فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1402)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زلفا حق گویان*، ابوالفضل گائینی، رضیه زعلی صفحات 1-30

    امروزه رهبری، نقش بزرگی را در موفقیت سازمان ها دارد. لذا اتخاذ رویکرد رهبری مناسب ضرورتی جدی است .پژوهش حاضر با هدف شناسایی سبک رهبری فرماندهان هشت سال دفاع مقدس و الگوسازی سبک رهبری آنان برای مدیران سازمان ها به منظور توسعه نظریه رهبری تدوین شده است.این تحقیق از نظر هدف، اکتشافی و از نظر روش گردآوری داده ها کیفی و از نوع تحلیل تم است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه می باشد. روش گردآوری اطلاعات میدانی وکتابخانه ای است و ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه می باشد. جامعه آماری، رزمندگان (پیروان) هشت سال دفاع مقدس است که با فرماندهان ارتباط مستقیم داشته اند. همچنین از کتب و اسناد موجود در رابطه با سبک رهبری فرماندهان استفاده شده است که از میان رزمندگان 8 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. نمونه برداری در این تحقیق از نوع نمونه برداری غیراحتمالی و هدفمند است. جهت تجزیه و تحلیل داده های کیفی در این پژوهش از روش کدگذاری و تحلیل تم استفاده شده است. پس از بررسی ها و تحلیل های صورت گرفته، نتیجه ی حاصله این است که سبک رهبری کشف شده فرماندهان هشت سال دفاع مقدس «رهبری توحیدی» است که ترکیبی از سبک های رهبری معنوی، رهبری خدمتگذار، رهبری تحول آفرین و سبک رهبری پرجاذبه است. کلید واژه ها: رهبری، سبک رهبری، فرماندهان دفاع مقدس

    کلیدواژگان: رهبری، سبک رهبری، فرماندهان دفاع مقدس
  • پیام شجاعی، امین نیکبخت*، حاتم خلیلی پور صفحات 31-63

    یکی از مسایلی که امروزه سازمان ها را تهدید می کند، بحث فلات زدگی شغلی و اثرات آن بر روی عملکرد کارکنان و سازمان است که می تواند پایداری توسعه فعالیت های سازمان و توسعه توانمندی های کارکنان را تحت تاثیر قرار دهد. اهمیت این موضوع در آن است که پیش بینی و تشریح این فرآیند، عملا امکان هدایت رفتار کارکنان به سوی روندی مطلوب و نظام مند را ممکن می سازد. هدف از این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر فلات زدگی شغلی در شرکت توزیع برق هست، عوامل با استفاده از مرور ادبیات و پیشینه پژوهش شناسایی و استخراج گردید. برای اولویت بندی و بررسی روابط بین عوامل از تکنیک دیمتل خاکستری استفاده شده است. نتایج نشان داده است که عدم تناسب فرد با شغل و متوقف ماندن بیش از حد در شغل از اهمیت (قدرت) بالایی برخوردارند. همچنین مقایسه عوامل از نظر شدت تاثیرپذیری و تاثیرگذاری نشان داده است که تنوع شغلی پایین و ساختار سازمانی ناکارآمد از نظر تاثیرگذار قطعی (علت) و مقایسه خود با افراد دیگر در پست های بالاتر و احساس نامنصفانه بودن ارتقا از نظر تاثیرپذیر قطعی (معلول) بالاترین اولویت را دارند. به کارگیری نتایج این پژوهش و بررسی عوامل موثر بر فلات زدگی شغلی باعث تعدیل فلات زدگی در سازمان ها می شود و از این طریق زمینه لازم برای توسعه توانمندی های کارکنان، افزایش رضایت و انگیزه آن ها در کار فراهم می شود. سازمان ها برای مقابله با این پدیده از استراتژی چرخش شغلی، غنی سازی شغلی و توسعه شغلی استفاده می کنند. با انجام این تحقیق می توان وضعیت موجود فلات زدگی کارکنان را شناخت و برنامه ریزی لازم برای رفع یا کاهش این ویژگی را طراحی و اجرا نمود. همچنین با بهره گیری از نتایج این تحقیق عوامل زمینه ای موثر بر فلات زدگی شغلی شناسایی می گردد و می توان ضمن شناسایی متغیرهای موثر اقدامات لازم را جهت کاهش و تعدیل تاثیر آن ها به کاربرد.

    کلیدواژگان: فلات زدگی شغلی، فرسودگی شغلی، پیشرفت و ارتقا کارکنان، رویکرد دیمتل خاکستری
  • مریم رازمند، مژگان ضرغامی فرد*، محمدرضا بهبودی صفحات 65-99

    پژوهش در زمینه مدیریت با چالش های فراوانی مواجه است که یکی از این چالش ها، چالش روش شناسی انجام پژوهش های مدیریتی از جمله رفتار سازمانی است. بررسی و شناخت این مقوله به توسعه و طراحی مسیر پیشرفت دانش رفتار سازمانی کمک می کند. در این مقاله به بررسی پژوهش های نشریه فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی از منظر روش شناسی پرداخته شده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و روش پژوهش از نوع کیفی و مبتنی بر تحلیل محتوا است. جامعه آماری این پژوهش، تمامی مقالات فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی است که در بازده زمانی 1392 تا 1400 چاپ شده است. تعداد 242 مقاله از نظر 8 شاخص از جمله پراکندگی تعداد مقالات در هر سال، رویکرد پژوهش، روش تحلیل داده ها، ابزار گردآوری اطلاعات، حوزه مورد پژوهش، تعداد نویسنده هر مقاله، منطقه جغرافیایی مورد مطالعه و رشته تحصیلی نویسنده مسیول مقاله مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد جامعه آماری بیش تر مطالعات بر استان تهران (37 مورد)، خراسان رضوی (13 مورد) و استان فارس (10 مورد) متمرکز بوده اند. بیشتر موضوعات مقالات رهبری و اعتماد (40 مورد)، رفتار انحرافی (32 مورد) و متغیرهای مربوط به نگرش (23 مورد) بوده و پژوهشگران رشته مدیریت دولتی سهم قابل توجهی در چاپ مقالات حوزه رفتار سازمانی داشته اند. همچنین بر اساس نتایج پژوهش، بیشتر پژوهش ها به صورت توصیفی-همبستگی و دارای رویکرد کمی و با روش معادلات ساختاری انجام شده اند و 54 درصد از روش گردآوری داده ها از طریق پرسش نامه بوده است.

    کلیدواژگان: رفتار سازمانی، فرامطالعه، فراروش، مقالات پژوهشی
  • علی اصغر رضوی*، شهرزاد قاسمی، صفیه طهماسبی لیمونی صفحات 101-129

    فرهنگ سازمانی، به عنوان عامل بقای سازمان ها و فراهم نمودن رشد سازمانی آنها در نظر گرفته می شود. بنابراین این مطالعه با هدف شناسایی و ارایه ی الگوی فرهنگ سازمانی مطلوب در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی دانشگاه های پیام نور کشور انجام پذیرفت. با توجه به ماهیت و هدف این پژوهش، رویکرد آن ترکیبی است. جامعه موردمطالعه شامل خبرگان دانشگاهی، کتابداران و مدیران کتابخانه های دانشگاه های پیام نور سراسر کشور است که 18 نفر تا رسیدن به اشباع نظری با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته است. متن مصاحبه ها به روش تحلیل مضمون بررسی و در مجموع 4 بعد، 9 مقوله اصلی و 25 زیرمقوله شناسایی شدند، که به صورت ابعاد فرهنگ انسان محور(به گزینی علمی، بهسازی دانشی)، فرهنگ قانون محور(استانداردگرایی و انطباق پذیری سازمانی)، فرهنگ تعاملی(چشم اندازگرایی، عدالت نهادی، انطباق و انعطاف پذیری محیطی)، فرهنگ زیبایی شناسی (شاداب سازی و استانداردسازی) دسته بندی گردیدند. درنهایت این پژوهش با ارایه الگوی فرهنگ سازمانی مطلوب و تایید آن، زمینه لازم را برای فهم و شناخت این مفهوم و به کارگیری درست آن در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی دانشگاه های پیام نور کشور فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مراکز اطلاع رسانی، روش کیفی، دانشگاه پیام نور، ایران
  • محسن اشتیاقی*، مرجان فیاضی، عباس نرگسیان، علیرضا فولادی صفحات 131-164

    با توجه به اهمیت وجود فضای بانشاط و تعامل دوستانه مدیران ارشد با کارکنان و ترجیح رهبران شوخ طبع به رهبران جدی و عبوس، این پژوهش با هدف ارایه مدل رهبری شوخ طبعانه در سازمان های تولیدی با مطالعه صنعت تولید برق حرارتی، به روش کیفی و منطبق بر نظریه داده بنیاد انجام گرفت. تحقیق از لحاظ ماهیت اکتشافی و از نظر هدف کاربردی- توسعه ای است. براساس روش نمونه گیری قضاوتی-هدفمند و با هدف دستیابی به اشباع نظری، با 21 نفر از مدیران ارشد نیروگاه ها، که با مفهوم شوخ طبعی و به کارگیری آن در هدایت نیروگاه آشنا بودند، مصاحبه نیمه ساختاریافته برگزار شد. قابلیت اعتماد مصاحبه های انجام گرفته، با آزمون کاپای کوهن تایید شد و ضریب توافق 82 درصد حاکی از توافق خوب بین خبرگان بود. بر اساس تحلیل گزاره های کلامی خبرگان، 135 مفهوم اصلی استخراج و در نهایت 9 مقوله اصلی مشخص گردید. سپس مدل رهبری شوخ طبعانه با رویکرد چارمز، با توجه به ویژگی ها و مولفه های موثر بر آن برای نخستین بار در سازمان های تولیدی ایران ارایه شد. نتایج حاکی است که رهبری شوخ طبعانه می تواند در دنیای رقابتی امروز به صنعت تولید برق حرارتی کشور کمک کند تا در بهبود فضای کاری از این سبک بهره برده و به مزیت رقابتی در قبال رقبا دست یابند.

    کلیدواژگان: شوخ طبعی، رهبری شوخ طبعانه، نیروگاه حرارتی، نظریه داده بنیاد
  • محمدرضا لطف الله همدانی، احمد ودادی*، کاوه تیمورنژاد صفحات 165-198

    مفهوم انگیزش خدمات عمومی علی رغم اینکه طیف گسترده ای از نقش ها را در سازمان های دولتی و عمومی دربرمی گیرد، ولی در اغلب موارد استفاده از این اصطلاح نامفهوم است. بنابراین ضرورت فهم این واژه نیازمند تعریفی روشن از آن می باشد. هدف این پژوهش شفاف سازی و واضح نمودن مفهوم انگیزش خدمات عمومی با توجه به مباحث نظری موجود، شناخت ویژگی ها، پیشایندها و پیامدهای آن است. از نظر روش شناسی، در این پژوهش از رویکرد تحلیل مفهوم تکاملی راجرز استفاده گردید. در این رویکرد، تلفیقی جامع از تحقیقات ارایه شده در حوزه مفهوم مورد نظر، شناسایی گردیده و تکامل مفهوم را در یک چرخه اهمیت، استفاده و کاربرد آن، تحلیل می نماید. متون مورد نظر بصورت تحلیل درون مایه و شبیه تحلیل محتوا با کلید واژه «Public Service Motivation» در فاصله زمانی 1990 لغایت 2022 از پایگاه های اطلاعاتی موجود و معتبر، مورد جستجو قرارگرفت. بر اساس معیارهای ورود به مطالعه و فرایند نمونه گیری، تعداد 17 پژوهش برای بررسی انتخاب گردید. یافته ها نشان داد انگیزش خدمات عمومی بر اساس خیرخواهی، انجام کار خوب برای کمک به دیگران و منافع جامعه و تمایل به تاثیرگذاری بر جامعه بنا شده است. ویژگی های آن عبارتند از عضویت در بخش دولتی، کارآمدی در عملکرد فردی و وابستگی کمتر به مشوق های مادی. مفاهیم جانشین عبارتند از نوع دوستی، انگیزش درونی، انگیزش اجتماعی و احساس مسیولیت نسبت به جامعه. پیشایندهای مهم آن تعهد سازمانی، روابط کارمند با مدیر، جامعه پذیری، ویژگی های شغلی و دینداری است و با تناسب فرد با سازمان، رفتار شهروندی سازمانی، تعهد شغلی، کیفیت کار، تلاش کاری و عملکرد سازمانی رابطه مثبت دارد. نتایج نشان داد انگیزش خدمات عمومی با فعالیت های کارکنان دولتی و عمومی در مسیولیت ها و فعالیت های سازمانی ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: انگیزش خدمات عمومی، سازمان های دولتی و عمومی، تحلیل مفهوم، روش تکاملی راجرز
|
  • Zolfa Haghgooyan *, Abilfazl Gaeeni, Raziye Zeali Pages 1-30

    Leadership is a crucial aspect of management that plays a vital role in organizational survival and efficiency. This study aims to identify the leadership style of commanders during the eight years of holy defense and develop a leadership model applicable to managers in organizations, thus contributing to the advancement of leadership theory. The research adopts an exploratory approach in terms of purpose and utilizes qualitative data collection methods and thematic analysis. The data collection methods employed include fieldwork and library research, with semi-structured interviews serving as the primary data collection tool. The study focuses on fighters (followers) who had direct contact with the commanders during the eight years of holy defense. Additionally, relevant books and documents on the leadership style of the commanders were consulted. A sample size of eight soldiers was purposefully selected, employing non-probability sampling. For qualitative data analysis, coding and thematic analysis methods were employed. The results of the study reveal that the leadership style exhibited by the commanders during the eight years of holy defense can be characterized as "monotheistic leadership." This style combines elements of spiritual leadership, servant leadership, transformational leadership, and an attractive leadership style.

    Keywords: Leadership Style, Servant Leadership, Transformational Leadership, Spiritual Leadership, Holy Defense Commanders
  • Payam Shojaei, Amin Nikbakht *, Hatam Khalilipour Pages 31-63

    One of the issues that threatens organizations today is the discussion of job plateauing and its effects on the performance of employees and the organization, which can affect the sustainability of the development of the organization's activities and the development of the employees' capabilities. The importance of this issue is that predicting and explaining this process practically makes it possible to direct the behavior of employees towards a desirable and systematic process. The purpose of this research is to identify and prioritize the factors affecting job plateauing in the electricity distribution company. DEMATEL grey technique has been used to prioritize and check the relationships between factors. The results have shown that C11 (unsuitability of the person to the job) and C12 (staying too long in the job) are of high importance (power) and the comparison of the factors in terms of intensity and effectiveness has shown that low job diversity and organizational structure Inefficient in terms of definite influence (cause) and comparing oneself with other people in higher positions and the feeling of unfair promotion in terms of definite influence (disability) have the highest priority. Applying the results of this research and examining the factors affecting job plateauing will adjust the plateauing in organizations, and in this way, the necessary ground will be provided for the development of employees' capabilities, increasing their satisfaction and motivation at work. By doing this research, it is possible to know the existing situation of the plateau of employees and to design and implement the necessary planning to eliminate or reduce this feature. Also, using the results of this research, the background factors affecting job plateau are identified, and while identifying the effective variables, the necessary measures can be applied to reduce and adjust their impact.

    Keywords: Job plateauing, Job Burnout, advancement, promotion of employees, DEMATEL Grey approach
  • Maryam Razmand, Mojgan Zarghamifard *, Mohammad Reza Behboudi Pages 65-99

    Research in the field of management faces numerous challenges, including the methodological challenge of conducting management research, such as organizational behavior. Examining and understanding this topic helps advance knowledge in organizational behavior. This article investigates the research conducted by the Organizational Behavior Studies Quarterly from a methodological perspective. The purpose of this research is an applied research project, and the research method is qualitative, based on content analysis. The statistical population includes all articles published in the “Organizational Behavior Studies Quarterly” between 2013 and 2021, totaling 242 articles. Eight indicators were analyzed, including the distribution of articles by year, research approach, data analysis method, data gathering tools, research area, number of authors per article, geographical area studied, and field of study of the corresponding author. The results show that most studies were focused on Tehran province (37 cases), Razavi Khorasan (13 cases), and Fars province (10 cases). The most common subjects of the articles were leadership and trust (40 cases), deviant behavior (32 cases), and attitude (23 cases). Public administration researchers made a significant contribution to publishing articles in the field of organizational behavior. The majority of studies were descriptive-correlational and quantitative, using the structural equation method. Additionally, 54% of the data collection was through questionnaires.

    Keywords: Organizational Behavior, Meta-Study, Meta-method, Research Topics
  • Aliasghar Razavi *, Shahrzad Ghasemi, Safiyeh Tahmasebi Limooni Pages 101-129

    Organizational culture is considered as the factor of survival of organizations and providing their organizational growth. Therefore, this study is carried out with the aim of identifying and presenting the ideal organizational culture model in the libraries and information centers of Payam Noor universities in the country. According to the nature and purpose of this research, its review is Mix-Method. The studied community includes academic experts, librarians and library managers of Payam Noor universities across the country, 18 of whom were selected using the snowball sampling method until reaching theoretical saturation. The research tool is a semi-structured interview. The text of the interviews was examined by thematic analysis and a total of 4 dimensions, 9 main categories and 25 sub-categories were identified, which are dimensions of human-oriented culture (scientific selection, knowledge improvement), law-oriented culture (standardization and organizational adaptability). ), interactive culture (perspective, institutional justice, adaptation and environmental flexibility), aesthetic culture (refreshing and standardization) were categorized. Finally, this research has provided the necessary background for understanding and recognizing this concept and its correct application in the libraries and information centers of the country's Payam Noor universities by presenting the ideal organizational culture model.

    Keywords: Organizational Culture, Information centers, Qualitative Method, Payam Noor University, Iran
  • Mohsen Eshtiaghi *, Matjan Fayyazi, Abbas Nargesian, Alireza Fouladi Pages 131-164

    Considering the importance of having a cheerful atmosphere and friendly interaction of senior managers with the employees and the preference of humorous leaders over serious leaders, this research aims to provide a humorous leadership model by studying thermal power generation industry, in a qualitative way according to the Grounded Theory method. The research is exploratory in nature and applied-developmental in terms of purpose. Based on the judgmental-targeted sampling method and with the aim of achieving theoretical saturation, a semi-structured interview was held with 21 CEOs of power plants, who were familiar with the concept of humor and its application. The reliability of the conducted interviews was confirmed by Cohen's kappa test and the agreement coefficient of 82% indicated a good agreement between the experts. Based on the analysis, 135 main concepts were extracted, and finally 9 main categories were identified. Then, the humorous leadership model was presented with the Charmaz approach was presented for the first time in Iran's production organizations, considering its characteristics and components. The results indicate that humorous leadership can help the country's thermal power generation industry in the competitive world to use this style for improving the work environment and gain a competitive advantage over competitors.

    Keywords: Humor, Humorous leadership, Thermal Power Plant, grounded theory
  • Mohammad Reza Lotfollah Hamedani, Ahmad Vedadi *, Kaveh Teymournejad Pages 165-198

    Despite the fact that the concept of public service motivation includes a wide range of roles in public organizations, but in most cases, the use of this term is unclear. Therefore, the necessity of understanding this word requires a clear definition of it. The purpose of this research is to clarify and analyze the concept of public service motivation according to the existing theoretical issues, to know its characteristics, antecedents and consequences. In terms of methodology, in this research, Rogers' evolutionary concept analysis approach was used. In this approach, a comprehensive synthesis of research presented in the field of the desired concept is identified and analyzes the evolution of the concept in a cycle of its importance, use and application. The desired texts were searched in the form of thematic analysis similar to content analysis with the keyword "Public Service Motivation" between 1990 and 2022 from existing and reliable databases. Based on the inclusion criteria and the sampling process, 17 studies were selected for review. Findings showed that public service motivation is based on benevolence, doing good deeds to help others and the interests of society and the desire to influence society. Its characteristics include membership in the public sector, efficiency in individual performance, and less dependence on material incentives. Related concepts include altruism, intrinsic motivation, prosocial motivation and sense of community responsibility. Its important antecedents are organizational commitment, employee-leader relations, socialization, Job attributes, religiousness and it has the positive relationship with the variables of Person-organization fit, organizational citizenship behavior, job commitment, quality of work, work effort and organizational performance. The results showed that the public service motivation is related to the activities of public sector employees in organizational responsibilities and activities.

    Keywords: public service motivation, Public Organizations, concept analysis, Rodgers&rsquo, Evolutionary Method