فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 89 (بهار 1402)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 89 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی صمیمی*، رشید دانش صفحات 1-34
    این تحقیق، در راستای بهبود فرایندهای تربیتی و آموزشی در دانشگاه افسری امام علی(ع) با تمرکز بر هم افزایی و تعاملات علمی-پژوهشی و تدوین و الویت بندی راهبردهای موثر انجام شده است. این تحقیق از حیث هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و نحوه اجرا در گروه تحقیقات اقدام پژوهی قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان، اساتید و فرماندهان دانشگاه افسری امام علی(ع) بوده و جامعه آماری تحقیق تقریبا به تعداد 150 نفر می باشد که با توجه به اشباع نظری خبرگان، تعداد 30 نفر به عنوان تعداد نمونه آماری تحقیق لحاظ گردیده است.
    گردآوری داده ها از طریق توزیع پرسشنامه نیمه ساختار یافته صورت گرفته است و تحلیل و اولویت بندی داده ها به روش QSPM و SWOT انجام شده است. با توجه به نتایج تحقیق موقعیت راهبردی دانشگاه در منطقه تهاجمی شناسایی گردیده است. بعد از احصاء راهبردها و اولویت بندی آنها، از طریق مصاحبه با خبرگان، راهبردهای کاربردی برای نیل به نقطه مطلوب در پنج گروه موضوعی دانش افزایی، تعامل و همکاری با مجامع علمی، بازنگری قوانین داخلی، روزآمدسازی تجهیزات و منابع و ایجاد کارگروه آموزشی و پژوهشی، تدوین و اولویت بندی شده است. براساس نتایج به دست آمده راهبرد «برگزاری دوره های کوتاه مدت دانش افزایی در رابطه با علوم و دانش های نوظهور و جدید» با امتیاز جذابیت 7.8511 و با اولویت اول شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: فرآیندهای تربیتی و آموزشی، تدوین راهبرد، دانشگاه افسری امام علی(ع)، SWOT
  • بهمن زندی*، سعید سیدی، مرجان معصومی فرد، محمدرضا سرمدی، محمدتقی پرتوی صفحات 35-54

    آموزش الکترونیکی فعالیت هایی است که با استفاده از ابزارهای الکترونیکی اعم از صوتی، تصویری، رایانه ای و مجازی صورت می گیرد. هدف این پژوهش تبیین ابعاد و مولفه های آموزش الکترونیکی دافوس آجا با رویکرد تحلیل محتوا، به منظور فراهم آوردن محیط های یادگیری الکترونیکی برای دانشجویان متقاضی ورود به مقاطع تحصیلات تکمیلی این دانشگاه و تدارک فرصت های آموزشی برابر برای آنان است. پژوهش حاضر با رویکرد (کیفی-تحلیل محتوا)  انجام شده است. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش؛ شامل مدیران ارشد و اساتید دافوس آجا، خبرگان و اساتید دانشگاهی در حوزه آموزش الکترونیکی است.  ابزار گردآوری داده ها اکتشافی - تحلیلی است که برای جمع آوری آن از مصاحبه نیمه ساختاریافته با متخصصان آموزش از دور و دست اندر کارن یادگیری الکترونیکی دافوس آجا با سوالات باز استفاده گردید. پس از احصاء مولفه های آموزش الکترونیکی دافوس آجا با بیست نفر از متخصصان آموزش از دور و  خبرگان دانشگاهی در حوزه آموزش الکترونیکی به صورت نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی مصاحبه گردید تا ابعاد و مولفه های موردنظر تبیین گردید. به منظور تحلیل اطلاعات گردآوری شده حاصل از داده های مصاحبه ها از روش کدگذاری برگرفته از تحلیل محتوا استفاده گردید و برای تجزیه وتحلیل آنها از منطق تحلیل کیفی و مقوله بندی اطلاعات از نرم افزار (Max QDA) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که الگوی آموزش الکترونیکی دافوس آجا از ده مولفه و بیست و شش شاخص تشکیل شده است. مولفه های ده گانه عبارت اند از: سازمان، پداگوژیک، فناوری، طراحی رابط کاربردی، ارزشیابی، مدیریت، خدمات پشتیبانی، ملاحظات اخلاقی و حقوقی، ارتقا بهره وری دافوس آجا و ملاحظات امنیتی می باشد.بین آموزش مجازی و عملکرد تحصیلی  نیز معنادار بود بطوریکه با افزایش استرس میزان تاثیر آموزش مجازی بر عملکرد تحصیلی کاهش و با کاهش استرس میزان این تاثیرگذاری افزایش داشت.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، آموزش مجازی، استرس روانی
  • ولی الله اسفندیار*، محمد عباسیان صفحات 55-90

    مقاله حاضر با هدف «آسیب شناسی و اولویت بندی مطلوبیت برنامه های تربیتی-آموزشی نظامی با هدف تحول در آنها متناسب با تهدیدات و نیازهای عملیاتی روز یگان های نزاجا» انجام شد. در همین راستا یک سوال اصلی و پنج سوال فرعی طراحی گردید. این پژوهش کاربردی، به روش توصیفی-پیمایشی و مقطعی انجام شد. جامعه پژوهش، شامل کلیه دست اندرکاران امر تربیت و آموزش در سطح نزاجا هستند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن با استفاده از نظر خبرگان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، مطلوب ارزیابی شد. اندازه نمونه آماری به میزان 78 خبره و تا رسیدن به مرحله اشباع نظری به صورت تصادفی انتخاب شد. برای مدل سازی از روش معادلات ساختاری با بهره مندی از نرم افزار PLS و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. رتبه بندی سنجه های ارزیابی بر اساس آزمون فریدمن انجام شد. نتایج نشان می دهد سنجه های ارزیابی تخصصی در سه حوزه «برنامه های تربیتی-آموزشی کنونی نزاجا در زمینه ارتقای مهارت های فردی (نظیر: قدرت بیان، فن سخنوری و توانایی در نگارش نظامی)»، «برنامه های تربیتی-آموزشی کنونی نزاجا در زمینه ارتقای مهارت های فنی (نظیر: آشنایی با جنگ افزارهای سبک و نیمه سنگین و سایر مهارت های فنی موردنیاز در محیط های عملیاتی)» و «برنامه های تربیتی-آموزشی کنونی نزاجا در زمینه ارتقای صفات مثبت سازمانی (نظیر: روحیه قناعت در سازمان و ترجیح امور سازمانی به منافع شخصی) که در حال حاضر دارای وضعیت «نسبتا مطلوب» در سطح یگان های نزاجا هستند؛ به منظور متناسب سازی برنامه های تربیت-آموزشی با تهدیدات و نیازهای عملیاتی روز یگان های نزاجا، دارای بالاترین اولویت تحولی هستند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، اولویت بندی، تربیت و آموزش نظامی، نیازهای آموزشی، نیازهای عملیاتی
  • بهنام گلشاهی*، اسماعیل معینی فرد صفحات 91-120
    همانند همه فرایندهای سازمانی، پیاده سازی اثربخش مدیریت استعدادها نیاز به جاری شدن یک فرهنگ پشتیبان قوی در سطوح مختلف سازمان دارد. در این بین، مبانی ارزشی به عنوان یکی از لایه های اصلی فرهنگ در اجرای موفقیت آمیز این فرایند بسیار نقش آفرین اند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تبیین مبانی ارزشی پشتیبان فرهنگ استعداد باوری در ارتش جمهوری اسلامی ایران طی مطالعه ای توسعه ای- کاربردی از نوع اکتشافی و با رویکرد آمیخته (کیفی- کمی) انجام گرفته است. در مرحله نخست با رویکردی کیفی برمبنای مطالعه اسناد و مدارک و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان به شناسایی ارزش های فرهنگ استعدادباوری و در مرحله دوم با رویکرد کمی، به اعتبارسنجی سازه آن پرداخته شد. جامعه آماری شامل 210 نفر از فرماندهان، مدیران و اساتید برجسته ستاد آجا و دانشگاه های سازمانی بوده است. نمونه آماری برای مصاحبه به روش هدفمند قضاوتی به تعداد 11 نفر از خبرگان حوزه مدیریت سرمایه انسانی نیروهای چهارگانه آجا تا مرحله اشباع نظری داده ها انتخاب گردیدند. همچنین حجم نمونه جهت توزیع پرسش نامه با فرمول کوکران به تعداد 136 نفر محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی به روش تحلیل مضمون (تماتیک) و در بخش کمی به روش تحلیل عامل تاییدی در نرم افزار AMOS 26 انجام شده است. نتایج نشان داد ارزش های فرهنگ استعدادباوری در سه دسته کلی ارزش های فردی، ارزش های شغلی(حرفه ای)، ارزش های سازمانی قابل تقسیم هستند. علاوه براین، نتایج تحلیل عاملی نشان داد در بین مولفه های ارزش های فردی، «احترام به دانش و تخصص» و «خلاقیت و نوآوری» با بار عاملی 65/0، در بین مولفه های ارزش های شغلی، «رشد و توسعه شغلی در مسیرکارراهه مستعدان» با بار عاملی 67/0 و همچنین در بین مولفه های ارزش های سازمانی، «الگوسازی شخصیت مستعدان در سازمان» با بار عاملی 68/0 بیشترین حمایت را از استعدادباوری در ارتش جمهوری اسلامی ایران داشته اند.
    کلیدواژگان: استعدادباوری، ارزش های فردی، ارزش های شغلی(حرفه ای)، ارزش های سازمانی
  • محمد شاه محمدی*، احمد بی آزار صفحات 121-148
    العاده در فناوری اطلاعات چالش های تازه ای را در خصوص بهره برداری از سرمایه انسانی در سازمان های نظامی ایجاد کرده است. در جهت بهره مندی موثر از سرمایه انسانی در سازمان های نظامی در ابتدا بایستی مولفه های نظام سرمایه انسانی در این سازمان ها شناسایی شود، در این راستا تحقیق حاضر با هدف شناسایی مولفه های نظام سرمایه انسانی ارتش جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت.
    روش
    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش یک تحقیق اکتشافی بوده است. ابتدا با مطالعه کتابخانه ای و جستجوی عمیق ادبیات نظری، مولفه های نظام سرمایه انسانی استخراج و سپس با استفاده از پرسشامه دلفی فازی، مولفه ها در دو مرحله از طریق پنل دلفی اعتبارسنجی شده است. جامعه آماری این تحقیق، فرماندهان ارتش جمهوری اسلامی ایران و متخصصین آشنا به موضوع تحقیق در حوزه سرمایه انسانی بودند  که 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.
    یافته ها
    براساس نتایج دلفی فازی، مولفه های نظام سرمایه انسانی نیروهای مسلح در ارتش جمهوری اسلامی ایران در 5 معیار اصلی «ویژگی های فردی»، «ویژگی های حرفه ای» ، «توانمندسازهای سازمانی»، «اقدامات توسعه سرمایه انسانی» و «نتایج توسعه سرمایه انسانی» شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    مدیران و سیاست گذاران منابع انسانی در سازمان های نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران می توانند با اتکا بر مولفه های شناسایی شده در پژوهش حاضر به توسعه سرمایه انسانی و متعاقبا تحقق اهداف کلان سازمان و نظام جمهوری اسلامی ایران دست یابند.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، نظام سرمایه انسانی، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران
  • محمدتقی امینی*، مهدی اسماعیلی، میرزا حسن حسینی، سید محمد باقری صفحات 149-172
    پژوهش حاضر درصدد ارایه مدل مدیریت زنجیره تامین دفاعی ارزش آفرین با رویکرد خلق مزیت رقابتی با رویکردی کیفی و مبتنی بر شیوه ی نظریه پردازی داده بنیاد در حوزه صنایع غذایی می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه باز نیمه ساختار یافته با 15 تن از مدیران ارشد و مسیولان بخش زنجیره تامین در صنایع غذایی و خبرگان دانشگاهی است که با روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی و نظری انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها طی سه مرحله: کدگذاری باز، محوری وگزینشی انجام شد. یافته ها نشان می دهد که 5 فاکتور شکل دهنده مدل زنجیره تامین ارزش آفرین با رویکرد خلق مزیت رقابتی عبارتند از 1) شرایط علی(هماهنگی درونی و بیرونی، مدیریت تولید و توزیع، فرهنگ سازمانی خلاق و ارزش آفرین، قابلیت های نیروی انسانی و زیرساخت ها و قابلیت های فناوری اطلاعات)؛ 2) شرایط زمینه ای(سرمایه های اطلاعاتی، مدیریت روابط با ذی نفعان اصلی، توانمندی ها و قابلیت های زنجیره تامین ،  یکپارچگی زنجیره تامین، رصد مستمر بازار، مشتریان و تامین کنندگان و مدیریت نوآوری و تحقیق و توسعه)؛ 3) شرایط مداخله گر (فشار مشتریان)؛ 4) راهبردها(مدیریت جریان اطلاعات در زنجیره تامین، پاسخگویی زنجیره تامین، انعطاف پذیری در تامین و تدارکات، مدیریت دانش در زنجیره تامین، مدیریت جریان نقدینگی در زنجیره تامین و مدیریت پسماندها) و 5) پیامدها(رقابت پذیری زنجیره تامین، انعطاف پذیری زنجیره تامین و قابلیت ارتجاعی زنجیره تامین).غذا و مواد خوراکی در زمان عملیات و انجام ماموریت نظامی و انتظامی نقش حیاتی داشته و به عنوان یکی از اقلام پشتیبانی ضروری مانند مهمات نقش اساسی در حفظ توان نیروها و ادامه ماموریت آنها دارد. لازمه فعال و پویا بودن سازمانی، تهیه، تامین، نگهداری و توزیع کامل و مناسب وسایل تدارکاتی و رزمی از جمله مواد غذایی می باشد و لازمه این امر داشتن ساختار و تشکیلات و تاسیسات اساسی برای تهیه و تامین، نگهداری و توزیع مواد غذایی و بعبارتی مدل مدیریت زنجیره تامین ارزش آفرین می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین دفاعی ارزش آفرین، خلق مزیت رقابتی، صنایع غذایی
|
  • Mahdi Samimi *, Rashid Danash Pages 1-34
    This study aims to improve the educational and training process in Imam Ali Military University (IAMU), focusing on scientific-research interaction and synergy; in addition, development and prioritization of effective strategies. In this applied-action research, 30 people were selected as the statistical population from among 150 experts, professors and commanders of IAMU, according to the theoretical saturation. Data collected through conducting semi-structured questionnaire; then, analyzed and prioritized using QSPM and SWOT methods. Findings reveal the strategic position of the university in the offensive area. After counting the strategies and prioritizing them; practical strategies desired in five thematic groups: knowledge enhancement; interaction and cooperation with scientific societies; revision of domestic laws; updating of equipment and resources; and creation of an educational and research teamwork. The results show that the strategy of "holding short-term knowledge-enhancing courses related to emerging and new sciences and knowledge" has been identified with an attractiveness score of 7.8511 and first priority.
    Keywords: Educational, Training Process, Strategy Development, Imam Ali Military University, SWOT
  • Bahman Zandi *, Saeid Saeidi, Marjan Masoumi Fard, MohammadReza Sarmadi Pages 35-54

    Electronic education is an activity using electronic tools, including audio, video, computer and virtual tools. This study aims to explain the dimensions and components of command and staff university of AJA (Dafoos) E-learning with the content analysis approach, in order to provide E-learning environments and equal educational opportunities for the students. In this mixed (qualitative-quantitative) research the method is applied in terms of purpose and descriptive- survey in nature. The statistical population includes Dafoos professors, experts and specialists in distance education. Data collected through an exploratory-analytical semi-structured interviews with distance education experts who were selected by purposeful snowball sampling. To analyze the data, the coding method derived from content analysis and the MAXQDA software were used. The results show that the E-learning model of Dafoos consists of ten components and twenty-six indicators. The ten components are: organization, pedagogy, technology, application interface design, evaluation, management, support services, ethical and legal considerations, improving the productivity of Dafoos and security considerations. Also, there is a significant relationship between virtual education and academic performance, so that with increasing stress, the effect of virtual education on academic performance decreased and with the reduction of stress, this effect increased.

    Keywords: Academic performance, virtual education, Psychological stress
  • Valiulah Esfandiyar *, Mohammad Abbasian Pages 55-90

    This study aims to diagnose and prioritize the desirability of military educational -training programs to modify them according to the threats and operational needs of the Ground force (Nezaja) units. To this end, one main question and five sub-questions were designed. In this applied research the method is descriptive-survey and cross-sectional. 78 experts of educational and training field were selected through theoretical saturation from among all experts of Nazaja; then, a valid and reliable researcher-made questionnaire was conducted among them. Structural equations method was used for modeling with PLS software and SPSS software was used for data analysis. The ranking of evaluation parameters was done based on Friedman's test. The results show that the specialized evaluation measures in three fields have the highest modify priority: "Nezaja's current educational-training programs in the field of improving individual skills (for example: power of expression, power of speech and ability in military writing)"; "Nezaja's current educational-training programs in the field of technical skills improvement" For example: Familiarity with light and semi-heavy weapons and other technical skills required in operational environments); and "Nezaja's current educational- training programs in the field of promoting positive organizational traits (for example: the spirit of contentment in the organization and the preference of organizational affairs over personal interests)". Although these fields currently have a "relatively favorable" status at the Nezaja units; to adjust the educational-training programs to the threats and operational needs of the operational units, they need to modify.

    Keywords: Diagnosis, Prioritization, Military Education, Training, Educational needs, Operational Requirements
  • Behnam Golshahi *, Smaeil Moeinyfard _ Pages 91-120
    As with all organizational processes, the effective implementation of talent management requires the flow of a strong supportive culture at various levels of the organization. In the meantime, value foundations as one of the main layers of culture play a very important role in the successful implementation of this process. This study aims to explain the value foundations supporting the believing in talent culture in the I.R. of Iran Army. In this developmental-applied study with a mixed (qualitative-quantitative) approach, the values of believing in talent culture were identified based on the study of documents and semi-structured interviews with experts; then, with a quantitative approach, its structure was validated. 11 experts in the field of human capital management were selected from among 210 commanders, managers and prominent professors of AJA's headquarters and organizational universities through theoretical saturation by purposeful judgmental method to interview. Also, 136 questionnaires were conducted among participants based on Cochran's formula. Data analysis was done in qualitative part by thematic analysis method and in quantitative part by confirmatory factor analysis method in AMOS 26 software. The results show that the values of believing in talent culture can be divided into three general categories: individual, occupational, and organizational. In addition, the results of factor analysis shows that among the components of individual values, "Respect for knowledge and expertise" and "Creativity and innovation" with a factor load of 0.65; among the components of professional values, "Career growth and development " with Factor load of 0.67; and among the components of organizational values, "modeling the personality of talented in the organization" with a factor load of 0.68 have the most support for believing in talent in the I.R. of Iran Army.
    Keywords: Believing in Talent, individual values, Occupational Values, Organizational Values
  • Mohammad Shahmohammadi *, Ahmad Biazar Pages 121-148
    Globalization, military progress and extraordinary growth in IT have created new challenges in exploitation of human capital in military organizations. In order to benefit effectively from human capital in any organizations; first, the components of system should be identified. This study aims to identify the components of human capital system of the I.R. of Iran Army. In this applied-exploratory research, 30 people familiar with human capital field were selected from among the commanders and experts of I.R. of Iran Army by purposeful sampling method. First, by library study and research of theoretical literature, the components of human capital system were extracted; then, by using Fuzzy Delphi questionnaire, the components have been validated in two stages through the Delphi panel. Based on the fuzzy Delphi results, the components of the human capital system of the armed forces are identified in 5 main criteria: "individual characteristics"; "occupational characteristics"; "organizational enablers"; "human capital development measures"; and "human capital development results". Human resource managers and policy makers in the armed forces of the I.R. of Iran can develop human capital and subsequently achieve the main goals of the organization and country by relying on the components identified in this research.
    Keywords: human capital, Human Capital System, Armed Forces of the I.R. of Iran
  • Mohammad Taghi Amini Amini *, Mehdi Esmaeili, Mirza Hassan Hosseini Hosseini, Seyed Mohammad Bagheri Bagheri Pages 149-172
    This study aims to provide a model of value-creating defense supply chain management with the approach of creating a competitive advantage. In this qualitative approach study based on grounded theory method, 15 people were selected from among senior managers and officials of the supply chain in the food industry and academic experts by purposeful snowball sampling. Data collected through library studies and semi-structured interviews. Data analyzed in three stages: open, central and selective coding. Findings show the 5 factors providing the value-creating supply chain model with the approach of creating a competitive advantage: 1) causal conditions (internal and external coordination, production and distribution management, creative and value-creating organizational culture, capabilities human resources and IT infrastructures and capabilities); 2) background conditions (information assets, management of relationships with main stakeholders, capabilities of the supply chain, integration of the supply chain, continuous monitoring of the market, customers and suppliers, and innovation management, R&D); 3) interfering conditions (customer pressure); 4) Strategies (information flow management in the supply chain, responsiveness of the supply chain, flexibility in supply and procurement, knowledge management in the supply chain, cash flow management in the supply chain and waste management); and 5) consequences (competitiveness of the supply chain, supply chain flexibility and supply chain resilience). Food and foodstuffs, such as ammunition, play a vital role during military operations and missions. It plays an essential role in maintaining the strength of the troops and continuing their mission. It is necessary for the organization to be active and dynamic in preparing, supplying, maintaining and distributing preparatory and combat equipment, including food. For this purpose, it is necessary to have the basic structure, organization and facilities for the preparation, supply, storage and distribution of food, in other words, a value-creating supply chain management model.
    Keywords: alignment, Strategy, Knowledge Strategy, Business Strategy, Activity Domain, modality