فهرست مطالب

عصب روانشناسی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 31، زمستان 1401)

نشریه عصب روانشناسی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 31، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا نوروزی همایون، مجید الماسی، اسماعیل صدری دمیرچی*، محمد حاتمی نژاد صفحات 9-24
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان تحریک الکتریکی مستقیم فرا جمجمه ای و تحریک مغناطیسی فرا جمجمه ای مکرر بر حافظه کاری، تکانشگری و رفتارهای آسیب به خود در افراد مبتلا به شخصیت مرزی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل مراجعان مراکز مشاوره شهر اردبیل در بهار 1401 می باشد. نمونه ی این پژوهش متشکل از 45 نفر از افراد دارای اختلال شخصیت مرزی بوده که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. این مطالعه شامل 3 گروه و هر گروه شامل 15 نفر بود. آزمودنی ها به صورت تصادفی در 2 گروه درمان (tDCS و rTMS) و گروه کنترل قرارگرفته شدند. ابزارهای این پژوهش شامل آزمون حافظه فعال N-back، پرسشنامه تکانشگری بارت، پرسشنامه آسیب به خود و مداخلات tDCS و rTMS بود.

    یافته ها

    درمان tDCS و rTMS تاثیر معناداری بر حافظه کاری، تکانشگری و آسیب به خود در مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی داشت؛ و پس از کنترل اثر پیش آزمون بر پس آزمون برای مقایسه نمرات، حافظه کاری، تکانشگری و آسیب به خود در بین سه گروه در سطح خطای (05/0) تفاوت معنی داری وجود داشت. نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نیز نشان داد که بین میزان اثربخشی دو روش درمان، درمان Rtms اثربخشی بیشتری نسبت به tDCS داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که هر دو روش tDCS و rTMS هردو منجر به بهبود حافظه کاری شده؛ و از سویی دیگر این درمان ها کاهش رفتارهای تکانشگرانه و رفتارهای آسیب به خود را در افراد مبتلا به شخصیت مرزی داشته است.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم فرا جمجمه ای، تحریک مغناطیسی فرا جمجمه ای مکرر، حافظه فعال، تکانشگری، رفتارهای آسیب به خود
  • امیرحسین مهرصفر، علی مقدم زاده*، حسن غرایاق زندی، میگوئل آنجل سرانو روسا، فضل الله باقرزاده صفحات 25-34
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله ذهن آگاهی بر استرس ادراک شده و سطوح ایمنوگلوبین A درکشتی گیران نخبه طی دوره رقابت انجام گرفت.

    روش

    20 کشتی گیر آزادکار نخبه مرد (سن: 38/2±36/22) در این پژوهش شرکت کردند که به صورت تصادفی در گروه های تجربی (مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی) و کنترل قرار گرفتند. از دو مسابقه رسمی به عنوان پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. استرس ادراک شده با استفاده از مقیاس کوتاه شده استرس ادراک شده کوهن سنجیده شد. مقادیر بیداری و رقابتی ایمنوگلوبین A بزاقی با استفاده از روش الایزا اندازه-گیری شد. گروه تجربی در 8 هفته مداخله ذهن آگاهی (هفته ای دو جلسه) شرکت کردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و تی مستقل تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بعد از 8 هفته مداخله، استرس ادراک شده در گروه تجربی کاهش داشته است. اما مقادیر بیداری و رقابتی ایمنوگلوبین A در گروه تجربی تفاوت معنی داری را نسبت به گروه کنترل از پیش آزمون تا پس آزمون نشان نداد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که مداخله ذهن آگاهی می تواند راهبردی برای کاهش استرس ادراک شده در کشتی گیران نخبه طی دوره رقابت باشد. مطالعات آینده با نمونه های بزرگتر و در سایر رشته ها می تواند جامعیت پذیری نتایج را بهتر نشان دهد.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، ایمنوگلوبین A، ذهن آگاهی، کشتی
  • مهدیه رحمانیان*، جعفر حسنی، مریم زمانی صفحات 35-45
    مقدمه

    امروزه بررسی زیربنای عصب شناختی خصوصیات شخصیتی جایگاه ویژه ای در پژوهش های عصب روان شناختی کسب نموده است. به اعتقاد آیزنک همبستگی شخصیت و رفتار، حاصل تفاوت های فردی درکنش وری مغز است. هدف از پژوهش حاضر بررسی ناقرینگی الکتروآنسفالوگرافی لوب پیشانی بر اساس ابعاد برونگرایی و نورزگرایی است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان پسر دانشگاه پیام نور مرکز تهران جنوب بود که در سال تحصیلی 96-1395 مشغول به تحصیل بودند که بر اساس نمرات انتهایی توزیع در دو بعد برون گرایی و نورزگرایی چهار گروه (برون گرا، درون گرا، نورزگرا و پایدار هیجانی) با حجم 25 نفر انتخاب شدند. آزمودنی ها نسخه تجدید نظرشده پرسشنامه شخصیت آیزنک (EPQ-R)، پرسشنامه های دست برتری و پا برتری واترلو را تکمیل کردند و چشم برتری آنها مورد بررسی قرار گرفت، سپس فعالیت الکتریکی مغز آزمودنی ها از طریق الکترو آنسفالوگرافی از نقاط مختلف پوست سر ثبت شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد که در فعالیت آلفای پایگاه های قطبی پیشانی راست (FP2)، پیشانی میانی راست (F4)، پیشانی جانبی راست (F8) و فعال سازی کل پیشانی راست (RF) تفاوت معناداری بین چهار گروه مشاهده نمی شود، اما در پایگاه های قطبی پیشانی چپ (FP1)، پیشانی میانی چپ (F3)، پیشانی جانبی چپ (F7) و فعال سازی کل پیشانی چپ (LF) تفاوت معنادار بین چهار گروه وجود دارد (01/0<p)؛ به طوریکه فعالیت موج آلفا در این پایگاه ها در افراد نورزگرا و درون گرا بیشتر از افراد پایدار هیجانی و برون گرا است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی یافته های پژوهش حاضر ارتباط بین ابعاد شخصیتی و ناقرینگی الکترانسفالوگراف لوب پیشانی مغز را تقویت می کند.

    کلیدواژگان: ناقرینگی الکتروآنسفالوگرافی، لوب پیشانی، خصوصیات شخصیتی، برونگرایی، نورزگرایی
  • مرتضی همایون نیا فیروزجاه*، مرتضی پورآذر، مونا رضایی، علی آبادیان صفحات 39-49
    زمینه
    کارکردهای اجرایی در کودکان دبستانی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا می تواند دارای نقش تعیین کننده ای در بهبود عملکرد کودکان در مدرسه و حتی برای آینده آنها باشد.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر بازی های رایانه ای و بازی های حرکتی بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان مقطع ابتدایی بود. روش پژوهش: تحقیق حاضر از نوع نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری تمامی دانش آموزان ابتدایی 7 تا 9 ساله مدارس شهرستان بابل در سال 1401 بودند. برای انتخاب نمونه از طریق نمونه گیری تصادفی سه مدرسه انتخاب شدند. تعداد 15 نفر از هر مدرسه به طور تصادفی در سه گروه (بازی های حرکتی، بازی های رایانه ای و کنترل) قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه کارکردهای اجرایی BRIEF بود. برنامه های گروه حرکتی و رایانه ای برای مدت 12 جلسه (4 هفته و سه جلسه در هفته) انجام گردید. گروه کنترل برنامه های معمول خود را ادامه دادند. آزمون تحلیل کوواریانس و همچنین آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح 05/0 < p اجرا شدند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد با در نظر گرفتن نمره های پیش آزمون به عنوان متغیر کنترل، مداخلات تمرینی(بازی های رایانه ای و بازی های حرکتی) موجب تفاوت معنادار بین گروه های آزمایش و کنترل شد. بر اساس نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی، تفاوت در متغیر کارکردهای اجرایی بین دو گروه تجربی با گروه کنترل معنادار(001/0 p<) ولی با یکدیگر غیر معنادار بود(05/0 p>).
    نتیجه گیری
    می توان با برنامه ریزی مناسب در مدارس از بازی های حرکتی و رایانه ای به عنوان گزینه ای کاربردی در راستای ارتقای کارکردهای اجرایی کودکان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دبستان، بازی های حرکتی، بازی های رایانه ای، کارکردهای اجرایی، دانش آموزان
  • روح الله شهابی*، مسعود نصرت آبادی، فاطمه شیرین صفحات 51-63
    تحول سریع پیوندهای عصبی در کودکی اولیه، این دوره از زندگی را تبدیل به یک دوره طلایی برای آموزش شناختی کرده است. مادر از کانال داربست والدینی می تواند سهم مهمی در این آموزش شناختی داشته باشد. با چنین نگاهی، هدف از پژوهش حاضر ساخت و اعتباریابی یک بسته آموزشی مبتنی بر داربست مادری برای ارتقای توجه اجرایی در کودکان پیش دبستانی بوده است. مطالعه در سه فاز انجام شد. در فاز اول، با مرور پژوهش های گذشته، مولفه های داربست والدینی مرتبط با کارکردهای اجرایی شناسایی شدند. در فاز دوم به روش تحلیل اسنادی و با ادغام مولفه های داربست والدینی احصاء شده از قبل، بسته آموزشی ارتقای کارکردهای اجرایی ساخته شد. در فاز سوم، بسته آموزشی تدوین شده، اعتباریابی شد. در این گام، مطالعه به روش نیمه تجربی انجام شد و طرح پژوهش، تک گروهی بوده است. شرکت کنندگان شامل 16 مادر دارای فرزند 5/3 تا 5 ساله بودند که داوطلبانه همراه با کودکان خود در دوره شرکت کرده بودند. ابزارهای اندازه گیری عبارت بوده اند از تکلیف استروپ روز و شب (گرشتات و همکاران، 1994)، تکلیف انتخاب منعطف آیتم (ژاک و زلازو، 2001) و تکلیف فراخنای ارقام (وکسلر، 2003). نتایج نشان داد این بسته آموزشی بر ارتقای ابعاد سه گانه کارکردهای اجرایی اثربخش بوده و این اثربخشی در طول زمان نیز حفظ شده است. بر اساس این مطالعه، مادر می تواند فهم دقیق تری از تحول شناختی فرزند خود به دست بیاورد و ضمن آگاهی از نقش خود در این تحول، با انجام بازی ها و فعالیت های مشمول در این بسته به رشد شناختی فرزند خود کمک کند.
    کلیدواژگان: داربست مادری، کارکردهای اجرایی، کودکان پیش دبستانی
  • آیدا فرشام*، سوگند قاسم زاده، احمد علیپور، غلامعلی افروز صفحات 65-76
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی توانبخشی شناختی و بازی درمانی بر بهبود کارکردهای اجرایی کودکان دارای تومور مغزی انجام گرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر، یک مطالعه کاربردی و نیمه آزمایشی با طرح سری های زمانی با چند گروه است. نمونه پژوهش، شامل 45 کودک 7 تا 10 ساله مبتلا به تومور مغزی بود که به صورت هدفمند و با در نظر گرفتن ملاک هایی برای ورود و خروج از بیمارستان محک انتخاب شدند. این افراد به روش تصادفی در 3 گروه 15 نفره (گروه 1: توانبخشی شناختی، گروه 2: توانبخشی شناختی همراه با بازی درمانی، گروه 3: گروه کنترل) جایگزین شدند. گروه های آزمایش در 8 جلسه مداخلات مربوطه را اخذ کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 1 ماهه ازگروه ها، با پرسشنامه کارکردهای اجرایی بریف (BRIEF) انجام یافت. جهت تحلیل داده ها از تحلیل واریانس بین- درون آزمودنی های آمیخته (SPANOVA) با نرم افزار spss21 استفاده شد.

    یافته ها

    طبق نتایج حاصل، نقص کارکردهای اجرایی، در کودکان هر دو گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش یافته بود و در پیگیری ثبات داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد، این مداخلات می توانند برای کودکان دارای تومور مغزی به کار روند. البته درمان توانبخشی ادغام شده با بازی درمانی، برای بهبود مهارت های شناختی کودکان دارای تومور مغزی مناسب تر است.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، توانبخشی شناختی، تومور مغزی، کارکردهای اجرایی
|
  • Mohammadreza Noroozi Homayoon, Majid Almasi, Esmaeil Sadri Damirchi *, Mohamad Hatami Nejad Pages 9-24
    Objective

    The present study was conducted with the aim of Comparing the effectiveness of transcranial direct current stimulation and repeated Transcranial Magnetic Stimulation treatment on working memory, impulsivity and self-harm behaviors in people with borderline personality. 

    Method

    The current research is semi-experimental with pre-test-post-test and control groups. The statistical population of this research includes the clients of some counseling centers in Ardabil city in 1401. The sample of this study consisted of 45 people with borderline personality disorder who were selected by the available sampling method. This study included 3 groups and each group included 15 people. Each subject was randomly assigned to two treatment groups (tDCS and rTMS) and a control group. The tools of this research included N-back working memory test, Barratt Impulsivity questionnaire, self-harm questionnaire, tDCS and rTMS.

    Findings

    The results showed that the treatment of tDCS and rTMS has a significant effect on impulsivity, working memory and self-harm in borderline personality disorder patients. And the results show that after controlling the effect of the pre-test on the post-test to compare scores, working memory, impulsivity and self-harm among the three groups, there is a significant difference at the error level (0.05). The results of Bonferroni's post hoc test also showed that between the effectiveness of the two treatment methods, rTMS treatment was more effective than tDCS.

    Conclusion

    The results showed that tDCS and rTMS led to the improvement of working memory in people with borderline personality disorder and also reduced the level of impulsivity and self-harm behaviors.

    Keywords: Transcranial Direct Current Stimulation, repeated Transcranial Magnetic Stimulation, Working memory, Impulsivity, Self-harming behaviors
  • Amir Hossien Mehrsafar, Ali Moghadamzadeh *, Hassan Gharayagh Zandi, Miguel Angel Serrano Rosa, Fazlollah Bagherzadeh Pages 25-34
    Purpose

    The present study was conducted with the aim of determining the effect of mindfulness intervention on perceived stress and salivary immunoglobulin A (sIgA) levels of elite wrestlers during the competition period.

    Methods

    20 male elite freestyle wrestlers (age: 22.36±2.38) participated in this study and were randomly assigned to experimental (mindfulness-based intervention) and control groups. Two official competitions were used as pre-test and post-test. Perceived stress was measured by the short version of Perceived stress scale. Awakening and competitive levels of salivary immunoglobulin A were evaluated using the ELISA method. The experimental group participated in 8-week mindfulness intervention (two sessions per week). Data were analyzed using repeated measures ANOVA and independent t-test.

    Results

    The results showed that after the 8 weeks of intervention, perceived stress was reduced in the experimental group. Hoewer, the awakening and competitive levels of immunoglobulin A did not show a significant difference compared to the control group from pre-test to post-test.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that mindfulness intervention can be a strategy to reduce the perceived stress in elite wrestlers during the competition period. Future studies with larger samples with other disciplines can better demonstrate the comprehensiveness of the results.

    Keywords: Perceived stress, immunoglobulin A, Mindfulness, Wrestling
  • Mahdieh Rahmanian *, Jafar Hassani, Maryam Zamani Pages 35-45
    Background

    Nowadays, the study of neurological infrastructure of personality traits has a special place in neuropsychological research. According to Eysenck, the correlation between personality and behavior is the result of individual differences in the brain function. The purpose of the present study was to investigate the frontal EEG asymmetry according to neuroticism and extraversion dimensions.

    Methods

    The statistical population of the present study was all male students of Payame Noor University of Tehran, who studied in the academic year of 1963-96. Based on the final scores of distribution in two dimensions of extroversion and neuroticism, four groups (extroverts, introverts, neuroticism and emotional stability) with 25 subjects were selected. The subjects completed the Eysenck Personality Questionnaire- Revised, Waterloo Handedness and footedness Questionnaires-Revised, and their eyedness was assessed, then the electrical activity of the brain of the subjects was recorded through EEG from different points on the scalp.

    Results

    The findings of the study show that there is no significant difference between the four groups in the right frontopolar (FP2), right middle frontal (F4), right lateral frontal (F8) and right frontal cortex (RF) in alpha activity. There is a significant difference between the left frontopolar (FP1), left middle frontal (F3), left lateral frontal (F7) and left frontal cortex (LF) between the four groups (P<0.01); as alpha wave activity on left regions in neurotic and introverted individuals is more than emotional stable and extroverted subjects.

    Conclusion

    In general, the findings of the present study strengthen the relationship between personality dimensions and frontal EEG asymmetry.

    Keywords: EEG asymmetry, Frontal Lobe, Personality Characteristics, extraversion
  • Morteza Homayounnia Firouzjah *, Morteza Pourazar, Mona Rezae, Ali Abadyan Pages 39-49
    Background
    Executive functions in primary school children are very important because they can have a decisive role in improving children's performance in school and even for their future.
    Aims
    The purpose of this study was to investigate the effect of computer games and motor games on the executive functions of primary school students.
    Methods
    The current research was a semi-experimental. The statistical community was all the 7-9 years old primary school students of Babol city in 1401. To select the sample, three schools were selected through random sampling. 15 people from each school were randomly divided into three groups (movement games, computer games and control). The research tool was BRIEF Executive Functions Questionnaire. Movement and computer group programs were conducted for 12 sessions (4 weeks and three sessions per week). The control group continued their usual programs. Analysis of covariance test and Bonferroni's post hoc test were performed at the level of p<0.05.
    Results
    The results of the analysis of covariance showed that by considering the pre-test scores as the control variable, the training interventions (computer games and movement games) caused a significant difference between the experimental groups. Based on the results of Bonferroni's post hoc test, the difference in executive function variables between the two experimental groups and the control group was significant (p<0.001) but non-significant with each other (p>0.05).
    Conclusion
    motor and computer games can be used as a practical option in order to improve children's executive functions.
    Keywords: Computer Games, Executive Functions, motor games, Primary School, students
  • Rouhollah Shahabi *, Masoud Nosratabadi, Fatemeh Shirin Pages 51-63
    The aim of this study is to develop and validation a training program based on maternal scaffolding to improve executive attention (inhibition, shifting, and updating working memory) in pre-school children. This study has been carried out in three phases. Within the first phase, upon reviewing previous projects, the dimensions and components of parental scaffolding that relevance to executive functions were identified. In the 2nd phase, under documentary analysis methodology, a training program for improve of the executive functions in pre-school children, was presented. The components of parental scaffolding that relevance to executive functions, were merged to games and activities of this program. In the third phase, the prepared program sought validation. Based on the plan of this project, a single group pursued pre-test, first post-test, and second post-test assessments. The participants included sixteen mothers with 3-6-year-old children, who participated in the course with their children, and were selected voluntarily. The measurement tools applied in this study were Day/Night Stroop task (Gerstadt et al.,1994), flexible item selection task (Jacques & Zelazo, 2001) digit span task (Wechsler, 2003). The results showed that this program was highly effective for improve of three dimensions of executive functions, and this effectiveness has been maintained constantly. Overall, based on this study, mothers can attain a more accurate perception of the cognitive development of their children and assist the cognitive growth of their children upon performing the games and activities covered by this program; while concurrently understanding their role in this development.
    Keywords: Executive Functions, maternal scaffolding, Preschool Children
  • AIDA FARSHAM *, Sogand Ghasemzadeh, Ahmad Alipour, Gholam ALI Afrooz Pages 65-76
    Aim

    This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of cognitive rehabilitation and play therapy on improving the executive functions of children with brain tumors.

    Method

    The study was a practical research and a time series quasi-experimental design with multiple groups. The sample included 45 children between 7 and 10 years old with brain tumors selected from Mahak Hospital purposefully and by considering the inclusion and exclusion criteria. The subjects were randomly replaced in 3 groups of 15 people (group 1: cognitive rehabilitation; group 2: cognitive rehabilitation with play therapy; group 3: control group). The experimental groups received relevant interventions in 8 sessions, and the control group did not receive any intervention. The pre-test, post-test and 1-month follow-up of the participants of all 3 groups were conducted with the Executive Function questioner (BRIEF). In order to analyze the data, split-plot ANOVA design (SPANOVA) with spss21 software was used.

    Findings

    According to the results, the deficit of executive functions in children of both experimental groups was reduced compared to the control group and was stable in the follow-up.

    Conclusion

    The result showed these interventions can be used for children with brain tumors. Of course, the use of rehabilitation therapy integrated with play therapy is more suitable for improving the cognitive skills of children with brain tumors.

    Keywords: play therapy, cognitive rehabilitation, brain tumors, Executive Functions