فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 124 (تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طاهره حسینی قمی*، پرویز شریفی درآمدی، سعید رضایی، مهدی دستجردی کاظمی صفحات 635-650
    زمینه

    پژوهش ها نشان می دهد مادران دارای کودکان با ناتوانی هوشی از راهبردهای مقابله ناکارآمد استفاده می کنند که تاثیرات منفی بر کیفیت تعاملات شان دارد. مداخلاتی جهت تجهیز مادران در این زمینه نیاز است. در مورد اثربخشی آموزش مولفه های سرمایه روانشناختی بر راهبردهای مقابله ای و تعامل والد-کودک در این دسته از مادران، شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مولفه های سرمایه روانشناختی بر راهبردهای مقابله ای و تعامل والد-کودک در مادران دارای فرزند با ناتوانی هوشی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه همراه با پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش را مادران دارای فرزند دختر با ناتوانی هوشی تشکیل داده که فرزندان شان در سال تحصیلی 1401-1400 در مدارس دخترانه ابتدایی استثنایی شهر تهران مشغول به تحصیل بودند. با روش نمونه گیری هدفمند، 40 مادر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (20 نفر آزمایش و 20 نفر گواه) گمارش شدند. ابزار استفاده شده در این پژوهش شامل پرسشنامه های راهبردهای مقابله ای (لازاروس و فولکمن، 1984) و تعامل والد-کودک (پیانتا، 1994) بود. گروه آزمایش در معرض 16 جلسه آموزشی قرار گرفت. داده ها نیز با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری و تک متغیری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد، نمرات پس آزمون گروه آزمایش نسبت به گروه گواه در متغیر های راهبردهای مقابله ای مسیله مدار و تعامل والد-کودک به طور معناداری بالاتر بوده و همچنین در راهبرد مقابله ای هیجان مدار کاهش داشته است (0/01>p). همچنین اثرات برنامه در مرحله پیگیری بر روی راهبرد مسیله مدار و تعامل والد-کودک پایدار بود ولی در راهبرد هیجان مدار، کاهش معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی برنامه آموزش مولفه های سرمایه روانشناختی بر راهبردهای مقابله ای و بهبود تعامل والد-کودک در مادران دارای کودک با ناتوانی هوشی، توجه به توانمندسازی فردی مادران و تقویت منابع روانشناختی آنان ضروری باشد

    کلیدواژگان: تعامل والد-کودک، سرمایه روانشناختی، راهبردهای مقابله ای، ناتوانی هوشی
  • حسن صبوری مقدم، شهرام واحدی، عباس شفائی* صفحات 651-666
    زمینه

    بر اساس نظریه شخصیت حساسیت به تقویت، تفاوت های رفتاری افراد در حساسیت به پاداش و اجتناب از تنبیه به عنوان زیربنای تفاوت های پایدار شخصیتی، خلقی، ذهنی و شناختی است. افراد دارای سیستم بازداری رفتاری در مواجهه با موقعیت تهدیدکننده به دفاع، بازداری و اجتناب روی می آورند. گروه دیگر دارای سیستم فعال سازی رفتاری در جستجوی محرک ها و انگیزه های مثبت اند. افراد حساس به پاداش تمایل زیادی به رانندگی، تصمیم گیری و رفتارهای بهداشتی پرخطر دارند. بر این اساس در زمینه استفاده از روش های نوروفیزیولوژی در تعیین سیستم های فعال سازی و بازداری رفتاری و احتمالا ارتباط بین توان آلفا و سیستم های مغزی رفتاری فعال سازی و مدلی که بتواند نوع سیستم مغزی رفتاری افراد را پیش بینی نماید شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    با توجه به خلاء پژوهشی، این مطالعه با هدف ارایه یک روش نوروفیزیولوژی برای تعیین سیستم های مغزی رفتاری بر اساس داده های حاصل از تحلیل الکتروانسفالوگرافی افراد طراحی و اجرا شده است.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است و بر اساس مدل یابی معادلات رگرسیونی انجام شده است. 300 نفر از دانشجویان دانشکده علومتربیتی و روانشناسی دانشگاه تبریز به روش تصادفی با پرسشنامه کارور ورایت (1994) غربالگری شدند. از میان آن ها تعداد 15 نفر در گروه فعال سازی و 15 نفر دیگر در گروه بازداری رفتاری قرار گرفتند. معیار انتخاب کسب نمره بیش از یک انحراف استاندارد بالاتر از میانگین در نمره بازداری و فعال سازی بود. ثبت امواج مغزی با آمپلی فایر 19 کاناله نورواسکن بر اساس سیستم بین المللی 20-10 انجام گرفت. داده های به دست آمده با روش تبدیل فوریه کمی گردیده و با آزمون های تی مستقل و رگرسیون خطی به وسیله SPSS نسجه 20 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل آماری نتایج حاصل نشان داد میانگین توان آلفا در دو گروه با سیستم مغری رفتاری متفاوت، از لحاظ آماری و در سطح 0/05>p معنی دار است. بعلاوه همبستگی بین توان آلفا و سیستم های مغزی رفتاری از لحاظ آماری در سطح 0/05>p معنی دار به دست آمد. سپس یک مدل با استفاده از تحلیل رگرسیون برازش داده شد که ضرایب مدل در سطح 0/01>p معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر حاکی از به دست آمدن یک مدل رگرسیونی خطی است. مدل به طور معنی داری توانست گروه بازداری رفتاری را از فعال سازی رفتاری تفکیک نماید. مدل حاصل می تواند پس از تایید شدن با مطالعات مشابه به عنوان ابزار نوروفیزیولوژیکی در مراکز کسب وکار برای تصدی مشاغل همچنین در کلینیک های مشاوره، روان درمانی و روان پزشکی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سیستم های فعال سازی و بازداری رفتاری، توان آلفا، BAS & BIS
  • وحید قمری زمهریر، سید سعید پورنقاش تهرانی*، نیما قربانی صفحات 667-684
    زمینه

    رابطه درمانی یکی از مهم ترین جنبه های روان درمانی است که روش های کمی رایج ترین شیوه پژوهش در باره آن بوده است. با این حال در دهه اخیر، پژوهش های کیفی در این حوزه ادراکات نوینی را برای بالینگران فراهم کرده است. در این میان، دیدگاه پدیدارشناختی، تجربه درمان جویان از رابطه درمانی را به فرصتی برای غنای فهم پژوهشگران از فرآیند روان درمانی بدل کرده است که در ادبیات پژوهشی فارسی زبان خلاء آن مشهود است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر یافتن پاسخ این پرسش است که درمان جویان رابطه درمانی را چگونه تجربه می کنند. این پژوهش، به دنبال فهمی بی واسطه و پدیدارشناسانه از عناصر رابطه درمانی بر اساس تجارب زیسته درمان جویان است.

    روش

    رویکرد این پژوهش کیفی و روش آن پدیدارشناسانی توصیفی است. جامعه هدف پژوهش، درمان جویان سابق روان درمانی بوده که نمونه ای 6 نفره از دواطلبان به صورت هدفمند و مطابق با ملاک های ورود مطالعه از اعضای این جامعه گزینش شدند. داده های پژوهش از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته فراهم شده و از طریق راهبرد چهار مرحله ای جیورجی (2003) مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    عناصر معنایی در قالب 5 حیطه محوریت رابطه و اتحاد درمانی در برابر مداخله، فهم استعاری از درمان به مثابه تسهیل درمان، کنش گری درمان جو در دیالوگ تجربه-روایت، اصالت، همدلی، توجه مثبت نامشروط؛ شاکله بخش اصلی رابطه درمانی، اهمیت شخص درمانگر و سهم تاثیرات ارتباطی و بین شخصی در میدان تعاملی روان درمانی ترسیم شد.

    نتیجه گیری

    مبنی بر یافته های این پژوهش، تجربه درمانبخشی را می توان در بافت رابطه دوسویه و کنش گرانه درمان جو - درمانگر توصیف کرد. کوشش های شخصی درمان جویان در کنار همکاری، همدلی و نگاه خالی از قضاوت درمانگر که حایز ظرفیت های عاطفی و ارتباطی است معنا پیدا می کند. یافته های این پژوهش به عنوان راهنمای ناظران و کارآموزان بالینی در جهت توسعه کیفیت اتحاد و رابطه درمانی قابل استفاده خواهد بود.

    کلیدواژگان: اتحاد درمانی، رابطه درمانی، دیدگاه ارتباطی
  • حانیه السادات موسوی، فرحناز آیتی زاده تفتی*، سعید عابدین زاده ماسوله، حمید عباسی بافقی صفحات 685-702
    زمینه

    ازآنجایی که گسترش فن آوری های نوین، پیشرفت سواد رسانه ای و عدم تحرک کافی افراد، منجر به کم سوادی حرکتی شده است، استفاده از رویکردهای نوین آموزشی می تواند سطح سواد بدنی کودکان را افزایش دهد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مداخله شناختی - حرکتی بر سواد بدنی و لذت از فعالیت بدنی دانش آموزان دختر در یک طرح پیگیری دوماهه بود.

    روش

    تحقیق حاضر نیمه تجربی است. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر 10 تا 12 سال شهر یزد بود که تعداد 40 نفر (20 نفر گروه آزمایش، 20 نفر گروه کنترل) با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و انجام آزمون های سواد بدنی و تکمیل پرسشنامه لذت از فعالیت بدنی (مور و همکاران، 2001) به صورت پیش آزمون - پس آزمون، پیگیری با گروه کنترل در این پژوهش شرکت کردند. گروه آزمایش به مدت 18 جلسه به صورت 3 جلسه در هفته در برنامه شناختی - حرکتی شرکت کردند و گروه کنترل فعالیت های معمول خود را انجام دادند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مرکب با اندازه گیری تکراری و آزمون t مستقل در سطح معنی داری 0/05 p≤ انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شرکت کنندگان گروه آزمایش در سواد بدنی و لذت از فعالیت بدنی در پس آزمون و پیگیری، عملکرد بهتری نسبت به پیش آزمون داشتند، اما در گروه کنترل تفاوت معنی داری بین مراحل آزمون مشاهده نگردید. همچنین در مقایسه گروه ها، نتایج نشان دهنده عملکرد بهتر شرکت کنندگان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در سواد بدنی و لذت از فعالیت بدنی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان از مداخله شناختی - حرکتی جهت توسعه سواد بدنی و افزایش لذت از فعالیت بدنی دانش آموزان دختر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: انگیزش، دانش آموزان دختر، سواد بدنی، لذت از فعالیت، مداخله شناختی - حرکتی
  • راشین رجایی، مهدی زارع بهرام آبادی*، محمدرضا عابدی صفحات 703-722
    زمینه

    نوجوانان به طور عمده درکنارآمدن با تغییرات دوره نوجوانی دچار مشکل می شوند و در این میان اغلب آنان دچار بدنظم جویی هیجانی می گردند.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی و مقایسه تاثیر درمان آرام سازی حالت و نظم جویی هیجان بر کاهش مشکلات بدنظم جویی هیجانی نوجوانان بود.

    روش

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود که ازبین نوجوانان مراجع ه کننده به کلینیک های به رویان، رایین، و گلستان شهر اصفهان، 30 نفر از آنان که با استفاده از پرسشنامه دشواری تنظیم هیجانی (گرتز و رومر، 2004) و مصاحبه بالینی دچار بدنظم جویی هیجانی تشخیص داده شدند و شرایط ورود به پژوهش را داشتند انتخاب و در سه گروه (10 نفری) درمان آرام سازی حالت، تنظیم هیجان و گواه به صورت تصادقی قرار داده شدند افراد گروه های مداخله 8 جلسه 90 دقیقه ای در طی 8 هفته دریافت نمودند و افراد گروه گواه در لیست انتظار قرار گرفتند و دراین مدت مداخل ه ای دریافت ننمودند. افراد حاضر در پژوهش مجددا در انتها به به پرسشنامه فوق پاسخ دادند. پس از آن داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیری مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد هر دو مداخله تنظیم هیجان و آرام سازی حالت توانست بر بدنظم جویی هیجانی نوجوانان دختر موثر واقع شود ولی تاثیر مداخله تنظیم هیجان بر کاهش بدنظم جویی هیجانی بیشتر از مداخله آرام سازی حالت بود (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که درمان تنظیم هیجان نسبت به درمان آرام سازی حالت به دلیل محتوای آموزشی و ملموس بودن احتمالا بیشتر موثر بوده است.

    کلیدواژگان: بدنظم جویی هیجانی، درمان آرام سازی حالت، درمان تنظیم هیجان، نوجوان
  • لاله شمس یوسفی، شیدا سوداگر*، فرحناز مسچی، زهره رافضی، محمدرضا صیرفی صفحات 723-742
    زمینه

    نوجوانی دوره ای حساس از تغییرات پویا در سیستم های متعدد است که بر اساس تحقیقات، نارضایتی از تن انگاره به معنای ادراک ذهنی فرد از رشد تصویر بدنی خود، اهمیت دارد. سرمایه گذاری بیش ازحد بر ظاهر جسمانی که با مشغولیت ذهنی و نوسانات هیجانی همراه است، یکی از دلایل نارضایتی دختران نوجوان از تن انگاره است. مطالعات بیانگر نقش انسجام خانواده، استرس و کیفیت زندگی، در تن انگاره فرد است و در بررسی تن انگاره افرادی که خود شفقتی بیشتری دارند، شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    این پژوهش باهدف تبیین نقش میانجی گری خودشفقتی در رابطه بین انسجام خانواده، استرس و کیفیت زندگی با رضایت از تن انگاره در دختران نوجوان انجام شد.

    روش

    روش مطالعه حاضر توصیفی همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دختر 12 تا 24 سال شهر تهران در سال 1400 بود که 250 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و با ریزش 50 نفر از گروه نمونه، داده های 200 نفر از آن ها تحلیل شد. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های انسجام خانواده (سامانی، 1381)، استرس نوجوان (بییرن و مازانو، 2002)، کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی، 1996)، نگرانی از تصویر بدنی (لیتلتون و همکاران، 2005) و خودشفقتی (نف، 2003) بودند. تحلیل داده ها نیز با روش مدل سازی معادلات ساختاری و AMOS24 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده حاکی از آن است که مدل رضایت از تن انگاره بر اساس، انسجام خانواده، استرس و کیفیت زندگی با نقش میانجی گری خودشفقتی در دختران نوجوان دارای برازش مناسبی است (0/05 P>).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده در پژوهش حاضر، به نظر می رسد خودشفقتی در رابطه میان انسجام خانواده، استرس و کیفیت زندگی با رضایت از تن انگاره در دختران نوجوان نقش میانجی دارد. نتایج این پژوهش می تواند راهنمای خانواده ها و مشاوران در راستای ارتقاء خود شفقتی، انسجام خانواده، کیفیت زندگی و کاهش استرس در دختران نوجوان و بهبود رضایت از تن انگاره باشد.

    کلیدواژگان: استرس، انسجام خانواده، خودشفقتی، رضایت از تن انگاره، کیفیت زندگی
  • مروارید سفری وصال، محمدعلی نظری*، حسن بافنده قراملکی صفحات 743-760
    زمینه

    بسیاری از کودکان دارای اختلال یادگیری ریاضی با مشکلاتی در عمکرد توجه، بازداری پاسخ و درک کلامی روبرو هستند و توانبخشی شناختی یکی از مداخلات تاثیرگذار بر بهبود یادگیری این کودکان است. اما تاکنون مطالعات کافی در راستای طراحی و توسعه ابزارهای توانبخشی شناختی و بررسی اثربخشی آن ها انجام نگرفته است.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی بر عملکرد توجه، بازداری پاسخ و درک کلامی کودکان با اختلال یادگیری ریاضی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. از جامعه ی آماری دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ریاضی مراجعه کننده به مراکز اختلال یادگیری و توانبخشی های شناختی مناطق 2، 5، 15 و 18 شهر تهران، 30 نفر گروه نمونه به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) جای دهی شدند. به منظور تشخیص اختلال ریاضی از آزمون تشخیصی کی-مت (کانلی، 1988) استفاده شد. گروه آزمایش 12 جلسه 50 تا 60 دقیقه ای به مدت شش هفته در برنامه مداخله ای با بسته محقق ساخته به نام مروا شرکت کردند. ولی گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. عملکرد کودکان در پیش و پس از ارایه ی مداخله، به وسیله مجموعه ی آزمون وکسلر کودکان (WISC-IV) (وکسلر، 2003) مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با روش تحلیل کوواریانس در محیط نرم افزار SPSS 22 مورد تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد گروه دریافت کننده برنامه توانبخشی شناختی نسبت به گروه گواه افزایش معناداری در متغیرهای توجه و بازداری پاسخ نشان دادند (0/001 >P) اما بر درک کلامی تاثیر معنی داری نداشت (0/001 <P).

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتقاء عملکرد در متغیرهای توجه و بازداری پاسخ در کودکان با اختلال یادگیری ریاضی، می توان استفاده از بسته توانبخشی شناختی مروا را به عنوان یک مداخله ثمربخش به متخصصان این حوزه پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری، بازداری پاسخ، توجه، درک کلامی، مشکلات ریاضی
  • سمیه ولیخانی، محمدرضا عابدی*، پانته آ جهانگیر صفحات 761-776
    زمینه

    مداخلات مسیر شغلی، آماده سازی مسیر شغلی برای کودکان شامل تجهیز آن ها به مهارت ها، تحصیلات و تجربیات لازم برای پیگیری اهداف مسیر شغلی را در بر دارد. شروع زود هنگام این فرآیند ضروری است، زیرا می تواند به کودکان کمک کند علایق و نقاط قوت خود را شناسایی، اهداف را تعیین کرده و در مورد آینده مسیرشغلی خود تصمیم گیری کنند. علی رغم اهمیت مداخله های مسیر شغلی بر رشد مسیر شغلی، در این زمینه در مورد کودکان شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله مسیر شغلی بر رشد مسیر شغلی کودکان انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه سوم ابتدایی شهر اصفهان در سال تحصیلی 1401-1402 بود. نمونه آماری نیز شامل 30 نفر بود که به شیوه نمونه گیری خوشه ای - تصادفی انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری جایگزین شدند. جلسات مداخله بر مبنای سفر در دنیای حرفه و کار (پرادو و همکاران، 2000) در 10 جلسه 120 دقیقه ای برای شرکت کنندگان گروه آزمایش انجام شد ولی برای اعضای گروه گواه، هیچ گونه مداخله ای انجام نشد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس رشد مسیر شغلی دوران کودکی (شولیتاس و استد، 2004) و جهت تحلیل داده ها نیر از آزمون تحلیل کواریانس چند متغییره (مانکوا) و نرم افزار SPSS26 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مداخله مسیر شغلی بر رشد مسیر شغلی کودکان موثر است. تحلیل کوواریانس نمرات اطلاعات، کنجکاوی / اکتشاف، منابع کنترل، چهره های کلیدی، دیدگاه زمانی و برنامه ریزی در گروه های مورد مطالعه نشان داد بین گروه ها تفاوت معنی دار وجود دارد (0/05 >P)، یعنی مداخله مسیر شغلی توانسته است نمرات دانش آموزان گروه آزمایش را در این ابعاد افزایش دهد. همچنین تحلیل کوواریانس نمرات علایق و خود پنداره در گروه های مورد مطالعه نشان داد بین گروه ها تفاوت معنی دار وجود ندارد
    (0/05 >P)، بدین معنا که مداخله مسیر شغلی نتوانسته است نمرات دانش آموزان گروه آزمایش را در این دو بعد افزایش دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، به نظر می رسد مداخلات مسیر شغلی، با افزایش خودآگاهی، دانش مسیر شغلی و مهارت های تصمیم گیری در کمک به رشد مسیر شغلی کودکان موثر بوده است. این مداخلات همچنین کودکان را قادر می سازد تا گزینه های مختلف شغلی را بررسی کنند و درباره مسیرهای شغلی خود آگاهانه تصمیم گیری کنند.

    کلیدواژگان: مداخله مسیر شغلی، رشد مسیر شغلی، کودکان
  • محمد بدرخانی، فیروزه زنگنه مطلق*، ذبیح پیرانی صفحات 777-790
    زمینه

    به رغم گسترش بکارگیری روش های درمانی همچون رفتاردرمانی جدلی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در موقعیت های بالینی و پژوهشی، مطالعاتی که اثربخشی دقیق این روش ها و هم تاثیری آن ها بر متغیرهای روانشناختی به ویژه در مورد شکایات روان تنی مورد بررسی قرار دهد، اندک است.

    هدف

    هدف اصلی این مطالعه هم سنجی اثر درمان پذیرش و تعهد با رفتاردرمانی جدلی بر شکایات روان تنی زنان در دوره کرونا است.

    روش

    مطالعه حاضر شبه  آزمایشی با طرح پیش  آزمون - پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تمامی زنان 20 -60 ساله بودند که در سال 1399 در دو مرکز ادیبان و خانه بهی اراک پرونده داشتند. در مجموع 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند از طریق غربالگری انتخاب و در سه گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رفتاردرمانی و کنترل گمارده شدند. گروه های آزمایش، مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و مداخله رفتاردرمانی جدلی را در 8 جلسه 90 دقیقه ای هفتگی به صورت آنلاین دریافت کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. شرکت  کنندگان قبل، بعد و یک ماه پس از اجرای مداخله درمانی، پرسشنامه شکایات روان تنی تاکاتا و ساکاتا (2004) را تکمیل کردند. همچنین تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر کاهش میانگین نمرات شکایات روان تنی زنان در مرحله پس آزمون و پیگیری در هر دو گروه آزمایش بود و این کاهش نیز معنادار برآورد شد (0/05 P<). بررسی وضعیت شرکت کنندگان در دو گروه آزمایش اختلاف معناداری را نشان نداد (0/05 <P).

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتار درمانی جدلی با استفاده از تکنیک های مختلف بر کاهش شکایات روان تنی زنان اثرگذار است. بنابراین، آگاهی و بکارگیری از این راهبردها می تواند در کاهش شکایات روان تنی زنان در دوران کرونا موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: پاندمی کرونا، درمان پذیرش و تعهد، رفتاردرمانی جدلی، شکایات روان تنی
  • مریم قلی پور فیروزجائی، فریده دوکانه ای فرد*، پانته آ جهانگیر صفحات 791-808
    زمینه

    مرور نظام مند پژوهش ها نشان می دهد که بی وفایی و خیانت زناشویی بیشترین آسیب را به رابطه ی همسران وارد می کند و حتی می تواند رابطه را نابود کند. از این رو پژوهش در این زمینه حایز اهمیت است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان واقعیت درمانی و معنادرمانی بر بخشش و اعتماد زناشویی زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی متقاضی طلاق بود.

    روش

    پژوهش به شیوه شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. از جامعه زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده شهر بابل با استفاده از نمونه گیری در دسترس تعداد 48 نفر (16 زن در گروه واقعیت درمانی، 16 زن در گروه معنادرمانی و 16 زن گروه کنترل) انتخاب و به صورت تصادفی جایگزین شدند. جلسات مداخلهای در گروه های آزمایش توسط پژوهشگر اجرا شد. هر سه گروه پرسشنامه های بخشش زناشویی پولارد و همکاران (1998) و اعتماد زناشویی رمپل و هولمز (1986) را در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند. پس از جمع آوری اطلاعات داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر چندمتغیری به کمک نرم افزار SPSSV22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین گروه ها در هر دو متغیر بخشش زناشویی و اعتماد زناشویی تفاوت معنی داری وجود دارد (3/955 =F و 0/001=P). به عبارتی نتایج نشان داد هر دو مداخله واقعیت درمانی و معنادرمانی در متغیرهای پژوهش اثربخش بودند اما بین دو مداخله واقعیت درمانی و معنادرمانی در هیچکدام از متغیرها تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0 <P).

    نتیجه گیری

    در نهایت نتایج این مطالعه نشان داد هر دو مداخله واقعیت درمانی و معنی درمانی در ارتقای بخشش زناشویی و اعتماد زناشویی اثربخش است. لذا آگاهی زوج درمانگران، مشاوران، روانشناسان و سایر متخصصان از این متغیرها می تواند در کاهش خیانت زناشویی و طلاق زنان کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، معنادرمانی، بخشش زناشویی، اعتماد زناشویی، خیانت زناشویی، طلاق
  • ژیلا رستگاری نیا، علیرضا قاسمی زاد*، امین باقری کراچی صفحات 809-826
    زمینه

    یکی از گرایشهای قوی در انسان، «اقتدارگرایی» یا «قدرت طلبی» است که شامل افرادی می شود که در روابط اجتماعیشان می خواهند بر دیگران اعمال سلطه کنند؛ میخواهند در راس هرم قدرت خانواده باشند و وقتی در سطحی کلانتر قرار میگیرند نیز، در پی اعمال سلطه بر زیردستان خود هستند. موقعیت و عوامل مختلفی در ایجاد و تقویت اقتدارگرایی موثرند. یکی از مکانهایی که چنین رفتارهایی در آن به وفور دیده می شود، زندان است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی میزان اقتدارگرایی مددجویان زندان مرکزی شیراز براساس سن، جنسیت و وضعیت خانوادگی بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. بدین منظور، از میان زندانیان مرکزی شهر شیراز، 374 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های اقتدارگرایی در خانواده اسکینر و همکاران (2005) و شیوه فرزندپروری اسکینر و همکاران (2005) استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از آزمون t تک متغیره، ضریب همیستگی و تحلیل واریانس یک راهه با بهره گیری از نرم افزار SPSS22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های به دستآمده نشان داد، میانگین نمرات متغیر اقتدارگرایی مددجویان 3/57 بوده که از نقطه برش 3 (میانگین مقیاس) بیشتر است و در سطح 0/01 >P معنی دار است؛ و حاکی از سطح بالای اقتدارگرایی مددجویان است. بین سن با رفتار اقتدارگرایی مددجویان زندان مرکزی شیراز رابطه منفی و معناداری در سطح 0/01 >p وجود داشت. همچنین می توان گفت مردان با میانگین مقیاس اقتدارگرایی 3/136 نسبت به زنان، رفتار اقتدارگرایانه بیشتری دارند و در نهایت بین اقتدارگرایی مددجویان با وضعیت خانوادگی آنها (فرزند طلاق، متارکه و گروه عادی) تفاوت معنی داری وجود دارد و حاکی از بالا بودن رفتار اقتدارگرایانه در فرزندان خانواده طلاق در سطح 0/001>p بود.

    نتیجه گیری

    به نظر میرسد عامل زندان، سن، جنسیت و وضعیت خانواده در میزان اقتدارگرایی نقش موثری دارد. با این اوصاف توجه به چنین عواملی در میزان اقتدارگرایی میتواند در نمونه های بیشتر و فرهنگهای متفاوت برای مدیریت رفتاراقتدارگرایی مورد توجه پژوهش گران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اقتدارگرایی، مددجویان، زندانیان
  • فیروزه نجاری، مژگان نیکنام*، فریده دوکانه ای فرد صفحات 827-843
    زمینه

    شواهد پژوهشی حاکی از آن است که خیانت زناشویی می تواند عواقب جبران ناپذیری برای زوج ها در پی داشته باشد، با این وجود نقش بخشش به عنوان یک متغیر کلیدی می تواند تا حدودی این امر را خنثی کند. ازاین رو پرداختن به درمان های موثر در بخشش زنان بعد از خیانت همسر مورد غفلت قرار گرفته است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی بر بخشش در زنان آسیب دیده از خیانت همسر بود.

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی و از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان آسیب دیده از خیانت همسر بودند که در سال 1400-1401 در شهر تهران زندگی می کردند و به مراکز مشاوره مراجعه کردند. نمونه پژوهش شامل 60 خانم خیانت دیده بوده که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل گمارده شدند. همه آن ها پرسشنامه بخشش هارتلند را در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دوماهه تکمیل کردند و گروه های آزمایش مداخلات طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس آمیخته به کمک نرم افزار SPSSV19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در متغیر بخشش و همه مولفه های آن بین گروه های طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد (0/05 >P) و مداخلات درمانی باعث ارتقای بخشش شدند. این در حالی بود که بین دو گروه طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان گفت روش های طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بخشش در زنان بعد از خیانت همسر اثربخش بودند و ازاین رو آگاهی متخصصان حوزه های روانشناسی، مشاوره و سلامت از این درمان ها جهت ارتقای بخشش زنان خیانت دیده کمک کننده است.

    کلیدواژگان: بخشش، درمان مبتنی بر طرحواره، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، زنان خیانت دیده
|
  • Tahereh Hosseini Ghomi*, Parviz Sharifi Daramadi, Saeed Rezayi, Mehdi Dastjerdi Kazemi Pages 635-650
    Background

    Research shows that mothers with children of intellectual disabilities use ineffective coping strategies that have negative effects on the quality of their interactions. Interventions are needed to equip mothers in this field. There is a research gap regarding the effectiveness of teaching psychological capital components on coping strategies and parent-child interaction in this category of mothers.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the efficacy of teaching psychological capital components on coping strategies and parent-child interaction in mothers with children with intellectual disabilities.

    Methods

    The method of the current research was semi-experimental, with a pre-test and post-test with a control group with a one-month follow-up. The statistical population of the research is made up of mothers with daughters with intellectual disabilities whose children were studying in exceptional primary girls' schools in Tehran in the academic year 1401-1400. 40 mothers were selected by purposeful sampling and randomly assigned to two experimental and control groups (20 experimental and 20 control). The tools used in this research were coping strategies questionnaires (Lazarus and Folkman, 1984) and parent-child interaction (Pianta, 1994). The experimental group was exposed to 16 training sessions. Data were analyzed using the multivariate and univariate analysis of covariance.

    Results

    The results of the research showed that the post-test scores of the experimental group were significantly higher than the control group in the variables of problem-oriented coping strategies and parent-child interaction also there has been a decrease in emotion-oriented coping strategy (p<0.01). The effects of the program in the follow-up phase were stable on problem-oriented coping strategies and parent-child interaction and there has been a significant decrease in the emotion-oriented coping strategy.

    Conclusion

    Considering the effectiveness of the psychological capital component training program on coping strategies and improving parent-child interaction in mothers of children with intellectual disabilities, it is necessary to pay attention to the individual empowerment of mothers and strengthen their psychological resources.

    Keywords: Parent-child interaction, psychological capital, coping strategies, intellectual disability
  • Hasan Saborimoghaddam, Shahram Vahedi, Abbas Shafaei* Pages 651-666
    Background

    According to the theory of sensitivity to reinforcement, behavioral differences of people in sensitivity to reward and avoidance of punishment are the basis of stable personality, mood, and mental and cognitive differences. People with a behavioral inhibition system turn to defense, inhibition, and avoidance when faced with a threatening situation. Another group of behavioral activation systems is looking for positive motivations. Reward-sensitive people tend to drive, make risky decisions, and engage in risky health behaviors. Based on this, there is a research gap in the field of using neurophysiology methods in determining behavioral activation and inhibition systems and possibly the relationship between alpha power and activation of behavioral brain systems and a model that can predict the type of behavioral brain system of people.

    Aims

    Considering the research gap, this study is designed and implemented with the aim of providing a neurophysiology method to determine the behavioral brain systems based on the data obtained from the electroencephalography analysis of people.

    Methods

    The research method is correlational and based on regression equation modeling. A sample of 300 students of the Faculty of Educational Sciences and Psychology of Tabriz University were randomly screened using Carver and Wright's questionnaire (1994) and 15 subjects were assigned to the activation group and another 15 subjects were assigned to the behavioral inhibition group. The selection criterion was to obtain a score of more than one standard deviation higher than the average in inhibition and activation scores. Brain waves were recorded with a 19-channel Norscan amplifier based on the international 10-20 system.

    Results

    The statistical analysis of the results showed that the average alpha power in two groups with different behavioral core systems is statistically significant (p<0.05). In addition, the correlation between alpha power and behavioral brain systems was statistically significant at the p<0.05 level. Then, a model was determined using regression analysis, and the coefficients were significant at the p<0.01 level.

    Conclusion

    The results of the present study indicate that a linear regression model has been obtained. The model was able to significantly separate the behavioral inhibition group from the behavioral activation group. After confirmation with similar studies, the model can be used as a neurophysiological tool in business centers for employment, as well as in counseling, psychotherapy, and psychiatric clinics.

    Keywords: Behavioral activation inhibition system, Alpha power, BAS, BIS
  • Vahid Qamari Zamharir, Seyed Saeid Pournaghash Tehrani*, Nima Ghorbani Pages 667-684
    Background

    Therapeutic relationship is one of the most important aspects of psychotherapy, and quantitative methods have been the most popular approach for conducting research in this field. However, during the recent decade, qualitative research has opened new ways of understanding client-therapist relationships. Among the qualitative methods, the phenomenological perspective has turned the clients’ experience of the therapeutic relationship into an opportunity to enrich researchers' views on the therapeutic process where literature on Iranian samples suffers a noticeable gap.

    Aims

    This study seeks the answer to the question of how the therapeutic relationship is experienced by clients. The current study aims at an immediate and phenomenological account of the therapeutic relationship essence from the client’s point of view.

    Methods

    This study is carried out with the qualitative approach and uses descriptive phenomenology as its method. The participants were 6 former psychotherapy clients, selected purposefully from volunteers based on the predetermined inclusion criteria as representatives of the former psychotherapy clients population. The data was provided by in-depth semi-structured interviews and was analyzed using Giorgi’s four-phased procedure (2003).

    Results

    The meaning constituents are illustrated in main 5 domains: centrality of relationship and alliance vs intervention, metaphorical understanding of therapy as a facilitator of the experience, active participation of the client in narration-experience dialogue, genuineness, empathy, and positive unconditional regard: the essence of the therapeutic relationship, importance of the person of therapist and contribution of her relational-interpersonal effects to the interactional field of therapy.

    Conclusion

    According to the findings, the therapeutic experience can be contextualized in the mutual and responsive relationship between the client and therapist. The findings may be useful for psychotherapy supervisors and trainees as a guide in enhancing the therapeutic relationship and alliance.

    Keywords: Therapeutic Alliance, Therapeutic Relationship, Relational Perspective
  • Hanieh Sadat Mosavi, Farahnaz Ayatizadeh Tafti*, Saeed Abedinzadeh Masuleh, Hamid Abbasi Bafghi Pages 685-702
    Background

    Since the expansion of new technologies, the development of media literacy, and the lack of sufficient movement of people have led to motor illiteracy, the use of new educational approaches can increase the level of children's physical literacy.

    Aims

    The purpose of the present study was to investigate the efficacy of cognitive-motor intervention on physical literacy and enjoyment of physical activity among female students in a two-month follow-up plan.

    Methods

    The present research is semi-experimental. The statistical population included female students aged 10 to 12 years old in Yazd city, 40 of them (20 in the experimental group, 20 in the control group) using the purposeful sampling method and performing physical literacy tests and completing the enjoyment of physical activity questionnaire by Moore et al. (2001) participated in this research in the form of pre-test, post-test, and follow-up. The experimental group participated in the cognitive-motor program for 18 sessions, 3 sessions per week, and the control group did their usual activities and did not receive any intervention. Data analysis was performed using mixed analysis of variance with repeated measurement and independent t-test at a significance level of p≤0.05.

    Results

    The results showed that the participants of the experimental group performed better in physical literacy and enjoyment of physical activity in the post-test and follow-up than the pre-test, but in the control group, there was no significant difference between the pre-test and post-test scores. Also, comparing the groups, the results showed that the participants of the experimental group performed better than the control group in terms of motivation in physical literacy and enjoyment of physical activity.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, cognitive-motor intervention can be used to develop physical literacy and increase the enjoyment of physical activity in female students.

    Keywords: motivation, female studentsphysical literacy, enjoyment of an activity, Cognitive-motor intervention
  • Rashin Rajaei, Mahdi Zare Bahramabadi*, Mohamadreza Abedi Pages 703-722
    Background

    Adolescents mainly have problems coping with the changes of adolescence, and in the meantime, most of them suffer from emotional dysregulation.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate and compare the effect of mode deactivation therapy and emotion regulation on reducing the problems of disordered emotion seeking among adolescent girls.

    Methods

    The method of this research was semi-experimental with a pre-test, post-test design with the control group, among the adolescents who visited Bahroyan, Rayin, and Golestan clinics in Isfahan city, 30 of them who, using the Emotional Regulation Difficulty Questionnaire (Gertz and Romer, 2004) and clinical interview were diagnosed with emotional dysregulation and met the conditions to enter the research, they were selected and placed in three groups (10people) mode deactivation therapy, emotion regulation and control. They received 8 weeks and the people of the control group were placed on the waiting list and did not receive any intervention during this period. The people present in the research answered the above questionnaire again at the end. After that, the data was analyzed using multivariate covariance analysis.

    Results

    The findings showed that both emotion regulation and mode deactivation interventions were effective on the emotional dysregulation of adolescent girls, but the effect of emotion regulation therapy on reducing emotional dysregulation was greater than mode deactivation therapy (P<0.05).

    Conclusion

    The results of the research show that emotion regulation therapy was probably more effective than mode deactivation thrapy due to its educational content and concreteness.

    Keywords: Adolescence, emotional dysregulation, emotional regulation therapy, Mode deactivaian therapy
  • Laleh Shamsyousefi, Shida Soudagar*, Farahnaz Meschi, Zohreh Rafezi, MohamadReza Sairafi Pages 723-742
    Background

    Adolescence is a sensitive period of dynamic changes in many systems, which, according to research, is important for dissatisfaction with body image, in the sense of a person's mental perception of the development of his body image. Investing too much on physical appearance, which is associated with mental preoccupation and emotional fluctuations, is one of the reasons for teenage girls' dissatisfaction with body image. Studies show the role of family cohesion, stress and quality of life in a person's body image, and there is a research gap in examining the body image of people who have more self-compassion.

    Aims

    This research was conducted with the aim of determining the mediating role of self-compassion in the relationship between family cohesion, stress and quality of life with body image satisfaction in adolescent girls.

    Methods

    The method of the present study was descriptive correlation of structural equations type. The statistical population of the research included female students aged 12 to 24 years in Tehran in 1400, 250 of them were selected by multi-stage cluster sampling method, and after dropping 50 people from the sample group, the data of 200 of them were analyzed. The data collection tools included five questionnaires: Family cohesion questionnaire (Samani, 2002), Adolescent Stress Questionnaire (Byrne & Mazanov, 2002), Quality of Life Questionnaire (World Health Organization, 1996), Body Image Concern Inventory (Littleton et al. 2005) and Self-Compassion Scale (Neff, 2003). The analysis of the data collected using SPSS statistical software version 26 and Amos software version 24 is presented in two parts: descriptive findings and model analysis findings.

    Results

    The obtained findings indicate that the model of body image satisfaction based on quality of life, family cohesion and stress with the mediating role of self-compassion in teenage girls has a good fit (P>0.05).

    Conclusion

    According to the findings obtained in the present study, it seems that self-compassion plays a mediating role in the relationship between family cohesion, stress, and quality of life with satisfaction with body image in teenage girls. The results of this research can be a guide for families and school counselors in order to promote self-compassion, family cohesion, quality of life and reduce stress in teenage girls and improve body image satisfaction.

    Keywords: stress, family cohesion, self-compassion, body image satisfaction, quality of life
  • Morvarid Safari Vesal, MohammadAli Nazari*, Hassan Bafande Gharamaleki Pages 743-760
    Background

    Many children with math learning disabilities encounter challenges related to attention, response inhibition, and verbal comprehension. Cognitive rehabilitation has been recognized as an effective intervention for enhancing the learning abilities of these children. However, there is a lack of comprehensive research regarding the design, development, and effectiveness of cognitive rehabilitation tools.

    Aims

    This study was conducted with the aim of examining the effectiveness of cognitive rehabilitation on attention, response inhibition, and verbal comprehension in children with mathematical learning disabilities.

    Methods

    This study employed a quasi-experimental design with pre-test and post-test measurements, including a control group. The statistical population consisted of students with math learning disabilities who were referred to centers for learning disorders and cognitive rehabilitation in areas 2, 5, 15, and 18 of Tehran. From this population, a purposive sample of 30 individuals was selected and randomly assigned to two groups: experimental (15 individuals) and control (15 individuals). To diagnose math learning disabilities, the Key-Math examination was used. The experimental group received twelve 50-60 minute sessions of intervention using a researcher-made package called Morva, while the control group did not receive any intervention. The children’s’ performance before and after the intervention was evaluated by the Children’s fourth Wechsler test (Wechsler, 2003) < . Analysis of covariance for the data was conducted in SPSS 22 software.

    Results

    The results showed that the group receiving cognitive rehabilitation program had a significant improvement compared to the control group in attention and response inhibition variables (p<0.001), but had no significant effect on verbal comprehension (p>0.05)

    Conclusion

    Considering the positive impact on attention and response inhibition variables in children with math learning disabilities, we recommend the utilization of the MORVA cognitive rehabilitation package as an effective intervention for professionals working in this field.

    Keywords: learning disabilities, response inhibition, attention, verbal comprehension, math problems
  • Somayeh Valikhani, Mohamadreza Abedi*, Pantea Jahangir Pages 761-776
    Background

    Career interventions include preparing the career for children, including equipping them with the skills, education, and experiences necessary to pursue the goals of the career. Starting this process early is essential because it can help children identify their interests and strengths, set goals, and decide on their future career. Despite the importance of career interventions on career development, there is a research gap in this field regarding children.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of career intervention on children's career development.

    Methods

    The current research design was a semi-experimental, pre-test - post-test type with a control group. The statistical population of the research included all male students of the third grade of primary school in the city of Isfahan in the academic year 2022-2023. The statistical sample included 30 people who were selected by cluster-random sampling method and randomly replaced in two groups of 15 people. Intervention sessions based on travel in the world of profession and work (Prideaux et al., 2000) were conducted in 10 sessions of 120 minutes for the participants of the experimental group, but no intervention was conducted for the members of the control group. To collect data, childhood career development scale (Schultheiss & Stead, 2004) was used, and for data analysis, multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and SPSS26 software were used.

    Results

    The findings of the research showed that career intervention is effective on children's career progress. Covariance analysis of scores of information, curiosity/exploration, sources of control, key figures, time perspective and planning in the studied groups showed that there is a significant difference between the groups (P<0.05), that is, career intervention can Improve the grades of experimental group students. Also, the covariance analysis of interest and self-concept scores in the studied groups showed that there is no significant difference between the groups (P<0.05), which means that the career intervention could not increase the scores of the experimental group participants.

    Conclusion

    According to the results of the present study, it seems that career interventions, by increasing self-awareness, career knowledge and decision-making skills, have been effective in helping children's career development. These interventions also enable children to explore different career options and make informed decisions about their career paths.

    Keywords: career intervention, career development, children
  • Firoozeh Zangeneh Motlagh*, Zabih Pirani Pages 777-790
    Background

    Despite the expansion of the use of treatment methods such as Dialectical Behavior Therapy and Acceptance and Commitment Therapy in clinical and research situations, few studies examine the exact effect of these methods and their co-influence on psychological variables, especially in the case of psychosomatic complaints.

    Aims

    The main purpose of this study is to compare the effect of acceptance and commitment therapy with dialectical behavior therapy on women's psychosomatic complaints during the Corona pandemic.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design and a one-month follow-up with a control group. The statistical population of the study was all women aged 20-60 years old who had a file in two centers in Adiban and Khaneh Behi in 2021. In total, 45 patients were selected by the purposive sampling method through screening and entered the study. The selected patients were divided into three groups (every 15 samples were chosen randomly). Individuals in ACT and DBT each received 8 sessions of 90 minutes of treatment intervention online weekly, the control group did not receive any intervention. The research tool was the Psychosomatic Complaints questionnaire Takata and Sakata (2004). The data were analyzed using the mixed analysis of variance test.

    Results

    The findings showed that in the post-test phase, both intervention methods had a significant effect on reducing women's psychosomatic complaints (P<0.05). In the follow-up phase, two interventions significantly reduced women's psychosomatic complaints, but no statistically significant difference was observed between the two interventions (P>0.05).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it can be concluded that Dialectical Behavior Therapy and Acceptance and Commitment Therapy are effective in reducing women's psychosomatic complaints. Therefore, awareness and application of these strategies can be effective in reducing women's psychosomatic complaints during the Corona era.

    Keywords: Corona Pandemic, Acceptance, Commitment Therapy, Dialectical Behavior Therapy, Psychosomatic Complaints
  • Maryam Gholipour Firozjaei, Farideh Dokaneifard*, Pantea Jahangir Pages 791-808
    Background

    Systematic review of research shows that infidelity and marital infidelity cause the most damage to the relationship between spouses and can even destroy the relationship.

    Aims

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of reality therapy and logo therapy on forgiveness and marital trust of women affected by marital infidelity seeking divorce.

    Method

    The present research was a quasi-experimental method of pre-test and post-test with a control group. From the community of women affected by marital infidelity, divorce applicants referring to family counseling centers in Babol city using available sampling of 48 women (16 women in the reality therapy group, 16women in the logotherapy group and 16 women in the control group) were selected and were assigned randomly. All three groups completed the Pollard et al. (1998) Marital Forgiveness Questionnaire and the Rampel & Holmes (1986) Marital Trust Questionnaire in three stages: pre-test, post-test, and follow-up. After collecting data, the data were analyzed using repeated measures multivariate analysis of variance using SPSSV22 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the groups in both variables of marital forgiveness and marital trust (F = 3.955 and P = 0.001). In other words, the results showed that both reality therapy and logotherapy interventions were effective in the research variables, but there was no significant difference between the two interventions of reality therapy and logotherapy in any of the variables (P <0.05).

    Conclusion

    Finally, the results of this study showed that both reality therapy and logotherapy interventions are effective in promoting marital forgiveness and marital trust. Therefore, the awareness of couple therapists, counselors, psychologists and other specialists can help reduce marital infidelity and divorce.

    Keywords: Reality Therapy, Logo Therapy, Marital Forgiveness, Marital Trust, Marital Infidelity, Divorce
  • Zhila Rastegari Nia, Alireza Ghasemi Zad*, Amin Bagheri Kerachi Pages 809-826
    Background

    One of the strong tendencies in human beings is "authoritarianism" or "power-seeking" and includes people who want to dominate others in their social relations; They want to be at the top of the family power pyramid, and when they are at a higher level, they seek to dominate their subordinates. Different situations and states affect authoritarianism. One of the places where such behaviors are abundant is the prison.

    Aims

    The aim of this study was to predict the degree of authoritarianism of clients in Shiraz Central Prison based on age, gender and marital status.

    Methods

    This study was a descriptive correlational study. For this purpose, among the central prisoners of Shiraz, 374 people were selected by simple random sampling. Data were collected through the Skinner et al.’s (2005) authoritarianism in the family questionnaire and the Skinner et al.’s (2005) parenting style questionnaire. Then, the data were analyzed using univariate t-test, correlation coefficient and one-way analysis of variance with SPSS software.

    Results

    The results showed that the mean score of the client’s authoritarianism variable was 3.57, which is higher than the cut-off point 3 (mean scale) and was significance level of p <0.01; This indicates the high level of authoritarianism of the clients. There is a negative and significant relationship between age and authoritarian behavior of clients in Shiraz Central Prison at significance level of p<0.01. It can also be said that men with an average authoritarianism scale of 3.136 have more authoritarian behavior towards women and finally there is a significant difference between clients' authoritarianism and their marital status (being a divorce-child, divorced and normal group). Which indicates that high authoritarian behavior in the children from divorced families was at the level of p<0.001.

    Conclusion

    It seems that the factor of imprisonment, age, gender and family status play an effective role in the degree of authoritarianism. However, attention to such factors in the degree of authoritarianism can be considered by researchers in more examples and different cultures for managing authoritarian behavior.

    Keywords: authoritarianism, clients, prisoners
  • Firozeh Najari, Mozhgan Niknam*, Farideh Dokaneifard Pages 827-843
    Background

    Research evidence suggests that marital infidelity can have irreparable consequences for couples, however, the role of forgiveness as a key variable can neutralize this to some extent. Therefore, dealing with effective treatments for women's forgiveness after their husband's betrayal has been neglected.

    Aims

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment based treatment and treatment schemas on forgiveness in women affected by infidelity.

    Method

    The present study was applied and quasi-experimental with pre-test-post-test design and two-month follow-up with the control group. The statistical population of the study included all women affected by infidelity who lived in Tehran in 1401-1400 and referred to counseling centers. The sample consisted of 60 betrayed women who were selected by available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. They all completed the Heartland Forgiveness Questionnaire in three stages: pretest, posttest, and two-month follow-up, and the experimental groups received schema therapy interventions and acceptance and commitment-based therapy. After data collection, the data were analyzed using mixed variance analysis by SPSSV19 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference in the variable of forgiveness and all its components between the groups of schema therapy and treatment based on acceptance and commitment with the control group (P<0.05) and therapeutic interventions promoted forgiveness. However, there was no significant difference between the two groups of schema therapy and acceptance and commitment based therapy (P>0.05).

    Conclusion

    Therefore, it can be said that schema therapy and treatment methods based on acceptance and commitment to forgiveness were effective in women after infidelity, and therefore the knowledge of psychologists, counseling and health experts about these treatments is helpful to promote forgiveness of betrayed women.

    Keywords: Forgiveness, Schema-based Therapy, Acceptance, Commitment Therapy, Women after Infidelity