فهرست مطالب

تحقیقات حقوقی - پیاپی 101 (بهار 1402)

مجله تحقیقات حقوقی
پیاپی 101 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/08
  • تعداد عناوین: 16
|
  • پژمان محمدی* صفحات 11-37

    شاید چنین به نظر آید در دوره ای که بحث پدیدآورندگی ماشین، رایانه، رمز ها و هوش مصنوعی به شدت در جریان است، تردید درباره پدیدآورندگی شخص حقوقی، چندان پذیرفتی نباشد. با توجه به اصل اهلیت عام تمتع شخص حقوقی،پرسش این است که آیا اجرای اصل مذکور در مورد پدیدآورندگی شخص حقوقی نیز ممکن است؟ امروزه خلق و بهره برداری از بیشتر آثار با سرمایه گذاری و هزینه ی زیاد ممکن می شود که معمولا اشخاص حقیقی از انجام آن عاجز هستند یا گاهی به تحمل خطرات ناشی از آن علاقه ندارند. صنعت آفرینش آثار، خود را گریزناپذیر کرده است. افزون بر این، اشخاص حقوقی مراحل آفرینش، تکثیر، عرضه و توزیع آثار را در بسیاری از موارد به تنهایی یا با مشارکت اشخاص دیگر به خوبی انجام می دهند. در همه حال، این اشخاص در حمایت از آثار و تضمین حقوق پدیدآورندگان، مستقیم یا غیرمستقیم ذی نفع هستند. با این همه می توان پرسید آیا شخص حقوقی فاقد روح، ابتکار و خلاقیت، در پرتو قواعد پدیدآورنده اثر محسوب می شود؟ پدیدآورندگی در حقوق بسیاری از کشورها به خلاقیت که امر غیر مادی است و به نظر ویژه انسان است، موکول شده است اما،عبارات قانون حمایت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان ایران در این زمینه از ابهام به دور نیست. واقعیت های عملی، بایستگی شناسایی پذیرش مفهومی به نام مالک آغازین یا تعلق اولیه اثر را تحمیل کرده است. امروز، مفهوم شاعرانه پدیدآورندگی در حال دگرگونی به مفهومی اقتصادی است.

    کلیدواژگان: پدیدآورنده، پدیدآورندگی، تعلق اولیه اثر، حقوق معنوی، شخص حقوقی
  • علی اسماعیلی، علی اکبر گرجی ازندریانی*، سعیدرضا ابدی صفحات 39-63

    وجود احزاب سیاسی یکی از ضروریات انتخابات کارآمد است زیرا برگزاری انتخابات با محوریت احزاب باعث پخته تر شدن برنامه های اداره کشور می گردد و از تعداد غیرمعقول نامزدها کاسته می-شود. بنابراین نظام انتخاباتی حزبی بر نظام انتخاباتی غیرحزبی برتری دارد. حال پرسش این است که الگوی مطلوب تعامل بین نظام حزبی و انتخابات چیست؟ با توجه به اینکه تاکنون تحقیقی تحت این عنوان انجام نگرفته بنابراین بررسی این موضوع اهمیت دارد. این تحقیق از روش توصیفی -تحلیلی استفاده می نماید. یافته های تحقیق نشان می دهد که از جنبه تعداد احزاب، نظام چندحزبی مطلوب ترین شکل تعامل احزاب و انتخابات است زیرا باعث مشارکت حداکثر گرایش-های سیاسی در انتخابات می شود، اما از جنبه ثبات دولت نظام دوحزبی مطلوب ترین شکل تعامل است. مدل نظام تک حزبی و دو حزبی با غلبه یک حزب، شکل غیردموکراتیک تعامل احزاب و انتخابات است. ارتباط بین تعداد احزاب و نظام انتخاباتی تحت عنوان «قاعده دوورژه» توجیه شده است که این قاعده محل بحث و اختلاف است. الگوی مطلوب تعامل احزاب و انتخابات همچنین شامل مشارکت احزاب در مدیریت انتخابات، نظارت بر انتخابات و معرفی نامزدها انتخاباتی است تا انتخابات به شکل سالم برگزار گردد. در بحث نظام مالی انتخابات، الگوی مطلوب تعامل شفافیت و کنترل هزینه های احزاب سیاسی از طریق تعیین محدودیت ها و ممنوعیت های هزینه انتخاباتی و الزام به افشا و گزارش دهی است.

    کلیدواژگان: انتخابات، احزاب، الگوی تعامل، تعداد احزاب، ساختار احزاب
  • محمد جوان مفرد*، حسن بادینی صفحات 65-90
    قراردادها به عنوان مهمترین ابزار تخصیص منابع و توزیع ارزش های اقتصادی همواره به دلایلی همچون محدودیت های عقلانی، هزینه های معاملاتی و عدم تقارن اطلاعات واجد خلاء و سکوت های قراردادی هستند. از میان رویکردهای مختلفی که در مقام تکمیل و تفسیر قرارداد بر می آیند، تکمیل قراردادها مبتنی بر اصول تحلیل اقتصادی حقوق، منبعث از سنتز حقوق و اقتصاد، موجبات افزایش کارایی، بهینگی و جلوگیری از بروز رفتارهای فرصت طلبانه را فراهم می آورد. امکا ن سنجی اعمال این رویکرد در رویه قضایی و چالش ها و محدویت های بهره گیری از آن پرسشی مهم و اثرگذار در نحوه تکمیل کارآمد قراردادها است. به جهت وجود مبانی نظری و بازوهای اعمال این شیوه تکمیلی، به خصوص نهاد شروط ضمنی، امکان بهره گیری از این رویکرد نوین در عرصه قراردادها فراهم است. علاوه بر بهره گیری قاضی از مبانی و ابزارهای اعمال رویکرد تحلیل اقتصادی ، رویکرد اقتصادی و آثار آن در تفسیر و تکمیل قراردادها در جریان دادرسی باید به یک «وضعیت ذهنی» برای قاضی در صدور آرایی مبتنی بر کارایی و بهینه گرایی تبدیل شود. بهره گیری ازظرفیت قوانین تکمیلی، از طریق تقنین قواعد تکمیلی جدید مبتنی بر اصول کارایی و بهینگی و اصلاح قوانین قدیمی می تواند موجبات بهبود کارکرد قراردادها، کاهش هزینه های دادرسی، صدور آرای پیشرو و مبتنی بر عدالت قضایی و تخصیص بهینه منابع و ریسک قراردادی در تکمیل قراردادها را فراهم آورد. علی رغم محدودیت ها و موانع موجود برای استفاده از رویکرد تحلیل اقتصادی در رویه قضایی ایران، شرایط اعمال و استفاده از این رویکرد در رویه قضایی وجود داشته و سوابقی نیز در این موضوع پدیدار است.
    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی حقوق، تکمیل قرارداد، کارآمدی، قواعد تکمیلی، شرط ضمنی
  • نسرین مهرا، حسین خاکساری نوری* صفحات 91-116

    بزه دیدگان به عنوان عضو فراموش شده عدالت جنایی، در کنار بزه دیدگی مستقیم ناشی از جرم ممکن است در فرایند کیفری نیز با مشکلاتی همراه شوند. این مسیله که ناشی از برخورد نامناسب نهادهای کیفری با بزه دیده است، تحت عنوان بزه دیدگی دومین مطرح می شود. به عبارت دیگر، بزه دیدگی دومین مهم ترین خلاهای ساختاری در فرایند کیفری است که دسترسی به عدالت را به چالش می کشد. با این حال، بزه دیدگی دومین برای برخی از بزه دیدگان نمود بیش تری دارد که از آن جمله می توان به زنان بزه دیده اشاره کرد. با توجه به اهمیت بزه دیدگی زنان و توجه به این مسیله که زنان از اقشار آسیب پذیر جامعه و بزه دیدگان مستعد محسوب می شوند، این پژوهش درصدد است تا مهم ترین موانع دسترسی به عدالت را برای زنان بزه دیده جرم سرقت در دادسرای ناحیه 15 شهر تهران بررسی کند. از این رو، از میان کلیه زنان بزه دیده جرم سرقت در دادسرای ناحیه 15، 384 نفر به عنوان حجم نهایی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته است که روایی و پایایی آن تایید شد. یافته های آزمون تی نشان می دهد که پنج متغیر پژوهش شامل عدم به رسمیت شناختن بزه دیده، عدم تامین امنیت، عدم حمایت روانی، عدم حمایت مادی و رفتار نابرابر دارای نمره ای بالاتر از میانگین هستند و از این رو، تمامی متغیرها جزء مشکلات اصلی زنان بزه دیده محسوب می شوند. با این حال، از بین پنج متغیر یاد شده به عنوان مهم ترین مشکلات زنان بزه دیده، رفتار نابرابر رتبه یک و عدم حمایت مادی رتبه آخر را کسب کرد.

    کلیدواژگان: زنان بزه دیده، دسترسی به عدالت، بزه دیدگی دومین، آزمون تی
  • مرتضی جمشیدی، محمدابراهیم شمس ناتری* صفحات 117-137

    در بین علمای حقوق و قضات در خصوص جرایم مرتبط و قواعد حاکم بر آن به علت سکوت مقنن اختلاف عقیده است. جرایم مرتبط شامل ارتکاب دو یا چند رفتار مجرمانه که دارای عناصر متشکله و مستقل توسط مرتکب می باشد که مصادیق متعددی از این قبیل جرایم در مقررات کیفری ایران از جمله قانون مجازات اسلامی بیان گردیده، در برخی از این مقررات مقنن ضمن بیان مصادیق، قاعده تعیین کیفر آن را نیز بیان داشته به این ترتیب که مشمول مقررات تعدد جرم، یا اینکه آن را جرم واحد با کیفر واحد و در برخی دیگر فقط به ذکر مصادیق آنها اکتفا نموده بدون آنکه قاعده تعیین کیفر آنها را بیان نمود باشد.بنابراین در مواردی که قانونگذار در خصوص تعیین کیفر این دسته از جرایم مرتبط سکوت کرده، چالش-های در حقوق کیفری و رویه قضایی در طول سالیان متمادی از جمله بیان مصادیق متفاوت در مقررات جزایی، عدم تعیین قاعده یکسان در تعیین کیفر نسبت به این دسته از جرایم، ارایه نظریات مشورتی متفاوت از سوی اداره حقوقی، صدور احکام متفاوت از مراجع قضایی و ایجاد اطاله دادرسی در رسیدگی های قضایی ایجاد می نماید. در این مقاله ضمن بیان چالش ها و بررسی راهکارهای مناسب به ارایه پیشنهادات اجرایی مربوط به این بحث می پردازیم.

    کلیدواژگان: تعدد جرم، جرایم مرتبط، چالش ها، راهکارها
  • محمدحسین رمضانی قوام آبادی، سیده سارا میریان* صفحات 139-166

    تغییرات اقلیمی، به مثابه یکی از مهم ترین معضلات عصر حاضر، صدمات بسیاری را بر تحقق حق های بشری وارد می نماید. رابطه این دو مقوله، اگرچه در منابع اصلی و الزام آور حقوق بشری ذکر نشده است، اما با نگاهی عمیق تر به نتایجی که این معضل جهانی به بار می آورد، می توان دریافت که امروزه رابطه بسیار مهمی میان امکان تحقق حق های بشری و تغییرات آب وهوایی وجود دارد. این امر، هم حق های فردی و هم جمعی بشری را متاثر خواهد کرد، موانع زیادی در راه تحقق آن ها ایجاد می کند و مسایلی را پیش می کشد که مواجهه با آن ها نیازمند بررسی حق های بشری با نگاهی جدید است. در این حوزه، رویه دولت ها و محاکم بین المللی نیز قابل توجه و مهم است. با توجه به این نکات، مقاله حاضر، با بررسی اسناد و رویه های موجود و نیز با توجه به ابعاد گوناگون زیست انسانی، تاثیرات متعدد تغییرات اقلیمی بر تحقق حق های مختلف بشری را مورد بررسی دقیق قرار خواهد داد و تلاش خواهد داشت تا بحران های حقوق بشری متاثر از این امر را که در مباحث غال حقوق بشری مغفول واقع شده اند، برجسته نماید تا بتوان به مسیله تحقق حقوق بشر در عصر حاضر، نگاهی واقع بینانه تر داشت.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، حقوق محیط زیست، پناهندگی اقلیمی، حقوق مردمان بومی
  • مهدی موحدی محب* صفحات 167-189

    در فقه امامیه، انشای صیغه طلاق درحضور دو شاهد عادل، شرط انعقاد آن دانسته می شود. از سوی دیگر، اخذ گواهی عدم امکان سازش و ثبت واقعه طلاق و رجوع، الزامی قانونی بوده و متخلف، مستوجب مجازات. نوشتار حاضر، به این پرسش ها، پاسخ می دهد: آیا إشهاد، در انعقاد طلاق، موضوعیت دارد یا با تشریفات قانونی آن، قابل جایگزینی است؟ درمورد رجوع چطور؟ نتیجه عدم رعایت تشریفات قانونی مذکور چیست؟ ودرمقام پاسخ، با روش توصیفی تحلیلی ، ضمن مقایسه نقش إشهاد وتشریفات قانونی درساختار طلاق ورجوع و الزام به آن، بامطالعه مبانی فقهی و اصولی مساله وعنایت به مقاصد شریعت واهداف قانون گذار، به ارایه تصویری نو ومستند از چارچوب طلاق صحیح وبازترسیم نقش إشهاد درطلاق ورجوع پرداخته؛ مستند به ادله ای چون، ارشادی بودن امر به إشهاد، عدم موضوعیت آن، تعبدی نبودن مقوله طلاق، تبدل موضوع در مساله و هم سویی بیشتر با مقاصد شریعت، الزام به رعایت تشریفات قانونی را چهره ای روزآمد، منضبط و جامع تر از إشهاد و قابل جایگزینی با آن در طلاق معرفی کرده و طلاق بدون این تشریفات را، هم به دلیل مبغوضیت (از حیث سبب و مسبب) و هم به جهت کامل نبودن اجزاء و شرایط، جز درحالت اضطرار، باطل و بی اثر می داند. هم چنین، إشهاد مذکور در سوره طلاق، به یک معنا، ناظر به کل فرایند جدایی بوده و از همین رو، پس از هرسه فقره (طلقوهن، امسکوهن، فارقوهن)، آمده، اما به قرینه ادله لزوم احتیاط درفروج واعراض، ازعموم آیه شریفه دست برداشته، معتقدیم که اقتضای احتیاط یادشده، عدم سختگیری درانعقاد یابازگشت به زوجیت وتحقق رجوع، باکم ترین تشریفات است، بخلاف طلاق.

    کلیدواژگان: ثبت رسمی، دلالت نهی بر فساد، گواهی عدم امکان سازش، مقاصد شریعت، نظم عمومی
  • جواد حبیبی تبار*، مسلم موحدی فر صفحات 191-211

    نظریه نقض قابل پیش بینی به این مفهوم است که در قراردادهایی با تعهدات موجل هرگاه قبل از فرا رسیدن زمان اجرای تعهد ،به نحو قابل قبول و اطمینان بخشی،کاشف به عمل آید که متعهد در آتیه،نمی خواهد یا نمی تواند به تعهدات خود عمل نماید،متعهدله حق خواهد داشت،تعهدات متقابل خویش را معلق و تحت شرایطی به قرارداد خاتمه دهد. خاستگاه این نظریه حقوق اروپایی است و تا کنون به طور صریح وارد حقوق ایران نشده است. در امکان سنجی ورود این نظریه به حقوق ایران،عده ای آن را مخالف با اصل لزوم قراردادها می دانند. مفاد اصل لزوم قراردادها این است که هر یک از طرفین قرارداد نمی تواند به طور یکجانبه قرارداد را فسخ نماید مگر در مواردی که قانونا چنین اختیاری داشته باشد. نگارنده در این نوشتار در صدد آن است که با تبیین مفهوم این نظریه و کاربرد اصل لزوم قراردادها،عدم مخالفت نظریه نقض قابل پیش بینی با اصل لزوم قراردادها را به اثبات برساند.

    کلیدواژگان: نقض قابل پیش بینی، اصل لزوم قراردادها، تعهد، قرارداد
  • عباس رحیمی*، سید علی علوی قزوینی صفحات 213-235

    با اعلام ملی بودن زمین توسط سازمان جنگل ها و مراتع که در قالب صدور «برگ تشخیص» محقق می شود؛ اشخاص ذی نفع که خود را متضرر از این اقدام می دانند، مبادرت به اقامه دعوی اعتراض به تشخیص ملی بودن زمین در مراجع ذی‎صلاح می‎نمایند. موضوعی که در کتب حقوقی و مقالات مربوط به این حوزه کمتر به آن پرداخته شده این است که مدعی در این دعاوی چه کسی است؟ اشخاص یا دولت؟ و بر فرضی که اشخاص ذی نفع مدعی محسوب شوند؛ چه چیزی را باید اثبات کنند؟ نگارنده در نوشتار پیش رو با روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و آرای دادگاه ها در صدد اثبات این است که مدعی کسی است که خلاف محتوای برگ تشخیص اظهاری می نماید و صرف اثبات این که زمین موضوع دعوا مشمول تعریف عناوین چهارگانه مقرر در قانون ملی شدن جنگل ها نیست، برای تبدیل اراضی ملی به غیرملی کفایت می کند و نیازی به اثبات سابقه احیا قبل از سال 1341 نیست؛ گرچه اثبات سابقه احیا یعنی مصادیق احصا شده در تبصره سه ماده دوقانون مزبور باعث خروج اراضی ملی و تبدیل آن به مستثنیات قانونی می شود.

    کلیدواژگان: اراضی ملی، مستثنیات، تشخیص، دلیل، دعوی
  • محمدوزین کریمیان* صفحات 237-262

    بررسی سیر قانون گذاری راجع به تعریف و تعیین نظامات حقوقی فراگیر برای«موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی» - عنوانی که قانون گذار در قانون جدید محاسبات عمومی کشور (1366) ابداع کرد و آن را تعریف نمود (ماده 5) - مبین این است که هرچه زمان گذشته است، قانون گذار با گذراندن قانون های بعدی، بر ابهامات افزوده است تا این که در قانون مدیریت خدمات کشوری (1386) عنوان دیگری («موسسه یا نهاد عمومی غیردولتی») را ابلاغ و تعریف نمود (ماده 3). در مقاله حاضر استدلال شده است که نظر مشورتی اداره کل حقوقی و تدوین قوانین قوه قضاییه راجع به دامنه شمول عنوان «موسسه یا نهاد عمومی غیردولتی» نیز بر ابعاد سرگردانی عملی در اجرای قوانین حاکم بر این موضوع افزوده است. پیشنهاد متناظر با نتیجه این پژوهش، طراحی و تنظیم چارچوب نظری (تیوریک) نظام حقوقی تعریف، دسته بندی و طبقه بندی سازمان-های عمومی کشور و بر آن مبنا طراحی لایحه قانونی مبتنی بر مدل تیوریک مورد نظر و پیش بینی نسخ صریح شخصی- با نام بردن از تک تک ماده های قانونی قبلی (مورد تجزیه تحلیل در این مقاله) است.

    کلیدواژگان: سازمان های اداری ایران، موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، تعریف قانونی سازمان اداری، طرح علمی مبنا، نسخ صریح شخصی
  • مصطفی مظفری*، مرتضی میرزایی مقدم صفحات 263-284
    کارفرما در قراردادی که با پیمانکار منعقد می نماید عموما جبران کلیه خسارات ناشی از حوادث کار را به عهده پیمانکار می نهد. این موضوع نه تنها در قراردادهای مذکور رواج عرفی یافته است بلکه در برخی مقررات مانند شرایط عمومی پیمان نیز مورد اشاره واقع شده است. با این وجود رویه قضایی و دکترین حقوقی موضع واحدی در خصوص انتقال مسیولیت در این خصوص ندارد. برخی با استناد به اصل نسبی بودن قراردادها، ابراء مالم یجب، امری بودن قواعد مسیولیت و ارتباط ناگسستنی آن با نظم عمومی به ویژه در مواردی که حادثه ناشی از کار در حوزه حقوق کیفری قرار می گیرد و نیز حفظ حقوق حادثه دیده، توافق طرفین در انتقال مسیولیت را بی اثر دانسته و مسیولیت کارفرما را تابع قواعد تقصیر می دانند. حال آنکه به نظر برخی دیگر این توافق به دلایلی نظیر اصل آزادی قراردادها، اصل قابلیت انتساب قرارداد در برابر اشخاص ثالث، قیاس با عاقله و ضمان جریره موثر بوده و می تواند منجر به برایت کارفرما از مسیولیت شود. در داوری بین این دو دیدگاه می توان با استناد به واقعیات عملی قراردادهای پیمانکاری، طریق اولویت و جلوگیری از طرح دعاوی متعدد در محاکم، دیدگاه دوم را در انطباق بیشتر با اصول حقوقی و احترام به اراده افراد دانست.
    کلیدواژگان: اصل نسبی بودن قراردادها، اصل آزادی قراردادی، حوادث ناشی از کار، قرارداد پیمانکاری، شرایط عمومی پیمان
  • محمدقاسم تنگستانی*، محمدرضا رفیعی صفحات 285-304

    حسب بررسی نظرات شورای نگهبان در تطبیق مصوبات مجلس شورای اسلامی، افزون بر ایرادهای مغایرت با قانون اساسی و شرع، موارد ابهامی متعددی نیز توسط شورای نگهبان مطرح شده و مجلس نیز غالبا برای رفع این ابهام ها اقدام نموده است. طرح موارد ابهام توسط شورای نگهبان، در قانون اساسی و دیگر قوانین مربوط مورد تصریح قرار نگرفته است. پرسش اصلی این پژوهش این است که در مواجهه شورای نگهبان با ابهام مصوبات مجلس، بهترین گرینه پیش رو کدام است؟ در این نوشتار، با روش توصیفی- تحلیلی، تلاش بر این بوده است که با معرفی گزینه های بدیل، محاسن و معایب آنها تبیین شود و براساس مجموع مطالب بیان شده، پاسخ این پژوهش چنین است: نفی صلاحیت شورا در طرح ابهام و الزام بی چون وچرای مجلس به رفع این ایرادها، با عنایت به صلاحیت های قانونی این نهادها، گزینه های قابل دفاعی به نظر نمی رسند. ضمن اذعان به امکان طرح ابهام (به صورت مشخص و دقیق) توسط شورای نگهبان، مجلس هم باید امکان تبیین ملاحظات خود را داشته باشد تا اگر شورای نگهبان آنها را قانع کننده دانست، از نظر قبلی خود عدول کند؛ اما در غیر این صورت، مجلس موظف به رفع ابهام باشد. در هر حال، تدوین فرایند مربوط در قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی ضروری است.

    کلیدواژگان: اصل 94 قانون اساسی، شورای نگهبان، مجلس شورای اسلامی، ابهام، صلاحیت تطبیق مصوبات
  • میلاد سلطانی*، بهرام تقی پور، علیرضا صالحی فر صفحات 305-332
    حمل کالا با میزان محدود از طریق هواپیما با صدور راهنامه هوایی محقق می شود؛ هرچند در موارد نادر ممکن است، به علت حجم زیاد کالا، در قالب اجاره یک هواپیما (قرارداد چارتر) صورت بگیرد. در فرض نخست که مبتنی بر راهنامه است، باتوجه به موقعیت ضعیف طرف دوم قرارداد، چنین قرارداد حمل و نقلی تحت کنوانسیون ورشو و مونترال و حمایت های مبتنی بر آن ساماندهی می شود. برخلاف مورد دوم و قرارداد اجاره که نظام کاملا قراردادی حکم فرماست و قواعدی همچون کنوانسیون ورشو و مونترال جهت نظارت بر قرارداد وجود ندارد.طبق همین تفاوت، جریان داوری در هریک متفاوت است. چراکه در فرض اول، قانون ماهوی و شکلی حاکم، خواهان داوری و سایر موارد از سوی کنوانسیون تعیین شده است و گویی شکل محدودی از اراده در داوری پذیرفته شده است. در مقابل، داوری تحت چارتر براساس قدرت چانه زنی برابر طرفین و آزاد از شروط و محدودیت های فرض اول است. بنابراین طرفین قرارداد قانون ماهوی، آیین شکلی داوری و دادگاه پشتیبان را تعیین می نمایند. همچنین متصدی حمل ونقل هم می تواند خواهان داوری در قرارداد چارتر باشد. پرواضح است در این مسیر شباهت های وجود دارد. از جمله این تشابهات علاوه بر الزامات قوانین ملی همچون اصل 139 در رابطه با داوری اموال دولتی در ایران، می توان به داوری پذیری قرارداد حمل کالا چه در راهنامه و چه در چارتر اشاره کرد. باتوجه به تفسیر موسع از مفهوم کالا در کنوانسیون ورشو و مونترال، قلمرو گسترده ای از جمله کالای خطرناک و اجساد انسان تحت داوری راهنامه و چارتر قرار می گیرد. بر همین اساس قرارداد حمل هر کالایی داوری پذیر است.
    کلیدواژگان: راهنامه، چارتر، حمل هوایی، شرط داوری، کالا
  • مهدی ملائی* صفحات 333-360
    انرژی نقش مهمی در تجارت و اقتصاد جهانی دارد و رعایت قواعد رقابت در بازارهای آن، امری اساسی و ضروری است. وجود رفتارها و موقعیتهای ضدرقابتی در بازارهای جهانی انرژی، به هر دلیل که بوجود آمده باشد، باید به رسمیت شناخته شود. آنچه حایز اهمیت است اتخاذ سیاستهای رقابتی متناسب، در راستای خنثی نمودن پدیده مزبور و ترویج رقابت است. تنوع فعالیت های حوزه انرژی و رفتارهای ضد رقابتی موجب شده، سیاستهای رقابتی گوناگونی در سطح ملی و بین المللی جهت مقابله مستقیم یا غیر مستقیم با رویه های ضد رقابتی، به منظور تسهیل رقابت و تحقق آن، از سوی کشورها و جامعه بین الملل تدوین گردد. البته حقوق رقابت بین الملل انرژی تنها به اقدامات حقوقی بسنده نکرده بلکه از سیاستهای حقوقی، رقابتی، اقتصادی و مدیریتی را همانطور که در شان اقتصاد انرژی است، چه در عرصه داخلی و چه در سطح بین المللی، بهره مند می شود. در این مقاله مختصری از سیاستهای رقابتی به رشته تحریر در میآید. بر این اساس، سیاستهای رقابتی انرژی در سطح ملی، فراملی و بین المللی، مورد بررسی قرار میگیرد.
    کلیدواژگان: رویه های ضد رقابتی، بازارهای جهانی، انرژی، سیاست رقابتی، قانون
  • نوروز کارگری* صفحات 361-386
    امروزه اقدامات تروریستی به عنوان اقداماتی جهانی تا حدی گسترش یافته است که جهان را به طور کلی درگیر کرده است. اقدامات تروریستی 11 سپتامبر 2001 در سطح بین المللی آغاز راهی بود برای برخوردهای قهرآمیز و شروعی بود برای جنگ افروزی و همزمان منجر به قوانین سخت گیرانه ای در سطح داخلی شد که بسیاری از مرزهای حقوق کیفری را جابجا کرد با این حال نتوانست باعث جلوگیری از این حوادث شود کما آنکه نسخه مدرن خشونت و وحشیگری را در چند سال اخیر در قالب گروه ترورریستی موسوم به داعش شاهد بودیم. این واقعیت گویای آن است که برخورد راه قابل اطمینانی برای مقابله با حوادث تروریستی نیست و دیدگاه های نرم جرمشناسی می تواند به صورت موازی مورد استفاده قرار گیرد تا اینکه امید به مقابله با اندیشه های تروریستی را قوت بخشد. پژوهش حاضر به شیوه تحلیلی با نگاهی به برخی از نظریه های جرم شناسی انجام گردیده است و آنچه که در نهایت از آن به دست می آید این واقعیت است که با فراهم کردن زمینه های یکدستی و اجتناب از بیگانه گرایی در جامعه می توان زمینه های گفتگو و اعتراض را به گونه ای فراهم کرد که خشونت جای خود را به اعتراض مدنی بدهد.
    کلیدواژگان: تروریسم، جرمشناسی، بیگانه گرایی، اعتراض مدنی، خشونت
  • امیر کیانی، مهدی اسماعیلی*، حسن حاجی تبار فیروزجایی صفحات 387-412

    در سالیان اخیربدلیل افزایش روزافزون جمعیت و گسترش شهر نشینی و افزایش بی رویه ساخت و ساز, فضاهای سبز بویژه اراضی زراعی و باغی به شدت در معرض تخریب و تبدیل قرار گرفته اند. همچنین مالکین وصاحبان اراضی کشاورزی وباغی معمولا با انگیزه کسب درآمد بیشتر به دنبال تغییر کاربری این اراضی هستند؛ زیرا افزایش قیمت زمین ها و سود کم کشاورزی موجب تضعیف کشاورزی و تمایل به تغییر کاربری آن می گردد؛ درحالیکه زمین همیشه به عنوان ابزار مهم و با ارزشی در طول تاریخ مطرح بوده و دولت ها به اهمیت آن از نظر اقتصادی،سیاسی و اجتماعی واقف بودند و برای استفاده هرچه بهتر از آن به وضع قوانین و مقررات پرداخته اند. در راستای مبارزه با تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی سیاستی که مقنن اتخاذ نموده در قالب قلع و قمع بنا سیاستی سرکوب گرایانه است ولی حفظ کاربری اراضی کشاورزی، تنها با سیاست جنایی سزاگرایانه امکان پذیر نمی باشد و گواه این مطلب عکس های هوایی و آمارهااست که نشان دهنده سیر صعودی تغییر کاربری اراضی اراضی زراعی وباغی در حواشی کلانشهرهای کشور می باشد. البته منظور حذف پیشگیری کیفری در مبارزه با این جرم نیست بلکه باید در کنار آن با پیشگیری وضعی و اجتماعی از گرایش افراد به تغییر کاربری اراضی زراعی جلوگیری کرد. بر این اساس دراین پژوهش با روش توصیفی _ تحلیلی و با نگاهی جرم شناسانه، ابتدا به علت شناسی و سپس به ارایه راهکارهای پیشگیری از جرم تغییر کاربری اراضی زراعی پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: پیشگیری، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری وضعی، تغییر کاربری
|
  • Pejman Mohammadi * Pages 11-37

    Perhaps, it seems that in a period, when the discussion of authorship of computer, machine and artificial intelligence is strongly underway, to ask and skepticism about authorship of legal persons not so acceptable acceptable, However, this is important for variety of reasons. In Iranian law, legal person regularly can have except in some cases, on legal or charter bases, any rights and duties that human can have. Is this enforceable about authorship ? In nowadays, creating and public exploitation of the most of works need to investment and a lot of money which makes creation of works expensive that natural persons, regularly haven’t possibilities, money and time for doing this actions. The work creation industry, has imposed itself to legal systems. In addition to this, legal entities are doing all of steps of creation, reproduction, supply and distribution of works alone or with participation of natural or other legal persons. In any case, these legal persons are direct or indirectly interested in supporting authors. Many legal entities are inherently established for creation of works (universities).However, it can be asked if the legal person who lacks spirit and creativity can be the author of work ? In many countries, authorship depend on creativity that is immaterial and special to human but, ruling of Iranian copyright law (1969) isn’t far from ambiguity.Practical realities, have imposed the necessity of recognition of concept of primary owner or first ownership. Today, the Poetic concept of Authorship is in transition to an economic concept.

    Keywords: Author, Authorship, First Ownership, Legal Person, Moral Right
  • Ali Esmaeeli, Aliakbar Gorjiaznadryani *, Saeed reza Abadi Pages 39-63

    The existence of political parties is one of the necessities of efficient elections, because holding elections with a focus on parties will make the programs of governing the country more mature and reduce the unreasonable number of candidates. the party electoral system is superior to the non-party electoral system. Now the question is what is the optimal pattern of interaction between the party system and the elections? Given that no research has been done under this title so far, it is important to investigate this issue. This research uses descriptive-analytical method. Findings show that number of parties, multiparty system is the most desirable form of interaction between parties and elections because it causes maximum participation of political tendencies in elections, but government stability, bipartisan system is desirable form. Is interaction. The model of a one-party, two-party system with one party winning is an undemocratic form of party-election interaction. The relationship between the number of parties and the electoral system has been justified under the heading of the "bipartisan law", which is the subject of controversy. The desired pattern of interaction between parties and elections also includes the participation of parties in the management of elections, election monitoring and the introduction of candidates so that elections are held in a healthy manner. In the discussion of the electoral financial system, the preferred model is the interaction of transparency and control over the expenses of political parties by setting restrictions and prohibitions on election expenses and the obligation to disclose and report.

    Keywords: Elections, Political Parties, model of interaction, number of parties, party structure
  • Mohammad Javan Mofrad *, Hasan Badini Pages 65-90
    Contracts, as the most important tool for resource allocation and distribution of economic values, have always had gaps and contractual silence because of some reasons such as rational constraints, transaction costs and information asymmetry. Contractual parties’ disagreement on how to complete these gaps has led to many lawsuits, which have required judicial bodies and judges to complete or interpret the contracts. Among many different approaches (schools of thought) which attempts to complete or interpret contracts, economic analysis of law, which is generated from the synthesis between law and economics, focuses on completing contractual silence based on increasing efficiency, optimism and avoiding opportunistic behaviors. In addition to judges benefiting from the fundamentals and implementing tools of economic analysis approach, this approach and its effects on interpreting and completing contracts during court procedure needs to become a state of mind for the judge when issuing awards based on efficiency and optimism. Reducing court procedure costs, issuing pioneers awards based on judicial justice and efficient allocation of resources and contractual risks are only some of the prominent effects of economic analysis of law approach. Scrutinizing the Iran’s law system shows that in spite of exciting limitations and burdens, the condition for implementing and benefiting from this approach has been presented in the judicial procedure and there are evidences available regarding this subject matter. Also there is a vital requirement to design efficient default ruled due to manage and judge efficiently.
    Keywords: Economic analysis of law, Gap filling, Efficiency, Default rules, Implied terms
  • Morteza Jamshidi, MohammadEbrahim Shams Natari * Pages 117-137

    Considering Connected Crimes, there is disputes among Law experts and judges as the legislators has neglected them. Connected crimes include committing two or more offending behaviors which have independent components, and several instances of this type of crimes were stated in Iran Penal code including Islamic Penal Code. In some regulations, the legislators stated the case and the rules for passing a sentence, therefore, in some cases it is regarded as one crime with one penalty and in some examples, they just stated the instances without referring to the rules for passing a sentence. As a result, whereas the legislators have ignored the rules for passing sentence for connected crimes, a lot of challenges in penal code and judicial precedent were made in many year including stating different proofs in penal rules, not designating a uniform principal for passing a sentence for this type of crimes, presenting different counselling ideas by the Law departments, issuing different judgements by the judicial authorities and prolongation of hearing. In this article, the writers will state the challenges, investigate the proper solutions and offer executive

    Keywords: Plurality of crimes, connected crimes, challenges, solutions
  • MohammadHossein Ramezani, SEYEDEH SARA MIRIAN * Pages 139-166

    Climate change, as one of the most important problems of the present age, causes a lot of damage to the realization of human rights. The relationship between these two categories, although not mentioned in the main and binding sources of human rights, but with a deeper look at the consequences of this global problem, we can see that today there is a very important relationship between the possibility of human rights and climate change. This will affect both individual and collective human rights, create many obstacles to their realization, and raise issues that require addressing human rights in a new light. In this area, the practice of states and international courts is also significant. With regard to these points, the present article, by considering the existing documents and procedures and the various aspects of human life, in order to take a more realistic view of the issue of the realization of human rights in the present age, will examine the effects of climate change on the realization of various human rights and will try to Highlight human rights crises affected by this phenomenon and have been overlooked in its basic discussions.

    Keywords: climate change, Human right, International environmental law, Indigenous peoples', Rights, Climatic asylum
  • Mahdi Movahedi Moheb * Pages 167-189

    In Imami jurisprudence, the composition of the form of divorce in the presence of two just witnesses are considered a condition for its conclusion. On the other hand, obtaining a certificate of impossibility of settling and registering a divorce and remarriage is a legal obligation and the offender is subject to punishment. The present article answers these questions: Is testimony relevant in concluding a divorce or can it be replaced by its legal formalities? What about the referral? What is the result of non-observance of the mentioned legal formalities? In response, by using the descriptive-analytical method, while comparing the role of testimony and legal formalities in the structure of divorce and recourse to it, by studying the jurisprudential principles of the issue and observing the purposes of Sharia and the goals of the legislator, to present a new and documented picture of correct divorce. And redraws the role of testimony in divorce and recourse؛ Documented with arguments such as the instruction of the matter to be testimoned, its non-subjectivity, the non-devotional nature of divorce, the conversion of the issue into a matter and therefore, after all three clauses (Talaqohn, Amskoohn, Farquhn), But in view of the reasons for the necessity of caution in Foruj and Araj, we give up the generality of the holy verse and we believe that the necessity of the mentioned precaution is not to be strict in concluding or returning to the marriage and fulfilling the recourse, with the least formalities, unlike divorce.

    Keywords: Implication for corruption, Intuition, Maghased-al-sharia, revocation, public order
  • Javad Habibitabar *, Moslem Movahedifar Pages 191-211

    Anticipatory breach theory means that in contracts with protensive obligations, whenever, before the time of fulfillment of the obligation, in an acceptable and reliable manner, it is discovered that the obligor in the future does not want or can not fulfill its obligations, the obligee will have the right to suspend his mutual obligations and terminate the contract under certain conditions.The origin of this theory is European law and so far it has not been explicitly entered in Iran law. In feasibility study of the entrance this theory into Iran law, some consider it contrary to the principle of the unilateral irrivocability of contracts. the principle of unilateral of contract is that each party to the contract may not terminate the contract unilaterally , except in cases where it has such legal authority. In this article, the author seeks to specify the concept of this theory and the application of the principle of unilateral irrivocability of contracts, to prove that the theory of anticipatory breach does not contradict the principle of unilateral irrivocability of contracts.

    Keywords: anticipatory breach, principle of unilateral irrevocability, obligation, contract
  • Abbas Rahimi *, Sayyed Ali Alavi Qazvini Pages 213-235

    By announcing the nationalization of land by the Forest and Pasturage Organization, that, it is created in the form of a "recognition document"; the beneficiaries who believed themselves to be suffering from this action, they bring an action as protest to the nationalization recognition of land in competent authorities. The subject that in the legal books and articles related to this area are less considered with, it is that, who is plaintiff these claims? Are they individuals or state? And on the hypothesis that the beneficiary persons are considered plaintiff; what should they prove? The author in the present paper with a descriptive and analytical method, using library resources and verdicts of the courts, seeks to prove that the claimant is who to announce the opposite of the content of the recognition document and simply proving that the disputed land is not considered subject to fourfold titles in the land nationalization law that is enough for changing land nationalization to denationalization and it does not need to prove the recovery record before 1341 year; although proving of recovery record, that is, the examples of the explained in the third waver of the second article of that law will lead to egress national land and transform it into legal exceptions.

    Keywords: national lands, exception, reason, recognition, complaint
  • Mohammad Vazin Karimian * Pages 237-262

    reviewing the trend of legislation for the definitions and planning comprehensive legal system for the designation of Nongovernmental Public Institutions and Organizations reveals that passing act after act, has increased the ambiguity of the legal nature of this title. Iran’s legislature invented and defined this title, in the Public Auditing Act, 1366 )Article 5 (. In the continuing this legislative trend, Iran’s legislature has invented and has defined the title of Nongovernmental Public Organization or Institution in the Public Services Administrative Act, 1386 (Article 3). In this paper the advisory view of the Office of Legal Affairs and Codification of Acts - one of the organizational units of the Judiciary Power in Islamic Republic of Iran - has been analyzed and the conclusion of this analysis is that the view increased the actual ambiguity in the course of the implementation of the acts governing the subject. The prescription of this article is planning and regulating the theoric legal framework for defining and classifying the public Organizations of the country and based on this framework, planning a comprehensive act for the subject.

    Keywords: Iran&rsquo, s administrative organizations, Non governmental Public Institutions, Organizations, legal definition of the administrative organization, comprehensive scientific plan, explicit abolition of an article of an act
  • Mostafa Mozafari *, Morteza Mirzaei Moghadam Pages 263-284
    The employer, in the contract with the contractor, the general make him responsible for compensation of all losses caused by work-related accidents. This issue is not only common in those conventions, but also in some regulations, such as the general conditions of the treaty. However, judicial and legal doctrine does not have a single position on the transfer of responsibility in this regard. Some, by referring to the principle of the relative validity of the contracts, waiving have no cause, be imperative of the rules of liability and its inextricable link with the public order, especially in cases where the incident arising from work in the field of criminal law, and the protection of the rights of the accident occurred, the parties agree The transfer of responsibility is considered to be ineffective and the employer's responsibility is subject to the rules of fault. However, according to others, this agreement is effective for reasons such as the principle of freedom of contract, the principle of the ability to assign a contract to third parties, the analogy with the “aqele and zaman jarire”, and removes the responsibility of the employer. In judging between these two points, one can consider the second view in conformity with the principles of the law and respect for the will of the individuals, by referring to the practical facts of the contracts, by prioritizing and avoiding multiple litigation in the courts.
    Keywords: the principle of privity of contract, The rule of contractual freedom, work-related accidents, contracting contracts, general conditions of the Treaty
  • MohammadGhasem Tangestani *, MohammadReza Rafei Pages 285-304

    According to the opinions of Guardian Council in controlling the acts of the Islamic Consultative Assembly, in addition to objections to the constitution and sharia, several ambiguities have been raised by the Guardian Council, and the Assembly has often taken action to resolve these ambiguities. It should be noted that the Council has not specified competence about ambiguities in the constitution and other related laws. The main question of this research is that in the face of the Guardian Council with the ambiguity of parliamentary acts, what is the best way forward? In this article, with a descriptive-analytical method, an attempt has been made to explain their advantages and disadvantages by introducing alternative options. Based on the above, the answer of this research is as follows: denying the authority of the council in announcing ambiguous objections and the unreasonable obligation of the parliament to eliminate these objections, considering the legal competencies of these institutions, do not seem to be defensible options. While acknowledging the possibility of ambiguous objections (clearly and precisely) by the Guardian Council, the parliament should also be able to explain its considerations so that if the Guardian Council finds these considerations convincing, it will deviate from its previous view; Otherwise, the parliament is obliged to resolve the ambiguity. In any case, it is necessary to formulate the relevant process in the Act of Procedure of the Islamic Consultative Assembly.

    Keywords: Principle 94 of the Constitution, Guardian Council, Islamic Consultative Assembly, Ambiguity, Competence to Controlling Regulations
  • Milad Soltani *, Bahram Taghipour, Alireza Salehyfar Pages 305-332
    By issuing an airway bill, air carriage of cargo with small quantities occurs; however, in fairly rare situations, due to the large volume of cargo, it dose in the form of charter contract. When airway bill is used, it is supposed that the one party is in a weak position; therefore, such carriage is monitored under the warsaw and montreal conventions. Unlike the charter, completely contractual. According to this disparity, arbitration is different. So in the first case, the substantive law, the applicable law (determination of the competent court), arbitration and other cases are determined by the convention. It is as if a limited form of autonomy is accepted in arbitration. In contrast, charter based on equal bargaining power, is free from the terms and restrictions. Therefore, the parties themselves determine the substantive law, the form of arbitration, the supporting court. Airlines can start arbitration in the charter contract as well. It is far clear that there are similarities between airway bill and charter. Among these similarities, the requirements of national laws such as article 139 regarding the arbitration of state property in iran is essential. The arbitrability of air cargo carriage of contracts for, whether charter or airway bill is the same. Based on the broad interpretation of the concept of cargo in the warsaw and montreal conventions, a wide territory, including dangerous goods and human corpses encompass. The present article examines these similarities and differences.
    Keywords: Airway bill, charter, air carriage, arbitration, cargo
  • Mahdi Mollaei * Pages 333-360
    Energy plays an important role in world trade and economy, and compliance with the rules of competition in its markets is essential.The existence of anti-competitive behaviors and situations in global energy markets, for whatever reason, must be recognized. What is important is the adoption of appropriate competition policies in order to neutralize this phenomenon and promote competition. The diversity of energy activities and anti-competitive behaviors have led to the development of various competitive policies at the national and international levels to directly or indirectly counter anti-competitive practices, in order to facilitate competition and its realization, by countries and the international community. . Of course, international energy competition law is not limited to legal measures, but also benefits from legal, competitive, economic and managerial policies, as is the dignity of the energy economy, both domestically and internationally. This article gives you a brief overview on competitive policies. Accordingly, competitive energy policies at the national, transnational and international levels are examined.
    Keywords: Anti-competitive practices, global markets, Energy, Competitive politics, Law
  • Nourooz Kargari * Pages 361-386
    Nowadays the terrorist acts as global acts have spread as to involve all the world. Terrorist acts in September 11 2001 was a start point to vilolent reactions in the world and was the beginning of intense encounter and resulted in passing the strict statutes in countries which changed the boarders of criminal law but could not prevent these kind of actions. Emerging ISIS, as the modern version of violence and bestiality, may be a good reason to prove this idea. This fact indicates that the suppression would not be a reliable way to combat the terrorism and the soft view of criminology can be used as parallel to empower the hope for combating terrorism. This survey has been done analytically and has had a look to some of the theories of criminology and finally has achieved to this conclusion that by providing the uniformity and avoiding alienation, the bases of dialogue and civil protest could be established and the violence would be replaced by civil protest.
    Keywords: Terrorism, Criminology, alienation, civil protest, Violence
  • Amir Kiani, Mahdi Esmaeli *, Hasan Hajitabar Firozjaei Pages 387-412

    In recent years due to increasing the population day to day expanding urbanization and immethodically increasing of constructions green spaces specially farming lands and gardens are terribly getting destroyed and changed. because the increase of the land price and the low benefit of farming cause agriculture to be weakend and lead to the willingness of changing the land use.However the land has always been considered an important tool during the whole history and governments have been aware of its economical political and social importance and they have set rules and laws a way better use of them. Along with fighting against changing the Land use the policy that the legislator has chosen in the form of construction eradication is a suppressive one.But maintaining the use of farm Lands wont be possible just by relying on the criminal policy of repression and the witness to this subject are those aerial photographs and statistics which show the increasing trend of changing the farm Land and gardening use around the cities of our country.of course we don’t mean to eliminate the criminal prevention in fighting against this crime but also by the social and the situational prevention we can prevent peoples tendency toward changing the Land use.In this study by descriptive-analytical method first we will dealing with criminology then will propose prevention solutions of the crime of changing the use of farm Lands.

    Keywords: Prevention, Social prevention, Situational prevention, illegal changing the farmlands