فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیای اقتصادی - پیاپی 11 (بهار 1402)

نشریه پژوهش های جغرافیای اقتصادی
پیاپی 11 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا بابایی سمیرمی*، محمدحسین احسان فر، راضیه بگنجی صفحات 1-17

    در دهه های اخیر شهر گنبدکاووس استان گلستان به عنوان یک شهر مهاجرپذیر، شاهد رشد شدید حاشیه نشینی و گسترش فقر شهری بوده است. محلات حاشیه نشین، نابرابری های فضایی - اجتماعی در شهر را تشدید کرده و مدیران شهری را با چالشی جدی مواجه نموده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر فقر شهری در محله های حاشیه نشین می باشد.

    روش

    قلمرو مکانی تحقیق، ساکنین محله های حاشیه نشین شهرستان گنبدکاووس شامل محله های افغان آباد، سیدآباد، بدلجه و چای بویین بوده و قلمرو زمانی تابستان 1401 می باشد. عوامل موثر بر فقر شهری از دو دیدگاه اقتصادی و اجتماعی، در محله های یادشده توسط توزیع پرسشنامه محقق ساخته، بررسی و رتبه بندی شد. نتایج نشان داد در حوزه خدمات عمومی، دسترسی کافی به درمانگاه با کمترین امتیاز دسترسی (2/18)، در حوزه امنیت، کمبود و بعضا فقدان روشنایی مناسب معابر با بیشترین امتیاز (2/71)، در حوزه مشارکت اجتماعی، امکان همکاری با شوراهای محلی، کمترین امتیاز (1/85)، در حوزه بیکاری، بیکاری پنهان بیشترین امتیاز (3/02) و در حوزه فقر مالی، درآمد پایین بیشترین امتیاز (2/41) را به خود اختصاص دادند. ازنظر شیوع آسیب های اجتماعی، محله سیدآباد(0/27=Q) و ازنظر شیوع آسیب های اقتصادی، محله افغان آباد(0/24=Q) بالاترین رقم را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: فقر شهری، گنبدکاووس، حاشیه نشینی، آسیب های اجتماعی، آسیب های اقتصادی
  • ناصر شفیعی ثابت*، فاطمه کریمی مارزی صفحات 18-35

    از آن جا که مشارکت اجتماعی مقدمه ای لازم برای دست یابی به زیست پذیری روستایی است، امروزه، سنجش آن در حوزه برنامه ریزی و سیاست گذاری برای سکونتگاه های روستایی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. زیست پذیری شامل ابعاد مختلفی است که بهبود هر بعد برای دست یابی به سکونتگاه زیست پذیر ضروری است. در این راستا، مشارکت اجتماعی روستاییان، نقش بنیادینی در بالا بردن سطح زیست پذیری در سکونتگاه های روستایی دارد. پژوهش حاضر به روش کمی و توصیفی تحلیلی و مبتنی بر ابزار پرسشنامه در 30 روستا و 400 خانوار نمونه تصادفی از طریق فرمول کوکران محاسبه شد؛ تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS و مدلسازی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج پژوهش آشکار ساخت، بر مبنای ضرایب استاندارد شده از میان شاخص های مشارکت اجتماعی روستاییان، شاخص مشارکت در فعالیت های آموزشی و عمومی با ضریب تاثیر 243/0 و شاخص مشارکت در فعالیت های سیاسی و انتخاباتی با ضریب 223/0 و شاخص مشارکت در فعالیت بسیج و خیریه با ضریب 201/0 بیشترین میزان تاثیرات را بر سطح زیست پذیری محیط روستایی در بخش مرکزی شهرستان جیرفت را دارند. افزون بر این، یافته های مدل ارتباطی پژوهش نشان داد برازش ضرایب مسیر مشارکت اجتماعی به میزان 65/0 بر زیست پذیری محیط روستایی تاثیر داشته است. براین مبنا، یافته ها آشکار ساخت، ضرایت مسیر متغیرها دارای برازش مطلوب است و میان شاخص های مشارکت اجتماعی و زیست پذیری محیط روستایی رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد. همچنین، یافته های این پژوهش نمایانگر آن است که با وجود تاثیر مثبت شاخص های مشارکت اجتماعی بر زیست پذیری محیط روستایی، مشارکت روستاییان در بهبود شاخص های زیست پذیری روستایی همچنان در سطح پایین ارزیابی می شوند به گونه ای که با وجود بهبود شاخص های مشارکت اجتماعی هنوز روستاییان در ناحیه مورد مطالعه از همه ظرفیت ها برای مشارکت در فعالیت های زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی بهره نمی گیرند. بنابراین، می توان با ارایه آموزش ها و آگاهی بخشی شفاف در زمینه توسعه فعالیت ها و برنامه های گوناگون روستایی و جلب اعتماد اجتماعی زمینه را برای مشارکت بیش از پیش آنان در این گونه برنامه ها و در راستای بهبود شاخص های زیست پذیری روستایی فراهم آورد.

    کلیدواژگان: مشارکت، زیست محیطی، مدلسازی معادلات ساختاری، استان کرمان
  • سمانه کیومرثی بیرک علیا، حمدالله سجاسی قیداری*، خدیجه بوزرجمهری صفحات 36-55

    زنان به عنوان نیمی از جامعه انسانی، می توانند منشا تحولات بزرگی در زمینه های ایجاد کسب و کارها بوده و عامل تولید ثروت و ایجاد اشتغال باشند. کسب وکارهای خانوادگی به عنوان یکی از گونه های کارآفرینی محلی و در سطح خرد می باشد که زنان به ویژه در مناطق روستایی می توانند راه اندازی کنند؛ اما باید توجه داشت که راه اندازی کسب وکار در مقیاس محلی مانند روستاها، متاثر از عوامل متعددی می باشد که اجازه راه اندازی راحت کسب و کارها توسط زنان را نمی دهد. لذا هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر توسعه کسب وکارهای خانگی زنان روستایی می باشد. تحقیق حاضر به لحاظ روش، توصیفی- تحلیلی و ازلحاظ هدف، کاربردی است. نحوه جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) در قالب دو گروه زنان دارای کسب وکار و بدون کسب وکار انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل زنان دارای کسب وکار روستایی و بدون کسب وکار می باشد. حجم نمونه به صورت هدفمند و تمام شماری 186 زن در دو گروه انتخاب گردید. یافته های به دست آمده نشان می دهد که بر اساس نتایج آزمون T، در گروه زنان دارای کسب و کار شاخص های حمایت مالی خانواده، تجربه کاری، شاخص صدور آسان مجوز مشاغل و در دسترس بودن انشعابات آب، برق و گاز در توسعه کسب و کارها تاثیرگذار می باشد؛ اما از دیدگاه زنان بدون کسب و کار، شاخص هایی مانند نزدیکی به راه های ارتباطی و نبود بروکراسی در توسعه کسب وکارهای زنان می تواند تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: توسعه کارآفرینی، کارآفرینی زنان، کسب و کار خانگی، زنان روستایی، شهرستان فاروج
  • علی اکبر تقی لو* صفحات 56-69
    انعطاف پذیری به توانایی یک سیستم به تغییر سریع در برابر تغییر، تنظیم شرایط جدید در جهت حفظ قدرت رقابت تاکید دارد. هدف این تحقیق بررسی میزان انعطاف پذیری دارایی های معیشت در روستاها دهستان بکشلو چای است. روش شناسی تحقیق ازنظر روش، توصیفی- تحلیلی می باشد. اطلاعات به صورت میدانی از طریق پرسشنامه جمع آوری محقق ساخته گردید. در این تحقیق نمونه های انتخابی برای جمع آوری داده ها به صورت تصادفی ساده انجام شد. تعداد نمونه بر اساس روش کوکران 309 نفر به دست آمد. داده های به دست آمده نیز با استفاده از سیستم استنباط فازی در محیط MATLAB مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که میزان انعطاف پذیری در دارایی اقتصادی 1/92 با میزان عضویت 1/03 در مجموعه فازی پایین و 0/46 در مجموعه متوسط کمترین ظرفیت انعطاف پذیری را دارا است و دارایی کالبدی با 0/70 در مجموعه فازی متوسط و 0/34 در مجموعه بالا بیشترین انعطاف را در بین تمام دارایی های معیشت دارا می باشد. به طورکلی میزان انعطاف پذیری دارایی های معیشت در مجموعه فازی متوسط و متوسط به بالا قرار دارند و تمام دارایی های معیشت در مجموعه فازی متوسط دارای درجه عضویت هستند.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، تنوع، سازگاری، سیستم فازی، بکشلوچای
  • احمدرضا شیخی، فاطمه عباسی* صفحات 70-84

    شهرهای امروزی به ویژه در کشورهای درحال توسعه، با توجه به رشد جمعیت و شهرنشینی مستمر، پس از انقلاب صنعتی به سرعت توسعه یافتند و این رشد و توسعه پیامدهای بسیاری با خود به همراه داشته است. یکی از این پیامدها یا بحران های جوامع بشری در نابرابری های اجتماعی و فقدان عدالت اجتماعی و اقتصادی ریشه دارد و به یکی از مباحث جدی پیشروی برنامه ریزان و مدیران شهری تبدیل شده است. در این تحقیق، هدف ارزیابی عدالت فضایی شهر اهواز با توجه به پراکنش جمعیت آن است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است و بر اساس نقشه کاربری اراضی شهرداری اهواز و بلوک های آماری مرکز آمار در سال 1395 است. در این پژوهش از 12 لایه اطلاعاتی به عنوان لایه های کالبدی شهر اهواز استفاده شده است. این لایه های اطلاعاتی با استفاده از روش گامای فازی تحلیل شده اند و در انتها نقشه وضعیت عدالت فضایی به دست آمده است. با توجه به بررسی 12 لایه اطلاعاتی در شهر اهواز و بررسی نحوه توزیع آنان مشخص گردید بیشتر امکانات و خدمات در مرکز شهر اهواز تجمع یافته اند و حدود 46 درصد وسعت شهر در وضعیت خیلی نا برخوردار قرار دارد؛ و تنها 5 درصد کل مساحت شهر اهواز وضعیت بسیار برخوردار را داشته است. درمجموع 15 درصد مساحت شهر وضعیت برخوردار و خیلی برخوردار را در شهر اهواز دارا می باشیم. همچنین طبق تحلیل های صورت گرفته حدود 33 درصد جمعیت شهر اهواز در وضعیت عدم برخورداری و برخورداری کم ازلحاظ دسترسی به خدمات و امکانات هستند. با توجه به یافته ها، می توان نتیجه گرفت که عدالت فضایی در شهر اهواز به خوبی برای تمامی شهروندان وجود ندارد و تک مرکزی بودن شهر بسیاری از جمعیت شهر را از خدمات و امکانات مناسب و در دسترس محروم کرده است. تحلیل های جمعیتی و توزیع کاربری ها نشان دهنده عدم تناسب در توزیع خدمات و امکانات با توجه به پراکنش جمعیتی است.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، کالبد شهر، توزیع خدمات، شهر اهواز
  • حامد قادرمرزی، پروانه محمدی*، رامین محمدی، اسماعیل سالاروند صفحات 85-101

    شاخص های تعیین کننده ی پیشرفت یک اجتماع، کیفیت زندگی است که در برگیرنده مهم ترین عواملی است که بیانگر چگونگی زیستن افراد در یک جامعه و رفاه شخصی افراد است. بهبود کیفیت زندگی در هر جامعه ای، یکی از مهم ترین اهداف سیاست های عمومی آن جامعه است. قرن ها است که مردم به دنبال زندگی خوب بوده اند و انسان ها پیوسته برای بهبود شرایط زیست خود، کوشیده اند تا از استعدادها و توانمندی های محیط زیست خود، به بهترین نحو بهره ببرند. اما مسیله اصلی این است که: زندگی مطلوب چیست؟ پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال است که روستاهای شهرستان دهگلان تا چه اندازه از شاخص های کیفیت زندگی مطلوب برخوردار هستند؟ به منظور ارزیابی کیفیت زندگی در این پژوهش از شاخص های بعد عینی (44 گویه در4 مقوله اقتصادی، اجتماعی، زیربنایی و سیاست گذاری (کشاورزی و عمران روستایی) و بعد ذهنی (23 گویه، در 6 قلمرو آموزش، سلامت و امنیت، اجتماعی، اوقات فراغت، محیط مسکونی، شغل و درآمد) بهره گرفته شد. هر یک از شاخص های تحقیق در دو بعد مورد بررسی پس از اعمال وزن نهایی با استفاده از روش تقریبی میانگین حسابی وزن دار شدند و با استفاده از روش ویکورتلفیق شدند. نتایج نشان داد که در بعد عینی کیفیت زندگی از دیدگاه جامعه محلی، شاخص های مربوط به مولفه های زیربنایی و سیاست گذاری برنامه ریزی از اهمیت بالاتری برخوردارند. همچنین بررسی شاخص های بعد ذهنی توسعه از دیدگاه مردم محلی نیز نشان داد که شاخص های مربوط به مولفه سلامت، امنیت، درآمد و شغل از اهمیت بیشتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نواحی روستایی، شاخص های عینی و ذهنی، شهرستان دهگلان
|
  • Mohammad Reza Babaei Semiromi *, Mohammad Hossein Ehsanfar, Razyeh Begenji Pages 1-17

    In recent decades, the city of Gonbad-e Kavus in Golestan province has witnessed a significant increase in marginalization and urban poverty as a result of its status as a migrant-friendly city. Marginalized neighborhoods have intensified spatial and social inequalities in the city, posing a serious challenge to city officials. The aim of this study is to investigate the factors affecting urban poverty in marginalized neighborhoods. The spatial scope of the research includes the marginalized neighborhoods of Afghanabad, Seyyedabad, Badlje, and Chay-e Boyin in Gonbad-e Kavus, and the temporal scope is summer 2022. The factors affecting urban poverty were ranked and examined from both economic and social perspectives using a researcher-made questionnaire distributed in the aforementioned neighborhoods. The results showed that in the area of public services, access to healthcare had the lowest score (2.18), in the area of safety, the lack or inadequate lighting of streets had the highest score (2.71), in the area of social participation, the possibility of collaboration with local councils had the lowest score (1.85), in the area of unemployment, hidden unemployment had the highest score (3.02), and in the area of financial poverty, low income had the highest score (2.41). In terms of the prevalence of social harms, the Seyyedabad neighborhood scored the highest (0.27=Q), and in terms of the prevalence of economic harms, the Afghanabad neighborhood scored the highest (0.24=Q).

    Keywords: urban poverty, GonbadKavus city, marginalization, social damage, economic damage
  • Naser Shafieisabet *, Fatemeh Karimi Marezi Pages 18-35

    Social participation is needed for rural livability, so measuring it is important. To make a settlement livable, all dimensions must be improved. Villagers' social participation is crucial to enhance the livability level in rural settlements. A questionnaire was used to survey 400 households in 30 villages for the research. The results of the research revealed, based on the standardized coefficients among the indicators of social participation of the villagers, the index of participation in educational and public activities with an influence coefficient of 0.24 and the index of participation in political and electoral activities with a coefficient of 0.223 and the index of participation in Basij and charity activities have the greatest impact on the livability level of the rural environment in the central part of Jiroft with a coefficient of 0.201. The rural environment's livability was affected by 0.65 because of social participation, as per the research. Rural livability improved as social participation increased because of strong variable correlation. Villagers don't use their full potential for rural livability. Clear trainings and awareness can create the ground for their participation in rural activities and programs.Social participation is needed for rural livability, so measuring it is important. To make a settlement livable, all dimensions must be improved. Villagers' social participation is crucial to enhance the livability level in rural settlements. A questionnaire was used to survey 400 households in 30 villages for the research. The results of the research revealed, based on the standardized coefficients among the indicators of social participation of the villagers, the index of participation in educational and public activities with an influence coefficient of 0.24 and the index of participation in political and electoral activities with a coefficient of 0.223 and the index of participation in Basij and charity activities have the greatest impact on the livability level of the rural environment in the central part of Jiroft with a coefficient of 0.201. The rural environment's livability was affected by 0.65 because of social participation, as per the research. Rural livability improved as social participation increased because of strong variable correlation. Villagers don't use their full potential for rural livability. Clear trainings and awareness can create the ground for their participation in rural activities and programs.

    Keywords: Participation, Environmental, structural equation modeling, Kerman Province
  • Samaneh Kiumarsi Birak Olya, Hamdollah Ssojasi Gheidari *, Khadijeh Bouzarjomehri Pages 36-55

    Women, as half of the human society, can be the source of significant changes in creating businesses and are capable of generating wealth and employment. Family businesses are one of the types of local entrepreneurship that women, especially in rural areas, can establish. However, it should be noted that starting a business at a local level such as in rural areas is affected by various factors that do not always make it easy for women to start their businesses. Therefore, the aim of this research is to investigate the factors affecting the development of women's home-based businesses in rural areas. The research is descriptive-analytical in terms of method and practical in terms of purpose. The data collection method included both library research and field research using a questionnaire administered to two groups of women, those with and without businesses. The statistical population of the research consists of rural women with and without businesses, and the sample size was purposefully selected and included 186 women in both groups. The findings show that based on the T-test results, in the group of women with businesses, factors such as family financial support, work experience, ease of obtaining

    Keywords: Entrepreneurship Development, women Entrepreneurship, Family business, rural women s, Faruj County
  • Ali Taghiloo * Pages 56-69
    Flexibility refers to the ability of a system to quickly adapt to changes and adjust to new conditions in order to maintain competitiveness. The aim of this research is to investigate the level of flexibility of livelihood assets in the rural areas of Bekeshloo Chay district. The research methodology is descriptive-analytical in terms of approach. Data were collected through a researcher-made questionnaire in the field. The samples were selected randomly for data collection. The sample size was determined to be 309 individuals using the Cochran method. The data obtained were analyzed using the fuzzy inference system in the MATLAB environment. The results show that the economic asset has the lowest flexibility capacity with a membership degree of 0.03/1 in the low fuzzy set and 0.46 in the medium set. The physical asset has the highest flexibility with a membership degree of 0.34/0 in the high fuzzy set and 0.07/0 in the medium set among all livelihood assets. Generally, the flexibility of livelihood assets is in the medium to high fuzzy set, and all livelihood assets have membership degrees in the medium fuzzy set.
    Keywords: Flexibility, Diversity, Adaptability, Fuzzy system, Bakeshlou Chay
  • Ahmad Sheikhi, Fatemeh Abbasi * Pages 70-84

    Today's cities, especially in developing countries, have rapidly developed after the industrial revolution due to continuous population growth and urbanization, and this growth and development has had many consequences. One of these consequences or crises in human societies is rooted in social inequalities and the lack of social and economic justice, and has become one of the serious issues for urban planners and managers. The aim of this research is to evaluate the spatial justice in Ahvaz city based on its population distribution. The research method is descriptive-analytical and is based on the land use map of Ahvaz municipality and statistical blocks in 2016. In this study, 12 information layers were used as the physical layers of Ahvaz city. These layers were analyzed using the fuzzy gamma method, and the map of spatial justice status was obtained. Based on the analysis of the 12 information layers in Ahvaz city and their distribution, it was determined that most of the facilities and services are concentrated in the center of Ahvaz city, and approximately 46% of the city's area is in a very unfavorable situation. Only 5% of the total area of Ahvaz city has a very favorable status. In general, we have 15% of the city's area in favorable and very favorable situations in Ahvaz. Also, according to the analysis, about 33% of the population of Ahvaz city are in a situation of lack of access to services and facilities. Based on the findings, it can be concluded that spatial justice does not exist well for all citizens in Ahvaz city, and the centralization of the city has deprived many of the city's residents of suitable and accessible services and facilities. Population analysis and land use distribution indicate a mismatch in the distribution of services and facilities based on population distribution.

    Keywords: Spatial Justice, city physical, service distribution, Ahvaz city
  • Hamed Ghadermarzi, Parvaneh Mohammadi *, Ramin Mohammadi, Esmaeil Salarvand Pages 85-101

    Quality of life is a determining factor in the progress of a society and reflects the way people live and their personal welfare in a community. Improving the quality of life is one of the most important goals of public policies in any society. For centuries, people have pursued a good life, and humans have continuously strived to improve their living conditions and make the best use of their environmental capabilities and potential. However, the main question is: what is a desirable life? This research seeks to answer the question of how much the villages in Deygolan County are enjoying the indicators of desirable quality of life. To evaluate the quality of life in this study, objective indicators (44 items in 4 economic, social, infrastructure, and policy-making dimensions, including agriculture and rural construction) and subjective indicators (23 items in 6 domains of education, health and safety, social, leisure time, residential environment, and occupation and income) were used. Each of the research indicators was examined in two dimensions, and after applying the final weights using the weighted arithmetic mean approximation method, they were combined using the VIKOR method. The results showed that, from the local community's perspective, the indicators related to the infrastructure and policy-making dimensions were of higher importance in the objective dimension of quality of life. Furthermore, the examination of the subjective indicators of development from the local people's perspective showed that the indicators related to health, safety, income, and occupation were of greater importance.

    Keywords: Quality of Life, Rural area, objective, subjective indicators, Dehgolan county