    Findings & Results

    The results indicated the positive attitude of the respondents and their high willingness to use and recommend this application to others.

    Conclusion

    The findings of the study suggested that the respondents had a positive attitude towards using AR-based applications and that they were willing to use them for their future travels. Moreover, it was found that they were ready to recommend such applications to others. Therefore, AR technology could be regarded as an opportunity for marketing managers of tourist destinations to use to maintain public awareness of their destinations’ brands during the lockdown imposed upon the outbreak of pandemics such as covid-19. Moreover, this new technology can help flourish tourist destinations by creating added value for tourists.

    Keywords: Augmented Reality, Marketing, Tourism, Covid-19 Pandemic
  • Hamed Fallah Tafti *, Fatemeh Doozandehziabary Pages 309-340

    In today’s world, finding practical solutions to deal with rural developments is required for the survival of the villages. On the other hand, many countries consider tourism as the economic driving force, setting as the main strategy in developing appropriate plans for rural development. To this end, social entrepreneurship and tourism are given specific priority, the promotion of which could prepare the grounds for the development and progress of rural areas. Therefore, considering the fact that social entrepreneurship criteria are of great importance in rural tourism development and that few studies have so far been conducted on the assessment of the effectiveness of such criteria in fulfilling the development goals, this study sought to investigate social entrepreneurship criteria in rural tourism development in Gilan province, Iran. To this end, first, the criteria for social entrepreneurship in tourism were identified by reviewing the related literature. Then, a researcher-developed questionnaire was administered to thirty-five entrepreneurs, experts, and professionals in the field of tourism with at least five years of working experience who were selected via snowball sampling to identify the significance of each criterion with regard to the other ones. Finally, the investigated criteria were ranked using Interpretive structural modeling (ISM). According to the findings of the study, nine levels were identified for the ranking of the investigated criteria, with the ninth level, that is belief in entrepreneurship and the creative use of resources, being the most influential social entrepreneurship criteria involved in rural tourism development in Gilan province.

    Keywords: Tourism Social Entrepreneurship, Tourism Development, Rural Area, Interpretive Structural Modelling (ISM), Gilan Province