فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف اهل بیت - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1402)

پژوهشنامه معارف اهل بیت
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا جدیدی* صفحات 13-35
    مشهورترین سوگ سروده آیینی فارسی ترکیب بند عاشورایی محتشم کاشانیست که پیوسته مورد اقبال بوده است. اثر فرهنگی و زبانی این مرثیه هنری بیش از یک شعرست، به شکلی که صاحب نظران فراوانی زبان به تحسینش گشوده اند و بارها مورد تقلید قرار گرفته. محتشم، مخلصانه از میراث پیشینیانان خود بهره برده، با هوشمندی اثری جاودان آفریده است. در این نوشتار، اجمالا با روش تحلیلی - توصیفی، محاسن این شعر و دیدگاه بزرگان در موردش بیان گردیده، نشان داده شده که وی چگونه از سخنسرایان قبلی چون خاقانی، محمد راوندی، حسن کاشی، خواجو، آذری طوسی، ابن حسام خوسفی، بابافغانی و... بهره مند گشته است. در این ترکیب بند شاعر سعی داشته با سادگی و ظرافت، به دور از تعقیدات لفظی و معنوی، آمیزه ای از محاسن اشعار گذشتگان را در قالبی متناسب به شعرش بیفزاید؛ البته از عنایات ربانی و توجه ذوات پاک معصومین (ع) و تشویق شاه صفوی در مقبولیت این شاهکار نباید چشم پوشید. دقت به ساختار این سروده نشان می دهد هیچ اثر ارجمندی به ویژه در عرصه ادبیات بدون بهره جویی از آثار شاخص پیشینیان آفریده نمی شود و هر نوع ادبی در حیات سبکی خود زمانی به اوج رسیده، الگوی دیگران قرار می گیرد اما به ندرت مقبولیت نخستینش تکرار می گردد.
    کلیدواژگان: محتشم کاشانی، ترکیب بند، اثرپذیری، پیشینیان، صفویه
  • محمدحسین صادقی درویشی، رضا احمدی، آمنه افشار* صفحات 36-55

    دسترسی به تحقق مدیریت هدفمند، نیاز به مدیریتی موفق ومتعهد ویا به تعبیر دیگر «رهبری خدمتگزار» به عنوان یک ضرورت، محسوس می باشد. پژوهش پیش رو، با استفاده از دستاورد ها و تجربه های دانش مدیریتی دنیا به بیان تطبیق شاخص های رهبری خدمتگزار در مدارس ازمنظر عالمان این رویکرد، با سیره مدیریت قرآنی پیامبراکرم (ص) پرداخته است وشاخص های رهبری خدمتگزار در مدارس را مشخص می نماید. روش بررسی در این پژوهش روش توصیفی-تحلیلی بوده و با تفحص درمنابع دانش مدیریتی دنیا و اسلامی به شاخص های اصلی و مشترک پرداخته است. ضمن اینکه الگوی مدیریتی یک جامعه ایده آل اسلامی را با یکی از نظریه های مدیریتی دنیا مقایسه نموده است. هدف این پژوهش، مقایسه نوع نگاه وتجربه های مدیریتی دنیای معاصر در بیان شاخص های رهبری خدمتگزار در بستر مدارس با شاخصه های رهبری خدمتگزار با سیره مدیریت قرآنی آن حضرت است. یافته ها حاکی از آن است که ویژگی ها واشتراکات ده گانه رهبری خدمتگزار، درسیره مدیریت قرآنی پیامبر (ص) دیده شده است. مضاف بر این اسوه های مدیریت قرآنی پیامبر (ص) با زیباترین شکل، درکلام الهی بیان شده تا اینکه رهبری و مدیریت، به گونه ای مطلق، اسیر افکار انحصارگرایی، شخصی، گروهی و منفعت طلبی جوامع نگردد

    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، قرآن، پیامبر(ص)، مدیریت، مدارس
  • حسین مهدی رکن آبادی، محسن عامری شهرابی*، حمیدرضا خادمی مقدم صفحات 56-87

    این تحقیق در راستای شناخت اصول و مبانی مدیریت در سوره حجرات بر اساس روش و تحلیل محتوا به انجام رسیده است. قرآن کریم در طول تاریخ اسلام همواره منبع مهم تحقیق و پژوهش برای اندیشمندان اسلامی بوده است.وظیفه مسلمانی اقتضا می کند که در برابر فرمان الهی مطیع باشیم. پس با توجه به دستورالعمل مدیریتی که از سوی مدیران معصوم جامعه اسلامی صادر شده، ضرورت دارد تا با عمل به آن دستورها و الگوها قراردادن معصومان، مدیریتی را به کار گیریم که مورد رضایت و خشنودی پرودگار باشد. نگارنده در این مقاله در صدد است به تفسیر نکات اصول و مبانی مدیریتی از سوره حجرات با رویکرد مدیریت در اسلام بپردازد. در این پژوهش از روش تحلیل محتوا استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل محتوا نشان داد که در سوره حجرات به چهار مقوله رهبری، سازماندهی، برنامه ریزی، و کنترل اشاره شده است. در این میان به دو مقوله رهبری(صفات و ویژگی های مدیر) و سازماندهی (اصول اخلاقی و ارتباطات بین فردی) بیشتر پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: سوره حجرات، اصول مدیریت، سازماندهی، رهبری، برنامه ریزی، کنترل
  • اکرم خلیلی نوش آبادی* صفحات 88-106

    مسیله ی «معنای زندگی» اگر چه مسیله ی جدید بشر نیست، اما در عصر حاضر در محافل علمی از آن رونمایی شده و به موضوع پرجاذبه ای برای کتابها و مقالات تبدیل شده است؛ موضوعی که هرچند منحصر به نحله ی خاصی نیست و همه اندیشمندان بدان بذل توجه دارند، اما در این بین، فیلسوفان دین و متلکمان جدید به نحو پیگیرانه و مجدانه ای آن را می-کاوند. علاوه بر دو رویکرد مذکور، روان شناسان، متالهین، شعرا، عرفا، قرآن پژوهان، محدثین و... نیز بر اساس تخصص خود و به جهت وجود سلایق و علایق مختلف پاسخ های متنوعی را برای مسیله حاضر تدارک دیده اند. در پژوهش حاضر رویکرد دینی لحاظ شده و پژوهش گر از زاویه روایات پیامبر اسلام (ص) به عنوان اسوه ی حسنه و مورد تاکید قرآن، به این مسیله ورود کرده است. اینکه در بیانات رسول گرامی اسلام (ص) چه عناصری زندگی را معنادار ساخته و از سویی عنصر معادباوری چه ارتباطی با معناداری زندگی دارد دو سوال مهم این پژوهش است. در همین راستا به شیوه کتابخانه ای عناصر معنابخش به زندگی جمع آوری و بررسی شده و در ادامه به نحو خاص نقش معادباوری در معنادار ساختن زندگی انسان مورد تحلیل قرار می گیرد. بررسی و تحلیل روایات مرتبط نشان می دهد، اساسا زندگی دنیا مستقل از حیات اخروی معنا و ارزش ذاتی ندارد، بلکه زندگی ای معنادار است که ایمان حقیقی و وفادارانه به معاد بر آن سایه انداخته است و به تعبیری، جهت گیری اخروی است که حیات دنیا را واجد ارزش زیستن نموده و سعادتمندی جاودانه را نوید می دهد.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، پیامبر اسلام، اسوه حسنه، سعادتمندی
  • مریم رضایی*، غلامحسین تاجری نسب صفحات 107-123
    باور به اصل مهدویت با ایجاد روحیه نشاط و امید در انسان ها، باعث تقویت نیروی مقاومت ایشان در مقابل ظلم و زور می گردد و لذا مسیله ای با ارزش برای جوامع انسانی است. از آنجا که چنین روحیه ای به زیان دشمنان اسلام است، همواره تلاش می کنند با روش های مختلف ازجمله تحریف و تخریب و انکار مهدویت، به مبارزه با آن بپردازند. برای انکار مهدویت با طرح شبهات و القاء آن در فکر و اندیشه مردم تلاش می کنند که اعتقاد به اصل مهدویت را از ذهن مردم بزدایند و در نتیجه باعث ایجاد آثار و عوارض منفی مثل؛ رکود و رخوت و فساد و تباهی در جامعه اسلامی شوند، در این راستا اساس تفکر مهدویت را جعلی دانسته اند و آن را منکر شده و به کل رد کرده اند. انکار مهدویت با طرح این شبهه بدون بررسی دقیق مسیله و فقط با استناد به سخنان ابن خلدون و افزودن شبهاتی بر سخنان وی صورت گرفته است. این مقاله ضمن بیان این شبهه و موارد مربوط به آن، تلاش نموده است با پاسخ دادن به آن و از بین بردن ابهامات مربوطه، در جهت از بین بردن افکار نادرستی که باعث تضعیف عقاید مهدوی می شود، گام موثری بردارد و مانع نفوذ این افکار در اذهان اندیشمندان شود.
    کلیدواژگان: مهدویت، انکار مهدویت، شبهه، آثار سوء اعتقاد به مهدویت، رخوت، فساد
  • کاظم استادی* صفحات 124-154
    از دیرباز، مناقشاتی پیرامون هویت تاریخی و شخصیت سلیم بن قیس و نیز اعتبار «کتاب سلیم» در منابع شیعی وجود داشته است. جدای از بررسی محتوایی کتاب کنونی سلیم، بررسی اسناد نسخه های خطی این کتاب نیز، می تواند برای اعتبارسنجی اثر حایز اهمیت باشد. بیشتر نسخه های خطی کتاب کنونی سلیم، بدون سند هستند و اغلب نسخه هایی که دارای سند می باشند، سندشان به «ابان عن معمر بن راشد» ختم می شود. اما در این میان، چند نسخه خطی محدود، اسناد شیخ طوسی و ابن شهرآشوب بر ابتدای خود دارند، که سندشان به «ابان عن عمر بن اذینه» ختم می گردد. با توجه به وجود ابهاماتی در اصالت کتاب سلیم و تفاوت نسخه های خطی کنونی آن، این سوال مطرح می شود که آیا اسناد منسوب به ابن شهرآشوب برای این نسخه ها، اصیل و غیرمخدوش هستند یا خیر؟ در این نوشتار، با ارایه دلایل و قراینی که از آثار ابن شهرآشوب و منابع پیشینیان او وجود دارد، توضیح داده خواهد شد که اسناد موجود در یک مدل نسخه خطی کتاب سلیم منسوب به ابن شهرآشوب، نونویس و غیراصیل است؛ یعنی برخی افراد، آن را به صورت جعلی در نسخه برداری های خود به کتاب منسوب به سلیم، افزوده اند
    کلیدواژگان: کتاب سلیم، سلیم بن قیس، ابن شهرآشوب، ابن طرق شهرآشوب
|
  • Hamidreza Jadidi * Pages 13-35
    The most famous Farsi ritual elegy is Mohtasham Kashani’s Āshūrá-content tarkib-band, which was continuously considered. The cultural and lingual effect of this elegy is more than just a poem; it was modeled and admired by experts. Mohtasham, sincerely, was inspired by poets before him; created an eternal piece. This article represented the goods of this poem and experts’ thoughts around it by analytical-descriptive method, and showed his influence by Khaghani Shervani, Ravandi, Hasan Kashi, Khajooi-e-Kermani, Azari-e-Toosi, Ibn Hesame Khosfi and others. In this tarkib-band the poet endeavoured properly and simply to add a combination of other poets’ goods to his poet, not mentioning God’s favour, Infallibles’ help, and encouragement of Safavid King. Studying its structure, no great piece, especially in literature field, can be created without gaining benefits of others’ remarkable pieces; and every type of literature has reached its peak in its stylistic life, it is set as a model for others, but its first acceptance is rarely repeated.
    Keywords: Mohtasham Kashani, tarkib-band, inspiration, ancestors, Safavid Dynasty
  • MohammadHossein Sadeghi Darvishi, Reza Ahmadi, Amina Afshar * Pages 36-55

    Access to the realization of purposeful management, the need for a successful and committed management or in other words "servant leadership" is felt as a necessity. The upcoming research, using the achievements and experiences of the world's management knowledge, has discussed the adaptation of the indicators of servant leadership in schools from the point of view of the scholars of this approach, with the Qur'anic management style of the Holy Prophet (pbuh) and the indicators of servant leadership in schools. specifies The method of investigation in this research is descriptive-analytical method and by examining the sources of world and Islamic management knowledge, it has addressed the main and common indicators. Besides, he has compared the management model of an ideal Islamic society with one of the management theories in the world. The purpose of this research is to compare the type of view and managerial experiences of the contemporary world in expressing the indicators of servant leadership in the context of schools with the indicators of servant leadership with the Quranic management of His Holiness. The findings indicate that the ten characteristics and commonalities of servant leadership have been seen in the Quranic management of the Prophet (pbuh). In addition to this, the Qur'anic management of the Prophet (pbuh) is expressed in the most beautiful way, in the divine word, so that the leadership and management, in an absolute way, does not become captive to the thoughts of exclusivity, personal, group and utilitarianism of the societies.

    Keywords: Servant Leadership, Qur’an, Prophet (PBUH), Management, Schools
  • HOSSEIN MAHDI ROKNABADI, MOSEN Ameri Shahrabi *, HamidReza Khademi Moghadam Pages 56-87

    During the history of Islam, the Qur'an has always been an important source of research and research for Islamic scholars. The Muslim duty requires that we obey God's command. Therefore, in accordance with the management instruction issued by the infallible administrators of the Islamic society, it is necessary to apply, with the practice of those instructions and patterns, the placement of the infallibles, a management that is satisfied with the satisfaction of the worker. In this paper, the author seeks to interpret the principles of management principles from Surah Hojarat with the approach of management in Islam. Content analysis was used in this study. The results of content analysis showed that in Surah Hujurāt four categories of leadership, organization, planning, and control are mentioned. In the meantime, the two categories of leadership (attributes and characteristics of the manager) and organization (ethics and interpersonal communication) are further discussed.

    Keywords: Surah Hujurāt, Principles of Management, Organization, Leadership, Planning, Control
  • Akram Khalili Nooshabadi * Pages 88-106

    The problem of "meaning of life" is not exclusive to a particular type but all thinkers pay attention to it, for example psychologists, theologians, poets, mystics, Quran scholars, hadith scholars, etc. the have also prepared various answers for the present problem based on their expertise and due to the existence of different tastes and interests. In the current research, the religious approach is taken into account and the researcher has entered into this issue from the perspective of the traditions of the Prophet of Islam (pbuh) as an example of good deeds and emphasized by the Qur'an. What elements make life meaningful in the statements of the beloved Prophet (pbuh) and on the other hand, what is the relationship between the element of Christianity and the meaning of life are two important questions of this research. In this regard, elements that give meaning to life have been collected and examined in a library manner, and the role of Christianity in making human life meaningful is analyzed in a special way. The analysis of related traditions shows that, basically, the life of this world does not have an intrinsic meaning and value independent of the afterlife, but it is a meaningful life that is overshadowed by a true and faithful faith in the Resurrection.

    Keywords: meaning of life, the Prophet (PBUH), Good Pattern, happiness
  • Maryam Rezaee *, Gholamhosin Tajerinasab Pages 107-123
    Since believing in the principle of Mahdism by creating a spirit of cheerfulness and hope in human beings, strengthens their resistance against oppression and force is a valuable issue for human societies and therefore to the detriment of the enemies of Islam and always in different ways. Including the denial of Mahdism, they have fought against it. A group of deniers of Mahdism, by expressing the suspicion that the thought of Mahdism has negative effects and effects such as stagnation, lethargy, corruption and destruction in the Islamic society, have considered the basis of Mahdism thinking as fake and have denied that this is the case. It has been done without a detailed study of the issue and only by quoting the words of Ibn Khaldun and adding doubts to his words. This article, while expressing this doubt and related cases, has tried to take an effective step to eliminate the conspiracies of the enemies of Islam by answering it and removing the ambiguities related to it, and to prevent the penetration of these thoughts in the minds of thinkers.
    Keywords: Mahdism, denial of Mahdism, Doubt, Effects of Misbelief in Mahdism, Decline, Corruption
  • Kazem Ostadi * Pages 124-154
    For a long time, there have been controversies surrounding the historical identity and personality of Sulaym ibn Qays, as well as the validity of the "Book of Sulaym" in Shiite sources. Apart from the content review of Sulaym's current book, the review of the documents of the manuscripts of this book can also be important for validating the work. Most of the manuscripts of Sulaym's current book are without a document, and most of the copies that have a document end with "Iban related from Muʿammar ibn Rāshid". But in the meantime, a few limited manuscripts have at the beginning the documents of Sheikh Tusi and Ibn Shahrāshūb, whose document ends with "Ibān quoted from Umar ibn Udhaynah". Considering the existence of ambiguities in the authenticity of Sulaym's book and the difference between its current manuscripts, the question arises as to whether the documents attributed to Ibn Shahrāshūb for these versions are authentic and unaltered or not? In this article, by presenting the reasons and clues that exist from the works of Ibn Shahrāshūb and the sources of his predecessors, it will be explained that the documents in a manuscript model of Sulaym's book attributed to Ibn Shahrāshūb are new and unoriginal; that is, some people added it in a fake form in their copies of the book attributed to Sulaym.
    Keywords: The book of Sulaym, Sulaym ibn Qays, Ibn Shahrāshūb, Ibn Turugh Shahrāshūb