فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون زنبور عسل ایران
پیاپی 24 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینب امیری قنات سامان*، سعیده شهریاری نژاد، شبنم پری چهره، محمدجواد آگاه صفحات 2-12

    طی ده سال گذشته، برخی از مناطق جهان با کاهش قابل توجه کلنی های زنبورعسل مواجه شده اند. در واقع تلفات زنبورعسل پدیده ای غیرعادی نیست، اما اخیرا در بسیاری از کشورهای جهان کاهش قابل توجهی در کلنی های زنبورعسل مشاهده شده است. مواردی از این نوع تلفات در ایالات متحده آمریکا، بسیاری از کشورهای اروپایی و خاورمیانه توجه بسیاری را به خود جلب کرده است که بیشتر به دلیل عدم وجود یک علت قابل شناسایی است. به دلیل رفتارهای اجتماعی متنوع زنبوران عسل، تعیین عوامل اصلی در ایجاد تلفات کلنی ها دشوار است. بعلاوه زنبوران عسل در فعالیت های روزمره خود با بسیاری از عوامل محیطی در ارتباط هستند و در معرض انبوهی از فعالیت های انسانی و عواقب آن قرار می گیرند. با این وجود، عوامل مختلفی در تلفات زنبور عسل در نظر گرفته شده است و تحقیقات اخیر برخی از مهمترین آنها را مشخص کرده است که شامل آفات و بیماری ها، مدیریت زنبورعسل، شیوه های زنبورداری و پرورش زنبورعسل، تغییر شرایط آب و هوایی، فعالیت های کشاورزی و استفاده از آفت کش می باشند. مطالعات جهانی، کنه وارا را به عنوان فاکتور اصلی تلفات کلنی زنبورعسل گزارش کرده است و بعد از آن Nosema ceranae با این مسیله ارتباط دارد. بدیهی است که عوامل زیادی بر تلفات کلنی های زنبور عسل در سطح جهان تاثیر می گذارند. افزایش نظارت و تحقیقات علمی باید روزنه جدیدی را در مورد عوامل دخیل در تلفات اخیر کلنی های زنبورعسل نشان دهد. بررسی حاضر بر عوامل اصلی که در افزایش تلفات کلنی های زنبورعسل تاثیر دارند، تمرکز دارد.

    کلیدواژگان: تلفات زنبورعسل، اختلال فروپاشی کلنی، کنه واروآ، بیماری های ویروسی، نوزما، فشارهای منفی
  • صابر جلوخانی نیارکی*، شبنم پری چهره، غلامحسین طهماسبی صفحات 13-20

    با توجه به اهمیت زنبورعسل در تولید عسل و سایر محصولات ارزشمند در کشور و همچنین سازگاری زنبورعسل ایرانی با اقلیم های مختلف ایران، حفظ جمعیت های این گونه از اهداف مدیریتی و از ارکان اصلی تحقیقات در حوزه دامپروری به شمار می آید. لازمه حفاظت از جمعیت های زنبورعسل ایرانی به عنوان منابع ژنتیکی، دارا بودن یک بانک اطلاعاتی منسجم و مکان-محور می باشد، به طوری که از طریق آن بتوان اطلاعات جمعیت ها را ثبت و مدیریت کرده و همچنین در مواقع لزوم از آنها بهره برد. در این خصوص، یکی از مناسبترین روش ها، استفاده از سیستم اطلاعات مکانی (GIS) می باشد. هدف از انجام پروژه حاضر پیاده سازی یک سامانه Web-GIS با هدف ثبت، پایش و مدیریت اطلاعات ذخایر ژنتیکی زنبورعسل ایرانی می باشد. با استفاده از قابلیت های مختلف این سامانه از قبیل ثبت داده ها، گزارشگیری های مکانی و محاسبه مساحت پراکنش و فواصل بین ذخایر ژنتیکی می توان اطلاعات ذخایر ژنتیکی زنبورعسل کشور را در مکان های جغرافیایی مشخص در سراسر کشور پایش و مدیریت کرد. همچنین این سامانه می تواند به عنوان یک بانک اطلاعاتی مکان مبنا برای ذخایر ژنتیکی زنبورعسل مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ذخایر ژنتیکی، زنبورعسل، GIS، پایش
  • مهدی مخبر*، شبنم پری چهره، سارا حاج علیلو صفحات 21-30

    چکیده زنبورهای عسل از طریق گرده افشانی نقش بسیار مهمی در تولیدات کشاورزی و حفظ تنوع زیستی دارند. به طوری که تقریبا یک سوم غذای بشر به طور مستقیم و غیرمستقیم وابسته به گرده افشانی زنبورعسل است. با وجود ارزش بالای زیست محیطی و اقتصادی بالای این موجود مهم، زنبورعسل همیشه خواسته و ناخواسته در معرض عوامل مخرب و آسیب رسان از قبیل بیماری ها و آفت کش ها قرار دارد. علی رغم اینکه در سال های اخیر استفاده از آفت کش های با سمیت کمتر به جای آفت کش های با سمیت بالا تا حدودی مرگ و میر حاد زنبورهای عسل را کاهش داده است، اما نباید از اثرات سوء این آفت کش ها بر زنبورعسل غافل شد. به طورکلی، نتایج به دست آمده در بررسی حاضر نشان داد که آفت کش ها (حشره کش ها، علف کش ها و قارچ کش ها)، از طریق اختلال در تغذیه، سیستم ایمنی، توسعه سیستم عصبی، رفتار، دستگاه گوارش، کاهش زنده مانی، کاهش عملکرد تولیدمثلی ملکه و نیز افزایش تلفات جمعیت، باعث آسیب به کلنی های زنبورعسل می شوند. بنابراین باید در مورد استفاده از آفت کش ها بر زنبور عسل به زنبورداران و کشاورزان اطلاع رسانی کرده و راهنمایی لازم در خصوص استفاده منطقی از این آفت کش ها در کشاورزی داده شود.

    کلیدواژگان: زنبورعسل، گرده افشانی، آفت کش
  • مریم اثنی عشری* صفحات 31-40

    آبمیوه های فراسودمند با توجه به افزایش آگاهی مردم و تقاضا مصرف کننده به مصرف قندهای طبیعی، بهترین جایگزین برای نوشابه های گازدار است. در این مطالعه، سعی بر تولید نوشیدنی فراسودمند نارنج و عسل بر پایه آب ماست شده است که علاوه بر اثر شیرین کنندگی عسل، از آثار مفید تغذیه ای و درمانی آن نیز بهره مند شد. همچنین استفاده از پودر آب ماست، به عنوان یک پروتیین طبیعی کامل که حاوی اسیدهای آمینه ضروری است، به ارزش غذایی نوشیدنی می افزاید. در فرمولاسیون این نوشیدنی، کنسانتره نارنج به همراه عسل در سطوح غلظتی 4 و 8 درصد و پودر آب پنیر در دو سطح غلظتی (2 و 4 درصد) استفاده شده است و خصوصیات فیزیکو شیمیایی، میکروبی و حسی نوشیدنی های تولیدی طی 28 روز نگهداری مورد پایش قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که در بین نمونه های مورد آزمایش، کمترین میزان افت رطوبت پس از 28 روز نگهداری در نمونه های G (نارنج+ 2 درصد پودر آب ماست + 8 درصد عسل) و I (نارنج + 8 درصد عسل +4 درصد آب ماست) مشاهده شد. همچنین نمونه های حاوی عسل در غلظت بالاتر به سبب خصوصیات ضدمیکروبی آن، طی زمان ماندگاری کمتر مستعد رشد کپک و مخمر شدند. از نظر ارزیابی حسی، بهترین نمونه از دیدگاه مصرف کننده، نمونه G حاوی نارنج + 2 درصد پودر آب ماست + 8 درصد عسل گزارش شد. لذا، نوشیدنی نارنج و عسل برپایه آب ماست به سبب خصوصیات سلامتی بخش آن می تواند مورد استفاده عموم مردم به خصوص مبتلایان به دیابت قرار گیرد

    کلیدواژگان: نوشیدنی نارنج، زمان نگهداری، عسل، آب ماست، ارزیابی حسی
  • محمد باشکوه اجیرلو*، ایمان قاسمی همدانی صفحات 41-47

    عسل به عنوان یک منبع تغذیه مناسب در نظر گرفته شده و دارای پتانسیل درمانی است. بنابراین نیاز به تبلیغات گسترده و شناساندن این محصول به مصرف کنندگان محصولات ارگانیک در قالب فعالیتهای بازاریابی بیش از پیش خواهد بود. به این منظور پژوهش حاضر با استفاده از روش کتابخانه ای-میدانی، عوامل موثر بر کیفیت تولید و بازاریابی عسل ارگانیک در قالب پنج دسته عوامل مرتبط با محصول، قیمت، ترفیع، مشتری و تولید شناسایی و در مجموع 20 عامل موثر با نظر خبرگان صنعت و دانشگاه در سال 1400و مبتنی بر مدل بهترین_ بدترین و براساس درجه اهمیت رتبه بندی گردید. از میان عوامل شناسایی شده، ارایه نشانه های اعتماد و گواهی آزمایشگاه مبنی بر ارگانیک بودن با اهمیت ترین عامل و اعتقاد به تهدیدات زیست محیطی و حفاظت از منابع طبیعی به نفع انسان به عنوان کم اهمیت ترین عامل شناسایی گردید. همچنین استاندارد و علایم مشخص کننده سلامت و ارگانیک بودن محصول موثرترین عامل در سطح محصول، سطح درآمد خانوار موثرترین عامل در سطح مشتری و تسهیل دریافت مجوز پرورش زنبور عسل به عنوان موثرترین عامل در سطح تولید شناسایی شد. نتایج نشان داد که برنامه ریزی در خصوص افزایش کیفیت تولید و همچنین توسعه فعالیتهای بازاریابی با توجه به عوامل شناسایی شده می تواند سرلوحه کار تولید کنندگان عسل های ارگانیک قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت تولید، بازاریابی، محصولات ارگانیک، عسل
  • محمدرضا بصیری*، غلامحسین طهماسبی، ناصر تاج آبادی، علی سرتیپ پور، شبنم پری چهره صفحات 48-57

    هدف از این بررسی مقایسه عملکرد ملکه های اصلاح شده طرح اصلاح نژاد زنبورعسل ایرانی در مقایسه با ملکه های شاهد در زنبورستان های بخش خصوصی در طی نسل چهاردهم تا هجدهم انجام شد. برای ارزیابی ملکه ها پرسشنامه هایی طراحی و در اختیار زنبورداران استان اصفهان قرار گرفت تا ملکه های لایه سوم طرح را در کنار ملکه های شاهد ارزیابی نمایند. ارزیابی ملکه های اصلاح شده و مقایسه با ملکه های شاهد در 7 زنبورستان استان اصفهان طی سال های 1396تا 1399 انجام شد. نتایج مقایسه ملکه های اصلاح شده و شاهد در رفتار بچه دهی و رفتار زمستان گذرانی، نشان داد که تفاوت معنی داری بین آنها وجود ندارد. صفات رفتار دفاعی و آرامش روی شان مربوط به ملکه های اصلاح شده فقط در سال 1397بطور معنی داری برتر از ملکه های شاهد بود((P<0.05. همچنین صفت تولید عسل ملکه های اصلاح شده در سال1397 و 1399 بطور معنی داری برتر از ملکه های شاهد بودند((P<0.05. با توجه به برتری ملکه های اصلاح شده در بعضی صفات، باید در ادامه ی طرح در جهت تثبیت ژنتیکی این صفات اقدام نموده و از روش های نوین اصلاح نژادی برای ایجاد کلنی های سازگار با شرایط اقلیمی مناطق مختلف کشور اقدام گردد.

    کلیدواژگان: ملکه های اصلاح شده، استان اصفهان، تولید عسل، رفتار دفاعی، آرامش روی شان، بچه دهی، زمستان گذرانی
|
  • Zeinab Amiri Ghanat Saman *, Saeideh Shahriari Nezhad, Shabnam Parichehreh, Mohammadjavad Agah Pages 2-12

    Over the past ten years, some regions of the world have faced a significant decline in honey bee colonies. In fact, honey bee losses are not an unusual phenomenon, but recently, in many countries of the world, a significant decrease in bee colonies has been observed. Cases of this type of death in the United States of America, many European countries and the Middle East have attracted a lot of attention, mostly due to the lack of an identifiable cause. Due to the diverse social behavior of honey bees, it is difficult to determine the main factors in causing colony losses. In addition, honey bees are in contact with many environmental factors in their daily activities and they are exposed to a multitude of human activities and their consequences. However, various factors have been considered in bee losses and recent research has identified some of the most important of them, which include pests and diseases, bee management, beekeeping practices and bee breeding, climate change, agricultural activities, and pesticide use. Global studies have reported Varroa as the main factor in honey bee colony losses, followed by Nozma ceranae. It is clear that many factors influence honey bee colony losses worldwide. Increased monitoring and scientific research should shed new light on the factors involved in recent bee colony losses. The present review focuses on the main factors that influence the increase in bee colony losses.

    Keywords: bee losses, colony collapse disorder, varroa mite, viral diseases, nosema, negative pressures
  • Saber Jelokhani-Niaraki *, Shabnam Parichehreh Dizji, Gholamhosein Tahmasbi Pages 13-20

    Considering the importance of honey bees in the production of honey and other valuable products in the country, as well as the adaptation of Iranian honey bees to the different climates of Iran, conserving the population of this species is one of the managerial goals and main pillars of research in the field of animal husbandry. The requirement to protect Iranian honey bee populations as genetic resources is to have a comprehensive and Geo-database, so that through it the information of the populations can be registered and managed and also use them when necessary. In this regard, one of the most appropriate methods is the use of a geographic information system (GIS). The purpose of the current project was to implement a Web-GIS system with the aim of registering, monitoring and managing the genetic resources of Iranian honey bees. By using the various capabilities of this system such as data registration, spatial querying and calculating the distribution area and distances between genetic resources, the information of the honey bee genetic resources can be monitored and managed in specific geographical locations throughout the country. In addition, this system can be used as a location-based database for honey bee genetic resources.

    Keywords: GIS, genetic resources, honey bee, monitoring
  • Mahdi Mokhber *, Shabnam Parichehreh, Sara Hajaliloo Pages 21-30

    AbstractHoneybees (Apis mellifera) are pollinators that have great social, economic & ecological importance in agricultural production & biodiversity conservation. Despite the high environmental & economic value of this important creature, the honeybee is always exposed to destructive & damaging factors such as diseases & pesticides. Despite in recent years, mortality of honeybees were reduced due to using the subletal pesticides instead of highly toxic pesticides reduced the acute, but the adverse effects of these pesticides on honey bees should not be neglected. In general, the results obtained in this review showed that carbendazim causes disruption in the development of the nervous system & increases the length of the honeybee's growth stage. Although the bendazim is not lethal & does not cause a disturbance in the intestinal microbial composition of bees, but the pollen consumption were reduced significantly, thus causes a disturbance in nutrition & weakens the immune system, & increases the sensitivies to pathogenic agents. Therefore, beekeepers & farmers must be informed about the use of this fungicide & advised to standard use of this fungicide in agriculture.

    Keywords: honey bee, Pesticide, Fungicide, Carbendazim
  • Maryam Asnaashari * Pages 31-40

    Functional fruit juices are the best alternative to carbonated soft drinks due to the increase in people's awareness and consumer demand for the consumption of natural sugars. The aim of this study is to produce functional bitter orange and honey juice based on yogurt whey powder. In addition to the sweetening effect of honey, it also has beneficial nutritional and therapeutic effects. Also, the use of yogurt whey powder, as a complete natural protein that contains essential amino acids, adds to the nutritional value of this product. So, bitter orange has been used with honey at 4 and 8% and yogurt whey powder (2 and 4%) and the physicochemical, microbial and sensory characteristics were monitored during 28 days. The results showed the lowest amount of moisture loss after 28 days in G (bitter orange + 2% yogurt whey powder + 8% honey) and I (bitter orange + 4% yogurt whey powder + 8% honey) samples was observed. Also, the samples containing honey in higher concentration became less prone to mold and yeast growth due to its antimicrobial properties. In terms of sensory evaluation, the best sample was G sample contains bitter orange + 2% yogurt whey powder + 8% honey. Therefore, bitter orange and honey juice based on yogurt whey powder can be used, especially for people with diabetes, due to its health-promoting properties.

    Keywords: Bitter orange juice, Storage time, Honey, Yogurt whey powder, Sensory evaluation
  • Mohammad Bashokok Ajirloo *, Iman Ghasemi Hamedani Pages 41-47

    Honey is considered as a suitable source of nutrition and has therapeutic potential. Therefore, the need for extensive advertising and introducing this product to the consumers of organic products in the form of marketing activities will be more than ever. In this sense, the current research, using the library-field method, identified the factors affecting the quality of production and marketing of organic honey in the form of five categories of factors related to the product, price, promotion, customer and production, and a total of 20 effective factors according to experts' opinion. Industry and university were ranked in 1400 based on the best-worst model and based on the degree of importance. Among the identified factors, the presentation of signs of trust and laboratory certification of being organic was the most important factor, and belief in environmental threats and protection of natural resources for the benefit of humans was identified as the least important factor. Also, the standard and signs of the health and organic nature of the product were identified as the most effective factors at the product level, the household income level was the most effective factor at the customer level, and the facilitation of obtaining a beekeeping permit was identified as the most effective factor at the production level. The results showed that planning to increase the quality of production as well as developing marketing activities according to the identified factors can be at the top of the list of organic honey producers.

    Keywords: production quality, Marketing, Organic Products, Honey
  • Mohammadreza Basiri *, Gholamhosein Tahmasbi, Naser Tajabadi, Ali Sartippoor, Shabnam Parichehreh Pages 48-57

    The aim of this comparison was to perform the modified queens of the Iranian honey bee breeding plan in comparison with the control queens in the apiaries of the special sector in the 14th - 18th generation. To evaluate the queens, questionnaires were designed and are available to the obstetricians of Isfahan provinces, so that the queens of the third layer of the plan are visible next to the queens. The modified queens were evaluated and compared with the control queens in 7 apiaries of Isfahan province in 2016-2019. The results of comparing the modified queens and observing the brooding behavior and the wintering behavior showed that there is no significant difference between them. The attributes of defensive behavior and calmness related to modified queens were significantly superior to control queens only in 2017 (P<0.05). Also, the trait of honey production of modified queens in 2017 and 2019 was significantly superior to the control queens (P<0.05). Considering the superiority of modified queens in some traits, it is necessary to continue the project in order to stabilize The genetics of these traits should be used and modern breeding methods should be used to create colonies that are compatible with the climatic conditions of different regions of the country.

    Keywords: Iranian bred queens, Isfahan province, honey production, Aggressive behavior, Calmness behavior, Swarming