فهرست مطالب

فصلنامه حیات
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 97، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی محمد مصدق راد* صفحات 1-7

    همه گیری کووید-19 از نظر جسمی، روحی- روانی، اقتصادی و اجتماعی به زندگی بسیاری از مردم آسیب رسانده و فشار زیادی به نظام سلامت وارد کرده است. بیماری کووید-19 موجب ابتلای 3/628 میلیون نفر و مرگ 6/6 میلیون نفر در جهان تا 3 نوامبر 2022 میلادی شد (1). این همه گیری نابرابری های شدید اقتصادی و اجتماعی را آشکار کرده و شکاف موجود ارایه خدمات به آسیب پذیرترین گروه های جامعه، از جمله زنان و دختران را افزایش داده است. مطالعات اولیه نشان می دهد که بیماری کووید-19 به مردان بیش از زنان آسیب رسانده است. میزان مرگ و میر مردان مبتلا به کووید-19 حدود 60 تا 80% بیش تر از زنان بوده است (2). با این حال، با افزایش شیوع و طولانی شدن دوره بیماری، اثرات آن بر زنان به طور فزاینده ای شدید می شود. این بیماری حقوق اساسی زنان و دختران را تضعیف کرد. آن ها به طور نامتناسبی از تبعیض، بی توجهی و سوء استفاده رنج می برند. مجمع جهانی اقتصاد در سال 2021 میلادی برآورد کرد که شکاف جنسیتی جهانی پس از همه گیری کووید-19 حدود 36 سال طول می کشد تا بسته شود (3). زنان حدود 70% کارکنان بهداشتی و درمانی را تشکیل می دهند (4). بنابراین، آن ها در معرض خطر بیش تر ابتلا به عفونت ویروس کووید-19 قرار دارند. همچنین، اقدامات قرنطینه منجر به نقص در مراقبت های سلامت جنسی، باروری و زایمانی، افزایش آزار و خشونت خانگی، افزایش بار کاری دختران و زنان در خانه و خروج آن ها از مدارس، دانشگاه ها و بازار کار شده است. به عبارت دیگر، اثرات ثانویه کووید-19، سلامت و زندگی زنان و دختران را تهدید می کند.

    کلیدواژگان: همه گیری کووید-19
  • الهام نیکخواه بیدختی، کوکب بصیری مقدم، موسی سجادی، مهدی بصیری مقدم* صفحات 8-21
    زمینه و هدف

    رفتارهای مرتبط با سلامتی افراد مبتلا به آنفارکتوس میوکارد به شدت تحت تاثیر درک از بیماری آن ها قرار دارد و آموزش یکی از روش های افزایش درک از بیماری به شمار می رود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف مقایسه آموزش چند رسانه ای با آموزش تلفنی بر درک از بیماری در مبتلایان به آنفارکتوس میوکارد انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در مورد 32 بیمار مبتلا به آنفارکتوس میوکارد مرخص شده در سال 1399-1398 در شهر گناباد و مشهد انجام گرفت. نمونه ها به روش در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه چند رسانه ای و تلفنی قرار گرفتند. محتوای مداخله شامل روند بیماری، علایم، پیشگیری و درمان و مراقبت های بعد از ترخیص بود. محتوای آموزشی یکسان بود و در گروه تلفنی به صورت مکالمه و در گروه چند رسانه ای به صورت فیلم، صدا و تصویر ارایه شد. پرسشنامه کوتاه درک از بیماری (Brief IPQ) در روز اول و هفته ششم بعد از ترخیص تکمیل شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 20 و با آزمون های Kolmogorov-Smirnov، مجذور کای، دقیق فیشر، تی مستقل، تی زوجی و آزمون Levene در سطح معناداری کم تر از 050/0 انجام یافت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره مولفه های درک از بیماری بعد از مداخله نسبت به قبل در بیماران هر دو گروه آموزش چند رسانه ای و تلفنی افزایش معناداری داشته است (050/0>p)، ولی در مقایسه بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد (050/0<p).

    نتیجه گیری

    هر دو روش آموزشی چند رسانه ای و آموزش تلفنی باعث ارتقای درک از بیماری در بیماران مبتلا به آنفارکتوس میوکارد می شود. لذا پیشنهاد می شود آموزش دهنده متناسب با تفاوت های فردی و امکانات آموزش گیرنده، نوع آموزش را انتخاب و مدیران سلامت، سیاست های مناسب را برای بهره مندی بیماران از مراقبت های پرستاری از راه دور پس از ترخیص اعمال کنند.

    کلیدواژگان: آنفارکتوس میوکارد، درک، پرستاری از راه دور، چند رسانه ای، تلفن، آموزش به بیمار
  • مسعود عبدالهی، منیر رمضانی، زهرا بافتی، سجاد حریمی، محمدرضا عسکری، محمد عبداللهی، عباس حیدری* صفحات 22-33
    زمینه و هدف

    امروزه سالمندی برای نظام های بهداشتی و مراقبتی به عنوان یک چالش مطرح شده و یکی از مهم ترین پیامدهای آن افزایش نرخ بستری مجدد است. بدین جهت تلاش ها برای کاهش نرخ بستری مجدد در تمامی کشورها در حال انجام است. در این راستا ابزار آمادگی برای ترخیص از بیمارستان برای درک میزان آمادگی بیماران برای ترخیص طراحی شد. لذا این مطالعه با هدف سنجش ویژگی های روان سنجی ابزار آمادگی برای ترخیص از بیمارستان انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه روش شناختی، تعداد 500 بیمار سالمند بستری در بیمارستان های آموزشی- درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد به روش نمونه گیری در دسترس در سال های 1400-1399 وارد مطالعه شدند. ترجمه ابزار به روش ترجمه- بازترجمه انجام گرفت. نسخه نهایی ابزار با انجام روایی (تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی) و پایایی (آلفای کرونباخ و آزمون دو نیمه کردن گاتمن) مورد روان سنجی قرار گرفت.

    یافته ها

    در تحلیل عاملی بار عاملی کلیه گویه های ابزار بالاتر از 3/0 بود و لذا همگی حفظ شدند. شاخص های کلی برازش ابزار بیانگر تایید مدل و برازش مطلوب آن است. ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه و ضریب همبستگی دو نیمه کردن گاتمن به ترتیب 92/0 و 86/0 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه ما از ساختار چهار بعدی این ابزار پشتیبانی کرد و مشخص شد که این ابزار از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است. بنابراین پرستاران و پزشکان می توانند از این ابزار به عنوان روش مناسبی برای اندازه گیری میزان آمادگی بیماران سالمند برای ترخیص و در نهایت رسیدن به یک انتقال ایمن از بیمارستان به منزل بهره ببرند.

    کلیدواژگان: سالمند، ترجمه، ویژگی های روان سنجی
  • زینب حیدری، سید حمید سیدباقری، پروین خلیلی، تابنده صادقی* صفحات 34-46
    زمینه و هدف

    با توجه به کاربرد رایحه درمانی به عنوان روش غیردارویی کنترل درد و محدودیت مطالعات در مورد تاثیر رایحه گل سرخ، این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر بوی شیر مادر و رایحه گل سرخ بر درد و گریه ناشی از خون گیری در نوزادان انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی متقاطع، تعداد 40 نوزاد بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان علی ابن ابی طالب (ع) رفسنجان به دو گروه مداخله شیر مادر و گل سرخ تقسیم شدند. در مرحله اول، 3 دقیقه قبل از خون گیری تا اتمام آن، نوزاد در مواجهه با پنبه آغشته به 2 سی سی شیر مادر در فاصله سه سانتی متری بینی قرار گرفت. در مرحله بعدی خون گیری، از پنبه آغشته به 2 قطره اسانس گل سرخ مشابه روش شیر مادر استفاده شد. برای نمونه دوم ترتیب مداخلات عوض شد. درد با ابزار NIPS و زمان گریه با کرنومتر توسط فردی که نسبت به گروه ها بی اطلاع بود محاسبه و داده ها در نرم افزار STATA نسخه 14 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره دو دوره برای درد، در گروه اول و دوم به ترتیب 33/2±75/3 و 70/1±30/4 بود و تفاوت معناداری بین دو گروه وجود نداشت (415/0=p). همچنین، میانگین و انحراف معیار نمره دو دوره برای طول گریه، در گروه اول و دوم به ترتیب 21/16±98/16 و 99/9±03/15 ثانیه بود و تفاوت معناداری بین دو گروه وجود نداشت (650/0=p).

    نتیجه گیری

    بوی شیر مادر و رایحه گل سرخ در کاهش درد نوزادان تاثیر مشابهی دارند و براساس شرایط می توان از هر یک از این روش ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: درد، گریه، نوزادان، رایحه درمانی، شیر مادر
  • سمیرا ختار، لیلا میرهادیان*، هما مصفا خمامی، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 47-60
    زمینه و هدف

    عوامل زیادی می توانند بر کیفیت زندگی مبتلایان به پر فشاری خون تاثیر بگذارند. شناسایی عوامل مرتبط با کیفیت زندگی می تواند به ارتقای آن در مبتلایان به پر فشاری خون کمک کند. این مطالعه با هدف تعیین نقش پیش بینی کننده پذیرش بیماری و عوامل فردی- اجتماعی بر کیفیت زندگی مبتلایان به پرفشاری خون انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع همبستگی و به صورت مقطعی در سال 1400-1399 در مورد 245 نفر از مبتلایان به پر فشاری خون مراجعه کننده به کلینیک فشار خون بیمارستان دکتر پیروز لاهیجان که به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند، انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه پذیرش بیماری و نسخه خلاصه پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت گردآوری و با استفاده از رگرسیون خطی چند گانه در سطح اطمینان 95% در نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت زندگی 18/12±32/65 (دامنه 100-0) و میانگین و انحراف معیار نمره پذیرش بیماری 98/4±83/31 (دامنه 40-8) بود. متغیر های جنس، وضعیت اشتغال، وضعیت تاهل، درآمد ماهیانه، شرایط زندگی با خانواده، سن و پذیرش بیماری، به عنوان عوامل پیش بینی کننده کیفیت زندگی در مبتلایان به پر فشاری خون شناخته شدند (001/0<p). با توجه به مقدار ضریب تعیین (401/0=R2)، حدود 40% تغییرات کیفیت زندگی، توسط متغیر های مدل نهایی رگرسیون خطی چند گانه تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    از آن جا که پذیرش بیماری و برخی متغیر های فردی- اجتماعی از عوامل موثر بر کیفیت زندگی مبتلایان به پر فشاری خون هستند، لذا تمرکز بر ارتقای پذیرش بیماری و توجه به مولفه های فردی- اجتماعی می تواند به بهبود کیفیت زندگی در مبتلایان به پر فشاری خون کمک کند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پذیرش بیمار از خدمات سلامت، پر فشاری خون
  • علی محمدپور، سمانه نجفی، جواد باذلی، مهناز پریمو* صفحات 61-76
    زمینه و هدف

    نوروپاتی دیابتی در 50% افراد مبتلا به دیابت دیده می شود و به بیماریی اطلاق می شود که تمام اعصاب از قبیل اعصاب محیطی، خودمختار و نخاعی را درگیر می کند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر گرما درمانی موضعی بر علایم بالینی نوروپاتی محیطی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام گرفته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی است که با شرکت 52 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو دارای نوروپاتی محیطی مراجعه کننده به کلینیک بیمارستان علامه بهلول گنابادی در سال 1397 انجام گرفته است. نمونه ها با روش تصادفی به گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. برای گروه مداخله گرما درمانی با هات پک دمای 40 درجه سانتی گراد روزی دو بار به مدت 20 دقیقه و برای یک هفته انجام یافت و در گروه کنترل سایر مراقبت های معمول مشابه گروه مداخله بوده است. جمع آوری داده ها با فرم اطلاعات جمعیت شناختی و بیماری و پرسشنامه NSS از طریق مصاحبه انجام یافت. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 23 و با سطح معناداری کم تر از 05/0 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات علایم نوروپاتی در گروه مداخله قبل و بعد به ترتیب 90/1±46/5 و 55/1±12/4 و کنترل قبل و بعد 53/1±88/4 و 52/1±08/5 بود که قبل از مداخله بین دو گروه تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد (23/0=p)، اما بعد از مداخله تفاوت آماری معنادار دیده شد (03/0=p). همچنین مقایسه اختلاف میانگین نمره دو گروه بعد از مداخله، تفاوت معناداری را نشان داد (001/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که گرما درمانی موضعی می تواند باعث بهبود علایم نوروپاتی دیابتی شود. از آن جا که این تکنیک به آسانی قابل آموزش و کم هزینه است، می توان از این روش در جهت کاهش هزینه های درمان و عوارض دارویی و همچنین ارتقای خودمراقبتی بیمار بهره برد.

    کلیدواژگان: گرما درمانی موضعی، نوروپاتی محیطی، دیابت ملیتوس نوع دو
  • معصومه جلیلی، شهناز کهن، محمدجواد طراحی، فاطمه ترابی* صفحات 77-88
    زمینه و هدف

    کووید-19 از جمله بحران هایی است که به شدت سلامت روانی مردم به ویژه سلامت روان زنان باردار را تهدید می کند. از طرفی قرنطینه کووید-19 می تواند بروز خشونت خانگی در زنان باردار را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از مطالعه حاضر تعیین شیوع خشونت خانگی در بارداری و عوامل پیشگویی کننده آن در همه گیری کرونا بوده است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی است که با نمونه گیری چندمرحله ای از 308 مادر نخست زا تحت پوشش مراکز جامع سلامت شهر اصفهان در سال 1400 با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و باروری و پرسشنامه استاندارد خشونت خانگی انجام گرفت. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 و با استفاده از آزمون ضریب همبستگی Spearman و آزمون های ناپارامتریک Mann-Whitney و Kruskal-Wallis انجام گرفته است.

    یافته ها

    2/19% مادران (59 نفر) خشونت خانگی را در طی دوران بارداری خود درک کرده بودند (کسب نمره 60 و بالاتر از پرسشنامه خشونت خانگی). شایع ترین تجربه خشونت (اعم از درک شده)، خشونت روانی با 4/74% (229 نفر) و پس از آن به ترتیب خشونت اقتصادی با 1/35 % (108 نفر)، خشونت جنسی با 2/17 % (53 نفر) و خشونت جسمی با 9/14% (46 نفر) بود. بین خشونت خانگی در بارداری با تعداد خواهر و برادر، رتبه تولد، سطح تحصیلات مادر و همسر و شغل همسر ارتباط معنادار یافت شد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    همه گیری کووید-19 زنان باردار را نسبت به خشونت خانگی آسیب پذیرتر کرده است. عوامل فردی و فرهنگی زیادی در بروز خشونت خانگی دخیل هستند. بعضی عوامل مانند سطح تحصیلات فرد، تحصیلات همسر و شغل پیشگویی کننده بروز رفتارهای خشونت آمیز می باشد. با شناسایی این عوامل و غربالگری خشونت خانگی در دوران بارداری می توان از رخداد رفتارهای خشونت آمیز توسط همسر و پیامدهای منفی خشونت خانگی بر مادر و جنین جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، خشونت شریک زندگی، کووید-19، باورهای مردسالارانه
  • فاطمه ابراهیمی، عزت جعفرجلال*، طاهره نجفی قزلجه، شیما حقانی صفحات 89-100
    زمینه و هدف

    تلاش برای بهبود کیفیت، موضوع مهم در نظام خدمات و مراقبت پرستاری است. همه گیری کووید-19 چالش های بزرگی را برای نظام های مراقبت های بهداشتی و به ویژه برای بخش های مراقبت ویژه ایجاد کرده است که می تواند در کیفیت مراقبت پرستاری ارایه شده به این بیماران موثر باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین کیفیت مراقبت پرستاری در پرستاران بخش مراقبت ویژه کووید-19 بوده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در سال 1401-1400 انجام یافت، 142 پرستار از بیمارستان های ولیعصر (ع)، امیرکبیر، امیرالمومنین (ع) و خوانساری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اراک به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسشنامه کیفیت مراقبت پرستاری Martins که شامل 25 سوال در هفت حیطه است، توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی Pearson انجام یافت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت مراقبت پرستاری 74/7±83/83 بوده است که با توجه با بالاتر بودن نسبت به نمره میانه ابزار (5/62) مطلوب ارزیابی می شود. سایر نتایج حاکی از آن بود که در میان مشخصات فردی پرستاران، کیفیت مراقبت پرستاری با نوع استخدام (003/0=p)، سن، سابقه کار و سابقه کار در بخش ویژه (001/0>p) ارتباط آماری معنادار داشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط معنادار بین کیفیت مراقبت پرستاری با نوع استخدام، سن و سابقه کار شرکت کنندگان در این پژوهش، توصیه می شود مدیران حوزه سلامت با لحاظ کردن تجربه پرستاران متبحر در بخش های ویژه، گامی موثر در تدوین سیاست های لازم در جهت ارتقای کیفیت مراقبت پرستاری بردارند.

    کلیدواژگان: کیفیت، مراقبت پرستاری، بخش ویژه، کووید-19
|
  • Ali Mohammad Mosadeghrad* Pages 1-7

    The COVID-19 pandemic has damaged the lives of many people physically, psychologically, and socio-economically, and put a lot of pressure on the health system. COVID-19 infected 628.3 million people and killed 6.6 million people in the world until November 3, 2022 (1). The pandemic has exposed vast economic and social inequalities and widened the existing gap in providing services for the most vulnerable people, including women and girls. Preliminary studies show that COVID-19 disease affects men more than women. The death rate of men infected with COVID-19 is about 60 to 80% higher than that of women (2). However, as the prevalence and duration of the disease increases, its effects on women become increasingly severe. This disease undermined the fundamental rights of women and girls. They suffer disproportionately from discrimination, neglect and abuse. The World Economic Forum estimated in 2021 that the global gender gap would take about 36 years to close after the COVID-19 pandemic (3). Women make up about 70% of healthcare workers (4). Therefore, they are at higher risk of contracting the COVID-19 infection. Also, quarantine measures have led to deficiencies in sexual, reproductive and maternal health care, increased domestic violence, the increased workload of girls and women at home and their withdrawal from schools, universities and the labor market. In other words, the secondary effects of COVID-19 threaten the health and lives of women and girls.

  • Elham Nikkhah Beydokhti, Kokab Basiri Moghadam, Mosa Sajjadi, Mahdi Basiri Moghadam* Pages 8-21
    Background & Aim

    Health-related behaviors of patients with myocardial infarction (MI) are highly affected by their illness perceptions, and education is one of the ways to enhance illness perception. Accordingly, the aim of this study was to compare the effect of multimedia and telephone education on illness perception in patients with MI after discharge.

    Methods & Materials: 

    A randomized clinical trial was conducted on 32 patients with MI who were discharged in 2019-2020 in Gonabad and Mashhad. The samples were selected by the convenience sampling method and randomly assigned to the multimedia or telephone groups. The educational content was similar for both groups, and was provided as a conversation for the telephone group, and as video, audio, and image for the multimedia group. The Brief Illness Perception Questionnaire (Brief. IPQ) was completed by the patients on the first day and the sixth week after discharge. Data were analyzed through the SPSS software version 20 using Kolmogorov-Smirnov test, chi-square test, Fisher's exact test, independent t-test, Paired t-test and Levene's test, at a significance level of P<0.05.

    Results

    The results showed that the average score for the components of illness perception after the intervention compared to before the intervention in the both groups had a significant increase (P<0.05), but no significant difference was observed in the comparison between the two groups (P>0.05).

    Conclusion

    Both multimedia and telephone training methods improve illness perception in the patients. Therefore, the trainer is suggested to choose the type of training according to individual differences and facilities of the recipient, and health managers should apply appropriate policies for patients with MI to benefit from telenursing care after discharge.

    Keywords: myocardial infarction, perception, telenursing, multimedia, telephone, patient education
  • Masoud Abdollahi, Monir Ramezani, Zahra Bafti, Sajad Harimi, Mohammadreza Askari, Mohammad Abdollahi, Abbas Heydari* Pages 22-33
    Background & Aim

    Today, ageing is a challenge for health and care systems, and one of its main consequences is an increase in the readmission rates. Therefore, in all countries, efforts are being made to reduce the readmission rate. The Readiness for Hospital Discharge Scale was designed to understand patients' readiness levels for discharge. This study was conducted to translate and evaluate the psychometric properties of the Readiness for Hospital Discharge Scale.

    Methods & Materials: 

    In this methodological study, a convenience sample of 500 elderly patients admitted to hospitals affiliated with Mashhad University of Medical Sciences was selected in 2020-2021. The instrument was translated using the forward-backwards method. The psychometric properties of the final version of the instrument were assessed by employing exploratory and confirmatory factor analysis (validity) and Cronbach's alpha and the Guttman's split-half coefficient (reliability).

    Results

    In the factor analysis, all items had a factor loading above 0.3 and, all of them were retained. The goodness of fit indices confirmed the model and a good fit of the model. The Cronbach's alpha coefficient for the whole scale and the Guttman's split-half coefficient were 0.92 and 0.86, respectively.

    Conclusion

    The results of our study supported the four-dimensional structure of this instrument and indicated that this instrument has adequate validity and reliability. Therefore, nurses and doctors can use this tool as a suitable method to measure the elderly patients' readiness for discharge and to achieve a safe transfer from the hospital to home.

    Keywords: elderly, translation, psychometric properties
  • Zeynab Heidari, Seyed Hamid Seyedbagheri, Parvin Khalili, Tabandeh Sadeghi* Pages 34-46
    Background & Aim

    Considering the use of aromatherapy as a non-pharmacological method of pain control and a scarcity of studies in this area, the aim of the study was to compare the effect of breast milk odor and Rosa damascena aroma on pain and crying due to blood sampling in neonates.

    Methods & Materials:

     In this cross over clinical trial study, 40 neonates hospitalized in the NICU of Ali Ibn Abitalib hospital in Rafsanjan were divided into two groups (breast milk odor and Rosa damascena aroma). In the first step, tree minutes before blood sampling until its completion, cotton soaked in 2 cc of breast milk was placed at a distance of three centimeters from the neonate’s nose. In the next step, cotton soaked with two drops of rose essential oil was used, similar to the method of breast milk. For the second sample, the order of interventions was changed. The pain was calculated with the NIPS instrument and crying with a stopwatch by a person who was blinded to the groups. The data were analyzed by STATA software version 14.

    Results

    The mean score of pain for two periods in two groups were 3.75±2.33 and 4.30±1.70 respectively, and there was no significant difference between the two groups (P=0.415). The mean score of crying for two periods in two groups were 16.98±16.21 and 15.03±9.99 respectively, and there was no significant difference between the two groups (P=0.650).

    Conclusion

    The breast milk odor and rose damascena aroma have a similar effect in reducing the pain of neonates. Thus, according to the conditions, each of these methods can be used.

    Keywords: pain, crying, neonates, aromatherapy, breast milk
  • Samira Khatar, Leila Mirhadyan*, Homa Mosaffa Khomami, Ehsan Kazemnejad Leili Pages 47-60
    Background & Aim

    Many factors affect the hypertensive patients’ quality of life. Identifying the factors related to the quality of life can help to promote the quality of life in hypertensive patients. This study aimed to determine the predictive role of illness acceptance and social, individual factors in the hypertensive patients’ quality of life.

    Methods & Materials: 

    This correlational, cross-section study was conducted in 2020-2021 on 245 hypertensive patients referred to a hypertension clinic in Lahijan selected by the convenience sampling method. Data were collected by a questionnaire, including demographic information, Acceptance of Illness Scale and the WHO's Quality of Life-Brief questionnaire. Data were analyzed by multiple linear regression at a 95% confidence level using the SPSS software version 23.

    Results

    The mean score for the quality of life was 65.32±12.18 (0-100) and for the acceptance of illness was 31.83±4.98 (8-40). Age, sex, employment status, marital status, monthly income, family arrangement and the acceptance of illness were identified as the predictors of quality of life in hypertensive patients (P<0.001). According to the coefficient of determination (R2=0.401), the variables of the final regression model explained about 40% of the quality-of-life changes among hypertensive patients.

    Conclusion

    Given that the acceptance of illness and some social, individual factors can affect the hypertensive patients’ quality of life, focus on the strategies to promote the acceptance of illness and paying attention to social, individual factors can help improve the quality of life among hypertensive patients.

    Keywords: quality of life, patient acceptance of health care, hypertension
  • Ali Mohammadpour, Samane Najafi, Javad Bazeli, Mahnaz Parimoo* Pages 61-76
    Background & Aim

    Diabetic neuropathy is found in 50% of people with diabetes and refers to a group of diseases that affect all nerves such as peripheral, autonomic and spinal nerves. This study aimed to investigate the effect of topical heat therapy on clinical symptoms of peripheral neuropathy in patients with type 2 diabetes.

    Methods & Materials:

     The present study was a randomized controlled clinical trial conducted on 52 patients with type 2 diabetes with peripheral neuropathy referred to the clinic of Allameh Behlool Gonabadi Hospital in 2018. The participants were randomly divided into two groups of intervention and placebo. The intervention group received heat therapy using a hot pack at 40 ° C twice a day for 20 minutes for a week. The control group received all routine care similar to the intervention group. A demographic information form and NSS questionnaire were used to collect the data through interview. Data were analyzed using the SPSS software version 23 at a significance level of less than 0.05.

    Results

    The mean scores of neuropathy symptoms before and after the intervention were 5.46±1.90 and 4.12±1.55 respectively for the intervention group, and 4.88±1.53 and 5.08±1.52 for the control group that no significant difference was observed between the both groups before the intervention (P=0.23), but there was a statistically significant difference after the intervention (P=0.03). Also, the comparison of the mean scores of two groups after the intervention showed a significant difference (P<0.001).

    Conclusion

    The findings showed that topical heat therapy can improve the clinical symptoms of peripheral neuropathy. Since this technique is easy to learn and inexpensive, it can be used to reduce treatment costs and drug side effects, as well as to improve patient self-care.

    Keywords: local heat therapy, peripheral neuropathy, diabetes mellitus type 2
  • Masomah Jalili, Shahnaz Kohan, MohammadJavad Tarrahi, Fatemeh Torabi* Pages 77-88
    Background & Aim

    COVID-19 is one of the crises that seriously threatens the individuals’ mental health, especially pregnant women. On the other hand, the COVID-19 quarantine can affect the occurrence of domestic violence in pregnant women. The aim of the current study was to investigate the prevalence of domestic violence in pregnancy and the factors affecting it during the COVID-19 pandemic.

    Methods & Materials: 

    This was a descriptive-correlational study conducted on 308 primiparous mothers referred to health centers in Isfahan in 2021. The participants were selected using the multi-stage sampling method. Data was collected using a demographic characteristics form and the domestic violence questionnaire. Data analysis was done through the SPSS software version 22 using the Spearman's correlation coefficient, Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests.

    Results

    A total of 59 mothers (19.2%) experienced domestic violence during their pregnancy (a score of 60 and above from the domestic violence questionnaire). The most prevalent type of violence (including perceived) was psychological violence with 74.4% (229 people), followed by economic, sexual, and physical violence with 35.1% (108 people), 17.2% (53 people), and 14.9% (46 people) respectively. A significant relationship was found between domestic violence during pregnancy and the number of siblings, birth order, the educational level of mother and her husband, and husband’s occupation (P<0.05).

    Conclusion

    The COVID-19 pandemic has made pregnant women more vulnerable to domestic violence. There are many individual and cultural factors contributing to domestic violence. Some factors were identified as the predictors of violent behavior such as the educational level of woman and her husband, and occupation. Identifying these factors and screening of domestic violence during pregnancy can prevent the occurrence of violent behavior by the spouse and the negative consequences of domestic violence on the mother and her fetus.

    Keywords: domestic violence, intimate partner violence, COVID-19, patriarchy
  • Fateme Ebrahimi, Ezzat Jafarjalal*, Tahereh Najafi Ghezeljeh, Shima Haghani Pages 89-100
    Background & Aim

    Attempting to improve the quality is an important issue in the nursing service and care system. The COVID-19 pandemic has created great challenges for healthcare systems, especially for the intensive care units, which can affect the quality of nursing care provided to these patients. The aim of this study was to determine the quality of nursing care in nurses working in the intensive care unit of COVID-19.

    Methods & Materials:

     In this descriptive-cross-sectional conducted in 2021-22, 142 nurses from Valiasr, Amir Kabir, Amir al-Momenin and Khansari hospitals affiliated to Arak University of Medical Sciences were selected by the census method. The Martins’ nursing care quality questionnaire (including 25 items in 7 domains) was completed by the participants. The SPSS software version 16 and independent t-tests, analysis of variance and the Pearson's correlation coefficient were used for the data analysis.

    Results

    The result showed that the mean score of the nursing care quality was 83.83±7.74, which was considered favorable due to being higher than the median score of the tool (62.5). Among the individual characteristics of nurses, the nursing care quality had a statistically significant relationship with the type of employment (P=0.003), age, work experience and work experience in the intensive care unit (P<0.001).

    Conclusion

    Considering the significant relationship of the nursing care quality with the type of employment, age and work experience, it is recommended that health managers take an effective step in formulating the necessary policies to improve the quality of nursing care by taking into account the experience of skilled nurses in intensive care units.

    Keywords: quality, nursing care, intensive care unit, COVID-19