فهرست مطالب

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 105، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید عطاران*، محمد بهروزیه، مهدی کریمی صفحات 1-13

    به کارگیری قاعده «مسیولیت ناشی از فعل غیر» در رسیدگی به دعاوی قصور پزشکی واجد مزایای متعددی از جمله ارتقای نظارت مدیران بر کارکنان در مراکز بهداشتی درمانی، تامین بهتر اهداف عدالت ترمیمی، تسهیل رسیدگی های قضایی و کارشناسی و کاهش رویکرد تدافعی در شاغلان حرف پزشکی است. هدف بررسی حاضر، امکان سنجی به کارگیری این قاعده حقوقی در رسیدگی به دعاوی قصور پزشکی با نگاهی به رویکرد سازمان های پزشکی قانونی و نظام پزشکی مشهد در کاربرد این قاعده در صدور نظریات کارشناسی بود. در این مطالعه پس از بررسی جایگاه مسیولیت ناشی از فعل غیر در فقه و حقوق موضوعه و حقوق تطبیقی، امکان تعمیم معیارهای حاکم بر مسیولیت ناشی از فعل غیر بر روابط بین شغلی گروه پزشکی بررسی شد و رویکرد موجود سازمان های پزشکی قانونی و نظام پزشکی مشهد در این خصوص با رجوع به نمونه هایی از نظرات کارشناسی آنان مورد ارزیابی قرار گرفت. بر این اساس مشخص شد قاعده «مسیولیت ناشی از فعل غیر» در برخی پرونده های قصور پزشکی با در نظر گرفتن نوع رابطه بین اشخاص دخیل در پرونده، تاکنون در نظرات کارشناسی سازمان های پزشکی قانونی و نظام پزشکی مشهد در 3 حالت زیر به کار گرفته شده است: 1- قابلیت انتساب قصور اشخاص به فقدان نظارت کافی از جانب مسیولان مافوق 2- محول کردن انجام اموری که در حوزه وظایف شخص است به دیگری که صلاحیت انجام مستقل آن امر را ندارد 3- در شرایطی که مباشر عمل سهل انگارانه، یک فرد نامشخص از بین چند نفر است که همه آنان کارکنان یک کارفرما هستند. آشنایی قضات، حقوقدانان و کارشناسان پزشکی با معیارهای به کارگیری قاعده «مسیولیت ناشی از فعل غیر» در حوزه پزشکی، نه تنها می تواند موجب تسهیل و تسریع رسیدگی عادلانه به پرونده های قصور پزشکی شود، بلکه می تواند با کاستن از گرایش کارکنان نظام سلامت به رویکرد پزشکی تدافعی و افزایش میزان نظارت مسیولان بر عملکرد کادر درمان، ساختار نظام سلامت را در ارتقای سطح ارایه خدمات خود یاری رساند.

    کلیدواژگان: مسئولیت قانونی، مسئولیت پزشکی، قصور، تخلفات حرفه ای، خدمات قراردادی
  • حسین عندلیب* صفحات 14-24

    یکی از مسایل مبتلا به در پرونده های قضایی با موضوع تعیین دیه، تعیین دیه شکستگی توام با سیاه شدگی دندان است. در تراث فقهی و همچنین قانون مجازات اسلامی مقرره خاصی درباره تعیین دیه شکستگی توامان با سیاه شدگی بیان نشده است. همین امر سبب شده که در رویه قضایی و اظهار نظر پزشکی قانونی آرا و دیدگاه های متفاوتی ابراز شود. با استناد به ماده 619 قانون مجازات اسلامی تنها دیه سیاه شدگی دندان تعیین شود و نسبت به شکستگی دندان دیه ای مقرر نمی کند که با موازین فقهی و حقوقی همخوانی ندارد و این امر باعث تضییع حقوق بزه دیدگان است. بنابراین ضروری است این مسیله از حیث فقهی و حقوقی مورد بررسی قرار گیرد. نوآوری مطالعه حاضر در این است که با واکاوی و بازپژوهی مبانی و ادله فقهی حقوقی، ضمن نقد رویه موجود، دیدگاه جدیدی درخصوص مسیله مورد بحث مطرح می کند. دیدگاهی که در راستای حفظ حقوق حداکثری بزه دیدگان است و به عدالت کیفری نزدیک تر است.

    کلیدواژگان: دیه شکستگی دندان، دیه سیاه شدگی دندان، رویه قضایی
  • شیرین جلیلی*، سجاد بهرامیان صفحات 25-32
    مقدمه

    بقایای گیاهان اغلب در بخش های مختلف صحنه جرم از جمله روی اجساد و اشیای موجود در صحنه جرم یافت می شوند. وجود یک سیستم شناسایی کارآزموده می تواند در تشخیص صحیح و ردیابی شواهد گیاهی موجود در صحنه جرم سودمند باشد. با توجه به پیشرفت های صورت گرفته در زمینه DNA، DNA بارکدینگ به یک ابزار مهم برای کشف گونه های ناشناس گیاهی و بقایای گیاهی تبدیل شده که در طیف وسیعی از زمینه ها از جمله پزشکی قانونی و علوم جنایی کاربرد دارد. هدف از این مطالعه بررسی و آنالیز دو منطقه ژنی matK و RBCL در دو گونه گیاه چوبی زالزالک و سرو نقره ای است.

    روش بررسی

    DNA ژنومی نمونه های جمع آوری شده از دو گیاه زالزالک و سرو نقره ای بعد از انتقال در ازت مایع توسط کیت شرکت dnazist استخراج شد. در نمونه های DNA استخراج شده، نواحی ژنی matK و rbcl توسط واکنش زنجیره ای پلیمراز مورد بررسی قرار گرفت. درخت فیلوژنی قطعات تکثیر یافته، بعد از خالص سازی و تعیین توالی، توسط نرم افزار 6MEGA رسم شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که دو مارکر matK و rbcl می تواند به عنوان دو نشانگر مناسب برای شناسایی دو گونه گیاهی زالزالک و سرونقره ای به کار گرفته شوند و این دو گونه گیاهی از طریق این دو مارکر به خوبی از هم تفکیک شوند.

    نتیجه گیری

    با استفاده از ژنوتایپینگ بقایای گیاهی موجود در صحنه جرم که فاقد مورفولوژی مشخصی هستند، می توان گونه گیاهی مورد نظر را با استفاده از DNA مارکرهای ژنی تشخیص داد که می تواند به عنوان یک ابزار سودمند در علوم جنایی و پزشکی قانونی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: گیاه شناسی جنایی، DNA بارکدینگ، زالزالک، سرو نقره ای
  • رضا حاج منوچهری، آذر تابش* صفحات 34-45
    مقدمه

    همسرآزاری، علی الخصوص زن آزاری، یکی از آسیب های اجتماعی شایع در بسیاری از جوامع است که موجب بروز پیامدهای روانی و اجتماعی متعددی برای زوجه می شود. به همین دلیل این پژوهش با هدف تعیین عوامل اجتماعی و اقتصادی موثر بر نرخ خشونت خانگی نسبت به زنان (زن آزاری) صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    در مطالعه حاضر از روش میانگین گیری مدل بیزین (BMA) (بسط آن به داده های پانل و با برآوردگر اثرات ثابت) برای بررسی اثر 17 متغیر توضیحی بر متغیر وابسته نرخ خودکشی در 31 استان کشور در فاصله زمانی سال های 1398-1391 با استفاده از نرم افزار R بهره گرفته شد.

    یافته ها

    از بین 8 متغیر اقتصادی، تنها نرخ بیکاری مردان با احتمال حضور 1 با ضریب 0.7976 دارای تاثیر بسیار قوی بر نرخ زن آزاری است. همچنین متغیر شهرنشینی با احتمال حضور 0.9777 با ضریب 1.6305 - و نرخ سقط جنین درمانی با احتمال حضور 0.8803 و با ضریب 0.1931 به ترتیب دومین و سومین متغیر نیرومند موثر شناخته شد. در مقابل سایر متغیرهای اجتماعی و اقتصادی تاثیر با اهمیت زیادی بر میزان وقوع این خشونت نداشتند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این پژوهش، نرخ بیکاری مردان و نرخ سقط جنین درمانی باعث افزایش نرخ خشونت خانگی علیه زنان شده در حالی که با افزایش میزان شهرنشینی این نرخ کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، بیکاری، سقط جنین، شهرنشینی
  • کیانا کولایی نژاد*، صغرا ابراهیمی قوام صفحات 46-52
    مقدمه

    اعتیاد مادر در دوران بارداری بر نوزاد و فاکتورهای رشد او تاثیر منفی دارد، اما تاکنون درخصوص تاثیر حضور پدر در دوران بارداری، بررسی دقیقی انجام نشده است. مطالعه حاضر به مقایسه فاکتورهای رشد نوزادان متولد شده از مادران معتاد در حضور یا فقدان پدر پرداخته است.

    روش بررسی

    اطلاعات مادران باردار که از سال 1399 تا 1400 به بیمارستان شهیداکبرآبادی تهران مراجعه کردند بررسی شد و مادران معتاد وارد مطالعه شدند. پرسشنامه ای درخصوص مشخصات دموگرافیک و حضور یا غیبت پدر تهیه و از مادران پرسیده شد. سپس فاکتورهای رشد نوزاد بر اساس مندرجات پرونده بالینی و معاینه فوق تخصص نوزادان ثبت شد. در نهایت داده ها به وسیله نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    حمایت عاطفی پدران در کنار حمایت مالی بر وزن بدو تولد (0.001>P)، دور سر (0.001>P)، دور سینه (0.05>P)، دور شکم، قد و آپگار (0.001>P) موثر بوده و به صورت معناداری منجر به کاهش بروز سندرم ترک (0.001>P)، کاهش روزهای بستری (0.001>P) نسبت به گروه بدون پدر شده است. ضمنا حمایت مالی-عاطفی پدر به صورت معناداری باعث بهبود فاکتورهای رشد دور سر، شکم، قد، آپگار و جلوگیری از بروز سندرم ترک (0.001>P) شده است. معیارهای یادشده و وضعیت خوب در زمان ترخیص در گروه دارای پدر نسبت به گروه فاقد پدر بهتر بودند. همچنین، درمواردی که مادر از حمایت عاطفی برخوردار بوده است، نتایج فاکتورهای نوزادی نسبت به سایر گروه ها بهتر بود.

    نتیجه گیری

    بهبود سطح مراقبت های دوران بارداری و اهمیت حضور پدرمی تواند به بهبود فاکتورهای رشد نوزادی منجر شود.

    کلیدواژگان: فاکتورهای رشد، اعتیاد به مواد مخدر، نوزاد، ارتباط پدر-فرزندی
  • علی وفاق نعمت اللهی، لیلی محمودی، مفید حسین زاده، کمال رفیعی اصل* صفحات 53-59
    مقدمه

    شایع ترین مشکلاتی که تماس گیرندگان با مراکز فوریت های پیش بیمارستانی گزارش می کنند، درد قفسه سینه است. بیماری های قلبی-عروقی از جمله بیماری های شایع با عواقب جدی هستند که بر مرگ و شیوه زندگی مبتلایان تاثیر زیادی دارند. هدف از این مطالعه، بررسی فاصله زمانی رسیدن کد اعزامی به صحنه بر بالین بیماران فوت شده با شکایت قلبی در سال 1400 در شهر اهواز است.

    روش بررسی

    مطاله حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی بود. کلیه پرونده های ثبت شده بیماران فوت شده با شکایت قلبی در پایگاه اورژانس 115 شهر اهواز مورد بررسی قرار گرفت. جمع آوری داده ها با استفاده از چک لیستی متشکل از دو بخش شامل مشخصات دموگرافیک و ثبت زمان ها بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه اطلاعات 293 بیمار با میانگین و انحراف معیار سن 17.5±73.3 وارد مطالعه شد. 66.2 درصد مرد و بقیه زن بودند. میانگین زمان رسیدن بر بالین بیمار 7.2 و زمان توقف اورژانس پزشکی در صحنه 11.5 دقیقه بود که با مقدار استاندارد آن تفاوت معناداری نداشت (0.05<P).

    نتیجه گیری

    هرچند در مطالعه حاضر اورژانس پزشکی در فاصله زمانی کمتر از استاندارد بر بالین بیمار رسید، اما متاسفانه تمام بیماران فوت شده بودند. سرعت بالاتر رسیدن اورژانس پیش بیمارستانی بر بالین بیمار به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر مرگ ومیر شانس زنده ماندن بیمار را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: اورژانس پیش بیمارستانی، اورژانس خدمات پزشکی، بیماری های قلبی-عروقی
  • مسعود بسامی* صفحات 60-66
    مقدمه

    حمل و نگهداری سلاح گرم یکی از دلایل ایجاد ناامنی در جامعه است. از مناطقی که حمل و نگهداری سلاح گرم در آن قابل توجه است، استان کرمانشاه را می توان نام برد. پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر حمل و نگهداری سلاح گرم در این استان در سال 1399 صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و مقطعی است. جامعه آماری پژوهش شامل ماموران نیروی انتظامی استان کرمانشاه بود. حجم نمونه تعداد 230 نفر است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بوده و داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفته اند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش بیانگر آن است که بین عوامل فرهنگی (باورها و اعتقادات سنتی، قومیت، آداب و رسوم)، عوامل اجتماعی (سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی، سبک زندگی، اشتغال)، عوامل اقتصادی (فقر، بیکاری) و احساس ناامنی با نگهداری سلاح گرم غیرمجاز در استان کرمانشاه رابطه وجود دارد.

    نتیجه گیری

    ارتقای سطح فرهنگ مردم از طریق مشاوره و آموزش، کاهش فقر و بیکاری و ایجاد اشتغال، افزایش سطح امنیت اجتماعی و تغییر سبک زندگی و توسعه سرمایه اجتماعی در پیشگیری از جرم حمل و نگهداری سلاح گرم غیرمجاز موثر است.

    کلیدواژگان: حمل، نگهداری، سلاح گرم، کرمانشاه
  • رضا عمرانی* صفحات 67-68
|
  • Hamid Attaran*, Mohammad Behrouzyeh, Mahdi Karimi Pages 1-13

    Applying the rule of "liability for the acts of others" in the handling of medical malpractice lawsuits has many advantages, including improving the level of supervision of managers over employees in the healthcare system, better achieving the goals of restorative justice, facilitating judicial and expert proceedings, and reducing the defensive approaches in employees. The purpose of the present study was to investigate the feasibility of applying this legal rule in handling medical malpractice lawsuits by looking at the approaches of Mashhad Legal Medicine Organizations and Mashhad Medical Council in applying this rule in issuing expert opinions. After examining the position of liability for the acts of others in jurisprudence, subject law and comparative law, the possibility of generalizing the criteria governing liability for the acts of others to inter-occupational relationships in the medical field was examined and the existing approach of Mashhad Legal Medicine organization and Mashhad Medical Council, Iran were evaluated in this regard by referring to samples of their expert opinions. It was determined that the rule of "liability for the acts of others" has been used in the medical expert opinions of Mashhad in three situations: 1. The ability to attribute the negligence of individuals to the lack of sufficient supervision by superior officials. 2. Assigning the performance of tasks that are within the scope of a person's duties to someone else who does not have the competence to perform that task independently. 3. In a situation where the person in charge of the negligent act is an unknown person among several people, all of whom are employees of the same employer. Applying the rule of "liability for the acts of others" in the medical field, can help the judicial system to improve the level of justice achievement because of its several advantages.

    Keywords: Legal liability, Medical liability, Malpractice, Professional misconduct, Contract services
  • Hossein Andalib* Pages 14-24

    The purpose of this research is to determine the rate of fracture with blackening of teeth. The importance of this issue is due to the fact that one of the issues in court cases regarding the determination of the dowry is the determination of the dowry for broken teeth accompanied by blackening. In the jurisprudential tradition as well as in the Islamic Penal Code, there is no specific provision regarding the determination of the doom for broken bones with blackness, and despite this judicial requirement, no research has been written about this. This has caused different opinions and viewpoints to be expressed in the judicial procedure and the opinion of the forensic doctor, and with reference to Article 619 of the Islamic Penal Code, the only penalty for blackened teeth is determined. This causes violation of the rights of the victims. Therefore, it is necessary to examine this issue from a jurisprudential and legal point of view. The innovation of the article is that by analyzing and re-examining the foundations and jurisprudential evidence, while criticizing the existing procedure, it presents a new point of view regarding the discussed issue. A point of view that aims to protect the maximum rights of the victims and is closer to criminal justice. The research method is descriptive and analytical. The result of the research is that the judicial procedure only rules for black money and does not provide for a broken tooth. It is not compatible with jurisprudence and legal standards and leads to the violation of the rights of the victims.

    Keywords: Reparation for broken teeth, Reparation for blackened teeth, Judicial procedure
  • Shirin Jalili*, Sajjad Bahramian Pages 25-32
    Introduction

    Plant remains are often found in various parts of the crime scene, including on the dead bodies and objects found at the crime scene. An experienced identification system can be beneficial in accurately identifying and tracking plant evidence at a crime scene. Due to the advances made in the field of DNA, DNA barcoding has become an important tool to discover unknown plant species and plant remains in a wide range of fields including forensic medicine and science. The main purpose of this study is to investigate and analyze the two gene regions of matK and RBCL in two species of woody plants, hawthorn and silver cedar.

    Methods

    Genomic DNA of samples collected from hawthorn and silver cypress plants was extracted after transfer in liquid nitrogen by dnazist company kit. The matK and RBCL gene regions were examined on the extracted DNA samples, by polymerase chain reaction (PCR). The amplified fragments were purified and sequenced and their phylogenetic tree was plotted by MEGA6 software.

    Results

    The results of this study showed that the two markers, matK and rbcl, can be used as two appropriate gene markers to identify two plant species, hawthorn and Silver cypress, and these two plant species can be well separated from each other through these two markers.

    Conclusion

    By using genotyping of plant remains found in the crime scene, which do not have a specific morphology, it is possible to identify the desired plant species using DNA genetic markers, which can be used as a useful tool in criminal science and forensic medicine.

    Keywords: Forensic botany, DNA barcoding, Hawthorn, Silver cypress
  • Reza Hajmanouchehri, Azar Tabesh* Pages 34-45
    Introduction

    Spouse abuse, especially female abuse, is one of the most common social harm in many societies, which causes many psychological and social consequences for the wife. Therefore, the study aimed to determine the socio-economic factors affecting the domestic violence against women rate (female abuse (in 31 provinces of the country in the period 2012 and 2018.

    Methods

    In the present study, the effect of 17 socio-economic explanatory variables on the domestic violence against women rate was investigated using the Bayesian model averaging (BMA) method in the context of a panel data regression using R software.

    Results

    In among the 8 economic variables, only the male unemployment rate with a probability of 1 with a coefficient of 0.7976 has a too strong effect on the rate of domestic violence against women. Also, the urbanization variable with a probability of presence of 0.9777 with a coefficient of -1.6305 and the rate of abortion therapy with a probability of 0.8803 and with a coefficient of 0.1931 were recognized as the second and third strongest, respectively. In contrast, other social and economic variables were not significant to the extent of this violence.

    Conclusion

    Based on the results of this study, the unemployment rate of men and the rate of abortion therapy increase domestic violence against women and in contrast, with the increase in urbanization, the violence decreases in Iran.

    Keywords: Domestic violence, Unemployment, Abortion, Urbanization
  • Kiana Koulaeinejad*, Soghra Ebrahimi Qavam Pages 46-52
    Introduction

    The mother's addiction during pregnancy has a negative effect on the fetus and growth factors, but no detailed investigation has been done regarding the effect of the father's presence during pregnancy. The present study compares the neonate growth factors of addicted mothers in the presence or absence of father.

    Methods

    The data of pregnant mothers who visited Shahid Akbarabadi Hospital in Tehran, Iran from 2020 to 2021 were reviewed and addicted mothers were included in the study. A questionnaire regarding demographic characteristics and the presence or absence of the father was prepared and asked to the mothers. Then the growth factors of the neonate were recorded based on the contents of the clinical file and specialist examination of the newborns.

    Results

    Fathers' emotional support, along with financial support, was effective on birth weight (P<0.001), head circumference (P<0.001), chest circumference (P<0.05), abdominal circumference, height and Apgar (P<0.001). And it has significantly led to a decrease in the incidence of withdrawal syndrome (P<0.001), and a decrease of hospitalization days (P<0.001) compared to the group without father. Father’s financial and emotional support significantly improves the growth factors of head, abdomen, height circumference, Apgar and absence of withdrawal syndrome (P<0.01). The mentioned criteria and good condition at the time of discharge were better in the group with father than in the group without father. In the mothers with emotional support, the results of infant growth factors were better than other groups.

    Conclusion

    Improving the level of prenatal care and the importance of father's presence can lead to the improvement of neonate growth factors

    Keywords: Growth factors, Drug addiction, Neonate, Fathers-child relationship
  • Ali Vefagh Nematollahi, Leily Mahmoudi, Mofid Hosseinzadeh, Kamal Rafieiasl* Pages 53-59
    Introduction

    The most common problems reported by callers to pre-hospital emergency centers is chest pain. Cardiovascular diseases are among common diseases with serious consequences that have a great impact on the death and lifestyle of sufferers. In this study, the time interval of the arrival of dispatch code to the scene at the bedside of patients who died with heart complaints in the year 2021 in Ahvaz city, Iran is investigated.

    Methods

    The present study is a descriptive-cross-sectional study. Sampling was done by census method and it included all the registered cases of patients who died with heart complaints in emergency center 115 of Ahvaz city, Iran. Data collection was done using a checklist consisting of two sections, including demographic characteristics and time recording. The resulting data was analyzed using SPSS version 21 software.

    Results

    In this study, the data of 293 patients with an average and standard deviation age of 73.3±17.5 were included in the study. 66.2% were men and the rest were women. The average time to reach the patient's bedside was 7.2 and the time for stopping the medical emergency at the scene was 11.5 minutes, which was not significantly different from the standard value (P<0.05)

    Conclusion

    Although in the present study, the medical emergency arrived at the patient's bedside in less time than the standard, but unfortunately all the patients had died. The faster arrival of the pre-hospital emergency at the patient's bedside, as one of the most important factors affecting mortality, can be the chance of survival. Increase patient stay.

    Keywords: Pre-hospital emergency, Emergency, Medical services, Cardiovascular diseases
  • Masoud Bassami* Pages 60-66
    Introduction

    One of the issues that causes insecurity in the society is carrying and keeping firearms. Kermanshah province is one of the areas where carrying and keeping firearms is significant. The purpose of this research is to determine the factors affecting the carrying and storage of firearms in Kermanshah province, Iran in 2019.

    Methods

    The current research is applied in terms of its purpose and in terms of the method of carrying out a survey, and it was carried out with the correlation method. The statistical population of the research includes police officers of Kermanshah province. The sample size is 230 people who were selected by available sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire and the collected data was analyzed using SPSS software and regression tests. Cronbach's alpha test was used for its reliability.

    Results

    The research findings indicate that between: 1- cultural factors (traditional beliefs, ethnicity, customs and traditions) 2- social factors (social capital, social support, lifestyle, employment) 3- economic factors (poverty, Unemployment) 4- Feeling of insecurity by keeping firearms in Kermanshah province. There is a relationship.

    Conclusion

    The results of the research show that cultural and economic poverty, feeling of insecurity among the people, lack of employment and lack of social capital are the factors of carrying and keeping illegal firearms in Kermanshah province. Therefore, improving the cultural level of people through counseling and education, reducing poverty and unemployment and creating employment, increasing the level of social security and changing lifestyles and developing social capital is effective in preventing the crime of carrying and keeping illegal firearms.

    Keywords: Carrying, Maintaining, Firearms, Kermanshah