فهرست مطالب

نشریه چشم انداز شهرهای آینده
پیاپی 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرضعلی سالاری سردری*، اکبر کیانی صفحات 1-22

    اپیدمی بیمار ی های نوظهور بر ساختار، برنامهریزی، معماری، توسعه، رفتار اجتماعی، فعالیت اقتصادی و مدیریت شهر های و زیست جهان تاثیرگذاشته و تداوم بیماری کرونا هم تغییرات خاص خود را ایجاد خواهد کرد. تغییر بنیادی در زیست جامعه بشری در ابعاد مختلف به ویژه سکونتگاه های زیستی و فضاهای کالبدی نیز اثرگذار خواهد بود، با توجه به بررسی سوابق بیماری های واگیر در جهان به ویژه بیماری های وبا، طاعون، سارس، آبولا... و نظریاتی همچون پخش فضایی تورتسن هاگستراند و نظریه پیچیده و آشوب: سیستمهای شهری؛ بررسی وضعیت فعلی با توجه به سطح گسترش و فراگیری ویروس COVID-19 و اثرات گوناگون آن در جغرافیای زیستی کشور مهم میباشد. در مقاله حاضر بر اساس نظریات متعارف جغرافیای پزشکی و اثرات فضایی پخش بیماری ها و همچنین اثرات کالبدی فیزیکی/ ساختاری در - فضاهای شهری و آسیب های وارد و تبیین رویکردهای آینده نگر به تحلیل وضعیت ساختار شهری و ویروس کرونا در دو شهر زابل و عسلویه در جغرافیای سرزمینی کشور پرداخته شده است که مبنای بررسی مرزی بودن، صنعتی بودن، تفاوت در مهاجرت ها، نوع فعالیت ها شهری میباشد. در پایان ضمن ارایه نتایج تحلیلی به ارایه رویکردهای مختلف مدیریتی به ویژه رویکرد مدیریت اجتماع محور جهت عبور از بحران و رفتار و فعالیتهای توسعه ای شهر و شهروند الکترونیک و هوشمند و مدیریتی در ادامه مدیریت بحران کرونا در جامعه می باشد.

    کلیدواژگان: زابل، COVID-19، ساختار شهری، بهداشت و سلامت عمومی، مدیریت شهری، مرز
  • بهمن شجاعی وند*، شهریور روستایی صفحات 23-40

    در هر مطالعه ای و به تبع آن در مطالعات منظر شهری عدم توجه به مفاهیم و تحدید نکردن جنبه های مختلف آنها می تواند منجر به برداشت های ناصحیح گردد. آنچه که مسلم است، این است که تاکید صرف بر هر یک از فلسفی اندیشی ها، می تواند منجر به سردرگمی در مطالعات مربوط به فضا باشد. ولی در این میان لازم است تا هر علمی و به تبع آن هر مطالعه ای که در زمینه ی فضا انجام می گیرد، بسته به حیطه ی خود فلسفی اندیشی خاص خود را برگزیند. فضا به عنوان بخشی از محیط می تواند بر رفتار اثر گذارد و نسبت به رفتار نقش کنترل کننده ای داشته باشد. یعنی رفتارهایی را تضعیف و رفتارهایی را تشویق نماید. در صورتی که در مورد فعالیت ها، فضا می تواند تنها امکان یا عدم امکان یک فعالیت را فراهم آورد. لذا تاثیر فضا بر رفتار بسیار مستقیم تر و قطعی تر می باشد. در این میان در پژوهش هایی که منظر شهری را از بعد تصویرپذیری آن مورد مطالعه و کنکاش قرار می دهد، آن فضایی مد نظر است که، عمدتا مربوط به فضای رابطه ای- ادراکی شهروندان در شهر است. هر چند که گونه های دیگر فضا نیز در آن دخیل هستند، مانند فضای روزمره و عملی که پیش شرط فضای ادراکی است، یا فضای وجودی- جغرافیایی که در ارتباط با نیازها و تجربه های شهروندان است، یا فضای معمارانه و برنامه ریزی که اندیشه و عمل بازنمایی را به هم پیوند می دهد و در پایان فضای شناختی و انتزاعی که به عنوان پایه ای برای این فضاها عمل می کنند. آنچه مسلم است اینکه نمی توان صرفا از یک بعد به مقوله ی فضا نگریست و باید ابعاد و جنبه های مختلف را در هر مطالعه ای در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: فضا، ماهیت فضا، هستی شناسی فضا، منظر شهری تصویرپذیر
  • محمدتقی معبودی* صفحات 41-65

    آینده پژوهی به عنوان یک حوزه بین رشته ای، گسترش سریع و رو به رشدی در ابعاد مکانی، زمانی، پارادایم های فلسفی و روش شناسی تجربه کرده است. اگر چه پایگاه آینده پژوهی مدرن در تاریخ آینده پژوهی غرب قرار دارد ولی اندیشیدن درباره آینده، مقوله تازه ای نیست؛ این مقوله، پدیده ای جهان شمول است که می توان ریشه آن را در دوران پیش از تاریخ بشر نیز جست وجو کرد. در تمامی جوامع شناخته شده بشری، مردم در مورد زمان و آینده تصوراتی دارند، این برداشت ها گرچه گوناگون به نظر می رسند، ولی تاکید متفاوتی بر گذشته و آینده دارند و از حیث پرداختن به جزییات در سطوح مختلفی قرار می گیرند. اما، به هرحال وجود چنین تصوراتی در تمامی جوامع بشری، واقعیتی انکارناپذیر است. لذا این مقاله با رویکرد تحلیل تاریخی- تبارشناسی به موضوع پرداخته و ضمن تبیین مفهوم آینده پژوهی و پارادیم های فلسفی آن، سنت های فکری، دوره بندی تاریخی تغییرات آینده پژوهی و روش شناسی را مورد بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، پارادایم فلسفی، تبارشناسی، روش شناسی
  • حسنعلی فرجی سبکبار، احمد ایرانخواه کوخالو*، زهرا عطاردی صفحات 67-86

    آسیب پذیری اجتماعی مخلوق و آفریده روابط ساختاری گروه ها و نیروهای جامعه دربرابر فشارهای مختلف طبیعت و تصمیمات و ظرفیت جامعه به منظور پاسخگویی و واکنش دربرابر مخاطرات محیطی است. جذب مهاجرین با منشاء جغرافیایی متفاوت یکی از مهمترین عوامل و فاکتور های موثر بر تنوع ساختار اجتماعی و تشدید حس لا مکانی درشهر کرج می باشد. تحقیقات نشان می دهد در برخی از محدوده های شهرکرج مانند محله حصارک (منطقه 5 و 6) به علت ساختار کالبدی به ویژه مشخصه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حاشیه نشینی ساکنین، فرصت برای آسیب های اجتماعی در مقایسه با سایر نقاط شهر بیشتر است. با توجه به اهمیت این موضوع تحقیق حاضر در پی ارایه ی مدلی برای شاخص های آسیب پذیری اجتماعی این محله است تا الگوی این شاخص ها و تاثیر هریک ازآنها بر روی رضایتمندی یا عدم رضایتمندی ساکنین از محله مشخص شود. روش تحقیق به لحاظ ماهیت تحلیلی- اکتشافی بوده و حجم جامعه کل خانوارهای منطقه 5 و 6 شهر کرج و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 350 نفر محاسبه شد. داده های پژوهش از طریق فن پرسشگری به صورت تصادفی- احتمالی از محدوده مورد مطالعه جمع آوری گشته و با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی وسیستم استنتاج فازی انفیس به مدل سازی هوشمند (پایگاه قواعد) ومدل رگرسیون درختی جهت تخمین عوامل موثر برآسیب پذیری پرداخته شد. مدل پیشنهادی در این تحقیق از چند بعد قابل توجه می باشد؛ اول این که نتیجه آن، ارایه متدولوژی دراین زمینه است که با معماری خاص و بهره گیری از هوش محاسباتی و پایگاه دانش ارزیابی محیطی انجام شده است و نتیجه دیگر آن ایجاد یک پایگاه دانش براساس مجموعه ای ازمعیارها است که می تواند به صورت هوشمند با توجه به شرایط محیط به ارزیابی وضعیت منطقه وهمچنین موارد مشابه بپردازد.

    کلیدواژگان: مدلسازی، انفیس، رگرسیون درختی، آسیب پذیری اجتماعی، حصارک کرج
  • مهدی موذنی*، شهرام سلامتی، واحد آقایی صفحات 87-100

    زیست پذیری شهری که در نهایت به توسعه پایدار شهری منجر می شود در سال های اخیر بخش وسیعی از ادبیات شهری را به خود اختصاص داده است. این مقوله در پاسخ به بحران های شهری راهکارهایی ارایه می دهد که شهرها را به سمت و سوی پایداری سوق می دهد. بر این اساس پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش تحقیقات توصیفی - تحلیلی می باشد. روش گردآوری داده ها و اطلاعات در این پژوهش به دو روش اسنادی و پیمایشی می باشد. در مرحله اول داده های بدست آمده از طریق نرم افزار SPSS ارزیابی و سپس با استفاده از آزمون تی تست، وضعیت هر کدام از مولفه ها در شهر اردبیل سنجش گردید و با استفاده از مدل معادلات ساختاری AMOS مورد ارزیابی قرار گرفت، نتایج به دست آمده نشان می دهد که رابطه معناداری بین مولفه های تحت بررسی (ابعاد اجتماعی زیست پذیری شهری) در شهر اردبیل وجود دارد و آزمون های مدل یابی و برازندگی معادلات ساختاری در محیط AMOS نشان داد که تمامی آزمونهای محاسباتی پژوهش با استاندارد آزمون های برازندگی معادلات ساختاری (RMR با 096%، GFI با 97 %، AGFI با 648% و NFI با 737%) همانندی را نشان می دهد و این امر معناداری مولفه ها و برازش مدل را تایید می نماید.

    کلیدواژگان: مدل سازی ساختاری، زیست پذیری، ابعاد اجتماعی، AMOS، اردبیل
  • سجاد زنگیشه ئی*، مجتبی رفیعیان صفحات 103-118

    برنامه ریزی استراتژیک توسعه شهری رویکرد نوینی در برنامه ریزی و مدیریت شهری است که با اتکا به اصول توسعه پایدار شهری بر ترسیم چشم انداز، تدوین اهداف توسعه، رویارویی همه جانبه و سیستماتیک با مسایل اساسی شهر  استوار است. یکی از استراتژیهای دستیابی به توسعه شهری، بازآفرینی پایدار بافتهای فرسوده شهری می‏باشد. در این پژوهش چارچوب برنامه ‏ریزی استراتژیک به عنوان روش مناسب مورد استفاده قرار گرفته است. پژوهش حاضر، با هدف تدوین استراتژی‏ های بازآفرینی پایدار شهر کرمانشاه تدوین شده است. این پژوهش از نوع کاربردی و روش تحقیق آن توصیفی-تحلیلی و پیمایشی بوده است. در برنامه ‏ریزی استراتژیک چندین مدل جهت دستیابی به توسعه پایدار شهری وجود دارد نظیر مدل برایسون، دیوید، دیکسون، گلکار و...، در این پژوهش با بهره جستن از این مدلها، فرایند برنامه ریزی استراتژیک برای بازآفرینی بافتهای فرسوده شهر کرمانشاه صورت گرفت. جهت تحلیل جدول SWOT و امتیاز دهی به عوامل درونی و بیرونی محیط با 15 کارشناس و خبره نظرسنجی و مصاحبه صورت پذیرفت و اولویت بندی استراتژیها با استفاده از مدل QSPM انجام گرفت. نتایج به دست آمده با توجه به خروجی مدل نشان داد "راهبرد محافظه ‏کارانه" در برنامه‏ ریزی استراتژیک بازآفرینی پایدار شهری میزان جذابیت بالایی داشته است. اولویت بندی راهبردهای بازآفرینی پایدار شهری در بافتهای فرسوده شهر کرمانشاه براساس نظر کارشناسان و خبرگان در ماتریس QSPM، مدیریت شهری یکپارچه و واحد، برنامه‏ ریزی مشارکتی، تاکید ویژه بر توسعه درونی و میان افزای شهری، ارایه بسته ‏های تشویقی، حمایتی و تسهیلات و معافیت‏ها، تاکید بر برنامه ‏ریزی محله مبنا، ارتقای توانمندی های اجتماعی و اقتصادی شهروندان به ویژه گروه ‏های آسیب‏پ ذیر، آموزش، گفتمان‏ سازی، اطلاع‏ رسانی و فعالیت های فرهنگی-ترویجی؛ ظرفیت‏ سازی و نهادسازی جامعه مدنی از راهبردهای اولویت دار در بازآفرینی پایدار شهری در بافت های فرسوده شهر کرمانشاه می‏باشند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، بازآفرینی شهری، بافت فرسوده، شهر کرمانشاه
|
  • Farzali Salari Sardari*, Akbar Kiani Pages 1-22

    An emerging disease epidemic will affect the structure, planning, architecture, development, social behavior, economic activity, and management of cities and the world, and the persistence of coronary heart disease will have its own changes. Fundamental change in human biology will be effective in various dimensions, especially biological habitats and physical spaces, according to the history of infectious diseases in the world, especially cholera, plague, SARS, Ebola ... and theories such as space distribution. Thortsen Hogstrand and the Theory of Complexity and Chaos: Urban Systems; It is important to review the current situation considering the level of spread and spread of COVID-19 virus and its various effects on the biological geography of the country. In the present paper, based on conventional theories of medical geography and spatial effects of disease spread, as well as physical / structural physical effects in urban spaces and damages, and explaining futuristic approaches to analyzing the structure of urban structure and corona virus in Zabol and Assaluyeh The territorial geography of the country has been studied, which is the basis for examining borderline, industrialization, differences in migration, and the type of urban activities. In the end, while presenting analytical results to present different management approaches, especially community-based management approach to overcome the crisis and development behavior and activities (city and electronic and intelligent citizen) and management in the continuation of corona crisis management in society.

    Keywords: Zabol, Covid-19, Urban structure, public health, safety, urban management, Border
  • Bahman Shojaeivand*, Shahrivar Roostaei Pages 23-40

    In any study, and consequently in urban landscape studies, the lack of attention to concepts and the non-impairment of their various aspects can lead to incorrect interpretations. What is certain is that the emphasis on any philosophical thought can lead to confusion in space studies. But in the meanwhile, it is necessary for every science and, consequently, any study in the field of space, to choose its own philosophy depending on its own philosophical domain. Space as part of the environment can affect behavior and has a controlling role in behavior. It means weakening behaviors and encouraging behaviors. In the case of activities, space can only provide the possibility or impossibility of an activity. Therefore, the effect of space on the behavior is much more direct and definitive. So, in researches that examine the urban landscape from the point of view of its imagablaty, it is a space that is primarily concerned with the relational -perceptual space of citizens in the city. Although other forms of space are involved, such as the primitive space that is the prerequisite of perceptual space, or the existential space-geography that is related to the needs and experiences of citizens, or the architectural and planning space that represents the thought and practice of representation Interconnects, and at the end of the cognitive and abstract space that acts as the basis for these spaces. What is certain is that one cannot just look at a category from a dimension and should consider different dimensions and aspects in any study.

    Keywords: space, space nature, space ontology, imaginable urban landscape
  • MohammadTaghi Maboodi* Pages 41-65

    Futurology as an interdisciplinary field has experienced rapid and growing expansion in spatial, temporal, philosophical and methodological paradigms. Although the basis of modern futurism is in the history of Western futurism, thinking about the future is not new; This category is a universal phenomenon that can be traced back to prehistoric times. In all known human societies, people have ideas about time and the future, these perceptions, although seemingly different, have different emphasis on the past and the future and are at different levels in terms of detail.However, the existence of such ideas in all human societies is an undeniable fact. Therefore, this article deals with the issue with the approach of historical-genealogical analysis and while explaining the concept of futurology and its philosophical paradigms, intellectual traditions, historical periodization of futures studies and methodology have been examined.

    Keywords: Futures studies, philosophical paradigm, genealogy, methodology
  • Hasanali Faraji Sabokbar, Ahmad Irankhahkokhalo*, Zahra Atarodi Pages 67-86

    Social vulnerability is the creation of structural relationships between groups and forces of society against various pressures of nature and decisions and the capacity of society to respond and react to environmental hazards. Attracting immigrants with different geographical origins is one of the most important factors affecting the diversity of social structure and intensifying the sense of place in the city of Karaj. Research shows that in some areas of Karaj, such as Hesarak neighborhood (districts 5 and 6), due to the physical structure, especially the economic, social, cultural and marginal characteristics of residents, the opportunity for social harm is higher compared to other parts of the city. Due to the importance of this issue, the present study seeks to provide a model for social vulnerability indicators of this neighborhood to determine the pattern of these indicators and the impact of each of them on the satisfaction or dissatisfaction of residents of the neighborhood. The research method was analytical-exploratory in nature and the total population of households in the 5th and 6th districts of Karaj and the sample size were calculated using the Cochran's formula of 350 people.The research data were collected randomly from the study area through a query technique and using artificial neural network and infusion inference system to intelligent modeling (rule base) and tree regression model to estimate the factors affecting vulnerability. paid. The proposed model in this research is significant from several dimensions; The first result is the presentation of a methodology in this field that has been done with special architecture and the use of computational intelligence and environmental assessment knowledge base, and the second result is the creation of a knowledge base based on a set of criteria that can be intelligently Pay attention to the environmental conditions to assess the situation of the region as well as similar cases.

    Keywords: Modeling, ANFIS, Tree regression, Social vulnerability, Hesarak Karaj
  • Mehdi Moezzeni*, Shahram Salamati, Vahed Aghaie Pages 87-100

    Urban viability which ultimately leads to sustainable urban development, in recent years it has devoted a great deal of urban studies. This category offers solutions to urban crisis that lead cities to sustainability. Based on this study in terms of purpose is applied and in terms of nature and method, its descriptive analytical research. The method of collecting data and information in this research is in both documentary and survey method. In firs step the obtained data assessment by SPSS software and then by using of T -Test examination status of each of the components for the Ardabil city was evaluated and assessment by using of Amos structural equation model.  The obtained results show a significant relationship between under review components (social dimensions of Urban viability) in the city of Ardabil and modeling tests and structural equation fitness in Amos environment showed that all research computational tests shows similarity with structural equation fitness tests standard (RMR with 0.96, GFI with 0.97, AGFI with 0.648 and NFI with 0.737) and this confirms the significance of the components and the fit of the model.

    Keywords: structural modeling, viability, social dimensions, AMOS, Ardabil
  • Sajad Zanghishei*, Mojtaba Rafieian Pages 103-118

    Strategic urban development planning is a new approach in urban planning and management that relies on the principles of sustainable urban development to draw a vision, formulate development goals, comprehensive and systematic confrontation with the basic issues of the city. One of the strategies to achieve urban development is the sustainable regeneration of worn-out urban structures. In this research, the strategic planning framework has been used as an appropriate method. The present study has been compiled with the aim of developing sustainable regeneration strategies in Kermanshah. This research is of applied type and its research method has been descriptive-analytical and survey. In strategic planning, there are several models to achieve sustainable urban development, such as Bryson, David, Dixon, Golkar, etc. In this study, using these models, the strategic planning process to recreate the worn-out tissues of Kermanshah. In order to analyze the SWOT table and score the internal and external factors of the environment, surveys and interviews were conducted with 15 experts and the strategies were prioritized using the QSPM model. The results obtained according to the output of the model showed that the "conservative strategy" in the strategic planning of sustainable urban regeneration has been highly attractive. Prioritization of sustainable urban regeneration strategies in dilapidated areas of Kermanshah based on the opinion of experts in the QSPM matrix, integrated and unified urban management, participatory planning, special emphasis on internal and intermediate urban development, incentive packages, support and facilities And exemptions, emphasis on neighborhood-based planning, promotion of citizenschr('39') social and economic capabilities, especially vulnerable groups, education, discourse-building, information and cultural-promotional activities; Capacity building and institutionalization of civil society are among the priority strategies in sustainable urban regeneration in the dilapidated structures of Kermanshah.

    Keywords: Strategic planning, urban regeneration, Distressed urban Areas, Kermanshah city