فهرست مطالب

نشریه پژوهش های اقتصاد مقاومتی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمدکاظم رجایی، مهدی محمدیان صفحات 9-37

    از دیدگاه بسیاری از نظریه پردازان عدالت توزیعی چون «هابز»، «لاک»، «نوزیک»، «هایک»، «جان رالز» و «سن» تفاوت افراد در دارایی و ناداری، از وضعیت طبیعی ناشی می شود. دخالت دولت در محدودساختن حریم مالکیت ثروتمندان برای رفع فقر یا گسترش رفاه عمومی در تضاد آشکار با عدالت و حقوق مالکیت فردی است. تاکید بر توزیع مجدد درآمد و ثروت در میان اقشار کم درآمد یا نادار سبب کندی و ناکارآمدی نظام بازار و سیستم توزیع می شود. به این دلیل هر گونه اقدام برای توزیع مجدد ثروت و درآمد بر اساس مفهوم نسبتا دلبخواهی «عدالت اجتماعی» مغایر با آزادی و مالکیت خصوصی است. مقاله حاضر با روش تحلیلی در مقام مقایسه مبانی عدالت توزیعی و مبانی قرآنی برآمده و به این نتیجه می رسد که عمده نظریه های عدالت توزیعی بر مبنای قانون طبیعی، بازار، آزادی و حقوق مالکیت است. در مقابل، از دیدگاه قرآن کریم خداوند متعال مالک حقیقی همه هستی می باشد و حق تشریع در انحصار اوست. همچنین انسان خلیفه خداوند و امانتدار اوست. بر این اساس، انسان مکلف است در هر فعالیت اقتصادی از امکانات استفاده بهینه نموده، در برابر خداوند، همنوعان خویش و طبیعت مسیول است و زمینه کمال و سعادت خویش را از طریق انجام درست این مسیولیت فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: الگوی توزیع، مبانی توزیع ثروت، مالکیت حقیقی، استخلاف، توزیع تکوینی
  • محمد نظری پور، مهدی الله دادی صفحات 39-70

    اقتصاد مقاومتی اقتصادی است که در شرایط فشار، تحریم، دشمنی ها و خصومت های شدید می تواند موجبات رشد و شکوفایی اقتصادی کشور را فراهم نماید. هدف این پژوهش ارایه چارچوبی برای تبیین مولفه های اقتصاد مقاومتی است. پژوهش حاضر در زمره پژوهش های کیفی محسوب شده و روش شناسی آن فراترکیب است. برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی مقاله های مرتبط با موضوع پژوهش می شود. در راستای انجام پژوهش پس از طراحی سوالات پژوهش، جست وجویی نظام مند بر اساس کلیدواژه های مرتبط اقتصاد مقاومتی، جهاد اقتصادی، تولید، توزیع و مصرف از پایگاه های داده ای معتبر داخلی و خارجی بین سال های 1389 تا 1396 صورت گرفته است. با بررسی 49 مقاله از 628 مقاله اولیه، 3 بعد و 29 مفهوم و 158 کد به عنوان مولفه های اقتصاد مقاومتی شناسایی شدند. سپس با استفاده از روش دلفی دومرحله ای مولفه های مدل اعتبارسنجی شدند. در نهایت به واسطه شناسایی مولفه های اقتصاد مقاومتی، این مقاله می تواند راهکارهای مناسبی جهت عملیاتی شدن اقتصاد مقاومتی ارایه نماید.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، جهاد اقتصادی، تولید، توزیع، مصرف
  • محمدنقی نظرپور، سید مهدی میرحسینی صفحات 71-105

    سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی با هدف تامین رشد پویا و بهبود شاخص های مقاومت اقتصادی و دستیابی به اهداف سند چشم انداز بیست ساله، با رویکردی جهادی، انعطاف پذیر، فرصت ساز، مولد، درون زا، پیشرو و برون گرا توسط مقام معظم رهبری مطرح گردید و چنین رهنمود حکیمانه ای نوید آن را داد که دورشدن از اقتصاد نفتی و حرکت به سوی اقتصاد مقاومتی، رویکرد جدیدی است که می تواند زمینه های توسعه همه جانبه کشور را فراهم آورد. دستیابی به این مهم نیازمند بسترسازی و ایجاد زمینه هایی است که اگر تحقق نیابد نمی توان امیدی به شکل گیری صحیح این گفتمان در جامعه داشت. یکی از راهبردی ترین ابزارها در این مسیر بهره گیری از اقتصاد آزمایشگاهی است که با تکیه بر آزمون های آزمایشگاهی و کنترل شده می توان به تولید داده های قابل استناد و نزدیک به جریان واقعی اقتصاد پرداخت و بدین سان بسترهای لازم برای پیاده سازی، توسعه و رفع هرچه بهتر مشکلات و موانع اقتصادی مرتبط با گفتمان اقتصاد مقاومتی در بخش های مختلف اقتصاد ایران را فراهم آورد. در همین راستا پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی و تحلیل محتوا به تبیین پیاده-سازی سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی از دریچه اقتصاد آزمایشگاهی می پردازد و با تمرکز بر هفت بند از سیاست های ابلاغی، چگونگی به کارگیری آزمون های آزمایشگاهی در پیاده-سازی سیاست های مذکور را در قالب ارایه راهکارهای بومی سازی شده بررسی کرده و سنجش قدرت تحلیلی اقتصاد آزمایشگاهی در ارتباط با سیاست های اقتصاد مقاومتی را در بوته آزمایش قرار می دهد. با توجه به نتایج حاصل از پژوهش، به نظر می رسد اقتصاد آزمایشگاهی قابلیت اتخاذ تصمیم های درست و لااقل کم ریسک را در فعالیت های اقتصادی داراست.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، اقتصاد آزمایشگاهی، آزمون&#172، های آزمایشگاهی، بومی&#172، سازی، ابزار راهبردی
  • حامد حامدی نیا، محمدرضا اقبالی مقدم صفحات 107-131

    برای ایجاد روند رو به رشد در اقتصاد و مقاوم سازی آن در مقابل عوامل خارجی، لازم است سیاست های اقتصاد مقاومتی در همه زمینه ها به خصوص حوزه سرمایه گذاری اجرایی شود. برای نیل به هدف مذکور سرمایه گذاری باید در شرکتی انجام گیرد که بیشترین هم راستایی را با سیاست های مذکور داشته باشد. در این صورت می توان اطمینان داشت به مرور شرکت هایی در مسیر سرمایه گذاری و توسعه قرار می گیرند که هم راستایی بیشتری با سیاست های اقتصاد مقاومتی داشته و بالتبع رشد اقتصادی بیشتری برای کشور به ارمغان می آورند. بدین منظور در پژوهش حاضر با به کارگیری یک رویه علمی دقیق برگرفته از روش جامع شاخص سازی ارایه شده به وسیله OECD، شاخصی ترکیبی ساخته شده است که به وسیله آن می توان میزان مشارکت یک شرکت فرضی را در تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی سنجید. همچنین در سرتاسر پژوهش نحوه ساختن شاخص ترکیبی به صورت مبسوط شرح داده شده است. در نهایت، سه شرکت فرضی با استفاده از شاخص ترکیبی مقاومتی اندازه گیری شده اند و در مورد کارایی شاخص ترکیبی مذکور بحث شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد درونزا، اقتصاد مقاومتی، شاخص ترکیبی
  • خیرالله رهسپار فرد، محمد مرادی صفحات 133-155

    یکی از اصول مهم اقتصاد مقاومتی، مدیریت صحیح مصرف است. از اهداف مهم بکارگیری اقتصاد مقاومتی، مدیریت صحیح مواد غذایی در رستوران های دانشجویی به دلیل مصرف انبوه مواد غذایی است که نقش قابل توجهی در مدیریت مصرف و تحقق اقتصاد مقاومتی در سطح کلان خواهد داشت. بررسی و تجزیه و تحلیل برنامه غذایی چهار دانشگاه به همراه میزان مواد غذایی بکار رفته در هر نوع غذا نشان می دهد در برخی از گروه های غذایی مانند گروه گوشت، سهم دریافتی روزانه بیش از سهم مورد نیاز بدن و حتی گاهی بیش از دو برابر بوده در حالی که گروه های غذایی دیگر به درستی تامین نمی گردند. این مورد علاوه بر ایجاد هزینه های اضافی، سبب عدم دریافت مواد مورد نیاز بدن، ابتلا به امراض مختلف و در نتیجه هزینه های درمان خواهد شد. در ادامه راهکار طراحی برنامه کاربردی در بستر اینترنت اشیاء جهت تعیین میزان مورد نیاز هر گروه غذایی، میزان مصرف شده در هر لحظه، میزان مورد نیاز باقی مانده روزانه، توصیه های غذایی و غیره پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، اینترنت اشیاء، رستوران دانشجویی، گروه های غذایی، مدیریت صحیح مصرف
  • شهرام رنج دوست صفحات 157-175

    این پژوهش با هدف تحلیل محتوای کتاب های درسی اقتصاد دوره دوم متوسطه از منظر انعکاس مفاهیم «اقتصاد مقاومتی» در سال تحصیلی 1395-1396 با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام گرفته است. حجم جامعه در پژوهش حاضر کتاب درسی اقتصاد و ابزار گردآوری داده ها چک لیست می باشد. روایی چک لیست نیز توسط اساتید متخصص تایید شده است. پایایی ابزار از طریق ضریب توافق بین اندازه گیری های مستقل دو محقق حدود 75/0 برآورد شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات موجود در پرسشنامه ها، از نرم افزار SPSS استفاده شده است. در سطح آمار توصیفی، جداول و نمودارها و در سطح آمار استنباطی، آزمون خی دو و فریدمن به کارگرفته شده است. از این مطالعه نتایج زیر حاصل شده است: مفاهیم «اقتصاد مقاومتی»، «سیاست های اصل 44 قانون اساسی» و «توجه به نخبگان» در کتاب های درسی اقتصاد دوره دوم متوسطه به میزان پایین تر از حد متوسط انعکاس یافته است و مفاهیم «حمایت از تولید ملی» و «استفاده از فناوری نوین» در کتاب های درسی اقتصاد دوره دوم متوسطه بالاتر از حد متوسط انعکاس یافته است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تولید ملی، سیاست های اصل 44، نخبگان، فناوری
|
  • Pages 9-37

    From the view of many theorists of distributional justice like Hobbes, Locke, Nozick, Hayek, John Rawls and Amartya Sen, the gap between people’s wealth is rooted in a natural situation. The government interference to limit the sanctuary of ownership of the rich in order to alleviate poverty or to expand public welfare is in obvious contradiction to justice and individual property right. Concentration on the redistribution of income and wealth between low-income groups or the penniless results in slowness and inefficiency of the market system and distribution system. For this reason, any kind of action in order to redistribute income and wealth based on the nearly arbitrary concept of “social justice” contradicts freedom and private ownership. Utilizing analytical method, this research is in the position of comparing distributional justice and the Quranic principles and concludes that most of the theories of social justice are based upon natural law, the market, freedom and property rights. In opposition and in the viewpoint of the Holy Quran, the Almighty God is the true owner of the whole existence and has the decree right exclusively. Additionally, the human being is His successor and trustee. Therefore, the human being is obliged to use the sources in economic activities optimally, and is responsible to God, his fellows and, the nature, and will lay the grounds for his prosperity through accomplishing his responsibility correctly.

    Keywords: Pattern of distribution, principles of wealth distribution, true ownership, succession, genetic distribution
  • Pages 39-70

    Eghtesad-e-Moghavemati is an economy that ensures the economic growth and prosperity under conditions of pressure, sanction and severe hostility. The purpose of this study is to provide a framework for explaining the components of the Eghtesad-e-Moghavemati. The current study is considered as a qualitative research and its methodology is meta-synthesis. Library research method is used to gather the required data. The statistical population of the study includes all related-papers to the topic. After designing the research questions in order to conduct the study, a systematic search was conducted based on relevant keywords (Eghtesad-e-Moghavemati, economic Jihad, production, distribution, and consumption) from validated internal and external databases between 1389 and 1396. Reviewing 49 articles of the 628 basic articles, 3 dimensions and 29 concepts and 158 codes were identified as of components of Eghtesad-e-Moghavemati. Then, using the two-step Delphi method, the components of the model were validated. Finally, by identifying the components of the Eghtesad-e-Moghavemati, this study can provide suitable solutions for operationalizing Eghtesad-e-Moghavemati.

    Keywords: Eghtesad-e-Moghavemati, Economic Jihad, Production, Distribution, Consumption
  • Pages 71-105

    The general policies of EGHTESAD-E MOGHAVEMATI has been declared by the Supreme Leader aiming provision of a sound growth, improving the economic resistivity indices, and obtaining goals of the Iran’s 1404 Outlook Document, with Jihadi, flexible, opportunity-maker, productive, endogenous, leading and extrovert approach, and this wise guidance promises that the move from oil economy to EGHTESAD-E MOGHAVEMATI is a new approach in which is able to lay the foundations for a comprehensive development of the country. Carrying out this mission needs laying the grounds for and making situations in which if they failed to be realized, one cannot hope of forming the discourse accurately in the society. One of the most strategic means in this path is to utilize laboratory economics which can yield countable and close-to-real-economic-stream data, and therefore it can prepare the needed grounds for implementation, development and better solving of problems and removing economic obstacles related to EGHTESAD-E MOGHAVEMATI ’s discourse in various sectors’ of Iran’s economy. In this way, the current research utilizes descriptive and content analysis method to clarify the implementation of the general policies of EGHTESAD-E MOGHAVEMATI from the point of view of laboratory economics, and studies how to make use of laboratory tests in the implementation of the foresaid policies in the form of giving naturalized solutions, and examines the analytical power of laboratory economics with respect to EGHTESAD-E MOGHAVEMATI policies by focusing on the 7th clause of the declared policies. According to the results, it seems that laboratory economics has the capabilities to decide the right or at least the low-risk decisions in economic activities.

    Keywords: EGHTESAD-E MOGHAVEMATI, laboratory economics, laboratory test, naturalization, strategic means
  • Hamed Hamedinia, Mohammadreza Eghbali Moghadam Pages 107-131

    To create a growing trend in economy and to strengthen it against external factors, resistive economy policies should be applied in all economic fields, specifically, investment arena. Investment should be made in companies that are in line with the policies of the resistive economy. So, it can be assured that continuously companies will be invested and grew up which are more compatible with policies of resistive economy. Consequently, more economic growth will be achieved for the country. Therefore, in this study, a composite index has been constructed using a rigorous scientific procedure presented by OECD. By using this index, the amount of companies’ participation in achieving resistive economy policies can be measured. Besides, the way to construct a proper and scientific composite index has been explained throughout this paper. Finally, three arbitrary companies have been measured in terms of resistive composite index (RCI) and the efficiency of that index has been discussed.

    Keywords: Endogenous Economy, Composite Index, Resistive Economy
  • Pages 133-155

    one of the important axiom of resilient economy is correct consumption management. One of the important goals of using a resilient economy is the correct management of food in student restaurants due to the mass consumption of food that will play a significant role in managing consumption and realizing resilience economy in macro. Study and analyze the diet of four universities along with the amount of food used in each type of food shows that in some food groups such as the meat group, the daily intake exceeds the body's share of the dose, and sometimes more than doubled, while That other food groups are not getting properly. in addition, this creates additional costs, will result in the absence of the required material for the body, the spread of various diseases and, consequently, the cost of treatment. In the next step, the design of the application of the Internet of things to determine the required amount of each food group, the amount consumed at any given moment, the amount of remaining daily maintenance, dietary recommendations, and so on.

    Keywords: Resilient economy, Internet of things, student restaurant, food consumption, food groups, correct consumption management
  • Pages 157-175

    This study is conducted by using content analysis and is aimed to analyze the content of economic textbooks of the secondary high school in the educational years 1395-1396, inquiring whether it reflects the Eghtesad-e-Moghavemati’s concepts. The statistical population of the research is textbooks of economics. The data collection tool is the checklist. The validity of the checklist is confirmed by the specialist professors. The reliability of the tool is estimated 0.75 by the coefficient of agreement between the measuring of two independent researchers. The data are inserted into SPSS software in order to analyze the available data and information in the in questionnaires. Tables and charts are used for the descriptive statistics, and chi-square and Friedman tests are used in the inferential statistics level. The followings are the results of this study: Eghtesad-e-Moghavemati in textbooks of the secondary high school is reflected less than the average level. Protectionism in the textbooks of economics of the secondary high school is reflected more than the average level. The related-policies of the constitutional 44th article is reflected less than average in the textbooks of economics. Consideration of elites in the economics textbooks of secondary high school is reflected less than average. Finally, the use of modern technologies in the economics textbooks of secondary high school is reflected more than average.

    Keywords: Eghtesad-e-Moghavemati, national production, the policies of the 44th article, elites, technology