فهرست مطالب

پژوهشنامه موعود
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید احمد موسوی صفحات 5-24

    در منابع روایی شیعه، روایات متعددی یافت می شوند که اثبات و تبیین موضوع غیبت امام مهدی را از راه یادآوری دوران غیبت پیامبران و حجت های پیشین، مورد توجه قرار داده اند. این قبیل روایات، موجب تسهیل در فهم ماهیت موضوع غیبت مهدوی می شوند و هرگونه استبعادی در پذیرش آن را برطرف می کنند. روایت «سدیر صیرفی» از امام صادق از جمله این روایات است که کلینی آن را در «باب فی الغیبه» الکافی ذکر کرده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای به اعتبارسنجی سند و ذکر منابع روایی حدیث سدیر می پردازد و با بررسی واژگان و عبارت های به کار رفته در آن، در صدد ارایه تصویر روشنی از میزان اعتبار و مضمون آن حدیث، در تبیین ماهیت غیبت امام مهدی است. یادآوری پیشینه غیبت حجت های الاهی، اثبات و رفع استبعاد پذیرش غیبت امام مهدی و بیان جایگاه تدبیر و اذن خداوند در آغاز و انجام موضوع غیبت مهدوی، مهم ترین مسایل مذکور در این روایت است. برای تبیین هرچه بیش تر مفاد حدیث، رهیافت های معرفتی آن، در انتهای نوشتار ذکر می شوند.

    کلیدواژگان: سدیر صیرفی، منابع روایی، فقه الحدیث، غیبت مهدوی، شباهت امام مهدی (ع) با حضرت یوسف (ع)
  • حسن ملایی صفحات 25-44

    از میان برداشت های گوناگونی که از انتظار ظهور امام زمان شده است «تفسیری جهادی» از انتظار وجود دارد که بر سخنان معصومان مبتنی است و از مولفه های سه گانه بینشی، گرایشی و رفتاری تشکیل شده است. در این نوشتار که بر مولفه های رفتاری انتظار جهادی تمرکز شده تلاش گردیده است توامان به ارایه الگوی عینی با تکیه بر سیره سردار بزرگ اسلام شهید قاسم سلیمانی پرداخته و به صورت توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، این مولفه ها را در زندگی وی کشف کند حاصل این تلاش رسیدن به شش مولفه در زندگی ایشان است: گزینش آرمان ظهور حاکمیت دین؛ تلاش جهادی معطوف به حاکمیت دین؛ موضع گیری میدانی در تقابل با دشمنان؛ داشتن اخلاص در تمام فعالیت های جهادی، صبر و مقاومت حماسی و شهادت طلبی شده است.

    کلیدواژگان: مهدویت، انتظار، جهاد، امام زمان، قاسم سلیمانی
  • حجت حیدری چراتی صفحات 45-70

    عصر انتظار، به دلیل ظاهر نبودن امام معصوم، الزامات و رفتارهای خاصی دارد و خوانش های مختلف در مورد منجی موعود و انتظار، زمینه به وجود آمدن مکاتب و جریان های مختلف در جامعه شیعی را سبب شده است. در میان خوانش های مختلف شیعه از مسیله انتظار، به عنوان یکی از دغدغه های شیعیان، این نوشتار درصدد بررسی و مقایسه دو دیدگاه مهم «انجمن حجتیه» پیش از انقلاب اسلامی، و «مکتب سردار قاسم سلیمانی»، به عنوان یکی از شاخه های بنیانی نهضت امام خمینی در نهادینه کردن اصول انتظار بعد از انقلاب و تبدیل مفاهیم انتظار منفعل و فردی، به انتظار سازنده و پویا است که درعین توجه به فردیت، انتظار اجتماعی را نیز معنا می کند. مقاله پیش رو، از حیث زمانی، به سال های به وجودآمدن انجمن حجتیه و سال های زیست سردار قاسم سلیمانی نظر دارد و از حیث قلمرو، متوجه ایران، به خصوص قبل و بعد از انقلاب اسلامی است. یافته هاحاکی از آن است که عصر انتظار از دوره انتظار فردی، با نگاه انجمن حجتیه و تکیه بر اسلام سنتی، دعا و توسل صرف، گذر کرده است و با پیروزی انقلاب اسلامی به دوره انتظار اجتماعی با دیدگاه امام خمینی وارد شده و شاگردانی در مکبتش تربیت کرده است، همچون سردارسلیمانی که خود مکتب ساز شده و زمینه سازی ظهور را هم به صورت فردی و هم جمعی در بعد جهانی عملیاتی کرد. این جستار به صورت توصیفی-تحلیلی با استفاده از روش گردآوری کتابخانه ایی و بهره گیری از اسناد و آرشیوهای موجود، پژوهش های رسمی و معتبر به نگارش در آمده است.

    کلیدواژگان: انتظار، مکتب، سردارسلیمانی، انجمن حجتیه، انتظار فردی، انتظاراجتماعی
  • محمد جواد یعقوبیان صفحات 71-98

    دیدار امام زمان (عج) در دوران غیبت کبرا، از آرزوی های دیرینه منتظران ظهور ولی عصر(عج) است. روایت «یفقد الناس إمامهم یشهد الموسم فیراهم و لا یرونه»،‏ گویای امکان رویت هر ساله امام در دوران غیبت کبرا و ایام حج است؛ موضوعی که پژوهشگران به آن بی توجه نیستند و با این پرسش مواجه هستند که در صورت اثبات امکان رویت امام در عصر غیبت، دیدار افراد با حضرت از لحاظ شناخت متقابل چگونه است؟ به نظر می رسد از شاخصه های دوران غیبت کبرا، حضور هر ساله امام در مراسم حج است و مفاد این حدیث با کمک روایات همسو، اثبات کننده فرضیه امکان رویت حضرت مهدی در دوران غیبت کبرا است. غرض آن است که با بررسی مفاد این حدیث و به کمک روایات هم خانواده به این هدف دست یابیم که منتظران، این امکان برایشان فراهم است که در دوران غیبت و به طور خاص در ایام حج، امامشان را مشاهده کنند؛ اگرچه ممکن است ایشان را هنگام دیدار نشناسند؛ «یرونه و لا یعرفونه»؛ مگر موالیان خاص که توفیق رویت امام، همراه با شناخت را دارند. این تحقیق رسیدن به چنین هدفی را به روش نقلی-تحلیلی دنبال می کند. اثبات امکان رویت امام توسط مردم در دوران غیبت کبرا از نتایج این نوشتار است.

    کلیدواژگان: غیبت، حج، رویت امام، شناخت
  • مرتضی عبدی چاری*، فاطمه اردشیری، سیده مریم قاسمیان صفحات 99-122

    این مقاله در صدد واکاوی اوصاف و ویژگی های انسان‎های منتظر در مکتب شهید قاسم سلیمانی است. روش جمع آوری داده ها، کتابخانه ای و روش پردازش در متن توصیفی- تحلیلی است. با بررسی اجمالی ویژگی های یاران حضرت مهدی(عج) در روایات؛ مواردی همچون ایمان قوی، شجاعت، ساده زیستی، محبت به مستضعفان و سختگیری بر کافران، تهذیب نفس و اصلاح فردی، معرفت به امام زمان(عج)، تمسک به ریسمان ولایت اهل بیت(ع)، انتظار فرج و احساس حضور در برابر امام به دست می آید. این ویژگی ها در تمام ابعاد زندگی با برکت سردار شهید قاسم سلیمانی به‎وضوح دیده می شود. یافته های مقاله حاکی از آن است که سردار سلیمانی، نماد منتظر شجاعی است که در عصر ما می تواند الگوی مناسبی برای همه، به‏خصوص جوانانی باشد که دوست دارند صفات منتظر واقعی را ببینند. حتی اگر بخواهند الگویی از منتظر واقعی را برای ادامه زندگی خود در نظر بگیرند، به زندگی سردار سلیمانی، توجه کنند و همانند ایشان در مسیر آمادگی خود و جامعه برای ظهور امام زمان در جهات درونی و بیرونی بکوشند.

    کلیدواژگان: ظهور، منتظر، ایمان، شجاعت، مکتب سلیمانی
  • خدامراد سلیمیان صفحات 123-144

    در میان انبوه سخنان معصومان(ع)، روایات مهدویت به عنوان باوری تاثیرگذار در میان باورهای اسلامی همواره مورد اهتمام بزرگان بوده است. در این احادیث اگرچه شمار فراوانی صحیح و معتبر می نماید؛ گاهی با انگیزه هایی چون بهره مندی از منافع مذهبی، سیاسی، فرقه ای و قومی، بزرگداشت خود و گاهی نیز با پندار رونق بخشی به دین و ارزش های الاهی، در سند و متن، برخی دگرگونی ها ایجاد شده است. بی گمان شمار حدیث های «دست کاری شده» در برابر روایات «سالم مانده»، اگرچه اندک می نماید؛ این اندک نیز به ویژه در آموزه های اساسی بسیار بوده و آسیب هایی را در پی داشته اند. تحقیق پیش رو در پاسخ به این پرسش که اساسی ترین عامل موثر بر آسیب به آموزه های اساسی مهدویت کدامند؛ با بررسی شمار فراوانی از احادیث به این نتیجه رسیده است که ایجاد دگرگونی در روایات، برجسته ترین عامل در آسیب به روایات مهدویت است. در این نوشتار با بازپرداخت به بررسی های سندی و دلالی برخی روایات -که البته پیش تر اندیشورانی به آن پرداخته اند- این نقش بازنمایی شده است.

    کلیدواژگان: روایات فریقین، مهدویت، آموزه های اساسی، آسیب های مهدویت
  • صفحات 145-150
|
  • Sayyid Ahmad Mousavi Pages 5-24

    In Shiˈite narrative sources, there are many Hadiths that have paid attention in support and explanation of the issue of Imam Mahdi’s occultation through reminding the era of the Prophets and divine men’s occultation. Such narrations make it easier to understand the real concept of Imam Mahdi’s occultation and rectify any improbability in accepting it. The narration of Sudayr al-Ṣiyrafi is one of these narrations, which is mentioned by Kulayni in the chapter “al-Ghaybah” of his book al-Kāfi. The present research, by the descriptive-analytical method and using library resources, attempts to gauge the validity of the Hadith, and to examine the words and phrases used in it, in order to provide a clear picture of the authenticity of that Hadith in explaining the essence of Imam Mahdi’s disappearance. The most important issues mentioned in this narration is to remind the background of the occultation of divine men, and to provide and eliminate the improbability of the acceptance of Imam Mahdi’s occultation, and to state the key role of God’s planning and permission in the initiation and completion of the issue of the Imam’s occultation. Also in order to explain as much as possible the contents of the Hadith, its epistemological approaches are mentioned at the end of the article

    Keywords: Sudayr al-Ṣiyrafi, narrative sources, the analytic deep comprehension of Hadith, Mahdavi occultation, the resemblance between Imam Mahdi, prophet Joseph
  • Ḥasan Mollāyi Pages 25-44

    Among the various interpretations of awaiting the appearance of Imam Mahdi (pbuh), there is a "Jihadist interpretation" of waiting, which is based on the words of the Infallibles and consists of three: insight, tendency and behavior components. This article, which is focused on the behavioral manners of Jihādi Intiẓār, simultaneously, has tried to present an objective model based on the manner of the martyr Qāsim Soleimani, and in a descriptive-analytical way, using library-based method, to discover these components in the life of general Soleimani. The result of this effort is to achieve six parameters in his life including choosing the ideal of the emergence of the governance of religion; a Jihadi effort aimed at the rule of religion; making a firm stand against enemies; bearing sincerity in all Jihadi activities, patience and epic resistance and martyrdom

    Keywords: Mahdism, awaiting, Jihād (fighting), Imam Mahdi, Qāsem Soleimani
  • Ḥujjat Ḥeydari Charātī Pages 45-70

    The epoch of the “Awaiting”, due to the disappearance of the infallible Imam- Imam Mahdi (pbuh), contains some specific requirements, in a way that the different perusals about the Promised savior and Awaiting have caused the emergence of different schools in the Shiˈite society. Among the different Shiˈa views about the issue of Awaiting as one of the concerns of the Shias, this article attempts to examine and compare two important views of the "Ḥujjatiyah association" before the Islamic Revolution of Iran, and the "School of General Qāsim Soleimani", as one of the fundamental branches of Imam Khomeini’s movement, which has institutionalized the principles of the idea of Awaiting after the Islamic revolution, and transformed the concepts of passive and individual Awaiting into a constructive and dynamic Awaiting, which, while paying attention to individuality, also means a social Awaiting. The following paper, in terms of time, takes a look at the years of the existence of the Ḥujjatiyah Association and the years of life of General Qāsim Soleimani, and also in terms of territory, it focuses on Iran, especially before and after the Islamic Revolution. According to this article, the era of the Awaiting has passed from the period of individual Awaiting. The individual Awaiting is the view of the Hujjatiyah Association relying on prayer and recourse in the form of a traditional Islam.With the victory of the Islamic Revolution, the Awaiting has entered the period of a kind of social Awaiting based on Imam Khomeini’s view and trained students like General Soleimani in his school, who has built a school himself and implemented the foundation of the Appearance both individually and collectively in the global dimension. This paper has been written in a descriptiveanalytical form using the method of library collection and by using the documents, archives, and official and authentic researches.

    Keywords: Awaiting, school of thought, General Soleimani, Ḥujjatiyeh Association, individual Awaiting, social Awaiting
  • Muhammad Javād Yaˈqoubian Pages 71-98

    To visit Imam Mahdi (pbuh) during the Major Occultation is one of the long-standing wishes of those waiting for the appearance of the Imam of the age. The Hadith “The people miss their Imam, but he attends the season [of Ḥajj] and sees them, though they do not see him.”2 refers to the possibility of visiting the Imam every year, during the Major Occultation, in Hajj; the issue that researchers are not indifferent to, and they are faced with the question that if it is proven the possibility of visiting the Imam in the age of Occultation, how will the meeting of people with the Imam be in terms of the mutual recognition. It seems that the yearly presence of the Imam in the Hajj ceremony is one of the characteristics of the Major Occultation period, and the content of this Hadith with the help of similar Islamic narrations proves the possibility of seeing Imam Mahdi during Major Occultation. By examining the contents of this Hadith and with the help of the narrations of the same family, the purpose is to achieve this goal that it is possible for those who are waiting to see their Imam during his disappearance, especially during the Hajj. Although the people may not recognize him when they meet; except a few special close companions and believers who have the chance to meet the Imam with a proper knowledge. This paper seeks to achieve such a goal through a descriptive-analytical method. Proving the possibility of visitation of the Imam by people during the Major Occultation will be one of the results of this article

    Keywords: occultation, Hajj, to visit the Imam, knowledge
  • Morteza ˈAbdī Chāri*, Faṭimah Ardeshīri, Sayyidah Maryam Qāsemyān Pages 99-122

    The present article,by the descriptive-analytical method,usinglibrary resources,attempts to analyze the features,characteristicsof the expectant people in the school of thought of martyr QāsimSoleimani. With a brief review of the characteristics of thecompanions of Imam Mahdi in Hadiths,will be obtained some itemssuch as strong faith,courage,simplicity,love for the oppressed andstrictness with oppressors,self-purification,personal reform,proper knowledge about the Imam of the Time,holding firmly to therope of the Ahl al-Bayt (pbut),Awating the deliverance,and thefeeling of being in the presence of the Imam. These characteristics canbe clearly seen in all aspects of the life martyr Soleimani. Accordingto this article,Genaral Soleimani is a symbol of a brave Awaitingindividual,who in our era can be a good exemplar for everyone,especially young people who like to know the qualities of a realexpectant one. Even if they want to consider a model of real expectantone in their lives,it would be better to pay attention to martyrSoleimani’s life,and try to prepare themselves,their society for the appearance of Imam Mahdi (pbuh), both internally and externally aspects.

    Keywords: appearance, Awaiting, faith, courage, Soleimani school ofthought
  • KhodāMorād Salimyan Pages 123-144

    Among the many sayings of the Infallibles (the Prophet and the Imams of Shiˈa), the Hadiths related to Mahdism, as an influential belief among Islamic beliefs, have always been the focus of religious scholars’ attention. Although many of these Hadiths are authentic, however sometimes with some motivations such as gaining religious, political, sectarian, and ethnic interests and benefits, revering oneself, and sometimes with the idea of promoting religion and divine values, some changes have been made in the document and text of some Hadiths. Although the number of "distorted" Hadiths in comparison with "authentic" narrations are few, this is too much, especially in the basic teachings of Islam, and has led to many harms damages. To answer the question about the most influential harmful factor affecting the basic teachings of Mahdism, the present article examining a large number of Hadiths, has come to the conclusion that altering the Hadith and creating a transformation in the narrations is the most prominent factor in harming the hadiths about Mahdism. In this paper, this matter has been re-presented by dealing with the documentary and denotable reviews of some Islamic narrations, which of course have been discussed by some thinkers previously

    Keywords: Two Sects’ Hadiths, Mahdism, basic teachings, Mahdism pathologies