فهرست مطالب

نشریه تحقیقات روانشناختی
پیاپی 32 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رویا کوچک انتظار، سید عبدالجابر قدرتیان، امینه سادات محسن زاده صفحات 9-38

    ارزشیابی از دیرباز به عنوان یکی از کارکردهای مدیریت دانشگاهی نقشی اساسی را در برنامه ریزی صحیح، اجرای موفق برنامه های آموزشی و بهبود کیفیت آموزشی در دانشگاه ها دارد. پژوهش حاضر به دنبال ارایه مدلی جامع برای ارزیابی عملکرد اعضای هیات علمی موسسات آموزش عالی است. مدل پیشنهادی تحقیق بر اساس جمع بندی ادبیات تحقیق، از سه سطح بعد، مولفه و شاخص تشکیل شده است؛ که در تحقیق حاضر به طور خاص به دو سطح بعد و مولفه اکتفاء شده است. جامعه مورد پژوهش، متشکل از کلیه اساتید رسمی و قراردادی و پیمانی دانشگاه کاشان بود که بر اساس سرشماری، و به منظور گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته ای برطبق ابعاد و مولفه های مدل پیشنهادی طراحی گردید و در بین تمامی اعضای هیات علمی توزیع شد. نتایج حاصل از اجرای تحلیل معادلات ساختاری با مدل بعد عملکرد پژوهشی، عملکرد فرهنگی، عملکرد 4 عاملی تاییدی مرتبه اول حاکی از آن است که مدل ارزیابی عملکرد هیات علمی با مولفه از نظر روایی سازه مورد تایید قرار گرفتند. هر چند که میزان تاثیر هر یک از مولفه 20 آموزشی و عملکرد اجرایی به همراه ها بر هر یک از ابعاد متفاوت تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: دانشگاه، اعضای هیات علمی دانشگاه، عملکرد اعضای هیات علمی، مدل بررسی عملکرد اعضای هیات علمی
  • انوشه شریعتمداری صفحات 39-50

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبکهای تفکر و نیازهای اساسی خود تعیین گری با باورهای ضمنی هوشی در جامعه آماری دانشجویان دختر دوره کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی در سال تحصیلی 95-94 و در نمونه ای به حجم 150 نفر که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند، اجرا شده است. با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد سبکهای تفکر استرنبرگ-واگنر (1992)، نیازهای اساسی خودتعیین گری دسی و ریان (1985)، و باورهای ضمنی هوشی هونگ و همکاران (1999) نسبت به جمع آوری اطلاعات لازم، اقدام شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، در سطح توصیفی از شاخص های فراوانی، گرایش مرکزی، پراکندگی و نمودار؛ و در سطح استنباطی نیز از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره با رعایت مفروضه های اساسی آن؛ تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهد که: 1-بین سبک تفکر قانون گذار و باورهای ضمنی هوش رابطه وجود دارد. 2- بین سبک تفکر اجرایی و باورهای ضمنی هوش رابطه وجود ندارد. 3- بین سبک تفکر قضایی و باورهای ضمنی هوش رابطه وجود دارد. 4- بین ادراک خودمختاری و باورهای ضمنی هوش رابطه وجود دارد. 5- بین ادراک شایستگی و باورهای ضمنی هوش رابطه وجود دارد. 6- بین ادراک ارتباط و باورهای ضمنی هوش رابطه وجود دارد. 7- در تلفیق تمام متغیرها، بیشترین سهم متعلق به ادراک خودمختاری، بعد از آن سبک تفکر قضایی می باشد و سایر متغیرها هیچ سهمی در پیش بینی باورهای ضمنی هوش نداشته اند.

    کلیدواژگان: سبکهای تفکر، نیازهای اساسی خود تعیین گری، باورهای ضمنی هوشی
  • بهاره حاجی مشهدی صفحات 51-55

    پژوهش حاضر به بررسی رابطه ی بین سلامت عمومی و احساس کبهتری در زنان سرپرست خانوار پرداخت. جامعه پژوهش حاضرتعداد 374 نفر از زنان سرپرست خانوار بوده که به مراکز بهزیستی واقع در سه منطقه ی شهر تهران در سه ماهه ی اول سال 1395 مراجعه نمودند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه سلامت عمومی ی گلدبرگ 1979 و پرسشنامه ی احساس کبهتری در دیگران 1997 بود. بر اساس یافته های به دست آمده بین سلامت عمومی و احساس کبهتری خویشتن و احساس کبهتری مرتبط با قضاوت دیگران افزایش می یابد. نتایج نشان می دهند که هم بستگی منفی بین سلامت عمومی و احساس وجود دارد. بنابراین رابطه منفی معناداری بین سلامت عمومی و احساس کبهتری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، احساس کبهتری، زنان، سرپرست خانوار
  • راضیه پالیزوان صفحات 57-65

    پژوهش حاضر به «بررسی رابطه بین کمال گرایی و ابراز وجود با مسیولیت پذیری در دانشجویان کارشناسی ارشد» پرداخت. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی بود و نمونه ی پژوهش حاضر شامل 240 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. دانشجویان به پرسشنامه های کمال گرایی اهواز نجاریان و همکارانش (1380)، ابراز وجود دانگ یول لی (1985)، و مسیولیت پذیری کالیفرنیا هاریسون گاف (1951) پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج آزمون همبستگی بین کمال گرایی و مسیولیت پذیری نشان داد که نمرات کمال گرایی و مسیولیت پذیری دانشجویان کارشناسی ارشد در سطح (01/0=a) رابطه معکوس و معنی دار دارد. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که مسیولیت پذیری با ابراز وجود رابطه ی مستقیم و معنی دار دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که ابراز وجود در سطح (01/0=a) به صورت معکوس و معنی دار، قادر به پیش بینی مسیولیت پذیری دانشجویان کارشناسی ارشد می باشد. و به عبارتی با کاهش نمره کمال گرایی و افزایش نمره ابراز وجود، نمره مسیولیت پذیری دانشجویان کارشناسی ارشد نیز بالا می رود و بالعکس. همچنین مشخص شد که ابراز وجود با ضریب تبیین (308/0) تاثیرگذاری بیشتری را در پیش بینی مسیولیت پذیری دانشجویان کارشناسی ارشد دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، کمال گرایی، ابراز وجود
  • نسترن شریفی، ناهید صفری دولوئی صفحات 67-78
    هدف

    این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین ادراک تعامل اجتماعی و سبک های هویت با اعتماد به اینترنت در دانشجویان انجام شده است.

    روش

    پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال تحصیلی 95-94 می باشند که تعداد 160 نفر (82 پسر و 78 دختر) به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسش نامه های اعتیاد به اینترنت یانگ (1998)، ادراک تعامل اجتماعی گلاس (1994) و سبک های هویت بروزنسکی (1992) استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار spss و روش های آمار استنباطی، شامل ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد، متغیر ادراک تعامل اجتماعی با اعتیاد به اینترنت رابطه معنادار منفی دارد. از بین سبک های هویت، بین سبک هویت سردرگم/اجتنابی با اعتیاد به اینترنت رابطه معنادار مثبت وجود دارد. بین متغیرهای سبک هویت اطلاعاتی و هنجاری با اعتیاد به اینترنت رابطه ای مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    تنها سبک هویت سردرگم/اجتنابی و ادراک تعامل اجتماعی قادر به پیش بینی اعتیاد به اینترنت در دانشجویان هستند. در نتیجه سبک هویت سردرگم/اجتنابی و ادراک تعامل اجتماعی در اعتیاد به اینترنت نقش دارند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، سبک های هویت، ادراک تعامل اجتماعی
  • مریم اسمعیلی صفحات 79-89
    هدف

    هدف این پژوهش تبیین تشویق و تنبیه در تربیت اخلاقی از دیدگاه قرآن و روایات می باشد.

    روش

    در جهت پاسخ به سوالات پژوهش از روش توصیفی و تحلیلی و هرمنوتیک و هم چنین روش کتابخانه ای به جمع آوری اطلاعات پژوهش پرداخته شد و سپس با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی به تجزیه و تحلیل اطلاعات پرداخته شد.

    یافته ها

    داده های این مطالعه نشان داد که نگاه قرآن و گفتار ایمه اطهار به تشویق و تنبیه نگاهی جامع و مانع است و می توان با بهره گیری از آن ها زمینه های قرب الهی و رسیدن به حیات طیبه که هدف غایی تعلیم و تربیت اسلامی است را فراهم نمود.

    نتیجه گیری

    مولفه های تشویق و تنبیه در تربیت اخلاقی عبارتند از: معلم، شناخت انسان و تشویق و تنبیه، اختیار و مسیولیت پذیری انسان، فطرت. انواع تنبیه در آیات و روایات عبارتند از: تنبیه غیر بدنی، تنبیه بدنی؛ انواع تشویق در آیات و روایات عبارتند از: تشویق غیر کلامی، تشویق کلامی.

    کلیدواژگان: تربیت، تربیت اخلاقی، تشویق، تنبیه، قرآن، روایات، روش
  • مریم بهرام نیا، حسین محققی، ابوالقاسم یعقوبی صفحات 91-101

    پژوهش حاضر با هدف شناخت اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر باورهای غیرمنطقی و صمیمیت زناشویی در زوجین متقاضی طلاق بود. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح مورد استفاده از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زوجین متقاضی طلاق (زنان و مردان) مراجعه کننده به دادگاه های خانواده شهر همدان در سال 1395-1394 بود؛ سپس از این جامعه با روش نمونه گیری در دسترس نمونه ای به تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند؛ پرسشنامه های به کار برده شده برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه چهارعاملی باورهای غیرمنطقی اهواز و پرسشنامه صمیمیت زناشویی واکر و تامپسون (1983) بودند. یافته ها نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر باورهای غیرمنطقی و همچنین صمیمیت زناشویی در زوجین متقاضی طلاق موثر است؛ لذا با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد استفاده از برنامه های درمانی پذیرش و تعهد، جهت پیشگیری و کاهش مشکلات و نیازهای زوج ها، سازگاری و بهزیستی روان شناختی آنها یک ضرورت محسوب می گردد.

    کلیدواژگان: زوجین متقاضی طلاق، باورهای غیرمنطقی، صمیمیت زناشویی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)
  • علیرضا آقا یوسفی، محمدعلی اصغری مقدم، سید حامد سجادپور، حسن خانی، فاطمه بهزادفر، نرگس زمانی صفحات 103-119

    هدف از این مطالعه بررسی مکانیسم های اثر هنر درمانی با تاکید بر شناخت اجزای عاطفه و هیجان در افراد مبتلا به تروما است. با مروری بر تحقیقات مختلف، نتایج متناقضی درباره اثر مندی هنر درمانی وجود دارد که ناشی از عدم وجود گروه کنترل، گزارشات کیفی از نتیجه درمان و ارزیابی های نادرست است. مطالعات نوروسایکولوژیکال، مطالعات تکاملی و نشانگان تجزیه در افراد مبتلا به تروما نشان می دهد که مشکل این افراد مربوط به ذهن غیرکلامی است. در نتیجه برای ایجاد یک پروتکل درمانی موثر، بدون تکیه بر ابراز کلامی و با صرف بهینه در زمان و هزینه، لازم است جهت گیری درمان از رویکرد های غیر رهنمودی به سوی رهنمودی متمرکز شود. در رویکردهای رهنمودی، به جای نگاه کلی گرایانه به موضوع بر شناخت تمامی اجزا تاکید می شود. بنابراین در رویکرد مبتنی بر نقاشی، شناخت و بررسی ماهیت دقیق عامل عاطفه به مانند کنش های شناختی برای نیل به هدف فوق امری لازم است. این تغییر نگاه و به تبع آن تغییر در روش درمانی باعث می شود که اجرای درمان از انحصار درمانگران حرفه ای و مجرب خارج شده و در دسترس درمانگران مبتدی نیز قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: هنر درمانی، نقاشی، تروما
|
  • Pages 9-38

    From the beginning, evaluation as one of the functions of university management has a fundamental role in correct planning, successful implementation of educational programs and improvement of educational quality in universities. The current research aims to present a comprehensive model for evaluating the performance of academic staff members of higher education institutions. The research proposal model is formed based on the collection of research literature, from three levels, component and index; In the current research, it is limited to two levels of dimension and component. The results obtained from structural equation analysis with the following model of research performance, cultural performance, and performance of 4 first-order confirmatory factors indicate that the evaluation model of the academic board's performance with a component from the point of view of structural validity is valid. Although the degree of influence of each of the 20 educational components and executive function was identified on each of the different dimensions.

    Keywords: public health, a feeling of inferiority, Female-headed households
  • Pages 39-50

    The purpose of this research is to investigate the relationship between thinking styles and basic needs of self-determination with implicit beliefs of intelligence in the statistical population of undergraduate female students of Islamic Azad University, Central Tehran branch in the academic year of 1994-1995 and in a sample of 150 people, which was selected by sampling method. Multistage cluster randomization was selected, implemented. By using three standard questionnaires of Sternberg-Wagner thinking styles (1992), the basic needs of self-determination by Gary Deci and Ryan (1985), and the implicit beliefs of Hoshi Hong et al. (1999) to collect the necessary information. Data using SPSS software, at the descriptive level of frequency indicators, central tendency, dispersion and graph; and at the inferential level, from Pearson's correlation coefficient and multivariate regression analysis, observing its basic assumptions; has been analyzed. The findings show that: 1- There is a relationship between the legislator's thinking style and the implicit beliefs of intelligence. 2- There is no relationship between executive thinking style and implicit beliefs of intelligence. 3- There is a relationship between judicial thinking style and implicit beliefs of intelligence. 4- There is a relationship between the perception of autonomy and the implicit beliefs of intelligence. 5- There is a relationship between the perception of competence and the implicit beliefs of intelligence. 6- There is a relationship between perception of communication and implicit beliefs of intelligence. 7- In the combination of all the variables, the largest contribution belongs to the perception of autonomy, followed by judicial thinking style, and other variables had no contribution in predicting the implicit beliefs of intelligence.

    Keywords: thinking styles, basic self-determination needs, Implicit beliefs of intelligence
  • Pages 51-55

    The present study investigated the relationship between general health and sense of superiority in women heads of households. The present research population consisted of 374 female heads of households who visited welfare centers located in three areas of Tehran in the first quarter of 2016. Data collection tools included Goldberg's 1979 General Health Questionnaire and the 1997 Feeling Better in Others Questionnaire. Based on the findings, there is an increase between general health and a better sense of self and a better feeling related to the judgment of others. The results show that there is a negative correlation between general health and emotion. Therefore, there is a significant negative relationship between general health and feeling better.

    Keywords: General Health, feeling better, Women, head of the household
  • Pages 57-65

    The present study investigated the relationship between perfectionism and self-expression with responsibility in master's students. The statistical population of this research included all master's students of the Faculty of Psychology and Educational Sciences of Islamic Azad University, Central Tehran Branch, and the sample of the present study included 240 master's students of the Faculty of Psychology and Educational Sciences of Islamic Azad University, Central Tehran Branch, which was selected by sampling method. were selected as available. Students responded to Ahvaz Najarian and his colleagues' perfectionism questionnaires (2010), Dong Yul Lee's self-expression (1985), and Harrison Goff's California responsibility (1951). In order to analyze the research data, Pearson correlation and multivariate regression tests were used. The results of the correlation test between perfectionism and responsibility showed that the scores of perfectionism and responsibility of master's students have an inverse and significant relationship at the level of (a=0.01). The results of the correlation test showed that accountability has a direct and meaningful relationship with self-expression. The results of the regression analysis showed that self-expression at the level (a=0.01) can inversely and significantly predict the responsibility of master's students. And in other words, as the score of perfectionism decreases and the score of self-expression increases, the responsibility score of master's students also increases and vice versa. It was also found that self-expression with the coefficient of explanation (0.308) has a greater impact in predicting the responsibility of master's students.

    Keywords: responsibility, perfectionism, self-expression
  • Pages 67-78
    Purpose

    This research was conducted to investigate the relationship between the perception of social interaction and identity styles with trust in the Internet in students.

    Method

    Descriptive research of correlational type and the statistical population includes medical students of Iran University of Medical Sciences in the academic year 2014-2015, 160 people (82 boys and 78 girls) were selected as the sample group using available sampling method. In this research, Internet addiction questionnaires of Young (1998), perception of social interaction by Glass (1994) and Brozensky's identity styles (1992) were used.

    Findings

    Research data analysis using spss software and inferential statistics methods, including Pearson's correlation coefficient and multivariate regression analysis showed that the variable of perception of social interaction has a significant negative relationship with internet addiction. Among the identity styles, there is a significant positive relationship between the confused/avoidant identity style and Internet addiction. No relationship was observed between informational and normative identity style variables with Internet addiction.

    Conclusion

    only confused/avoidant identity style and perception of social interaction are able to predict internet addiction in students. As a result, confused/avoidant identity style and perception of social interaction play a role in Internet addiction.

    Keywords: internet addiction, Identity styles, Perception of Social Interaction
  • Pages 79-89
    Purpose

    The purpose of this research is to explain encouragement and punishment in moral education from the perspective of the Qur'an and hadiths.

    Method

    In order to answer the research questions, descriptive and analytical and hermeneutic methods were used to collect the research data, and then the information was analyzed using the qualitative content analysis method.

    Findings

    The data of this study showed that the view of the Qur'an and the speech of the Imams of Athar on encouragement and punishment is a comprehensive and hindering view, and by using them, it is possible to provide the grounds for nearness to God and achieving a virtuous life, which is the ultimate goal of Islamic education.

    Conclusion

    The components of encouragement and punishment in moral education are: teacher, human knowledge and encouragement and punishment, human agency and responsibility, nature. The types of punishment in verses and hadiths are: non-corporal punishment, physical punishment; The types of encouragement in verses and hadiths are: non-verbal encouragement, verbal encouragement.

    Keywords: education, moral education, Encouragement, punishment, Quran, Hadiths, Method
  • Pages 91-101

    The purpose of this study was to know the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on irrational beliefs and marital intimacy in couples applying for divorce. The research was of a semi-experimental type and the design used was of pre-test and post-test type with the control group and the statistical population of the research including all couples applying for divorce (men and women) referring to the family courts of Hamadan city in 2015-2015; Then, a sample of 30 people was selected from this population by available sampling method and they were randomly divided into two experimental and control groups; The questionnaires used for data collection were Ahvaz's four-factor irrational beliefs questionnaire and Walker and Thompson's Marital Intimacy Questionnaire (1983). The findings showed that acceptance and commitment therapy (ACT) is effective on irrational beliefs as well as marital intimacy in couples applying for divorce; Therefore, according to the obtained results, it seems that the use of acceptance and commitment treatment programs is considered a necessity in order to prevent and reduce the problems and needs of couples, their compatibility and psychological well-being.

    Keywords: couples seeking divorce, Irrational beliefs, Marital Intimacy, Acceptance, Commitment Therapy (ACT)
  • Pages 103-119

    The purpose of this study is to investigate the mechanisms of the art therapy effect with an emphasis on recognizing the components of emotion and emotion in people suffering from trauma. By reviewing various researches, there are contradictory results about the effectiveness of art therapy, which is caused by the absence of a control group, qualitative reports of the treatment result, and incorrect evaluations. Neuropsychological studies, developmental studies and dissociation syndromes in people suffering from trauma show that the problem of these people is related to the non-verbal mind. As a result, in order to create an effective treatment protocol, without relying on verbal expression and with optimal spending of time and money, it is necessary to focus the treatment direction from non-directive approaches to directive. In the guidance approaches, instead of a holistic view of the subject, it is emphasized to know all the components. Therefore, in the drawing-based approach, it is necessary to know and examine the exact nature of the emotional factor, as well as cognitive actions, to achieve the above goal. This change of view and the consequent change in the treatment method makes the implementation of the treatment out of the monopoly of professional and experienced therapists and becomes accessible to beginner therapists as well.

    Keywords: art therapy, painting, Trauma