فهرست مطالب

نشریه مدیریت نوآوری و راهبردهای عملیاتی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم فربد، علیرضا حمیدیه*، هوتن امینی نیا صفحات 100-116
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر قابلیت پویایی زنجیره تامین بر عملکرد مالی با رویکرد ساختار اختلال با نقش میانجی تاب آوری زنجیره تامین است.

    روش شناسی پژوهش: 

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر نحوه گرداوری داده ها توصیفی-همبستگی است. نمونه آماری پژوهش حاضر تعداد 217 از مدیران بازرگانی شرکت های داروسازی طبق فرمول تعیین حجم نمونه کوکران با رعایت احتیاط نسبت موفقیت در این تحقیق و در نظر گرفتن ضریب خطا 05/0 تعیین شده است. کلیه اطلاعات استخراج شده با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS23 و SmartPls در بخش آمار استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری واریانس محور استفاده شده است.

    یافته‎ ها: 

    نتایج مطالعه نشان می دهد که پویایی و انعطاف پذیری زنجیره تامین در مواجه با اختلالات بر عملکرد مالی با نقش میانجی تاب آوری زنجیره تامین تاثیر دارد. انعطاف پذیری زنجیره تامین نیز تحت تاثیر جهت گیری اختلال در زنجیره تامین قرار دارد. بااین حال، تاثیرات عملکرد مالی جهت گیری اختلال در زنجیره تامین از طریق انعطاف پذیری زنجیره تامین قابل کنترل است.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    نتایج این تحقیق برای طرح ریزی یک برنامه راهبردی تاب آوری شرکت های دارویی مفید خواهد بود بر این اساس به مدیران زنجیره تامین دارویی پیشنهاد می نماید که در هنگام مواجه با اختلالات، پویایی و انعطاف پذیری زنجیره تامین را افزایش داده تا تاب آوری شبکه ارتقا یابد.

    کلیدواژگان: پویایی زنجیره تامین، انعطاف پذیری، اختلالات، عملکرد مالی، تاب آوری
  • مجید فیض عارفی، مریم حافظیان* صفحات 117-136
    هدف

    این پژوهش باهدف ارزیابی مدیریت ریسک بانکداری اسلامی بر اساس اصول راهنمای IFSB دریکی از بانک های دولتی استان خراسان شمالی انجام شد.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش پژوهش در این مطالعه از نوع توصیفی پیمایشی و جامعه آماری شامل کارمندان شعب و کارمندان و مدیران دوایر مختلف مدیریت منطقه بانک موردنظر بود. نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود که در فرایند پیمایش 35 نفر مشارکت کردند. پرسشنامه ای که در این پژوهش استفاده شده است ترجمه پرسشنامه ارایه شده توسط رزمن و عبدالرحمان [30] بر اساس اصول راهنمای IFSB در سال 2015 است که روایی آن توسط خبرگان تایید و برخی نکات ویرایشی اعمال شد و نیز پایایی آن توسط 25 نفر از خبرگان با آلفای کرونباخ 76/0 تایید شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های کولموگروف-اسمیرنوف، آزمون دوجمله ای و آزمون فریدمن استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن بود که 9 مولفه از 42 مولفه مدیریت ریسک در وضعیت مناسبی نیستند. این مولفه ها شامل 2 مولفه از مدیریت ریسک سرمایه گذاری، 4 مولفه از مدیریت ریسک بازار، 1 مولفه از مدیریت ریسک نقدینگی و 2 مولفه از جابجایی مدیریت ریسک تجاری هستند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    نتایج این مطالعه نشان داد که به ترتیب در زمینه های مدیریت ریسک بازار، مدیریت ریسک سرمایه گذاری، مدیریت ریسک تجاری جابجایی و مدیریت ریسک نقدینگی ضعف ها و فرصت هایی برای بهبود وجود دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، بانکداری اسلامی، اصول راهنمای IFSB
  • سید محمدرضا داودی*، مهدی پاپهن شوشتری، رسول بهاءلو هوره، حمیدرضا رضایی صفحات 137-157
    هدف

    در مدیریت زنجیره تامین، تصمیم گیری برای انتخاب تامین کننده یک موضوع کلیدی است که در سال های اخیر تبدیل به یک هدف استراتژیک برای سازمان ها شده است. مساله انتخاب تامین کننده به دلیل تعدد و تنوع شاخص های کیفی و کمی، یک مساله تصمیم گیری چند شاخصه محسوب می شود و در نتیجه می توان از تکنیک های شناخته شده این حوزه در فرآیند حل مساله استفاده نمود. تحقیق حاضر تلاش دارد با رویکرد فرا ترکیب به تبیین و اولویت بندی شاخص های ارزیابی تامین کنندگان بپردازد.

    روش شناسی پژوهش:

     در این مقاله به بررسی اثرگذارترین شاخص های ارزیابی تامین کنندگان پرداخته شده است. پژوهش با بررسی 467 عنوان مقاله آغاز و سپس با ارزیابی آن ها 282 مقاله با استفاده از رویکرد فرا ترکیب انتخاب شد. با تجزیه و تحلیل آن ها، شاخص های ارزیابی تامین کنندگان در 5 بعد، 19 زیربعد و 112 جز طبقه بندی شد و با استفاده از روش آنتروپی شانون، به تعیین ضریب اثر آن ها پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شاخص های قیمت، کیفیت، تحویل به موقع، درآمد، ساختار سازمانی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت انرژی، مدیریت محیط زیست، مشتری مداری و مدیریت سبز به عنوان اثر گذارترین شاخص ها در ارزیابی تامین کنندگان تعیین گردیدند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    انتخاب و ارزیابی تامین کننده نقش مهمی در ایجاد زنجیره تامین موثر دارد. روند تولید در طول سال ها از تولید اکثر محصولات، به برون سپاری لوازم جانبی اصلی تغییر یافته است. بدیهی است که تامین کنندگان نقشی اساسی در تولید یک محصول داشته باشند. تولید کننده باید هنگام انتخاب تامین کننده دقت لازم را داشته باشد. ازاین رو یک مساله مهم شناسایی، ارزیابی و انتخاب تامین کننده است. نتایج پژوهش نشان داد که با شناسایی و ارزیابی شاخص های تامین کنندگان زنجیره تامین شرکت ها می توانند مزیت رقابتی زیادی را به دست بیاورند.

    کلیدواژگان: تامین کنندگان، روش فرا ترکیب، روش آنتروپی شانون، زنجیره تامین، شاخص
  • سعید عبداللهی خوشمردان، منوچهر منطقی*، عباس خمسه صفحات 158-173
    هدف

    با بررسی های صورت گرفته در خصوص مگاپروژه های کشور، یکی از عوامل اصلی عدم موفقیت را می توان در مدیریت پروژه آن ها جست و جو نمود. پروژه های طراحی و ساخت هواپیماهای مدرن جزو پروژه های پیچیده و به عنوان مگاپروژه شناخته می شود. در این تحقیق یک الگو برای مدیریت مگاپروژه های پیچیده در این صنعت ارایه شده است.

    روش شناسی پژوهش:

     این پژوهش از نوع تحقیقات ترکیبی (کیفی-کمی) می باشد و برای این منظور ضمن مصاحبه با خبرگان حوزه هوایی، ویژگی های مگاپروژه های هوایی شناسایی و توسط نرم افزار MAXQDA2020 کدگذاری و سپس شاخص های شناسایی شده طی پرسشنامه از خبرگان مرتبط با پروژه های هوایی و با استفاده از نرم افزار SMARTPLS3، دسته بندی و رتبه بندی مولفه ها و شاخص ها صورت گرفت.

    یافته ها

    در این رابطه الگوی طراحی شده دارای دو بعد به عنوان ویژگی ها و مدیریت مگاپروژه و 10 مولفه اصلی و 40 شاخص تقسیم بندی و رتبه بندی شد. درنهایت مهم ترین مولفه اصلی، مدیریت راهبرد شناخته شد.

    اصالت/ارزش افزوده علمی:

     در این پژوهش با توجه به اهمیت پروژه های هوایی و این که کشور به سمت طراحی و ساخت پرنده های بومی رفته و چندین پروژه نیز در این عرصه تعریف و به سرانجام رسیده است، ویژگی های مگاپروژه های پیچیده در صنعت طراحی و ساخت هواپیما را تعیین و الگویی مناسب برای ارزیابی مدیریت مگاپروژه های پیچیده در صنعت طراحی و ساخت هواپیما را برای اولین بار طراحی نموده است.

    کلیدواژگان: مگاپروژه، پیچیدگی، مدیریت پروژه، مدیریت مگاپروژه
  • مصطفی حیدری هراتمه* صفحات 171-183
    هدف

    جوامع تجاری به طور معناداری موجب ارتقا تجارت آزاد و امنیت تجاری می شود به گونه ای که پیوستن به جامعه تجاری برای توسعه بلندمدت آن ها ضروری است؛ بنابراین هدف تحقیق شکل گیری جامعه تجارت بین المللی بر اساس نظریه شبکه و وابستگی به منابع در نظر گرفته شد.

    روش شناسی پژوهش:

     از کشورهایی که به تجارت بین المللی می پردازند و بر اساس داده های قابل دسترس از پایگاه داده Comtrade سازمان ملل در یک دوره زمانی 1398-1384، بیست کشور به عنوان نمونه انتخاب گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد: 1- عامل شریک تجاری تاثیر مثبتی بر شکل گیری جوامع تجاری بین المللی دارد یعنی زمانی که کشوری با تعداد زیادی از شرکای تجاری همکاری می کند یا موقعیت برتر در شبکه تجارت بین المللی داشته باشد، احتمال بیش تری دارد که کشورهای دیگر جامعه یکسانی با آن کشور تشکیل دهند، 2- وقتی که کشوری خود را وابسته به منابع کشورهای دیگر می داند، احتمال شکل گیری جامع ه ای مشابه با دیگر کشورها افزایش پیدا می کند و 3- موقعیت در شبکه نقش مثبتی در تنظیم روابط مابین وابستگی به منابع و جامعه تجارت بین المللی ایفا می کند.

    اصالت/ارزش افزوده علمی: 

    کشورهایی که بر اساس عامل آزادی اقتصادی و تنوع کشور واردکننده، می توانند تجارت منابع را تقویت کنند، می توانند وابستگی خود به دیگر کشورها را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: جوامع تجاری، نظریه وابستگی به منابع، نظریه شبکه، تجارت بین المللی
  • بررسی رابطه بین ابعاد رهبری معنوی و انگیزش شغلی از دید کارکنان آموزش و پرورش شهرکرد
    ستاره موسوی صفحات 187-199
    هدف

    رهبران با استفاده از نشانگرهای معنویت در سازمان یا گروه، هم یک نوع انگیزش درونی برای انگیزش بیرونی کارکنانش فراهم می کنند. رهبران معنوی و ارزش مدار به وظایف و فعالیت های پیروان در سازمان یا گروه، به وسیله مرتبط کردن آن ها به ارزش های عمیق درونی شان عمق می بخشد. هدف این تحقیق بررسی رابطه ابعاد رهبری معنوی و انگیزش شغلی کارکنان آموزش وپرورش شهرکرد بوده است.

    روش شناسی پژوهش

    جامعه آماری کلیه کارکنان آموزش وپرورش شهرستان شهرکرد در سال 1399-1398 بوده که با روش طبقه بندی متناسب با حجم، تعداد 335 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزار پژوهش شامل دو پرسشنامه ی استاندارد انگیزش شغلی هربرت و پرسشنامه اصلاح شده رهبری معنوی از فرای[21] بود.

    یافته ها

    بین هفت بعد رهبری معنوی (چشم انداز، عشق به نوع دوستی، ایمان به کار، معناداری در کار و عضویت سازمانی) با انگیزش شغلی کارکنان آموزش وپرورش رابطه معناداری وجود دارد، اما بین دو بعد دیگر رهبری معنوی یعنی تعهد سازمانی و بازخورد عملکرد با انگیزش کارکنان رابطه وجود ندارد. درواقع، هرچه در جو یک سازمان آموزشی مولفه های رهبری معنوی در سطح بالاتری در امور اعمال شود و تصمیم ها، رویه ها، سیاست ها و رسالت های آموزشی بر مبنای بعد رهبری معنوی تدوین و اجرا شود، میزان انگیزش شغلی در نزد کارکنان این سازمان آموزشی بیش تر خواهد بود.

    اصالت/ارزش افزوده علمی

    نتایج حاصل از این پژوهش می تواند مورداستفاده مدیران، کارشناسان و پژوهشگران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، انگیزش شغلی، کارکنان
  • حدیث پیری*، عزیز مراسلی صفحات 198-207
    هدف

    هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه علیت بین فقر و فساد در کشورهای خاورمیانه طی سال های 1398-1390 با استفاده از آزمون علیت گرنجر، گرنجر-هشیایو، تودا و یاماماتو در داده های تابلویی (Panel Data) می باشد.روش شناسی پژوهش: جامعه آماری موردمطالعه در این تحقیق شامل کشورهای عضو خاورمیانه است. اطلاعات پانل دیتا در مورد این کشورها از منابع معتبر بین المللی، از جمله بانک جهانی جمع آوری شده است که با استفاده از نرم افزار Eviews مورد آزمون قرار گرفت. متغیرهای استفاده شده در این تحقیق شامل فقر نسبی، فساد، متغیرها تولید ناخالص داخلی، نیروی کار، سرمایه گذاری عمرانی، نرخ تورم، نرخ بیکاری و نرخ رشد دستمزد می باشند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاکی از بین متغیر فقر و فساد در کشورهای خاورمیانه، یک رابطه علیت یک طرفه از سوی فقر به فساد در کشورهای خاورمیانه برقرار است به این معنا که با افزایش فقر، فساد افزایش پیدا می کند. این رابطه علیت یک طرفه در هر دو رویکرد علیت تایید می شود.اصالت/ارزش افزوده علمی: نتایج نشان داد که دولت با ارایه آموزش های صحیح می تواند از بروز خیلی از فساد ها جلوگیری کند و هم چنین با ایجاد پایگاه های آموزشی در سطح کشورها و دسترسی آسان به آن برای عموم مردم به هوشیاری مردم اضافه کند. سپس توجه و بررسی مشکلات همه طبقات مردم نه فقط بررسی مشکلات قشر خاصی از مردم و حل مشکلات تا حد امکان باعث ایجاد انگیزه در مردم شده که کم تر به سمت و سوی فساد بروند و با دادن کمک های بلاعوض به قشر های ضعیف جامعه تا حدی از بروز این مشکلات جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: فقر، فساد، علیت گرنجر، علیت گرنجر-هشیائو، تودا و یاماماتو
|
  • Ebrahim Farbod, Alireza Hamidieh *, Hootan Amininia Pages 100-116
    Purpose

    The aim of this research is to investigate the effect of supply chain dynamics and flexibility in the face of disruptions on financial performance with the mediating role of supply chain resilience.

    Methodology

    The present study is descriptive-correlational in terms of applied purpose and in terms of data collection. The statistical sample of the present study is 217 business managers of pharmaceutical companies according to the formula for determining the sample size of Cochran, observing the success ratio in this research and considering the error coefficient of 0.05. All extracted data are analyzed using SPSS23 and SmartPls statistical software in the inferential statistics section. Analysis of variance-based structural equations has been used to analyze the data.

    Findings

    The results of the study show that the dynamics and flexibility of the supply chain in the face of disruptions affect financial performance with the mediating role of supply chain resilience. Supply chain flexibility is also affected by the direction of supply chain disruption. However, the effects of financial performance on supply chain disruption orientation can be controlled through supply chain flexibility.

    Originality/Value: 

    The results of this study will be useful for designing a strategic resilience plan for pharmaceutical companies, Accordingly, it proposes to supply chain managers that when faced with disruptions, increase the dynamics and flexibility of the supply chain to improve network resilience.

    Keywords: supply chain dynamics, flexibility, Disruptions, financial performance, Resilience
  • Majid Feyz Arefi, Maryam Hafezian * Pages 117-136
    Purpose

    The aim of this study was to evaluate Islamic banking risk management based on IFSB guidelines in one of the state-owned banks in North Khorasan province.

    Methodology

    The research method in this study was descriptive survey and the statistical population included branch employees and employees and managers of different management departments of the bank. Sampling was purposeful and the data collection tool was a questionnaire that 35 people participated in the survey process. The questionnaire used in this study is a translation of the questionnaire presented by Rosman and Abdul Rahman [30] based on the principles of the IFSB guide in 2015, the validity of which was confirmed by experts and some editing points were applied, and its reliability by 25 experts with alpha Cronbach confirmed 0.76. Descriptive statistics and Kolmogorov-Smirnov tests, binomial test and Friedman test were used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that 9 out of 42 components of risk management are not in good condition; these components include 2 components of investment risk management, 4 components of market risk management, 1 component of liquidity risk management and 2 components of business risk management shift.

    Originality/Value: 

    The results of this study showed that there are weaknesses and opportunities for improvement in the fields of market risk management, investment risk management, business transfer risk management and liquidity risk management, respectively.

    Keywords: Risk Management, Islamic Banking, IFSB Guidelines
  • Sayyed MohammadReza Davoodi *, Mehdi Papahn Shoushtari, Rasoul Bahalou Houreh, Hamidreza Rezaei Pages 137-157
    Purpose

    In supply chain management, decision making for supplier selection is a key issue that has become a strategic goal for organizations in recent years. The problem of supplier selection due to multiplicity and variety of qualitative and quantitative indicators is a multi-attribute decision-making problem and can be used known techniques in solving the problem. The present study tries to explain and prioritize the indices of supplier’s assessment with a meta-synthesis approach.

    Methodology

    In this article, the most effective evaluation indicators of suppliers are examined. The research started by reviewing 467 titles of articles and then by evaluating them, 282 articles were selected by using the meta-synthesis approach. By analyzing them, supplier evaluation indicators were classified into 5 dimensions, 19 sub-dimensions and 112 components, and their effect coefficient was determined using Shannon entropy method.

    Findings

    The results showed that price, quality, on-time delivery, revenue, organizational structure, human resource management, energy management, environmental management, customer orientation and green management indices were identified as the most effective indicators in evaluating the suppliers.

    Originality/Value: 

    Supplier selection and evaluation play an imperative role in creating an effective supply chain. The production process has changed over the years from the production of most products to the outsourcing of major accessories. Obviously, suppliers have a key role to play in producing a product. The manufacturer must be careful when choosing a supplier. Therefore, identification, evaluation, and selection of suppliers are imperative. The results showed that by identifying and evaluating the indicators of supply chain suppliers, companies can gain a significant competitive advantage.

    Keywords: Suppliers, Meta Synthesis Method, Shannon Entropy Method, Supply chain, Indicator
  • Saeed Abdollahi Khoshmardan, Mnoochehr Manteghi *, Abbas Khamseh Pages 158-173
    Purpose

    With the researches done on the megaprojects of the country, one of the main factors of failure can be sought in their project management. Modern aircraft design and construction projects are complex projects known as megaprojects. In this research, a model for managing complex megaprojects in this industry is presented.

    Methodology

    This research is a type of combined research (qualitative-quantitative) and for this purpose, while interviewing aviation experts, the features of aerial megaprojects are identified and coded by MAXQDA2020 software and then the indicators identified in a questionnaire from experts related to the project. Using SMARTPLS3 software, classification and ranking of components and indicators were performed.

    Findings

    In this regard, the designed model has two dimensions as features and management of the megaproject and 10 main components and 40 indicators were classified and ranked. Finally, the most important main component was strategy management.

    Originality/Value:

     In this study, considering the importance of aerial projects and the fact that the country has moved towards the design and construction of native birds and several projects in this field have been defined and completed, the characteristics of complex megaprojects in the aircraft design and construction industry are determined. And has designed for the first time an appropriate model for evaluating the management of complex megaprojects in the aircraft design and construction industry.

    Keywords: Megaproject, complexity, project management, megaproject management
  • Mostafa Heidari Haratemeh * Pages 171-183
    Purpose

    Business communities significantly promote free trade and trade security, so that joining the business community is essential for their long-term development. Therefore, the aim of the research was to form an international trade community based on network theory and resource dependence.

    Methodology

    Twenty countries were selected as a sample from the countries that engage in international trade and based on the data available from the Comtrade database of the United Nations in the period of 2005-2019.

    Findings

    The results showed: 1) the trading partner factor has a positive effect on the formation of international trading communities, that's mean when a country cooperates with a large number of trading partners or has a dominant position in the international trade network, the probability of the country forms the same community with other countries is higher, 2) when a country considers itself dependent on the resources of other countries, the possibility of forming a similar community with other countries increases accordingly and 3) network position plays positive role in regulating the relationship between resource dependence and the international trade community.

    Originality/Value: 

    Countries that can boost resource trade based on the factor of economic freedom and diversity of the importing country can reduce their dependence on other countries.

    Keywords: Trade community, Resource dependence theory, Network Theory, International Trade
  • [ Downloaded from jgn.medilam.ac.ir on 2023-09-13 ]
    Setareh Mousavi* Pages 187-199
    Purpose

    Leaders also use the indicators of spirituality in the organization or group to provide a kind of internal motivation for the external motivation of its employees. Spiritual and value-based leaders deepen the duties and activities of followers in the organization or group by relating them to their deep inner values. The purpose of this study was to investigate the relationship between the dimensions of spiritual leadership and job motivation of Shahrekord education staff.

    Methodology

    The statistical population of all education staff in Shahrekord city in 1399-98 was 335 people were selected as a sample by the classification method appropriate to the volume. The research instruments included two standard questionnaires of Herbert's job motivation and a modified questionnaire of spiritual leadership by Fry [17].

    Findings

    There is a significant relationship between seven dimensions of spiritual leadership (vision, love of altruism, faith in work, meaning in work, organizational membership) with job motivation of education staff, but between the other two dimensions of spiritual leadership, i.e., organizational commitment and performance feedback has nothing to do with employee motivation. In fact, the more the components of meaningful leadership are applied in the atmosphere of an educational organization and the decisions, procedures, policies and missions of education are formulated and implemented based on the dimension of spiritual leadership, the more job motivation will be among the employees of this educational organization. Originality/Value: The results of this research can be used by managers, experts and researchers. 

    Keywords: Spiritual leadership, Job motivation, Staff
  • Hadis Piri *, Aziz Maraseli Pages 198-207
    Purpose

    The main purpose of this paper is to investigate the relationship between poverty and corruption in the middle east countries over the years 1390-1398 using the Granger - Granger causality test, grenger and Yamamoto in the panel data.

    Methodology

    The population studied in this study includes the countries of the middle east. Data panel data on these countries has been collected from reliable international sources, including the world bank, which was tested using Eviews software. the variables used in this study include comparative poverty, corruption, gross domestic production variables, labor force, inflation rate, unemployment rate and wage growth rate.

    Findings

    The results of the study show that the relationship between poverty and corruption in the middle east countries is a one-way causality relationship from poverty to corruption in the middle east countries, meaning that by increasing poverty, corruption increases. This unilateral causality relationship is confirmed unilateral in both causality approaches.Originality/Value: The results showed that by providing proper training, the government could prevent a lot of crruptions and also increase public awareness by creating educational bases at the level of countries and easy access to it for the general public. Then, the government considering the problems of all classes of people, motivates them as much as possible to go less towards corruption. Also, by providing gratuitous assistance to the weak classes of the society prevent these problems as much as possible.

    Keywords: Poverty, Corruption, Granger causality, Granger–Hsiao, Toda, Yamamoto