فهرست مطالب

صنایع چوب و کاغذ ایران - سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1401)

مجله صنایع چوب و کاغذ ایران
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ولی الله موسوی*، عبدالله نجفی صفحات 393-403

    در این پژوهش رفتار خزش خمشی تخته لایه صنوبر (Populus alba) ساخته شده با انواع فیلم ترموپلاستیک مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور لایه هایی از چوب صنوبر به ضخامت 2/2 میلیمتر انتخاب و تخته لایه هایی با استفاده از چسب اوره فرم آلدیید (UF) ، فیلم پلی اتیلن سنگین (HDPE)، فیلم پلی پروپیلن (PP)، آمیخته فیلم های پلی اتیلن سنگین وپلی پروپیلن (PP/HDPE)، همراه با سازگارکننده ی مالییک انیدرید جفت شده با پلی اتیلن (MAPE) در 5 تکرار ساخته شد. در ابتدا آزمون خمش سه نقطه ای مطابق آیین نامه 310-EN انجام و علاوه بر حداکثر بار شکست، مقادیر مدول الاستیسیته (MOE) و مقاومت خمشی (MOR) نمونه-ها اندازه گیری شد. 20 درصد حدکثر بار شکست نمونه ها تعیین و آزمون خزش خمشی چهار نقطه ای در 60 دقیقه زمان بارگذاری (رفت) و 30 دقیقه برداشت بار (برگشت) انجام و پارامترهای خزش اندازه گیری گردید. نتایج مدول الاستیسیته و مقاومت خمشی نشان داد که تخته های ساخته شده از چسب اوره فرم آلدیید و آمیخته فیلم پلی پروپیلن و پلی اتیلن همراه با سازگارکننده بیشترین و تخته -های ساخته شده از فیلم پلی اتیلن کمترین مقدار مدول الاستیسیته و مقاومت خمشی را نشان دادند. نتایج مربوط به آزمون خزش حاکی از آن بود که بیشترین مقدار مدول خزش و کمترین مقدار خزش نسبی در تخته لایه های ساخته شده با چسب اوره فرم آلدیید مشاهده گردید. تخته های ساخته شده با فیلم پلی اتیلن به دلیل کاهش مدول الاستیسیته و مقاومت خمشی بیشترین خزش نسبی را نشان داد. استفاده از فیلم پلی پروپیلن و آمیخته فیلم های پلی اتیلن سنگین وپلی پروپیلن به دلیل سفتی پلی پروپیلن، سبب افزایش مدول خزش گردید. استفاده از سازگارکننده با بهبود سطح اشتراک بین ماده زمینه و فیلم باعث انتقال بهتر تنش و کاهش تغییر شکل خزشی تخته لایه چوب پلاستیک گردید، به طوری که در هنگام استفاده از سازگارکننده MAPE افزایش مدول خزش و کاهش خزش نسبی مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: تخته لایه چوب پلاستیک، خزش، پلی اتیلن، پلی پروپیلن، سازگارکننده
  • حافظه شیخ علی، امیر خسروانی* صفحات 405-417
    رنگ آمیزی با مواد فلورسنت از روش های پرکاربرد در مطالعه و مکان یابی مواد سلولزی می باشد. در این مطالعه، رنگ آمیزی مواد سلولزی با دو روش مستقیم (افزودن مستقیم عامل فلورسنت) و غیرمستقیم (افزودن ماده فلورسنت پس از ایجاد لنگر) مورد تحقیق قرار گرفت و در ادامه، نتایج رنگ آمیزی بررسی شد. نتایج حاصل نشان داد که هر چند در هر دو روش امکان تصویربرداری فراهم گردید، اما رنگ آمیزی به روش غیرمستقیم، نتایج به نسبت یکنواخت تر و رنگ آمیزی موثرتری را در این مطالعه ارایه داد. به علاوه، اثر هریک از روش های رنگ آمیزی بر ویژگی بار سطحی (پتانسیل زتای نانوالیاف) و برهمکنش های پایانه تر (با بررسی درجه روانی به عنوان یک شاخص) مطالعه شد. نتایج نشان داد پتانسیل زتای (منفی) ماده سلولزی در اثر رنگ آمیزی به هر دو روش رنگ آمیزی منفی تر شد. همچنین مشاهده شد رنگ آمیزی ماده سلولزی به هر دو روش، اثر چندانی بر درجه روانی خمیرکاغذ به عنوان یک معیار نداشت.
    کلیدواژگان: رنگ آمیزی فلورسنت، رودامین، نشان دار کردن، میکروسکوپ فلورسنت
  • هانیه قاسمی*، محمد شمسیان، سعید رضا فرخ پیام، منصور غفاری صفحات 419-431
    در این تحقیق اثر تیمار شیمیایی خرده های نخل با آلکوکسی سیلان بر خواص مکانیکی و فیزیکی تخته خرده چوب سیمان بررسی شد. بدین منظور، خرده های نخل با آلکوکسی سیلان 5/7 و 15 درصد برای ساخت تخته خرده چوب سیمان با نسبت وزنی 30 به 70 و درحضور کلرید کلسیم 5 درصد (بر اساس وزن خشک سیمان) تیمار شیمیایی شدند. نمونه های آزمون مکانیکی (مدول خمشی و مدول-الاستیسیته و چسبندگی داخلی) و فیزیکی (جذب آب و واکشیدگی ضخامت) در سه سطح شاهد، آلکوکسی سیلان 5/7 و 15 درصد بر اساس استاندارد اروپایی تهیه گردیدند. نتایج نشان داد، تیمار شیمیایی خرده های نخل با آلکوکسی سیلان تاثیر مثبتی روی خواص مکانیکی و فیزیکی تخته های چوب سیمان داشته است بطوریکه با افزایش آلکوکسی سیلان تا 15 درصد بیشترین مقاومت مکانیکی و کمترین خواص فیزیکی بدست آمدند. افزایش معنی دار خواص مقاومتی و فیزیکی تخته های حاصل از افزودن 15 درصد آلکوکسی سیلان را می توان به واکنش بین گروه های هیدروکسیل اجزای تشکیل دهنده نخل با گروه های فعال آلکوکسی سیلان و پیوستگی بیشتر بین خرده های نخل و سیمان نسبت داد. به منظور توصیف تاثیرگذاری تیمار شیمیایی، از آنالیزهای تشخیصی نظیر طیف سنجی زیر قرمز و میکروسکوپ الکترونی استفاده شد. نتایج طیف سنجی زیر قرمز نشان دهنده افزایش شدت پیک نواحی مربوط به پیوندهای Si-O در نمونه های اصلاح شده با آلکوکسی سیلان و نتیجتا اصلاح شیمیایی خرده های نخل بوده است. همچنین ساختار یکنواخت و منسجم تصویر میکروسکوپ الکترونی تخته خرده چوب سیمان اصلاح شده با عامل سیلانی بر واکنش شیمیایی بین ذرات نخل، آلکوکسی سیلان و سیمان و در نتیجه سازگاری و درهم رفتگی بیشتر بین نخل اصلاح شده و سیمان تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: دمبرگ نخل، آلکوکسی سیلان، تخته خرده چوب- سیمان، سازگاری، خواص مکانیکی و فیزیکی
  • فائزه عسکری، امید رمضانی*، اسماعیل رسولی گرمارودی، سید رحمان جعفری پطرودی، جابر حسین زاده، فرانک محمدکاظمی صفحات 433-443
    این تحقیق با هدف تولید ابرجاذب بر پایه منابع زیست پایه و با حداقل استفاده از مواد پلیمری و اتصال دهنده های عرضی انجام شد. بدین منظور، از نانوزیولیت بعنوان یک ماده معدنی با پتانسیل بالا در ساخت کامپوزیت نانوهیبریدی آلی- معدنی سازگار با محیط زیست، مقاوم، قابل دسترس، جاذب و مقرون به صرفه در مقادیر کم اتصال دهنده و مواد پلیمری استفاده شد تا بعنوان جایگزین مناسبی برای هیدروژل سنتری در نظرگرفته شود. در مراحل آزمایشی این تحقیق پودر اصلاح شده کربوکسی متیل سلولز به روش تیمار حرارتی در فاز اول این پژوهش و همچنین پودر اصلاح نشده (نمونه شاهد) به طور مجزا بصورت ترکیب شده و سپس محلول نانوزیولیت و هیدروکسی اتیل سلولز با نسبت 3:1 و اتصال دهنده عرضی سیتریک اسید اضافه شد. پس از آن، نمونه ها بصورت فیلم های نازک بر روی پتری دیش تهیه گردید. نمونه های تولید شده تحت آزمون های سانتریفیوژ، جذب تحت بار، تغییر شکل و اندازه گیری زمان تورم قرار گرفته و ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که به طور کلی ترکیب نانوزیولیت با کربوکسی متیل سلولز اصلاح شده به روش حرارتی باعث افزایش میزان ظرفیت جذب آزاد و تحت فشار، حساسیت یونی و افزایش سرعت جذب هیدروژل تولیدی شد. همچنین، انجام اصلاح حرارتی با موفقیت توانست نیاز به مصرف اتصال دهنده عرضی را کاهش داده بطوریکه این ترکیب از هیدروژل در آزمون های سانتریفیوژ ،حساسیت یونی و AUL، دارای بیشترین میزان جذب و در آزمون زمان تورم دارای بهترین مقدار بود. از سوی دیگر، افزودن نانو زیولیت باعث افزایش میزان جذب محلول در نمونه های در غیاب هیدروکسی اتیل سلولز شد در حالیکه در حضور هیدروکسی اتیل سلولز، سرعت جذب و استحکام بالاتر بود.
    کلیدواژگان: هیدروژل نانو کامپوزیت، کربوکسی متیل سلولز، نانو زئولیت، اصلاح حرارتی
  • زهرا یاری فیروزآبادی*، وحید وزیری، بهزاد کرد، لعیا جمالی راد صفحات 445-456

    ین پژوهش با هدف بررسی عملکرد مکانیکی، پایداری حرارتی و خصوصیات ویسکوالاستیک چندسازه های تقویت شده آرد ساقه کلزا/ پلی اتیلن سنگین با مقادیر مختلف نانوگرافن انجام شد. آرد ساقه کلزا و پلی اتیلن سنگین با نسبت وزنی مساوی، به همراه سازگارکننده (phc 3) و نانوگرافن در چهار سطح 0، 5/0، 1، 5/1 و phc 2 برای ساخت نمونه ها استفاده شد. رفتار ویسکوالاستیک و حرارتی نمونه ها توسط دستگاه دینامیکی- مکانیکی- گرمایی (DMTA)، دستگاه وزن سنجی گرمایی (TGA) و دستگاه گرماسنجی روبشی تفاضلی (DSC) مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین نحوه پراکنش نانوذرات گرافن در چندسازه توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدان (FE-SEM) مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد افزودن نانوگرافن به چندسازه سبب افزایش مدول ذخیره و اتلاف شده و بهبود پایداری گرمایی چندسازه از طریق افزایش دمای تخریب اکسیداسیون گرمایی و زغال باقیمانده شده است. تصاویر میکروسکوپی نشان داد که استفاده از نانوگرافن سبب بهبود چسبندگی بین پرکننده و پلیمر شده است.

    کلیدواژگان: نانوگرافن، آرد کلزا، دمای انتقال شیشه ای، پایداری حرارتی، رفتار ویسکوالاستیک
  • صالح قهرمانی، سحاب حجازی*، سهیلا ایزدیار، اشتفن فیشر، علی عبدالخانی صفحات 457-471
    در این مطالعه نانوکریستال های خمیرکاغذی (PNCs) و نانوفیبریل های خمیرکاغذی (PNFs) از خمیرکاغذ سودای رنگبری شده با توالی D0EpD1 استخراج و ویژگی های آن ها با نانوکریستال های لیگنوسلولزی (LCNCs) و نانوفیبریل های لیگنوسلولزی (LCNFs) حاصل از خمیرکاغذ سودای رنگبری نشده مقایسه شدند. نانوکریستال ها با روش هیدرولیز اسیدی اسیدسولفوریک (64 درصد) در دمای 45 درجه سانتی گراد به مدت 45 دقیقه با نسبت مایع به الیاف 5/17: 1، و نانوفیبریل ها از طریق میکروفلودایزر با عبور از سه تیغه ی50، 100 و 200 میکرومتری به مدت 2، 4 و 6 ساعت تولید شدند. تصاویر SEM و AFM تولید نانوکریستال ها با ساختارهای سوزنی-کروی شکل و نانوفیبریل ها با ساختارهای رشته ای در مقیاس نانو را تایید کرد. نتایج XRD نشان داد که رنگبری D0EpD1 بلورینگی نانولیگنوسلولزها را افزایش می دهد. آنالیز حرارتی TGA نشان داد که رنگبری D0EpD1 باعث افزایش پایداری حرارتیPNC ها و کاهش پایداری حرارتی -PNFها می شود. همچنین نتایج FTIR بیانگر کاهش مقدار همی سلولزها و لیگنین از سطح الیاف پس از رنگبری D0EpD1 بود.
    کلیدواژگان: نانوکریستال های خمیرکاغذی (PNCs)، نانوفیبریل های خمیرکاغذی (PNFs)، نانوکریستال های لیگنوسلولزی (LCNCs)، نانوفیبریل-های لیگنوسلولزی (LCNFs)، رنگبری ECF، خمیرکاغذ سودا
  • معصومه عارف*، علی قلی پور صفحات 473-486

    جنسیت برند به خصوصیات شخصیتی مرتبط با مردانگی و زنانگی اشاره دارد، که دو بعد مستقل و جهانی را در بر می گیرد: ویژگی-های شخصیتی برند مردانه و ویژگی های شخصیتی زنانه برند. در این تحقیق به بررسی تاثیر جنسیت برند بر وفاداری با نقش میانجی عشق به برند و درک کیفیت برند در گروه صنعتی پاک چوب پرداخته شده است. جامعه آماری، مشتریان گروه صنعتی پاک چوب می باشند که به دلیل نامعلوم بودن تعداد، نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان تعداد 384 نفر و از روش نمونه گیری غیراحتمالی دردسترس انتخاب شدند. برای سنجش متغیرها از پرسشنامه Carvalho و همکاران (2020) استفاده شده است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Amos و روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام شده است. نتایج نشان داد که جنسیت برند بر عشق به برند، کیفیت ادراک شده و وفاداری تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین همکاری بر عشق به برند و کیفیت ادراک شده تاثیر مثبت و معناداری دارد و عشق به برند و کیفیت ادراک شده نیز رابطه میان جنسیت برند و وفاداری به آن را میانجیگری کردند.

    کلیدواژگان: جنسیت برند، وفاداری، عشق به برند، کیفیت درک شده، گروه صنعتی پاک چوب
  • علی حسن پور تیچی*، هادی غلامیان صفحات 487-496
    در این گزارش به مطالعه ویژگی بیومتری الیاف و میکروسکوپی چوب درخت انار پرداخته شد. بدین منظور درختان انار از باغات شهرستان نکا (استان مازندران) انتخاب و قطع شدند. در ارتفاع برابر سینه، ارتفاع 5/2 متر و ارتفاع 5/3 متر سه دیسک به ضخامت 5 سانتی متر تهیه و در جهت عرضی نمونه های آزمونی cm2×2 به طول cm 3 از مغز به سمت پوست به صورت متوالی بریده و مورد ارزیابی قرار گرفت. در این تحقیق خواص بیومتری الیاف شامل طول الیاف، قطر حفره سلولی، قطر کلی فیبر و ضخامت دیواره سلولی اندازه گیری شد. همچنین ویژگی آناتومی چوب درخت انار مطابق با لیست آناتومیست های جهان (IAWA) با استفاده از میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج بررسی آناتومی چوب درخت انار به صورت چند تایی بودن گروه بندی آوند ها در راستای شعاعی (در اغلب موارد)، اشعه چوبی همگن، دریچه آوندی ساده، منافذ بین آوندی متناوب، میانگین طول عناصر آوندی کوتاه تر از 350 میکرون، پراکنده آوند بودن تخلخل چوب گزارش شده است. نتایج ویژگی بیومتری الیاف نشان داد که هم در جهت عرضی و هم در جهت طولی ساقه درخت انار، بین طول الیاف، پهنای الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره سلولی الیاف اختلاف معنی داری وجود دارد. بطوریکه خواص بیومتری الیاف از مغز به سمت پوست درخت روند صعودی داشتند. میانگین طول، قطر کلی، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف به ترتیب برابر با 75/0 میلی متر، 5/22 میکرون، 3/18 میکرون و 2/4 میکرون اندازه گیری شد.
    کلیدواژگان: انار، ارتفاع برابر سینه، ویژگی بیومتری، طول الیاف
  • وحید بروشکیان، بهبود محبی* صفحات 497-507
    همانند همه فرآورده های مهندسی شده پایه چوب، پانل های لایه ای همبر نیز هنگامی که در محیط مرطوب یا خشک قرار می گیرند؛ رطوبت را از محیط پیرامون خود جذب و یا پس دهند. در اثر این فرآیند، در فرآورده چوبی گرادیان رطوبتی ایجاد می شود که باعث ایجاد تنش های ناشی از جذب و دفع رطوبت می گردد. در این پژوهش به بررسی تنش های ناشی از رطوبت و گرادیان های رطوبتی در پانل های لایه ای همبر پرداخته شد. بر این اساس، نمونه های پانل های لایه ای همبر پنج لایه از چوب نراد با لایه های رویین به صورت تک لایه و دولایه تیمار شده به روش تیمار گرم آبی چوب در دمای 150 درجه سانتی گراد ساخته شدند. سپس پانل ها در معرض گام های رطوبتی تر به خشک کردن (از رطوبت نسبی 88 به 32 درصد) و خشک به تر کردن (از رطوبت نسبی 32 به 88 درصد) قرار گرفتند. یافته های بررسی نشان دادند که کاربرد لایه های تیمار گرم آبی شده در کاهش گرادیان رطوبتی و تنش های ناشی از جذب و دفع رطوبت اثر دارد و تنش و گرادیان ناشی از جذب و دفع رطوبت در پانل ها با به کاربردن لایه های تیمار شده نسبت به نمونه پانل های شاهد کاهش می یابند.
    کلیدواژگان: پانل های لایه ای همبر، تنش های ناشی از رطوبت، گرادیان رطوبتی، تیمار گرمآبی
  • ابوالفضل حسین زاده، لعیا جمالی راد*، هدایت الله امینیان، مهرداد صدقی صفحات 509-518

    هدف از این تحقیق، بررسی امکان تولید تخته خرده چوب هیبرید شده از خرده چوب صنعتی با ضایعات حاصل از هرس درختان انگور به عنوان یک ماده ضایعاتی که مصرف مشخصی نداشته و دورریز بوده، می باشد. برای این منظور، ذرات حاصل از ضایعات هرس انگور و خرده چوب صنعتی با نسبت های متفاوت 100:0، 70:30 و 40:60 مخلوط شدند. همچنین برای ساخت تخته ها دو سطح مختلف مصرف چسب اوره فرمالدهید شامل 10 و 12 درصد (براساس وزن خشک خرده چوب) و زمان پرس 5 دقیقه در نظر گرفته شد. خواص فیزیکی و مکانیکی تخته ها شامل واکشیدگی ضخامت، مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی اندازه گیری و سپس کلیه داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اگرچه افزایش ذرات حاصل از ضایعات هرس انگور منجر به کاهش ویژگی های تخته خرده چوب گردید، اما همه تخته ها حد استاندارد اروپا را دارند. از سوی دیگر افزایش میزان مصرف چسب نیز اثر منفی این ذرات را بر ویژگی های تخته تعدیل نموده و تاثیر مثبتی بر کلیه ویژگی های تخته ها داشت. لذا با مقایسه خواص تخته های تولید شده با استاندارد اروپایی (EN) مشخص گردید که با استفاده از 30 درصد ضایعات هرس انگور جایگزین شده با ذرات خرده چوب، می توان تخته خرده چوب با خواص مطلوب تولید نمود. نتایج کلی این بررسی نتیجه مثبتی در جهت استفاده از ضایعات حاصل از هرس درختان انگور به عنوان یک نوع پسماند باغی را نشان می دهد که پس از هرس دور ریز شده و برای جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی ناشی از سوزاندن این ترکیبات، می تواند هم جایگزین بخشی از ماده چوبی در ساخت پانل های صنعتی گردد و هم درآمدی برای باغداران باشد.

    کلیدواژگان: هرس درختان انگور، پانل های صنعتی، رزین اوره فرمالدهید، مقاومت خمشی
  • احمد ثمریها* صفحات 519-529
    از آنجایی که اطلاعات مربوط به تیمار حرارتی چوب به روش صنعتی عمدتا مربوط به گونه های چوبی سوزنی برگ می باشد، این تحقیق به دنبال بررسی خواص فیزیکی، و مکانیکی گونه چوبی پهن برگ توس پس از انجام تیمار حرارتی در کوره های صنعتی می باشد. بدین منظور از چوب توس (Birch) طبق دستورالعمل اتحادیه ترمو وود فنلاند برای تولید ترمو وود کلاس D استفاده گردید. جذب آب، دانسیته خشک، بحرانی و 12% رطوبت، همکشیدگی، واکشیدگی، و مولفه های رنگ (L*a*b*)، ویژگی های آناتومی و آزمون ترشوندگی، خواص مکانیکی شامل MOE، MOR، مقاومت به ضربه و مقاومت فشاری موازی الیاف بررسی و با نمونه شاهد مقایسه شدند. نتایج نشان داد رنگ چوب ترموشده نسبت به نمونه شاهد به مقدار قابل توجهی تیره تر شده است. در چوب توس؛ درصد رطوبت چوب تیمار حرارتی شده نسبت به نمونه شاهد 7/117 درصد کاهش را نشان داد. دانسیته بحرانی چوب تیمار حرارتی شده نسبت به نمونه شاهد 3/7 درصد افزایش را نشان داد. دانسیته خشک نمونه بعد از تیمار حرارتی نسبت به نمونه شاهد 6/0 درصد کاهش را نشان داد. دانسیته بعد از تیمار حرارتی نسبت به نمونه شاهد 3/2 درصد افزایش را نشان داد. همکشیدگی و واکشیدگی نمونه ترمو شده نسبت به نمونه شاهد به ترتیب 5/100 و 4/115 درصد کاهش را نشان داد، تهیه مقطع از چوب تیمار حرارتی شده نسبت به نمونه شاهد سخت تر بود. و تخریب آوندها و فیبرها اشعه چوبی قابل مشاهده بود. مدول الاستیسیته، مدول گسیختگی، مقاومت به ضربه و مقاومت به فشار موازی الیاف تیمار حرارتی شده نسبت به نمونه شاهد به ترتیب 22/3، 4/3، 97/147 و 95/2 درصد کاهش را نشان داد.
    کلیدواژگان: ترمو وود، توس، زاویه تماس، ویژگی های آناتومی، خواص فیزیکی، خواص مکانیکی
|
  • Valiullah Mousavi *, Abdollah Najafi Pages 393-403

    In this study, bending creep behavior of poplar (Populus alba) plywood made by thermoplastic films was evaluated. For this purpose, the poplar wood layers (2.2 mm thickness) were prepared and the plywood samples were made using high density polyethylene (HDPE) film, polypropylene (PP) film, the mixed high-density polyethylene-polypropylene (PP/HDPE) films and, urea formaldehyde (UF) glue, as a binder, in 5 replications. The maleic anhydride grafted high-density polyethylene (MAPE) was used as a coupling agent. The three-point bending test was performed, and the maximum failure load, modulus of elasticity (MOE) and modulus of rupture (MOR) were measured according to EN-310. Then 20% of the maximum failure load of the samples was determined. To measure the creep parameter, the four-point bending creep test was performed based on 60 minutes of loading time (going) and 30 minutes of unloading time (returning). The results indicated that the plywood made of urea formaldehyde glue and also mixed polypropylene-polyethylene film had highest MOE and MOR and the samples made of polyethylene film had the lowest values of MOE and MOR. The results of the creep test indicated that the highest value of the creep modulus and the lowest value of relative creep were observed in the plywood made with urea formaldehyde glue. The boards made with polyethylene film showed the highest relative creep due to the decrease in modulus of elasticity and bending strength. The use of polypropylene film and the mixed high-density polyethylene- polypropylene (PP/HDPE), both showed an increase in the creep modulus due to the stiffness of polypropylene. The coupling agent caused a better transfer of stress and showed an increase in creep modulus and a decrease in relative creep by improving the level of sharing between the base material and the film.

    Keywords: Wood Plastic plywood, Creep, Poly ethylene, Poly propylene, Compatibilizer
  • Hafezeh Sheikhali, Amir Khosravani * Pages 405-417
    Staining with fluorescent materials is one of the widely used methods in studying and locating cellulosic materials. In this study, the staining of cellulosic materials was investigated by two approaches as direct (direct addition of fluorescent labelling agent) and indirect (adding fluorescent label after creating an anchor) methods; then the staining results were compared. The results showed that although imaging was possible in both methods, indirect staining provided relatively more uniform and effective image results during this investigation. The results showed although fluorescent imaging was possible following both methods, the use of indirect staining method provided relatively better and cleaner image results during this investigation. Moreover, the effect of each staining method on the surface charge property (zeta potential of nanofibers) and wet-end interactions (via freeness testing as an indicator) were studied. The results showed that the (negative) zeta potential of cellulose material became more negative as a result of staining following both staining methods. It was also observed that the staining of the cellulose material by both methods did not affect the freeness as an indicator.
    Keywords: Fluorescent staining, rhodamine, labling, fluorescent microscope
  • Haniyeh Ghasemi *, Mohammad Shamsian, Saeed Reza Farrokhpayam, Mansour Ghaffari Moghaddam Pages 419-431
    In this research, the effect of chemical treatment of palm particles with alkoxysilan on the mechanical and physical properties of wood-cement particleboard was investigated. For this purpose, palm particles were chemically treated with 7.5% and 15% alkoxysilane to make wood cement particleboard with a weight ratio of 30 to 70 and in the presence of 5% calcium chloride (based on the dry weight of cement). Test samples of mechanical (bending strength and modulus of elasticity and internal bonding) and physical (water absorption and thickness swelling) were prepared in three levels of control, 7.5% and 15% alkoxysilane according to the European standard. The results showed that the chemical treatment of palm particles with alkoxysilane had a positive effect on the mechanical and physical properties of wood cement particleboards, so that with the increase of alkoxysilane up to 15%, the maximum mechanical resistance and the lowest physical properties were obtained. The significant increase in the resistance and physical properties of the boards resulting from the addition of 15% alkoxy silane can be attributed to the reaction between the hydroxyl groups of the palm constituents with the active groups of alkoxysilane and greater cohesion between the palm particles and cement. In order to describe the effectiveness of chemical treatment, discriminate analyzes such as infrared spectroscopy and scanning electron microscopy were used. The results of Fourier transform infrared show an increase in the intensity of the peaks related to Si-O bonds in the samples modified with alkoxysilane and as a result of the chemical modification of palm particles. Also, the uniform and coherent structure of the scanning electron microscope of wood cement particleboard modified with silane agent has indicated the chemical reaction between palm particles, alkoxysilane and cement, and as a result, more compatibility and entanglement between modified palm particles and cement.
    Keywords: Data Palm, Alkoxysilane, wood-cement particleboard, compatibility, Mechanical, physical properties
  • Faezeh Askari, Omid Ramezani *, Esmail Rasooly Garmaroody, Seyed Rahman Djafari Petroudy, Jaber Hosseinzade, Franak Mohammadkazemi Pages 433-443
    The present study aimed at producing bio-based superabsorbents with minimum use of polymeric materials and crosslinkers. Thus, nano-zeolites were used as high potential minerals for development of an environmentally friendly, durable, accessible, absorbent and cost-effective organic nano-hybrid composite in low amounts of crosslinkers and polymeric materials as an alternative for synthetic hydrogels. In the experimental stages, the modified heat-treated carboxymethyl cellulose (CMC) powder developed in the previous research as well as the unmodified powder (control sample) were individually dispersed in distilled water and then a 3:1 ratio of nano-zeolite and hydroxyethyl cellulose together with citric acid as a crosslinker were added. The solution was then cast in a petri dish. The prepared samples were then measured and evaluated using centrifuge, absorption under load, deformation and swelling time tests. The results showed that the combination of nano-zeolite with heat-treated CMC increased absorption capacity both free and under load, fine toughness and higher absorption rate of hydrogel. In addition, thermal modification successfully decreased the need for crosslinking so that nanocomposite hydrogels had considerable mechanical hardness. Besides, this combination of hydrogels demonstrated the highest amount of absorption in centrifuge and AUL tests with the most desirable results in the swelling time. Also, the addition of nano-zeolite increased the water absorption in samples in the absence of hydroxyethyl cellulose, however, in presence of hydroxyethyl cellulose, two properties of absorption rate and toughness showed higher values.
    Keywords: Nano-Composite Hydrogel, Carboxy-Methyl Cellulose, Nano-zeolite, Thermal modification
  • Zahra Yari Firouzabadi *, Vahid Vaziri, Behzad Kord, Loya Jamalirad Pages 445-456

    This research aimed to investigate the mechanical performance, thermal stability, and viscoelasticity of reinforced rapeseed flour/ high-density polyethylene composites with different amounts of nanographene. Rapeseed flour and high-density polyethylene with equal weight ratio, along with compatibilizer (3 phc) and nanographene at four levels of 0, 0.5, 1, 1.5, and 2 phc were used to make the samples. The viscoelastic and thermal behavior of the samples were evaluated by dynamic-mechanical thermal analysis (DMTA), thermogravimetric analysis (TGA), and differential scanning calorimetry (DSC). Also, the dispersion distribution of graphene nanoparticles in composites was studied by a field emission scanning electron microscope (FE-SEM). The results showed that the addition of nanographene to the composites increased the storage and loss modulus and improved the thermal stability of the composites by increasing the thermal oxidation degradation temperature and residual carbon. The results showed that the addition of nanographene to the composites increased the storage and loss modulus and improved the thermal stability of the composite via increasing the thermal oxidation degradation temperature and residual char. The microscopic images showed that the use of nanographene improved the adhesion between filler and polymer.

    Keywords: Nanographene, Rapeseed flour, Glass transition temperature, thermal stability, Viscoelastic behavior
  • Saleh Ghahramani, Sahab Hedjazi *, Soheila Izadyar, Steffen Fischer, Ali Abdolkhani Pages 457-471
    In this study, pulp nanocrystals (PNCs) and pulp nanofibrils (PNFs) were extracted from bleached soda pulp with D0EpD1 sequence, and their characteristics were compared with lignocellulosic nanocrystals (LCNCs) and lignocellulosic nanofibrils (LCNFs) obtained from unbleached soda pulp. LCNCs were extracted with an acid hydrolysis method using sulfuric acid (64 wt%) at 45◦C for 45 minutes with a liquor to fiber ratio of 17.5: 1 and LCNFs were produced via microfluidizer by passing through three chambers with diameters of 50, 100, and 200 μm for 2, 4, and 6 hours, respectively. SEM and AFM images confirmed the needle-like and spherical-like structure of lignocellulosic nanocrystals and the stringy structure of lignocellulosic nanofibrils. XRD results showed that D0EpD1 bleaching increased the crystallinity of nanolignocelluloses. The results obtained from TGA thermal calorimetry analysis show that D0EpD1 bleaching increases the thermal stability of the produced PNCs and decreases the thermal stability of the produced PNFs. FTIR results confirmed that the amount of hemicelluloses and lignin was reduced from the fiber surface after D0EpD1 bleaching sequence
    Keywords: Pulp nanocrystals (PNCs), Pulp nanofibrils (PNFs), Lignocellulosic nanocrystals (LCNCs), Lignocellulosic nanofibrils (LCNFs), ECF bleaching, Soda Pulp
  • Masoumeh Aref *, Ali Gholipour Pages 473-486

    Brand gender refers to personality traits related to masculinity and femininity, which includes two independent and universal dimensions: male brand personality traits and female brand personality traits. In this research, the effect of brand gender on loyalty with the mediating role of brand love and understanding of brand quality in Pak Choub Industrial Group was investigated. The statistical population is the customers of Pak Choub Industrial Group, which due to the unknown number, the statistical sample was selected using the Morgan table of 384 people and using the available non-probability sampling method. The questionnaire of Carvalho et al. (2020) was used to measure the variables. Data analysis was done using Amos software and structural equation modeling method. The results showed that brand gender has a positive and significant effect on brand love, perceived quality and loyalty. Also, cooperation has a positive and significant effect on brand love and perceived quality, and brand love and perceived quality also mediated the relationship between brand gender and brand loyalty

    Keywords: brand gender, loyalty, brand love, Perceived Quality, Pak Choob Industrial Group
  • Ali Hassanpoor Tichi *, Hadi Gholamiyan Pages 487-496
    In this report, fiber biometry and microscopic features of pomegranate wood were discussed. For this purpose, pomegranate trees were selected and cut from the gardens of Neka city (Mazandaran province). Three discs of 5 cm thickness were prepared at breast height, 2.5 m height, and 3.5 m height. In the transverse direction, the test specimens were cut 2 × 2 cm to 3 cm from the pith to the bark sequentially and were examined. Fiber biometric properties including fiber length, fiber lumen diameter, fiber diameter and cell wall thickness were measured. Also, the anatomical properties of pomegranate wood were studied according to the IAWA list of microscopic features for hardwood identification using a light microscope. Wood anatomical features of pomegranate are as follows: diffuse-porous with multiple vessel groupings in the radial direction (in most cases), homogenous rays, simple perforation plates, alternate intervessel pits, the average length of vessel elements shorter than 350 microns. The results of fiber biometrics showed that there is a significant difference in the length of fibers, the diameter of fibers, the diameter of fiber lumina, and the thickness of the cell wall of the fibers, both in the radial, and in the longitudinal direction of the pomegranate tree stem. So that the biometric properties of the fibers increased from the pith to the bark. The average fiber length, fiber lumen diameter, fiber diameter and cell wall thickness of the fibers were measured as 0.75 mm, 22.5 µm, 18.3 µm and 4.2 µm, respectively.
    Keywords: Punica granatum, at breast height, fiber biometric properties, fiber Length
  • Vahid Broushakian, Behbod Mohebby * Pages 497-507
    Cross-Laminated-Timbers (CLT) absorb/desorb moisture from surrounding atmosphere when exposed to wet/dry conditions; such all engineering massive wood-based products. The moisture gradient occurs due to this process, which is responsible for moisture induced stresses. In the current research work, the moisture induced stresses due to the moisture gradient have been studied in the CLT. The sample panels were made with 5-plys. One and two plys of hydrothermally treated wood at 150°C were placed on both sides as surface layers. Afterwards, the sample panels were exposed to wet to dry cycles (RH of 88 to 32%) and dry to wet cycles (RH of 32 to 88%). Results revealed that the moisture gradient as well as the moisture induced stresses are reduced due to application of the hydrothermally treated laminations on both side of the panels in comparison with control samples.
    Keywords: cross laminated timber, Moisture induced stresses, Moisture gradient
  • Abolfazl Hoseinzadeh, Loya Jamalirad *, Hedayatollah Aminian, Mehrdad Sedghi Pages 509-518

    The purpose of this research is to investigate the possibility of producing hybrid particleboard from industrial wood chips with waste from vine pruning as a waste material that has no specific use and is thrown away. For this purpose, the particles from grapevine pruning residue and industrial wood chips were mixed with different ratios of 0:100, 30:70 and 40:60. Also, for making boards, two different levels of urea-formaldehyde resin were used, including 10 and 12% (based on the dry weight of wood chips) and the pressing time was 5 minutes. The physical and mechanical properties of the boards including thickness swelling (TS), bending strength (MOR), modulus of elasticity (MOE) and internal bonding (IB) were measured and then all the data were analyzed statistically. The results of this research showed that although the increase of particles from grapevine pruning waste led to a decrease in the characteristics of particleboards, but all the boards meet the European standard. On the other hand, increasing the resin content moderates the negative effect of these particles on the characteristics of the board and had a positive effect on all the characteristics of the boards. Therefore, by comparing the properties of the boards produced with the European standard (EN), it was determined that by using 30% of grapevine pruning wastes replaced with wood chips, it is possible to produce particleboard with desirable properties. The general results of this study show a positive result in the direction of using the wastes from pruning grape trees as a type of garden waste that is rejected after pruning and can also replace part of wood material in the construction of industrial panels and also it will be an income for gardeners.

    Keywords: Grapevine pruning, Industrial panels, Urea formaldehyde resin, bending strength
  • Ahmad Samariha * Pages 519-529
    Since the information related to heat treatment of wood by industrial method is mainly related to coniferous wood, this research seeks to investigate the physical and mechanical properties of birch wood after heat treatment in the industrial furnace. For this purpose, birch wood according to the instructions of the Thermowood Association of Finland for the production of Class D Thermowood was used. Water absorption, dry and critical density and 12% Moisture, shrinkage, swelling, and color components (L*a*b*), anatomical features and wettability test, mechanical properties of wooden samples including MOE, MOR, impact strength and compression strength parallel to gain were evaluated and compared to the control samples. The results showed that the color of thermos-treated wood has become significantly darker than the control one. In birch wood, the moisture content of heat-treated wood showed a decrease of 117.7% compared with the control sample. The critical density of heat-treated wood showed an increase of 7.3% compared with the control sample. The dry density of the sample after heat treatment showed a decrease of 0.6% compared with the control sample. The density after heat treatment showed an increase of 2.3% compared with the control sample. The shrinkage and swelling of the thermos-treated sample showed a decrease of 100.5% and 115.4%, respectively, compared with the control sample. It was more difficult to prepare the section of the heat-treated wood than the control sample, while destruction of vessels, fibers, and rays was visible. The modulus of elasticity, modulus of rupture, impact strength and compression strength parallel to gain of the heat-treated samples showed a decrease of 3.22, 3.4, 147.97 and 2.95%, respectively, compared with the control sample.
    Keywords: thermowood, Birch, Contact angle, Anatomical properties, physical properties, Mechanical properties