فهرست مطالب

علوم و فنون نظامی - پیاپی 63 (بهار 1402)

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 63 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد محمدی، محمدحسین ناصر زاده*، بهلول علیجانی، محمد سلیقه صفحات 5-31

    آب وهوا یکی از مهم ترین عوامل برترساز توان رزمی در یگان های نظامی است. در این تحقیق به منظور تحلیل فضایی مخاطرات آب وهوایی موثر بر فعالیت های نظامی در نیمه جنوبی کشور از داده های 55 ایستگاه های سینوپتیک با دوره آماری 22 سال (2021-2000) استفاده شده است. داده های مربوط به پارامترهای اقلیمی شامل سرعت باد، دید افقی، دما، بارش، رطوبت نسبی و فشار بخارآب در مقیاس روزانه از سازمان هواشناسی دریافت گردید. دمای بالای 30 درجه سانتی گراد به عنوان تنش گرمایی، بارش های بالای 5 میلی متر در روز به عنوان بارش سنگین و محدودکننده در فعالیت های نظامی، سرعت باد حداکثر بیشتر از 15 نات و دید افقی کمتر از 4500 متر به عنوان طوفان گرد و غبار لحاظ شده و از شاخص فشار بخارآب جزیی برای استخراج شرایط حدی شرجی استفاده شده است. از ترکیب نقشه ها به روش فازی در نرم افزار جی آی اس نقشه مخاطرات آب وهوایی به صورت فصلی و سالیانه استخراج شده است. فراوانی روزهای همراه با طوفان گرد و غبار در شمال استان سیستان و بلوچستان و در ایستگاه های زابل و زهک، بیشترین مقدار و به لحاظ رفتار زمانی، در اواخر بهار و فصل تابستان از بالاترین فراوانی رخداد برخوردار است. بیشترین رخداد فراوانی بارش سنگین در منطقه مورد مطالعه در فصل پاییز و زمستان بوده است. فصل تابستان تقریبا تمام منطقه توام با تنش گرمایی است. استان خوزستان که هم زمان مخاطرات تنش گرمایی، تنش شرجی و بارش های سنگین در آن از فراوانی بالایی برخوردار است، نامطلوب ترین مکان برای استقرار یگان های نظامی در مقیاس سالانه است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، مخاطرات آب وهوا، نظامی، نیمه جنوبی ایران
  • بهنام گلشاهی*، محسن صادقی نسب، غلامرضا مرادی دمنه صفحات 33-62
    تغییرات گسترده در ماهیت صحنه نبرد هم چون دانش محور شدن جنگ ها، تهدیدهای نوپدید نظامی و توسعه فناوری های نوین نظامی و غیره، نیاز به ایجاد تحول در مدیریت سرمایه های انسانی برای ارتقای پاسخ گویی سازمان های نظامی به این محیط پیچیده را دوچندان ساخته است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های مدل تحول در مدیریت سرمایه انسانی ارتش جمهوری اسلامی ایران (آجا) مبتنی بر رویکردی آمیخته صورت گرفته است. جامعه آماری برای مصاحبه، شامل خبرگان حوزه منابع انسانی در سطح آجا بوده اند که به روش هدفمند انتخاب و مصاحبه با ایشان تا رسیدن به اشباع نظری (15 نفر)  ادامه یافت. جامعه آماری برای توزیع پرسشنامه، شامل برخی از مسیولین نیروی انسانی آجا (110 نفر) با حداقل مدرک کارشناسی ارشد، آشنا با حوزه سرمایه انسانی و جایگاه سازمانی 18 راهبردی بوده اند که از روش سرشماری برای توزیع پرسشنامه ها استفاده گردید. ابزار جمع آوری داده ها در مرحله اول شامل مطالعه اسناد و مدارک و مصاحبه نیمه ساختاریافته و در مرحله دوم پرسشنامه 69 سوالی می باشد که روایی آن به دو روش همگرایی و تشخیصی و پایایی پرسشنامه به روش پایایی مرکب و آلفای کرونباخ تایید گردیده است. تجزیه وتحلیل داده های کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوا (تماتیک) و داده های کمی با روش مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار Smart-Pls 3 انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد که مدل تحول در مدیریت سرمایه انسانی آجا دارای سه بخش، "پیشران های تحول در مدیریت سرمایه انسانی"، "اقدامات کارکردی- راهبردی تحول در سرمایه انسانی" و "برون دادهای تحول در مدیریت سرمایه انسانی" می باشد که از 17 مولفه و 69 شاخص تشکیل یافته است. همچنین نتایج بخش کمی گویای آن است که کلیه روابط علی بین متغیرهای مدل تایید گردیده است.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، تحول در مدیریت سرمایه انسانی، پیشران های تحول در مدیریت سرمایه انسانی، اقدامات کارکردی- راهبردی تحول در مدیریت سرمایه انسانی
  • محمد عباسیان، علیرضا میرجمهری* صفحات 63-87
    مقاله حاضر با هدف ارایه راه کارهای تحقق توصیه های بیانیه گام دوم انقلاب در حوزه معنویت و اخلاق در نظام تربیتی-آموزشی یک مرکز آموزش عالی نظامی از طریق ارزشیابی عملکرد دانش آموختگان آن انجام گردید. این پژوهش از نوع کاربردی و به روش توصیفی-پیمایشی و مقطعی انجام شد. جامعه آماری پژوهش عبارت است از فرماندهان مستقیم کلیه دانش آموختگان سال 1395 مرکز (به تعداد 699 نفر) که پس از طی موفقیت آمیز دوره مقدماتی رسته ای و در زمان اجرای پژوهش (سال 1398) قریب به 2 الی 3 سال در یگان های عملیاتی خدمت کرده اند. جامعه نمونه به صورت تمام شمار انتخاب گردید. ابزارهای گردآوری داده ها، در روش کمی، پرسشنامه سنجش شایستگی های دانش آموختگان جوان در حوزه معنویت و اخلاق و نیز در روش کیفی، مصاحبه گروه کانونی است. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر خبرگان مورد تایید قرار گرفت و هم چنین پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مقدار 88. 6% بدست آمد. تکمیل کنندگان پرسش نامه ها و مصاحبه شوندگان شامل فرماندهان گردان های عملیاتی هستند که 2 الی 3 سال در تماس کاری مستقیم با این دانش آموختگان بوده اند. بر این اساس تعداد 521 پرسشنامه تکمیل و قریب به 1268 دقیقه مصاحبه صورت گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده های کمی از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های t استودنت تک نمونه ای و ANOVA) و داده های کیفی از جدول فراوانی استفاده شد. نتایج نشان می دهد که میزان شایستگی های دانش آموختگان در حوزه معنویت و اخلاق، به طور معنی داری بالاتر از میانگین و در وضعیت «مطلوبی» قرار دارد هم چنین رتبه بندی شایستگی های سه گانه دانش آموختگان جوان، نشان داد که شایستگی های ارزشی، دارای بالاترین رتبه در میان شایستگی های سه گانه عملکردی آنها می باشد.
    کلیدواژگان: گام دوم انقلاب، حوزه معنویت و اخلاق، شایستگی های دانش آموختگان جوان، ارزشیابی عملکرد
  • احمد جهانباز*، پیمان خرازیان، مرتضی اکبری آلاشتی، اصغر اصغرزاده صفحات 89-118
    در سال های اخیر، انعطاف پذیری به عنوان رویکرد مناسبی برای  تامین حیات سازمان ها، در مواجهه با تغییرات محیطی مطرح گردیده است. شبکه یکپارچه پدافند هوایی از جمله ساختارهایی است که به واسطه ماهیت انجام ماموریت، با صحنه نبرد غیرقابل پیش بینی روبرو می باشد. در این ساختار که افسران کنترل شکاری، نقش اساسی را در مدیریت صحنه نبرد ایفاء می نمایند، برای سازگاری با چنین محیطی، ناچار به پذیرش انواع انعطاف پذیری هستند. هدف از انجام این تحقیق، تبیین رابطه بین انعطاف پذیری و عملکرد افسران کنترل شکاری در شبکه یکپارچه پدافند هوایی می باشد. جامعه آماری این تحقیق، کلیه افسران کنترل شکاری هستند که در مراکز عملیاتی شبکه یکپارچه پدافند هوایی اعم از مرکز عملیات دفاع هوایی، مراکز عملیات منطقه ای و مراکز کنترل و گزارش با مشاغل و مسولیت های مختلف حضور داشته و با ضریب خاصی 300 نفر در نظر گرفته شده است. جامعه نمونه نیز (168نفر)، به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید. نوع پژوهش، کاربردی و روش انجام آن، توصیفی- استنباطی با رویکرد آمیخته است. برای گردآوری داده‏ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد که شامل چهار بخش انعطاف پذیری وظیفه ای، انعطاف پذیری رفتاری، انعطاف پذیری مهارتی و عملکرد افسران کنترل شکاری بود. پایایی پرسشنامه با استفاده از محاسبه مقدار آلفای کرونباخ و همچنین محاسبه مقدار پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی رابطه بین متغیرهای انعطاف پذیری و عملکرد افسران کنترل شکاری از تجزیه و تحلیل مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین انعطاف پذیری و عملکرد افسران کنترل شکاری در شبکه یکپارچه پدافند هوایی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری وظیفه ای، انعطاف پذیری رفتاری، انعطاف پذیری مهارتی، عملکرد، افسر کنترل شکاری، شبکه یکپارچه پدافند هوایی
  • فتح الله کلانتری* صفحات 119-146
    حملات میکروبی و زیستی، خطرناک ترین تهدیدات علیه امنیت و سلامت یک کشور است. به دلیل پنهان ماندن تهاجم و دشواری تشخیص وقوع تهدیدات زیستی علیه جمعیت غیرنظامی بسیار هراس آور است و قطعا در برنامه پدافند غیرعامل باید اقدامات اساسی برای مقابله با تهدیدات بیولوژیکی، صورت گیرد. هدف اصلی مقاله تبیین اقدام های اساسی آجا در دفاع بیولوژیکی است این تحقیق به روش توصیفی و زمینه ای- موردی با رویکرد کمی انجام شده و از نوع توسعه ای- کاربردی است. ابزار گردآوری پرسشنامه و روش جمع آوری اطلاعات، میدانی و کتابخانه ای است، داده ها در محیط نرم افزار SPSS وارد و با استفاده از روش های آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شده است. جامعه آماری بر اساس نظر خبرگان 200 نفر می باشد. بر اساس یافته های تحقیق، آجا باید 4 اقدام کلان و 8  اقدام بخشی دفاع بیولوژیک آینده را انجام دهد. با توجه به اقدامات کلان و بخشی یاد شده، تعداد 43 اقدام اجرایی به ترتیب اولویت برای دفاع بیولوژیک به دست آمده است. اولویت اقدامات کلان و چهارگانه آجا عبارتند از: عملیاتی- آماد و پشتیبانی- آموزشی و ساختاری. بر اساس اقدامات کلان و چهارگانه، تعداد 8 اقدام بخشی به ترتیب اولویت بدست آمده است: نظامی- مردم یاری- بهداشت و درمان-  اقدامات ستادی- آموزش عمومی- اقدامات صفی- آموزش تخصصی و تجهیزات عمومی. با توجه به نتایج تحقیق، تعداد 16 پیشنهاد کاربردی بیان شده است.
    کلیدواژگان: دفاع بیولوژیک، آجا، آماد و پشتیبانی، ساختار، عملیات
  • بهادر زارعی، غلامرضا نصیرپور* صفحات 147-164
    امروزه تصمیم سازان و متخصصان امنیت ملی و منطقه ای جمهوری اسلامی ایران با توجه به تنگناها و محدودیت های موجود، به دنبال طراحی نظام امنیت منطقه ای مقبول خویش می باشند. در این مقاله تلاش خواهد شد بر پایه عوامل ژیوپلیتیک این موضوع مورد تحلیل قرار گیرد. بنای این نوشته بر این خواهد بود که به بررسی دیدگاه های موجود ژیوپلیتیکی (موافق و مخالف) در مورد امکان حرکت ایران به سمت ایجاد یا مشارکت در نظام امنیت منطقه ای بپردازد. روش انجام این پژوهش توصیفی تحلیلی و روش جمع آوری داده های آن کتابخانه ای و استفاده از منابع و متون داخلی و خارجی خواهد بود و بهره گیری از نظرات کارشناسان و متخصصان در این حوزه خواهد بود. مطابق یافته های تحقیق بر پایه عوامل ژیوپلیتیک، امنیت منطقه ای ایران و به تعاقب آن شکل دهی به یک سازه ژیوپلیتیکی توسط ایران به دلایل زیر به آسانی امکان پذیر نیست: عدم بهره برداری مناسب دولت مردان ایران از موقعیت و ظرفیت های ژیوپلیتیکی در راستای ایجاد ایتلاف امنیت منطقه ای، چالش ها و تضادهای ژیوپلیتیکی موجود در محیط استراتژیک و پیرامونی ایران، قرار داشتن ایران در مرکز توجه قدرت های جهانی و به عبارتی قرارگیری آن به عنوان بخشی از ژیواستراتژی قدرت های خارجی، ناسازگاری هدف ها و رقابت های منطقه ای بین کشورهای همسایه ایران. لذا محیط امنیتی ایران ناکارآمدترین منطقه در جستجو برای روندهای منطقه گرایی بوده است. از سوی دیگر برخی معتقدند ایران برای شکل دهی به ایتلاف های منطقه ای امنیتی دوجانبه و چندجانبه اولا می بایست سیاست «ثبات سازی» را مهم ترین راهبرد امنیتی در محیط استراتژیک خود قرار دهد و ثانیا ماهیت، روابط و چالش های ژیوپلیتیکی و ژیواکونومیکی ایران و همسایگانش به گونه ای است که ایران بدون قاعده مندسازی روابط اش با مراکز قدرت جهانی نمی تواند سازه های منطقه ای یکپارچه و دارای همگرایی و تعامل سطح بالا در حوزه های ژیوپلیتیکی پیرامونی اش شکل دهد.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، نظام منطقه ای، امنیت منطقه‎ای، محیط استراتژیک
  • رضا قربانی* صفحات 165-197

    در دنیای پرتلاطم و رقابتی امروز، سازمان ها به دنبال دستیابی به حداکثر نتایج و در پی آن تحقق اهداف خود با کمترین هزینه هستند؛ آنچه در مفهوم، اثربخشی نامیده می شود. از این رو این مطالعه به دنبال ارزشیابی اثربخشی آموزش در یک دانشگاه افسری بر مبنای نتایج الگوی مدیریت کیفیت بنیاد اروپایی است. برای این منظور در این مقاله، سه حوزه الگوی مدیریت کیفیت بنیاد اروپایی در بخش نتایج (فراورده، برونداد و پیامد) مورد توجه قرار گرفته است. در مطالعه ای که از نظر هدف توسعه ای - کاربردی و از نظر روش، پیمایشی- توصیفی است، شیوه گردآوری اطلاعات، ابزار پرسشنامه است. بر همین اساس تعداد 541 پرسشنامه محقق ساخته که هر یک با توجه به مولفه های مذکور در "نظامنامه ارزیابی اثربخشی آموزش نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران" طراحی گردیده و روایی و پایایی آن به ترتیب توسط خبرگان و آلفای کرونباخ به تایید رسیده، به تفکیک بین 2 نوع کاربر (روسای گروه های آموزشی و فرماندهان صف و ستاد یگان های سراسر کشور) به صورت تمام شمار توزیع شد و در بخشی دیگر نمرات 10 درس منتخب تمامی دانشجویان سال سوم مورد استفاده قرار گرفت. مجموع امتیاز گویه های مربوط به هر حوزه مندرج در پرسشنامه ها، مبین وضعیت مطلوب برای حوزه برونداد و پیامد بود. برخلاف حوزه فراورده که دارای وضعیت نامطلوب بود. بی تردید آگاهی از وضعیت این سه حوزه به عنوان ارکان اساسی آموزشی و یک الگوی استاندارد جهانی، باعث آگاهی نظام آموزشی و مسیولان مربوطه از نقاط ضعف و قوت خواهد شد؛ آنچه که شرط لازم یک حرکت رو به جلو خواهد بود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، اثربخشی، آموزش، مدیریت کیفیت بنیاد اروپایی
  • اردشیر محمدی، حسین نواده توپچی*، ایرج فروزان، حسین شکوهی، ابراهیم ایجابی صفحات 199-227
    هدف این پژوهش بررسی چالش های مقابله با سامانه ‎های هواپیمای بدون سرنشین در صحنه نبرد آینده و ارایه راهکار هایی برای حل مشکلات و موانع موجود می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی است و از روش ‎های مطالعه کتابخانه ‎ای و مراجعه به اسناد و مدارک و ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ‎ها و از نمونه‎ گیری هدفمند برای انتخاب حجم نمونه جامعه آماری مورد تحقیق استفاده شده است. برای وزن دهی و تعیین اولویت چالش ‎های دفاع هوایی (سامانه های کشف، سامانه های فرماندهی و کنترل و سامانه های سلاح) بر متغیر وابسته (مقابله با سامانه هواپیماهای بدون سرنشین) از روش AHP استفاده شده است. نتایج حاصله از انجام تحقیق، نشان داد که متغیر های اصلی تحقیق با ضریب هماهنگی کمتر از 0. 1 بر مقابله با سامانه هواپیماهای بدون سرنشین تاثیر دارد. پیشنهادهای این تحقیق تاکید و اهتمام بیشتر فرماندهان دفاع هوایی بر چالش های قید شده به ترتیب نتایج تحقیق و نیز لزوم ارتقاء سامانه های دفاع هوایی در صحنه ‎های نبرد آینده، با الویت اتخاذ استراتژی ‎های دفاعی جامع و ارتقاء قابلیت ‎های کشف هواپیماهای بدون سرنشین با سطح مقطع راداری کم و با به کارگیری فناوری های نوین در سامانه ‎های سلاح بوده است.
    کلیدواژگان: دفاع هوایی، سامانه های هواپیمای بدون سرنشین، صحنه نبرد آینده
  • امید اردلان*، محمدحسن مسلمی، نادر شمامی صفحات 229-248

    ملاک انتخاب و انتصاب فرماندهان و مدیران بایستی بر اساس یک روند و فرآیند چندین ساله در محیط کاری کارکنان، احصاء و بر اساس معیارهای اخلاقی موثر صورت پذیرد که قطعا نتایج متفاوتی را نسبت به گذشته در پی خواهد داشت. در این تحقیق تلاش گردیده با بهره گیری از منابع دینی و ترکیب آن با تکنیک های ریاضی تصمیم گیری و روش های آماری، مهم ترین معیارهای اخلاقی مدیران و میزان اهمیت و تاثیر هر یک را شناسایی نموده، تا ضمن ارایه داده های مورد نیاز برای برنامه ریزی و تقویت معیارهای اخلاقی مدیران و فرماندهان آجا، الگو و معیاری مناسب برای ارزیابی اخلاقی آنان در مقام تعلیم و تربیت قشر عظیمی از جوانان و آینده سازان این مرز و بوم ارایه نماییم. این پژوهش کاربردی بوده و رویکرد آن، آمیخته (کیفی- کمی) است. ابزار گردآوری داده ها اسناد و مدارک (فیش برداری) و پرسشنامه می باشد. به-منظور شناسایی مهم ترین معیارهای اخلاقی موثر در فرماندهی و مدیریت ابتدا با مطالعه منابع دینی(قرآن، احادیث و نهج البلاغه) و نظرات کارشناسان و خبرگان آجا، معیارهای اولیه شناسایی و سپس با بهره گیری از تکنیک AHP و با استفاده از نرم افزار Expert Choice معیارها بر اساس میزان اهمیت به ترتیب; محبت و مهربانی، صداقت و وفای به عهد، نرم خویی و عفو و گذشت، عدالت و مساوات، تواضع و پرهیز از غرور، مشورت و پرهیز از تملق و چاپلوسی تعیین گردید.

    کلیدواژگان: معیارهای اخلاقی، منابع دینی، فرماندهی و مدیریت، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)
  • حسن مقصودلو، محمود براتیان*، غلامرضا طحانی صفحات 249-272
    با توجه به موقعیت استراتژیک جمهوری اسلامی ایران و دسترسی داشتن به آب های آزاد جهان، لازم است که کشور از قدرت دریایی مناسبی جهت برقراری امنیت و گسترش مرزهای دریایی برخوردار باشد. امروزه درصد بالایی از تجارت جهانی از طریق دریاها تامین می شود و این امر ضرورت داشتن قدرت دریایی نظامی را نشان می دهد. هدف پژوهش تبیین نقش مولفه های نظامی در ارتقاء قدرت دریایی است. در این مقاله شاخص های ناوگان دریایی، پایگاه های دریایی و ناوگان هوایی جهت ارتقاء قدرت نظامی دریایی در نظر گرفته شده اند. در این راستا از روش توصیفی و تحلیل آمیخته با تکیه بر اسناد و منابع کتابخانه ای برای گردآوری اطلاعات و همچنین ارایه پرسشنامه به جامعه نمونه استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل 145 نفر از صاحب نظران در نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، سازمان بنادر و دریانوردی، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، شرکت ملی نفت کش جمهوری اسلامی ایران می باشد که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه برابر 105 نفر حاصل شد. تجزیه وتحلیل و مقایسه نتایج مطالعه اسناد و مدارک و  پرسش نامه در خصوص میزان تاثیرگذاری مولفه های نظامی در ارتقاء قدرت دریایی، به خوبی بیانگر این است که بهره گیری از ناوگان دریایی مجهز، پایگاه های دریایی و ناوگان هوایی مناسب، به روند پیشرفت و ارتقاء قدرت دریایی کشور کمک شایانی خواهد کرد.
    کلیدواژگان: قدرت دریایی، ناوگان دریایی، پایگاه دریایی، ناوگان هوایی
|
  • Mohammad Mohammadi, MohammadHosein Naserzadeh *, Bohloul Alijani, Mohammad Saligheh Pages 5-31

    Climate is one of the most important factors in enhancing combat capability in military units. The purpose of this study is spatial analysis of climate hazards affecting military activities in the southern half of the country. For the study, data from 55 synoptic stations with a statistical period of 22 years were used. Dust storms, heat stress, heavy rainfall and sultry conditions were identified as the most important climate hazards affecting military activities in the study area. The frequency of days with dust storm in the north of Sistan and Baluchestan province and in Zabol and Zahak stations is the highest and in terms of temporal behavior, in late spring and summer has the highest frequency of occurrence. The highest frequency of heavy rainfall in the study area was in autumn and winter. Summer is almost the whole region with heat stress. In summer and spring, the highest frequency of sultry intensity has occurred in coastal stations. From the combination of fuzzy maps in GIS software, climate hazard maps were extracted seasonally and annually. In spring and summer in northern Sistan and Baluchestan province and in autumn coastal stations were recognized as the most unfavorable place and winter as the best time for military activities in the southern half of Iran. Khuzestan province, which has a high frequency of heat stress, sultry intensity and heavy rainfall at the same time, is the most undesirable place for the establishment of military units on an annual basis.

    Keywords: Spatial analysis, Climate Hazard, military, Southern half of Iran
  • Behnam Golshahi *, Mohsen Sadeghi Nasab, Gholamreza Moradi Dommeneh Pages 33-62
    Extensive changes in the nature of the battlefield such as knowledge-based wars, new types of military threats, as well as the development of new military technologies, etc., have made it necessary to create a transformation in human capital management[1] to improve the response of military organizations to this complex environment. Therefore, the current research was carried out to identify dimensions, components and indicators of the HRM transformation model in the army of the Islamic Republic of Iran based on a mixed approach. 15 people from the army's HR experts were selected for interviews to theoretical saturation by purposeful sampling. In addition, the statistical population for the questionnaire included some managers and experts in the HR field of the army with at least a master's degree and strategic organizational positions. Due to the limited number of the statistical population (110 people), the census method was used to distribute the questionnaires. In the first phase, document study and semi-structured interviews were used to provide the model. Furthermore, in the second stage, a 69-item questionnaire was used to validate the model. Validity of the questionnaire confirmed by convergence and diagnostic methods and its reliability tested by composite reliability and Cronbach's alpha method. Qualitative data analysis was done using thematic method and quantitative data was analyzed using structural equation modeling in Smart-Pls 3 software. The results showed that the model of transformation in HCM of the army’s Islamic Republic of Iran consists of three dimensions; "drivers of transformation in HCM ", "functional-strategic measures of transformation in HRM" and "Outputs of transformation in HCM". In addition, these dimensions consisting of 17 components and 69 indicators. Moreover, the results of the quantitative analyze indicated that the causal relationships between the variables of the model have confirmed.
    Keywords: Human capital, Transformation in HCM, Drivers of transformation in HCM, Functional-strategic measures of transformation in HCM
  • Mohammad Abasiyan, Alireza Mirjomehri * Pages 63-87
    The present article was conducted with the aim of presenting the strategies for fulfilling the recommendations of the statement of the second step of the revolution in the field of spirituality and ethics in the educational system of a military higher education center by evaluating the performance of its graduates. This research was applied and was done by descriptive-survey and cross-sectional method. The research population is the direct commanders of all the graduates of the center in 2016 (699 people) who have served in the operational units for nearly 2 to 3 years after successfully completing the introductory course (and at the time of the research in 2019). The sample population was selected as a whole. Data collection tools include the quantitative method of the researcher-made questionnaire and the qualitative method of the focus group interview. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was 88.6% using Cronbach's alpha coefficient. Based on this, 521 questionnaires were completed and 1268 minutes of interviews were conducted. To analyze the quantitative data, descriptive and inferential statistical indices (sample student t-test and ANOVA) and qualitative data were used. The results show that the level of competencies of graduates in the field of spirituality and ethics is significantly higher than the average and is in a "desirable" condition. Also, the ranking of three competencies of young graduates showed that value competencies have the highest rank.
    Keywords: the second step of the revolution, the field of spirituality, ethics, the competencies of young graduates, Performance Appraisal
  • Ahmad Jahanbaz *, Payman Kharazian, MORTEZA AKBARI ALASHTI, Asgharzadeh Asgharzadeh Pages 89-118
    An integrated air defense network is one of the structures that, due to the nature of the mission, faces an unpredictable battle scene. In this structure, where fighter control officers play a key role in managing the battlefield, they have to accept all kinds of flexibility to adapt to such an environment. The purpose of this study is to determine the type of relationship between flexibility and performance of fighter control officers in the integrated air defense network. The statistical population of this study is all fighter control officers who are present in the operational centers of the integrated air defense network, including air defense operations center, regional operations centers, and control and reporting centers with different jobs and responsibilities, and with a specific coefficient of 300 is considered. The sample population (168 people) was determined by stratified random sampling. The type of research is applied and the method of doing it is descriptive-inferential with a mixed approach. A standard questionnaire was used to collect data, which included four sections of task flexibility, behavioral flexibility, skill flexibility and performance of hunting control officers. The reliability of the questionnaire was confirmed by calculating the Cronbach's alpha value and also calculating the combined reliability value. Structural equation modeling analysis has been used to investigate the relationship between flexibility variables and the performance of hunting control officers. The results show that there is a positive and significant relationship between flexibility and performance of fighter control officers in the integrated air defense network.
    Keywords: Functional flexibility, Behavioral flexibility, Skills flexibility, Performance, fighter control officer, Integrated air defense network
  • Fathollah Kalantari * Pages 119-146
    Microbial and biological attacks are the most dangerous threats to a country's security and health. It is very frightening because of the invasiveness and the difficulty of detecting biological threats against the civilian population, and certainly in the passive defense program, basic measures must be taken to counter biological threats. The main purpose of this article is to explain the basic actions of AJA in biological defense. The collection tool is a questionnaire and the method of data collection is field and library. The data are entered in SPSS software and analyzed using descriptive statistics. The statistical population, according to experts, is 200 people. Based on the research findings, AJA should take 4 major actions and 8 future biological defense actions. According to the mentioned macro and partial measures, 43 executive measures have been obtained in order of priority for biological defense. The priorities of AJA macro and quadruple actions are: operational, readiness and support, training and structure. Based on the macro and quadruple measures, 8 sectoral measures have been obtained in order of priority: military, humanitarian, health, medical, staff, general education, line actions, specialized training and general equipment. According to the research results, 16 practical suggestions have been expressed.
    Keywords: Biological defense, Aja, readiness, support - structure - operations
  • Bahador Zarei, Gholamreza Nasirpour * Pages 147-164
    Today, specialists and decision-makers in regional and national security encounter the whether Islamic republic of Iran is capable of designing her own acceptable regional security system. It is urgent to respond to this issue from different aspects in this article. We will attempt to analyze this question based on geopolitical factors. The baseline in this article is to study present (con or pro) geopolitical viewpoint regarding the possibility of Iran’s approach towards the development of or cooperation in regional security system. According to the research findings on geopolitical factors, Iran’s regional security and consequently the formation and development of a geopolitical construct by Iran ceases to be possible due to the following reasons: Iranian authorities' failure in appropriate utilization of geopolitical potentials and capabilities to coalesce regional streamlines, geopolitical conflicts and challenges existing in peripheral and strategic environment, Iran's being situated in the center of global powers’ attention and in other words, her being positioned within the foreign powers' geostrategies as a part of a whole, Incompatibility regional target and rivalry among the adjacent countries to Iran. Therefore, the security environment of Iran is the least efficient in the search for regional procedures. From the other hand, some experts believe that Iran should take two steps in order to develop bilateral and multilateral regional security coalition: a) She should follow stabilization policy as her main security guidelines in strategic environment,
    Keywords: Geopolitics, regional system, Regional Security, Iran, Strategic Environment
  • Reza Ghorbani * Pages 165-197

    Nowadays , organizations are looking to achieve maximum results at the lowest cost; What is called effectiveness in the concept. Therefore, this study seeks to evaluate the effectiveness of training in an officer's university based on the results of the European Foundation's quality management model. For this purpose, three areas of quality management model of the European Foundation in the results section (product, output and outcome) have been considered. In this developmental-applied study, the method of data collection is a questionnaire tool. Accordingly, 541 researcher-made questionnaires were conducted, .its validity and reliability were confirmed by experts and Cronbach's alpha, respectively. The user (heads of departments and commanders of units and headquarters of units across the country) was distributed in full and in the other part, the scores of 10 courses selected by all third year students were used. The total score of the items related to each domain in the questionnaires indicated the desired status for the output and outcome domain. Unlike the product area, which had an unfavorable situation. Undoubtedly, awareness of the status of these three areas as basic elements of education and a global standard model, will make the education system and relevant officials aware of the strengths and weaknesses; What is necessary is a move forward.

    Keywords: Evaluation, Effectiveness, EFQM
  • Ardashir Mohammadi, Hossin Navade Toupchi *, Iraj Forozan, Hossine Shokohi, Ebrahim Ejabi Pages 199-227
    Examining the challenges of dealing with unmanned aircraft systemsAbstractThe purpose of this research is to examine the challenges of dealing with drone systems and its impact on the air defense system in the future battle scene and to provide solutions to solve the existing problems and obstacles. This research is of an applied type and library study methods and reference to documents and questionnaire tools were used to collect data and targeted sampling was used to select the sample size of the statistical population under research. AHP method has been used to weight and determine the priority of air defense challenges (detection systems, command and control systems, and weapon systems) on the dependent variable (combating drone systems). The results of the research showed that the main research variables with a correlation coefficient of less than 0.1 have an effect on dealing with the drone system. The suggestions of this research are the emphasis and attention of the air defense commanders on the stated challenges according to the results of the research, as well as the need to upgrade the air defense systems in the future battle scenes, with the priority of adopting comprehensive defense strategies and improving the capabilities of detecting drones. The passenger has a low radar cross-section and the use of new technologies in weapon systems.
    Keywords: Air Defense, Drone systems, Battle scenes come
  • Omid Ardalan *, MahhamadHassan Moslemi, Nader Shamami Pages 229-248

    The criteria for selecting and appointing commanders and managers should be based on a multi-year process in the employees' work environment, It should be counted and based on effective ethical criteria, which will definitely lead to different results than in the past.In this research, an attempt was made to use religious sources and combine it with mathematical decision-making techniques and statistical methods, Identify the most important ethical criteria of managers and the importance and impact of each, to provide the data needed to plan and strengthen the ethical standards of AJA managers and commanders, Provide a suitable model and criterion for their moral evaluation in the position of educating a large group of young people and future creators of this region.This research is applied and its approach is mixed (qualitative-quantitative). Data collection tools are documents (receipts) and questionnaires.In order to identify the most important ethical criteria in command and management, first by studying religious sources (Quran, Hadiths and Nahj al-Balaghah) and the opinions of AJA experts,Identify the initial criteria and then using the AHP technique and using the Expert Choice software, the criteria are ranked according to the importance;Love and kindness, honesty and fulfillment of the covenant, meekness and forgiveness, justice and equality, humility and avoidance of pride, consultation and avoidance of flattery and flattery were determined.

    Keywords: Ethical Criteria, Religious Resources, Command, Management, Analytic hierarchy process (AHP)
  • Hassan Maghsoudloo, Mahmoud Baratian *, Gholamreza Tahani Pages 249-272
    Given the strategic position of the Islamic Republic of Iran and access to the open waters of the world, it is necessary that the country has the appropriate sea power to establish security and expand maritime borders. Today, a large percentage of world trade comes from the sea, which indicates the need for military sea power. The purpose of this study is to explain the role of military components in improving sea power. In this article, the indicators of naval fleet, naval bases and air fleet are considered to enhance naval sea power. In this regard, descriptive and mixed analysis methods based on library documents and resources have been used to collect information and also present a questionnaire to the sample population. The statistical population of this study includes 145 experts in strategic navy of the Army of the Islamic Republic of Iran, Ministry of Defense and Armed Forces Support, Ports and Maritime Organization, Shipping of the Islamic Republic of Iran, National Oil Company of the Islamic Republic of Iran and the sample size was chosen 105 people by using Cochran's formula. Analysis and comparison of the results of the study of documents and questionnaire on the effectiveness of the military components in the improvement of the sea power, well indicate that the use of equipped naval fleet, naval bases and appropriate air fleet will greatly contribute to the development and improvement of the country's sea power.
    Keywords: Sea power, Naval fleet, Naval base, Air fleet