فهرست مطالب

حکمت اسلامی - پیاپی 36 (بهار 1402)

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 36 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمود شریفی* صفحات 9-28
    فیلسوفان مسلمان، نخست معقولات را به دو دسته معقولات اولی و معقولات ثانیه تقسیم کرده اند. خود معقولات ثانیه نیز با توجه به تفاوت منشا انتزاع برخی مصادیق آنها از برخی دیگر، بعدها به دو قسم معقولات ثانیه منطقی و معقولات ثانیه فلسفی تقسیم شده اند. حکمای پیرو مکاتب مختلف، درباره کیفیت دست یابی به معقولات اولی راه کارهایی را ارایه داده اند. اما درباره فرایند دست یابی به معقولات ثانیه (به خصوص معقولات ثانیه فلسفی)، طرح خاصی ارایه نشده است. به ظاهر، علامه طباطبایی نخستین کسی است که درباره فرایند دست یابی به تمام معقولات (به خصوص معقولات ثانیه فلسفی)، طرح خاصی ارایه داده است. در این مقاله، با روش تحلیلی توصیفی، ضمن اشاره به تاریخچه بحث از کیفیت دست یابی به معقولات، دیدگاه علامه طباطبایی را مورد بررسی و نقد قرار داده ایم و در نهایت، نظر مورد قبول خود را بیان کرده ایم. هدف مقاله این است که نشان دهد طرح علامه طباطبایی درباره کیفیت دست یابی به معقولات (به خصوص معقولات ثانیه فلسفی) تام نیست و نظر صحیح همان طرح صدرالدین شیرازی است که با توجه به حقیقت قوه واهمه و گستره آن بیان شده و در آثار برخی محققین به شهود عقلی موسوم است.فیلسوفان مسلمان، نخست معقولات را به دو دسته معقولات اولی و معقولات ثانیه تقسیم کرده اند. خود معقولات ثانیه نیز با توجه به تفاوت منشا انتزاع برخی مصادیق آنها از برخی دیگر، بعدها به دو قسم معقولات ثانیه منطقی و معقولات ثانیه فلسفی تقسیم شده اند. حکمای پیرو مکاتب مختلف، درباره کیفیت دست یابی به معقولات اولی راه کارهایی را ارایه داده اند. اما درباره فرایند دست یابی به معقولات ثانیه (به خصوص معقولات ثانیه فلسفی)، طرح خاصی ارایه نشده است. به ظاهر، علامه طباطبایی نخستین کسی است که درباره فرایند دست یابی به تمام معقولات (به خصوص معقولات ثانیه فلسفی)، طرح خاصی ارایه داده است. در این مقاله، با روش تحلیلی توصیفی، ضمن اشاره به تاریخچه بحث از کیفیت دست یابی به معقولات، دیدگاه علامه طباطبایی را مورد بررسی و نقد قرار داده ایم و در نهایت، نظر مورد قبول خود را بیان کرده ایم. هدف مقاله این است که نشان دهد طرح علامه طباطبایی درباره کیفیت دست یابی به معقولات (به خصوص معقولات ثانیه فلسفی) تام نیست و نظر صحیح همان طرح صدرالدین شیرازی است که با توجه به حقیقت قوه واهمه و گستره آن بیان شده و در آثار برخی محققین به شهود عقلی موسوم است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، صدرالدین شیرازی، معقولات، معقولات ثانیه فلسفی، قوه واهمه، شهود عقلی
  • گلفام حسین*، محمد رضاپور صفحات 29-49

    مقاله حاضر با پرسش از جایگاه علیت در تبیین فعل الهی از نگاه صدرا و سازگاری آن با نصوص دینی، این فرضیه را دنبال کرده است که با تحلیل علیت وتبیین وجود رابط هویات امکانی، فعل الهی در تفکروی جلوه صفات و ظهور اسمای حق متعال در مجالی و مظاهر امکانی است. بر این اساس معلول ازجهت هویت تعلقی و فقر وجودی اش منفصل از موجدش تحقق نیافته چنانکه ادراک هستی اش بدون ادراک مربوط الیه اش محال است. لذا فعل الهی به تجلی بازگشته وممکنات حقیقتی جزآیتیت حق درذات وصفات وافعال ندارند و فقر مطلق آنها درسه قلمرو مزبور ازجهت حدوث وبقاتبیین می شودوسراسرجهان آینه بندان جمال اوالبته متناسب باظرفیت هویات امکانی می شود. توحید در خالقیت، مالکیت و ربوبیت به علاوه حضور و ظهور مطلقش و انحصار حامدیت و محمودیت در خدا و مساوقت فعل خدا با حقیقت عینی حمد در گستره گیتی و در نهایت جمع سالم عقل و نقل ازبرکات این تبیین حکمی است و لذا خدا به عنوان فاعل ایجادی  هم دایم الظهور است و هم دایم الحضور.

    کلیدواژگان: علیت، تجلی، فعل الهی، صدرا، توحید در خالقیت، توحید در ربوبیت، توحید در مالکیت، حضور مطلق الهی
  • محمد کریمی* صفحات 51-71
    بیشتر قضایایی که در علوم به کار می روند، از سنخ قضایای طبیعیه نیستند، بلکه گزاره های منطقی، طبیعیه اند. این مساله در شناخت جایگاه این قضیه در علم منطق و سنخ شناسی گزاره های سایر علوم موثر است. پیش از قرن هفتم، نگاه استقلالی به این گزاره وجود نداشت. خونجی و ابهری از پیشگامان ورود آن به مباحث منطقی هستند. از اولین مباحث بر محور قضیه طبیعیه این است که این قضیه شخصیه، مهمله یا مستقل از آن دو است. ثمره این بحث در سه گانه یا چهارگانه بودن تقسیم قضایا روشن می شود. محدوده و قلمرو طبیعیه که در تعریف آن ظهور یافت، بخشی دیگر از مباحث این قضیه است که خود را در چهارگانه یا پنج گانه بودن تقسیم نشان می دهد. شناخت اجزاء قضیه طبیعیه نقش مستقیمی در شناخت ماهیت آن و بازشناسی از دیگر قضایا دارد. توسعه موضوع قضایای طبیعیه به موضوعاتی که اعتباری است و نیز ارتباط آن با معارف درجه دو، قلمرو کاربردی آن را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: قضیه طبیعیه، معقول ثانی منطقی، قضیه مهمله، قضیه شخصیه، معرفت درجه دو، حمل اولی، حمل شایع
  • علی اصغر جعفری ولنی*، زهرا کوهسار صفحات 73-85

    به نظر می رسد از نقاط ضعف فلسفه اسلامی در طول تاریخ فلسفه این نیست که انتزاعی و ذهنی محض باشد؛ بلکه اشکال عمده این است که غالبا به صورت ذهنی صرف باقی مانده و امتداد عملی نیافته است. البته در این میان، فلاسفه ای چون علامه طباطبایی (ره) به برخی مباحث فلسفی امتداد عملی بخشیده اند. از جمله این تلاش ها، تبیین خاصی از علیت است که در حکمت متعالیه وجود دارد؛ به این گونه که ملاصدرا از مساله وجود رابط به طور بدیعی در بحث علیت بهره برده است. شاگردان مکتب متعالیه (مانند علامه طباطبایی) نیز به این مساله توجه شایسته ای داشته اند. علامه طباطبایی (ره) در مسلک اخلاقی خود که درواقع خود برگرفته از مسلک اخلاقی ویژه قرآن (روش احراقیه) است، این تبیین ویژه از علیت را به کار گرفته که در بحث های تفسیری وی نیز متبلور است. طبق این تبیین، معلول در حکم وجود رابط و عین الربط به علت است. لذا توجه و درک این نگاه توحیدی سبب رفع رذایل اخلاقی می شود؛ زیرا ریشه رذایل در انسان، همان نفس اماره و منیت اوست. درحالی که نگاه یادشده، جایی برای منیت انسان باقی نمی گذارد.

    کلیدواژگان: مسلک اخلاقی، وجود رابط، علیت، روش احراقیه، علامه طباطبایی، حکمت متعالیه
  • روح الله صدراللهی* صفحات 87-107
    خداوند دارای صفات فعلی است و فعل او از ذاتش ناشی می شود و تمام ماسوی الله فعل الله هستند. خداوند واحد بسیط لایتغیر است، ولی فعل او کثیر و متغیر. لذا چگونه از ذات ثابت لایتغیر الهی، افعال متغیر صادر می شود؟ ربط صفات فعلی به ذات الهی باید به گونه ای تبیین شود که باعث نقص و تناهی در خداوند نشود. ملاصدرا براساس مبانی اصالت وجود، وحدت تشکیکی و قاعده بسیط الحقیقه، صفات خداوند را به نحو ذومراتبی معرفی می کند. او به نحوی ربط صفات فعل به ذات را تبیین می کند که هماهنگ با وحدت و ثبات خداوند است.این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، ابتدا تبیین صدرالمتالهین از ارتباط صفات فعل با ذات الهی را بیان می کند و به دنبال آن، به بررسی «صفات ذات و فعل الهی»، «کیفیت صدور فعل» و «ذومراتب بودن صفات الهی در آیات و روایات» می پردازد. همچنین به کلمات علامه مجلسی و فیض کاشانی در این رابطه اشاره می شود. از این رهگذر، دیدگاه صدرا در آینه متون دینی مورد ارزیابی قرار می گیرد. می توان دیدگاه و نحوه تبیین ملاصدرا از صفات و چگونگی ربط صفات فعلی به ذات را از آیات و روایات نیز اصطیاد کرد.
    کلیدواژگان: ذات الهی، مراتب صفات، صفات فعل، ملاصدرا، آیات و روایات
  • سید محمدامین درخشانی*، مهدی آزادپرور صفحات 109-123

    یکی از نظریات مطرح شده در مباحث معرفت شناسی حکمت متعالیه، «معلوم بالعرض اول بودن صورت علمیه و معلوم بالعرض دوم بودن معلوم خارجی» است. براساس این نظریه، «علم» امری وجودی و معلوم بالذت است و صورت علمی یا ذهنی، امری ماهوی و معلوم بالعرض است. همچنین معلوم خارجی که به واسطه صورت علمی ادراک می شود، معلوم بالعرض دوم است. با تبیین این نظریه، مشخص می شود که این نظریه دارای اشکالات بنایی و مبنایی است؛ زیرا: اولا با فرض اینکه صورت علمیه به عنوان امری ماهوی پذیرفته شود، به دلیل اینکه وجود تنها واسطه در ثبوت ماهیت است (نه اثبات) و نیز به دلیل اینکه ملاک انطباق علم بر معلوم، وجود برتر علم است نه اتحاد ماهوی، مشخص می شود که نه صورت علمیه معلوم بالعرض اول است و نه معلوم خارجی معلوم بالعرض دوم. ثانیا با اثبات وجودی بودن صورت علمیه، اساس نظریه از بین می رود. معلوم بالذات بودن صورت علمیه مورد تصریح ملاصدرا است.

    کلیدواژگان: صورت علمیه، صورت ذهنی، معلوم بالذات، معلوم بالعرض، علم، معلوم
  • احمد محمدی پیرو* صفحات 123-136
    برای مبادی برهان شرایط متعددی ذکر شده است که کلی بودن یکی از آنهاست. از سوی دیگر، دست کم برخی از مبادی به جهت شخصی بودن، فاقد این شرط هستند. بنابراین گویا منطق دانان دچار نوعی تناقض شده اند. سوال این است که آیا این تناقض قابل رفع است؟ در صورت امکان، چگونه ممکن است؟ برای پاسخ به این سوال، ابتدا تعریف قضایای شخصی و هر یک از مصادیق آنها ارایه شده و در نهایت این راه حل به نظر می آید که باید بین مبادی و مقدمات برهان فرق گذاشت. مبادی به معنای پایه ها و اعم از مقدمات است. بنابراین هم شامل مقدمات برهان می شوند و هم قضایایی که استدلال ها در نهایت به آنها منتهی می شوند. تعبیرهای مختلف منطق دانان از مبادی، شاهد بر این مدعاست که مبادی به معنای قضایایی هستند که استدلال ها به آنها منتهی می شوند، نه لزوما قضایایی که در مقدمات برهان به کار گرفته می شوند. شاهد دیگر این است که گاهی امتناع دور، تسلسل و قضیه امتناع اجتماع نقیضین نیز در کنار بدیهیات از مبادی برهان شمرده شده اند.
    کلیدواژگان: قضایای شخصی، وجدانیات، حسیات، متواترات، برهان، علوم برهانی
  • مظفر حسین بت*، احمد عابدی صفحات 137-160

    امام خمینی از معدود متفکرانی است که توجه به مساله فطرت داشته و بحث مستوفایی در این زمینه ارایه داده است. در نظام فکری امام، مساله فطرت جایگاه ویژه ای دارد. امام خمینی1 به پیروی از حکمت متعالیه و استاد مرحوم محمدعلی شاه آبادی، مطالبی را درباره فطرت بیان کرده اند که در آثار پیشینیان اصلا دیده نمی شود. امام برخلاف بعضی از بزرگان که فطرت را شامل بعضی آگاهی ها و گرایش ها می دانند، معتقد است فطریات همه از جنس گرایش و تمایلاتند و آن را عبارت از عشق به کمال مطلق و انزجار از نقص می داند. اما روشن است که گرایش بدون بینش ممکن نیست؛ لکن بینشی که در گرایش نهفته است، نوعی بینش حضوری است نه حصولی. نوآوری های امام که در این مقاله به اثبات رسیده، عبارتند از: فطری بودن باور به وجود مبدا، فطری بودن باور به ولایت، فطری بودن باور به معاد، تقریر جدیدی از برهان فطرت، سبک جدید برای تبیین اخلاق دینی، نقش فطرت در حرکت سیاسی، تاسیس اصطلاحات. تحقیق حاضر با روش توصیفی اجتهادی، نوآوری های مرحوم حضرت امام خمینی1 را با توجه به آثارشان مورد بحث و بررسی قرار داده شده است.

    کلیدواژگان: فطرت، ولایت، کمال مطلق، فطرت اصلی، فطرت تبعی.ی
  • سینا علوی تبار*، حبیب الله دانش شهرکی صفحات 161-181

    حکمای حکمت متعالیه معتقدند که اولیاء الهی مجرای اراده حضرت حق محسوب می شوند و بدون واسطه گری ایشان، حیات مادی مخلوقات به کلی از بین می رود. توسل به اولیای الهی به منظور برآورده کردن حاجات و شفاعت ایشان، امری است که هم از نگاه عقل و هم از نگاه نقل مورد تایید قرار گرفته است. وساطت اولیای الهی برای تابش نور و فیض الهی و همین طور جهت آمرزش گناهان و رفع عذاب از نگاه عقل دارای مبانی متعدد وجودشناختی، الله شناختی و نفس شناختی است.ما در این مقاله با روشی توصیفی تحلیلی در صدد اصطیاد، تحلیل و تثبیت مبانی وجودشناختی توسل و شفاعت و تبیین ارتباط این مبانی با بحث توسل و شفاعت هستیم. به اعتقاد نگارندگان، سه اصل مسلم و مستدل "اصالت و تشکیک وجود"، "قاعده الواحد" و "قاعده امکان اشرف" جزء مبانی عقلی توسل و شفاعت محسوب می شوند و با تحلیل این سه اصل، تحقق واسطه های فیض الهی و واسطه گری ایشان اثبات می شود.

    کلیدواژگان: توسل، شفاعت، مبانی عقلی، مبانی وجودشناختی، حکمت متعالیه
  • مهدی احمد خان بیگی* صفحات 183-203
    یکی از مباحث مهم و موثر در فلسفه علوم انسانی، اثبات واقع گرایی در ارزش های انسانی و رد نسبیت است. بنا بر مبانی حکمت اسلامی در فلسفه علوم انسانی، ارزش های انسانی ریشه در واقعیات عینی دارد و ذهن بشر فارغ از شرایطی که آن را احاطه نموده، می تواند آن واقعیات را شناخته و به دیگران نیز بشناساند. این بدان معناست که اگر بخواهیم در شناخت واقعیات علوم انسانی و ارزش های مطرح در آن قدم برداریم، باید ذهن را از سلیقه ها، برداشت های شخصی و از سلایق عمومی و توافقات جمعی به طور کلی رها سازیم و به ندای عقل و استدلال های آن اکتفا نماییم. اما برخی بر این باورند که حتی با فرض مزبور نیز رهایی از شرایط ذهنی امکان پذیر نیست؛ چراکه سیر استدلال عقلی لاجرم و در نهایت به دو گزاره پایه و بدیهی ختم می گردد که هیچ دلیلی بر تطابق آنها با عالم واقع وجود ندارد، جز آنکه ذهن و ساختار آن فعلا به گونه ای است که این قضایا را بر نقیضشان ترجیح داده است. پس قضایای بدیهی به جای مطابقت با واقع، صرفا به دلیل مطابقت با ساختار ذهن و شرایط آن پذیرفته می شوند، ولذا نسبی اند. وقتی قضایای پایه و بدیهی نسبی باشد، پس تمامی قضایای مبتنی بر آنها، به خصوص علوم انسانی نیز نسبی و وابسته به ساختار ذهن تلقی می گردند. در مقابل، برخی اندیشمندان مسلمان با تقسیم گزاره های بدیهی به وجدانی و اولی، به مساله مزبور پاسخ داده اند. پاسخ ایشان در قسم وجدانیات به دلیل وجود محکی آنها نزد نفس، روشن و مورد قبول است. اما معیار صدق بدیهی اولی، به دلیل قول به حکایت آنها از مصادیق محقق و عدم علم حضوری به آنها، همواره مورد بحث و مناقشات فراوان بوده و هست. در این میان، علامه مصباح یزدی ما را به سرمنزلی بدیع فرا می خواند. ایشان معیار صدق این دست از قضایا را نیز در ارجاع به علم حضوری می پوید. تبیین دقیق این نظریه در بخش اولیات و ارتباط وثیق آن با اعتبار علوم انسانی، مقصد اصلی این نوشتار است. ازاین رو با امید به خداوند، در این مقاله سعی داریم به روش توصیفی تحلیلی به آن دسته از دغدغه های اندیشمندان در باب ارزش شناخت علوم انسانی که به دلیل ابهام در معیار صدق اولیات ایجاد گشته، پاسخ قانع کننده ای ارایه دهیم.
    کلیدواژگان: علم حضوری، بدیهی، بدیهی اولی، نظریه ارجاع، علوم انسانی اسلامی، مبانی علوم انسانی، علامه مصباح
  • محمدعلی محیطی اردکان* صفحات 203-223

    پژوهش های فلسفی، در میان اندیشمندان اسلامی معاصر جایگاه ویژه ای دارد و دفاع عقلانی از بنیان های نظری دین در گرو آن است. بی تردید در صورتی حکمت پژوهی در این راستا قرین توفیق می شود که روش مند بوده و براساس عیار پژوهش در این حوزه علمی باشد. آیت الله مصباح یزدی فیلسوف برجسته دوران معاصر جهان اسلام در آثار گفتاری و نوشتاری فلسفی خویش، روشی بدیع و کارآمد را در پژوهش های حکمی به کار گرفته است. در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی با تاکید بر اثر برجسته فلسفی آیت الله مصباح یزدی (کتاب «آموزش فلسفه»)، به بررسی روش ایشان در حکمت پژوهی می پردازیم. براساس یافته های پژوهش، مراحل حکمت پژوهی روش مند بدین شرح است: توجه به خلاها یا بن بست ها در مباحث فلسفی غرب، تبارشناسی مساله، بررسی پیشینه، فهم، تقریر و تحلیل دقیق مساله، بررسی دیدگاه های مطرح و یا قابل طرح درباره مساله، توجه به لوازم دیدگاه ها، توجه به فایده بحث، تقریر دقیق دیدگاه رقیب و ادله آن، توجه به خاستگاه نظریه، نقد و بررسی دیدگاه رقیب و ادله آن، ارایه دلیل معتبر برای دیدگاه برگزیده، پاسخ گویی به نقدهای مطرح و یا قابل طرح درباره ادله دیدگاه برگزیده، پاسخ گویی به شبهات مربوط، ملاحظه نتیجه، رعایت سیر تدریجی طرح و تحلیل عمیق فلسفی به صورت منظومه و تطبیق قواعد کلی بر مسایل علوم دیگر.

    کلیدواژگان: روش شناسی، حکمت پژوهی، فلسفه، کتاب «آموزش فلسفه»، آیت الله مصباح یزدی
  • محمدباقر ملکیان* صفحات 225-245

    علامه مصباح در سال های پس از پیروزی انقلاب به روشنگری در زمینه مسایل مطرح درباره حکومت دینی و نظام ولایت فقیه، دیدگاه خود را شفاف در کتاب ها، مصاحبه ها و سخنرانی های متعدد ارایه داده و در برابر دیدگاه های غیر منطبق با نظام عقیدتی اسلامی با صراحت اعلام موضع می کردند. ازاین رو از سوی مخالفان مورد اتهام هایی قرار می گرفتند؛ از جمله اینکه می گفتند ایشان به استبداد دینی باور دارد و معتقد است که مردم فقط وظیفه اطاعت از ولی فقیه را دارند و بس.در این مقاله برآنیم تا با استناد به سخنان صریح ایشان، این مساله را تبیین کنیم که از دیدگاه ایشان حکومت دینی چه تکالیف و وظایفی در قبال مردم دارد و مردم چه حقوقی بر حکومت دینی دارند تا معلوم شود ایشان به مردم سالاری دینی باور دارند، نه به استبداد دینی.برای پژوهش در مساله اصلی این مقاله، ناچاریم به بررسی مسایل فرعی ای مثل «معنای حکومت دینی»، «معنای حق حاکمیت»، «تلازم حق و تکلیف» و... بپردازیم. روش تحقیق این مقاله هم روش استدلالی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: حکومت دینی، حق و تکلیف، حق مردم، حق حاکم دینی، وظیفه حاکم دینی، وظیفه مردم
|
  • Mahmood Sharifi * Pages 9-28
    Muslim philosophers initially divide the intelligibles into two types; the primary intelligibles and the secondary intelligibles. The secondary intelligibles, based on the difference in the source of abstraction of some of its referents from others, further divide into two types: logical and philosophical types. The philosophers, adhering to different schools of thought, have suggested solutions to the state of attaining the primary intelligibles. But regarding the process of attaining the secondary intelligibles (especially the philosophical type), no specific scheme has been offered. Apparently, Allamah Tabataba’i is the first one to offer a specific scheme with regards to the process of attaining all the intelligibles (especially the philosophical secondary intelligibles). This paper follows the descriptive analytical approach. While pointing to the background of the discussion on the mode of attaining the intelligibles, the viewpoint of Allamah Tabataba’i is evaluated and critiqued, and eventually an accepted viewpoint of the author has been presented. The aim of this paper is to show that Allamah Tabatabai’s scheme with respect to the quality of attaining the intelligibles (especially the philosophical secondary intelligibles) is incomplete and the right viewpoint is the same scheme that is proposed by Sadruddin Shirazi and is explained according to the reality of faculty of estimation and its scope. In the works of some researchers, it is termed as intellectual witnessing.
    Keywords: Allamah Tabataba’i, Sadruddin Shirazi, intelligibles, secondary philosophical intelligibles, faculty of estimation, intellectual witnessing
  • Gulfam Hussein *, Mohmmad Rezapoor Pages 29-49

    This paper explores the position of principle of causality in explaining the divine action based on the viewpoint of Mulla Sadra and its compatibility with the religious texts. It pursues the hypothesis that by analyzing the causality and explaining the copulative existence of contingent identities, the divine action, based on his thoughts, is the reflection of the divine attributes and the manifestation of the divine names in the contingent manifested beings. On this basis, the effect, because of its dependent identity and existential indigence, does not exist separate from its cause, as such that the perception of its existence is impossible without the perception of the one it is dependent on. Therefore, the divine action is the manifestation and the contingent beings do not have any reality but being the reflection of the divine in essence, attributes and actions. Their absolute indigence is explained by the three domains discussed in the paper, from the aspect of coming into existence (ḥudūth) and their continuance. The whole universe is the mirror of His beauty, of course proportional to the capacity of the contingent identities. Amongst the outstanding results of this philosophical account are: the unity in creation, mastership and lordship, absolute divine presence and manifestation, Allah being the only praiser and the praised one, the concomitance of divine action with the objective reality of praise in the entire universe in all its immensity and eventually the proper combination of intellect and narration. Therefore, God, as an originating agent, is ever manifested and omnipresent.

    Keywords: Causality, manifestation, Divine action, Mulla Sadra, Divine unity in creation, Divine unity in lordship, Divine unity in mastership, Absolute divine presence
  • Mohammad Karimi * Pages 51-71
    Most of the propositions that are used in sciences do not belong to the class of natural propositions. Rather, the natural propositions are amongst the logical propositions. This matter is effective in recognizing the position of this proposition in logic and the classification of the statements of other sciences. Before 7th AH, no independent observation of this statement existed. Khūnajī and Abhari were the pioneers in introducing it in the discussions on logic. Amongst the first discussions surrounding the natural propositions is that it is either singular, indefinite or independent of these two. The outcome of this discussion becomes evident while dividing the propositions into three or four. The sphere and domain of natural propositions that is reflected in its definition, is another discussion related to this proposition that is demonstrated in its division into four or five types. Recognizing the components of natural propositions plays a direct role in recognizing its essence and distinguishing it from other propositions. Extending the discussion on natural propositions to discussions that are imaginary and its link to the second degree knowledge, increases the range of its practical application.
    Keywords: natural proposition, secondary logical intelligibles, indefinite proposition, singular proposition, second degree knowledge, primary predication, common predication
  • AliAsghar Jafari Valani *, Zahra Koohsar Pages 73-85

    The main week point of Islamic philosophy is not its abstract nature rather it is the absence of practicality i.e. the Islamic philosophical issues have mostly been discussed in terms of mental aspects and have not been put into practice. Among all Muslim philosophers, Allama Tabataba’i seeks to synthesize the philosophical issues with practice and life. One of his attempts reflects in his explanation of Mulla Sadra's views on causality; Mulla Sadra employs connective existence innovatively in his theory of causality. Disciples of Mulla Sadra, including Allama Tabataba’i, followed his way too. Allama Tabataba’i employs Mulla Sadra's theory in his moral discussions which are inspired by the Holy Qur'an (the method of Ihraq). Also, he discusses the causality in a specific way in which finds expression in his Qur'anic commentaries. Based on the theory, the effect only represents the role of connective existence and is fully dependent on the cause. The theory and its monotheistic approach lead humans to avoid vice and immoral behavior. Because the vice behavior is rooted in the evil-prompting self and egotism. Therefore, Allama Tabataba’i's approach would leave no room for egotism

    Keywords: discussion, connective existence, causality, the method of Ihraq, Allama Tabataba'I
  • Rouhollah Sadrollahi * Pages 87-107
    God has the attributes of action and His action originates from His essence. Everything else is Allah’s action. God is one, indivisible and unchangeable, but His action is multiple and changeable. Thus, the question arises that how could the changeable actions emanate from the stable and unchangeable divine essence. The relationship between the attributes of action and the divine essence must be explained in such a way that it does not result in imperfection and finiteness of God. Mulla Sadra, based on the principles of primacy of existence, graded unity, and the principle of indivisible reality, introduces divine attributes as hierarchical degrees. He explains the relationship between the attributes of action and the essence in a way that is in harmony with the unity and stability of God.This paper, using the descriptive analytical approach, firstly, elaborates Mulla Sadra’s explanation of the relationship between the attributes of action and the divine essence. Following that, it analyses “the attributes of essence and the divine action”, “the state of emanation of action” and “hierarchical degrees of divine attributes in the verses and narrations”. The words of Allamah Majlisī and Fayḍ Kāshānī on this topic are also cited. Thereafter, Mulla Sadra’s viewpoint is investigated in light of religious texts. His viewpoint and the manner of explanation of the attributes and the state of the relationship of attributes of action and essence can also be derived from the verses and narrations.
    Keywords: Divine essence, Hierarchical degrees of attributes, Attributes of action, Mulla Sadra, Verses, narrations
  • Sayed MohammadAmin Derakhshani *, Mahdi Azadparvar Pages 109-123

    One of the theories presented in transcendent philosophy’s epistemology is that “the cognitive form is considered as the first object known by accident and the external object of knowledge is considered as the second object known by accident”. According to this theory, “knowledge” is an existential entity and an object known by essence. The cognitive form or the mental image is an essential entity (a quiddity) and an object known by accident. Likewise, the external object of knowledge that is perceived through the cognitive form is the second object known by accident. By elaborating this theory, it could be realized that this theory has structural as well as fundamental problems. Firstly, because, if the cognitive image is accepted as an essential entity (a quiddity) due to the fact that existence is only a mediator of subsistence for quiddity (and not the mediator of establishment) and also due to the fact that the criterion for conformity of knowledge with the known object is knowledge’s superior existence (and not the unity of quiddity), it can be realized that neither the cognitive form is the first object known by accident nor the external object of knowledge is the second object known by accident. Secondly, by proving the cognitive image as an existential object, the basis of this theory collapses. The cognitive form is the object known by essence, as asserted by Mulla Sadra.

    Keywords: Cognitive form, Mental image, Object known by essence, Object known by accident, Knowledge, Object known
  • Ahmad Mohammadi Peiro * Pages 123-136
    Several conditions are mentioned for the elements of burhān (apodictic proof). Being universal is one of them. On the other hand, at least some of the elements lack this condition in case of singular propositions. Therefore, it seems that the logicians have suffered some kind of contradiction. The question is, can this contradiction be resolved? If possible, how is it possible? To answer this question, initially the singular propositions and their referents are defined and finally, the conclusion is reached that the difference between the elements and the premises of burhān must be taken into consideration. The elements are the foundations and used in a broader sense than the premises. Therefore, the elements include the premises of burhān as well as those propositions that the arguments ultimately lead to. Different names used for the elements of proposition by the logicians is an evidence to this claim that the elements are those propositions that are the result of proofs, and not necessarily the propositions that are used in the premises of burhān. Another evidence of this claim is that the vicious circle, the infinite regress and the law of non-contradiction are also, sometimes, considered as the elements of burhān, alongside the axioms.
    Keywords: Singular propositions, propositions based on introspection (Wijdāniyāt), axioms of sense perception, widely transmitted propositions (mutawātirāt), burhān (apodictic proof), intellectual sciences
  • Muzaffar Hussain Bhat *, Ahamd Abidi Pages 137-160

    Imam Khomeini is amongst the few thinkers who paid attention to the issue of natural disposition (fitrah) and discussed it comprehensively. In Imam Khomeini's system of thought, the issue of fitrah has a special place. He, following the teachings of transcendent philosophy and his teacher, the late Mohammad Ali Shahabadi, has discussed issues related to fitrah that are not found in the works of his predecessors. Contrary to some thinkers, who consider fitrah to include some knowledge and inclinations, Imam Khomeini believes that everyone’s fitrah belongs to the category of inclinations and tendencies and considers it to be love for absolute perfection and aversion to imperfection. But it is clear that inclination is not possible without knowledge. However, knowledge that lies in the inclination is a type of knowledge by presence and not acquired knowledge. Imam Khomeini's innovative thoughts that have been proven in this article include: the innateness of belief in the existence of an origin, the innateness of belief in divine guardianship (wilayah), the innateness of belief in resurrection, a new presentation of the ‘proof of natural disposition’, new style of explaining religious ethics, the role of natural disposition in political movement and the introduction of terminologies. The present research, with the descriptive-ijtihad approach, has discussed and investigated the innovations of the late Imam Khomeini with regard to his works.

    Keywords: : Natural disposition (fitrah), divine guardianship (wilayah), absolute perfection, original fitrah, subordinate fitrah
  • SINA Alavitabar * Pages 161-181

    The philosophers of transcendent philosophy believe that the Friends of Allah are channelize the divine will. Without their intermediation, the material life of creation would completely vanish. Invoking the friends of Allah for the fulfilment of ones needs and their intercession is something that is approved by the intellect as well as the narrations. Based on intellect, the intermediation of the Friends of Allah for experiencing the light and grace of Allah, forgiveness of sins and the removal of punishment, has various ontological, theological and psychological basis.In this paper, using the descriptive analytical approach, ontological basis of invocation and intercession are derived, analyzed and proven. The relationship between these bases and the problem of invocation and intercession is established. According to the writers of this paper, three undisputed and reasonable principles such as “primacy of existence and graded existence”, “the principle of the unit” and “the principle of the nobler contingent”, are amongst the rational basis of invocation and intercession. By analyzing these three principles, the realization of intermediaries of divine grace and their intermediation is established.

    Keywords: Invocation (tawassul), Intercession (shafa’ah), Rational basis, Ontological basis, Transcendent philosophy
  • Mahdi Ahmad Khan Beigi * Pages 183-203
    One of the most important and productive discussions in the philosophy of humanities is to prove the realism of human values and reject relativism. According to the Islamic philosophy foundations in the philosophy of humanities, the human values have their roots in objective realities and human mind, irrespective of the conditions that surround it, can comprehend those realities and make others know them too. This means that if we want to comprehend the realities of humanities and the values discussed in it, we must completely free our minds from the personal tastes and understandings, as well as the general tastes and collective agreements, and rely on the intellect and the intellectual arguments. But some believe that even with this assumption, freeing the mind from such conditions is not possible, since the course of the intellectual argument must eventually end at two fundamental self-evident propositions and there is no proof of their conformity with the real world but that the mind and the mental structure, at present, is such that it prefers these propositions over their contradictions. Thus the self-evident propositions, instead of conforming to reality, are accepted due to their conformity with the mental structure and its conditions. Hence they are relative. When the fundamental self-evident propositions are considered relative, all the propositions based on them, especially the humanities, are relative as well and dependent on the mental structure. On the other hand, some Muslim thinkers have answered this issue by dividing the self-evident propositions to propositions of inner experiences (wijdāniyāt) and primary premises (awwaliyāt). Their answer with regards to the wijdāniyāt is clear and acceptable due to the fact that its representation is present near the soul. But the criterion for the truth of primary self-evident premise is always under discussion and is subject to many controversies. Here, Allamah Misbah guides us towards a novel answer. He seeks the criteria of truth of these propositions in the return to the knowledge of presence. The main objective of this paper is to precisely explain this theory in the section on the primary self-evident premises and their strong relationship with the subjective consideration of humanities. Therefore, with hope in Allah, using the descriptive analytical approach, we try to present a convincing discussion on the value of comprehending the humanities and answer the concerns of thinkers, raised as a result of ambiguity in the criteria of truth of primary self-evident premises.
    Keywords: : Knowledge by presence, self-evident, primary self-evident premises, theory of reference, Islamic humanities, Foundations of humanities, Allamah Misbah
  • MohammadAli Mohiti Ardakan * Pages 203-223

    Philosophical investigations enjoy special rank amongst contemporary Muslim thinkers. Rational defense of the theoretical foundations of religion is based on the results of these investigations. Undoubtedly, those philosophical studies are successful that have a methodology and are based on research criteria particular to this academic field. Ayatullah Misbah Yazdi, a renowned contemporary philosopher of the Muslim world, in his philosophical lectures and written works, has applied a novel and efficient method in philosophical studies. In this paper, using the descriptive analytical approach, by emphasizing on the famous philosophical work of Ayatullah Misbah Yazdi (Philosophical Instructions), his method is analyzed. Based on the research findings, the stages of methodological philosophy investigation are as follows: paying attention to the gaps and impasses in western philosophical discussions, deep critical analysis of the problem, examining the background, precise understanding, explanation and analysis of the problem, examining the proposed or possible points of view about the problem, paying attention to the outcomes of the points of view, paying attention to the usefulness of the discussion, precisely describing the opponent's point of view and its arguments, paying attention to the origin of the theory, criticizing and examining the opponent's point of view and its arguments, providing a valid argument for the chosen point of view, answering to criticisms raised or can be raised about the arguments of the chosen point of view, answering the related doubts, considering the result, observing the gradual course of the plan, deep philosophical analysis in a systematic way and applying the general rules to the problems of other sciences.

    Keywords: : methodology, Philosophical studies, Book Philosophical Instructions, Ayatullah Misbah Yazdi
  • MohammadBagher Malekian * Pages 225-245

    After the Islamic revolution of Iran, Allamah Misbah shed light on the issues raised about religious government and wilayah al-faqih (guardianship of the Jurist). He presented his views clearly in his books, interviews and numerous lectures and took strong stance against the views that were not in agreement with the Islamic belief system. Hence, he was subjected to allegations by his opponents, such as, he was accused of believing in religious dictatorship, who believes people only have the duty to obey the Wali al-faqih and that’s it.In this paper, by referring to his explicit words, the responsibilities and duties of religious government towards the people and the rights of people on the government are elaborated from his viewpoint, so that it could be established that he believes in religious democracy, and not religious dictatorship.In order to research the main issue of this paper, the secondary issues like “meaning of religious government”, “meaning of right to sovereignty”, “relationship between right and obligation” etc. are first analyzed. The research methodology of this paper is logical analytical approach.

    Keywords: religious government, rights, obligations, Rights of people, Rights of religious ruler, Obligations of religious ruler, Obligations of people