فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 105 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زینب اروجی، حسن درگاهی* صفحات 1-30

    محدودیت نقدینگی بنگاه های اقتصادی یکی از دلایل اصلی بروز رکود اقتصادی است. زمانی که برای بنگاه ها تامین مالی خارجی پرهزینه باشد، تقاضای پول به عنوان یک موجودی ذخیره ساز عمل می کند و در واقع بنگاه ها با نگهداری وجه نقد اثر نامطلوب محدودیت مالی را کاهش می دهند. در مطالعه حاضر پس از استخراج تابع تقاضای نقدینگی بنگاه براساس پایه های خرد و ساخت شاخص محدودیت نقدینگی بنگاه، الگوی تجربی پژوهش شامل دو معادله همزمان با روش حداقل مربعات دومرحله ای با استفاده از داده های فصلی 334 بنگاه فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1385-1 تا 1400-4 مورد برآورد قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که تقاضای نقدینگی بنگاه با شاخص محدودیت نقدینگی رابطه مثبت دارد. به طوری که یک درصد افزایش در شاخص محدودیت نقدینگی حدود 4/3 درصد تقاضای نقدینگی بنگاه های محدود را افزایش می دهد در حالی که ضریب مشابه برای بنگاه های غیرمحدود حدود 5/1 درصد است. از جمله متغیرهای تاثیرگذار بر تقاضای نقدینگی بنگاه ها تورم مورد انتظار است. افزایش یک واحد درصد در تورم مورد انتظار منجر به افزایش تقاضای نقدینگی بنگاه های محدود و غیرمحدود به ترتیب معادل 3/1 درصد و  6/0 درصد می شود. از سوی دیگر اگرچه تاثیر هزینه های عوامل تولید، چون هزینه دستمزد، هزینه بکارگیری سرمایه و قیمت نسبی کالاهای وارداتی (شامل تغییرات قیمت های جهانی و نرخ ارز) بر شاخص محدودیت نقدینگی بنگاه ها مثبت و معنادار است ولی تاثیر آنها بر بنگاه های محدود شدیدتر است. در شرایط سیاست های اعتباری انقباضی نیز محدودیت نقدینگی بنگاه های محدود بیشتر افزایش می یابد. بنابراین برای جلوگیری از تشدید بی ثباتی در ادوار اعتباری، سیاست گذار باید بیشتر روی بنگاه های محدود متمرکز شده و در اثربخشی سیاست های پولی، عکس العمل بنگاه های ناهمگن را در تقاضای پول مورد توجه قرار دهد.

    کلیدواژگان: محدودیت نقدینگی بنگاه، ناهمگنی بنگاه ها، تقاضای نقدینگی بنگاه، سیاست اعتباری
  • داود منظور* صفحات 41-63

    در این مطالعه تغییرات شدت انرژی برای کل کشور و به تفکیک هر یک از استان ها برای بازه زمانی 1398-1384 و زیربازه های آن محاسبه شده و با استفاده از روش تسهیم تغییرات متقاطع، به دو مولفه اثر ساختاری و اثر کارایی تجزیه شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد در طول این دوره شدت انرژی در کل کشور و در تمام استان ها افزایشی بوده است که این امر حاکی از تداوم رفتارهای غیربهینه در مصرف انرژی است. تجزیه تغییرات شدت انرژی به مولفه های تشکیل دهنده آن نشان می دهد تغییرات ساختاری در کشور به ویژه تغییر در ترکیب تولیدات، بهبود شدت انرژی را به دنبال داشته است. در مقابل، اثر کارایی به مفهوم بهره وری در مصرف انرژی موجب شده است شدت انرژی در کل کشور افزایش یابد. بر اساس نتایج این تحقیق، اثر کارایی در اغلب استان ها به استثنای استان های اردبیل، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، مازندران، سیستان و بلوچستان، قزوین، کردستان، کرمان و گلستان افزایش شدت انرژی را موجب شده است و اثر ساختاری در استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، ایلام، تهران، خراسان رضوی، سمنان، فارس، قم، کردستان، لرستان و همدان شدت انرژی را کاهش داده است. کاهش شدت انرژی در بخش صنعتی مستلزم اقدامات جدی و موثری است که از جمله می توان به اصلاح قیمت حامل های انرژی متناسب با نرخ تورم، انتقال فناوری های کاراتر در صنایع انرژی بر و از رده خارج کردن فرآیندها و تجهیزات فرسوده، ایجاد و تقویت واحدهای مدیریت مصرف انرژی در صنایع، مقررات گذاری و استانداردگذاری در خصوص مصارف انرژی در فرآیندها و تجهیزات صنعتی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: شدت انرژی، تقاضای صنعتی، اثر ساختاری، اثر کارایی، تسهیم تغییرات متقاطع زمانی
  • حمید کردبچه*، محمدامین زابل، اسمعیل ابونوری صفحات 65-88

    ارزش در معرض ریسک به عنوان سنجه ای از ریسک همواره مورد توجه فعالین و پژوهشگران در حوزه مدیریت ریسک و بازار سرمایه بوده است. این اهمیت همواره پژوهشگران را در جهت افزایش دقت مدل های پیش بینی ارزش در معرض ریسک سوق داده است. در رویکردهای پارامتریک ارزش در معرض ریسک، از مدل های گارچ برای برآورد واریانس شرطی استفاده می شود که در آخرین تحولات در این رابطه، هانسن با استفاده از مبادلات پرتناوب درون روزی، مدل گارچ تحقق یافته را ارایه نمود. با توجه به نوسانات شدید اخیر بورس تهران در معاملات درون روزی، استفاده از گارچ تحقق یافته برای محاسبه ارزش در معرض ریسک می تواند دقت پیش بینی را افزایش دهد. در این مقاله با ترکیب توزیع های نرمال، تی-استیودنت و توزیع تعمیم یافته خطا با روش های گارچ مرسوم و روش جدید گارچ تحقق یافته، ارزش در معرض ریسک شاخص بورس تهران را با استفاده از روش نمونه گیری پنجره غلتان پیش-بینی نموده و سپس مقادیر پیش بینی شده را با استفاده از یک روش دو مرحله ای پس آزمایی، ارزیابی نموده و دقت مدل ها را با هم مقایسه می نماییم. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که استفاده از روش جدید گارچ تحقق یافته در پیش بینی ارزش در معرض ریسک شاخص بورس تهران چه در سطح 5% و چه در سطح 1% منجر به دقت بالاتر برآورد می شود.

    کلیدواژگان: مدل های گارچ، مدل گارچ تحقق یافته، بورس اوراق بهادار تهران، ارزش در معرض ریسک
  • فرید خلیلی، علی فلاحتی*، کیومرث سهیلی صفحات 89-111

    ساختار فضایی ناهمگون نرخ اشتغال منطقه ای درایران یکی از مهم ترین چالش های توسعه اقتصادی است.به لحاظ نحوه توزیع فعالیت های اقتصادی دریک اقتصاد با شرایط درحال تغییر کنونی و تفاوت های گسترده ای که درتوزیع نرخ بیکاری در مناطق واستان های ایران وجود دارد، شناسایی عوامل موثر بر نرخ بیکاری استانی و اثرات سرریز فضایی بین استان های ایران، از جمله تجمیع صنعتی، می تواند در برنامه ریزی و سیاست گذاری های هدفمند برای بهبود وضعیت اشتغال وتوزیع ناهمگونی نرخ بیکاری درمناطق مورد توجه قرار بگیرد. با توجه به این موضوع، هدف اصلی مطالعه حاضر، بررسی اثر تجمیع صنعتی بر نرخ بیکاری در استان های ایران طی دوره زمانی 1397-1386 با رویکرد اقتصادسنجی فضایی ترکیبی است. برآوردها نشان می دهد که  وابستگی فضایی در داده های تحقیق وحود دارد و تجمیع صنعتی تاثیر منفی و معناداری بر نرخ بیکاری در استان های مورد مطالعه داشته است. به بیانی دیگر شاخص تجمیع صنعتی اثر معکوس و منفی بر نرخ بیکاری در استان و استان های همجوارخود دارد.

    کلیدواژگان: تجمیع صنعتی، نرخ بیکاری، استان های ایران، اقتصادسنجی فضایی
  • رقیه ناظم فر، امیرمنصور طهرانچیان*، محمدرضا اصغری اسکوئی صفحات 109-146

    از موضوع های کلیدی در مطالعات ثبات مالی و سیاست گذاری احتیاطی، ریسک نقدینگی سیستمیک، (ریسک مشکلات نقدینگی به صورت همزمان و در چندین موسسه مالی) است. این حقیقت که در شبکه پیچیده ارتباطات متقابل بازار بین بانکی، کمبود نقدینگی، با انتشار آن بین موسسات مالی، تامین می شود، می تواند منجر به «سرایت سیستمیک» در شبکه بانکی شود. هدف این پژوهش بررسی وجود سرایت سیستمیک در شبکه بانکی ایران و تاثیر مقررات نظارتی احتیاطی کمیته بازل بر سرایت بین بانکی بر اساس داده های ترازنامه ای 25 بانک عضو بازار بین بانکی در سال های 1397-1385 است. برای این منظور، بر اساس رویکرد عامل بنیان، شبکه بانکی ایران الگوسازی و شبیه سازی شده است. در این الگو، بانک ها و بانک مرکزی، عواملی هوشمند هستند. بر اساس نتایج به دست آمده، الزامات نظارتی احتیاطی، استراتژی های تطبیقی بانک ها را تغییر می دهند و  بانک ها افزایش نسبت کفایت سرمایه را در دستور کار خود قرار می دهند. علاوه بر این، این تحقیق نشان می دهد که اگر چه دستورالعمل های کمیته بازل در در بلندمدت در کاهش سرایت موفق بوده و باعث ثبات بیشتر شبکه بانکی می شوند، اما بانک ها عرضه وام به  بخش واقعی را نیز کاهش می دهند که این امر می تواند منجر به تنگنای اعتباری در اقتصاد شود.

    کلیدواژگان: مدل عامل بنیان، شبکه بانکی، سرایت سیستمیک
  • شهریار زروکی*، مانی موتمنی، نیلوفر گرگانی فیروزجاه صفحات 147-179

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر مخارج گروه های کالایی بر احتمال فقر خانوار شهری در سطوح مختلف ثروت انجام شده است. در این مقاله با استفاده از داده های طرح هزینه - درآمد خانوار سال 1399 خط فقر خانوار برمبنای روش 66 درصد میانگین مخارج سرانه محاسبه شد. یافته های حاصل از برآورد مدل پژوهش بر اساس داده های شبه تابلویی و به روش اثرات تصادفی در رگرسیون لجستیک در سه سطح از ثروت نشان می دهد که بیشترین تعداد خانوار در رده میانی ثروت قرار دارند. متغیرهای جنسیت و سن سرپرست خانوار در سطح میانی تاثیر بیشتری بر کاهش  احتمال فقر دارد. همچنین در سطوح پایین ثروت، افزایش مقاطع تحصیلی به میزان بیشتری از احتمال فقر می کاهد. اثر مستقیم بعد خانوار در سطوح پایین ثروت بر احتمال فقر بیشتر است. مخارج خوراکی، آشامیدنی و دخانی ، مسکن و حمل ونقل در سطح پایین ثروت اثر پررنگ تری بر افزایش احتمال فقر خانوار دارند. بین مخارج گرو های کالایی مختلف، مخارج ارتباطات بیشترین اثر مثبت را بر احتمال فقر خانوار شهری دارد که این اثر در سطح پایین ثروت بزرگ تر است. مخارج تفریحی - امور فرهنگی در رده پایینی و بالایی ثروت اثر معناداری بر احتمال فقر خانوار ندارند.

    کلیدواژگان: ثروت، فقر، گروه های کالایی، خانوار شهری، ایران
  • اسماء حمزه* صفحات 181-212

    ارزیابی مالی شرکت های بیمه همواره به عنوان یکی از دغدغه های مهم در توسعه خدمات بیمه ای و در نتیجه افزایش ضریب نفوذ بیمه در کشورها محسوب می شود. از سوی دیگر تعدد اجرا و عوامل موثر بر موفقیت شرکت های بیمه موجب می شود عوامل و شاخص های ارزیابی مربوطه از پیچیدگی خاصی برخوردار شوند. نهاد ناظر باید روش خاص خود را برای ارزیابی مالی، بر مبنای اطلاعاتی که به طور مستقیم از موسسات بیمه دریافت می کند، شکل دهد. برای رسیدن به این هدف، تبیین شاخص ها در حوزه های حایز اهمیت و وزن دهی مناسب حسب میزان اهمیت آنها، موردنیاز است. لذا در این پژوهش، با تحلیل اسناد مکتوب و بررسی شاخص های موسسات رتبه بندی و ابزارهای تحلیلی نهاد های نظارتی بیمه جهان، به شناسایی شاخص های ارزیابی مالی شرکت های بیمه پرداخته شد و سپس با استفاده از مدل انتروپی شانون وزن دهی شاخص ها صورت گرفت.  نتایج نشان داد نسبت های مالی از اعتبار لازم برای ارزیابی وضعیت شرکت های بیمه برخوردار است. از این رو به نهادهای نظارتی پیشنهاد می شود تا ضمن تکمیل و تصحیح این شاخص ها،  اقدامات لازم در جهت الزامات حاکم بر افشای اطلاعات مربوط به این نسبت ها را انجام دهند و از این طریق اثربخشی اطلاعات صورت های مالی در فرایند انجام قضاوت های آگاهانه و تصمیم گیری منطقی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: ارزیابی مالی، وزن دهی، مدل انتروپی شانون
  • مریم جعفری تراجی*، مجید مداح، نورالدین شریفی صفحات 213-240

    در سال های اخیر، برای حل چالش های زیست محیطی ناشی از تغییرات آب وهوایی جهانی و مشکلات بیکاری مداوم، سیاست های اشتغال سبز پیشنهاد شده است. این پژوهش با استفاده از روش داده- ستانده انرژی چندعاملی و اطلاعات جدول داده - ستانده سال 1395، درپی تعیین پتانسیل مشاغل سبز در بخش های غیرانرژی می باشد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بخش‎های محصولات زراعی و باغی، محصولات دامی، محصولات جنگلداری و ماهی ومحصولات ماهیگیری که کمترین میزان انتشارCO2 را به ازای هر واحد شغل انرژی دارا می‎باشند، دارای بالاترین پتاسیل ایجاد مشاغل سبز می‏باشند. تصمیم گیران می توانند این بخش ها را مورد حمایت قرار دهند. در مقابل، محصولات کانی غیرفلزی، خدمات حمل‏ونقل و محصولات معدنی، به  لحاظ توانایی ایجاد اشتغال به ترتیب بالاترین رتبه را دارند، از لحاظ ایجاد مشاغل سبز در رتبه پایین قرار دارند. به طوری‏که خدمات حمل‏ونقل  دارای کمترین پتانسیل ایجاد مشاغل سبز می ‏باشد.

    کلیدواژگان: اشتغال سبز، انتشار CO2، تحلیل داده-ستانده و انرژی
  • سارا معصوم زاده، جعفر حقیقت*، بهزاد سلمانی صفحات 241-276

    تعیین عوامل موثر بر تلاطم و ریسک بازار سهام با گسترش مدل های قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای مورد توجه پژوهش گران قرار گرفته است. یکی از متغیرها که رابطه تنگاتنگی با بازارهای مالی دارد، فناوری زنجیره بلوکی می باشد. از این رو مطالعه حاضر به بررسی تاثیر فناوری زنجیره بلوکی بر تلاطم ریسک کل و سیستماتیک در 84 شرکت منتخب بازار بورس کشور طی فروردین 1390 تا مرداد 1400 با استفاده از رویکرد خود رگرسیون برداری داده های تابلویی پرداخته است. نتایج مطالعه نشان می دهد که تابع ریسک سیستماتیک در دوره اول نسبت به تغییرات فناوری زنجیره بلوکی واکنش مثبت با شیب صعودی اما بعد از دوره دوم تاثیر شوک های فناوری زنجیره بلوکی بر ریسک سیستماتیک شرکت ها مثبت با شیب ثابت بوده است. هم چنین تابع ریسک کل از اولین دوره نسبت به تغییرات فناوری زنجیره بلوکی واکنش مثبت با شیب صعودی داشته است. توابع ریسک سیستماتیک و ریسک کل نسبت به شوک های سهم بازار شرکت ها و نرخ بازدهی شرکت ها نیز واکنش مثبت داشته اند. نتایج تجزیه واریانس توابع ریسک کل و ریسک سیستماتیک نشان می دهد در تابع ریسک سیستماتیک به ترتیب نرخ بازده دارایی، فناوری زنجیره بلوکی و سهم بازاری پیش ترین تاثیر را در تغییرات تابع ریسک داشته اند و در تابع ریسک به ترتیب سهم بازار، نرخ بازده دارایی و فناوری زنجیره بلوکی بیشترین تاثیر را در تغییرات تابع ریسک مذکور داشته اند.

    کلیدواژگان: زنجیره بلوکی، ریسک سیستماتیک، ریسک کل، بورس ایران، خود رگرسیون برداری داده های تابلویی
  • سجاد ابراهیمی* صفحات 277-301

    پژهش حاضر، در پی پاسخ به این سوال است که آیا افزایش واردات (ناشی از درآمدهای نفتی) در کشورهای نفتی می تواند اثر تورم زایی رشد نقدینگی را سرکوب کند یا خیر. این رابطه با استفاده از داده های 14 کشور نفتی در بازه 1970 تا 2020 مورد بررسی قرار گرفته است. برای بررسی این رابطه در قالب داده های بین کشوری، از مدل پانل ARDL استفاده شده که با روش میانگین گروهی تلفیقی  (PMG) برآورد شده است. بر اساس نتایج، اثر رشد نقدینگی بر تورم در کشورهای نفتی هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت مثبت و معنی دار بوده است. افزایش نسبت واردات چه در کوتاه مدت و چه در بلندمدت می تواند اثر رشد نقدینگی بر تورم را کاهش دهد. همچنین رشد درآمدهای نفتی نیز در بلندمدت اثر تورمی رشد نقدینگی را کاهش می دهد. به عبارت دیگر، افزایش عرضه کالاهای وارداتی (ناشی از رشد درآمد های نفتی) با افزایش تقاضا برای پول داخلی بخشی از قدرت تورم زایی نقدینگی را خنثی می کند. تحلیل رگرسیونی مجزایی که با داده های اقتصاد ایران انجام شد نیز این موضوع را تایید کرد و نشان داد اختلاف رابطه رشد نقدینگی و تورم در ایران با تغییرات نسبت واردات و نسبت درآمد نفتی توضیح داده می شود.

    کلیدواژگان: تورم، رشد نقدینگی، سیاست پولی، رشد بخش حقیقی، نرخ بهره
|
  • Zeinab Orooji Pages 1-30

    One of the main reasons in economic recession is the liquidity constraints of economic firms. When external finance becomes expensive for firms, money demand will act as a buffer stock. Actually, firms reduce unfavorable effect of liquidity constraints by holding money. In this study, after extracting firms liquidity demand function based on micro foundations and creating an index for firms liquidity constraints, using seasonal data of 334 active corporates in the Tehran Stock Exchange during the period of 2006-1 to 2021-4, the experimental model of the research, including two simultaneous equations, is estimated by the two-stage least squares method. Estimation result indicates the positive relationship between firm's liquidity demand and the liquidity constraint index. So that one percent increase in the liquidity constraint index increases the liquidity demand of constrained firms by 3.4 percent, while the same coefficient for unconstrained firms is 1.5 percent. As expected inflation is one of the main variables in the firms' liquidity demand, one percent increase in the expected inflation increases the liquidity demand of both constrained and unconstrained firms respectively by 1.3 and 0.6 percent. Although the effect of the costs of production factors, such as wages, the cost of capital and the relative price of imported goods -including changes in world prices and exchange rates- on the index of liquidity constraints is positive and significant, but their impact on the constrained firms are more severe. In credit crunching condition, the liquidity constraints of constrained firms increase more. Therefore, to prevent instability in credit cycles, the policy maker should focus more on constrained firms and pay attention to the money demand of heterogeneous firms in effectiveness of monetary policies.

    Keywords: Firm's Liquidity Constraints, Firms' Heterogeneity, Firm's Liquidity Demand, Credit Policy
  • Davood Manzoor* Pages 41-63

    In this paper energy intensity changes in industries of Iran as a whole and for each province separately have been calculated in the period of 2005-2019. These changes are divided to structural and efficiency effects by using average distribution on the amount of changes in cross method. The results show that during this period, energy intensity has increased throughout the country and in all provinces, indicating the continuation of non-optimal behaviors in energy consumption. Decomposition of energy intensity changes into its components shows that structural effect in the country, especially changes in the combination of products, has led to an improvement in energy intensity. In contrast, the efficiency effect that means efficiency in energy consumption, has led to an increase in energy intensity throughout the country. According to the results of this study, the efficiency effect in most provinces except Ardabil, South Khorasan, North Khorasan, Mazandaran, Sistan and Baluchestan, Qazvin, Kurdistan, Kerman and Golestan has increased energy intensity. And structural effect in the provinces of East Azerbaijan, West Azerbaijan, Ardabil, Isfahan, Eelam, Tehran, Khorasan Razavi, Semnan, Fars, Qom, Kurdistan, Lorestan and Hamedan has reduced energy intensity. Improving industrial energy intensity in Iran requires drastic measures which include increasing energy prices proportionally to inflation rate for industrial uses, replacing obsolete and inefficient industrial processes by more efficient ones especially in energy intensive industries, technology transfer, creating energy audit units in energy intensive industries, developing mandatory standards and regulating energy uses in industrial processes and equipment.

    Keywords: Industrial Energy intensity, Structural effect, Efficiency effect, Average distribution on the amount of changes in cross method
  • Hamid Kordbacheh*, MohammadAmin Zabol, Esmaiel Abounoori Pages 65-88

    As a measurement of risk, Value-at-Risk has always been attractive to researchers in the field of risk management and capital markets. This importance has always led them to develop models to increase the accuracy of VaR estimation. GARCH models are used to estimate conditional variances in parametric approaches of calculating VaR. In the latest developments, Hansen presented the Realized GARCH model using intra-day data. Regarding the recent high fluctuations of the Tehran Stock Exchange Index, the use of Realized GARCH models to compute VaR can increase the accuracy of forecasting. In this paper the three different distributions, Normal, T, and GED, are combined with conventional GARCH models, and the new Realized GARCH model. Next, the VaR of the Tehran Stock Exchange index is forecasted using the rolling window sampling method. And finally, the accuracy of predicted VaR has been evaluated and compared using a two-step Backtest method. The outcome of this study indicates that using the new Realized GARCH model in forecasting VaR will tend to result in more accurate estimates, whether at the 5% or 1% level.

    Keywords: GARCH models, Realized GARCH, Tehran Stock Exchange, VaR
  • Farid Khalili, Ali Falahati*, Qmars Soheili Pages 89-111

    One of the most important challenges of economic development in Iran is the heterogeneous spatial structure of regional employment rates. Determining the factors affecting the provincial unemployment and identifying the effects of spatial overflow between provinces- including industrial aggregation- can be considered in planning and policies in order to improve employment and reducing heterogeneous distribution of unemployment rates between regions. This measure becomes more important due to the distribution of economic activities with the changing conditions and also the wide differences in the distribution of unemployment rates in provinces of Iran. The main purpose of this study is to investigate the effect of industrial aggregation on unemployment rates in Iran provinces during the period 2007-2016 by using a combined spatial econometric approach. Findings of this study confirm the existence of spatial dependence in research data and show that industrial aggregation has a negative and significant effect on unemployment rates in Iran provinces. In other words, the industrial aggregation index has an inverse and negative effect on the unemployment rate in the province, itself, and also on its neighboring provinces.

    Keywords: Industrial aggregation, Unemployment rate, Iran Provinces, Spatial econometrics
  • Roghayeh Nazemfar, AmirMansour Tehranchian*, Mohammadreza Asghari Oskoei Pages 109-146

    One of the key issues in financial stability studies and prudential policies is systemic liquidity risk, in other words, the risk of liquidity problems at the same time and in several financial institutions. The fact that in the complex network of interbank market interconnections, the lack of liquidity is provided by spreading it between financial institutions, can lead to "systemic contagion" in the banking network. This research aims to investigate the existence of systemic contagion in the banking network of Iran and the effect of the Basel Committee's prudential regulations on interbank contagion based on the balance sheet data of 25 banks that are members of the interbank market in the years 2006-2018. For this purpose, based on the agent-based approach, Iran's banking network has been modeled and simulated. In this model, banks and the central bank are intelligent agents. Based on the obtained results, prudential regulatory requirements change banks' adaptive strategies, and banks put increasing the capital adequacy ratio on their agenda. In addition, this research shows that although the guidelines of the Basel Committee have succeeded in reducing contagion in the long run and making the banking network more stable, banks also reduce the supply of loans to the real sector, which can lead to a crunch in the economy.

    Keywords: Agent-based model, Banking network, Systemic contagion
  • Shahryar Zaroki*, Mani Motameni, Niloofar Gorgani Firoozjah Pages 147-179

    The present study was conducted to investigate the effect of commodity group expenditures on the probability of urban household poverty at different levels of wealth. In this article, using the data of the household expenditure-income plan for the year 2019, the household poverty line was calculated based on the 66% average per capita expenditure method. The findings of the estimation of the research model based on pseudo-tabular data and random effects method in logistic regression in three levels of wealth show that the largest number of households are in the middle category of wealth. The gender and age variables of the head of the household have a greater effect on reducing the probability of poverty at the middle level, and also at low levels of wealth, the increase in educational levels reduces the probability of poverty to a greater extent. The direct effect of the household dimension is greater at low levels of wealth on the probability of poverty. Expenditure on food, drink and tobacco, housing and transportation at a low level of wealth has a stronger effect on increasing the probability of household poverty. Among the expenses of different commodity groups, communication expenses have the most positive effect on the probability of urban household poverty, which is greater at low levels of wealth. Entertainment expenses - cultural affairs in the low and high level of wealth do not have a significant effect on the probability of household poverty.

    Keywords: Wealth, Poverty, Commodity Groups, Urban Households, Iran
  • Asma Hamzeh* Pages 181-212

    Financial evaluation of insurance companies has always been considered one of the important concerns in the development of insurance services and thus increasing insurance penetration in countries. On the other hand, the multiplicity of executions and factors affecting the success of insurance companies make the relevant evaluation factors and indicators have a certain complexity. The regulator should formulate its method of financial valuation based on the information it receives directly from insurance companies. To achieve this goal, it is necessary to explain the indicators in important areas and to weigh them according to their importance. Therefore, in this study, by analyzing the content of written documents and examining the indicators of rating agencies and analytical tools of world insurance regulators, the financial evaluation indicators of insurance companies were identified, and then the indicators were weighted using the Shanon entropy model. The results showed that the financial ratios have the necessary validity to evaluate the situation of insurance companies. Therefore, it is suggested to the supervisory institutions to complete and correct these indicators and take the necessary measures towards the requirements governing the disclosure of information related to these ratios, and in this way, the effectiveness of financial statement information in the process of making informed judgments and rational decision-making will increase.

    Keywords: Financial evaluation, Weighting, The Shannon Entropy Method
  • Maryam Jafari Taraji*, Majid Maddah, Nooraddin Sharify Pages 213-240

    In recent years the prospect of green jobs policies have become increasingly prominent, proposed to solve both the environmental challenges associated with global climate change and the persistent unemployment problems. This research seeks to determine the potential of green jobs in non-energy sectors using the multi-factor energy input-output method and input-output data table of 2016. The results show that the sectors related to the production of crops and horticulture, livestock products, forestry and fish products and fishery products have the highest potential for creating green jobs. In other words, these products have the lowest CO2 emissions per unit of energy jobs. Decision makers can support these sectors. On the other hand, non metallic mineral products, transportation services and mineral products have the highest rank in terms of the ability to create employment, respectively, and are in the lowest rank in terms of creating green jobs. So that transportation services have the least potential to create green jobs.

    Keywords: Green jobs, CO2 emission, Energy input-output analysis
  • Sara Masoomzadeh, Jafar Haghighat*, Behzad Salmani Pages 241-276

    Determining the factors affecting the volatility and risk of the stock market by expanding the pricing models of capital assets has been the focus of researchers. One of the variables that has a close relationship with financial markets is block chain technology. Therefore, the present study investigated the effect of block chain technology on total and systematic risk volatility in 84 selected companies of the Iran`s stock market during April 2010 to August 2014 using Vector error correction model. The results of the study show that the systematic risk function in the first period has a positive reaction to the changes in blockchain technology, but after the second period, the impact of blockchain technology shocks on the systematic risk of companies has been positive with a constant slope. Also, since the first period, the total risk function has had a positive reaction to the changes in blockchain technology with an upward slope. Systematic risk and total risk functions have also reacted positively to the shocks of the companies' market share and the company's rate of return. The results of the variance analysis of the total risk and systematic risk functions show that in the systematic risk function, according to the asset return rate, blockchain technology and market share had the greatest effect on the changes in the risk function, and in the risk function, according to the market share, asset return rate and Block chain technology has had the greatest effect on the changes of the mentioned risk function.

    Keywords: Block Chain, Systematic Risk, Total Risk, Iran Stock market, Panel Data Vector error correction model
  • Sajad Ebrahimi* Pages 277-301

    This study investigates whether the increase in imports in oil countries (due to oil revenues) can mitigate the inflationary effect of liquidity growth or not. In this regard, a panel ARDL model is used to investigate the issue among 14 oil-exporting countries between 1970 and 2020, which is estimated by the Pooled Mean Group (PMG) method. According to the results of estimations, the effect of liquidity growth on inflation is positive and significant in the oil countries (both in the short and in the long run). The results show that increases in the ratio of imports reduce the effect of liquidity growth on inflation both in the short and the long run. Also, raising the oil revenues decrease the inflationary effect of liquidity growth in the long run. In other words, an increase in the supply of imported goods (because of a boom in oil revenues) leads to an increase in domestic money demand and partially neutralizes the inflationary effect of liquidity growth. Besides the panel regression, a regression analysis of Iranian economy data is used to test the hypothesis. These results also confirm that changes in the import ratio and oil income ratio explain the difference in liquidity growth and inflation.

    Keywords: Inflation, Liquidity growth, Monetary policy, Real sector growth, Interest rate