فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف اهل بیت - سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1402)

پژوهشنامه معارف اهل بیت
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم رضایی، اکرم خلیلی نوش آبادی* صفحات 13-31

    جریان عاشورا و متعاقب آن، گردهمایی اربعین از مهم ترین و تاثیرگذارترین رخدادهای تاریخ اسلام و تاریخ شیعه است، به گونه ای که تمدن اسلامی که عن قریب به قدرتمندترین حریف تمدن غربی بدل خواهدشد، متاثر از این دو واقعه بوده و بلکه ریشه های عمیقی در تاریخ این تحولات اسلامی و شیعی دارد. در این پژوهش به جهاد تبیینی چهل روزه خانواده اباعبدالله (ع) خاصه حضرت زینب (س) پس از واقعه کربلا، خواهیم پرداخت که جریانی معنادار را در تاریخ بشریت رقم زده است. زینب (س) در این جهاد چهل روزه رسالت تبیینی و روایتگری خویش را در نهایت کمال انجام داد و سبب شد برای همه مردم آن عصر و پس از آن تا به امروز، اربعین تجلی گر پیروزی حقیقی خاندان عصمت و طهارت علیهم السلام بر ظلم و استکبار تلقی شود . زینب با مجاهدت خود ماهیت تاریخ را که همانا ابتلاء برای یاوران حق است تبیین کرد و با طرح مسیله ولایت اهل بیت علیهم السلام، ایشان را به جهانیان معرفی نمود. مطالعه پیش رو به شیوه کتابخانه ای به جمع آوری داده های مرتبط با موضوع حاضر پرداخته است. توصیف و تحلیل داده ها نتیجه می دهد که عظمت تمدن اسلامی مرهون کنشگری  زینب (س) و جهاد چهل روزه ی او پس از واقعه کربلاست.

    کلیدواژگان: اربعین، تمدن اسلامی، تمدن سازی، زینب (س)، عاشورا، گردهمایی اربعین
  • کاظم استادی* صفحات 32-56

    از نظر تاریخی، مهم ترین مسیله ای که پس از پیامبر (ص) مورد بحث و گفت وگوی مسلمانان قرار گرفته، مساله امامت است؛ و اندیشمندان برای اثبات مساله امامت و جانشینی پیامبر (ص)، به دلایل کلامی، تاریخی و نیز آیات قرآن کریم استشهاد کرده اند، که یکی از مهم ترین این آیات، آیه ابتلای حضرت ابراهیم (ع) یا آیه امامت می باشد. از سوی دیگر، برای بررسی مساله امامت، دو روش قابل پیگیری است: 1 تبیین مفهوم امامت به وسیله آیات قرآن با مختصات پیشینی در صدر اسلام. 2 تبیین مفهوم امامت به وسیله آیات قرآن با مختصات و مفاهیم ایجاد شده متاخر و جدید. بنابراین لازم است تا وضعیت استنادات به آیه ابتلای ابراهیم برای مساله امامت، در روایات امامیه روشن شود. در پژوهش پیش رو، با توجه به این سوالات: «1 ذیل آیه ابتلای ابراهیم، چه تعداد روایت از معصومین (ع) در منابع حدیثی و روایی ذکر شده است؟ 2 وضعیت محتوای متنی آنها و تشابه و تکرار روایات ذیل آیه ابتلای ابراهیم چگونه است؟ 3 آیا روایات ذیل آیه ابتلای ابراهیم، پیرامون مساله امامت به معنای رایج امروزی می باشد و این مساله را پشتیبانی می کند؟»؛ به روایات ذیل آیه ابتلای ابراهیم پرداخته شده است. در نهایت، روشن گشت که روایات اندکی ذیل آیه 124 بقره موجود هستند؛ که البته بیشتر آنها (جز چند مورد که مشکوک هستند،) اشاره ای به مساله امامت عامه و خاصه مورد نظر ما شیعیان معاصر ندارند؛ و به نوعی، روایات تفسیری با موضوعی جدای از اصل امامت می باشند.

    کلیدواژگان: روایات تفسیری، حدیث شیعه، کلام امامیه، جانشینی پیامبر(ص)
  • فاطمه رحمانی* صفحات 57-78

    از آنجا که «ولی الله» نه مانند دیگر موجودات عالم، مظهر یک اسم، بلکه مظهر همه اسماء الهی است، به همین خاطر بر موجوداتی که مظهر یک یا حتی چند اسم از اسماء الهی هستند احاطه وجودی دارد؛ در واقع ولی الله الاعظم حقیقتی است که تمامی اسماء الهی در آن متجلی شده است، او کل واحدی است با پتانسیل در بردارندگی تمامی اسماء و صفات الهی (درعالم وحدت و کثرت که در واقع وجه انالله یی متعلق به تجلیات وحدتی و وجه نحن تعلق دارد به تجلیات کثرتی این حقیقت)؛ لذا هر آنچه در این دو وجه تجلی نموده ازدایره این حقیقت خارج نیست؛ که این همان معنای ولایت ولی الله است که تجلی ولایت الله می باشد. امر تسبیح از اموری است که رشد و تعالی تمامی پدیده ها را بعهده دارد؛ به عبارت دیگر تمامی اسماء با تسبیحی که در آنها جاری و ساری است به سمت تعالی خویش سیر و صیرورت دارند؛ و همانطور که در بالا اشاره شد، ازآنجا که تمامی اسماء و صفات در حقیقتی به نام ولی الله متجلی است، پس تسبیح نیز در همین چارچوب به وقوع می پیوندد؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت با تجلی ولایت الهی درعالم، امر تسبیح نیز رخ نموده است و تمامی اسماء الهی در چارچوب ولایت ولی الله الاعظم، با توانمندیی به نام تسبیح که در نهاد هر اسم تعبیه شده است، به سمت هدف غایی خویش سیر و صیر مینمایند.

    کلیدواژگان: تسبیح، ولایت، ولی الله، قرآن، روایات
  • رویا جهاندوست دیز*، محسن احتشامی نیا، مجید معارف صفحات 79-95
    رجعت به معنای بازگشت دوباره به دنیا یکی از موارد اختلافی میان شیعه و اهل سنت است. البته مساله رجعت یک مساله کاملا مهدوی نیست و پیش و بیش از آنکه مهدوی باشد، مساله ای کلامی است که عالمان شیعه و اهل تسنن، دیدگاه متعارضی درباره آن دارند. دلایل قرآنی محکمی بر وقوع این حقیقت در تاریخ یهود و مسیحیت در دست است که روایت مشهور و صحیح السند تکرار تمامی سنتها و اتفاقات خرد و کلان ایندو امت در میان مسلمانان، پای این حقیقت را به جامعه اسلامی و مسلمانان نیز باز می کند. در فضای حدیثی اهل تسنن نیز شواهد انکارناپذیری بر وقوع رجعت در آخرالزمان در دست است. با اثبات این حقیقت، روشن می شود که هدف و غرض مهمی از قرار گرفتن آن در نظام مدیریتی خداوند متعال وجود دارد. نقش رجعت در امیدازایی و امیدافزایی جامعه ایمانی در سه بخش: امیدواری هرچه بیشتر به زندگی، تلاش هرچه بیشتر برای زیست مومنانه تر، و تلاش هرچه بیشتر برای زمینه سازی ظهور، گویای گوشه ای از جایگاه رجعت در نظام مدیریتی خداوند متعال و نظام فکری اهل بیت است.
    کلیدواژگان: رجعت، ادله روایی، ادله قرآنی، نظام مدیریتی، امیدافزایی، دجال
  • محمدرضا آرام* صفحات 96-116

    موضوع ولی الله به عنوان جامع اسماء و صفات الهی، از بنیادی ترین و زنده ترین مسایل دین، به خصوص از منظر مکتب اهل بیت (علیهم السلام) است، به همین دلیل دین پژوهان هرکدام به نوبه خود و طبق نیاز و اقتضایات زمان خود به نحوی درباره آن سخن گفته اند که بی تردید این مهم از جهات متعدد قابل طرح است. در بحث حقیقت جامع اسماء و صفات الهی با امر«تسبیح» در نهایت می بایست به جایگاه و نقش «ولی الله الاعظم» اشاره نمود. در دیدگاه تشیع، به تاسی از مکتب اهل بیت (علیهم السلام) این مقام متعلق به ولی الله الاعظم، امام مهدی (علیه السلام) است؛ درحقیقت آن حضرت به عنوان خاتم الاوصیاء و ولی الله الاعظم، نهایی ترین منصب را در امر ولایت الهی، برعهده دارند و تسبیح هستی نیز به فرمان وی رخ می نماید. لذا این مقاله که اختصاص به موضوع تسبیح در مقام جامع اسماء و صفات الهی دارد، به معرفی و نقش ایشان در تسبیح هستی پرداخته و سپس با توجه به مطالب بیان شده، تاثیرگذاری وجود آن حضرت در امر تسبیح در مراتب مختلف خلقت شرح داده خواهد شد.

    کلیدواژگان: تسبیح، مقام جامع، اسماء، صفات الهی
  • حسین نوری*، فرج بهزاد وکیل آباد، علیرضا عبدالرحیمی صفحات 117-135
    اندیشه حکومت یکی از بنیادین ترین مسایل و مباحثی است که انسان از زمانی که مفهوم اجتماع را درک و برای ایجاد آن تلاش کرد، با آن درگیر است. هر جامعه از زمان پدیداری به شیوه و گونه ای از گونه های حکومت اداره شده است. ازاین رو مسیله حکومت و حاکمان امری شناخته شده در حوزه فرهنگ انسانی و جوامع بشری است. تنها تفاوت های موجود که گاه بسیار اساسی و بنیادین است موجب می شود که حکومت و مفهوم آن با بازتاب ها و واکنش های متعددی روبه رو شود و حتی برخی به عنوان گروه های آنارشیسم ضرورت وجود حکومت را با چالش روبه رو سازند و خواهان جوامع بی دولت و حکومت شوند. نمونه هایی از آن را در جوامع اسلامی می توان به نگرش افراطی خوارج با شعار لا حکم الا لله ردگیری نمود. در برابر این گروه های افراطی برخی ضرورت وجود حکومت را آن چنان تایید و بر حضور جدی آن پافشاری می کنند که حتی حوزه خصوصی و حریم های شخصی را درمی نوردند و چیزی به نام حریم خصوصی را محترم نمی شمارند.
    کلیدواژگان: انبیا، انسان، حاکمان، حکومت
|
  • Maryam Rezaee, Akram Khalili Nooshabadi * Pages 13-31

    ʿĀshūrā and its aftermath, the Arbaʿīn, is one of the most important and influential events in the history of Islam and Shia history, in such a way that the Islamic civilization, which will almost certainly become the most powerful opponent of the Western civilization, was influenced by these two events and rather its roots. It has deep implications in the history of these Islamic and Shiite developments. In this research, we will discuss the 40-day explanatory jihad of the family of Aba Abdullah (as), especially Ḥaḍrat Zainab (as), after the incident of Karbala, which marked a significant trend in the history of mankind. In this 40-day Jihad, Zainab (as) explained the nature of history, which is indeed suffering for the helpers of the truth, and introduced them to the world by raising the issue of the guardianship of the Ahl al-Bayt (as). The present study collects data in a library manner and describes and analyzes the data and concludes that the greatness of Islamic civilization is due to the activism of Zainab (as) and his 40-day jihad after the Karbala event.

    Keywords: Arbaʿīn, Islamic civilization, Civilization, Zainab (as), ʿĀshūrā, Arbaʿīn Gathering
  • Kazem Ostadi * Pages 32-56

    Historically, the most important issue discussed by Muslims after the Prophet (pbuh) is the issue of Imamate, and thinkers have cited theological, historical and verses of the Holy Qur'an to prove the issue of Imamate and succession of the Prophet (pbuh), one of the most important of these verses is the verse of the test of Prophet Ibrahim (as) or the verse of Imamate. On the other hand, two methods can be followed to investigate the Imamate issue: 1- Explaining the concept of imamate by means of Quranic verses with previous coordinates in the beginning of Islam. 2- Explaining the concept of imamate by means of Quranic verses with coordinates and concepts created later and new. Therefore, it is necessary to clarify the status of references to the verse of Ibrahim's test for the issue of Imamate in the narratives of Imamiyyah. In the upcoming research, hadiths about the test verse of Ibrahim have been discussed, according to these questions: "1- Regarding the verse of Ibrahim's test, how many narratives of the infallible Imams (as) are mentioned in hadith and narrative sources? 2- What is the status of their textual content and the similarity and repetition of narrations about the verse of Ibrahim's test? 3- Are the narratives about Ibrahim's test related to the issue of imamate in today's common sense and do they support this issue? Finally, it became clear that there are few hadiths about verse 124 of Baqarah, of course, most of them (except for a few cases that are doubtful) do not mention the issue of public imamate, especially for us contemporary Shiites; and in a way, the narratives are interpretations with a separate subject from the principle of Imamate.

    Keywords: Commentary narratives, Shia hadith, Imamiyyah, succession of the Prophet (PBUH)
  • Fatemeh Rahmani * Pages 57-78

    Since Walīyullāh is not the manifestation of one name like other beings in the world, but rather the manifestation of all divine names, for this reason it surrounds beings that are the manifestation of one or even several names of divine names; in fact, Walīyullāh is the truth in which all the divine names are manifested. He is a whole truth with the potential to bear all the divine names and attributes, therefore, everything that has manifested in these two aspects is not outside the scope of this truth; this is the meaning of wilāyat of Walīyullāh, which is the manifestation of Allah's wilāyat. Tasbīḥ is one of the things that is responsible for the growth and excellence of all phenomena; in other words, all the names are moving towards their exaltation with the glorification in them. And as mentioned above, since all the names and attributes are manifested in the name of Walīyullāh, then the glorification also takes place in this context; so, it can be concluded that with the manifestation of Allah's will in the world, glorification has also occurred, and all the divine names within the framework of wilāyat of Allah Almighty, with the ability called Tasbīḥ, which is embedded in the institution of each name, move toward their ultimate goal.

    Keywords: Tasbīḥ, Wilāyat, Walīyullāh, Qurʿan, Hadiths
  • Roya Jahandoost Diz *, Mohsen Ahteshaminya, Majid Maaref Pages 79-95
    Rijaʿt, which means returning to the world again, is one of the points of disagreement between Shiites and Sunnis. Of course, the issue of return is not a completely Mahdavi issue, and before and more than it is a Mahdavi issue, it is a theological issue on which Shia and Sunni scholars have conflicting views. There are strong Qur'anic evidences for the occurrence of this truth in the history of Judaism and Christianity, and the famous and correct narratives of the repetition of all the traditions and events of these two nations among the Muslims, opens the door to this truth to the Islamic society and Muslims as well. There are undeniable evidences in the hadiths of Ahl al-Sunnah about the occurrence of Return (Rijaʿt) in the end of time. By proving this fact, it becomes clear that there is an important purpose of its placement in the management system of Allah Almighty. The role of Rijaʿt in creating hope and increasing hope in the faith community in three parts: Hoping as much as possible for life, trying as much as possible to live more faithfully, and trying as much as possible to create the ground for the reappearance, tells a little about the place of Rijaʿt in the management system of Allah Almighty and the intellectual system of Ahl al-Bayt (as).
    Keywords: Rijaʿt, Narrative Evidence, Quranic evidence, Management System, raising hope, Dajjal
  • MohammadReza Aram * Pages 96-116

    The subject of Walīyullāh, as a collection of divine names and attributes, is one of the most fundamental issues of religion, especially from the perspective of the Ahl al-Bayt (as) school. For this reason, religious scholars have spoken about it in a different way according to the needs and requirements of their time, which undoubtedly, is important in many ways. In the discussion of the comprehensive truth of divine names and attributes with the subject of Tasbīḥ (glorification), we should finally mention the position and role of Walīyullāh al-ʿAẓam. In the view of Shiism, according to the Ahl al-Bayt (as) school, this position belongs to the guardian of Allah, Imam Mahdi (as); in fact, as the seal of the wilāyat and Walīyullāh, he holds the most final position in the matter of divine guardianship, and the glorification of existence also occurs at his command. Therefore, this article, which is dedicated to the topic of tasbīḥ and glorification in the comprehensive position of divine names and attributes, has introduced and discussed their role in the glorification of existence; and then, according to the stated contents, the influence of His Holiness' presence in the matter of glorification and tasbīḥ in different levels of creation will be explained.

    Keywords: Tasbīḥ, Comprehensive Position, divine names, attributes
  • Hossein Nori *, Farajbehzad Vakilabad, Alireza Abdolrahimi Pages 117-135
    The idea of government is one of the most fundamental issues and debates that man has been dealing with since he understood the concept of society and tried to create it. Every society has been governed by some form of government since its emergence; therefore, the issue of government and rulers is a well-known matter in the field of human culture and human societies. Only the existing differences, which are sometimes very basic and fundamental, cause the government and its concept to face many reflections and reactions, and even some, as anarchist groups, challenge the necessity of the existence of the government and demand societies without governor and government. Examples of it in Islamic societies can be found in the extreme attitude of the Kharijites with the slogan lā ḥukma illā lillāh. Against these extremist groups, some confirm the necessity of the existence of the government and insist on its serious presence that they even invade the private sphere and personal privacy and do not respect anything called privacy.
    Keywords: prophets, people, rulers, Government