فهرست مطالب

تغییرات اجتماعی - فرهنگی - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 74، پاییز 1401)

نشریه تغییرات اجتماعی - فرهنگی
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 74، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سحر قربانعلی پور، بهرام قدیمی*، اکبر افرینش خاکی، علیرضا محسنی تبریزی، زهرا علیپور درویشی صفحات 7-24

    هدف از این پژوهش تحلیل جامعه شناختی حرفه ای شدن و تغییرات سبک زندگی ورزشکاران (مورد مطالعه: فوتبالیست های حرفه ای) است. روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع اکتشافی است. روش انجام این پژوهش کیفی است که با نظریه داده بنیاد و رویکرد گلیزر انجام گرفته است، به این صورت که عوامل مستخرج شده از مصاحبه های انجام گرفته شده استخراج گردیده است. هدف استفاده از رهیافت تحقیق کیفی در مطالعه حاضر تحلیل جامعه شناختی اثرات حرفه ای شده بر سبک زندگی فوتبالیست های حرفه ای بود، که از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد، در این رابطه برای مصاحبه، یک پروتکل با توجه به مبانی نظری و پیشنه پژوهش تهیه گردید که مورد تایید اساتید و خبرگان حوزه در ابتدا قرار گرفت و در نهایت مصاحبه ها از فوتبالیست های که بصورت حرفه ای فوتبال را انجام داده و نظیر آقای علی دایی، علی کریمی، سردارآزمون و...  به عنوان افراد مصاحبه شوند بهره گرفته شد. اندازه نمونه در این پژوهش بر مبنای شاخص اشباع نظری برابر با 20 نفر بود. همچنین در این تحقیق جمع آوری اطلاعات به شکل کتابخانه ای و میدانی انجام گرفت. نتایج  بدست آمده از تجزیه و تحلیل مصاحبه های کیفی نشان داد که تاثیرات حرفه ای شدن بر سبک زندگی فوتبالیستهای حرفه ای از 132 کد باز تشکیل شده است و همچنین 12 مقوله محوری تشکیل شده است. در نهایت با توجه به نتایج می توان بیان کرد که حرفه ای شدن بر سبک زندگی فوتبالیست ها با توجه به محیطی که قرار دارند تاثیر گذار است و شیوه زندگی آنها را تغییر می دهد.

    کلیدواژگان: تحلیل جامعه شناختی، حرفه ای شدن، سبک زندگی، فوتبالیستهای حرفه ای
  • مهناز امیرپور، مهدی خوشکار* صفحات 25-45

    هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی با کارآفرینی دانشجویان مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان در سال 1400 بود.

    روش تحقیق: 

    به روش پیمایشی، از نظر زمانی مقطعی و از نوع مطالعات کاربردی است و روش نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس می باشد. جامعه آماری را کلیه دانشجویان مهندسی با حجم نمونه ای متشکل از 299 نفر صورت گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های پارامتریک مانند ضریب همبستگی و رگرسیون استفاده شده است.

    یافته ها

    نشان داد که بین سرمایه اجتماعی و کارآفرینی همبستگی به میزان 0.309 ، بین بعد شناختی سرمایه اجتماعی و کارآفرینی همبستگی به میزان (0.398)، بین بعد رابطه ای سرمایه اجتماعی و انگیزه کارآفرین همبستگی به میزان (0.487)، بین بعد شناختی سرمایه اجتماعی و کارآفرینی همبستگی به میزان (0.398) وجود دارد. همچنین تاثیر متغیر میانجی تحولات و تغییرات اجتماعی در رابطه میان سرمایه اجتماعی و کارآفرینی دانشجویان معنادار است (0.839).

    نتیجه گیری

    با تقویت سرمایه اجتماعی می توان به افزایش کارآفرینی آن ها کمک کرد و زمینه رشد و توسعه این سازمان را فراهم ساخت اما باید دور از ذهن نماند که تغییر و تحولات اجتماعی می تواند رابطه بین این دو متغیر را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی - مولفه های سرمایه اجتماعی، کارآفرینی
  • نیلوفر آقایی*، سید یعقوب موسوی صفحات 47-67

    این پژوهش با هدف ارزیابی اثر تغییرات سرمایه اجتماعی بر رضایت از زندگی صورت پذیرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش 2 پرسشنامه (پرسشنامه سرمایه اجتماعی و رضایت از زندگی) می باشد. پایایی ابزار پژوهش بر اساس آزمون آلفای کرونباخ برای سرمایه اجتماعی 0.70 و برای رضایت از زندگی 0.72به تایید رسیده است. جامعه آماری شامل محله حاشیه ای خمینی شهر اصفهان می باشد. حجم نمونه در این پژوهش برابر با 413 نفر و شیوه نمونه گیری در این پژوهش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای می باشد. ابزار تجزیه وتحلیل اطلاعات پرسشنامه ای این پژوهش نرم افزار آماری SPSS & AMOS می باشد. به منظور تعمیم نتایج به دست آمده از حجم نمونه به جامعه آماری از مدل های رگرسیونی، آزمون تی تک نمونه ای و آزمون فریدمن برای بررسی داده های پژوهش استفاده گردیده است. یافته های این پژوهش نشان داد که؛ سرمایه اجتماعی بر رضایت از زندگی تاثیر معناداری دارد، وضعیت سرمایه اجتماعی در جامعه آماری پایین تر از حد متوسط و رضایت از زندگی بالاتر از حد متوسط گزارش شده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، حمایت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، شبکه روابط اجتماعی، رضایت از زندگی
  • فرشید سلامت*، ساسان ودیعه، زهرا حضرتی صومعه صفحات 69-91

    عیلرغم بیش از یک قرن سابفه شروع تحزب در کشور و تاکید بر آراء عمومی و عقاید جمعی، هنوز در کشور شاهد وجود احزاب به آن معنای ولقعی آن نیستیم. پژوهش حاضر با هدف ارایه بررسی علل ناکارآمدی احزاب سیاسی- اجتماعی در ایران پس از انقلاب اسلامی، باکمک روش تحلیل مضمون انجام شد. این پژوهش براساس هدف، کاربردی و به لحاظ روش، کیفی ودارای رویکرداستقرایی بود. به منظورتجزیه وتحلیل داده های حاصل ازمصاحبه های نیمه‏ساختاریافته، ازروش تحلیل مضمون استفاده شد. جامعه آماری موردمطالعه، شامل14نفراز افراد مطلع حوزه جامعه شناسی سیاسی و علوم سیاسی و نیز متون مناسب جهت استخراج شاخص ها وادبیات نظری بودند. دراین پژوهش، برای انتخاب نمونه ها، از رویکرد گلوله برفی و به عنوان استانداردی برای پایان نمونه گیری، از روش اشباع مضامین استفاده شد. مضامین با استفاده از 2 منبع ادبیات نظری و مصاحبه نیمه ‏ساختار یافته احصاء شد. نتیجه تحلیل داده های کیفی، شناسایی60 کدمفهومی، 18 مضمون پایه و2 مضمون سازمان دهنده شامل«عوامل اجتماعی» و «عوامل فرهنگی» بود که در قالب یک مدل ارایه شدند

    کلیدواژگان: احزاب سیاسی- اجتماعی، ناکارآمدی، تحزب، انقلاب اسلامی، تحلیل مضمون
  • مرضیه شهریاری*، نجمه مطیعی تبار صفحات 93-115
    هدف از پژوهش حاضر، واکاوی تجربه زیسته جوانان و معناهای برآمده از دنیای ذهنی آنان از زندگی مجردی است. مطابق با روش پدیدارشناسی و زمینه تحقیق از مصاحبه عمیق استفاده گردید. جامعه آماری در این پژوهش، جوانان مجرد بالای 30 سال شهر اهواز است. پژوهش با روش نمونه گیری هدفمند و با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. نتایج پژوهش بیانگر آن است که بی توجهی به ارزش ها در مهارت های گزینش، تمایل به آزادی، ترس از صدمه دیدن در نگاه جدید، داشتن اولویت های متفاوت، عادت به روزمرگی، بازاندیشی تعاملات جنسی و جسارت ورزی های جنسی بود. به طور خاص، مردان، تنهایی، رهاشدگی و انزوایی که حاصل از حرکت در خلاف مسیر پذیرفته شده جامعه است را در درون خود، احساس می کنند و خود را متعلق به داشته های اجتماعی و فرهنگی جامعه خویش نمی داند و بدون توجه به ارزش ها، اقدام به تصمیم برای تعیین تکلیف خویش می کنند، در حالی که زنان برای جلوگیری از آسیب دیدن بدنبال ادراک شیوه جدیدی از دیده شدن در فضای مجازی و تعاملات جنسی جهت انتخاب شدن می باشند.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، پدیدارشناختی، جسارت ورزی جنسی، شکاف امکانات- آرزومندی، زیست جهان مجردی
  • سارا فیروزیان، علیرضا اسماعیلی*، رحمت الله امیر احمدی، محمدرضا نعیمی صفحات 117-137
    بدون شک سلامتی جسمانی، روانی و اجتماعی افراد جامعه اهمیت به سزایی دارد و یکی از مسایل مهم جهان امروز است و تامین سلامتی اقشار جامعه یکی از مسایل اساسی هرکشوری است که باید آن را از سه بعد جسمی و روانی واجتماعی مد نظر قرار داد. هدف از تحقیق حاضر مطالعه عوامل موثر بر نگرش زیستی در راستای بهبود سلامت جامعه با استفاده از الگوی معادلات ساختاری بود. جهت دستیابی به اهداف تحقیق از روش کمی الگوی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل شهروندان شهر زاهدان در استان سیستان و بلوچستان می باشد. در پژوهش حاضر حجم جامعه آماری با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر بود. جهت اندازه گیری متغیرهای تحقیق از پرسشنامه محقق ساخته و روش نمونه گیری ساده استفاده شد. برای اطمینان از روایی ابزارهای اندازه گیری از تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزارPLS استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که گویه های مربوط به متغیرهای تحقیق دارای بارهای عاملی قابل قبولی هستند. همه این بارهای عاملی در سطح آلفای p<0.01 معنادار هستند. یافته ها نشان داده است که سازه های سیاستگذاری آموزشی در زمینه زیست محیط، محرکها و مشوقهای زیست محیطی، استفاده بهینه از منابع طبیعی، تخصیص منابع مالی، مسیولیت پذیری زیستی، ارتقای آگاهی اجتماعی، بکارگیری تکنولوژیهای سبز، ارتقای آگاهی حفظ محیط زیست، تحقیق و توسعه در زمینه زیست محیط، نظارت مستمر بر اجرای برنامه های زیست محیطی، منابع انسانی مجرب، تقویت فعالیت‏های نهادی و عوامل زمینه ای و اجتماعی شاخص های برازش مورد قبولی هستند.
    کلیدواژگان: نگرش زیستی، محیط زیست، سلامت اجتماعی، شهر زاهدان
  • مرتضی یوسفی، رسول برادران حسن زاده*، علیرضا رادبین، سعید حسن زاده دلگشا صفحات 139-143
    امروزه رویکرد گزارشگری در حسابداری، صرفا به انتشار رویدادهای اقتصادی منتهی نمی شود. لذا شرکت های زیادی در جهان در پاسخ به تقاضای ذینفعان و افزایش پاسخ گویی به جوامع، اطلاعاتی را در مورد عملکرد اجتماعی خود منتشر می کنند. از طرفی توسعه پایدار در اسلام (رسیدن به اهداف متعالی انسان) دارای ابعاد مادی و معنوی می باشد و مفهوم کلی توسعه پایدار فقط رفاه و آسایش اقتصادی را جستجو نمی کند بلکه رفاه عموم از منظر اجتماعی را نیز در بر می گیرد. هدف از انجام این پژوهش استخراج مولفه های بعد اجتماعی گزارشگری توسعه پایدار از متون اسلامی (قرآن و احادیث) با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد نشانه شناختی می باشد. قرآن کریم و نیز 148 جلد کتب دینی با روش نمونه گیری غیر احتمالی به روش هدفمند به عنوان نمونه انتخاب گردیده است. یافته های پژوهش بیانگر این است که مولفه های بعد اجتماعی گزارشگری پایداری در قرآن و احادیث شامل 25 مولفه در ابعاد مختلف می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، احادیث معصومین (ع)، توسعه پایدار، بعد اجتماعی
  • زهرا آقاجانی بیگی* صفحات 145-177

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی علل تغییرات ساختار خانواده و دلایل ورود زنان در مدل مفهومی رابطه فرازناشویی است. پژوهش با رویکرد کیفی و روش گراندد تیوری انجام شد. تکنیک گردآوری داده ها، مصاحبه ساخت نیافته و داده های مورد نیاز از مصاحبه با هفده نفر از زنان ساکن شهر قزوین که تجربه رابطه فرازناشویی داشتند، جمع آوری و انتخاب مصاحبه شوندگان با روش نمونه گیری هدفمند که نیازمند استفاده از نمونه گیری متوالی به نام گلوله برفی است، انجام شده است؛ در این پژوهش از اعتبار زاویه بندی استفاده شده است. بر اساس یافته ها، شرایط علی این پژوهش تنوع طلبی جنسی، عدم مهارت و دانش جنسی و توجیه رابطه فرازناشویی و عدم حضور همسر شناسایی شدند. پدیده محوری روابط فرازناشویی که در زمینه جایگزینی برای رشد روابط اجتماعی و تغییر ارزش های اجتماعی، افزایش اوقات فراغت و تسهیل گری فن آوری های نوین پدید آمده است. فردگرایی، دوسویگی جنسیتی، بی تفاوتی همسر، فرودستی زن در کسب درآمد به عنوان شرایط مداخله گر و درنهایت اینکه زنان در این کنش و واکنش ها، با اقدام به رابطه فرازناشویی و با میل به مصرف گرایی، مدیریت بدن و تردید داشتن در ادامه زندگی و توجیه این رابطه، پیامدهایی چون افزایش لذت گرایی و عادی شدن رابطه فرازناشویی را خلق کردند.

    کلیدواژگان: رابطه فرازناشویی، تغییرات اجتماعی، روابط پنهان، شهر قزوین
|
  • Sahar Ghorbanali Pour, Bahram Ghadimi *, Akbar Afarineshkhaki, Alireza Mohseni Tabrizi, Zahra Alipourdarvishi Pages 7-24

    The purpose of this study is a sociological analysis of professionalization and lifestyle changes of athletes (Case study: professional footballers). The method of the present research is qualitative and exploratory. The method of this research is qualitative which has been done with data foundation theory and Glaser approach, in such a way that the factors extracted from the interviews have been extracted. The purpose of using the qualitative research approach in the present study was a sociological analysis of the effects of professionalism on the lifestyle of professional footballers, which used a semi-structured interview method. In this regard, for the interview, a protocol according to the basics The theory and proposal of the research was prepared, which was approved by the professors and experts of the field at the beginning, and finally the interviews with the football players who played football professionally, such as Mr. Ali Daei, Ali Karimi, Sardar Azmoun, etc. The titles of the people to be interviewed were used. The sample size in this study was equal to 20 people based on the theoretical saturation index. Also in this research, data collection was done in the form of library and field. The results obtained from the analysis of qualitative interviews showed that the effects of becoming a professional on the lifestyle of professional footballers consist of 132 open codes and also 12 key categories. Finally, according to the results, it can be said that becoming a professional affects the lifestyle of footballers according to the environment they are in and changes their lifestyle.

    Keywords: Sociological analysis, becoming a professional, lifestyle, professional footballers
  • MAHNAZ AMIRPOOR, Mehdi Khoshkar * Pages 25-45

    The purpose of this study was to investigate the relationship between social capital and entrepreneurship of engineering students of Islamic Azad University, Quchan Branch in 1400.

    Research Method

    The survey method is cross-sectional in terms of time and is a type of applied studies and the sampling method is voluntary and available. The statistical population consisted of all engineering students with a sample size of 299 people. Parametric tests such as correlation coefficient and regression were used to analyze the data.

    Results

    showed that there was a correlation between social capital and entrepreneurship of 0.309, a correlation between the cognitive dimension of social capital and entrepreneurship (0.398), a correlation between the relational dimension of social capital and entrepreneurial motivation (0.487), and The cognitive dimension of social capital and entrepreneurship is correlated to (0.398). Also, the effect of the mediating variable of social changes and changes in the relationship between social capital and student entrepreneurship is significant (0.839).

    Conclusion

    By strengthening social capital, we can help increase their entrepreneurship and provide the ground for the growth and development of this organization, but it should not be forgotten that social changes and developments can affect the relationship between

    Keywords: social capital - components of social capital, entrepreneurship
  • Niloofar Aghaei *, Seyed Yaghub Mousavi Pages 47-67

    This research was conducted with the aim of evaluating the effect of social capital changes on life satisfaction. The data collection tool in this research is 2 questionnaires (social capital and life satisfaction questionnaire). The reliability of the research tool has been confirmed based on Cronbach's alpha test for social capital 0.70 and for life satisfaction 0.72. The statistical population includes the marginal neighborhood of Khomeini city in Isfahan. The sample size in this research is equal to 413 people and the sampling method in this research is multi-stage cluster sampling. The tool for analyzing the questionnaire data of this research is SPSS & AMOS statistical software. In order to generalize the results obtained from the sample size to the statistical population, regression models, one-sample t-test and Friedman's test have been used to examine the research data. The findings of this research showed that; Social capital has a significant effect on life satisfaction, the status of social capital in the statistical population is lower than average and life satisfaction is higher than average.

    Keywords: Social capital. social participation . social support, Social trust, life satisfaction
  • Farshid Salamat *, Sasan Vadie, Zahra Hazrati Someeh Pages 69-91

    Despite more than a century since the beginning of partisanship in the country and the emphasis on public opinion and collective opinions, we still do not see the existence of parties in the true sense of the word in the country. The aim of this study was to investigate the causes of the inefficiency of socio-political parties in Iran after the Islamic Revolution, using the thematic analysis method. This research was applied based on purpose and in terms of method, and quality, and had a descriptive approach. The thematic analysis method was used to analyze the data obtained from semi-structured interviews. The statistical population of the study included 14 knowledgeable people in the field of political sociology and political science as well as appropriate texts for extracting indicators and theoretical literature. In this study, to select the samples, the snowball approach was used and as a standard for the end of sampling, the theoretical saturation method was used. Themes were obtained using two sources of theoretical literature and semi-structured interview. The result of qualitative data analysis was the identification of 60 concept codes, 18 basic themes, and 2 organizing themes including "Social factors" and "Cultural factors" which were presented in the form of a model

    Keywords: Socio-political parties, Inefficiency, Partisanship, Islamic Revolution, Thematic analysis
  • Marziyeh Shahryari *, NAJMEH MOTIEETABAR Pages 93-115
    The purpose of the current research is to analyze the lived experience of young people and the meanings arising from their mental world of single life. In accordance with the phenomenological method and research context, in-depth interviews were used. The statistical population in this research is the single youth over 30 years old in Ahvaz city. The research continued with the purposeful sampling method and using the semi-structured interview tool until reaching theoretical saturation. The results of the research show that neglecting values in selection skills, desire for freedom, fear of being hurt in a new way, having different priorities, habit of daily life, rethinking sexual interactions and sexual daring. In particular, men feel the loneliness, abandonment and isolation that is the result of moving against the accepted path of the society inside themselves, and do not consider themselves to belong to the social and cultural assets of their society - and without Paying attention to the values, they make a decision to determine their duty, while women seek to perceive a new way of being seen in the virtual space and sexual interactions in order to avoid being harmed.
    Keywords: Lived experience, Phenomenological, sexual boldness, possibility-desirability gap, living the single world
  • Sara Firuzian, Alireza Esmaeili *, Rahmatollah Amirahmadi, Mohammadreza Naeimi Pages 117-137
    Undoubtedly, the physical, mental and social health of people in the society is very important and it is one of the most important issues in today's world, and ensuring the health of the society is one of the basic issues of every country that should be considered from the three dimensions of physical, mental and social. The purpose of the current research was to study the factors affecting the biological attitude in order to improve the health of the society using the structural equation model. In order to achieve the objectives of the research, the quantitative method of the structural equation model was used. The statistical population of the present study includes the citizens of Zahedan city in Sistan and Baluchistan province. In the present study, the size of the statistical population using Cochran's formula was 384 people. In order to measure the research variables, a researcher-made questionnaire and a simple sampling method were used. Confirmatory factor analysis and PLS software have been used to ensure the validity of the measurement tools. The research findings indicate that the items related to the research variables have acceptable factor loadings. All these factor loadings are significant at the alpha level of P<0.01. The findings have shown that educational policy structures in the field of environment, environmental drivers and incentives, optimal use of natural resources, allocation of financial resources, biological responsibility, promotion of social awareness, use of green technologies,
    Keywords: Biological attitude, environment, social health, Zahedan City
  • Morteza Yousefi, Rasoul Baradaran Hassanzadeh *, Alireza Radbin, Saeid Hasanzadeh Delgosh Pages 139-143
    Today, the reporting approach to accounting does not simply lead to the publication of economic events. Therefore, many companies in the world publish information on their social performance in response to the demand of stakeholders and increasing accountability to communities. On the other hand, sustainable development in Islam (achieving the transcendent goals of human beings) has material and spiritual dimensions. Moreover, the general concept of sustainable development not only seeks economic welfare and comfort but also includes public welfare from a social perspective. The purpose of the present study is to extract the components of the social dimension of sustainable development reporting from the holy Islamic texts (Qur'an and hadiths) using a qualitative content analysis method with a semiotic approach. The Holy Quran and 148 volumes of religious books have been selected as a sample by non-probabilistic purposeful sampling method. The findings indicate that the components of the social dimension of sustainability reporting in the holy Qur'an and hadiths include 25 components.
    Keywords: Quran, Hadiths of the Infallibles (AS), Sustainable Development, Social Dimension
  • Zahra Aghajanibeigi * Pages 145-177

    The current research examines contemporary feminist theories with a critical approach. In this research, critical scientific research method was used and archival method was used to collect data. Feminist theories include a wide range of theories, such as: women-centered theory, theories of difference (cultural feminism, Simone de Beauvoir theory), sociological theories of gender difference (institutional theory and interactionist theory), theories of gender inequality (liberal feminism), theories of oppression (psychoanalytic feminism, feminism radical), theories of structural oppression (socialist feminism, interference theory) and postmodern theories of feminism. Criticism of the research findings shows that feminist theories, due to being ahistorical, not considering different cultures, pessimism towards men, the same attitude towards all men, a purely materialistic attitude towards love, failure to respond to the mechanism of creating patriarchy, considering men as oppressors, Opposing the teachings of world religions and the same attitude to all religions, fanatical attack on heterosexuality, imposing homosexuality on women as a superior epistemology, promoting a new identity against the reversed identity, opposing individualism by claiming individualism, plurality and sexual freedom, and defining sexuality. For women, criticism of the institutional feminist theory, lack of attention to "unrealization", lack of attention to the difference in the body and finally the weakness of psychoanalytic feminism in examining the social arrangements of emotions are criticized. It can be stated that despite their practical and theoretical effects, feminist theories have many theoretical weaknesses that have been addressed in this research.

    Keywords: Feminism, woman-centered, Gender Difference, Gender inequality, gender oppression, Interference, Postmodern