فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 37 (بهار 1401)

  • ویژه نامه نوآوری های حقوق و اخلاق
  • تاریخ انتشار: 1402/05/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مازیار سعیدی، مسعود راعی، فرامرز عطریان صفحه 1
    زمینه و هدف

     در نظام بین الملل حقوق بشر، حق دریافت و نشر اطلاعات، از جمله حقوق بنیادین بشر برشمرده شده است، ولی مطابق اسناد حقوق بشری این حق، مطلق نبوده و با شرایط، ضوابط و محدودیت هایی همراه است. هدف پژوهش حاضر، یافتن شیوه های منع سوءاستفاده از حق در جریان آزاد اطلاعات است.

    روش

     تحقیق حاضر، مطالعه ای نظری است و با روش تحلیل کیفی محتوا، انجام شده است. روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای بوده و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات انجام گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     اصل منع سوءاستفاده از حق، خواه به عنوان جزیی از اصل حسن نیت یا قاعده لاضرر و خواه به عنوان اصلی مستقل، محدودکننده جریان آزاد اطلاعات و استثنایی بر حق دریافت و انتشار اطلاعات است. بر این اساس، باید خوانشی مضیق و دقیق از آن ارایه نمود تا نقش مخدوش کننده آزادی بیان را ایفا ننماید، چه اینکه طبق یک ضابطه کلی، سوءاستفاده از حق، در مقام تحدید حق دریافت و انتشار اطلاعات زمانی قابل استناد است که مطابق استاندارهای جوامع مردم سالار و در قوانین موضوعه آورده شده باشد.

    نتیجه گیری

     نوشتار پیش رو، با توجه به انتزاعی و سیال بودن مفهوم سوءاستفاده از حق، ضمن تلاش برای رهیافتی دقیق تر به مفهوم اصل یاد شده، معیارهایی چون سوءنیت و عدول از غایت اجتماعی حق را به عنوان ملاک های سوءاستفاده از حق دریافت و نشر اطلاعات بررسی نموده و معیار «زیان آگاهانه نامتعارف» را بدین منظور پیشنهاد داده است. از دیدگاه نوشتار حاضر سوءاستفاده از حق دریافت و انتشار اطلاعات تنها هنگامی رخ می دهد که یک فرد، سازمان و یا کشور در جریان آزاد اطلاعات با آگاهی کامل به گونه ای رفتار نماید که منجر به زیان نامتعارف به دیگران شود.

    کلیدواژگان: جریان آزاد اطلاعات، آزادی اطلاعات، حق دریافت و انتشار اطلاعات، حسن نیت، قاعده لاضرر، آزادی بیان
  • محمد جوانمردی، محسن فهیم، علیرضا فهیم، خلیل بهرامی قصرچمی صفحه 2
    زمینه و هدف

     آرامش از دغدغه ها و نیازهای فطری بشری است که اندیشه های مختلف راهکارهای متفاوتی در رسیدن به آن ارایه کرده و همچنان محل بحث و نظر است. در این مقاله تلاش شده جایگاه اخلاق در رسیدن به آرامش از نظر عرفای قرن هشتم تا عصر حاضر با تاکید بر حافظ شیرازی بررسی شود.

    روش

     مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به انجام رسیده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانتداری، رعایت شده است.

    یافته ها

     یافته ها بر این امر دلالت دارد که اخلاق بر رسیدن به آرامش تاثیرگذار است. از دیدگاه عرفای قرن هشتم به بعد به ویژه حافظ شیرازی، عناصر فردی اخلاق مانند صبر، ریاضت و قناعت و ابعاد اجتماعی اخلاق مانند تساهل و مدارا، محبت و شفقت، عفو و بخشش، خوی نیکو، صداقت، احسان و نیکوکاری در تحقق آرامش تاثیرگذار است.

    نتیجه گیری

     نتیجه اینکه آرامش موضوعی درونی است که به نفسیات انسانی مرتبط است. اقدام در راستای سوق دادن نفس به سمت عناصر فردی و اجتماعی اخلاق است که مایه آرامش می شود. بنابراین برای رسیدن به آرامش لازم است در تقویت عناصر فردی و اجتماعی اخلاق کوشید. در واقع انسان برای رسیدن به آرامش باید به درون خویشتن مراجعه کرده و با تقویت فضایل اخلاقی خویش به آرامش برسد.

    کلیدواژگان: اخلاق، آرامش، عرفان، حافظ شیرازی، صداقت، تساهل و مدارا، محبت و شفقت، بخشش، خوی نیکو
  • محمدرضا نیکنام، حمید مسجدسرایی، مهدی ذوالفقاری صفحه 3
    زمینه و هدف

     فناوری زیستی ارقام گیاهی از موضوعات مهمی است که دارای ابعاد مختلفی است و در این مقاله تلاش شده به بررسی تاثیر آن بر محیط زیست در پرتو اخلاق زیستی پرداخته شود.

    روش

     روش تحقیق توصیفی تحلیلی است و با استفاده از منابع کتابخانه ای به انجام رسیده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     فناوری زیستی ارقام گیاهی از طریق تغییرات ژنتیکی بر گونه های گیاهی غیر دستکاری ژنتیکی شده و تاثیر سوء بر حشرات و کاهش تنوع زیستی بر محیط زیست تاثیرگذار است. تغییرات ژنتیکی باعث آسیب به برخی ارگانیسم ها (مانند آفات و حشرات) در اکوسیستم می شود و از تنوع زیستی آن ها می کاهد. فناوری زیستی ارقام گیاهی از منظر اخلاق زیستی مورد توجه قرار گرفته است. سازمان بهداشت جهانی با اقداماتی مانند نحوه برچسب اطلاعات فرآورده های اصلاح ژنتیک شده و سازمان خواروبار جهانی با تشکیل کمیسیون کدکس الیمنتاریوس به صورت مشترک با سازمان بهداشت جهانی، تشکیل کنوانسیون بین المللی حفظ نباتات و کمیسیون و معاهده بین المللی منابع ژنتیک غذا و کشاورزی و نشست های تخصصی اخلاق زیستی را در فرایند فناوری زیستی ارقام گیاهی مورد توجه و تاکید قرار داده اند.

    نتیجه گیری

     اتخاذ سیاست عادلانه کشاورزی، تقویت تحقیقات، تلاش برای اصلاح نباتات با مشارکت کشاورزان، توسعه بنیان ژنتیکی گیاهان و استفاده گسترده از گیاهان زراعی بومی و شیوه های به نژادی، مهم ترین روش ها و سازوکارهای توجه به اخلاق زیستی در فرایند فناوری زیستی ارقام گیاهی است.

    کلیدواژگان: فناوری زیستی، ارقام گیاهی، محیط زیست، اخلاق زیستی
  • مرتضی ارسطوئی، داریوش بابایی، رحیم اکرامی صفحه 4
    زمینه و هدف

     از جمله مباحث مهم در رابطه با مسیولیت مدنی ناشی از حوادث ورزشی، اثر رضایت زیان دیده در تعیین مسیولیت مدنی و میزان آن است. این مطالعه ضمن توجه به مبانی اخلاقی و حقوقی اعتبار رضایت زیان دیده در عملیات ورزشی، به بررسی نقش آن در اعمال قواعد مسیولیت مدنی و جبران خسارات وارده می پردازد.

    روش

     تحقیق حاضر از نوع نظری است و با روش توصیفی تحلیلی ضمن استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این پژوهش جنبه های اخلاقی مطالعه کتابخانه ای شامل اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     رضایت زیان دیده نوعی اعلام اراده یکجانبه به شمار می رود و اعتبار آن مبتنی بر احترام به اصل استقلال و خودمختاری اشخاص است. از منظر اخلاقی اعتبار رضایت زیان دیده در فعالیت های ورزشی در پرتو موازنه میان اصول خودمختاری، منع زیان رسانی و خیرخواهی، قابل تحلیل است. در حقوق ایران، اگرچه صراحتا رضایت زیان دیده و اثر آن در مسیولیت مدنی مورد توجه قوانین نبوده است، لیکن با استناد به مبانی و قواعد (فقهی و حقوقی) و همچنین برداشت از مفاد قانون می توان دریافت که رضایت زیان دیده با شرایطی دارای نفوذ بوده و اثر آن رفع یا تخفیف مسیولیت در رابطه با حوادث متعارف در هر رشته ورزشی است.

    نتیجه گیری

     نقش رضایت زیان دیده در نظام های حقوقی مختلف با توجه به قوانین و ساختارهای اجتماعی و حقوقی متفاوت است. در حقوق داخلی با توجه خلا قانونی در این رابطه، اصلاح و توسعه قوانین راجع به مسیولیت مدنی در ورزش و از جمله تعیین شرایط و آثار رضایت زیان دیده در فعالیت های ورزشی و حوادث ناشی از آن پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: حوادث ورزشی، زیان دیده، رضایت آگاهانه، رفع مسئولیت، جبران خسارت
  • زینت‏ السادات حسینی، امیر غلامی، سید محمدمهدی احمدی صفحه 5
    زمینه و هدف

     از مهم ترین تبعات فروش تراکم بنا، گسترش شهرنشینی است که می‏تواند آلودگی محیط زیست و سلامت جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. بدون تردید اتخاذ سازوکارهای مناسب در زمینه حفاظت از محیط زیست و شهرسازی پایدار، برای سامان بخشیدن به این حوزه می‏تواند گامی مهم جهت رسیدن به توسعه پایدار باشد. هدف این مقاله بررسی اثر فروش تراکم بنا بر محیط زیست و سلامت افراد جامعه در کلان‏شهرهای ایران است.

    روش

     روش پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است و گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه‏ای انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق، شهرهای بزرگ کشور ایران است که داده های مربوط به متغیر‏های منتخب موجود به صورت سالیانه از سال 1365 الی 1398 از آمار ارایه شده در سایت‏های اطلاع رسانی بانک مرکزی، مرکز آمار و بانک جهانی جمع‏آوری گردید. با استفاده از روش رگرسیون گام ‏ به گام ، وضعیت آلودگی هوا متاثر از تراکم بنا و اثر آن بر مخارج بخش سلامت مورد ارزیابی قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی:

     در نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     با برآورد مدل رگرسیونی عوامل موثر بر انتشار دی‏کسیدکربن و مخارج بخش سلامت، نتایج نشان داد که شاخص تراکم بنا (FB) با ضریب 5565014/0 در حد 2 درصد معنادار و دارای رابطه مثبت با آلودگی هوا می‏باشد و انتشار دی‏کسید کربن با ضریب 848257/8 نشان‏دهنده وجود رابطه مثبت و معناداری با مخارج بخش سلامت است.

    نتیجه گیری

     با افزایش تراکم بنا، هزینه های بخش سلامت و درمان به واسطه افزایش آلودگی‏های ناشی از کاهش کیفیت محیط زیست، افزایش می‏یابد. با درک اهمیت کیفیت محیط زیست و سلامت جامعه، تصمیم گیری در این حوزه نیاز به بازنگری سیاستگذاران کشور و متصدیان امر مسکن در کلان‏شهرهای ایران دارد.

    کلیدواژگان: تراکم ساختمانی، توسعه پایدار، محیط زیست، مخارج بخش سلامت
  • عسکر جلالیان، حسین آل کجباف صفحه 6
    زمینه و هدف

     در جهان امروز، بسیاری از بحث ها و گفتگوها درباره حقوق فرهنگی و حقوق همبستگی صورت گرفته اند، اما توجه کافی به ارتباط این دو حق مهم مبذول نشده است. حقوق فرهنگی و حقوق همبستگی پیوندهای بسیاری دارند، به گونه ای که می توان بیان داشت که وابستگی متقابلی میان این دو حقوق وجود دارد. به عبارت دیگر تحقق بسیاری از مصادیق این حقوق بدون توجه به دیگری تحقق پذیر نخواهد بود.

    روش

     این پژوهش با رویکرد نظری و به شیوه توصیفی تحلیلی به انجام رسیده است.

    ملاحظات اخلاقی:

    اصول اخلاقی پژوهش، از قبیل امانتداری، صداقت و اصالت متن در جریان نگارش این پژوهش مد نظر قرار گرفته است.

    یافته ها

     حقوق فرهنگی و حقوق همبستگی، به یکدیگر وابستگی متقابل دارند و بیشترین سطح تعامل حقوق فرهنگی و حقوق همبستگی رعایت موازین حقوق بشر و حق تعیین سرنوشت مردم است که مورد تایید هر دو گروه حقوق است.

    نتیجه گیری

     حقوق فرهنگی، به منظور تحقق و اجرای بهتر حقوق همبستگی، مبنایی قوی را فراهم می کند. این حقوق، شامل مجموعه اصول و استانداردهایی است که به حفاظت و توسعه فرهنگ ها، هویت ها و ارزش های فرهنگی جوامع می پردازد. با توجه به ارتباط متقابل میان حقوق فرهنگی و حقوق همبستگی، توسعه و اجرای بهتر حقوق فرهنگی می تواند به تحقق و تداوم حقوق همبستگی مساعدت نماید. آموزش محیط زیست، با افزایش آگاهی و مشارکت افراد در حفاظت از محیط زیست، همبستگی اجتماعی را تقویت کرده و به توسعه پایدار کمک می کند. آموزش صلح نیز، با ارتقای فرهنگ صلح و حل و فصل مسایل در جامعه، می تواند به فراهم کردن شرایط همبستگی و تعامل مسالمت آمیز بین افراد و اجتماعات کمک کند.

    کلیدواژگان: حقوق فرهنگی، حقوق همبستگی، حقوق بین الملل، نسل دوم، نسل سوم، حقوق بشر
  • مریم حاجی قاضی استرابادی، مرتضی خرمی*، ارسطو میرانی صفحه 7
    زمینه و هدف

    یکی از جنبه های اعجاز قرآن کریم، اعجاز ادبی و بیانی این کتاب آسمانی است. مفسران و ادیبان مسلمان هر یک به وسع خود کوشیده اند پرده از اسرار بلاغت قرآن بردارند، اما حاصل تلاش ایشان در برابر فصاحت و بلاغت بی نظیر و ژرفای بی حد کتاب وحی ناچیز بوده است. محققان معاصر به بلاغت سنتی ایراداتی گرفته اند که از جمله آن ها می توان به غفلت از بافت و شرکت ندادن مسایلی چون اقتضای حال متنی و غیر متنی و پیش فرض های مخاطب در تحلیل متن و نیز ناکارآمدی روش ها، تکراری بودن تحلیل ها و ایستایی نظریه های بلاغت سنتی اشاره کرد. به همین علت، برای نشان دادن جلوه های جدیدی از اعجاز قرآن، نیازمند نظریه های جدید نقد ادبیات خواهیم بود که از جهاتی نظام مندتر، خلاقانه تر و موثرتر از بلاغت سنتی اند. از طرفی واژه اخلاق به طور مستقیم در قرآن دیده نمی شود، اما آیات بسیاری بر مسایل اخلاقی تاکید دارد. مطالعه پیش رو با هدف بررسی همگرایی فرم و ساختار با محتوا در سور عتاق با نظرداشت رویکردهای اخلاقی در قرآن به انجام رسید.

    روش

    این تحقیق از نوع نظری است و روش تحقیق به شیوه توصیفی تحلیلی و بر مبنای جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد،کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تحقیق حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.

    یافته ها

    رابطه متقابل فرم و محتوا یکی از اصول اولیه هم در سبک شناسی مدرن غربی و هم در بلاغت اسلامی است. طبق این اصل، فرم و محتوای متن نه دو عنصر مجزا، بلکه دو جنبه از پدیده ای واحدند که همان «متن» است. به بیان دیگر هیچ دو متنی هیچ گاه تاثیری یکسان بر مخاطب نمی گذارند و با توجه به کارکرد متفاوتی که در بافت های گوناگون پیدا می کنند، هیچ گاه هم معنا (مترادف) نخواهند بود. این ویژگی، یعنی درهم تنیدگی فرم و محتوا یا لفظ و معنای آن بیش از هر متن دیگری در قرآن کریم جلوه یافته است، لذا به درستی گفته اند که: «هندسه کلمات در قرآن بی نظیر است». نگاه قرآن به آموزه های اخلاقی جزو بی نظیرترین عبارات در تحلیل فرم و محتوا است و سور عتاق یکی از اعجازهای رهنمود های اخلاقی در میان سوره های قرآن است.

    نتیجه گیری

    آنچه می توان به عنوان نتیجه حاصله مطرح کرد، این است که واژه به تنهایی نمی تواند اثری در بیان معنا و حسن ترتیب عبارات داشته باشد، بلکه حسن نظم و بلاغت اسلوب از ترکیب جملات با یکدیگر و ترکیب آن ها با معنایشان حاصل می شود. بنابراین نظم، مفهوم مرکبی است که علاوه بر اینکه دربرگیرنده علم نقد و نحو و بلاغت بوده، دربردارنده عناصری چون تعلیق، اسناد، ساختار، ترتیب و معانی نحو می باشد.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، زبان شناسی، عناصر ساختاری، آیات قرآن، اخلاق
  • سعید مهدی زاده چافجیری، علی قلی پور سلیمانی *، فرزین فرحبد، حمیدرضا رضایی کلیدبری صفحه 8
    زمینه و هدف

     زمینه مدل تصمیم گیری بر مبنای اخلاقی زیستی در صنعت پوشاک، درک و بررسی تاثیرات اخلاقی فرایندها و تصمیمات مرتبط با طراحی، تولید، توزیع و مصرف پوشاک است. این مدل تلاش می کند تا به شرکت ها و سازمان های مرتبط با صنعت پوشاک کمک نماید تا تصمیمات خود را با ملاحظه جوانب اخلاقی بگیرند و عواقب اخلاقی اقدامات خود را در نظر داشته باشند.

    روش

     پژوهش حاضر از نظر نوع، کاربردی است و در آن از روش آمیخته اکتشافی استفاده شده است، در بخش کیفی از استراتژی تحلیل مضمون بهره گیری شد. جامعه آماری بخش کیفی شامل 14 نفر از خبرگان دانشگاهی و صنعت پوشاک بود که به روش غیر احتمالی هدفمند انتخاب شدند. در بین جامعه آماری از تعداد 300 پرسشنامه توزیع شده تعداد 288 عدد از آن ها قابل استفاده شده است. در این پژوهش از ابزار مصاحبه و پرسشنامه استفاده گردید. تحلیل داده های کیفی از طریق کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و گزینشی و نرم افزار Maxqda 20 و در بخش کمی از طریق تحلیل عاملی تایید و نرم افزار Smart Pls3 انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    پس از اخذ اجازه از خبرگان دانشگاهی، صنعت پوشاک و بیان اهداف برای شرکت کنندگان، رضایت آن ها کسب و درباره محرمانگی اطلاعات به آن ها اطمینان خاطر داده شد.

    یافته ها

     نتایج تحقیق حاضر منجر به شناسایی 6 طبقه راهبرد (سیاستگذاری حاکمیتی، توانمندسازی فضای کسب و کار)، عوامل مداخله گر (روابط اجتماعی، سیاست های حکومتی)، پیامدها (توسعه پایدار در کشور، افزایش توان و قدرت فروشندگان و تولیدکنندگان، ارتقای سطح کیفی و کمی مشتریان)، عوامل زمینه‎ای (عوامل فردی و محیطی)، عوامل علی (عوامل درون و برون فردی) و تصمیم گیری اخلاقی مصرف کننده (حمایت از تولید ملی، رویکردهای تصمیم گیری اخلاقی، پرهیز از اسراف و تجمل گرایی، اخلاق کاربردی زیست محیطی) گردید. این یافته ها نیز در مرحله کمی مورد تایید قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

     ضروری است که تمامی واحدهای اجتماعی در کشور از سطح فردی تا ارکان حکومت بر لزوم تصمیم گیری اخلاقی تمرکز نمایند تا این موضوع در مصرف کنندگان نیز منعکس شود. 

    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، تصمیم گیری اخلاقی، مصرف کننده، صنعت پوشاک
  • مصطفی امیری *، احمد رضوانی مفرد صفحه 9
    زمینه و هدف

     اخلاق زیستی از موضوعات مهمی است که از جهات مختلف اخلاقی، حقوقی و پزشکی مورد بحث و نظر است. هدف مقاله حاضر بررسی عناصر حقوقی و اخلاقی تاثیرگذار در شکل گیری اخلاق زیستی است. به عبارتی هدف مقاله بررسی این موضوع مهم است که اخلاق زیستی از چه عناصر حقوقی و اخلاقی تشکیل شده است.

    روش

     مقاله مورد اشاره توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

     تعامل اخلاق و حقوق در قاعده مندساختن پیشرفت های پزشکی نوین باعث شکل گیری مفهوم اخلاق زیستی شده است. پیشرفت در علم ژنتیک و فناوری‎ پیشرفت های پزشکی از یکسو و ضرورت اهتمام به رهنمودهای اخلاقی و اوامر قانونی از سوی دیگر، منجر به توسعه اصول اخلاق زیستی گردیده است. اخلاق زیستی از سوءاستفاده های احتمالی و عواقب نامطلوب برای تمامیت، شان، منزلت و حقوق انسان پیشگیری می کند و رعایت آن می تواند تضمین نماید که پیشرفت علم و فناوری در خدمت بشریت قرار گیرد و حقوق بشر، منزلت انسان و آزادی های اساسی او را نقض نکند.

    نتیجه گیری

     نتیجه اینکه علم ژنتیک به عنوان دانشی که موجب تغییر و خلق پدیده های جانوری و انسانی می شود و دارای آثار مهمی در ادامه حیات بشر است، بایستی به گونه ای که هم دربرگیرنده دغدغه های اخلاقی و دینی باشد و هم موجبات حفاظت از موازین حقوق بشری را فراهم آورد، مورد توجه و ارزیابی قرار گیرد تا سبب پیشرفت جنبه های مثبت این دانش و بهبود زندگی بشر شود. 

    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، اخلاق، حقوق، انسان محوری، منزلت انسانی، علم ژنتیک
|
  • Maziyar Saeidi, Masoud Raei, Faramarz Atrian Page 1
    Background and Aim

     In the international human rights system, the right to receive and publish information is considered one of the basic human rights, but according to human rights documents, this right is not absolute and comes with conditions, criteria and limitations. The purpose of the current research is to find ways to prevent the abuse of the right to receive and publish information.

    Methods

     This research is of theoretical type and the research method is Qualitative content analysis; The method of data collection is library which has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

     The principle of prohibiting the abuse of the right; Whether as a part of the principle of good faith or the principle of harmlessness or as an independent principle, it limits the free flow of information and is an exception to the right to receive and disseminate information. Based on this, a narrow and precise reading of it should be given so that it does not play the role of distorting the freedom of expression. Under a general rule, the abuse of the right can be cited as a limitation of the right to receive and disseminate information when it is stated in the relevant laws and in accordance with the standards of democratic societies.

    Conclusion

     The following article, considering the abstractness and fluidity of the concept of abuse of right, while trying to get a more precise approach to the concept of the mentioned principle, has reviewed criteria such as bad faith and deviation from the social goal of the right as the criteria of abuse of the right and proposed the criterion of "unconventional conscious damage" for this purpose. So from the point of view of this article, abuse of the right to receive and disseminate information occurs only when a person, organization or country behaves with full knowledge in the free flow of information in a way that leads to unusual damage to others.

    Keywords: Free Flow of Information, Freedom of Information, Right to Receive, Publish Information, Goodwill, Harmless Rule, Freedom of Speech
  • Mohammad Javanmardi, Mohsen Fahim, AliReza Fahim, Khalil Bahrami Chami Page 2
    Background and Aim

     Peace is one of the natural concerns and needs of human beings, which different ideas have offered different solutions to achieve and it is still a subject of debate and opinion. In the present paper, an attempt has been made to examine the place of ethics in achieving peace from the mystic’s perspective from the 8th century to the present time, with an emphasis on Hafez Shirazi.

    Methods

     This article has been done using descriptive-analytical method and using library resources.

    Ethical Considerations: 

    In present paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are observed.

    Results

     The findings indicate that morality has an effect on achieving peace. From the mystic’s point of view, from the 8th century onwards, especially Hafez Shirazi, the individual elements of ethics, such as patience, austerity and contentment and the social dimensions of ethics, such as tolerance, kindness, forgiveness, good nature, honesty, beneficence and charity are effective in realizing peace.

    Conclusion

     According to the results peace is an internal issue that is related to human interiority. Acting in the direction of pushing the ego towards the individual and social elements of morality, is a source of peace. Therefore, to achieve peace, it is necessary to try to strengthen the individual and social elements of morality. In fact, in order to achieve peace, a person must turn to himself and strengthen his moral virtues to calm down.

    Keywords: Ethics, Peace, Mysticism, Hafez Shirazi, Honesty, Tolerance, Kindness, Forgiveness, Good Nature
  • MohammadReza Niknam, Hamid Masjedsaraie, Mehdi Zolfaghari Page 3
    Background and Aim

     Biotechnology of plant varieties is one of the important issues that have different dimensions and in this paper an attempt has been made to investigate its impact on the environment in the light of biological ethics.

    Methods

     The research method is descriptive-analytical and has been done using library resources.

    Ethical Considerations: 

    In all stages of writing the present study, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been respected.

    Results

     Biotechnology of plant varieties has an impact on the environment through the possibility of genetic changes on non-genetically manipulated plant species, adverse effects on insects and reduction of biodiversity. Genetic changes cause damage to some organisms (such as pests and insects) in the ecosystem and reduce their biodiversity. Biotechnology of plant cultivars has been considered from the point of view of bioethics. The World Health Organization (WHO) with actions, such as how to label the information of genetically modified products and the Food and Agriculture Organization (FAO) with the establishment of the Codex Alimentarius Commission jointly with the WHO, the establishment of the International Plant Protection Convention and the International Convention on Food and Agricultural Genetic Resources and technical meetings have emphasized biological ethics in the biotechnology process of plant varieties.

    Conclusion

     Adopting a fair agricultural policy, strengthening research, trying to improve plants with the participation of farmers, developing the genetic basis of plants and the widespread use of native crops and breeding methods, are regarded as the most important methods and the mechanisms to pay attention to bioethics in the process of biotechnology of plant varieties.

    Keywords: Biotechnology, Plant Varieties, Environment, Bioethics
  • Morteza Arastoee*, Dariush Babaei, Rahim Ekrami Page 4
    Background and Aim

     One of the important issues related to civil liability caused by sports accidents is the effect of injured consent in determining civil liability and its amount. This study, while paying attention to the moral and legal foundations of the validity of the injured satisfaction in sports operations, examines its role in applying the civil liability rules and compensation for damages.

    Methods

     This research is of a theoretical type and has been carried out with a descriptive-analytical method while using library resources.

    Ethical Considerations:

     In the present research, the ethical aspects of library study, including the authenticity of texts, honesty and trustworthiness, have been observed.

    Results

     The injured consent is a kind of declaration of unilateral will, and its validity is based on respecting the principle of independence and autonomy of individuals. From an ethical point of view, the validity of injured consent in sports activities can be analyzed in the light of the balance between the principles of autonomy, prohibition of harm and beneficence. In Iranian law, although the consent of the injured party and its effect in civil liability have not been considered by the laws, but by referring to the foundations and rules (jurisprudence and law) as well as the interpretation of the provisions of the law, it can be understood that the consent of the injured party has an influence and its effect is to remove or reduce the liability in relation to usual accidents in any sports field.

    Conclusion

     The role of the consent of the injured party in different legal systems is different according to the laws and social and legal structures. In domestic law, considering the legal gap in this regard, it is suggested to amend and develop the laws regarding civil liability in sports, including the determination of the conditions and effects of injured consent in sports activities and the resulting accidents.

    Keywords: Sports Accidents, Injured, Informed Consent, Elimination of Responsibility, Compensation
  • Zinat Sadat Hosseini, Amir Gholami, Seyed MohammadMahdi Ahmadi Page 5
    Background and Aim

     One of the most important consequences of the sale of building density is urbanization that can influence on environmental pollution and the health of society. By adopting appropriate mechanisms in the field of environmental protection and sustainable urban planning, It can be an important step towards sustainable development. The purpose of this article is to investigate the effect of building density sales on the environment and the health of people in Iran's metropolises.

    Methods

     The method of this research is descriptive-analytical and the collection of information was done in a library way. The population of this research is the Metropolises of Iran that the annual statement data from 1365 to 1398 were collected from the websites of Central Bank, Statistics Center & World Bank. Then the effect of building density on air pollution and its effect on health sector expenditures were investigated using the method of stepwise regression.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

     The estimation of regression model results showed that the building density index (FB) with a coefficient of 0.5565014 is significant with 2% of air pollution and the emission of CO2 has a significant relationship with the health expenditures with a factor of 8.848257.

    Conclusion

     Whatever the building density increases, the costs of the health and treatment sector increase due to the increase of the pollution caused by the reduction of environmental quality. by understanding the importance of the quality of the environment and the health of society, decisions in this area need to be reviewed by the country's policy makers and housing officials in Metropolises of Iran.

    Keywords: Building Density, Sustainable Development, Environment, Health Expenditures
  • Askar Jalalian, Hossein Alekajbaf, Mahmoud Ahmadi Page 6
    Background and Aim

     In today's world, there have been many discussions and conversations about cultural rights and solidarity rights, but not enough attention has been paid to the relationship between these two important rights. Cultural rights and solidarity rights have many links in such a way that it can be said that there is mutual dependence between these two rights. In other words, the realization of many examples of these rights will not be realized without considering the others.

    Method

     The research method used in this study is a theoretical approach and a descriptive analytical method.

    Ethical Considerations:

     All the ethical principles of the research, such as trustworthiness, honesty and originality of the text, were considered during the writing of this research.

    Findings

     Cultural rights and solidarity rights are mutually dependent and the most interaction between cultural rights and solidarity rights is the observance of human rights standards and people's right to self-determination, which is approved by both groups of rights.

    Conclusion

     Cultural rights provide a strong basis for the realization and better implementation of solidarity rights. These rights include a set of principles and standards that protect and develop cultures, identities and cultural values of societies. Considering the interrelationship between cultural rights and solidarity rights, the development and better implementation of cultural rights can help the realization and continuity of solidarity rights. Environmental education strengthens social solidarity and contributes to sustainable development by increasing people's awareness and participation in environmental protection. Peace education can also help to provide conditions for solidarity and peaceful interaction between people and communities by promoting the culture of peace and solving capabilities in society.

    Keywords: Cultural Rights, Solidarity Rights, International Law, Second Generation, Third Generation, Human Rights
  • maryam haji ghazi astarabadi, morteza khorami *, arastu mirani Page 7
    Background and purpose

    The Holy Qur'an has been the subject of many discussions and researches by experts in various scientific and literary fields. In the contemporary era, with the emergence of linguistic theories based on the opinion of ancient Muslim rhetorical scholars; Linguistic theories such as semantics, stylistics and formalistic analysis have also analyzed and examined texts.

    Method

    This research is of a theoretical type and the research method is descriptive-analytical based on the collection of information in a library and by referring to documents, books and articles.

    Ethical considerations: 

    In this research, the principles of trustworthiness, honesty, neutrality and originality of the work have been respected.

    Findings

    One of these areas that presents an aspect of the miraculous aspects of the language of the Qur'an is the topic of linking form and content. In other words, this rule examines the type of words used according to the theme and content of the text in terms of the purpose and subject of the text by using morphological structures.

    Conclusion

    What can be stated as the result is that the word alone cannot have an effect in expressing the meaning and the order of phrases; Rather, the beauty of order and rhetoric of style is obtained from the combination of sentences with each other and their combination with their meaning, therefore, order is a composite concept that, in addition to including the science of criticism, syntax, and rhetoric, also includes elements such as suspense, documents, structure, order, and meanings. It is syntax.

    Keywords: Stylistics, Linguistics, Structural Elements, Verses of the Quran, Ethics
  • saeid mehdizadeh, ali gholipour soleinmani *, farzin farahbod, hamidreza rezaei kilid bari Page 8
    Background and purpose

    The context of the bio-ethical decision-making model in the clothing industry is to understand and examine the ethical effects of processes and decisions related to the design, production, distribution and consumption of clothing. This model tries to help companies and organizations related to the clothing industry to make their decisions with ethical consideration and to consider the ethical consequences of their actions.

    Method

    The current research is practical in terms of the type of use, and the exploratory mixed method was used in it, and thematic analysis strategy was used in the qualitative part. The statistical population of the qualitative part included 14 academic and garment industry experts who were selected in a targeted non-probability way. The statistical population was 288 out of the 300 distributed questionnaires. Interviews and questionnaires were used in this research. ., qualitative data analysis was done through open, central and selective three-stage coding and MaxQDA software, and in the quantitative part through confirmatory factor analysis and SmartPL software.

    Ethical considerations: 

    In this research, the principles of trustworthiness, honesty, neutrality and originality of the work have been respected.

    Findings

    The results of the present research led to the identification of 6 classes of strategies (government policy making, empowering the business environment), intervening factors (social relations, government policies), consequences (sustainable development in the country, increasing the power and strength of sellers and producers, improving the quality level and quantity of customers), background factors (individual and environmental factors), causal factors (internal and external factors), and consumer ethical decision-making (supporting national production, ethical decision-making approaches, avoiding extravagance and luxury, applied environmental ethics) became These findings were also confirmed in the quantitative phase.

    Conclusion

    It is necessary that all social units in the country, from the individual level to the government, focus on the need for ethical decision-making so that this issue is also reflected in consumers.

    Keywords: Bioethics, ethical decision making, consumer, clothing industry
  • Mostafa Amiri *, Ahmad Rezvani Mofard Page 9
    Background and Aim

    Bioethics is one of the important topics that are discussed and discussed from different ethical, legal and medical aspects. The purpose of this article is to investigate the legal and ethical elements that influence the formation of bioethics. In other words, the aim of the article is to examine this important issue of what legal and moral elements bioethics is composed of.

    Methods

    The mentioned article is descriptive and analytical and the library method is used. Ethical Considerations: In all stages of writing the present research, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    The interaction of ethics and law in regularizing modern medical developments has led to the formation of the concept of bioethics. Advances in genetic science and technology, medical advances on the one hand and the need to pay attention to ethical guidelines and legal orders on the other hand, have led to the development of bioethical principles. Bioethics prevents possible abuses and adverse consequences for human integrity, dignity, dignity and rights and its observance can guarantee that the progress of science and technology serves humanity and does not violate human rights, human dignity and basic freedoms.

    Conclusion

    The result is that genetic science as a science that causes the change and creation of animal and human phenomena and has important effects on the continuation of human life should be in such a way that it includes both moral and religious concerns and provides reasons for protecting the standards of human rights. It should be considered and evaluated in order to improve the positive aspects of this knowledge and improve human life.

    Keywords: Bio-Ethics, Ethics, Law, Human-Centeredness, Human Dignity, Genetic Science