فهرست مطالب

مطالعات بین المللی - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 75، زمستان 1401)

نشریه مطالعات بین المللی
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 75، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/28
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهدی علیخانی* صفحات 7-27
    جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی پس از وقوع انقلاب اسلامی وارد یک دهه تعارض و تقابل که الگوی پر تکرار در روابط شان بوده است، شدند. اما تحولات هویتی، ژیوپلتیکی و بین المللی حادث در دهه1990 موجب تغییر این الگوی حاکم بر روابط آن ها شد. هدف این مقاله، بازخوانی روابط تهران و ریاض در دوره پس از جنگ است تا بررسی کند «چگونه و متاثر از چه عواملی، دو کشور از تعارض و تقابل به سوی بهبود مناسبات حرکت کردند». سوال مقاله این است که «چه عواملی موجب حاکم شدن الگوی همزیستی به جای تعارض در روابط ایران و عربستان سعودی طی سال های 1368 تا 1376 گردید؟». یافته این مقاله که با روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از دو رویکرد اجتماعی (سازه انگاری) و مادی (واقع گرایی) صورت گرفته این است که «ساختار اجتماعی حاکم بر روابط ایران و عربستان سعودی در سال های 1368 تا 1376 موجب شد تا محیط آنارشیک بین المللی و منطقه ای که موجب سوءظن و بی اعتمادی دو کشور شده بود، تحلیل رفته و با تغییر فرهنگ دشمنی حاکم بر روابط، آن ها به‎سوی همزیستی مبتنی بر عدم تقابل هویتی و تبدیل تعارض ژیوپلتیکی به رقابت، با وجود فشارهای ساختاری حرکت کنند».
    کلیدواژگان: روابط ایران و عربستان، دولت سازندگی، بازتعریف هویتی، رقابت های ژئوپلتیکی، بازتوزیع قدرت بین المللی
  • رحیم پیری، قاسم ترابی*، علیرضا رضایی صفحات 29-60
    محور اصلی سیاست کلان رژیم اسراییل برحفظ بقا وموجودیت آن استوار است ودرطول 7 دهه ی گذشته،همواره امنیت  به عنوان یکی ازدغدغه های اساسی مقامات سیاسی وامنیتی این رژیم محسوب می شود.اما به دلیل تحولات بنیادین درقرن بیست ویکم  و ویژگی های منحصر به فردآن درعرصه ی بین الملل ، به ناچاردرکنارکاربرد زورواستفاده از ابزار نظامی روبه سوی امنیت موسع آورده است. با این وجود، چالش های رژیم اسراییل درحوزه ی سیاسی ازنظرکمی وکیفی درحال  افزایش می باشد و همچنان امنیت وجودی برای آن به عنوان یک مسیله است.ازاین رو، مقاله حاضر برآن است باکاربست روش توصیفی- تحلیلی  به این سیوال اصلی پاسخ دهدکه« وضعیت سیاسی رژیم اسراییل چه آثار وپیامدهایی برامنیت آن دارد؟».هدف پژوهش آن است که تنها بروضعیت سیاسی رژیم اسراییل وتاثیر آن برامنیت این رژیم تمرکز نماید. یافته های پژوهش نشان می دهدجدایی نژادی یاآپارتاید ، بی ثباتی، فساد ،کاهش مشارکت سیاسی و بن بست روند صلح در خاورمیانه ازچالش های سیاسی تاثیرگذار برامنیت رژیم اسراییل  می باشند که امنیت و مشروعیت آن را با تهدید وجودی  مواجه کرده است.
    کلیدواژگان: امنیت سیاسی، چالش ها، مشروعیت، رژیم اسرائیل
  • منصور انصاری* صفحات 61-80
    ایده صلح پایدار کانت از دیرباز مورد مناقشه فکری زیادی بوده است؛ منتقدان واقع گرای او، با این استدلال که عرصه سیاست بین الملل محل قدرت و آنارشی است، از در مخالفت با او برآمده و ایده او را گونه ای آرمان گرایی دانسته اند. در مقابل، آرمان گرایان از ایده او استقبال کرده و آن را هدفی دانسته اند که هرچند در حال حاضر نیست ولی "باید" باشد. مساله اساسی در ایده کانت، نسبت میان سیاست داخلی و سیاست بین الملل است که خود او کوشیده بود تا در چارچوبی نظری آن را شرح و بسط بدهد. در مقاله حاضر، این سوال مطرح شده است که در ایده صلح پایدار، کانت چه نسبتی بین سیاست داخلی و سیاست بین الملل برقرار کرده است؟ و در نظریه های بعدی روابط بین الملل با چه واکنش های مواجه شده است؟ و کدام نظریه ها یا مکاتب تلاش کرده اند تا با استفاده از ایده صلح پایدار، نسبت جدیدی بین سیاست داخلی و سیاست بین الملل برقرار نمایند؟ پاسخ این مقاله به این سوالات این است که کانت سخت بر این باور بود که بدون رابطه بین سیاست داخلی و سیاست بین الملل امکان صلح پایدار وجود ندارد و از میان نظریه های متاخرتر، نظریه انتقادی روابط بین الملل و رهیافت جامعه بین الملل با بازگشت به ایده کانت تلاش کرده اند تا از امکانات نظری اندیشه او برای بازسازی این رابطه استفاده کنند. روش این پژوهش، توصیفی و تحلیلی با رویکرد فلسفی است.
    کلیدواژگان: کانت، واقعگرایی، آرمانگرایی، نظریه انتقادی، سیاست داخلی، صلح پایدار
  • معصومه زمانیان، زهرا وطنی* صفحات 81-101
    عملیات بارورسازی ابرها که در دهه های اخیر با اهدافی هم چون مقابله با خشکسالی و کاهش آلودگی های محیطی و نیز به عنوان یکی از طرق مقابله با گرمایش زمین، درسرزمین های بسیاری از جمله ایالات آمریکا به کار گرفته شده است، تحت پوشش قوانین محلی و ایالتی است. گستردگی سرزمینی منطقه تحت پوشش هر عملیات بارورسازی، بارورسازان و افراد متاثر از این عملیات و نیز محاکم را به دلیل قوانین متفاوت ایالتی دچار تعارض و سردرگمی می نماید. فقدان قانون فدرال و عدم هم گرایی قوانین ایالتی، عامل فرار عاملین از مسوولیت عواقب نامطلوب ناشی از بارورسازی و بی پناهی قانونی متضررین از چنین عملیاتی است. این تحقیق در پاسخ به سوال: قوانین بارورسازی ابر تا چه میزان پاسخگوی نیازهای حقوقی ناشی از این فرآیند است و چه راهکاری برای رفع نقایص احتمالی آن وجود دارد؟ و با هدف تبیین عدم کفایت قوانین موجود و ضرورت ایجاد قانون جامع در سطح فدرال، با روش توصیفی تحلیلی به بررسی مشکلات ناشی از فقدان مقررات فدرال و ایالتی بودن قوانین پرداخته و با برشماری مزایا و معایب تنظیم مقررات فدرال و نیز ارایه راه های رفع معایب و اثبات راهگشا نبودن قوانین عام مسوولیت، کفه محاسن تدوین این قانون و حکومت آن بر قوانین ایالتی را سنگین تر می یابد. هم چنین با اشاره به نواقص اجرایی قوانین موجود، ضرورت تاسیس آژانسی برای تنظیم گری، مدیریت و نظارت بر فرآیند بارورسازی ابرها را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: بارورسازی ابر، تقویت باران، اصلاح محیطی، مهندسی زمین، مهندسی اقلیم، گرمایش زمین، محیط زیست بین الملل
  • مجیدرضا مومنی*، نرگس خان گل زاده سنگرودی صفحات 103-125
    پایان جنگ سرد و اضمحلال نظام کمونیسم هم‎زمان با ظهور جهانی‎ شدن و پیشرفت علم و فناوری، نظامم بینن الملل را دستخوش تحولات جدی نمود بنابراین سیاست سفلی و موضوعات مرتبط با اقتصاد، تجارت و فرهنگ بیش از پیش مورد اهتمام بازیگران دولتی و غیردولتی قرار گرفت. مقوله توسعه اقتصادی که از بعد از جنگ جهانی دوم همواره از دغدغه‎ های جدی دولت‎ها بوده با مطرح‎شدن جهانی‎شدن اقتصاد بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. از این روی دولت‎ ها در بستر جهانی‏شدن، با اتخاذ سیاست‎ ها و خط‎ مشی های نوینی در چارچوب همکاری‎های منطقه‎ ایی و بین‎المللی، توسعه اقتصادی جوامع خود را در دستور کار قرار داده ‎اند. در پژوهش حاضر کوشش شده تا مولفه های جهانی ‎شدن اقتصاد در ترکیه مورد بررسی قرار گیرد و هم‎چنین تاثیر جهانی ‎شدن اقتصاد بر توسعه اقتصادی واکاوی شود. در این راستا پژوهش حاضر تلاشی است تا به این پرسش اساسی بپردازد که جهانی‎شدن اقتصاد چه تاثیری بر توسعه اقتصادی ترکیه بین سال‎های 2021-2001 داشته است؟ یافته پژوهش حاکی از آن است که ترکیه علی‎رغم تلاطم در رشد اقتصادی در سال ‎های اخیر، با اتخاذ برنامه ‎های گوناگون به دنبال ارتقای شاخص‎ های جهانی‎ شدن اقتصادی، موفق به ارتقای سطح توسعه اقتصادی شده است. در این پژوهش از روش کیفی با رویکرد تبیینی بهره برده شده تا رابطه علی و معلولی دو متغیر مستقل (جهانی‎ شدن اقتصاد) و وابسته (توسعه اقتصادی ترکیه) مورد بررسی و کندوکاو قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن اقتصاد، توسعه اقتصادی، اقتصاد باز، جذب سرمایه گذاری خارجی، تعاملات اقتصادی، ترکیه
  • زینب پورخاقان*، لیلا رئیسی، حاتم حیدری صفحات 127-144
    تالابها از مهمترین اکوسیستمهای زمین هستند و حفاظت از آنها امکان بهره برداری معقول و پایدار از آنها را فراهم می آورد. ضرورت حفاظت از محیط زیست موضوعی مشترک در حقوق داخلی و بین المللی است و اعلامیه استکهلم از اولین اسنادی است که صراحتا بر این نکته تاکید می نماید. حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسل های آینده باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشد وظیفه ی عمومی تلقی می گردد. از این رو فعالیت های اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط زیست با تخریب غیر قابل جبران آن ملازمه پیدا کند ممنوع است. تالاب بین المللی شادگان یکی از تالاب های ثبت شده در کنوانسیون رامسر است. متاسفانه این تالاب به واسطه فعالیت های توسعه ای پیرامون آن، با تهدید جدی روبرو است. سوالی که این مقاله به دنبال پاسخ به آن می باشد، این است قواعد بین المللی مربوط به حفاظت از تالاب بین المللی شادگان چیست؟ روش مطالعه این پژوهش توصیفی- تحلیلی می باشد. هدف از این پژوهش بررسی قواعد بین المللی در مورد حفاظت از تالابها و تالاب بین المللی شادگان در معاهده رامسر مورد تاکید قرار گرفته است. و نتایج نشان می دهد حفاظت از تالابها مطابق کنوانسیون رامسر به عنوان قدیمیترین معاهده بین المللی برمبنای اصل همکاری دولتها با تاکید بر یکی از اصول حقوق بین الملل محیط زیست یعنی اصل حفاظت از محیط زیست. طبق اصل پنجاه قانون اساسی در جمهوری اسلامی، و نهادهای غیر دولتی نسبت به حفاظت از تالاب شادگان پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: _ تالاب شادگان، حقوق تالابها، استفاده معقول، اصل حفاظت
  • حسین کریمی فرد* صفحات 145-168
    وزارت امورخارجه امریکا از سال 1977 به صورت سالانه گزارش هایی را در مورد وضعیت حقوق بشر کشورهای مختلف جهان منتشر می کند. این گزارش ها براساس اصول و ارزش های بنیانی لیبرالیسم تنظیم می شوند. در این مقاله تلاش می شود زبان و گفتمان حاکم بر این گزارش ها با تاکید «خلاصه های اجرایی» در مورد کنشگرانی مثل چین، ایران، روسیه، عربستان و اسراییل در دوره ریاست جمهوری ترامپ مورد بررسی قرار گیرد. سوال این مقاله عبارتست از: زبان و گفتمان حاکم برگزارش های حقوق بشری وزارت خارجه امریکا در دوران ترامپ در مورد کنشگران چین، روسیه، ایران، عربستان سعودی و اسراییل چگونه است؟ فرضیه این مقاله که سعی می شود با تاکید بر روش تحلیلی و تبیینی اثبات شود عبارتست از: زبان و گفتمان مسلط بر گزارش های حقوق بشری با تاکید خلاصه های اجرایی در مورد کنشگرانی مثل اسراییل و عربستان ملایم، نرم و دوستانه و در مورد کشورهایی مثل ایران، چین و روسیه تند، سخت و خصمانه است.وزارت خارجه امریکا در این گزارش ها سیستم سیاسی متحدین خود(مثل اسراییل) را با عنوان دموکراسی چندحزبی و رقیبان و دشمنان خود(چین،روسیه و ایران) را با مفاهیمی مثل اقتدارگرایی،تک حزبی و استبدادی معرفی می نماید.نتیجه آنکه در این عرصه نیز امریکا هویت خود را از طریق زبان منتشر و دشمنان و رقیبان خود را به مثابه «دیگری» بازنمایی و طرد می نماید. بنابراین زبان و گفتمان حاکم بر این گزارش ها متاثر و در خدمت سیاست ها و منافع کلان ایالات متحده امریکا می باشد.
    کلیدواژگان: گزارش حقوق بشر، ایران، عربستان، روسیه، چین، اسرائیل
  • جهانبخش مرادی* صفحات 169-188
    منطقه خاورمیانه یکی مهم ترین مناطق راهبردی و ژیوپلیتیکی جهان است. با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران؛ دو کشور آمریکا و ایران، سیاست های متعارضی را در قبال یکدیگر در این منطقه پیگیری کرده اند، به گونه ای که دو کشور، دشمن یکدیگر به شمار آمده و حتی آمریکا در پیگیری این دشمنی، از توافقنامه برجام که به نظر می رسید می تواند در گام های بعد، این دشمنی را فرونشاند، خارج شد. بر این پایه، پرسش اصلی مقاله آن است که پس از خروج آمریکا از برجام، جمهوری اسلامی ایران، چه راهبردهای سیاسی و امنیتی ای برای تامین امنیت و منافع ملی خود در خاورمیانه اتخاذ کرده است؟ روش تحقیق مقاله، روش توصیفی و تحلیلی است و هدف مقاله آن است که با بررسی این راهبردها، راه های مواجهه ایران با آمریکا را پس از خروج آن از برجام، بررسی کند. نتیجه کلی مقاله هم نشان می دهد که ایران، پس از خروج ایالات متحده از برجام و اقدامات تنش زای آن، راهبردهای خاص خود و از جمله کاستن گام به گام از تعهدات برجامی، حمایت بیشتر از پراکسی های و گروه های نیابتی شیعی (شامل انصارالله، حشدالشعبی ، حزب الله و...)، حضور نظامی بیشتر در منطقه، اقدامات نظامی علیه رقبای منطقه ای (مانند عربستان و اسراییل) و افزایش سیاست نگاه به شرق را در زمینه های سیاسی و امنیتی در خاورمیانه اتخاذ کرده است تا امنیت و منافع ملی را خود تامین کند.
    کلیدواژگان: راهبرد، خاورمیانه، ایران، آمریکا، برجام
  • عماد عبودیت*، منصوره شریفی صدر صفحات 189-207
    در سال‏ های اخیر هوش مصنوعی با پیشرفت سرسام‏ آوری بخش ‎‏های ارایه خدمات و به تبع آن سیاست‏ های رفاهی و اجتماعی در کشورهای توسعه ‏یافته را تحت تاثیر قرار داده است. این مهم باعث شده که هوش مصنوعی در کنار فناوری ‏های نوینی چون داده‏ های انبوه و الگوریتم ‏های خودرو، علاوه بر شکل‏ دهی به بسیاری از تحولات اجتماعی، سیاست‏گذاران را با چالش ‏ها و پرسش ‏های مهمی مواجه گرداند. اجرای آزمایشی فناوری‏ های فوق‏ الذکر در صنعت بیمه، بانکداری، نظام‏ های سلامت و ثبت احوال همانند عصر پیشادیجیتال، بستر نقض گسترده و نظام‏ مند (سیستمیک) بسیاری از حقوق بشر مندرج در اسناد بین‏المللی را به وجود آورده است با این تفاوت که به دلیل اتوماتیک (ماشینی‏) بودن این نقض‏ ها، امکان «احراز مسیولیت» از طرف نهادهای ناظر داخلی و یا بین ‏المللی به درستی تعریف نشده و به تبع آن، سازوکار پاسخ‏گویی را نمی‏توان با چهارچوب‏های قانونی کنونی، فعال نمود. در این نوشتار ضمن توجه به تقسیم ‏بندی نسل‏ های سه‏ گانه حقوق بشری، حقوق فرانسلی و مقدمه اصول تداوم بشری تعریف شده و تاثیرگذاری هوش مصنوعی بر این حقوق مورد اشاره قرار می‏گیرند. در ادامه نیز با طرح این مفروض که خطر اصلی هوش مصنوعی برای حقوق شهروندان، ایجاد دسته‏ بندی‏ ها، تبعیض و نقض حق تعیین سرنوشت قلمداد می‏شود، متعاقبا در پاسخ به این سوال که چگونه می‏توان با چالش‏های فوق ‏الذکر مقابله نمود، پیشنهاداتی پیرامون ایجاد مکانیزم‏ های مناسب برای حمایت و مراقبت از حقوق نسل های مختلف حقوق بشری مطرح گردیده و با برداشتی تطبیقی از اسناد بین‏المللی و داده‏های کتابخانه‏ ای الکترونیک بر اساس روش توصیفی-تحلیلی، بررسی می ‏گردد.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، داده های انبوه، الگوریتم های خودرو، نسل های حقوق بشر، حقوق آیندگان، حقوق فرانسلی، تداوم بشری
  • مجاهد امیری*، روح الامین امیری، سید محمد مهدی راسخ صفحات 209-226
    حق بر آب که در تفسیر عام شماره 15 مصوب 2002 کمیته حقوق اجتماعی بیان شده است مهمترین سندی است که جهت فهم مبانی حقوقی و رابطه این حق با دیگر حقوق اقتصادی و اجتماعی مطرح شده است و در پرتو ماده12 میثاق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی حق بر آب را به صراحت به رسمیت شناخته است. حق بر آب سالم به عنوان یکی از موضوعات محیط زیستی به افراد این حق را می دهد که آب سالم را به اندازه کافی، ایمن، قابل قبول و مقرون به صرفه برای استفاده شخصی و خانگی به دست بیاورند. دادگاه اروپایی حقوق بشر از زمان تاسیس خود نقش مهمی در تحول و پیشرفت حقوق بین الملل بر عهده دارد.این مقاله به روش توصیفی تحلیلی نگارش شده و سوال اصلی که این مقاله به دنبال پاسخ به آن می باشد اینست که: رویه قضایی دادگاه اروپایی حقوق بشری در موضوع حق بر آب چیست؟این پژوهش با توجه به بررسی چند پرونده مهم در خصوص حق بر آب در دادگاه حقوق بشر اروپایی به این نتیجه می رسد که با تفسیر موسع و تفسیر پویا و تکاملی از ماده 6 و ماده 8 کنوانسیون اروپایی و قطعنامه های حقوق بشری، حق بر آب سالم را به رسمیت می شناسد. حق برآب سالم به عنوان یک تعهد دولت برای اطمینان از چنین دسترسی به شیوه ای غیر تبعیض آمیز است.
    کلیدواژگان: حق برآب، دادگاه اروپایی، حقوق بشر، رویه قضایی
  • علی صباغیان*، راج دیپ سینگ صفحات 227-249
    کشورهای اروپای مرکزی و شرقی پس از تجربه چند دهه ای کمونیسم، مسیر خود را از سال 1989 با چرخش نیولیبرال آغاز کردند. در این میان، اتحادیه اروپا با مفهوم بازگشت به اروپا در میان مردم و دولتمردان این منطقه از جذابیت خاصی برخوردار بود. درحالی که مسیله امنیت در کشورهای اروپای مرکزی و شرقی در زمان کمونیسم، بیشتر در ارتباط با خطر نظامی بود، پس از فروپاشی کمونیسم و اتحاد جماهیر شوروی، نوع مسیله امنیتی برای کشورهای اروپای مرکزی و شرقی تغییریافته است. این پژوهش درصدد پاسخگویی به این سوال است که اتحادیه اروپا چه نقشی را در مسیله امنیت در کشورهای اروپای مرکزی و شرقی پساکمونیستی بازی می کند؟ برای پاسخگویی به این پرسش، فرض پژوهش آن است که اتحادیه اروپا در قالب یک بلوک تاریخی نیولیبرال، مسایل امنیتی ویژه ای را برای کشورهای یادشده ایجاد نموده است. در این پژوهش از روش کیفی و تحلیل آمار در داخل چارچوب نظری نیوگرامشی برای بررسی سوال مطرح شده، استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهند که درنتیجه سازوکارهای متنوع بلوک نیولیبرال اتحادیه اروپا کشورهای اروپای مرکزی و شرقی امروز با مسیله امنیت در بعد اقتصادی (تضعیف صنایع داخلی، بحران مسکن و اقتصاد سرمایه داری وابسته)، سیاسی (وابستگی سیاسی)، انسانی (دگرسازی) و فرهنگی و اجتماعی (جذب نخبگان در پروژه نیولیبرال و تضعیف سیستم آموزش عالی) مواجه شده اند.
    کلیدواژگان: نئولیبرالیسم، نئوگرامشی، کشورهای اروپای مرکزی و شرقی، اتحادیه اروپا، مسئله امنیت
  • گودرز بیرامی، عاطفه امینی نیا*، سوده شاملو صفحات 251-269
    معاهده منع سلاح های هسته ای موسوم به (TPNW)یک دست آورد بین المللی قابل توجه ویک رژیم چند جانبه پایداراست که شامل ممنوعیت هایی درحوزه های توسعه، آزمایش، تولید، دستیابی، دراختیارداشتن، ذخیره سازی، استفاده یاتهدیدبه استفاده ازسلاح های هسته ای می باشد.این معاهده درسپتامبر2017 به تصویب رسید ودر22 ژانویه2021 لازم الاجراشد. لازمه جهانی شدن این معاهده نیاز مند یک کارسیاسی هدفمند است. چراکه مشارکت کشورهای هسته ای وکشورهای دارای سلاح هسته ای برای اجرایی شدن معاهده دشواروبه عبارتی مخالفت سیاسی وحشتناکی را در پی خواهد داشت. ونیازمند یک رویکردی متفاوت وفضایی گفتمانی است که باید با معیارهای حاکم بر موضوعات حقوق بشری، حقوق بشردوستانه، اخلاق بین المللی وامنیت جهانی در دستورکارقرارگیرد. باعطف توجه به همه تلاش های گسترده طرفداران صلح وحسن نیت بسیاری از کشورهای جهان متاسفانه اقدامی درراستای خلع سلاح ا زسوی کشورهای جهان صورت نگرفته است. مقاله حاضربا روش توصیفی تحلیلی در صدد پاسخ به این سوال است که چگونه می توان از طریق معاهده منع تسلیحات هسته ای به خلع سلاح هسته ای دست یافت؟ نتایج این تحقیق نشان می دهد ترتیبات معاهده به گونه ای تنظیم شده که امکان خلع سلاح هسته ای از طریق اجماع جهانی دولتهای عضو وجود دارد.
    کلیدواژگان: پیمان منع سلاحهای هسته ای، سلاحهای هسته ای، خلع سلاح هسته ای، حقوق بین الملل، امنیت بین المللی
  • مهدی غفاریان کبلو، حسن پاشازاده، ناصر رهبر فرش پیرا، ناصر مسعودی صفحات 271-286
    مالکیت فکری یکی از شاخه های حقوق بین الملل است که به سرعت جایگاه خود را در موضوعات حقوق بین الملل تثبیت نموده است. اما نوع نگاه به این موضوع در کنشگران یکسان نیست؛ بنابراین پرداختن به آن ضروری است. با در نظر گرفتن این موضوع هدف مقاله پیش رو بررسی الزامات بین المللی مالکیت فکری در جامعه بین المللی و کارکرد آن در حقوق ایران و ایالات متحده آمریکا است. سوال اصلی به این گونه تنظیم شده است: الزامات بین المللی مالکیت فکری در جامعه بین المللی چیست و کارکرد آن در حقوق ایران و ایالات متحده آمریکا چگونه قابل ارزیابی است. رویکرد پاسخگویی به این پرسش توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات و داده ها کتابخانه ای، اینترنتی و اسنادی می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که در نظام حقوق مالکیت فکری آمریکا، به دلیل ماهیت و تحلیل اقتصادی ابزارگرا است و در مقابل، نظام حقوقی ایران، چه در مرحله اعطای حق و چه پس ازآن، نگاهی وظیفه گرایی آن هم در راستای سنت گرایی دارد.
    کلیدواژگان: مالکیت فکری، حقوق طبیعی، ابزارگرایی، حقوق آمریکا، حقوق ایران، جامعه بین الملل
  • ابراهیم فیروزیان حاجی، کارن روحانی*، حسن حاجی تبار فیروزجائی صفحات 287-309
    اصول و قواعد مربوط به رسیدگی های کیفری بین المللی در کلیت آن و به خصوص صلاحیت ها و اختیارات دادستان دیوان کیفری بین المللی، آمیزه ای از قواعد و مبانی حقوقی دو سنت حقوقی برجسته، یعنی سنت حقوقی کامن لا و سنت حقوقی نوشته هستند. ماهیت ترافعی نظام حقوقی کامن لا از یکسو و ماهیت تفتیشی رسیدگی در نظام حقوقی نوشته از سوی دیگر و پذیرش همزمان این دو رویکرد در قالب نظام حقوقی دیوان بین المللی دادگستری باعث شده که ابهامات و تردیدهایی عملی در خصوص دامنه ی صلاحیت های دادستان دیوان و چگونگی تعاملات او با محکمه به ویژه با شعب پیش دادرسی به وجود بیاید. علی رغم این موضوع، به نظر می رسد که این تضاد درونی با واقعیت رسیدگی های کیفری بین المللی تا حد زیادی سازگاری دارد و اصول حقوقی فعلی با نگاهی واقع گرایانه، کارآمدی مناسبی در راستای نیل به اهداف دیوان کیفری بین المللی دارند. تضاد پیش گفته هنگامی برجسته می نماید که با نگاه ایده آل گرایی قضایی به آن نگاه کنیم. در اینصورت، هرگونه ابهام در نحوه اعمال اختیارات منجر به بی عدالتی، نقض حقوق قربانیان یا حقوق بشری متهم خواهد شد و لذا، به نظر کماکان فاصله جدی میان اعمال صلاحیت های دادستانی با مبانی ایده آل گرایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: اختیارات دادستانی، ایده آل گرایی قضایی، کامن لا، حقوق نوشته، دیوان کیفری بین المللی
|
  • Mahdi Alikhani * Pages 7-27
    Following the Islamic Revolution, Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia entered a decade of conflict and confrontation as a recurring pattern in their relations. But identity, geopolitical, and international developments in the 1990s resulted in a change in the recurring pattern governing their relations. The purpose of this paper is to re-read the relations of Tehran and Riyadh in the post-war period in order to analyze “how and due to which causes, the two countries moved from conflict and confrontation to improving their relations”. The question in this paper is “what factors caused the dominance of the co-existence pattern instead of conflict in Iran - Saudi relations between 1989 and 1997?” The finding of this paper, which is a descriptive - analytic study, and uses two approaches of social (constructivism) and material (realism), is that “the social structure governing the relations between Iran and Saudi Arabia in 1989 – 1997 led to an improvement in the anarchic international and regional environment, which had caused suspicions and mistrust of the two countries. Moreover, the change in the hostility between the two countries, caused the co-existence of them based on non-conflict of identity, and the transformation of geopolitical conflict into competition, despite the structural pressures.
    Keywords: Iran - Saudi relations, Sazandegi Government, redefinition of identity, Geopolitical Competition, redistribution of international power
  • Rahim Piri, Ghasem Toraby *, Aireza Rezaei Pages 29-60
    The central pillar of Israel’s macro policy is maintaining its survival and existence, and security has always been among the main concerns of Israel's political and security authorities over the past 7 decades. However, the fundamental developments in the 21st century and the unique features of the international arena in this new century have forced the Israeli regime to resort to an extended security policy along with use of force and military power. Nevertheless, the challenges that the Israeli regime is facing in the political arena are increasing both quantitatively and qualitatively, and existential security is still a major concern for it. This descriptive-analytical study employed the Copenhagen School's securitization framework to answer this main question: What effects and outcomes does the political situation of the Israeli regime have with regard to its security? In fact, the main objective of this study was to focus on the current political situation of the Israeli regime and the effects that it has on its security. The results indicated that racial segregation or apartheid, instability, corruption, low levels of political participation of the citizens, and the impasse in the Middle East Peace Process are among the political challenges influencing the security of the Israeli regime that face its security and legitimacy with existential threats.
    Keywords: Political security, Challenges, legitimacy, Israeli regime
  • Mansour Ansari * Pages 61-80
    Kant's idea of perpetual peace has long been the subject of much intellectual controversy; His realist critics, with the argument that the field of international politics is a place of power and anarchy, have come out against him and considered his idea as idealism. On the other hand, the idealists welcomed his idea and considered it as a goal that "must" be there, even though it is not currently there. The basic problem in Kant's idea is the relationship between domestic politics and international politics, which he himself tried to explain in a theoretical framework. In this article, the question has been raised that in the idea of perpetual peace, Kant has established a relationship between domestic politics and international politics? And what reactions have been encountered in the later theories of international relations? And which theories or schools have tried to use the idea of perpetual peace to establish a new relationship between domestic politics and international politics? The answer of this article to these questions is that Kant firmly believed that there is no possibility of perpetual peace without the relationship between domestic politics and international politics, and among the later theories, the critical theory of international relations and the approach of international society. By returning to Kant's idea, the international community has tried to use the theoretical possibilities of his thought to reconstruct this relationship. The method of this research is descriptive and analytical with a philosophical approach.
    Keywords: Kant, Realism, idealism, critical theory, domestic politics, perpetual peace
  • Masoumeh Zamanian, Zahra Vatani * Pages 81-101
    Cloud seeding has been used in many countries in recent decades to combat drought, reduce pollution, and mitigate global warming, among other things. Local and state laws govern the process in the United States. Due to differences in state laws, the broad extent of the land covered each time has perplexed seeders, affected people, and courts of law. Due to the sheer lack of federal laws and inconsistencies in state laws, those affected by the negative effects are legally helpless, while the offenders escape punishment. This research seeks to answer the following questions: “How well do existing laws meet current legal needs in this regard?” and “Is there a way to eliminate the potential shortcoming?” A descriptive-analytical approach is used to investigate issues arising from the lack of a federal law and the state jurisdiction of current laws. The goal is to demonstrate the inadequacy of existing laws and the need for comprehensive federal legislation. Giving the benefits and drawbacks of federal law regulation, presenting solutions to eliminate the drawbacks, and demonstrating the ineffectiveness of general responsibility laws, the benefits of developing such a law that governs state laws outweigh the drawbacks. The inadequacy of current laws in terms of their enforcement serves as further evidence of the necessity of establishing an organization to control, manage, and monitor cloud seeding.
    Keywords: Cloud Seeding, Rain Enhancement, Environmental Reform, geoengineering, Climate Engineering, Global warming, international environment
  • Majidreza Momeni *, Narges Khangolzadeh Sangroodi Pages 103-125
    The end of the Cold War and the collapse of the Communist system, along with the emergence of globalization and the advancement of science and technology have brought serious changes in international system. thus, low politics and issues related to economy, trade and culture became the most concern of state and non-state actors. The spotlight of economic development which has always been a serious concern of states since the second World War has gained momentum with the emergence of economic globalization. Therefore, in the context of globalization, states have put the economic development in agenda of their issues by adopting new policies in the framework of regional and international cooperation. In this regard, this research is an attempt to address this important question as to what effect did economic globalization has on Turkey’s economic development between the years 2001-2021? This article is an attempt to examine the economic components of globalization in Turkey and also to examine economic globalization on economic development in this country. The finding of research indicates that Turkey has succeeded in raising the level of economic development by adopting various program in order to improve the indicators of economic globalization. In this research the qualitative method with an explanatory prespective has been applied to examine the cause and effect relationship between independent variable(economic globalization) and dependent variable(Turkey’s economic development).
    Keywords: Economic Globalization, Economic Development, open economy, attraction of foreign investment, economic interactions, Turkey
  • Zainab Poorkhaghan *, Leila Raise, HATAM Hedary Pages 127-144
    Wetlands are among the most important ecosystems on earth, protection of which enables the reasonable and sustainable use of them. Environmental protection is a common ground between municipal and international laws, and the Stockholm Declaration of 1972 is one of the first documents explicitly emphasizing the point. Environmental protection by which the present and future generations should have an improving social life is considered a public duty. Therefore, economic and other activities concomitant of environmental pollution and irreparable damage to environment are forbidden. Shadegan International Wetlands are a series of ponds registered in the Ramsar Convention, which are under a serious threat due to the surrounding development activities. This research attempts to figure out the international rules concerning the protection of Shadegan International Wetlands. This was a descriptive-analytical study with the aim of investigating the international rules on protection of wetlands, particularly the Shadegan International Wetlands, in the Ramsar Convention. The results indicated that according to the Ramsar Convention as the oldest international treaty, wetlands are protected based on the principles of international cooperation focusing on one of the rules of the International Environmental Law, i.e. the principle of environmental protection. Shadegan International Wetlands are conserved in accordance with the Article 50 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran and non-governmental organizations.
    Keywords: Shadegan International Wetlands, wetlands regulations, reasonable use, principle of protection
  • Hossein Karimifard * Pages 145-168
    Since 1977, the US Department of State has published annual reports on human rights practices in various countries. These reports are premised on the core principles and values of liberalism. The following paper examines the rhetoric and discourse used in such reports, concentrating on "Executive Summaries" prepared under Trump's presidency about international actors such as Iran, Russia, Saudi Arabia, and Israel. The paper’s question is: What rhetoric and discourse were used in the US Department of State's human rights reports on China, Russia, Iran, Saudi Arabia, and Israel under Trump's presidency? This study uses an analytical-interpretive method to examine this hypothesis: the rhetoric and discourse used in human rights reports about actors such as Israel and Saudi Arabia are neutral and friendly, whereas reports about Iran, China, and Russia are biased and unfriendly. In these reports, the US Department of State represents its allies' political systems (for example, Israel) as multi-party democracies while portraying its adversaries' political systems (for example, Iran, China, and Russia) as authoritarian, one-party, and totalitarian regimes. As a result, the United States promotes its ideological identity using specific rhetoric, portraying its opponents as "the other" and therefore excluding them. In a nutshell, the rhetoric and discourse used in the aforementioned reports are influenced by and serve the policies and macro interests of the United States.
    Keywords: Human Rights Report, US Department of State, Iran, Saudi Arabia, Russia, Israel, China
  • Jahanbakhsh Moradi * Pages 169-188
    The Middle East is one of the world’s most vital, strategic, and geopolitical regions. With the victory of the Islamic revolution in Iran, the United States and Iran have pursued contradictory policies towards each other, as the two countries are considered to be rivals. Even the United States, pursuing this enmity, withdrew from the JCPOA agreement, which could eventually quell the enmity; based on this, the article’s primary question is what strategies the Islamic Republic of Iran has adopted to guarantee its security and national interests in the Middle East following the United States’ withdrawal from the JCPOA? This descriptive-analytical study aims to examine the methods of confrontation adopted by Iran following the United States’ withdrawal from the JCPOA. Overall, the article demonstrates that Iran, in response to the United States’ withdrawal from the JCPOA and its tension-inducing measures, has its own strategies, which include a gradual reduction of its JCPOA obligations, more support for Shia proxies (including Ansarullah, Hashd al-Shaabi, Hezbollah, …), a stronger military presence in the region, military measures against regional rivals (such as Saudi Arabia and Israel), and reinforcing its East- oriented policy in political and security fields in the Middle East in order to ensure security and national interests.
    Keywords: strategy, Middle East, Iran, America, JCPOA
  • Emad Oboudiyat *, Mansoureh Sharifi Sadr Pages 189-207
    Incredible advances in artificial intelligence (AI) have affected various service sectors and social welfare policies in developed countries in recent years. As a result, AI and novel technologies (e.g., big data and machine learning algorithms) have shaped many social developments and forced policymakers to confront difficult challenges and questions. Similarly to the pre-digital era, pilot implementations of these technologies in the insurance and banking industries, health systems, and civil registration systems have resulted in widespread systemic violations of many human rights enshrined in international documents. However, domestic or international monitoring institutions have not defined the possibility of “responsibility acceptance” because these violations are automated (i.e., machine-based). It is hence impossible to activate an accountable mechanism through the current legal frameworks.
    Keywords: Artificial Intelligence (AI), Big Data, Machine Learning Algorithms, generations of human rights, Rights of the Future Generations, Trans generational rights, Human continuity
  • Mojahed Amiri *, Roholamin Amiri, Seyed Mohammad Mehdi Rasekh Pages 209-226
    The right to water is stated in the General Comment No. 15 adopted in 2002 by the Committee on Economic, Social, and Cultural Rights; this Comment is the major document prepared to explain the legal fundamentals of this right and its relation to other economic and social rights. Article 12 of the International Covenant on Economic, Social, and Cultural Rights also explicitly recognizes the right to water. As an environmental matter, the right to safe water entitles individuals to sufficient, physically accessible, and affordable water for personal and domestic uses. Since its establishment, the European Court of Human Rights (ECHR) has played a key role in developing and promoting international rights. This descriptive-analytical paper intends to answer this question: What is the judicial precedent of ECHR about the right to water? Delving into several important cases on the right to water under investigation in ECHR, this paper concluded that an extensive and dynamic interpretation of Articles 6 and 8 of the European Convention on Human Rights and human rights resolutions clearly shows that they explicitly recognize the human right to water. All states are obliged to ensure the realization of this right in a non-discriminatory manner.
    Keywords: Right to Water, European Court of Human Rights (ECHR), Human rights, judicial precedent
  • Ali Sabbaghian *, Rajdeep Singh Pages 227-249
    Central and Eastern European country (CEECs) from 1989 onward took a neoliberal turn despite having experienced decades of communist rule. At the same time, the European Union (EU) enjoyed a particularly attractive image—evoking the return to Europe—among the people and governments of the region. While CEECs’ security concerns were mostly of a military threat during communist rule, post-communism CEECs’ security concerns have undergone transformation and changed in nature. This study sets to answer the following research question: what role does the EU play with regard to security concerns of post-communist CEECs? To answer this question, the main hypothesis is that the EU—in the form of a neoliberal historical bloc—has brought about special security concerns for the CEECs. Regarding the research methodology, we adopted a qualitative method under the neo-Gramscian theoretical framework and carried through statistical analysis to examine the research question. The research findings indicate that under the workings of diverse mechanisms of EU neoliberal block, Central and Eastern European countries today deal with the issue of security from the economic dimension (the weakening of domestic industries, the housing crisis and the dependent capitalist economy) to political (political dependence), human (alienation and otherness), and socio-cultural one (elite recruitment in the neoliberal project and weakening of the higher education system).
    Keywords: neoliberalism, neo-Gramsci theory, Central, Eastern European countries, European Union, Security Issue
  • Goudarz Beyrami, Atefeh Amininia *, Soudeh Shamlo Pages 251-269
    The treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons  (TPNW) is a significant international achievement and a stable multilateral regime. It imposes limitations on developing, testing, producing, accessing, having at the disposal, storing, or threatening to use nuclear weapons. The pact was ratified in September 2017 and enacted on Jan. 22, 2021. Making this treaty universal takes purposeful political effort. Persuading nuclear and nuclear-armed countries to participate in enforcing the agreement is difficult. It will face vehement political opposition. Such involvement requires a different approach and a discourse-oriented atmosphere. Criteria associated with human rights, humanitarian rights, international ethics, and international security should be introduced into this matter. Sadly, despite the extensive efforts of peace advocates and the goodwill of numerous countries, the governments have taken no disarmament-oriented measures. This paper uses a descriptive-analytical method to answer the question, “How can we realize nuclear disarmament through TPNW?” Our results indicate that the wording of the treaty provisions makes nuclear disarmament possible through the global consensus of the member states.
    Keywords: Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons (TPNW), Nuclear Disarmament, International laws, International Security
  • Mehdi Ghaffarian Keblou, Hasan Pashazadeh, Nasser Rahbar Farsha Pira, Nasser Masoudi Pages 271-286
    Intellectual property is one of the branches of international law that has quickly established its place in international law issues. But the way of looking at this issue is not the same among activists; Therefore, it is necessary to address it. Considering this issue, the aim of the upcoming article is to examine the international requirements of intellectual property in the international community and its function in the laws of Iran and the United States of America. The main question is set as follows: What are the international requirements of intellectual property in the international community and how can its function be evaluated in the laws of Iran and the United States of America? The approach to answering this question is descriptive-analytical. The method of collecting information and data is library, internet and documents. The findings of the research show that in the American intellectual property rights system, due to its nature and economic analysis, it is instrumentalist, and on the other hand, Iran's legal system, whether at the stage of granting the right or after, has a duty-oriented view in line with traditionalism.
    Keywords: Intellectual Property, natural rights, Instrumentalism, american law, Iranian Law, International society
  • Ebrahim Firoozian Haji, Karan Rohani *, Hasan Hajitabar Firoozjaei Pages 287-309
    The regulations and foundations of two prominent legal systems known as the common law and the statutory law constitute the principles and regulations of international criminal proceedings in general and the International Criminal Court prosecutor’s jurisdictions and authorities in particular. The transactional nature of the common law, the investigative nature of proceedings in the statutory law, and the simultaneous acceptance of both approaches in the International Court of Justice led to practical uncertainties and ambiguities regarding the International Court prosecutor’s jurisdictions and his/her interactions with tribunals, especially with pretrial branches. Nevertheless, this intrinsic contradiction appears to be largely consistent with the reality of international criminal proceedings, and the current legal principles are adequately efficient in reaching the International Criminal Court goals from a realistic perspective. This contradiction is highlighted when it is considered in judicial idealism. Hence, any ambiguities in authorities will cause injustice and violate the rights of victims or the human rights of defendants. As a result, there is still a substantial gap between the exertion of a prosecutor’s authorities and the principles of idealism.
    Keywords: Prosecutor’s Authorities, judicial idealism, Common Law, Statutory Law, International Criminal Court