فهرست مطالب

Veterinary Medicine - Volume:17 Issue: 3, Summer 2023

Iranian Journal of Veterinary Medicine
Volume:17 Issue: 3, Summer 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/05/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مای عبدالله فتوح*، هند احمد البراری، اقبال ابراهیم عادل محمد، احمد عفیفی معروف صفحات 189-198
  • آداکوله آداه سیلوانوس*، دبوراه آداه انیمه، اوبیورا نوونوما چارلز، تایوو اویکونل، بلوواجی اولاوسبیکان صفحات 199-208
  • سیدفرزین سیدنژاد، داریوش شیرانی*، سعید بکائی، سید مهدی نصیری صفحات 209-216
    زمینه مطالعه
    آهن در عمل برای حیات تمامی ارگانیسم‏ها و بدون شک برای عملکرد‏های مختلف متابولیک ضروری است و کمبود آن می‏تواند بر روی کیفیت زندگی بیماران تاثیر بگذارد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه سطح آهن گربه‏های مبتلا به کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک همراه و بدون نارسایی احتقانی قلب و تفاوت آن باگروه سالم انجام پذیرفته است.
    روش کار
    45 گربه، براساس یافته‏های آزمایشگاهی، رادیولوژی و اکوکاردیوگرافی به سه گروه سالم، مبتلا به کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک بدون نارسایی احتقانی قلب و مبتلا به کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک همراه با نارسایی احتقانی قلب تقسیم شدند. در این گربه‏ها چهار فاکتور آهن، فریتین، مجموع ظرفیت اتصال به آهن و درصد اشباع ترنسفرین سرم اندازه‏گیری و با یکدیگر مقایسه شد.
    نتایج
    در گربه ‏های مبتلا به کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک همراه با نارسایی احتقانی قلب، بیشترین غلظت آهن، کمترین میزان فریتین و درصد اشباع ترنسفرین را در بین سه گروه دارا بودند. همچنین مجموع ظرفیت اتصال به آهن در گروه بیماران بدون نارسایی احتقانی قلب کمترین بود.نتیجه گیری نهایی: نتیجه این مطالعه پژوهشی حاکی از آن است که با وجود اختلاف معناداری که در مطالعات انسانی و سگ بین پانل آهن وجود دارد، در بین این سه گروه مورد مطالعه اختلاف معناداری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک، فقر آهن، سطح آهن، گربه‏سانان
  • محسن کتابی، مجید محمدصادق* صفحات 217-230
    زمینه مطالعه
    ادیپونکتین، لپتین و گرلین عوامل تنظیم کننده متابولیسم هستند که ممکن است بر تولید شیر و عملکرد تولید مثلی تاثیر بگذارند.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی توانایی غلظت سرمی ادیپونکتین، لپتین و گرلین در پیش بینی شاخص های تولیدمثلی و تولید شیر گاوهای هلشتاین در دوره پس از زایمان بود.
    روش کار
    در این مقاله چهل و پنج راس گاو شیری هلشتاین از نظر بالینی سالم و آبستن در نزدیکی زایش به طور تصادفی انتخاب شدند. در پانزدهمین روز قبل و بعد از زایمان از ورید گردن گاوها نمونه خون گرفته شد و غلظت سرمی ادیپونکتین، لپتین و گرلین و برخی دیگر از پارامترهای بیوشیمیایی متابولیک اندازه گیری شد و حیوانات در سه ماه متوالی از نظر تولید شیر و پارامترهای تولیدمثلی پایش شدند. 
    نتایج
    یافته ها نشان داد که تفاوت معنی داری در غلظت ادیپونکتین بین گاوهای باردار و غیر آبستن پس از اولین تلقیح یافت نشد. با این حال، غلظت سرمی لپتین، گرلین و انسولین قبل و بعد از زایمان در گاوهای آبستن پس از اولین تلقیح بالاتر بود (P>0/05). بین غلظت سرمی ادیپونکتین پس از زایمان و تعداد تلقیح به ازای آبستنی و میانگین سطح تولید شیر همبستگی منفی معنی داری مشاهده شد (P>0/05). با این حال، همبستگی ادیپونکتین به دلیل سایه سایر متغیرهای مورد مطالعه نتوانست تاثیر پایداری بر شاخص های تولید مثل و تولید شیر داشته باشد.نتیجه گیری نهایی: از این تحقیق نتیجه گیری شد که افزایش ادیپونکتین و گرلین سرم و کاهش غلظت لپتین پس از زایمان در شرایط این مطالعه قادر به پیش بینی شاخص های تولید مثلی و تولید شیر نبود.
    کلیدواژگان: ادیپونکتین، گرلین، لپتین، شاخص های تولید شیر، شاخص های تولید مثل
  • دیبا گلچین، فرهنگ ساسانی*، میر سپهر پدرام، زهره خاکی صفحات 231-242
    زمینه مطالعه
    تومورهای پستانی در سگ و گربه شایع اند. این تومورها مدل هایی برای بررسی سرطان زایی و طراحی پروتکل های درمانی برای انسان هستند. پیری، جنسیت و وضعیت باروری بر ایجاد چنین نیوپلاسم هایی تاثیرگذار است.
    اهداف
    در غیاب سازوکار ملی ثبت تومورهای حیوانات در ایران، پژوهش حاضر جنبه های بالینی پاتولوژیک و اپیدمیولوژیک تومورهای پستان سگ ها و گربه ها را در چهار مرکز درمانی دامپزشکی در تهران از سال 2020 تا 2022 بررسی می کند. فراوانی و انواع تومورهای پستانی سگ و گربه بررسی شده و به جنسیت، وضعیت تولیدمثل، سن، نژاد، غدد پستانی آسیب دیده، گرید، تهاجم لنفاوی و متاستاز به غدد لمفاوی اشاره خواهد شد.
    روش کار
    تمامی سگ ها و گربه های دارای توده ای در ناحیه پستانی وارد مطالعه شدند. تومورهای برداشته شده و غدد لنفاوی به صورت ماکروسکوپیک بررسی شدند. در ارزیابی میکروسکوپ نوری، از رنگ آمیزی هماتوکسیلین ایوزین و درصورت نیاز ایمیونوهیستوشیمی استفاده شد.
    نتایج
    از 76 سگ و 8 گربه مورد بررسی، همگی ماده بودند و بیشتر عقیم نشده بودند. بیشتر بیماران 10 تا 11 ساله بودند. نژادهای خالص بیشترین موارد را تشکیل می دادند. در برخی از بیماران، نیوپلاسم در بیش از یک غده پستانی مشاهده شد، یعنی 141 غده مبتلا در 76 سگ و 9 غده در 8 گربه. تومورها در هر دو زنجیره، و حتی در خط وسط شکم، با فراوانی بیشتر غدد خلفی مشاهده شدند. بنابراین، غدد مغابنی (اینگوینال) و خلفی شکمی به ترتیب 66/7 درصد و 31/2 درصد از غدد توموری را در سگ ها و گربه ها تشکیل می دادند. اینتراداکتال پاپیلاری کارسینوما (17درصد) و کمپلکس کارسینوما (16/3 درصد) بیشترین بروز را در سگ داشتند. شایع ترین ضایعات مشاهده شده در گربه ها هیپرپلازی لوبولار همراه با آتیپی و اتساع داکت ها بود (هرکدام 22/3 درصد). اکثر نیوپلاسم های سگ درجه (گرید) یک (90/3 درصد) بودند، درحالی که نیوپلاسم های درجه دو بالاترین فراوانی را در گربه ها داشتند (50 درصد). تهاجم لنفاوی و متاستاز به غدد لنفاوی در سگ در آناپلاستیک کارسینوما، سالید کارسینوما و کمپلکس کارسینوما، و در گربه در کومدوکارسینوما و توبولار کارسینوما مشاهده شد.نتیجه گیری نهایی: خطر ابتلا به تومورهای بدخیم با افزایش سن افزایش می یابد و به طورکلی، غدد پستانی خلفی در ماده های عقیم نشده خالص بیشتر مستعد بروز تومور هستند.
    کلیدواژگان: گربه، سگ، پستان، نئوپلاسم، سرجیکال پاتولوژی
  • ملیکا فرزانه، وجیهه فدائی*، حسن گندمی صفحات 243-252
    زمینه مطالعه
    علاقه رو به رشد مصرف کنندگان به غذای سالم، صنعت را تشویق کرده است تا محصولات غذایی را جستجو کند که اثر عملگرایی فراتر از ارزش غذایی دارند. ماست یکی از بهترین حامل ها برای مواد غذایی کاربردی از جمله پروبیوتیک ها و آنتی اکسیدان ها است. آگاو تکیلانا یک گیاه حاوی فیتوکمیکال های حاوی فلاونوییدها است که فعالیت آنتی اکسیدانی نشان می دهد.
    هدف
    در این مطالعه، اثرات اضافه کردن عصاره آبی آگاو تکیلانا (AEAT) بر خواص آنتی اکسیدانی، آب اندازی و خصوصیات حسی ماست پروبیوتیک مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    محتوای فنلی کل نمونه های ماست به روش فولین سیوکالتیو اندازه گیری شد. فعالیت آنتی اکسیدانی نمونه های ماست با استفاده از روش DPPH تعیین شد. آب اندازی نمونه های ماست با استفاده از روش سانتریفیوژ اندازه گیری شد. آنالیز حسی با استفاده از آزمون هدونیک پنج نقطه ای انجام شد.
    نتایج
    محتوای فنلی به ترتیب 389/9، 629/2 و 905/6 میلی گرم اسید گالیک در کیلوگرم در غلظت های 0/5، 1 و 1/5 درصد عصاره بود. فعالیت آنتی اکسیدانی ماست با افزایش غلظت عصاره افزایش یافت، به طوری که نمونه های ماست سین بیوتیک حاوی غلظت های 0.5، 1 و 1.5 درصد AEAT به ترتیب 283، 480 و 617 mgBHT eq./kg فعالیت آنتی اکسیدانی را نشان دادند. نمونه های ماست سین بیوتیک در مقایسه با نمونه های ساده و پروبیوتیک آب اندازی بالاتری نشان دادند. اگرچه ویژگی های حسی نمونه های ماست سین بیوتیک کمتر از تیمارهای ساده و پروبیوتیک بود، اما امتیاز آن ها همچنان بالاتر از حد قابل قبول بود.نتیجه گیری نهایی: از آنجایی که نتایج این مطالعه نشان دهنده بهبود خواص آنتی اکسیدانی ماست غنی شده با عصاره آبی آگاو است، کاربرد بالقوه آن به عنوان یک فرمولاسیون غذایی عملگرا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ماست سین بیوتیک، عصاره آگاو تکیلانا، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل کل، آب اندازی
  • علی الهی نیا، شاهین حسن پور*، احمد اصغری، احسان خاکسار صفحات 253-262
    زمینه مطالعه
    افسردگی پس از زایمان مهم ترین مشکل فیزیولوژیکی است و تلاش های زیادی برای تعیین وقایع فیزیولوژیکی دخیل در بروز آن انجام شده است. مونوترپن های طبیعی مانند آلفا پینن دارای فواید متعددی هستند و مطالعات کمی در خصوص اثرات ضد افسردگی آلفا پینن در افسردگی پس از زایمان انجام شده است.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین اثرات مواجهه با آلفا پینن در دوران بارداری بر رفتار شبه ضد افسردگی پس از زایمان در موش انجام شد.
    روش کار
    موش های ماده آبسنن به طور تصادفی در چهار گروه قرار گرفتند. در گروه شاهد، به موش های آبستن سالین در روزهای 5، 8، 11، 14 و 17 آبستنی تزریق شد. در گروه های 2-4، موش های ماده آبستن آلفا پینن (0/1، 1/5 و 1 میلی گرم بر کیلوگرم) را در روزهای 5، 8، 11، 14 و 17 آبستنی دریافت کردند. در روز دوم پس از زایمان، تست های میدان باز ، روتارود، تست شنای اجباری و تست تعلیق دم برای ارزیابی فعالیت ضد افسردگی شبه افسردگی آلفا پینن استفاده شد. همچنین نمونه های سرمی برای تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی گرفته شد.
    نتایج
    با توجه به نتایج، آلفا پینن (0/5 و 1 میلی گرم) بطور معنی داری تعداد مربع های متقاطع شده در تست میدان باز و زمان ماندن در روتارود را پس از زایمان فزایش داد (P<0/05). همچنین، آلفا پینن (0/5 و 1 میلی گرم) به طور معنی داری زمان بی حرکتی در تست های شنای اجباری و تعلیق دم را متعاقب زایمان در موش ها کاهش داد (P<0/05). چنین، آلفا پینن (0/5 و 1 میلی گرم) طور قابل توجهی مالون دی آلدییدرا کاهش داد در حالی که سطح گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و وضعیت آنتی اکسیدانی کل را در موش های پس از زایمان در مقایسه با گروه کنترل افزایش داد (P<0/05).نتیجه گیری نهایی: به نظر میرسد تجویز آلفا پینن در دروان آبستنی میتواند موجب تقلیل افسردگی متعاقب زایمان از طریق اثرات آنتی اکسیدانی در آن انجام شود.
    کلیدواژگان: آبستنی، آلفا پینن، موش، ضد افسردگی
  • علی طاهری میرقائد*، ملیکا قلیچ پور، عباسعلی آقایی مقدم، سید حسین حسینی فر، سید مرتضی حسینی صفحات 263-272
    زمینه مطالعه
    اسیدهای آلی و نمک های آن ها به عنوان جایگزین های مناسب در خوراک برای بهبود سلامت، رشد و عملکرد ماهی شناخته می شوند. 
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور یافتن اثرات افزودن اسیدلاکتیک به جیره غذایی بر شاخص های ایمنی، فعالیت آنزیم های کبدی و پروتیین های پلاسما در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) انجام شد. 
    روش کار
    180 ماهی (حدود 25 گرم) به طور تصادفی در 12 مخزن (150 لیتر آب) به عنوان چهار تیمار با جیره های حاوی صفر (T0)، 5/2 (T1)، 5 (T2) و 10 (T3) گرم بر کیلوگرم اسیدلاکتیک توزیع شدند. ماهی ها به مدت 56 روز با جیره های مذکور تغذیه شده و درنهایت شاخص های رشد، ایمنی، فعالیت آنزیم های کبدی و پروتیین های پلاسما بررسی شد.
    نتایج
    تیمار T2 به طور معنی داری شاخص های رشد بالاتری نسبت به تیمار T0 داشت. سطح پروتیین تام پلاسما، آلبومین و گلوبولین T1-T3 به طور معنی داری بیشتر از T0 بود. با این حال، سطح پروتیین پلاسما به طور قابل توجهی با افزایش غلظت اسیدلاکتیک در جیره (10 گرم در کیلوگرم) کاهش یافت. تفاوت معنی داری در فعالیت آسپارتات آمینوترانسفراز پلاسما (AST) و آلکالین فسفاتاز (ALP) در بین تیمارها مشاهده نشد، اگرچه فعالیت آلانین آمینوترانسفراز (ALT) در ماهیان تغذیه شده با جیره های اسیدلاکتیک (T1-T3) در مقایسه با T0 به طور معنی داری کاهش یافت. تمام پارامترهای ایمنی خونی (لیزوزیم، کمپلمان فرعی، ایمونوگلوبولین و فعالیت باکتری کشی) در تیمارهای T1-T3 نسبت به T0 به طور معنی داری افزایش یافت. نتیجه گیری نهایی: به طورکلی، افزودن اسیدلاکتیک به جیره برای بهبود رشد، پارامترهای ایمنی و سلامت کبد مفید است. با توجه به نتایج، مقدار 2/5 تا 5 گرم بر کیلوگرم اسیدلاکتیک برای تهیه خوراک ماهی کپور معمولی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مواد افزودنی، کپور معمولی، سلامت کبد، ایمنی، اسیدلاکتیک
  • آتیرا آناند کوینیل، سیلندرا کومار ادارا، بووانشواری پاندیان، دیپکیا سری راوی کومار، راجا سنگودان*، پراکاش سوبرامانیان، آروموژی نارایانی سامی، ساتش کومار سونداراپاندیان صفحات 273-278
  • آرزو رمضانی، محمد ملازم*، سارنگ سروری، زهرا جعفری گیو، سارا شکرپور، اورس گیسبولر صفحات 279-286

    کاردیومیوپاتی ایدیوپاتیک در همسترها می تواند به دلیل ایجاد نارسایی قلبی منجر به مرگ شود. هدف این مطالعه موردی بررسی قابلیت روش های تصویربرداری تشخیصی در آشکارسازی کاردیومیوپاتی در لاشه ی یک همستر بود. به همین منظور، جسد همستر نر شش ماهه نژاد روبروفسکی، با علایم تنفسی حاد در مدت زمان چند روزه قبل از مرگش توسط روش های ویرتوپسی مورد مطالعه قرار گرفت. در تصاویر رادیوگرافی پس از مرگ به دلیل آتلکتازی ایجاد شده ناشی از تغییرات پس از مرگ، امکان بررسی ریه و قلب وجود نداشت. سپس سیتیا-سکن پس از مرگ به منظور ارزیابی قلب انجام شد که امکان بررسی ابعاد قلب را فراهم کرد. در نهایت در بررسی های اکوکاردیوگرافی پس از مرگ، افزایش ضخامت دیواره ی جانبی بطن چپ و دیواره ی بین بطنی و اتساع دهلیز چپ مشاهده شد. براساس نتایج بدست آمده توسط تصویربرداری پس از مرگ کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک عارضه ی احتمالی بود که با انجام کالبدگشایی تایید شد و علت مرگ نارسایی حاد قلبی به دنبال کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک ایدیوپاتیک تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: اکوکاردیوگرافی، کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک، مطالعات پس از مرگ، ویرتوپسی، همستر روبروفسکی
|
  • Mai Fetouh *, Hend Elbarbary, Ekbal Ibrahim, Ahmed Maarouf Pages 189-198
    Background
    Lactoferrin is a natural biological active cationic protein that can be used as a yogurt additive to inhibit the growth of foodborne pathogens.
    Objectives
    The present study evaluated the antimicrobial effects of lactoferrin against Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, and Candida albicans inoculated in laboratory prepared yogurt at refrigerator temperature.
    Methods
    The pre-warmed skimmed milk was inoculated by commercial starter and then divided into 3 parts, each inoculated by different inoculum and a certain concentration of lactoferrin (0.5% and 1.5%) and incubated at 42oC for 4 h till curd formation. Tenfold serial dilutions were performed for each group and refrigerated at4±1oC  for up to 14 days to be examined every day.
    Results
    The obtained results showed that the treated yogurt samples with lactoferrin had significant reductions in B. cereus, Ent. faecalis, and C. albicans counts than untreated samples (control positive). Generally, yogurt samples treated with 1.5% lactoferrin showed the highest reduction percentages on B. cereus and C. albicans than 0.5% lactoferrin. In addition, B. cereus showed more susceptibility to lactoferrin than Ent. faecalis; the maximum reduction of the inoculated B. cereus was observed on the sixth day of the incubation to be 99.99%. Maximum reduction of the tested C. albicans was observed after the seventh day. 
    Conclusion
    The application of lactoferrin showed a potentially significant antimicrobial effect against B. cereus, Ent. faecalis, and C. albicans in refrigerating conditions, so lactoferrin is recommended to be used in yogurt production for safe product manufacturing.
    Keywords: yogurt, Lactoferrin, Bacillus Cereus, Enterococcus faecalis, Candida albicans
  • Adakole Sylvanus Adah *, Deborah Arimie Adah, Charles Obiora Nwonuma, Taiwo Oyekunle, Boluwaji Olaosebikan Pages 199-208
    Background
    The transportation of fish is a common practice in aquaculture. However, the transportation of fish results in significant stress that can cause mortality and disease outbreaks due to compromised immune status. To ameliorate the effect of this stress, it is advocated that a suitable antioxidant be supplemented to fish before subjecting to transportation. 
    Objectives
    The present experiment was performed to evaluate the effect of melatonin on haematological parameters and water quality indices of Clarias gariepinus post-transportation.
    Methods
    Forty adult C. gariepinus fishes, weighing an average of 450.46 g and measuring an average of 38.23 cm and 4.46 cm were used for the experiment. They were divided into two groups. Group I (MMF) was supplemented with melatonin in their feed every day for one month while group II (OMF) was not administered melatonin. The subjects were fed a commercial pelleted diet once a day throughout the experiment. They were maintained in a tank made of plastic, and water was originally provided through a flow-through system. Haematological and water quality parameters were determined before and after transportation.
    Results
    After the transportation process, erythrocyte count and packed cell volume of the group I was significantly higher (P<0.05). In comparison to group II, the total leucocyte count, neutrophil count, and neutrophil/lymphocyte ratio of group I were all significantly lower (P<0.05). After transit, group II had considerably higher quantities of nitrite, nitrate, and ammonia (P<0.05) than group I. Following transportation, group II had significantly higher nitrite, nitrate, and ammonia (P<0.05) than group I. However, in group I, dissolved oxygen concentration was greater (P<0.05) than that of group II.
    Conclusion
    Accordingly, it was concluded that melatonin affected various haematological and water quality variables in C. gariepinus and will ameliorate the stress of transportation.
    Keywords: catfish, haematology, melatonin, Transportation, Water properties
  • Seyed Farzin Seyednejad, Dariush Shirani *, Saeid Bokai, Seyed Mehdi Nasiri Pages 209-216
    Background
    All organisms need iron for their survival and metabolic activity, and the healing process of patients depends on this element. Hence, its deficiency can negatively affect patients’ quality of life and cause disorders. Although iron deficiency is proven an important comorbidity in human and canine patients with heart failure, no research has been published on the role of iron in feline hypertrophic cardiomyopathy.
    Objectives
    This research aimed to determine and compare the iron status of cats with hypertrophic cardiomyopathy with and without congestive heart failure.
    Methods
    Based on laboratory, radiographic, and echocardiographic findings, 45 client-owned cats were studied and divided into three groups: control, hypertrophic cardiomyopathy (HCM) without congestive heart failure, and hypertrophic cardiomyopathy with congestive heart failure. Iron and ferritin concentrations, total iron-binding capacity (TIBC), and serum transferrin saturation (TSAT) percentage were measured and compared in all cats. Statistical nonparametric testing was used to analyze the data.
    Results
    No groups illustrate any statistically significant difference for iron concentration (P=0.3), ferritin concentration (P=0.853), TIBC (P=0.1), and TSAT (P=0.639). The highest iron concentration and the lowest transferrin level and the transferrin saturation percentage were observed in the HCM group with congestive heart failure. Also, cats without congestive heart failure had the lowest TIBC compared to other groups.
    Conclusion
    Unlike previous studies in dogs and humans, our study did not show a significant difference between cats with hypertrophic cardiomyopathy regarding iron status.
    Keywords: Hypertrophic cardiomyopathy, iron deficiency, iron status, feline
  • Mohsen Ketaby, Majid Mohammad-Sadegh * Pages 217-230
    Background
    Adiponectin, leptin, and ghrelin are metabolism regulatory factors affecting milk production and reproductive performance.
    Objectives
    This study aimed to investigate the adiponectin, leptin, and ghrelin serum concentration in predicting Holstein cows’ reproductive and milk production indexes in the post-partum period. 
    Methods
    In this research, 45 clinically healthy and pregnant Holstein dairy cows were randomly selected near the forthcoming calving. Blood samples were taken from the jugular veins of cows 15 days before and after parturition, and serum concentrations of adiponectin, leptin, ghrelin, and some other metabolic biochemical parameters were measured. The animals were monitored for milk production and reproductive parameters for 3 consecutive months. 
    Results
    Findings showed no significant difference in adiponectin concentration between the pregnant and non-pregnant cows following the first artificial insemination (AI); however, pre- and post-partum serum concentrations of leptin, ghrelin, and insulin were higher in conceived cows following the first AI (P<0.05). A significant negative correlation was found between post-partum serum adiponectin concentration, the number of services before conception, and mean milk production levels (P<0.05). However, adiponectin did not have a long-lasting effect on the reproductive and milk production indexes because of other studied variables.
    Conclusion
    It was concluded that the post-partum increased serum adiponectin and ghrelin and decreased leptin concentrations could not predict the reproductive and milk production indexes.
    Keywords: Adiponectin, Ghrelin, leptin, milk production indexes, reproductive indexes
  • Diba Golchin, Farhang Sasani *, Mir Sepehr Pedram, Zohreh Khaki Pages 231-242
    Background
    Mammary tumors are common in dogs and cats. They are models for investigating carcinogenesis and designing treatment protocols that benefit human beings. Senescence, sex, and reproductive status affect the development of such neoplasms. 
    Objectives
    In Iran’s absence of a national animal tumor registry, the present study determined clinicopathological and epidemiological aspects of canine and feline mammary tumors in referral cases of four veterinary practices across Tehran from 2020 to 2022. Here, the incidence and types of canine and feline mammary tumors are described, in addition to sex, reproductive status, age, breed, the affected mammary gland(s), grades, lymphatic invasion, and lymph node metastases.
    Methods
    All canine and feline patients with masses in the mammary gland region were considered in this study. The resected tumors and occasional lymph nodes were macroscopically scrutinized. Hematoxylin-Eosin slides were reviewed by light microscopy and immunohistochemistry was utilized when necessary. 
    Results
    Of the 76 dogs and eight cats, 100% were females, and the majority were intact. Most patients were 10-11 years old. Purebreds were the most frequent referrals. In some patients, more than one mammary gland had developed neoplasm, i.e. 141 affected glands in 76 bitches and nine affected glands in eight queens. Tumors were presented in both chains and even on the ventral midline, with an increased preponderance of caudally located glands. Thus, the caudal-most glands, i.e. inguinal and caudal abdominal glands, constituted 31.2% and 66.7% of the affected glands in bitches and queens, respectively. Intraductal papillary carcinoma (17%) and complex carcinoma (16.3%) had the highest incidence in dogs. The most commonly observed lesions in cats were lobular hyperplasia with atypia, and duct ectasia, each encompassing 22.3% of the affected glands. Most canine neoplasms were grade I (90.3%), while grade II neoplasms had the highest incidence in cats (50%). Lymphatic invasion and lymph node metastases were seen in canine anaplastic carcinoma, solid carcinoma, and complex carcinoma, as well as feline comedocarcinoma and tubular carcinoma. 
    Conclusion
    The risk of developing malignant tumors increases as the individual ages, and generally, caudally located mammary glands in intact purebred females are at increased risk. Moreover, anaplastic carcinomas must be precisely examined, both clinically and histopathologically, for lymph node metastases.
    Keywords: Cat, Dog, mammary gland, Neoplasm, Surgical pathology
  • Melika Farzaneh, Vajiheh Fadaei *, Hassan Gandomi Pages 243-252
    Background
    The growing consumer interest in healthy food has encouraged the industry to search for products that exhibit additional benefits over nutritional value. Yogurt is the best carrier for beneficial nutrients such as probiotics and antioxidants. Agave tequilana is a plant that contains phytochemicals comprising flavonoids that show antioxidant activity.
    Objectives
    In this work, the effects of incorporating A. tequilana aqueous extract (ATAE) on the antioxidant properties, syneresis, and flavor of probiotic yogurt were investigated.
    Methods
    Radical scavenging ability was evaluated against the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH). Amounts of total phenolic compounds (TPC) were determined using the Folin-Ciocalteu method. Syneresis was determined using the centrifugal technique. The sensory evaluation was carried out using a 5-point hedonic scale.
    Results
    The addition of ATAE in yogurts exhibited a dose-dependent relationship and had significantly (P≤0.05) higher TPC and DPPH scavenging ability than the control yogurts. The TPC and DPPH scavenging properties of 0.5%, 1%, and 1.5% ATAE-fortified yogurts were 389.9, 629.2 and 905.6 mg GAE/kg yogurt and 283, 480, and 617 mg BHT eq./kg yogurt, respectively. The addition of ATAE increased the syneresis of yogurt samples (P≤0.05). Although the sensory properties of synbiotic yogurt samples were lower than plain and probiotic treatments, their scores were still above the acceptable level.
    Conclusion
    As the results of this study indicated, it is recommended to improve the antioxidant properties of the yogurt by incorporating AEAT and its potential application as a functional food formulation.
    Keywords: Synbiotic yogurt, Agave tequilana extract, Antioxidant activity, total phenol, syneresis
  • Ali Elahinia, Shahin Hassanpour *, Ahmad Asghari, Ehssan Khaksar Pages 253-262
    Background
    Parturition depression is an important physiological problem, and several attempts have been made to ascertain this physiological phenomenon. Natural monoterpenes like α-pinene have numerous beneficial properties, but no studies have been done on their antidepressant potential in postpartum animals.
    Objectives
    This study aimed to determine the effects of prenatal administration of α-pinene on the antidepressant-like behavior of mice following delivery. 
    Methods
    Pregnant female mice were randomly assigned into four groups. In the control group, the animals were injected with saline on their 5, 8, 11, 14, and 17 gestation days (GD). In groups 2 to 4, pregnant female mice were injected with α-pinene (0.1, 0.5, and 1 mg/kg, respectively) at GD 5, 8, 11, 14, and 17. On day 2 postpartum, open field test (OFT), rotarod, forced swimming test (FST), and tail suspension test (TST) were used to evaluate the antidepressant activity of α-pinene in mice. Also, serum samples were taken to determine the antioxidant activity.
    Results
    According to the results, α-pinene (0.5 and 1 mg/kg) significantly increased activity in OFT and staying on the rotarod (P≤0.05). Also, α-pinene (0.5 and 1 mg/kg) diminished immobility time (s) in TST and FST on postpartum mice (P≤0.05). α-pinene (0.5 and 1 mg/kg) decreased malondialdehyde while increased glutathione peroxidase, superoxide dismutase, and total antioxidant status levels in postpartum mice as compared with the control group (P≤0.05).
    Conclusion
    It seems that prenatal administration of the α-pinene can alleviate postpartum depression via its antioxidant property in mice.
    Keywords: Antidepressant, α-Pinene, mice, pregnancy
  • Ali Taheri Mirghaed *, Melika Ghelichpour, Abbasali Aghaei Moghaddam, Seyed Hossein Hoseinifar, Seyyed Morteza Hoseini Pages 263-272
    Background
    Organic acids and their salts are known as appropriate substitutes in feed for improving the health, growth, and performance of fish. 
    Objectives
    The present study was conducted to determine the effects of dietary lactic acid supplementation on immunological factors, hepatic enzyme activity, and plasma proteins in common carp, Cyprinus carpio. The fish were fed the diets mentioned above for 56 days, then their growth performance, humoral immunity, and plasma hepatic enzymes were assessed.
    Methods
    A total of 180 fish (mean weight=25 g) were randomly distributed in twelve tanks (150 L water in each tank) as four treatments, fed diets containing 0, 2.5, 5, and 10 g/kg lactic acid (T0, T1, T2, and T3, respectively).
    Results
    At the end of the feeding trial, T2 showed significantly higher growth performance than T0. Plasma total protein, albumin, and globulin levels of T1-T3 were significantly higher than that of T0. However, plasma protein levels decreased significantly by elevation in dietary lactic acid concentration (10 g/kg). No significant differences were observed in plasma aspartate aminotransferase (AST) and alkaline phosphatase (ALP) activity among the treatments, although alanine aminotransferase (ALT) activity decreased significantly in fish-fed dietary lactic acid supplementation (T1-T3) compared with the control group (T0). All humoral immunity parameters (lysozyme, complement, immunoglobulin, and bactericidal activity) increased significantly in T1-T3 treatments compared to the T0 group.
    Conclusion
    Overall, dietary lactic acid supplementation improves growth performance, humoral immunological parameters, and hepatic health. According to the results, dietary lactic acid (2.5-5 g/kg) is recommended for preparing common carp feed.
    Keywords: Food additives, Common carp, hepatic health, immunity status, lactic acid
  • Anand Kuniyil Athira, Edara Silendra Kumar, Pandiyan Bhuvaneshwari, Ravikumar Deepika Sri, Sengodan Raja *, Subramaniyan Prakash, Narayanasamy Arunmozhi, Soundarapandian Satheshkumar Pages 273-278

    Uterine Prolapse is termed as the eversion of the uterus or casting of ‘’wethers’’ or casting of calf bed. It is a common complication of the third stage of labor and more common in pleuripara than primipara. Uterine prolapse is common in cows and ewes, but rarely seen in mares, dogs, and cats. A six-year-old female pony was brought to the emergency unit at the Obstetrics Unit of Veterinary Clinical Complex, Veterinary College and Research Institute Orathanadu, with a history of aborted pre-term (eight months) a day before and the mass hanging through the vulva. On clinical examination, the animal was dull and in a standing posture, the congested mucous membrane with tachycardia was noticed. Further examination of the mass revealed severe congestion and edema of the prolapsed uterus with no evidence of fetal membrane remnants. A vaginal examination explored constricted cervix. Blood samples were collected for hematology and serum biochemistry. Upon epidural anesthesia, the prolapsed mass was washed with potassium permanganate solution and then a hypertonic solution. After 10 minutes, the mass was washed with warm normal saline. Using Cetrimide cream as a lubricant and an antiseptic, the mass was reduced and repositioned. No Buhner’s suture was applied. Mare has received 40 IU of oxytocin for the involution process to begin. Systemic antibiotics and anti-inflammatory drugs were administered for five days. Uterine lavage was done for three days with normal saline and povidone-iodine to aid in uterine clearance. On consequent days, the mare had improved and the cervix was closed with no discharge. The mare had an uneventful recovery.

    Keywords: abortion, Epidural Anesthesia, Mare, Prolapse, Straining
  • Arezoo Ramezani, Mohammad Molazem *, Sarang Soroori, Zahra Jafari Giv, Sara Shokrpoor, Urs Geissbuhler Pages 279-286

    Idiopathic cardiomyopathy in hamsters can cause death due to cardiac failure. The current case study investigated the capability of imaging to reveal possible cardiomyopathy in a dead hamster. To this end, the cadaver of a 6-month-old male Roborovski dwarf hamster, which showed acute respiratory symptoms a few days before its death, was examined by virtopsy to discover the cause of death. Postmortem radiography was not efficient enough to evaluate the heart due to postmortem lung atelectasis that increases lung opacity and diminishes the contrast between lung and heart. Postmortem computed tomography can be helpful for the assessment of cardiac size. Consistent with postmortem echocardiographic studies, an increased thickness of the left ventricular parietal wall and the interventricular septum and dilation of the left atrium were observed. Thus, hypertrophic cardiomyopathy was determined by imaging and confirmed by the conventional necropsy approach. It showed that the cause of death was acute cardiac failure following idiopathic hypertrophic cardiomyopathy.

    Keywords: Echocardiography, Hypertrophic cardiomyopathy, Postmortem, Roborovski hamster, Virtopsy