فهرست مطالب

نشریه پژوهش های میان رشته ای زبان و ادبیات فارسی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ایوب مرادی*، سارا چالاک صفحات 1-25
    نقد روان شناسانه یکی از رویکردهای عمده مواجهه با آثار ادبی محسوب می شود که در دهه های اخیر جایگاه ویژه ای یافته است. روانکاوی نویسنده از طریق اثر، بررسی ویژگی های روانی شخصیت ها و روانکاوی خوانندگان جزو اصلی ترین زمینه های عملی این نوع نقد محسوب می شود. برای منتقدی که آثار ادبی را از نگاه علم روان شناسی بررسی می کند، هیچ محدودیتی در استفاده از مکتب های مختلف این علم وجود ندارد و به همین دلیل در میان نقدهای روان شناسانه کمتر رویکردی در علم روان شناسی است که مورد استفاده قرار نگرفته باشد. مکتب وجودی، جریانی در مطالعات روان شناختی است که تحت تاثیر آموزه های فکری اگزیستانسیالیسم در نیمه دوم قرن بیستم شکل گرفت و به زودی به یکی از مهم ترین شاخه های تحلیل روان تبدیل شد. از منظر این رویکرد روان شناسانه، مرگ، آزادی (مسیولیت)، تنهایی و پوچی (بحران معنا) مهم ترین دغدغه های انسان به شمار می آیند که کیفیت رویارویی سوژه ها با این دغدغه ها زمینه ساز سلامت یا اختلال در روان آنان است. ازآنجاکه در دهه های اخیر توجه به دغدغه های وجودی در خلق آثار هنری و ادبی به شکل ویژه ای مورد توجه قرار گرفته است و با توجه به این مهم که روان شناسی وجودی اصلی ترین زمینه کاربردی مکتب فلسفی اگزیستانسیالیسم محسوب می شود، در این مقاله تلاش شده است تا با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، شیوه استفاده از این رویکرد روان شناسانه در بررسی انتقادی آثار ادبی به ویژه نوع ادبی رمان مورد بررسی قرار گیرد. نتایج نشان می دهد که موضوعات مرگ، مسیولیت، انتخاب، تنهایی، پوچی، اصالت و رنج اصلی ترین مسایلی هستند که منتقدان علاقمند به این زمینه در نقدهای خود به آن ها توجه می کنند.
    کلیدواژگان: نقد روان شناسانه، اگزیستانسیالیسم، مرگ، آزادی، تنهایی
  • زهرا عسگری*، باقرعلی عادلفر صفحات 27-43
    ورزش باستانی و زورخانه ای، آیین و فرهنگی است منتسب به دوران باستان که قدمتش از لحاظ پایه گذاری به پیش از اسلام می رسد که از لحاظ شکل و اعمال و نیز معنا و اعتقادات، مشحون است از نمادهای اساطیری و آیینی که در سیر تطور خود، وامدار اساطیر مهری، آیین زرتشتی، روحیه و فرهنگ پهلوانی و عیاری، اعتقادات شیعی و مرام و مسلک خانقاهی است. از این رو، زورخانه ها از منظر شکل و معماری برگرفته از مهرابه های مهرپرستی، آتشکده های زرتشتی، خانقاه های صوفیانه و نمادهای شیعی است و از منظر اشخاص نظیر پهلوانان، مرشد، حضار و... متاثر از اساطیر آیینی، دینی و پهلوانی است؛ از لحاظ انواع ورزش ها و اعمال پهلوانی نظیر کشتی نیز تاثیر اساطیر، حماسه ها، آیین های باستانی و باورهای دینی مشهود است که به خوبی هم زیستی و وفاق اسطوره ها و آیین های باستانی ایران زمین را با دین اسلام، مذهب تشیع و جریان تصوف نمایان ساخته است. این مقاله به روش تحلیل- محتوا در پی آن است تا زورخانه ها را از لحاظ برخورداری از مضامین مختلف ایرانی- اسلامی مورد بررسی قرار دهد و زورخانه ها به سبب همین تعامل با وجوه مختلف فرهنگی- آیینی است که در ادوار مختلف تاریخی با وجود تغییر حکومت ها، ادیان و... توانسته اند به عنوان پایگاهی مردمی، موجودیت و محوریت خویش را تا به امروز حفظ کنند.
    کلیدواژگان: زورخانه، مهرپرستی، زرتشتی، تشیع، تصوف
  • صغری صالحی* صفحات 45-68
    رضا امیرخانی در«ره‏ش» توسعه نامتوازن شهری را برآمده از نگاه فن‎سالاری مدیران می‎داند و آسیب‏های آن را از دید سنت‏گرایان به‎تصویر می‎کشد. هدف پژوهش، چگونگی بازنمایی الگوی توسعه در منازعه نگاه‏های سنتی و فن‎سالاری براساس روش نقد درونی ودیدگاه‎های انتقادی مکتب فرانکفورت درباره سلطه تکنولوژی بر زندگی انسان است. گفتمان سنت‎گرایی و فن‏سالاری در قالب شخصیت‏های زن و مرد داستان و تفاوت‏های هویتی آنان، متقابل بازنمایی شده است. علا نماد فن‎سالاری، مدافع توسعه‏تکنوکراتیک و نوسازی است. لیا نماد سنت، حامی ساختارهای گذشته و منتقد تسلط سیستم و ساختارهای مدرن بر محیط‎زیست است. سیر داستان، گفتمان سنت را معقول‎تر و موجه‏تر نشان می‏دهد، گرچه در برابر قدرت فن‎سالاری، ضعیف و ناموفق جلوه می‎شود؛ به‏ویژه اینکه قدرت اجرایی گفتمان فن‏سالاری، بیشتر است و سنت با چالش‎های بیشتری روبه‏روست. امیرخانی، از مصادیق توسعه تکنوکراتیک فقط به زیرساخت‏های شهری پرداخته و بلندمرتبه‏سازی‏ها را عامل اصلی نامتوازنی شهر مطرح کرده است. ایدیولوژی سنت‎گرایی نیز با آمیزه‎ای از مذهب، درویش‎مسلکی، حس‎های نوستالژیک و دغدغه‎های زیست‎محیطی بازنمایی شده است. تمرکز برناکارآمدی توسعه تکنوکراتیک، خلاصه شدن آسیب‏های فرهنگی توسعه تکنوکراتیک در بی‎توجهی به برخی از آداب و رسوم قدیمی، کم‏رنگ بودن وجه منازعه فکری و نظام معنایی دو گفتمان، خلط مفهومی و مشخص نبودن رویکرد دقیق هریک از گفتمان‎ها، ربط منطق منفعت‏طلبی به مدیران فن‏سالار، نگرش‎ها وکنش‎های متناقض شخصیت‎ها، غفلت از معضلاتی مانند افزایش حاشیه‏نشینی، شکاف‏های طبقاتی و... داستان را با بازنمایی آشفته و ناقص از نقش گفتمان‎ها در وضعیت بحرانی الگوی توسعه شهری مواجه کرده و دورنمایی از سردرگمی در برنامه‏های توسعه ایران را نشان داده است.
    کلیدواژگان: سنت، فن‎‏‎ سالاری، توسعه شهری، مکتب فرانکفورت، رمان ره‎ش و رضا امیرخانی
  • سهیلا صادقی*، بهناز علی پورگسکری، بلقیس روشن، بهناز پیامنی صفحات 69-89
    پژوهش حاضر به بررسی شعر «سوره روشنایی» اثر محمدرضا شفیعی کدکنی از منظر شناختی می پردازد. نظریه شعر شناسی شناختی، ابزاری برای وضوح بخشیدن به فرآیندهای استدلالی مولف در اختیار تحلیل گر قرار می دهد که از آن جمله می توان به انجام نگاشت های مفهومی؛ ویژگی، رابطه ای و نظام اشاره کرد. دراین نظریه نوع چینش واژگان اثر، اهمیت بسیاری دارد و کشف ارتباط بین ساختار و مفهوم اثر ادبی از جمله اهداف آن است. در این پژوهش با هدف بررسی سطوح تفسیری شعر«سوره روشنایی» از لحاظ ساختاری و محتوایی با رویکرد شعرشناسی شناختی به تبیین چگونگی تاثیرگذاری جهان فکری شفیعی کدکنی بر ساختار شعر پرداخته شده است. پرسش پژوهش این است که چه عواملی دلیل تاثیرگذار بودن و موفقیت در شعر مورد نظر به شمار می آید؟ و آیا در مرحله نگاشت نظام که ویژگی ممتاز نظریه شعرشناسی شناختی است، می توان با جنبه تازه ای از این شعر مواجه شد؟ با توجه به اینکه مقاله ی حاضر به تحلیل نگاشت های ذهنی مولف که به خلق اثر فوق منجر شده است، می پردازد و به آشنایی با سبک شناختی او می انجامد، انجام پژوهش ضروری به نظر می رسد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است و نتایج آن نشان می دهد شعر شفیعی کدکنی در چارچوب یک ساختار منسجم زبانی قرار دارد که با کلیت معنایی اثر، پیوند عمیقی دارد و بین ساختار و محتوا انطباق وجود دارد. این مسیله درمرحله نگاشت نظام شعر که ویژگی ممتاز نظریه شعرشناسی شناختی است، با کشف الگویی انتزاعی بر مخاطب آشکار می شود. بیشتر استعاره های مفهومی به کار رفته در این شعر، جهتی هستند.
    کلیدواژگان: شعر شناسی شناختی، استعاره مفهومی، نگاشت نظام، شفیعی کدکنی، سوره روشنایی
  • فرشته السادات حسینی*، اسحاق طغیانی اسفرجانی صفحات 91-115
    گروتسک به دلیل کارکردهای وسیعی که دارد می تواند اهداف و نیات متفاوتی داشته باشد. از جمله انتقاد از شرایط حاکم بر جامعه و به تصویر کشیدن خطوط ممنوعه سیاسی. اما آنچه مهم است تاثیریست که بر مخاطب خود می گذارد و احساس خاصیست که در او به وجود می آورد؛ احساسی که عموما با ترس، تنفر، اشمیزاز و خنده تلخ همراه است و این همان هدف اصلی گروتسک است، یعنی تلاش برای رسیدن به معنای سومی که در خوداگاه یا ناخودآگاه هنرمند ایجاد می شود و در اثر او بازتاب پیدا می کند و تاثیر خود را بر مخاطب می گذارد. سمفونی مردگان رمانی است که به شیوه مدرن محتویات درونی شخصیت ها را به منصه ظهور می گذارد و شناختی از روح و روان آن ها را به دست می دهد و با نمایش وضعیت دردناک و مشمیزکننده شخصیت ها، وحشت و اختناق، عناصر خرافه، جهل و فقر فرهنگی در جامعه، حس سقوط بشریت و کشیده شدن او به ورطه نابودی را به تصویر می کشد. تمام عناصر موجود در این رمان ذهن را به سمت مفهوم گروتسک سوق می دهد. نویسندگان در این مقاله با روش کتابخانه ای-تحلیلی به بررسی عناصر گروتسک در این رمان پرداخته و به این نتیجه دست یافته اند که سمفونی مردگان به دلیل آمیختگی واقعیت و خیال، فضای یاس آلود، وهمناک و نفرت آور، مرگ و جمود فکری، تضاد و تناقض، آمیختگی عناصر انسانی-حیوانی و بیان تصاویر عجیب و اغراق آمیز و غیرطبیعی در یک زمان بیست و چهارساعته حوادث جامعه سال های 1331-1335 را در ژانر گروتسک -خودآگاه و یا ناخوداگاه - به تصویر کشیده است.
    کلیدواژگان: گونه ادبی، گروتسک، ادبیات معاصر، سمفونی مردگان
  • علیرضا باوندیان*، هادی فرهنگدوست صفحات 117-145
    فتوت، آیینی در ایران باستان بود که پس از امتزاج با آموزه های اسلامی، معانی ژرف تری یافت. فتوت نامه ها- همچون اسنادی میان رشته ای- روش های آمیختن هنر را با اخلاق به هنرآموزان -با بلاغتی خاص- می آموخت.این پژوهش با هدف تبیین کارکرد فتوت نامه ها دراعتلای اخلاق حرفه ای در هنر ایران انجام شده است. بدین منظور، با روش کیفی، و با استفاده از برداشت میان رشته ای از متن فتوت نامه ها، اشتراک محتوا و روش آنها را با سنت معنوی هنرایرانی بررسی تطبیقی کرده است. ضرورت باز نگری در مفاهیم فتوت نامه ها، روشن می سازد که با روشمندی امکان استفاده ترویجی از محتوی آنها در هنر معاصروجود دارد. یکی از مهمترین نتایج چنین امری، حفظ سویه و ریشه های فرهنگ و تمدن اصیل ایرانی- اسلامی مندرج در فتوت نامه ها در سطح عموم، و ارتقاء جایگاه هنر و هنرمندان از طریق تاسی به هویت و اخلاق حرفه ای است. افزون بروجوه محتوای اخلاقی فتوت نامه ها می توان به غنای ادبی بلاغی آنان هم اشاره کرد که این خود در تثبیت وتحکیم مضامین آنها بسی قابل توجه بوده است؛ ونماد پیوند راهبردی هنرایران و ادبیات فارسی به منزله کلید ورود به گنجینه های هنر این سرزمین است.
    کلیدواژگان: هنر، ادبیات فارسی، سنت گرایی، فتوت نامه، اخلاق
  • عثمان هدایت، حمید مرادی*، مصطفی گرجی صفحات 147-167

    رمان کردی از نخستین دوره ی شکل گیری اش، همبسته ی تحولات و منازعات سیاسی، اجتماعی بوده است. رمان به سبب ظرفیت و توانش های ادبی اش و بیان دیدگاه های متکثر و متعدد، مورد توجه نویسندگان کرد قرار گرفته است. یکی از اقسام رمان، رمان سیاسی است که با مولفه هایی خاص از سایر جریان های داستانی معاصر به نوعی متمایز بوده است. این تمایز در ادبیات کردی به نسبت سایر اقسام داستان های اجتماعی، دینی، فمینیستی و...به دلیل ویژگی و ماهیت منحصربه فرد و پیوندهای نزدیک به جامعه و وقایع سیاسی و اجتماعی محرزتر بوده است. از میان مجموعه روش های تحلیل رمان، روش تحلیل گفتمان انتقادی سنخیت بیشتری با ماهیت این نوع رمان دارد. یکی از روش های بررسی این نوع خاص از تحلیل رمان و موثرترین رویکرد آن، رویکرد فرکلاف است که در بررسی متن به بافت موقعیتی و سیاسی آن توجه ویژه دارد و آن را در سه سطح توصیف، تبین و تفسیر بررسی می کند. رمان آخرین انار دنیا یکی از رمان های سیاسی کردی است که به بازخوانشی رویدادها قیام کرد بر ضد حکومت بعث عراق و روی کار آمدن دولت نیمه مستقل کردی با پرچم داری احزاب سیاسی آن منطقه است. تحلیل گزاره های متن در سطح تبین، نشان می دهد که رویدادهای سیاسی دوره و فضای پرالتهاب سال های 1975، جنگ های داخلی بین احزاب کرد و دوران پر آشوب بعد از آن، همواره سبب شکست، ناامیدی و فرودست تر شدن مردم شده است. تحلیل انتقادی این رمان بر پایه یدرون مایه ی خود رمان، نقد خشونت، سیاست و قدرت است، که حول تم بنیادین استبدادستیزی و سیاست ستیزی می چرخد.

    کلیدواژگان: رمان کردی، تحلیل گفتمان انتقادی، آخرین انار دنیا، بختیار علی، رئالیسم جادویی
  • مرضیه زارع*، نرگس محمدی بدر، فاطم کوپا، حسین یزدانی صفحات 169-191
    ریالیسم اجتماعی به عنوان یکی از شاخه های مهم مکتب ادبی ریالیسم، شیوه ای برای نمایش معضلات و مشکلات اجتماعی جامعه است. آرتور میلر(1915- 2005) در آمریکا و اکبر رادی(1318- 1386/ 1939-2007م) در ایران، دو نمایشنامه نویس بزرگ در مکتب ریالیسم هستند، که برخی از آثار آنان، مانند دو نمایشنامه ی «مرگ فروشنده» ی میلر و «تانگوی تخم مرغ داغ» رادی، با بازتاب معضلات و مشکلات اجتماعی، از جمله اقتصاد و پیامدها و تاثیرات آن در زندگی طبقات متوسط مردم، در زمره ی ریالیسم اجتماعی قرار می گیرند. در این مقاله به منظور بررسی ریالیسم اجتماعی در دو نمایشنامه ی مذکور، عنصر شخصیت ، به عنوان یکی از مولفه های ریالیسم، مورد تحلیل و بررسی تطبیقی قرار می گیرد تا بدین وسیله، بازتاب مشکلات اقتصادی در جامعه ی آمریکا و ایران و تاثیر آن بر روی اقشار مختلف مردم را نشان دهد. نظر به این که این دو نمایشنامه، با وجود تشابه موضوعی و شخصیت پردازی که دارند، تاکنون مورد مطالعه ی تطبیقی قرار نگرفته اند، اهمیت این پژوهش را نمایان می سازد. برآیند نهایی جستار حاضر نشان می دهد که معضل اجتماعی اقتصاد، که در نمایشنامه ی «مرگ فروشنده» به عنوان یک بحران همه گیر اجتماعی است و در نمایشنامه ی «تانگوی تخم مرغ داغ»، صرفا یک معضل در سطح یک خانواده است، باعث شکل گیری شخصیت هایی شده که با رفتار و گفتار خود، نحوه ی تاثیرپذیری از این معضل اقتصادی را به نمایش گذاشته اند. «مرگ فروشنده»، که با پرداخت شخصیت ویلی لومان، انتقاد کوبنده ای از اخلاقیات جامعه ی سرمایه داری و بهره کشی اقتصادی دارد، نسبت به «تانگوی تخم مرغ داغ»، نمود عینی تری برای ریالیسم اجتماعی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: ئالیسم اجتماعی، آرتور میلر، مرگ فروشنده، اکبر رادی، تانگوی تخم مرغ داغ
  • نسرین دهانی سمیرمی، مژگان هوشمند*، رضا رضایی صفحات 193-211
    پژوهش حاضر می کوشد تا دشواژه ها را در برخی از آثار مشهورادبیات داستانی فارسی واکاوی کند. بدین منظور در این پژوهش به صورت موردی به بررسی آثار صادق هدایت (کتاب بوف کور و و سگ ولگرد) و صادق چوبک (تنگسیر و سنگ صبور) پرداخته شده است. روش پژوهش کیفی- کمی و براساس رویکرد وارداف (1992) در زبان شناسی اجتماعی است. در پژوهش حاضر انواع دشواژه های جنسی، حیوانات، خانواده، مذهب، مرگ، بیماری، دشواژه های عمومی (در برگیرنده حوزه های کلی و متفاوت از موارد پیشین) مورد بررسی قرار می گیرد. نتیجه پژوهش بیانگر ایبن امر است که دشواژه های مربوط به مرگ و حالات روانی- جسمی در آثار هدایت بیشتر از دشواژه های دیگر به کار رفته ، اما در مقایسه با آثار چوبک از بسامد وقوع کمتری برخوردار است؛ در حالی که چوبک در آثار خود بیشتر دشواژه های جنسی، حالات دفعی و حیوانات را به کار برده است. در آثار هر دونویسنده ، مردان درگیر ویژگی های روانی و جسمی هستند و دردها و رنج های خود را با استفاده از دشواژه های روانی- جسمی و جنسی بیان می کنند. آثار پیکره آیینه تمام نمای جهل و بدبختی مردم ایران در آن دوره است. شخصیت های زن نیز به نوبه خود درگیر خرافه پرستی، جهل و بدبختی بوده و وجوه شخصیتی خود را با استفاده از واژه هایی که مربوط به حالات جنسی و روحی روانی، شکل داده اند.
    کلیدواژگان: دشواژه، جنسیت، زبان شناسی اجتماعی، صادق هدایت، صادق چوبک
  • فاطمه شکردست*، نرکس محمدی بدر صفحات 213-236
    «روایت شناسی بلاغی» یا «بلاغت داستان»، یکی از زیرشاخه های روایت شناسی پساکلاسیک در نظریه روایت معاصر با هدف کشف شگردهایی است که موجب تاثیر روایت بر مخاطب می گردد. این رویکرد، روایت را یک کنش ارتباطی هدفمند فرض می کند. در این نگاه، روایت صرفا بازنمایی رویداد ها نیست، بلکه خود نیز یک رویداد است؛ رویدادی که در آن نویسنده به دنبال جلب توجه و تاثیر بر شناخت، احساسات و ارزش های مخاطبان است. در این مقاله پس از بسط مفهوم بلاغت داستان بر اساس آراء «وین سی.بوت»، رمان پنج شنبه فیروزه ای اثر سارا عرفانی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. رمان مذکور را می توان در گروه رمان های دینی جای داد که با هدف تعالی خواننده بر مدار سبک زندگی دینی خلق شده است، کشف ترفندهای بلاغی این رمان -که علاوه بر اقبال مخاطبان، موفق به کسب جوایزی نیز گردیده- می تواند ما را در تحلیل رمان های دینی معاصر یاری کند. در این مقاله، رمان در سه سطح «نویسنده»، «متن»، «خواننده» با هدف یافتن ترفندهای بلاغی موجد تاثیر بر مخاطب، بازخوانی و تحلیل شده است. نتیجه این که «نویسنده» آگاهانه کوشیده است ترفندهایی را برای رسیدن به سطح بلاغی مطلوبش به کار گیرد (ترفند تقابل، حقیقت نمایی، تغییر زاویه دید و راوی، استدلال و ترفند توجیه آن، انتخاب موضوع خاص) و به وسیله آن به هدف اصلی داستان (ارتباط با مخاطب، رشد فکری-معنوی انسان به مدد قوه انتخاب گری) برسد. در «متن» نیز حضور نشانه ها و تنش های گفتمانی می تواند در مسیر این تاثیرگذاری باشد. سطوح مختلف مخاطب یعنی «خواننده» و شیوه تاثیرگذاری داستان بر آن ها نیز مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: روایت شناسی بلاغی، رمان، رمان دینی، پنجشنبه فیروزه ای، سارا عرفانی
  • ابراهیم ظاهری عبده وند*، جهانگیر صفری صفحات 237-255
    هدف در این پژوهش آن است تا با بررسی سیر قهقرایی شخصیت های سلم، تور (سیر قهقرایی اخلاقی) و رستم (سیر قهقرایی در زمینه قدرت و اقتدار) بر مبنای روش اسنادی، به این پرسش ها پاسخ داده شود که آیا شخصیت ها مورد بررسی تا مرز نهایی تجربه بشر (امر منفی در منفی) پیش می روند یا خیر؟ آیا این سیر قهقرایی بر تحقق شخصیت اثر می-گذارد و در صورت اثرگذاری، این امر به چه شکلی است؟ نتایج پژوهش، نشان دهنده این است که سلم و تور به سبب قرارگرفتن در مقابل نیروی مخالف آز، در سیر قهقرایی خود، به ترتیب از نقطه عدالت به تبعیض، بی عدالتی و استبداد می رسند که به سبب تسلیم شدن در برابر نیروی مخالف، سیر قهقرایی شان منفی است. در مقابل رستم که به سبب نیروهای مخالف نیرومندی مانند کاوس، سهراب و مرگ، از اقتدار به محدود شدن قدرت، شکست و سرانجام به نقطه عجز می سد، به سبب ایستادگی در مقابل نیروهای مخالف، سیر قهقرایی اش مثبت است. بررسی سیر قهقرایی این شخصیت ها، نشان دهنده این است که در شاهنامه، شخصیت ها به تجربه نهایی بشر دست می یابند و این امر، بر عمق یافتن آنان می افزاید.
    کلیدواژگان: سیر قهقرایی، شاهنامه، شخصیت، عدالت، قدرت طلبی
  • حمید طاهری*، صبا جوهریان صفحات 257-288

    از خصوصیات مهم شعر، تصرف در زبان است. غرابت زبانی، شعر را چون موجودی منحصربه فرد می سازد؛ ازاین رو شاعر برای این قصد از تکنیک هایی مانند نظم و پیوند واژگان در محور همنشینی که بنیان آن موسیقی واج است و نیز گزینش واژگان در محور جانشینی، بهره می گیرد. شگردهای زبان شاعرانه، واژگان را در شعر برجسته می کند و بار معنایی متفاوتی به آن ها می بخشد. یکی از روش ها برای ساختن زبان شاعرانه استفاده از نظم هندسی واژگان در شعر است که اخوان ثالث به گواه اشعارش، به نیکی از عهده آن برآمده است. نظم هندسی ومطالعاتی با این رویکرد در زبان شعر،از هنر معماری وارد زبان وادبیات شده وبه نوعی مطالعه ای بینارشته ای محسوب می شود.نظم هندسی شعر شامل انسجام واژگان در محور افقی و هماهنگی و یکپارچگی سطور در محور عمودی شعر است. ازاین رو در این مقاله تلاش شده به عنوان نمونه با بررسی دو شعر «آواز چگور و چون سبوی تشنه» از اخوان، انسجام و یکپارچگی و نیز نظم هندسی موجود در شعر او نشان داده شود. روش پژوهش به صورت مطالعه آثار و منابع (کتابخانه ای) و بررسی سند (متن شعرهای اخوان) و فیش برداری و تحلیل بوده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اشعار او را می توان از دسته اشعار منسجم، یکپارچه و منظم خواند.

    کلیدواژگان: زبان، نظم هندسی، انسجام، یکپارچگی، معماری واژگان
|
  • Ayoob Moradi *, Sara Chalak Pages 1-25
    Psychological critique is one of the main approaches to dealing with literary works. The author's psychoanalysis, the study of the psychological characteristics of the characters, and the psychoanalysis of the readers are the main practical fields of this type. For the critic of psychological criticism, there is no limit to the use of different schools of psychology. For this reason, there is less of an approach in psychology that has not been used. The existential school is a stream of psychological studies that was influenced by existentialism in the second half of the twentieth century and soon became one of the most important branches of mental analysis. From this psychological point of view, death, freedom, loneliness and emptiness are the most important human concerns that the quality of subjects' confrontation with these concerns is the cause of their health or mental disorder. Given that in recent decades’ attention to existential concerns in the creation of works of art and literature has been given special attention, and that existential psychology is the main basis for the use of the existentialism in people's lives. In this article, by using a descriptive-analytical method has been made an attempt to examine the use of this psychological approach in a critical study of literary works, especially the literary type of the novel. The results show that the issues of death, responsibility, choice, loneliness, emptiness, originality and suffering are the main issues that should be considered in the critique of psychology with an existential approach.
    Keywords: Psychological Criticism, Existentialism, Death, Freedom, loneliness
  • Zahra Asgari *, Bagerali Adelfar Pages 27-43
    Ancient and Zurkhaneh sport is a ritual and culture attributed to ancient times, which dates back to pre-Islamic times in terms of foundation, which in terms of form and actions, as well as meaning and beliefs, is full of mythological and ritual symbols in The course of its evolution is indebted to the myths of Mehri, the Zoroastrian religion, the spirit and culture of heroism and Ayari, the Shiite beliefs and the creed and the monastic profession. Therefore, Zurkhanehs are taken from the seals of Mehr worship, Zoroastrian fire temples, Sufi monasteries and Shiite symbols from the point of view of form and architecture, and from the point of view of people such as Pahlavan, Murshid, Hazrat and ... influenced by ritual mythology. , Is religious and heroic In terms of sports and wrestling, such as wrestling, the influence of myths, epics, ancient rituals and religious beliefs is evident, which is well coexistence and harmony of ancient myths and rituals of Iran with Islam. , The religion of Shiism and the current of Sufism. This article seeks to examine the Zurkhanehs in terms of having different Iranian-Islamic themes through the analysis-content method, and the Zurkhanehs are due to this interaction with different cultural-ritual aspects in different historical periods. Despite the change of governments, religions, etc., have been able to maintain their existence and focus as a people's base to this day.
    Keywords: Zurkhaneh, Mehr worship, Zoroastrianism, Shiism, Sufism
  • Soghra Salehi * Pages 45-68
    In his Persian Novel called "Rahesh",Reza Amirkhani considers managers'technocratic perspective as the main origin of unbalanced urban development and depicts its risks from a traditionalistic viewpoint.The main purposeof thisstudy is tostudy the reflectionsof traditional aswellas technocratic views toward development.Besides,through internal criticism and based on Frankfurt School's theoretical framework,it attempts to find an answerto the following question:"Howisthedevelopmentpatternportrayedin"Rahesh"againsttraditionalistandtechnocratic viewpoints?"In the aforementioned novel, these two different perspectives have been portrayed in the light of male and female protagonist of the story and their identity-related differences have been contrasted. A'la is the symbol of technocracy, is the defendant of technocratic development, renovation, and modern life style.Lia is the symbol of tradition,is asupporter of past structures and is critical of the dominance of modern system and structures on the natural environment.The only technocratic representation studied in Amirkhani's novel is the urban infrastructure. Hepromotestraditionalisticviewpointinconsideringtheculturalandsoftware-related aspectsof development.However,histraditionalistic ideolog yinassessmen to furban development is a mixture ofreligion mysticism, traditions and customs, nostalgic sensations, environmental concerns,etc. as awhole,his plot portrays the tradition discourse as being more sensible and justified;however,itprovestobeweakandpooragainstthepoweroftechnocracy.Especially,consideringthe fact that theadministrative power oftechnocratic discourse is much higher and tradition is faced with more significant challenges.The weak portrayal of thought conflict and the semantic system of both discourses, one-sided criticism over technocrats,uni-dimensional representation of dilemmas and ignorance of other factors has confronted the plot with aturbulent and deficient representation of the role played by various discourses in critical circumstances of urban development pattern and presented us with a perspective of bewilderment in Iran's national development plans.
    Keywords: Tradition, Technocracy, urban development, Frankfurt School's, Rahesh, Reza Amirkhani
  • Soheila Sadeghi *, Behnaz Alipur Gaskari, Belgheis Rovshan, Behnaz Payamani Pages 69-89
    This investigation was conducted to analyze Shafiee Kadkani's “Lighting section (sure)” Poem with Cognitive Poetic approach. The cognitive poetic theory gives analyzer the powerful method to make clear the author’s deductive processes, for instance, can point to the attribute, relation and system mappings. In this theory, types of words arranging is crucial and from its aims is detecting of the relation between literary work’s structure and concept. This studies’ aim is to consider interpreting levels of “Lighting section (sure)”, with attention to its structure and concept with the cognitive poetic approach. The question of the study is, which factors are the reason for effectiveness and success in poetry? And if we can find a new aspect of this poetry, in system mapping level that is the distinguished attribute of cognitive poetic theory? With due attention to that, this study is interpreting the author’s mental maps which were caused to the above text creation and lead to recognizing her cognitive style, this investigation seems to be important. The results of this study showed that Kadkan’s poetry is placed in a strength language structure framework that has a deep relationship with the entire poetry concept, and it presented to the reader in the frame of mental integration pattern. This factor is one of the reasons that caused the poetry in question to be successful and effective. Most of the conceptual metaphors used in this poem are directional
    Keywords: cognitive poetic, Conceptual metaphor, system mapping, Shafiee Kadkani, light sura
  • Fereshte Sadat Hosseini *, Eshagh Toghiani Pages 91-115
    Grotesque can follow various goals and intentions due to its extensive range of functions including criticizing the prevailing conditions in society and depicting politically forbidden subjects. However, what is of great significance is its effect on its audience and the developed special feeling in the audience. The mentioned feeling is usually accompanied by fear, hatred, disgust, and bitter laughter, which is the main goal of the grotesque that aims at reaching the third meaning that is created in the artist’s conscious or subconscious mind and is reflected in their work and affects the audience. The Symphony of the Dead is a novel that reveals the inner contents of the characters in a modern way, provides recognition of their soul and psyche, and depicts the painful and disgusting situation of the characters, horror and oppression, elements of superstition, ignorance and cultural poverty in society, and the fall of humanity and its plunge into the abyss of annihilation. All the elements in this novel lead the mind to the concept of the grotesque. In the present study, the authors have addressed the grotesque elements in this novel using a library-analytical method and have concluded that this nivel in a twenty-four hour period has depicted the events of the society during 1952-1956 using the grotesque genre -consciously or unconsciously- due to the fusion of reality and fantasy, the desperate, eerie, and hateful atmosphere, intellectual death and stagnation, contradiction, the fusion of human-animal elements, and the expression of strange, exaggerated, and unnatural images.
    Keywords: Literary genre, Grotesque, contemporary literature, Symphony of the Dead
  • Alireza Bavandian *, Hadi Farhangdoust Pages 117-145
    Magnanimity was a ritual in ancient Iran that found deeper meanings after mixing with Islamic teachings. Photo letters - as interdisciplinary documents - taught the methods of combining art with ethics to art students - with a special rhetoric - This study aims to explain the function of photo letters in promoting professional ethics in Iranian art. For this purpose, with a qualitative method, and using an interdisciplinary interpretation of the text of the photo letters, the sharing of content and their method with the spiritual tradition of Iranian art has been comparatively studied. The need to reconsider the concepts of photo letters makes it clear that there is a way to promote their content in contemporary art. One of the most important results of this is to preserve the roots and roots of the original Iranian-Islamic culture and civilization contained in the photo letters at the public level, and to promote the status of art and artists through the establishment of professional identity and ethics. In addition to the moral content of the photo letters, we can also point to their rhetorical literary richness, which has been very significant in consolidating and consolidating their themes; The symbol of the strategic link between Iranian art and Persian literature is the key to entering the treasures of art in this land.
    Keywords: Art, Persian literature, traditionalism, photo letter, Ethics
  • Hamid Moradi *, Mostafa Gorji, Osman Hedayat Pages 147-167

    From its earliest period of formation, the Kurdish novel has been a correlation of political and social developments and conflicts. Among the collection of novel analysis methods, the critical discourse analysis method is more consistent with the nature of this type of novel. One of the methods of examining this particular type of novel analysis and its most effective approach is the subconscious approach, which pays sp, special attention to its situational and political context in examining the text and examines it in three levels of description, explanation, and interpretation. The novel The Last Pomegranate of the World is one of the Kurdish political novels that read the events of the Kurdish uprising against the Ba'athist regime in Iraq and the coming to power of the semi-independent Kurdish government under the banner of the political parties in the region. The analysis of the text's propositions at the explanatory level shows that the political events of the period and the tumultuous atmosphere of the 1975s, the civil wars between the Kurdish parties, and the turbulent period that followed, have always failed, disappointed, and degraded. The novel's critical analysis is based on the novel's content, a critique of violence, politics, and power, which revolves around the fundamental theme of anti-authoritarianism and anti-politics.

    Keywords: Kurdish novels, critical discourse analysis, The Last Pomegranate of World, Bakhtyar Ali, magical realism
  • Marzieh Zare *, Narges Mohammadi Badr, Fateme Kouppa, Hosein Yazdani Pages 169-191
    Social realism, as one of the important branches of the literary school of realism, is a way of showing the social problems of the society. Arthur Miller (1915-2005) in the United States and Akbar Radi (1318-1386/1939-2007) in Iran are two great playwrights in the school of realism, some of whose works, such as the two plays Miller's "Death of the Salesman" and Akbar Radi's "Hot Egg Tango" are included in social realism by reflecting on social problems, including the economy and its consequences and effects on the lives of the middle classes. In this article, in order to examine social realism in these two plays, the element of personality, as one of the components of realism, is comparatively analyzed and examined in order to reflect the economic problems in American society. And show Iran and its impact on different segments of the people.The final result of the present paper shows that the social problem of the economy, which in the play of the Death of the Salesman is a pandemic social crisis and in the play Hot Egg Tango is merely an economic poverty at the level of a family, It has led to the formation of personalities who, through their behavior and speech, have shown how they are affected by this economic problem. The death of the salesman, who, by paying homage to Willy Luhmann, sharply criticizes the morals of capitalist society and economic exploitation, is a more objective manifestation of social realism than hot egg tango.
    Keywords: Social Realism, Arthur Miller, Death of the Salesman, Akbar Radi, Hot Egg Tango
  • Nasrin Dohani Semiromi, Mozhgan Hooshmand *, Reza Rezaei Pages 193-211
    This study was an attempt to explore and identify taboo words in some notable works of contemporary Persian literature. To this end, we have studied the works of Sadeq Hedayat (The Blind Owl and The Stray Dog), and Sadeq Chubak (Tangsir and Sang Sabur). The research method is qualitative - quantitative and based on Wardhough's theory (1992) in sociolinguistics. It investigates different types of taboo words including sexual, animal, family, religion, death, and disease taboos. The result showed that taboo words related to death and mental - physical states and diseases were more prevalent in Hedayat’s works, but less frequently compared to Chubak’s. Chubak, on the other hand, was found to have used more sexual and animal taboo words in his works. In both, men were engaged in some psychological and physical states, and while being sexual, they revealed their pains and sufferings using mental - physical and sexual taboos. The structure of male characters in these stories demonstrates the ignorance and the misery of Iranian people in that era. Female characters are also involved in superstition, ignorance, and misery and formed their personality structure using terms relating to sexual and emotional states.
    Keywords: Taboo Words, gender, Sociolinguistics, Sadeq Hedayat, Sadeq Chubak
  • Fateme Shekardast *, Narges Mohamadi-Badr Pages 213-236
    Rhetoric narratology is one of sub-categories of post-classic narratology in the contemporary narrative theory. Actually, the rhetoric narratology is looking forward to influencing plot on the audience and discovering rhetoric structures. In rhetorical approach, narration is assumed as a targeted communicative action. In this view, narration is not merely a representation of events. It is an event in which speakers seek to attract attention and influence the audience’s values. In rhetoric narratology, an implied author is paid more attention rather than a narrator. The implied author is an applied semantic identity that belongs more to interpretive rhetoric than narrative rhetoric. In this article, after expanding this term based on the theory of Mikhail Bakhtin (as the initiator of this theory) and Wayne C. Booths, the novel of Turquoise Thursday by Sara Erfani has been read and interpreted in three levels of author, text and reader. Therefore, the implied author and his/her tricks in rhetoric functions of the story (contrast trick, realization, changing the point of view and narrator, argument and its justification trick, intelligent choice of the plot) are considered. Discourse stresses and signs and finally different levels of audience and influential ways are considered in the text. As a result, the author has tried to use some tricks in order to reach her favorite rhetoric level and the main aim of the story (intellectual and spiritual growth of the human being through electoral capability). This effort is as a separate event that constitutes rhetoric structure of the story.
    Keywords: rhetoric narratology, navel, religious novel, turquoise Thursday novel, Sara Erfani
  • Ebrahim Zaheri Abdevand *, Jahangir Safari Pages 237-255
    In the present research, by investigating the retrogression of Salm, Tour (ethical retrogression), and Rostam (retrogression with regard to power and authority) characters based on the documentary method, we aim to answer these questions: Do the characters under study go to the ultimate limit of human experience (negative in negative) or do not? Does this retrogression affect the character realization? and if yes, how? The research results indicate that Salm and Tour move from the point of justice to discrimination, injustice and tyranny due to exposure to the opposing force of greed in their retrogression, and their retrogression is negative as they surrender to the opposing force. In contrast, Rostam who reaches from the authority to the power limitation, defeat, and finally the point of inability due to the strong opposition forces, such as Kavous, Sohrab, and death, has a positive retrogression due to his resistance against the opposing forces. The investigation of these characters' retrogression indicates that the characters achieve the ultimate human experience in Shahnameh and this increases their depth.
    Keywords: Retrogression, Shahnameh, character, justice, Power seeking