فهرست مطالب

مدیریت صنعتی - سال پانزدهم شماره 48 (بهار 1402)

نشریه مدیریت صنعتی
سال پانزدهم شماره 48 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد جعفرنژاد صفحات 1-2

    نشریه مدیریت صنعتی مفتخر است که برای توسعه و رشد صنایع کشور در بستر زنجیره ‏های تامین، همه نوع دستاوردهای علمی و پژوهشی پژوهشگران و استادان فرهیخته را در عصر فناوری‏ های تحول ‏آفرین دیجیتال منتشر کند.
     هدف شرکت ‏های صنعتی دنیا از دیجیتال‏ کردن زنجیره تامین شان، بهینه سازی هزینه، تحقق چابکی، سرعت و در عین حال، به حداقل‏ رساندن ریسک، از راه حل ‏وفصل اساسی مسیله شبکه‏ های جهانی زنجیره تامین است تا به مزایای رقابتی دست پیدا کنند. در این شرایط، دیجیتال‏ سازی بیشتر به ‏معنای بهینه ‏سازی است.
    گسترش جهانی واقعیتی است که بسیاری از سازمان‏ ها، خواه دیجیتال باشند یا نه، در محیط ساخت و تولید پیش روی خود می ‏بینند. کم‏‏ک کردن از فشارهایی که برای کاهش حاشیه سود محصول و افزایش رقابت در بازارهای داخلی وارد می‏شود، ضروری است. با این حال،‏ سازمان‏ ها، هر روز بازارها، منبع ‏یابی جهانی‏ و همچنین، ارتقای عملیات فروش خود را گسترش می‏دهند.
    علاوه بر این، مطلوبیت و ارزش احتمالی دیجیتال ‏سازی، شرکت‏ ها را وسوسه می‏کند؛ زیرا تسهیم دانش، همیاری، خودکارسازی فرایندها و رواج تحلیل مبتنی بر یادگیری ماشین را از طریق جریان اطلاعات امکان‏پذیر می‏سازد.
    چابکی یکی دیگر از عوامل ارزشی‏ای است که با دیجیتال‏ سازی زنجیره تامین حاصل می‏شود.
    مزیت نگاه متمرکز به زنجیره تامین انتهابه انتها رویت پذیری را به ‏ترتیب خاصی میسر می‏کند که یادآور «برج مراقبت» است. این دیدگاه سطح بالا، آگاهی و بینش بی درنگی را فراهم می‏کند که برنامه ‏ریز برای اتخاذ عمل موثر لازم دارد.
    فناوری دیجیتال در تک‏تک حلقه‏ های زنجیره ارزش نفوذ می‏کند و سبب افزایش کارایی،‏ شفافیت، چابکی و اتصال و بسیاری مزایای ملموس دیگری می‏شود که شرکت ‏ها می‏توانند از آن ها برای ساخت زنجیره تامین سریع‏تر، پاسخ‎گوتر و دقیق‏تر استفاده کنند.
    هر شرکتی، وقتی ملاحظات زنجیره تامین را بررسی می‏کند با نیازها و مشکلات متفاوتی روبه رو می‏شود. وقتی راهبرد زنجیره تامین دیجیتال را تعریف می‏کنند، باید از بیرون به داخل کار کنند؛ یعنی از مشتریان شروع کنند تا به تامین ‏کنندگان برسند.
    یکی از نتایج بی ‏تردید انقلاب دیجیتال، افزایش سطح انتظارات مشتریان و بهبود عملکرد رقبا در بازارهای جهانی است. استفاده از راه‏ حل‏ های دیجیتال در سطح زنجیره تامین، راهی موثر برای نتیجه گیری سریع در هر دو بعد، یعنی تجربه مشتری و مزیت رقابتی‏ است؛ اما همه شرکت‏ ‎ها از نظر فنی هوشمند نیستند یا برای پیروی از هر روند دیجیتالی تمایلی نشان نمی‏دهند.
    مدیران اجرایی شرکت‏ها،‏ به‏‏ ویژه در برنامه‏ ریزی فروش،‏ بازاریابی و عملیات، متوجه ند که مشتریانشان خواهان تحقق انعطاف‏ پذیری و چابکی از طریق زنجیره تامین دیجیتال‏ اند. علاوه ‏بر این، می‏دانند که وقتی انبوه محصولات دیجیتالی پیدا می‎شوند که مشکلی را حل کنند، بازار فناوری دیجیتال قطعا شلوغ ‏تر، پیچیده ‏تر و سردرگم ‏کننده‏ تر خواهد شد. همچنین، ‏می‏دانند که شرکت‏های‏شان دیگر نمی‏توانند تعلل کنند، چون بعید است رقبا تعلل کنند و ابتکار عمل را برای دیجیتال ‏سازی و رسیدن به مزیت رقابتی به دست نگیرند.
    در این راستا از پژوهشگران و نویسندگان محترم، درخواست می‏کنیم که با مراجعه به سایت نشریه، به حوزه ‏های اعلام ‏شده توجه ویژه مبذول فرمایند.

    کلیدواژگان: مدیریت صنعتی
  • محسن آقابگلو، کامران رضایی*، سید علی ترابی صفحات 3-29
    هدف
    چارچوب حاکمیت ریسک شورای بین المللی حاکمیت ریسک، به طور گسترده در زمینه های مختلف پیاده سازی شده است؛ اما به دلیل نگرانی های فرهنگی و ژیوپلیتیکی، باید برای اهداف مختلف سفارشی سازی شود. در این مقاله، چارچوب شورای بین المللی حاکمیت ریسک با توجه به ماهیت و نیازهای صنعت نفت وگاز ایران سفارشی شده است؛ سپس مجموعه ای از معیارها برای اندازه گیری عملکرد این چارچوب تعریف می شود.
    روش
    ابتدا با استفاده از یک روش تصمیم گیری چندمعیاره ترکیبی فازی، مولفه های مختلف مدل حاکمیت ریسک اولویت بندی می شوند؛ سپس شاخص عملکرد حاکمیت ریسک برای محاسبه عملکرد چنین چارچوبی، بر اساس اولویت بندی مولفه ها پیشنهاد می شود. جمع آوری اطلاعات برای تعیین مولفه های چارچوب پیشنهادی و محاسبه اهمیت نسبی آن ها و همچنین انتخاب شاخص های ارزیابی از طریق انجام مصاحبه بوده و صحه گذاری مدل با استفاده از روش روایی صوری انجام شده است. به منظور بررسی کاربردپذیری، این رویکرد در سه سایت صنعتی در حوزه نفت وگاز ارزیابی شده است.
    یافته ها
    چنین رویکردی به سازمان های صنایع نفت وگاز کمک می کند تا با توجه به وضعیت مدیریت ریسک در سازمان خود و بر اساس اهمیت هر یک از مولفه های حاکمیت ریسک، برنامه های بهبود مدیریت ریسک را به صورت کارا و اثربخش تعریف کنند.
    نتیجه گیری
    بر اساس مطالعه موردی، شناسایی گزینه ها و راه‏کارها و پیاده سازی آن ها به عنوان مولفه های مهم در موفقیت چارچوب حاکمیت ریسک صنعت نفت وگاز شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، تصمیم گیری فازی، حاکمیت ریسک، صنعت نفت وگاز، مدیریت ریسک
  • سهیلا اعتضادی، حسین صفری*، مصطفی زندیه، محمدرضا صادقی مقدم، احمد جعفر نژاد صفحات 30-64
    هدف
    امروزه بهره ‏وری یکی از عوامل مهم در رشد اقتصادی است. در سطح سازمان، سطح بالای بهره وری نشان دهنده عملکرد مطلوب برای کسب مزیت رقابتی است. با وجود نقش مهم ارزیابی بهره وری سازمان های خدماتی در رشد اقتصادی، مطالعات اندکی در این زمینه صورت گرفته است. هدف این پژوهش، ارزیابی بهره وری خدمات با رویکرد ترکیبی بهترین بدترین فازی و تحلیل پوششی داده است.
    روش
    در مرحله اول با مروری جامع بر ادبیات پژوهش، به شناسایی شاخص های ارزیابی بهره وری خدمات پرداخته شد. در ادامه، شاخص های ارزیابی با استفاده از روش بهترین بدترین فازی وزن دهی شدند. پس از وزن دهی شاخص ها و تعیین میزان اهمیت هر یک از آن ها با استفاده از رویکرد تحلیل پوششی داده ها، کارایی و اثربخشی و بهره وری شرکت توزیع برق مازندران، طی 5 سال متوالی از 1395 تا 1399ارزیابی شد.
    یافته ها
    در این پژوهش با استفاده از شاخص های کمی و کیفی موثر بر ارزیابی بهره وری شرکت های توزیع برق، به ارزیابی هم‏زمان کارایی و اثربخشی و بهره وری پرداخته شد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش کمک می کند تا ارزیابی بهره وری خدمات با تاکید بر هر دو جنبه کمی و کیفی خدمات و توجه به ابعاد کارایی و اثربخشی، به طور هم‏زمان صورت گیرد. همچنین مبتنی بر نتایج پژوهش، استراتژی های بهبود بهره وری ارایه شد.
    کلیدواژگان: استراتژی بهبود، بهترین بدترین فازی، بهره وری خدمات، تحلیل پوششی داده، خدمات
  • علی حسین زاده کاشان*، تینا سردشتی صفحات 65-91
    هدف
    گستردگی، تنوع کالاها و بازار بسیار رقابتی امروز، باعث شده است که انتخاب استراتژی مناسب برای سرویس دهی مطلوب با توجه به چند عامل اصلی، مانند قیمت، سطح کیفیت و طول دوره وارانتی، به یکی از دغدغه های اصلی مدیران شرکت ها و فروشندگان تبدیل شود. بنابراین استخراج و بررسی استراتژی اجرایی مناسب، با توجه به افزایش سود هر یک از اعضای زنجیره، در کنار ارایه خدمات مناسب و حفظ کیفیت محصول، از اولویت های اصلی این پژوهش است. در این پژوهش، استراتژی های قیمت گذاری در یک زنجیره تامین دوسطحی، شامل یک تولید کننده و دو خرده فروش رقابتی، با تقاضای وابسته به قیمت، طول دوره وارانتی و سطح کیفیت بررسی شده است.
    روش
    روش این پژوهش توسعه ای کاربردی است. توابع سود تولیدکننده و خرده فروشان، تحت بازی های همکاری و غیر همکاری حداکثر شده اند. چهار بازی مختلف در این پژوهش مدل سازی شده که عبارت است از: 1. استکلبرگ (تولیدکننده رهبر)؛ 2. استکلبرگ (خرده فروشان رهبر)؛ 3. همکاری در کانال؛ 4. همکاری کلی.
    یافته ها
    برای هر یک از مدل ها، مقادیر متغیرهای اصلی و سود هر یک از اعضای زنجیره تامین محاسبه و در یک مثال عددی نشان داده شده است. همچنین سود نهایی از طریق دو روش حل از طریق نرم افزار متمتیکا و الگوریتم قهرمانی در لیگ های ورزشی (LCA) با یکدیگر مقایسه شده است.
    نتیجه گیری
    مقادیر به دست آمده از طریق الگوریتم LCA در همه مدل ها جواب های بهتری را نشان داد. با توجه به نتایج و با بررسی هر چهار استراتژی، مشخص شد که بهترین پاسخ، از طریق استراتژی همکاری به دست می آید و این استراتژی، نسبت به سایر استراتژی ها پرسودتر است. در نهایت، روی پارامترهای مدل های مختلف تحلیل حساسیت انجام شده است.
    کلیدواژگان: تبلیغات، تئوری بازی ها، رقابتی، زنجیره تامین، قیمت گذاری، کیفیت، وارانتی
  • غزاله صبوری، غلامرضا نصیری*، حسین صالحی صفحات 92-111
    هدف
    در این پژوهش، تحلیل یک مسیله قیمت گذاری در زنجیره تامین دوسطحی، متشکل از یک تولیدکننده و چندین خرده فروش با کانال های توزیع سنتی، الکترونیک و همه کاره، شامل «خرید برخط، دریافت در فروشگاه»، «خرید برخط، تحویل در منزل» و «سفارش در فروشگاه، تحویل در منزل» بررسی شده است. همچنین یک تابع تقاضای وابسته به قیمت کالا، سیاست مرجوعی در کانال برخط و مدت زمان تحویل توسعه داده شده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی و ارزیابی یک مسیله قیمت گذاری با در نظر گرفتن کانال های توزیع متنوع در حالت تک پریودی تک محصولی و ارایه رویکرد حل مطلوب و قابل استفاده در مسایل واقعی، به عنوان ابزار تصمیم گیری است. همچنین، بررسی تاثیر عوامل مختلف بر میزان متغیرهای تصمیم و سود کل زنجیره تامین جزء اهداف پژوهش است.
    روش
    مسیله به صورت یک مدل برنامه ریزی غیرخطی مدل سازی و با استفاده از نرم افزار گمز کدنویسی و اجرا شده است. همچنین چند مثال عددی، به منظور بررسی اثر تغییر برخی پارامترها بر مقادیر متغیرهای تصمیم، تقاضا و سود زنجیره تامین حل شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که دو پارامتر حساسیت قیمتی تقاضا و حساسیت مرجوعی تقاضا، بر متغیرهای تصمیم، از جمله قیمت فروش خرده فروشان، قیمت مرجوعی، مدت زمان تحویل و سود کل زنجیره تامین تاثیر شدیدی دارند.
    نتیجه گیری
    این پژوهش رویکردی یکپارچه را برای ارزیابی تاثیر تصمیم های قیمت گذاری و سیاست مرجوعی در زنجیره تامین پیشنهاد می کند. بنابراین مطالعه حاضر می تواند راهنمایی اثربخش، به منظور تصمیم های عملیاتی شرکت ها، برای استفاده هم‏زمان از تصمیم های قیمت گذاری، سیاست مرجوعی و زمان تحویل باشد؛ به گونه ای که خرده فروش الکترونیک می تواند تصمیم های عملیاتی خود را در خصوص به کارگیری سیاست مرجوعی کالا باتوجه به تحلیل های ارایه شده اتخاذ کند.
    کلیدواژگان: سیاست مرجوعی، قیمت گذاری، کانال توزیع همه کاره، حساسیت تقاضا، مدیریت زنجیره تامین
  • حمید صفاری، مرتضی عباسی*، جعفر قیدر خلجانی صفحات 112-149
    هدف
    هدف این مطالعه، ارایه یک مدل ریاضی جدید، برای طراحی شبکه تامین تحت اتحاد استراتژیک و در نظر گیری مفاهیم مرتبط با اتحاد استراتژیک و همکاری بین اعضای زنجیره تامین است. مدل پیشنهادی این پژوهش، نخستین مدل برای طراحی شبکه روبه جلو و عقب و تحت شرایط عدم قطعیت است.
    روش
    روش پژوهش، از نوع بنیادی و کاربردی است. در این پژوهش با استفاده از روش های بهینه سازی استوار تلاش شده است که یک مدل ریاضی کارا برای مقابله با عدم قطعیت ارایه شود. با توجه به پیچیدگی محاسباتی مدل ریاضی پیشنهادی، روش تجزیه بندرز استفاده شده و با به کارگیری سازوکار های شتاب دهی به روش بندرز، راه حلی کارا برای حل مدل ریاضی ارایه شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان دهنده کارایی اتحاد استراتژیک و همکاری در کاهش هزینه های شبکه تولید و توزیع کالاهاست. همچنین، کمی سازی مفاهیم مرتبط با اتحاد استراتژیک در زنجیره تامین و کارایی مدل پیشنهادی برای ایجاد فضای تصمیم گیری با توجه به برقراری رابطه تعادل بین ریسک و مزایای اتحاد استراتژیک، از یافته های دیگر این پژوهش بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج استفاده از داده های یک زنجیره تامین آهن و فولاد، نشان دهنده کارایی مدل ریاضی برای ایجاد فضای تصمیم گیری مدیران و تصمیم گیران حوزه زنجیره تامین آهن و فولاد است و همچنین نشان می دهد که روش ارایه شده، برای حل این مسیله عملکرد مناسبی دارد.
    کلیدواژگان: اتحاد استراتژیک، برنامه ریزی استوار، تجزیه بندرز شتاب یافته، مدیریت ریسک، مدیریت زنجیره تامین
  • پردیس روزخوش، ناصر مطهری فریمانی* صفحات 150-179
    هدف
    این مقاله به دنبال یافتن تعداد بهینه هاب ها و مکان‏یابی آن هاست؛ به طوری که بتواند زمان آماده سازی و تراکم در ها ب ها و هزینه ها را در حداقل مقدار خود نگه دارد. همچنین این مطالعه زمان دیرکرد را برای شرایطی در نظر می گیرد که نیاز مشتری در زمان تعیین شده پاسخ داده نشود که می تواند به واقعی تر شدن شرایط مسیله کمک کند. از آنجایی که افزایش تراکم، باعث می شود که کالاها دیر به دست متقاضی برسد، در این مقاله برای اولین بار، زمان دیرکرد و تراکم با هم، برای مسیله بهینه سازی هاب های چندگانه با حمل ونقل مستقیم حل شده و نتایج آن با تخصیص تکی و چندگانه مقایسه شده است.
    روش
    این مقاله با استفاده از مدل ریاضی، به حل مسیله بهینه سازی مکان‏یابی و تخصیص هاب می پردازد. نرم افزار گمز برای یافتن تعداد بهینه هاب ها و نیز مکان‏یابی به کار گرفته شده است. همچنین، از روش لکسیکوگراف برای تبدیل توابع هدف به یک تابع هدف استفاده شده است.
    یافته ها
    این مدل روی داده های پست استرالیا، برای سه مدل تخصیص آزمون شد. سه حالت تخصیص با یکدیگر از نظر هزینه و زمان مقایسه شدند. به علاوه، مدل پیشنهادی این پژوهش توانست مسیله را برای 100 گره در هر سه مدل تخصیص به طور دقیق حل کند. همچنین تعداد هاب ها با توجه به ظرفیت و تراکم هاب ها و زمان دیرکرد مشخص شد.
    نتیجه گیری
     نتایج حاکی از آن است که استفاده از مدل تخصیص چندگانه با حمل ونقل مستقیم، قادر است هزینه های کل حمل ونقل و زمان آماده سازی را کاهش دهد و بیشترین هزینه و زمان حمل ونقل را تخصیص تکی تحمیل می کند.
    کلیدواژگان: تخصیص، مکان‏یابی، زمان دیرکرد، تراکم، زمان آماده سازی، هاب
|
  • Ahmad Jafar nejad * Pages 1-2
  • Mohsen Aghabegloo, Kamran Rezaie *, Seyed Ali Torabi Pages 3-29
    Objective
    Numerous stakeholders with divergent perspectives have complicated the risk management process in the oil and gas sector. Additionally, systemic risks such as population growth in industrial areas or the severe decline in oil and gas prices have cast doubt on the effectiveness of organizational risk management strategies. As a result, an appropriate framework should be used that incorporates the expertise, values, and interests of many stakeholders into the risk management decision-making process. Although the International Risk Governance Committee (IRGC) framework has been widely implemented in different contexts, it should be customized for different purposes due to cultural and geopolitical concerns. This paper customizes the  IRGC framework to propose a modified framework for the oil and gas industry in Iran. Then, it defines a set of criteria to measure the risk governance framework's performance.
    Methods
    To carry out this research, a fuzzy hybrid multi-attribute decision-making method was applied to prioritize the elements of distinct phases to offer valuable information for resource allocation in different aspects. A risk-governance performance index was then proposed to calculate the performance of such a framework based on the prioritization of the elements. Different interviews were also conducted to collect the required information for the determination of the framework’s elements and calculate their relative importance as well as the selection of evaluation. The model was validated through the face validity method. A case study at three oil and gas industrial sites was conducted to test the applicability of the proposed framework.
    Results
    To determine the relative importance of each element and optimize resource allocation for the success of the IRGC framework, it is necessary to assess the impact of each element. This article used the DEMATEL-Fuzzy ANP method for this purpose. Two important parts of the risk governance framework include the "realization of selected options" and "identification of options". The oil and gas industry should communicate with all stakeholders regarding the various risk mitigation options, as the options presented usually impact the operation of industrial sites. Implementing the selected options will ensure the framework's survival and contribute to the continuity of operations at industrial sites, while minimizing strategic, operational, safety, and environmental concerns. Additionally, according to the results of this article, "interaction with evaluators and consulting companies" significantly affects the success of the risk governance framework. Therefore, companies in the oil and gas industry should specify the areas of communication and how to communicate with evaluators and consulting companies in writing and evaluate the effectiveness of these communications.
    Conclusion
    To support all stakeholders, the organization should conduct a thorough exploration of the drivers and advantages of a risk governance framework. Integrating managerial decision-making and risk management, allocating shareholder capital, maintaining production continuity, minimizing safety and environmental risks, and managing emerging risks are all critical in this context. Our proposed framework considers all these drivers to determine the importance of risk governance elements for oil and gas companies. Moreover, this study proposes a set of criteria to measure the risk governance framework's performance.
    Keywords: risk management, Risk Governance, risk assessment, Oil & Gas Industry, fuzzy decision making
  • Soheila Etezadi, Hossein Safari *, Mostafa Zandieh, Mohammad Reza Sadeghi Moghaddam, Ahmad Jafarnejhad Pages 30-64
    Objective
    Today, productivity is one of the most important factors in economic growth. At the organizational level, a high level of productivity indicates optimal performance to gain a competitive advantage. Despite the important role of productivity of service organizations in economic growth, few studies have been conducted in this context. The purpose of this study is to evaluate service productivity by a combined fuzzy best-worst method and data envelopment analysis.
    Methods
    In the first stage, carrying out a comprehensive review of the research literature, indicators of service productivity evaluation were identified. Then, the evaluation indicators were weighed using the fuzzy best-worst method. After weighing the indicators and determining the importance of each of them, using the data envelopment analysis approach, the efficiency, effectiveness, and productivity of Mazandaran Electricity Distribution Company were evaluated for five consecutive years from 2016 to 2020.
    Results
    In this study, efficiency, effectiveness, and productivity were simultaneously evaluated using quantitative and qualitative indicators affecting the evaluation of the productivity of electricity distribution companies.
    Conclusion
    The obtained results would help to assess service productivity by emphasizing both quantitative and qualitative aspects of services and paying attention to the dimensions of efficiency and effectiveness simultaneously. Productivity improvement strategies were also suggested based on the achieved results of the current study.
    Keywords: Fuzzy Best-Worst, Data Envelopment Analysis, Improvement Strategy, services, Service Productivity
  • Ali Husseinzadeh Kashan *, Tina Sardashti Pages 65-91
    Objective
    The globalization of the economy and the improvement of data innovation has caused the supply-oriented market to alter to the demand-oriented market. Furthermore, organizations ought to prioritize the desires of clients to proceed and survive in the competitive market, which requires the presence of supply chain management. Considering the wide assortment of products and today's competitive market, choosing the correct strategies to provide the required services according to a few primary components such as price, quality level, and the warranty period is one of the most concerns of company managers and dealers. This study sought to consider the increase in the profit of each part of the chain along with providing appropriate services and keeping up product quality, extracting and applying suitable implementation strategies. It also tried to present pricing strategies in a two-echelon supply chain comprised of one manufacturer and two competing retailers, with warranty period, quality, and price-dependent demands.
    Methods
    The strategies presented and discussed in this research have several implications; in addition; their improvements are practical. The profit functions of the manufacturer and the retailers were maximized under centralized and decentralized approaches. Mathematical models were developed in four distinctive cases (i) two non-cooperative frameworks, (ii) a channel-cooperative framework, and (iii) a global-cooperative framework. The producer intended to maximize his benefit by setting a diverse wholesale price for each of the retailers and the length of the common warranty period. On the other hand, retailers maximized their profit by setting the selling price for consumers. This can be explained through the models related to general cooperation strategies, cooperation within the channel, and non-cooperation (Stackelberg of the leading producer and Stackelberg of the leader retailers), furthermore; the profit function of each case and its formula is presented.
    Results
    For each case, the values of the main decision variables and the profit of each member of the supply chain were calculated and appeared in a numerical case. Moreover, the total profit was compared with each other through two solution methods i.e., the Mathematica computer program and the Championship Algorithm in sports leagues (LCA). The championship algorithm in sports leagues was presented as a population-based algorithm for worldwide search in continuous space and inspired by sports competitions within the real world. During this algorithm, distinctive solutions that can be given to a problem were compared and each one was improved based on its suitability, last; a solution close to the optimum was selected.
    Conclusion
    A research gap was recognized by studying the research conducted within the field of pricing, warranty, and product quality using the game theory approach. On the other hand, the models were developed by considering all decision variables at the same time as well as between a manufacturer and two competitive retailers deciding on the retail price to maximize their profit. In this regard, four models of Stackelberg manufacturer leader, Stackelberg retailer leader, participation within the channel, and overall cooperation were considered. In all models, the LCA algorithm resulted in better answers compared with Mathematica software. In this study by investigating four techniques, we realized that the best reply can be achieved through the cooperation strategy which is more profitable than the others. Finally, sensitivity analyses were also performed on various model parameters.
    Keywords: Advertising, Competing, Game theory, pricing, Quality, Supply Chain, Warranty
  • Ghazaleh Saboori, Gholam Reza Nasiri *, Hossein Salehi Pages 92-111
    Objective
    Among the issues that have recently received more attention from many researchers in the multi-channel supply chain stands the supply chain considering the omnichannel distribution channel. This study analyzes a pricing problem in a two-level supply chain consisting of a manufacturer and several retailers as well as traditional, electronic, and omnichannel. The omnichannel includes "Buy-Online-Pick-Up-in-Store", "Buy-Online-Deliver-to-Home", and "Order-in-Store-Deliver-to-Home" has been studied. In addition, a demand function dependent on product price and return policy, as well as delivery time for products are developed. Additionally, it is assumed that the supply chain experiences demand leakage from channels with higher prices and longer delivery periods to channels with lower prices and shorter delivery periods. Accordingly, the present study aims to investigate and evaluate a pricing model considering the omnichannel in the case of single-period single-product and also providing a solution approach with valuable performance. Furthermore, this solution method can be applied to real problems as a helpful decision-making tool. Also, investigating the impact of various factors on the number of decision variables and the profit of the entire supply chain is part of the research objectives.
    Methods
    The problem is formulated as a non-linear mathematical programming model and coded and implemented using GAMS software. Furthermore, several numerical examples have been presented to investigate the effect of changes in some parameters on the values of decision variables, retailers' demand, and the total profit of the supply chain.
    Results
    The results show that the two parameters of price sensitivity of demand and return sensitivity of demand have a critical impact on supply chain decision variables. These variables include the retailer's sales price, return price, delivery time, and total supply chain profit. This means that with the increase of demand return sensitivity parameter, the selling price of retails and the return price increase, and this parameter has a critical effect on the omnichannel.
    Conclusion
    This research proposes an integrated approach to evaluate the impact of pricing decisions and return policies in different retail channels in the supply chain. Therefore, the results of the present study can be used as a useful guide for the operational decisions of companies in terms of simultaneous use of pricing decisions, product return policy, and delivery time. Accordingly, online retailers can make operational decisions regarding the application of the product return policy according to the presented analysis. In addition, this study creates an excellent opportunity for retailers to review their performance and make decisions about applying this policy to their business. Consequently, considering the improvement of the consumer experience in the omnichannel, this research can be a guide for consumers to use the retail integration services of the omnichannel.
    Keywords: Return policy, pricing, Omni-channel distribution, Demand sensitivity, Supply Chain Management
  • Hamid Saffari, Morteza Abbasi *, Jafar Gheidar Kheljanie Pages 112-149
    Objective
    The purpose of this study is to present a new mathematical model to design a supply network by considering the strategic alliance and the relationships between the supply chain members under uncertainty. This study attempts to create a suitable decision-making environment for managers to optimize the network and make appropriate strategic decisions accordingly. Since the mathematical model of network design has computational complexity, providing a suitable solution method for the proposed model is another goal of this research.
    Methods
    As this paper is an applied study, a new mixed-integer linear programming model (MILP) has been presented. The robust optimization method has been used to deal with uncertainty risks such as the risk of changing sales and the return of products. In the mathematical model, strategic alliance levels and the level of risk for each of the partners are considered. The model has two objectives; minimizing the cost, and minimizing the risk of establishing a strategic alliance. The optimal location of the facilities, the selection of production methods, the capacity of facilities, the selection of colleagues, the level of strategic alliance, and their control level have been determined in the presented mathematical model. Considering the computational complexity of the mathematical model, The Benders decomposition method has been applied, and a solution for the proposed mathematical model has been developed and localized by using acceleration mechanisms.
    Results
    The results show the effectiveness of strategic alliances in reducing the costs of the production and distribution network of goods. The quantification of the concepts related to the strategic alliance in the supply chain, and the establishment of a trade-off between the risk and benefits of the strategic alliance are other research findings. Considering the different levels of strategic alliance and risk for each partner, the results of the current research show that a strategic alliance reduces the cost, and this cost reduction depends on the risk level of the partners. In addition, the computational results show the efficiency of the accelerated Benders decomposition algorithm for solving mathematical models in large-scale problems. In some problems that the Gams software is not able to provide the right answer in the appropriate time, the algorithm based on benders methods provided acceptable answers in a shorter time frame.
    Conclusion
    Applying the industry data shows the effectiveness of the model in creating a decision-making environment for managers and decision-makers. Also, the results show the appropriate performance of the solution method. Therefore, the finding of this research indicates a new research viewpoint in the field of network design under strategic alliance for the production and distribution of products.
    Keywords: Accelerated Benders decomposition, Colleague selection, risk management, Strategic alliance, Supply Chain Management
  • Pardis Roozkhosh, Nasser Motahari Farimani * Pages 150-179
    Objective
    This paper seeks to find the optimal number of hubs and their location to keep the preparation time and congestion in the hubs and costs at a minimum. Also, this study considers the tardiness time for the conditions that the customer's need is not answered in the specified time, which can help to make the problem conditions more realistic. Therefore, in this study, the scheduled time and the real-time system are considered. This paper considers the tardiness and congestion time for hub optimization problems with single, multiple, and multiple direct transport allocations. The decision variables in this model determine the number of hubs, the capacity of the hubs, and their location. Congestion and tardiness also affect service time, especially if the capacity and cost of hubs are limited.
    Methods
    This paper uses a mathematical model to solve the hub problem of optimizing the allocation – location of single, multiple, and multiple with direct transportation. GAMS software is used to find the optimal number of hubs and locations as two objective functions are optimized. The first objective function includes transportation costs, hub setup, and tardiness costs, and the second one consists of the handling time in the hubs and the congestion inside the hubs. The sensitive analysis is investigated for the service time based on the congestion and tardiness time.
    Results
    This model is tested on AP (Australian Post) data for single, multiple, and multiple with direct shipping allocation models. This study also solves the exact model for 100 nodes allocated to all three models. The hubs' capacity, congestion, and tardiness determine the number of hubs. In this paper, hubs are considered small, medium, and large. Congestion levels are also considered changeable. In addition, a comparison is made between single and multiple allocations concerning cost and capacity limitation to investigate service time. The findings indicate that a hub with limited cost and capacity needs more service time. The lexicography method is also used to convert objective functions into one function.
    Conclusion
    The more the number of hubs increases, the total costs, including the transportation and hub establishment costs will also increase. Therefore, considering the transportation costs and the establishment of the hub, it can be said that single and multiple allocations can be used in some situations. However, multiple allocations with direct transport have the lowest transportation costs because goods based on the costs are transported through the non-hub and hub nodes. In general, the results indicate that using the multiple allocation model with direct transport can reduce the total transport cost, and a single allocation has the highest transport costs. This paper is helpful for managers and business owners who first want to identify points for building their product or service warehouse. Secondly, they want to have the most optimal type of allocation for transportation from different cities.
    Keywords: Allocation, location, Tardiness time, Congestion, handling time, hub