فهرست مطالب

نشریه رویکردهای حقوق سیاسی
پیاپی 1 (امرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی غفاری، سید یحیی بنی هاشمی* صفحات 1-31

    هر کشوری به منظور تامین منافع ملی به دنبال بالاترین درجه ی امنیت برای خود است.تاثیر تغییر استراتژی هژمون برتر در منطقه ی خاورمیانه و تغییر قوعد و زمین بازی مسیله ای مهم و تاثیر گذار بر محیط امنیتی - سیاسی ایران خواهد بود.بنظرمی رسد با تحلیل و تبیین وضعیت موجود در سطح سیستم بایستی قواعد و زمین بازی تغییر یافته و نگاه کلاسیک و اجرای قدرت سخت در منطقه جای خود را به موازنه سازی و کنترل از راه دور منافع بدهد. این استراتژی نیز موجد فرصت ها و چالشهایی برای ایران در منطقه نفوذ خود بوده و خواهد بود. در این پژوهش از روش کیفی - تفسیری ، با رویکرد توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. واگذاری منطقه خاورمیانه به متحدین منطقه و نظارت کیفی بر ان و اولویت دادن به مبارزه با برنامه هسته ای ایران مهمترین استراتژی دولت بایدن در منطقه است. در مورد تاثیر این سیاستها بر شرایط محیطی ایران در منطقه نیز ، این راهبرد می تواند موجب فرصتها (ازادی عمل بیشتر و باز گذاشتن دست ایران در محور تحت نفوذ با توجه به تغییرات کمی) و چالشهایی از جمله (انزوای بیشتر ایران با توجه به متحدشدن کشورهای عرب منطقه با اسراییل (برنامه ی صلح ابراهیم) در منطقه ی نفوذ خواهد بود، که یافته های پژوهش فوق را شکل می دهند. هدف از پژوهش فوق بررسی تاثیر سیاست های دولت بایدن در خاورمیانه بر امنیت منطقه ای ایران به عنوان یک بازیگر بالقوه منطقه ای است.

    کلیدواژگان: منطقه خاورمیانه، موازنه سازی، کنترل از راه دور، محور تحت نفوذ، بین الملل گرایی لیبرال
  • میثم نوروزی*، مهدی اسکندری خوشگو صفحات 32-78

    در قرن معاصر، واقع گرایی یکی از اصلی ترین نظریات روابط بین الملل است. این جریان فکری که بعد از جنگ جهانی دوم و هم زمان با تاسیس سازمان ملل متحد پا به عرصه وجود نهاد، نقش مهمی در تبیین سیاست بین الملل به ویژه پس از جنگ جهانی دوم داشته است. مبانی مکتب واقع گرایی بر پایه منافع و قدرت استوار بوده و تامین امنیت و بقای دولت ها به عنوان بازیگران اصلی نظام بین الملل مورد تاکید قرار دارد. با توجه به پیشرفت روزافزون جوامع و افزایش رقابت میان دولت ها برای کسب منافع بیشتر، این پرسش مطرح می شود که درگیری میان قدرت های جهانی چه تاثیری بر روابط بین الملل داشته و دیدگاه دو مکتب ریالیسم و ایده آلیسم نسبت به ضمانت اجرای حقوق بین الملل چیست؟ در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی، ابتدا تاریخچه، مبانی و اصول بنیادین مکتب ریالیسم را کنکاش و سپس نقش آن را در ضمانت اجرای حقوق بین الملل عمومی موردبررسی قرار می دهیم. یافته ها نشان می دهد تاکید بر کنشگری دولت ها صرفا بر پایه حفظ منافع ملی بوده و انطباق این اصول با موازین اخلاقی فاقد ضمانت اجرا است.

    کلیدواژگان: ایده آلیسم، حاکمیت بین المللی، رئالیسم، سیاست بین الملل، ضمانت اجرای حقوق بین الملل
  • مصطفی ملکی، مصطفی شاطری* صفحات 79-109

    امروزه تحولات سیاسی و حقوقی ناشی از تحریم های نفتی در حوزه مدیریت به خصوص بخش دولتی یکی از دغدغه های اصلی در ایران است به طوریکه بالاترین مقام اجرایی دولت وجود افسران تخصصی برای دور زدن سیاسی و حقوقی تحریم های بین المللی در ایران را تایید کرد. علی ایحال قدرت های بزرگ همیشه براساس واقعیات موجود در جهان نظم حاکم بر نظام بین الملل را براساس آنچه منافع آنان ایجاب می کند و می تواند به تثبیت قدرت آنها بینجامد تعریف می کند، در نتیجه هر بازیگری در نظام بین الملل از چنین نظمی تبعیت نکند باید تنبیه شده و هزینه آنرا پرداخت نماید. ایران در چنین وضعیتی در زمنیه انتقال فناورهای بالادستی و پایان دستی حوزه نفت در تحریم یکجانبه بین المللی از سوی آمریکا قرار داد. سوال اصلی که پی آن هستیم این مسیله است چطور دولت ایران می تواند تهدید که در عین تحریم های همه جانبه در حوزه فناوریهای نفتی متوجه آن شده را به فرصت تبدیل کنند. در پاسخ باید گفت: با رویکردهایی همچون تاکید برشکوفایی شرکت های دانش بنیان فناورانه در حوزه نفتی، همکاری در آموزش و انتقال فناوری های بالا از طریق کشورهای همسو در نظام بین الملل مبتنی بر نگاه به شرق می تواند موقعیت تحریم را به فرصت طلایی جهت توسعه تبدیل کند. با رویکرد توصیفی و تحلیلی با ارایه راهکارهای عملیاتی از طریق مطالعات منابع روش کتابخانه ای ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تحریم های، بین المللی، تحریم نفتی، شرکت، دانش بنیان
  • علی اکبر نصیری خلیلی*، محمدسعید یعقوبی گلوردی صفحات 110-147

    از آنجا که برخی رسانه ها، در فعالیت های خود مرتکب اعمالی می شوند که از لحاظ قوانین جاری کشور، جرم تلقی می شود، پرداختن به مسیولیت مدنی رسانه ها، نه تنها می تواند منجر به پویایی و رشد آن ها شود، بلکه سبب خواهد شد تا افراد زیان دیده از اقدامات رسانه ها، بتوانند راحت تر و شفاف تر خسارات وارده به خود را مطالبه کنند که نتیجه آن سوای از حفظ معنی واقعی آزادی بیان، رضایت مندی عموم مردم جامعه را نیز در پی خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر مسیولیت مدنی رسانه های همگانی در قلمرو آزادی بیان با تاکید بر نظام حقوقی ایران میباشد که را روش توصیفی- تحلیل انجام شد. نتایج نشان داد که آزادی بیان در رابطه با رسانه اهمیت فراوانی دارد و مقنن سعی کرده است که این دو مبنا را در مسیولیت رسانه ها در نظر بگیرد. نظریه تقصیر نارسایی ها نیز دارد به طوری که اثبات تقصیر در مواردی دشوار است و این باعث رنج زیان دیده است.

    کلیدواژگان: رسانه های همگانی، مسئولیت مدنی، قلمرو آزادی، آزادی بیان، نظام حقوقی
  • محسن جمشیدی*، یحیی بنی هاشمی، مریم اصغری صفحات 148-177

    رژیم صهیونیستی به منظور دستیابی به اهداف دیرینه خود در منطقه خاورمیانه یعنی تحقق طرح اسراییل بزرگ و عملی کردن ان از هر امکان و وسیله ای استفاده می نماید.حال نیز با طرح عادی سازی روابط با کشورهای عرب منطقه در قالب پیمان صلح ابراهیم، در صدد فشار بر رقیب و دشمن شماره یک خود در منطقه خاورمیانه یعنی جمهوری اسلامی ایران بر امده است . بنظر می رسد تلاش اسراییل برای عادی سازی روابط با اعراب و گسترش نفوذ خود در منطقه ی خاورمیانه (محیط پیرامونی ایران) بر اساس موازنه تهدید ، جلوگیری از نفوذ منطقه ای و تقابل و کاهش توان و عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران در محیط ملی - منطقه ای خود می باشد. در این پژوهش از روش کیفی - تفسیری ، با رویکرد توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد با توجه به همسویی و همگرایی راهبردی- امنیتی اسراییل در منطقه خاورمیانه با ایالات متحده آمریکا و نظام ارزشی ایتلاف غرب و هنجارهای حاکم بر نظام بین المللی و تعارضات هویتی- ایدیولوژیکی جمهوری اسلامی ایران با موجودیت رژیم اسراییل، هر گونه افزایش حضور اسراییل در محیط امنیتی- پیرامونی ایران به انحاء مختلف سیاسی، نظامی، امنیتی اقتصادی، فرهنگی- اجتماعی و فنی و تکنولوژیکی به معنای کاهش میزانی از نفوذ و قدرت تاثیرگذاری ایران تلقی شده و طبیعا تهدیدی برای امنیت ملی - منطقه ای آن به حساب می اید.

    کلیدواژگان: موازنه تهدید، پیمان صلح ابراهیم، امنیت ملی - منطقه ای، عمق استراتژیک، محور نفوذ
  • سید محمدرضا موسوی فرد*، زهرا شمسی زاد صفحات 178-219

    در پی یافتن این سوال هستیم از منظر آموزه های تیوریکال پوزیتیویسم و ریالیسم حقوقی آیا نظام های سیاسی آرمانگرا در تصویب قوانین کیفری جرم زا تاثیر گذارند یا خیر؟ به نظر می رسد بر اساس این آموزه ها ریالیسم حقوقی همانند پوزیتیویسم حقوقی بر این مبنا استوار است که حقوق را باید آنچنان که هست شناخت و نه آنچنان که باید باشد نگریست، اینجاست وارد قلمرو مشترک سیاست و حقوق می شویم؛ قانون و سیاست به عنوان پدیده هایی اجتماعی، هر دو تجلی دوگانه یک موجودیت واحد هستند (ادراک هستی شناسی واحد)، بعلاوه تمایز میان قانون و سیاست از منظر هستی شناسی عمیق تر در حقیقت امری غیرواقعی است، در نتیجه هرگونه آرمان گرایی سیاسی در قانون گذاری کیفری باشد موجودیت یگانه کارکرد واقعی خود را از دست دهد و دو نتیجه اصلی به دست می آید از جمله: تصویب قوانین عوام گرایانه با کارکرد بیشتر سیاسی تا حقوقی، رشد نمو قوانین مصلحت گرا در حوزه کیفری که فی نفسه موجد آثاری همچون تورم کیفری، سیاسی، مقطعی و واکنشی شدن حقوق کیفری از جمله نتایج آن است و باچالش های مختلفی از جمله چالش های سیاسی، حقوقی، اخلاقی، دینی و حقوق بشری که در ماهیت کلی باعث تصویب قوانین جرم زا خواهد شد.

    کلیدواژگان: رئالیسم، حقوقی، آرمانگرایی حقوقی، پوزیتیویسم حقوقی، نظام سیاسی
|
  • Mojtaba Ghafari, Yahya Bani Hashemi * Pages 1-31

    In order to secure national interests, every country seeks the highest degree of security for itself. The effect of changing the strategy of the superior hegemon in the Middle East region and changing the rules and playing field will be an important and influential issue on the security-political environment of Iran. Analyzing and explaining the existing situation at the system level, the rules and the playing field should be changed and the classic view and implementation of hard power in the region should be replaced by balancing and remote control of interests. This strategy has created opportunities and challenges for Iran in its area of influence and will continue to do so. In this research, a qualitative-interpretive method was used, with a descriptive-analytical approach. Handing over the Middle East region to the region's allies and qualitatively monitoring it and prioritizing the fight against Iran's nuclear program is the most important strategy of the Biden administration in the region. Regarding the impact of these policies on Iran's environmental conditions in the region, this strategy can lead to opportunities (more freedom of action and leaving Iran's hands free in the axis under influence due to quantitative changes) and challenges such as (more isolation of Iran due to unification The Arab countries of the region with Israel (Ibrahim Peace Program) will be in the area of influence, which form the findings of the above research. The purpose of the above research is to investigate the impact of the Biden government's policies in the Middle East on the regional security of Iran as a potential actor. It is regional.

    Keywords: Middle East region, Balancing, remote control, axis under influence, Liberal Internationalism
  • Meisam Norouzi *, Mehdi Eskandari Khoshguo Pages 32-78

    In contemporary century, realism is one of the dominant schools of thought in international relations theory. This theory was being emerged after the World War ll and simultaneously with the establishment of United Nations and has played a significant role in explaining international politics, particularly after the Second World War. The propositions of realism are based on interests and power. In addition, states are considered to be the principal actors in the international arena, which are concerned with their own security and national interests. Considering the increasing progress of societies and the competitive development between governments seeking to gain more benefits, the question arises: how can conflict among global powers influence the international relations and what kind of offering these two schools (Realism and Idealism) have regarding the sanction of international law? In this article using the descriptive-analytical method, we open by exploring history, foundations and fundamental principles of realism, and then examine its role in the sanction of public international law. The findings demonstrate that the emphasis on activism of states is based merely on pursuing national interests, and the compliance of these principles with ethical norms is considered without sanction.

    Keywords: idealism, International Politics, international sovereignty, Realism, sanction of international law
  • Mustafa Maleki, Mostafa Shateri * Pages 79-109

    Today, the political and legal developments caused by oil sanctions in the field of management, especially the public sector, are one of the main concerns in Iran, so that the highest executive authority of the government confirmed the existence of specialized officers to circumvent political and legal international sanctions in Iran. However, the great powers always define the order governing the international system based on the facts in the world based on what their interests require and can lead to the stabilization of their power, as a result, any actor in the international system who does not follow such an order should be punished and Pay for it. In such a situation, Iran put the transfer of upstream technologies and the manual end of the oil field under unilateral international sanctions by the United States. The main question we are looking for is how the Iranian government can turn the threat it has faced in the field of oil technologies into an opportunity. In response, it should be said: with approaches such as emphasizing the flourishing of technological knowledge-based companies in the oil field, cooperation in training and transfer of high technologies through aligned countries in the international system based on looking to the East, can turn the embargo situation into a golden opportunity for development. It has been presented with a descriptive and analytical approach by providing operational solutions through the study of library method resources.

    Keywords: International, sanctions, oil, embargo, knowledge. technological diplomacy
  • AliAkbar Nasiri Khalili *, MohammadSaeed Yaghubi Gelvardi Pages 110-147

    Because some media in their activities commit acts that are considered crimes according to the current laws of the country, dealing with the civil responsibility of the media can not only lead to their dynamism and growth, but will also cause people who have been harmed by the actions of the media , to be able to more easily and transparently demand the damages caused to them, the result of which, apart from preserving the true meaning of freedom of speech, will also lead to the satisfaction of the general public. The aim of the current research is the civil responsibility of mass media in the realm of freedom of expression with an emphasis on Iran's legal system, which was carried out using a descriptive-analytical method. The results showed that freedom of expression is very important in relation to the media and the legislator has tried to consider these two bases in the responsibility of the media. Theory of guiltIt also has shortcomings such that it is difficult to prove fault in some cases and this has caused the suffering of the victims.

    Keywords: Public media, Civil Responsibility, realm of freedom, Freedom of expression, Legal System
  • Mohsen Jamshidi *, Yahya Bani Hashemi, Maryam Asghari Pages 148-177

    In order to achieve its long-standing goals in the Middle East, the Zionist regime is using every possibility and means to realize the Greater Israel plan and implement it. The pressure is on its number one rival and enemy in the Middle East region, the Islamic Republic of Iran. It seems that Israel's attempt to normalize relations with the Arabs and expand its influence in the Middle East region (Iran's peripheral environment) is based on the balance of threats, preventing regional influence and confrontation and reducing the strategic strength and depth of the Islamic Republic of Iran in the national-regional environment. It is itself. In this research, a qualitative-interpretive method was used, with a descriptive-analytical approach. The findings of the research show that considering Israel's strategic-security alignment in the Middle East region with the United States of America and the value system of the Western alliance and the norms governing the international system and the identity-ideological conflicts of the Islamic Republic of Iran with the existence of the Israeli regime, any The increasing presence of Israel in Iran's security-surrounding environment in various political, military, economic, cultural-social, technical and technological aspects means a decrease in Iran's influence and influencing power, and is naturally considered a threat to its national-regional security.

    Keywords: Threat Balance, Ibrahim peace treaty, national-regional security, strategic depth, axis of influence
  • Seyed MohammadReza Mousavi Fard *, Zahra Shamcizad Pages 178-219

    From the point of view of the theoretical teachings of positivism and legal realism, we seek to find out whether idealistic political systems influence the enactment of criminal penal laws. It seems that according to these teachings, legal realism, like legal positivism, is based on the premise that law should be known as it is and not as it should be, this is where we enter the common realm of politics and law; Law and politics as social phenomena are both dual manifestations of a single entity (perception of a single ontology); Loses and achieves two main results, including: the adoption of populist laws with more political to legal function, the development of expedient laws in the criminal field, which in itself creates effects such as criminal inflation, political, cross-sectional and criminal law response Among its consequences are various challenges, including political, legal, moral, religious and human rights challenges, which in general will lead to the adoption of criminal laws.

    Keywords: Legal Realism, legal idealism, Legal, Positivism, Political, system