فهرست مطالب

نشریه تحقیقات روانشناختی
پیاپی 25 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رایحه ذوالنوریان *، فاطمه شاطریان محمدی صفحات 9-22

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی تاثیر آموزش مهارتهای مقابله ای بر سرمایه های روان شناختی و سبک های عاطفی نوجوانان کار است. روش پژوهشی، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه شاهد می باشد. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه نوجوانان کار 12 تا 18 ساله منطقه 2 شمیرانات شهر تهران بود که زیر نظر بهزیستی فعالیت می کنند. از میان این کودکان 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، در گروه آزمایشی و شاهد جای گرفتند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز (2007) و سبک های عاطفی هافمن و کاشدن (2010) استفاده شد. سپسگروه آزمایشی (15 نفر از نوجوانان کار) به مدت 10 جلسه دو ساعته از آموزش مهارتهای مقابله ای برخوردار شدند، در حالی که گروه شاهد تحت این آموزش قرار نگرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که میانگین گروه آزمایش در پس آزمون در هر چهار مولفه "سرمایه روانشناختی" و هر سه متغیر "سبک عاطفی" نسبت به پیش آزمون افزایش یافته است، در حالی که در گروه شاهد چنین افزایشی مشاهده نمی شود. در نتیجه آموزش مهارتهای مقابله ای موجب بهبود سرمایه روان شناختی و سبک عاطفی در نوجوانان کار شده است.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، سبک های عاطفی، مهارتهای مقابله ای، نوجوانان کار
  • سعید مشتاقی * صفحات 23-35

     اهمال کاری تحصیلی در جامعه دانشگاهی امری رایج است و می تواند به استرس و دیگر مشکلات روانی منجر شود. به لحاظ پایه های تجربی و نظری به سازه اهمال کاری تا دیگر سازه های روان شناختی کمتر توجه شده است. با عنایت به اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه باورهای ضمنی هوشی و اهمال کاری با نقش واسطه ای اهداف پیشرفت در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول انجام شد. به همین منظور بر اساس جدول مورگان، تعداد 375 نفر به عنوان نمونه به طور تصادفی انتخاب شدند و مقیاس های اهمال کاری (لی، 1986)، نظریه ضمنی هوش (عبدالفتاح و بیتس، 2006)، و هدف پیشرفت (الیوت و مک گریگور، 2001) را تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار AMOS و روش تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که باورهای افزایشی به هوش از مسیر اهداف تسلط، رابطه منفی و معناداری با اهمال کاری دارد. شاخص های مدل نشان دادند که مدل مفهومی پیشنهادی از برازندگی لازم برخوردار است.

    کلیدواژگان: اهمال کاری، باورهای ضمنی هوشی، اهداف پیشرفت
  • شهرزاد پاکزاد *، سیمین دحت رضاخانی صفحات 37-53

    چکیده پژوهش حاضر با هدف بررسی سهم هوش هیجانی، شادکامی و راهبردهای مقابله ای در پیش بینی رضایت زناشویی زنان خانه دار و شاغل منطقه 7 شهر تهران انجام شد. برای این منظور 300 نفر از زنان متاهل خانه دار و شاغل این منطقه به صورت داوطلبانه انتخاب و با پرسشنامه های هوش هیجانی سالووی، پرسشنامه شادکامی آکسفورد، پرسشنامه راهبردهای کنار آمدن با استرس و پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ فرم کوتاه مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج رگرسیون چند متغیری گام به گام نشان داد که بین هوش هیجانی، شادکامی و راهبردهای مقابله ای با رضایت زناشویی زنان شاغل و خانه دار ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد. بین توجه هیجانی و تمایز هیجانی زنان خانه دار و تمایز هیجانی و بازسازی خلق زنان شاغل با رضایت زناشویی آنان رابطه معنادار مشاهده شد. اما مولفه بازسازی خلق در زنان خانه دار و توجه هیجانی در زنان شاغل با رضایت زناشویی آنان رابطه معناداری نشان نداد. همچنین بین شادکامی و رضایت زناشویی و راهبردهای مقابله ای و رضایت زناشویی زنان خانه دار رابطه معناداری مشاهده نشد. یافته ها حاکی از وجود رابطه معنادار بین شادکامی و رضایت زناشویی زنان شاغل بود. همچنین از بین راهبردهای مقابله ای فقط راهبرد مساله مدار با رضایت زناشویی زنان شاغل رابطه معناداری نشان داد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: هوش هیجانی، شادکامی، راهبردهای مقابله ای، رضایت زناشویی
  • حسنعلی ویس کرمی، عزت الله قدم پور، محمدرضا متقی نیا * صفحات 55-66

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگیهای روان سنجی نسخه ی فارسی مقیاس باور کار آمدی جمعی معلم انجام شد. در این پژوهش، 283 معلم از مدارس ابتدایی شهر سبزوار با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، نسخه ی فارسی مقیاس باور کار آمدی جمعی بود که توسط شان- موران و بار (2004) طراحی شده است. در این پژوهش، ثبات درونی مقیاس به کمک آلفای کرونباخ و ساختار عاملی آن با تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی و نیز تحلیل عاملی تاییدی بررسی شده است. یافته ها نشان داد آلفای کرونباخ مقیاس باور کارآمدی جمعی معلم، 93/. است و گویه ها از همبستگی بالایی با کل مقیاس برخوردارند. نتایج تحلیل اکتشافی مولفه های اصلی با چرخش واریماکس نشان داد مقیاس از یک عامل تشکیل یافته است که 59/70 درصد داده ها را تبیین می کند. همچنین تحلیل عاملی تاییدی مقیاس، ساختار یک عاملی به دست آمده را تایید نمود. نتایج پژوهش حاضر گویای آن است که مقیاس باور کار آمدی جمعی معلم، ابزاری مناسب جهت اندازه گیری خودکار آمدی جمعی معلمان ایرانی در پژوهش های مختلف به شمار می رود.

    کلیدواژگان: مقیاس باور کار آمدی جمعی معلم، پایایی، ساختار عاملی، معلم
  • سارا خداپرست کازرونی *، رسول حشمتی، فاطمه کروغی پور صفحات 67-82

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش پیش بینی کنندگی تصویر بدنی و شاخص توده بدن، ذهن آگاهی و ناگویی خلقی در رضایت مندی زناشویی زنان شاغل می باشد. بدین منظور، در یک تحقیق مقطعی و گذشته نگر، 120 نفر از کارمندان زن شاغل در دانشگاه تبریز به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و با در نظر گرفتن ملاحظات اخلاقی در تحقیق شرکت کردند. سیاهه ی مهارت ذهن آگاهی (FFMQ)، فرم کوتاه پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ، مقیاس الکسی تایمی تور نتو (TAS)، پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی (BICI)، و اندازه گیری شاخص تودهی بدن (BMI) جهت سنجش متغیرهای ملاک و پیش بین بکار گرفته شدند. یافته های تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که با کنترل متغیرهای دمو گرافیک از بین مولفه های ناگویی خلقی، مولفه دشواری در توصیف احساسات (40/ —م) و دشواری در تشخیص احساسات (30/ —)) قادر به پیش بینی رضایت زناشویی می باشد. همچنین، از بین مولفه های ذهن آگاهی تنها مولفه عمل با آگاهی(0/20-4) قادر به پیش بینی رضایت زناشویی است. از جهتی دیگر، از بین متغیرهای جمعیت شناختی دو متغیر وضعیت اجتماعی- اقتصادی (0/17-م) و وضعیت شغلی (0/16-م) قادر به پیش بینی رضایت زناشویی می باشد. بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که مولفه های توصیف احساسات و دشواری در تشخیص احساسات، و مولفه عمل با آگاهی، تعیین کننده های نیرومند رضایت زناشویی کارمندان زن دانشگاه می باشد.

    کلیدواژگان: تصویر بدنی، BMI، ذهن آگاهی، ناگویی خلقی، رضایت مندی زناشویی
  • سید فرهاد افتخارزاده *، معصومه نهاوندی صفحات 83-99

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت زندگی در گرایش دانش آموزان دبیرستانی به مواد مخدر بدنبال پاسخ به این سوال است که آیا آموزش مهارت های زندگی و مولفه های آن (مهارت خودآگاهی، مهارت همدلی، مهارت ارتباط موثر، مهارت بین فردی، مهارت تفکر خلاق، مهارت تفکر انتقادی، مهارت مقابله با هیجان، مهارت مقابله با استرس، مهارت حل مسیله، مهارت تصمیم گیری در دانش آموزان دبیرستانی بر گرایش آنها به مواد مخدر موثر است؟ پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی است. در این پژوهش از روش تحقیق نیمه تجربی و از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و آرایش تصادفی در مورد آزمودنی های همتا استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان پسر تعداد 170 نفر دوره دبیرستان های مناطق 1 و 4 شهر تهران در سنین 14 تا 17 سال در سال تحصیلی 1390-91است. روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای است که در انتها بصورت تصادفی ساده 100 نفر انتخاب شدند. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته گرایش به مواد مخدر و پرسشنامه مهارت زندگی است. اعتبار و روایی پرسشنامه ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ دارای اعتبار بالایی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد. برای پاسخ به سوال های تحقیق از روش تحلیل واریانس درون موردی با بکار گیری نرم افزار spss استفاده شد و نتایج نهایی نشان داد آموزش مهارت زندگی تاثیر بالایی در کاهش گرایش نوجوانان به مواد مخدر دارد به طوری که تفاوت بین گروه کنترل و آزمایش از نظر آماری معنادار بود.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، گرایش به مواد مخدر، آموزش مهارت، دانش آموزان
  • عاطفه حسینلو *، فاطمه ابراهیمی، زهرا شکیب، علیرضا آقا یوسفی صفحات 101-111

    با توجه به اهمیت و ارتباط ظریف مهارت های شناختی و هیجانی با یکدیگر پژوهش حاضر به بررسی رابطه تفکر انتقادی و راهبردهای مقابله ای با سرسختی روانشناختی در دانشجویان پرداخته است. 250 نفر (126 دختر، 124 پسر) به صورت در دسترس از میان کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی شهرستان ساوه در سال تحصیلی 92-1391 انتخاب شدند. آزمودنی ها پرسش نامه گرایش به تفکر انتقادی CTDI)، پرسش نامه سرسختی (کوباسا) و پرسش نامه راهبردهای مقابله ای (WOCQ) را تکمیل کردند. روش آماری پژوهش حاضر برای تحلیل داده ها رگرسیون چندگانه بود. یافته های پژوهش نشان داد بین سرسختی روانشناختی و مولفه های سه گانه آن (کنترل، تعهد و مبارزه طلبی) با تفکر انتقادی و راهبردهای مقابله ای فرار اجتناب، ارزیابی مجدد مثبت، مساله گشایی برنامه ریزی شده، خویشتن داری و مسیولیت پذیری رابطه معناداری وجود دارند. با افزایش تفکر انتقادی، ارزیابی مجدد مثبت، مساله گشایی برنامه ریزی شده و مسیولیت پذیری؛ سرسختی روانشناختی و مولفه های آن افزایش یافته و با کاهش راهبردهای فرار اجتناب و خویشتن داری؛ سرسختی روانشناختی و مولفه های آن افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، راهبرد مساله مدار، راهبرد هیجان مدار، سرسختی روانشناختی
  • سید محمود میرزمانی، میترا تعویقی * صفحات 113-127

    چکیدههدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش ابراز وجود با رویکرد خاص بر افزایش تحمل ابهام نوجوانان دختر مقطع دبیرستان شهر کرج بود. روش پژوهش آزمایشی، با پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری و گروه گواه و جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دوره دوم دبیرستان شهر کرج بودند که از میان آن ها به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای، 30 نفر که در پرسشنامه تحمل ابهام نمره کمتری دریافت کردند، انتخاب شده و سپس به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه تحمل ابهام احمدپور مبارکه (1388) بود. در مرحله ی پیش آزمون، همه ی دانش آموزان این پرسشنامه را تکمیل کردند. سپس گروه آزمایش در 10 جلسه ی اساعته، در برنامه آموزش مهارت ابراز وجود با رویکرد خاص شرکت کردند، در حالی که گروه گواه هیج آموزشی دریافت نکرد. در مرحله ی پس آزمون، دوباره هر دو گروه به مقیاس تحمل ابهام پاسخ دادند و داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یک راهه و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش مهارت ابراز وجود با رویکرد خاص، تحمل ابهام را در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل افزایش داده و این اثر در پیگیری دو ماهه نیز تداوم داشته است. تحمل ابهام یکی از مهم ترین زیر بناهای شخصیتی است که با آموزش ابراز وجود با رویکرد خاص، فرد توانمند می شود که بتواند در شرایط مبهم و پیش بینی نشده از عهده ی مسایل و مشکلات بر آید.

    کلیدواژگان: ابراز وجود با رویکرد خاص، تحمل ابهام، نوجوانان
|
  • Pages 9-22

    The purpose of this article is identifying the impacts of coping skills training on working teens'  psychological capital and affective styles. The research was based on investigation method and has been followed the pre-test/post-test method with control group. The statistic population of the research  included 12-18 year-old working teens of Shemiranat area2. Tehran who worked under the social  welfare; using available sampling method 30 teen have been choose and settled on experimental group  and control group. In order to collecting data, the questionnaires of Lotanz‟s psychological capital and  Hoffman and Kashdan‟s affective style have been used. Afterwards, the coping skills have been taught  to the experimental group, 15 working teens, in ten tow-hour sessions while control group has been  not taught. The results indicated that the average of four constituents i.e. “psychological capital” and all three “affective styles” in experimental group in post-test increased than in pre-test, while this increase has been not seen in the control group. In conclusion, coping skills training leaded to improve the psychological capital and affective styles of working teens.

    Keywords: affective styles, Coping Skills, psychological capital, working teens
  • Pages 23-35

    Procrastination in academic community is more common, and can lead to stress and mental illness.  Experimental and theoretical foundations of procrastination are less than another psychological construct. With respect to importance of this subject the purpose of this study was to determine the relationship between implicit beliefs of intelligence and procrastination with mediating achievement goals in students of Islamic Azad University, Dezful branch. The method is based on the table of Morgan sample size, 375 students were selected as a sample size and completed the Procrastination Scale (Lay, 1986); Implicit Theories of Intelligence Scale (Abd-El-Fattah & Yates, 2006); and Achievement Goal Scale (Elliot & McGregor, 2001). Path analysis with AMOS software was used to analyze the data. The results showed that there was a negative relationship between incremental intelligence beliefs and procrastination through mastery goals. Model indexes indicated that the proposed concept model was efficient.

    Keywords: Procrastination, Implicit beliefs of intelligence, achievement goals
  • Pages 37-53

    Abstract This study aimed to investigate the contribution of emotional intelligence, happiness and coping  strategies in anticipation of marital satisfaction housewives for this purpose, 300 married women were  and working Region 7 of Tehran housewives, and working in the region on the voluntary basis and  with Sulloway emotional intelligence questionnaire, Oxford Happiness questionnaire, stress and  coping strategies questionnaire short form Enrich marital satisfaction Multivariate regression analysis  showed that emotional questionnaire were tested.Intelligence step, happiness and coping with marital satisfaction of working women note the distinction between and housewives, there is a significant correlation.Emotional and hysterical housewives and emotional differentiation of people employed women was a significant relationship with marital satisfactions. But the people's reconstruction component housewives and working women with emotional attention martial satisfaction showed no significant relationship.Between happiness and martial satisfaction and martial satisfaction housewives coping strategies and significant relationship. Results showed a significant relationship between happiness and martial satisfaction was employed. As well as the problem-oriented coping strategy only showed a significant relationship with martial satisfaction of working women.

    Keywords: emotional intelligence, happiness, Coping Strategies, martial, satisfaction
  • Pages 55-66

    This study carried out to investigate psychometric properties of the Persian version‟ Collective  Teacher Efficacy Belief Scale. In this study, 283 teachers from elementary schools at Sabzevar were  selected in multistage sampling method. The instrument for data collection was Persian version of the  Collective Teacher Efficacy Belief Scale developed by Tschannen-moran & Barr (2004). Internal  consistency investigated by Cronbach‟s alpha and factor structure's scale verified with exploratory  principal axis factor analysis and confirmatory factor analysis, too. Results indicated that Cronbach‟s  alpha for Collective Teacher Efficacy Belief Scale is 0/93 and all of items have high correlation with  total. Exploratory factor analysis with principal axis and varimax rotation indicated that this scale  consist of one component that explained 59/70% of the variance. Also scale‟ confirmatory factor  analysis confirmed one components structure that extracted. Findings of current study emphasize that  Collective Teacher Efficacy Belief Scale is a suitable instrument to assess collective self-efficacy's  Iranian teachers in various researches.

    Keywords: Collective Teacher Efficacy Belief Scale, reliability, factor structure
  • Pages 67-82

    The aim of this study was to investigate the predictive role of body image, Body Mass Index,  mindfulness and alexithymia in marital satisfaction of employed women. For this reason, in a  retrospective and cross-sectional study, 120 employed women of Tabriz University were selected by  simple random sampling method and were participated in research based on ethical consideration.  Five Facet Mindfulness Questionnaire, Enrich`s marital satisfaction questionnaire-short form, Toronto  Alexithymia Scale (TAS-20), Body Image Concern Inventory (BICI), Body Mass Index (BMI) were  used for assessing the predictive and criteria variables. Hierarchical regression analysis results showed  that with controlling the demographical variables, from alexithymia components, the difficulty in  describing feeling and difficulty in identifying feeling able to predict the marital satisfaction. Also,  from mindfulness components, the Act with Awareness able to predict the marital satisfaction. As well  as, from demographical variables, the social-economic status and job status able to predict the marital  satisfaction. This results suggests that, the difficulty in describing feeling and difficulty in identifying  feeling and, the Act with Awareness components are the powerful determinates of marital satisfaction  in university employed women.

    Keywords: body image, Body Mass Index, mindfulness, alexithymia, marital satisfaction
  • Pages 83-99

    The research aiming to consider the effect of life skill education on highschool students tendency to  opium drugs, pursues to find a respond to following question: are life skills education and its  components (such as self-knowledge, empathy skill, effective relationship, interpersonal skill,  proactive and criticism thought, anti-excitement skill, anti-stress skill, brain storming, decision skill)  effective? The persent research is as applied. In the research , semi-experimental method and pre - post-test design have been used with control group and stochastic arrangement in the unique  exprements. Statistic community of this research is 170 male students of highschools in regions 1 and  4 of Tehran in the age ranged from 14 through 17 in 2011-2012 whom are controlled in gender, age  and qrade. Sampling method in the research is random and multi-phase that 100 students were selected  stochastically.The researcher-made tool of Information gathering is for drug tendency and other questionnaire is  about life skill. The confidence and validation of questioniare were measured using korenbach alfa test  and it was shown that the questionaire has a high validity. To analyse the data in the present research,  descriptive and argumental statistic methods were used. In the analytical section the variance analysis  method applied to arswer the questions using spss software, and final results showed that life skill  education has a high effect on reduction of adolescents tendency to drugs so as the difference between  control and test groups is meaningful statistically.

    Keywords: Life Skills, Opium Drug Tendency, skill education, Students
  • Pages 101-111

     Due to the delicate relationship between cognitive skills and emotional coping strategies to study the  relationship between critical thinking and hardiness of the students is discussed. 250 persons (126  females, 124 males) randomly selected from among all the students of Azad University of Saveh city.  Questionnaire respondents tended to critical thinking disposition inventory ( CTDI ) , questionnaires  hardiness (Kobasa) and coping strategies questionnaire ( WOCQ ) to complete. Data for this study was  a multiple regression analysis of the data. The results showed a significant relationship between  hardiness and its three components (control, commitment and challenge) with critical thinking and  coping strategies to avoid escape, positive reappraisal, problem solving, self-restraint and  responsibility. With the increase in critical thinking, positive reappraisal, problem solving and  accountability, increased hardiness and its components and by reducing avoidance and escape  strategies of self - control, hardiness and its components increases.

    Keywords: critical thinking, Coping Strategies, hardiness
  • Pages 113-127
    Introduction

    This study aimed to determine the effectiveness of assertiveness training with specific approach to increasing tolerance of ambiguity young high school girl in Karaj.

    Method

    An experimental with pre-test - post-test and follow-up and The study population included a  control group of high school girl students of the city of Karaj Among them multi-stage cluster random sampling method, 30 patients received low scores on the questionnaire ambiguity tolerance were  selected and then randomly divided into two groups (n = 15) and control ( 15) were replaced. Instrument tolerance of ambiguity Ahmad pur Mobarake (1388), respectively. In the pre-test stage, all students completed the questionnaire. The experimental group in 10 sessions of 1 hour, assertiveness skills, with special approach participated in the training program, while the control group received no training. In the test phase, both groups responded to the scale ambiguity tolerance. And data using one way ANOVA and repeated measures analysis of variance was used.

    Results

    The results showed that training in assertiveness skills, with special approach, tolerance of ambiguity in the experimental group compared with the control group increased Afterwards the two month follow-up work is to continue.

    Conclusion

    One of the most important infrastructure tolerance of ambiguity character with assertiveness training with specific approach, a formidable they are not able to predict in unclear circumstances and cope with issues and problems successfully.

    Keywords: assertiveness with specific approach, tolerance of ambiguity, Teenagers