فهرست مطالب

نشریه تحقیقات روانشناختی
پیاپی 31 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدجعفر جوادی، دانیال احمدی صفحات 9-25

    هدف از این پژوهش، مطالعه ی رابطه مهارت های ارتباطی و ذهن آگاهی با ابرازگری هیجانی در دانشجویان می باشد. به همین منظور، 189 نفر از دانشجویان کارشناسی روانشناسی با گرایش بالینی دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز که در سال تحصیلی 95-94 مشغول به تحصیل بودند، برای اطمینان بیشتر (200 نفر) طبق جدول کرجسی و مورگان، به عنوان نمونه، و بصورت تصادفی و در دسترس انتخاب شدند. همه آزمودنی ها پرسشنامه ابراز گری هیجانی کینگ و آموز، مهارت های ارتباطی جرابک و پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی را تکمیل کردند. اطلاعات گرد آوری شده با استفاده از نرم افزار spss در دو سطح توصیفی و استنباطی مورد بررسی قرار گرفت. در بخش استنباطی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد و با توجه به اینکه شدت و ضعف مد نظر بود، از تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که 6/25 درصد از واریانس متغیر ابراز گری هیجانی توسط دو متغیر ذهن آگاهی و مهارت های ارتباطی تبیین می شود. به عبارت دیگر، 6/25 درصد از پراکندگی مشاهده شده در متغیر ابرازگری هیجانی توسط این متغیرها توجیه می شود. مقدار R مشاهده شده (506/0) نیز نشان دهنده آن است که مدل رگرسیون خطی حاضر می تواند برای پیش بینی استفاده شود. علاوه بر این، نسبت F محاسبه شده (126/32) در سطح اطمینان حداقل 99 درصد معنادار است. با مراجعه به آماره t و سطوح معناداری، می توان قضاوت کرد که هر دو متغیر ذهن آگاهی و مهارت های ارتباطی با متغیر ابرازگری هیجانی همبستگی معنادار دارند. می توان نتیجه گرفت که دو متغیر ذهن آگاهی و مهارت های ارتباطی با متغیر ابرازگری هیجانی همبستگی مثبت و معنادار دارند. به عبارتی، با افزایش در این متغیرها، نمره ابراز گری هیجان افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، ذهن آگاهی، ابرازگری هیجانی
  • افسانه شهبازی راد، سیمین غلامرضایی، احمدعلی جدیدیان صفحات 25-36

    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه ناراحتی از موفقیت و آلکسی تیمیا با نشانگان وانمودگرایی در بین دانشجویان صورت گرفت. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است؛ جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کنگاور بود که تعداد 100 دانشجو با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های آلکسی تیمیا (FTAS-20)، نشانگان وانمودگرایی کلانس (CIPS) و ناراحتی از موفقیت (پدیده غلط انداز) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که آلکسی تیمیا با نشانگان وانمودگرایی رابطه مثبت معناداری داشت (P<0/001). اما ناراحتی از موفقیت با نشانگان وانمودگرایی رابطه معناداری نداشت. آلکسی تیمیا 10 درصد واریانس نشانگان وانمودگرایی را پیش بینی کرد (P<0/001). با توجه به نتایج حاصله، بهتر است راهبردهای پیشگیرانه ای در زمینه کاهش این نشانگان در دانشگاه ها با استفاده از کارگاه ها و کلاس های آموزشی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: نشانگان وانمودگرایی، آلکسی تیمیا، ناراحتی از موفقیت، دانشجویان
  • الناز گیوه چی، شکوه نوایی نژاد، ولی اله فرزانه صفحات 37-54
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی دو روش شناختی رفتاری و الگوی ارتباط بدون خشونت برکاهش نشانگان برونی سازی شده کودکان 5 تا 8 سال بود.

    مواد و روش ها

    جهت رسیدن به اهداف پژوهش از روش نیمه آزمایشی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان 5 تا 8 سال شهر تهران مراجعه کننده به مرکز آتیه و گروه نمونه عبارت از 30 کودک دارای نشانگان برونی سازی شده از جامعه آماری مورد نظر بودند که به روش در دسترس و هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی شناختی رفتاری و ارتباط بدون خشونت و گروه کنترل قرار گرفتند. گروه های آزمایش تحت درمان های خاص خود قرار گرفتند و گروه کنترل در این مدت هیچ درمانی را دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس فهرست رفتاری کودک (CBCL) استفاده شد که توسط شرکت کنندگان قبل از شروع درمان، پس از پایان درمان و در مرحله پیگیری تکمیل شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل کوواریانس بین گروهی نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه های آزمایشی شناختی رفتاری و الگوی ارتباط بدون خشونت روزنبرگ (NVC) و گروه کنترل در مرحله پس آزمون وجود داشت. همچنین روش شناختی رفتاری اثربخش تر از الگوی ارتباط بدون خشونت بود.

    بحث و نتیجه گیری

    روش شناختی رفتاری را می توان به عنوان درمانی اثربخش بر کاهش مشکلات برونی سازی شده کودکان به کار برد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، الگوی ارتباط بدون خشونت (NVC)، نشانگان برونی سازی شده
  • الهام سیفی پور، سارا حقیقت صفحات 55-65

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی متادون درمانی (MMT)  با متادون درمانی (MMT) همراه با درمان مبتنی برپذیرش و تعهد برخود آگاهی و کنترل خشم افراد مصرف کننده مواد مخدر انجام شد. روش این پژوهش نیمه ازمایشی و ازطرح پیش از آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد.جامعه هدف این پژوهش شامل کلید افراد وابسته به مواد افیونی تحت درمان مراکز (MMT) منطقه چهار شهر تهران بود نمونه ای به حجم 40 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و درگروه آمازیش و کنترل جا گذاری شدند. گروه آزمایش، مداخله ترکیبی متادون درمانی (MMT) با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT) را در10جلسه دریافت نمودند. در این مدت گروه کنترل تنها برنامه متادون درمانی (MMT) را دریافت میکردند. برای جمع آوری داده ها از آزمون خشم اسپلبر (STAXI-2) و مقیاس خود آگاهی (SCS)  استفاده شد. داده ها از طریق آزمون آماری کوواریانس چند متغییری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات خودآگاهی عمومی و خصوصی گروه آزمایش و کنترل درپس آزمون متفاوت و معناداری وجود دارد،همچنین یافته ها حاکی از این بود که بین میانگین نمرات مولفه های کنترل خشم گروه آزمایش و کنترل ودر پس آزمون متفاوت معناداری وجود دارد بنابراین می توان نتیجه گرفت که ترکیب متادون درمانی (MMt) با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) نسبت به برنامه متادون درمانی (MMT) برافزایش خودآگاهی و کنترل خشم درونی و خشم برونی و همچنین کاهش برون ریزی و درون ریزی خشم افراد مصرف کننده مواد مخدر موثرتر بوده است.

    کلیدواژگان: برنامه متادون درمانی(MMT)، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT)، خودآگاهی، کنترل خشم مصرف کننده مواد مخدر
  • آرزو دلفان بیرانوند، رسول کرد نوقابی صفحات 67-78

     این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی بین انگیزش پیشرفت، روش های تدریس، روش های ارزشیابی و کیفیت برنامه های سوادآموزی با رجعت به بی سوادی در سواد آموختگان دوره سوادآموزی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی سواد آموختگان در سطح کشور بودند که طی سال های 1386 الی 1390 دوره های سوادآموزی یا معادل آن را گذرانده بودند. نمونه ای با تعداد 486 نفر (سواد آموخته) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس پیشرفت تحصیلی محقق ساخته، پرسشنامه محقق ساخته ویژه ی نوسوادان، مقیاس انگیزش پیشرفت هرمنس (HAMQ) بودند. برای تحلیل داده ها از روش همبستگی سود برده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین انگیزش پیشرفت، روش های تدریس، روش های ارزشیابی و کیفت برنامه های آموزشی با رجعت به بی سوادی رابطه منفی و معنادار وجود دارد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که با افزایش انگیزش پیشرفت و کیفیت روش های تدریس، روش های ارزشیابی و برنامه های آموزشی، رجعت به بی سوادی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: سوادآموزی، رجعت به بی سوادی، بزرگ سالان
  • پریسا مومنی صفحات 79-90

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه طرحواره های ناسازگار اولیه، تمایز یافتگی و دلزدگی زناشویی در پرستاران بیمارستانهای شهر تهران انجام گرفت. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. نمونه مورد بررسی 176 نفر از پرستارانی که در بیمارستانهای آموزشی شهر تهران کار می کنند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از "پرسشنامه طرحواره ناسازگار اولیه" و "پرسشنامه تمایز یافتگی خود"  و "پرسشنامه دلزدگی زناشویی" جمع آوری و با استفاده از آزمون آمار توصیفی و استنباطی (آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره) تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که طرحواره های ناسازگار اولیه و مولفه های آن به جز مولفه "هدایت شدن توسط دیگران" و جز مولفه های "گریز عاطفی" و "هم آمیختگی با دیگران" از ابعاد تمایز یافتگی با دلزدگی زناشویی رابطه معناداری دارد. این دو متغیر قادر به پیش بینی 6/78 درصد از واریانس دلزدگی زناشویی هستند. می توان از این نتایج اینگونه استنباط کرد که هرچه "طرحواره ناسازگار اولیه" زوجین بیشتر باشد، به احتمال بیشتری درجه دلزدگی زناشویی آنها بالا می رود. هم چنین هرچه زوجین "تمایز یافتگی" بیشتری داشته باشند، درجه دلزدگی آنها کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، تمایز یافتگی خود، دلزدگی زناشویی
  • فاطمه عبدی، شکوه السادات بنی جمالی، حسن احدی، شیرین کوشکی صفحات 91-102

    با توجه به اهمیت بررسی روان شناختی زنان مبتلا به سرطان پستان، اعتبارسنجی ابراز تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی) در این پژوهش انجام گرفته است. در این پژوهش 202 نفر از مبتلایان به سرطان پستان که در مراکز درمانی شهر تهران تحت معالجه بوده اند، پرسش نامه 36 سوالی گارنفسکی را پاسخ دادند. برای بررسی روایی سازه از تحلیل عامل اکتشافی استفاده شده است. ماتریس عاملی بر اساس 5 عامل محاسبه شده است. عامل اول, دوم, سوم و چهارم به ترتیب با ارزش ویژه 5/ 241 و عامل اول و دوم (00/ 88226=α) برای کل مقیاس و (00/62288=α) کمترین مربوط به عامل پنجم و (00/99335=α) است که نشان دهنده هماهنگی درونی بالا است. بر اساس نتایج پژوهش ابزار تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی از روایی و اعتبار قابل قبول در زنان مبتلا به سرطان پستان، برخوردار است.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، تنظیم شناختی هیجان، سرطان پستان
  • مهسا مسلمان، احمد سهرابی صفحات 103-115

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نقش مولفه های تنظیم شناختی هیجان در افراد با تصمیم گیری همکارانه بالا و پایین در بین دانشجویان دانشگاه کردستان در سال 95-1394 انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی بود که جامعه آماری آن شامل کلیه دانشجویان دانشگاه کردستان در سال تحصیلی 95-94 بودند. برای به دست آوردن نمونه اولیه برای تعدادی (شامل 230 نفر) از دانشجویان دانشگاه کردستان با شیوه نمونه گیری در دسترس و فراخوان در رابطه با شرکت در پژوهش و اهداف و نحوه انجام پژوهش توضیحات لازم داده شد، که از بین آنها 70 نفر از دانشجویان که تمایل به شرکت در پژوهش داشتند مورد ارزیابی قرار گرفتند. با توجه به هدف پژوهش پس از تحلیل نتایج اولیه، نتایج مربوط به 57 نفر (29 نفر با تصمیم گیری همکارانه بالا و 28 نفر با تصمیم گیری همکارانه پایین) از دانشجویان انتخاب و به روش علی مقایسه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. از یک تکلیف کامپیوتری معمای زندانی و یک پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان به عنوان ابزار جمع آوری داده ها استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد افراد با تصمیم گیری همکارانه بالا از لحاظ تمرکز مجدد مثبت و تمرکز بر برنامه ریزی بالاتر از افراد با تصمیم گیری همکارانه پایین بودند و افراد با تصمیم گیری همکارانه پایین از لحاظ پذیرش و تنظیم شناختی هیجان منفی (نمره کل) بالاتر از افراد با تصمیم گیری همکارانه بالا بودند. یافته های پژوهش از وجود تفاوت بین دو گروه حمایت می کند. در واقع افراد با شناخت، ادراک، تنظیم و کنترل هیجان ها، پردازش های شناختی خود را که شامل قضاوت ها و تصمیم گیری های اوست، مدیریت و بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری همکارانه، معمای زندانی، تنظیم شناختی هیجان
|
  • Pages 9-25

    More skills in the field of emotions, social relationships, mindfulness and other cognitive processes, is an individual to be able to pass the obstacles in life, successful mental health in adulthood have. The aim of this study is to examine the relationship between communication skills and mindfulness is the emotional expressiveness.

    Materials and Methods

    The study population consisted 359 students of Bachelor of Psychology , Islamic Azad University of Tehran with clinical orientation 95-94 were enrolled in the academic year, this number, 186 cases (to ensure 200) according to the sample table and Morgan, for instance, were selected and randomly All participants were assessed with emotional expressiveness King and Emmons, communication skills Jerabek and completed the Five-Factor Inventory of Mindfulness. Information gathered using both descriptive and inferential spss software was evaluated. The Pearson correlation coefficient was used inferential and based on the consideration that intensity regression analysis was used.

    Results

    Two variables mindfulness and communication skills with emotional expressiveness, there was a significant correlation (p <0/01). 2576 of the variance in emotional expressiveness by the two variables is described mindfulness and communication skills. In other words, 2576 of the variance is explained by these variables in the variable emotional expressiveness. The amount of R observed (0/506) indicates that the current linear regression model can be used to predict. In addition, the F calculated (32/126) at least 99% confidence level is significant. Referring to the statistic t and significant levels, it can be judged that both variables mindfulness and communication skills with a significant correlation between emotional expressiveness.

    Conclusion

    It is concluded that the two variables mindfulness and communication skills with a significant and positive correlation between emotional expressiveness. In other words, the increase in these variables, emotional expressiveness score increases.

    Keywords: communication skills, mindfulness, emotional expressiveness
  • Pages 25-36

    This study examined the relationship between fear of success and alexithymia with imposter syndrome in students of Islamic Azad of Kangavar University. Its design is Co relational research and the sample consisted of 150 male and female students who were selected by cluster sampling. They respond to alexithymia questionnaire (FTAS-20), imposter syndrome Scale (CIPS), fear of success questionnaire.  Data analysis was performed by using Pearson's correlation and multiple regression Findings showed that fear of success and  alexithymia had significant positive correlation with imposter syndrome  (P <0/001).  And fear of success and alexithymia predicted 12/9 % variance of imposter syndrome. Prevention strategies in reducing the symptoms in universities are use by workshops and education class.

    Keywords: imposter syndrome, alexithymia, Fear of Success, Students
  • Pages 37-54
    Aim

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of two interventions concluding cognitive-behavioral therapy and Nonviolent Communication on externalizing problem of children 5 to 8 years.

    Method

    In order to achieve the objectives of the study, quasi-experimental was assigned. The study population consisted of children 5 to 8 years in Tehran, referring to the Comprehensive Psychiatric Center Group Atiyeh. Sample groups consisted of 30 children with externalizing symptoms were the target population with convenience sampling method, participated in this study. Sample groups was assigned to two experimental and control groups including Cognitive-Behavioral Therapy and non-violent communication,. The experimental groups participated in their therapy sessions, while the control groups received no treatment. For collecting data Child Behavioral Check List (CBCL) by participants before treatment, after treatment and at follow-up was completed.

    Result

    Univariate analysis of covariance as well as other methods of analyzing the data showed that there were significant differences between the experimental groups including Cognitive-Behavioral Therapy and Nonviolent Communication (NVC) and control groups at post-test.

    Conclusion

    The effectiveness of Cognitive-Behavioral Therapy and Nonviolent Communication (NVC) intervention were still Persistent. Also, the results showed that Cognitive-Behavioral Therapy was more effective than non-violent communication.

    Keywords: cognitive-behavioral therapy, Nonviolent Communication (NVC), externalizing symptoms
  • Pages 55-65

    this study aimed to compare the effectiveness of methadone maintenance treatment (MMT) Methadone maintenance treatment (MMT) with acceptance and commitment therapy based on self-awareness and consumer anger control in drug user. This quasi-experimental methods and the pretest-posttest control group was used. The target population included all individuals associated with opioid therapy MMT centers in Tehran. A group of 40 people selected by sampling method in two experimental and control groups were impressment here. Experimental group a combination of methadone treatment (MMT) based on acceptance and commitment therapy (ACT) received in 10 sessions. In the control group only program for methadone treatment (MMT) were receiving. For data collection anger Asplbrgr test (2- STAXI) and the scale of consciousness (SCS) was used. Through statistical analysis, multivariate covariance data were analyzed. Results showed that the mean scores of self-awareness, public and private, experimental and control groups in post-test there are significant differences, the findings showed that the mean scores of the components of anger management control and experimental groups in post-test, there were significant difference. So it can be concluded that the combination of methadone treatment (MMT) based on acceptance and commitment therapy (ACT) as compared to methadone treatment program (MMT) to increase self-awareness and control of anger and outrage outside and also reduce the outflow and the anger people drug was more effective.

    Keywords: methadone treatment program (MMT), based on acceptance, commitment therapy (ACT), self-awareness, anger management, drug user
  • Pages 67-78

     The purpose of this study was to investigate the relationship between achievement motivation, teaching methods, evaluation methods and quality of literacy programs with Returning to Illiteracy in Education Graduates of Literacy Course. The population of the study included all illiteracy graduates in the country who passed literacy courses or its equivalent during years 2007 to 2011. Using multi-level cluster sampling, 486 participants were chosen and studied. The instruments of the study included self- researcher's scale of educational achievement, special self- researcher's questionnaire of novice literates,and Herman's Achievement Motivation Scale Questionnaire (HAMQ). To analyze the data, correlation analysis was used. The results indicated that there were negative and meaningful relationship between achievement motivation, teaching methods, evaluation methods and quality of literacy programs with Returning to Illiteracy in Education Graduates of Literacy Course.

    Keywords: Literacy, returning to illiteracy, adults
  • Pages 79-90

    This study aimed to investigate the relationship between early maladaptive schemas & their differentiation with marital burnout. The research was descriptive & correlational. The statistical population of this research consisted of all nurses in educational hospitals in Tehran in 1394-1395.176 of the available study population were selected as study samples. The tools used in this research were maladaptive schema (SQ-SF), self-differention (DSI) & mrital burnout (CSI) questionnaire. Pearson correlation & multiple Regression were used for analyzing the data. Overall findings showed that maladaptive schema & its components, except "is directed by others" and self- differention & its dimensions except for "emotional escape" & "fusion with other" have a meaning relationship with marital burnout.

    Keywords: early maladaptive schema, self-differention, marital burnout
  • Pages 91-102

    According to the importance of women’ s suffering from breast cancer psychological survey, credit scoring of cognitive emotion regulation instrument has been used in this research.The questionnaire of Garnefski- including 36 questions- was answered by 202 breast cancer suffering women who had been under treatment all over Tehran’s hospitals. And also Exploratory Factor Analysis (EFA) has bean used for validity consideration and factor matrix has been calculated based on 5 factors.First, second,third and forth Eigen Value was 5/421, 5/296,4/694 and 4/647that they were 22/287 %of total variance.According to the results, in general the highest Cronbach’s Cofficient Alpha was related to the first and second factor (α=0/935). And the least was relevant to the fifth factor (α=0/628) and for the whole factors,(α=0/826) is calculated which shows the high internal coordination. In conclusion results have proved the accessibility of Garnefski cognitive emotion regulation instrument in women with breast cancer.

    Keywords: credit scoring, cognitive emotion regulation, breast cancer
  • Pages 103-115

    This study was performed aimed to assess the role of cognitive emotion regulation in individuals with high and low was cooperative decision-making. The research method was a descriptive study that the statistical population included all Kurdistan university students in the school year 95-94. To obtain a prototype for the number (of 230) from University of Kurdistan students by stylesheets available sampling and calling  were given in relation to the attending the research and how research purposes and necessary clarifications, among them 70 students who wish to participate in the study were evaluated. According to the study, after analysis of the results, results of 57 (29 with high cooperative decision-making and 28 low cooperative decision-making) of students selected and were studied causal-comparative. Of computer tools collaborative decision making and a cognitive emotion regulation questionnaire Was used to gather data. data obtained was analyzed using multivariable analysis of variance. The results showed that individuals with high collaborative decision making  on the positive refocusing and focus planning were higher than those with low cooperative decision-making. and individuals with low cooperative decision making in terms of acceptance and of negative cognitive emotion regulation (total score) were higher than those with high cooperative decision making. research findings support from the difference between the twe groups. In fact, individuals with cognitive, perceptual, regulation and control of their emotion, their cognitive processing that includes his judgments and decisions, manage and improve.

    Keywords: Collaborative Decision making, Prisoner's Dilemma, cognitive emotion regulation