فهرست مطالب

رهیافت های سیاسی و بین المللی - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 73، بهار 1402)

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 73، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جواد اطاعت*، حمیدرضا نصرتی صفحات 11-38

    نظام انتخاباتی به مجموعه ای از روش های اجرایی انتخابات و سازوکارهایی اطلاق می شود که با اخذ رای شهروندان، حاکمیت نخبگان منتخب مردم برای اداره امور عمومی را تحقق عینی می بخشد. در کشورهای مختلف، نظام های انتخاباتی متفاوتی وجود دارد که دارای محاسن و معایبی هستند .برخی از کشورها با استفاده از روش های ترکیبی و تلفیقی سعی کرده اند از محاسن دو نوع نظام انتخاباتی استفاده کنند. از آنجا که قوه مقننه در عموم واحدهای سیاسی از دو مجلس تشکیل شده است، برخی از این واحدها برای مجلس اول از نظام اکثریتی و برای مجلس دوم از شیوه تناسبی استفاده می کنند. برخی نیز برای یک مجلس از دو روش بطور همزمان بهره می جویند. در کشورهایی که تنها از روش اکثریتی استفاده می کنند تعدیل ساختار اکثریتی (که بی توجه به اقلیت هاست) بعهده احزاب سیاسی گذاشته شده تا در فهرست های انتخاباتی نامزد های اقلیت نیز بگنجانند. در ایران که قوه مقننه از یک مجلس تشکیل شده و انتخابات به شیوه اکثریت یک چهارم است، برای رفع نقیصه موجود، در این مقاله پیشنهاد شده با اصلاح قانون اساسی، نظام تقنینی از دو مجلس اول و دوم تشکیل شود تا ضمن بهره گیری از فلسفه نظام دو مجلسی، نظام انتخاباتی مجلس اول به شیوه اکثریتی و نظام انتخاباتی مجلس دوم به شیوه تناسبی مد نظر قرار گیرد. در صورت حاکمیت نظام تقنینی تک مجلسی، انتخابات مجلس اول به شیوه تلفیقی از دو نظام اکثریتی و تناسبی انجام پذیرد تا کاستی های موجود به حداقل ممکن کاهش یابد و وحدت و همبستگی ملی در فرایند توسعه پایدار کشور تسریع شود.

    کلیدواژگان: جغرافیای انتخابات، نظام انتخاباتی، نظام اکثریتی، نظام نیمه تناسبی، نظام تناسبی
  • اسحق سلطانی*، سعید نادری اصل صفحات 39-62
    پژوهش حاضر مبتنی بر روش «تفسیر موضوعی قرآن کریم»، به دنبال شناسایی عواملی که از منظر قرآن کریم، نظم و ثبات اجتماعی را تهدید می کنند، است. از این رو ابتدا به بررسی محور ثبات زا در قرآن کریم پرداخته شده تا به این وسیله بتوان، عوامل مقابله کننده آن را به عنوان عوامل برهم زننده نظم و ثبات اجتماعی مورد شناسایی قرارداد. قرآن کریم عنصر «حق» را به دلیل ریشه دار بودن در توحید، فطری بودن و معیار حقیقی داوری در اختلاف، به عنوان محور ثبات زا معرفی می نماید. از منظر قرآن کریم، وجود این محور ثبات زا موجب می شود که اختلافات، ناامنی و آشوب خاتمه یابد و حیاتی توام با نظمی انسانی به ارمغان آید. از آنجایی که سوال اصلی پژوهش حاضر، «چه عواملی موجب برهم زدن نظم و ثبات اجتماعی می شوند؟» است و محور ثبات زا مدنظر قرآن «حق» است، به برررسی عوامل مقابله کننده با «حق» پرداخته شده و عواملی چون حاکمان طاغوتی، بزرگان و اشراف مشرکین و شیطان رجیم به عنوان برهم زنندگان نظم و ثبات اجتماعی مورد شناسایی قرار گرفتند که با تمسک به گستره وسیعی از روش ها سعی دارند تلاش های انبیاء الهی جهت استقرار حق را با چالش روبرو نمایند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، ثبات اجتماعی، حق، ثبات زا، علامه طباطبایی
  • علی صناعی* صفحات 63-84

    مدل های فضایی سیاست، نمایش های هندسی متغیرهای سیاسی را تولید می کنند. مجموعه ای از این مدل ها در دسترس هستند که از انواع مختلف داده ها، از داده های رای دهی سیاسیون گرفته تا داده های مبالغ اهدایی به ستادهای انتخاباتی، برای بازنمایی فضای ایدیولوژی استفاده می کنند. هرچند در چهل سال گذشته این چنین بازنمایی هایی در درک فضای رقابت سیاسی و کنشهای مختلف بازیگران سیاسی بسیار مفید بوده اند، در بسیاری از نقاط جهان، ما به انواع داده های مورد نیاز این مدل ها دسترسی نداریم. در این مقاله روشی نو، با استفاده از داده های جمع آوری شده از ایران پیش از انتخابات ریاست جمهوری 1400، برای برآورد همزمان ایدیولوژی های شهروندان و ایدیولوژی های سیاستمداران با استفاده از داده های محبوبیت سیاستمداران پیشنهاد می شود. مشاهده می کنیم که در فضای سیاسی ایران، ایدیولوژی به معنای راست و چپ سیاسی، در درجه دوم اهمیت قرار دارد و آنچه مهمتر است، میزان علاقه مندی کلی شهروندان به کلیت نظام سیاسی است. نشان داده می شود که چگونه مواضع ایدیولوژیک شهروندان با مجموعه ای از نگرش های سیاسی مرتبط است. همچنین، از آنجایی که تخمین به طور همزمان و در مقیاس مشترک بین سیاستمداران و شهروندان انجام می شود، می توانیم میانگین فاصله همه شهروندان تا هر سیاستمدار را نیز اندازه گیری کنیم.

    کلیدواژگان: : ایران، ایدئولوژی سیاسی، مدل های فضایی
  • رضا نجف زاده، سید امیرحامد طالبیان* صفحات 85-110
    توسعه نظام های حقوقی داخلی نتیجه توسعه دولت های ملی بوده که خود حاصل تعامل قدرت و منافع است. در نظم حقوقی بین الملل نیز وضعیت تقریبا به همین گونه است، با این تفاوت که روابط میان قدرت و منافع در نظم حقوقی بین الملل ناواضح تر و مبهم تر از حقوق داخلی است. از این جهت که در نظم سیاسی حاکم بر جامعه بین الملل، وحدت و یکپارچگی کمتر از نظام های سیاسی داخلی است. به همین جهت است که سازمان های بین المللی، معاهدات، حل اختلاف های بین المللی، نظام های امنیتی از جمله خلع سلاح و... پدید آمده اند. در نوشته حاضر سوال این است که با بهره از آموزه های رویکرد انتقادی رادیکال در باب ماتریالیسم دیالکتیک در گفتار سیاسی، در جدال دیالکتیک میان امر حقوقی و امر سیاسی، نقد جایگاه مفهومی حقوق بین الملل در نظم کنونی بین الملل در نهایت به ایدیولوژیک بودن آن منجر میشود یا خیر؟ ایدیولوژیک بودن حقوق بین الملل از یک طرف ناشی از سلطه دولت های ملی وستفالیایی و از طرفی دیگر ناشی از پیروزی نهایی امر سیاسی در دیالکتیک میان امر حقوقی و امر سیاسی است.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، دولتهای ملی، رویکرد انتقادی رادیکال، ماتریالیسم دیالکتیک
  • سید محسن آل سید غفور*، سارا نجف پور صفحات 111-132
    در مشروعیت و کارآمدی حکومت ها و در بهروزی و سعادت مردم، مسیولیت پذیری کارگزاران نقشی حیاتی دارد و فقدان یا نارسایی در این امر، مردم، کشور و حکومت را به راه زوال سوق خواهد داد. از این روی، تامل در چند و چون و چرایی مسولیت پذیری در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های بنیادین ضروری است. پیشینه موضوع نشان می دهد این مسیله از منظرهای گوناگون مورد بررسی قرار گرفته، اما در این پژوهش کوشیدیم در نگاهی مبنایی، آن دسته از موانع مسیولیت پذیری ایرانیان که ذیل مفهوم منش ملی قرار می گیرند را مورد بررسی قرار دهیم. سوال اصلی ما این بود که مسیولیت پذیری در منش ملی ایرانیان چه جایگاهی دارد و کدام موانع در این منش نهفته اند؟ در این تحقیق تلاش کردیم با تاکید بر موضوع مسیولیت پذیری، با روشی توصیفی- تحلیلی منش ملی ایرانیان را از نگاه متفکران و نویسندگان غیرایرانی مورد واکاوی قرار دهیم و موانع پاسخگویی و مسیولیت پذیری را در در این حوزه تا جای ممکن شناسایی کنیم. بررسی ما نشان می دهد تاریخ و فرهنگ سیاسی استبدادی حاکم در طی قرون به تقویت گرایش ها و ساختارهایی در بطن فرهنگ و منش ملی ایرانیان منجر شده که با وجود آگاهی از بایستگی انسانی و اجتماعی پاسخگویی در برابر دیگری، آنان را به سبب حس ناامنی و بی ثباتی، به سمت و سوی مسیولیت پذیری کمتر سوق می دهد.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، منش ملی، پاسخگویی، شفافیت، قانون، دولت
  • سید محمدعلی حسینی زاده*، حسین کیوانفر صفحات 133-154

    مساله دولت مدرن ذهن و ضمیر بسیاری از اندیشمندان ایرانی معاصر از جمله نواندیشان حوزوی را به خود مشغول داشته است. در این میان داود فیرحی به دلیل گستره وسیع و تنوع آثار و نفوذ کلام مشهورترین نواندیش حوزوی است که در این زمینه به تامل پرداخته و آثاری معتبر و درخور توجه به وجود آورده است. با نگاهی اجمالی به آثار فیرحی می توان دریافت که دولت مدرن و چالشهای آن در ایران از دغدغه های اصلی او در سراسر عمر پژوهشی اش به شمار آمده و به نوعی تمامی آثار آن مرحوم در این راستا به نگارش در آمده اند. مساله اصلی این مقاله این است که فیرحی چه تصوری از دولت مدرن داشته و چه مدلی از آن را برای ایران قابل تحقق می دانسته است. در پاسخ به این سوال مقاله به این نتیجه می رسد که به رغم تاملات جدی در مفهوم دولت مدرن و بررسی چالشهای آن در ایران، فیرحی فاقد یک تیوری منسجم و مستقل در این مورد بوده و توضیح دقیقی از مدل مورد نظر خود در ایران ارایه نمی دهد.

    کلیدواژگان: دولت مدرن، اسلام سیاسی، دانش سیاسی، فقه سیاسی، ایران
  • سعیده امینی*، فاطمه امیدی صفحات 155-182
    کنش های اعتراضی به عنوان صورتی از جهت گیری های سیاسی-اجتماعی، دولت ها را خارج از انقضای دوره های انتخاباتی به چالش کشیده تا بدین طریق اشکال نوینی از مشارکت را به نمایش بگذارند. مطالبات مطرح شده در قالب شعارهای اعتراضات و نسبت آن ها با گفتمان های سیاسی دغدغه مقاله حاضر است. براین اساس، در راستای بررسی سیر تطور معنایی شعارهای اعتراض های سه دهه اخیر در سپهر گفتمان های سیاسی با اتکاء به نظریه چارچوب سازی (framing) اسنو و بنفورد و با استفاده از روش تحلیل محتوای مضمونی به تحلیل شعارهای اعتراض های کوی دانشگاه در تیرماه 78، اعتراض های پس از انتخابات ریاست جمهوری 88، اعتراض های دی ماه 96 و آبانماه 98 در نسبت با گفتمان های اصلاحات، عدالت و اعتدال پرداختیم. نتایج حاصله نشان می دهد؛ در سال 78 در مقایسه با سایر سال ها چارچوب تشخیصی معترضین پیرامون عدم انسجام در ساختار سیاسی، در سال 88 پیرامون عدم تحقق ارزش های سیاسی و در سال 96 و 98 نیز در باب بعد ساختاری نظام سیاسی تکوین یافته است. مضامین شعارها در سال 78 (آزادی خواهی، مردمسالاری) با عناصر گفتمان اصلاحات همخوانی داشت، اما بین شعارها و اختلال کارکردی دولت تناظر وجود نداشت. مضامین شعارها در سال 88 (عدالت سیاسی) با عناصر گفتمان عدالت (فقرزدایی و محرومیت زدایی) همخوانی نداشت، اما با اختلال کارکردی دولت در ساحت سیاست هماهنگ بود. در شبه جنبش های دهه 90 مضامین شعارهای معترضین هم با عناصر گفتمان اعتدال و هم با اختلال کارکردی دولت همخوانی داشت.
    کلیدواژگان: اصلاحات، اعتدال، تحلیل مضمون چارچوب سازی، شعار، عدالت، اعتراض
  • عبدالرضا عالیشاهی*، ندا حسن پور، کرم سینا صفحات 183-200
    در این تحقیق، هدف نویسندگان ارایه پاسخی مستدل به این سوال است که مدل راهبردی طالبان در روند دولت سازی دوم در افغانستان مبتنی بر چه مولفه هایی است و این امر چه چالش ها و فرصت هایی برای ایران در پی دارد؟ روش تحقیق از نوع کیفی با ماهیت اکتشافی است. جامعه آماری مقاله حاضر نخبگان و پژوهشگران حوزه علوم سیاسی، مطالعات منطقه ای، روابط بین الملل و ژیوپلیتیک است که با استفاده از روش نمونه گیری نظری و هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری با 40 خبره مصاحبه عمیق انجام شد و در بخش کمی، برای سنجش مدل پرسشنامه محقق ساخته ای با روش نمونه گیری در دسترس در بین 90 نفر از نمونه ها توزیع گردید. داده ها در بخش کیفی با روش کیفی تیوری داده نیاد و نرم افزار MAXQDA10 و در بخش کمی با روش معادلات ساختاری، الگوریتم حداقل مربعات جزیی با نرم افزار SMART PLS تحلیل گردید.یافته ها حاکی از آن است که مدل راهبردی طالبان در دولت سازی دوم افغانستان دارای 11 مولفه و 35 شاخص به شرح ذیل می باشد: شرایط علی (1.حضور نیروهای امریکایی و ناتو 2. شکست روند دولت سازی در افغانستان)؛ شرایط زمینه ای (3. تاکید بر تحقق دولت اسلامی  4. تلاش برای تقویت پایگاه اجتماعی و مردمی)؛ شرایط راهبردی (5. تلاش برای تحقق دولت اسلامی اعتدالگرا 6. تلاش برای وحدت قومیتی در افغانستان 7. تلاش برای ایتلاف با قدرت های منطقه ای)؛ شرایط مداخله گر (8. حمله مجدد ایتلاف بین المللی به افغانستان 9. تشدید تقابل گرایی طالبان و داعش) و پیامدها (10. فرصت های ایران 11. چالش های ایران) است.
    کلیدواژگان: افغانستان، رادیکالیسم، دولت سازی، طالبان، مدل راهبردی، ایران
  • ارسلان قربانی شیخ نشین، شیرین حداد زند* صفحات 201-228

    ظهور قدرت اقتصادی چین در دهه های اخیر در کنار کاهش سهم امریکا در تولید جهانی و تجارت بین المللی منجر به تغییر چشم انداز ژیوپلیتیکی جهان و تغییر موازنه اقتصادی در عرصه بین الملل شده است. این امر رقابت تجاری چین و امریکا را به نقطه اوج خود رسانده که در قالب جنگ تجاری قابل مشاهده است. رقابت اقتصادی-تجاری واشنگتن-پکن سبب شده تا منطقه جنوب شرق آسیا به میدان کشمکش و مناقشه میان این دو بدل گردد. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که چگونه جنگ تجاری چین و امریکا بر اقتصاد کشورهای جنوب شرق آسیا مانند ویتنام و تایوان تاثیر گذاشته است؟ در پاسخ این فرضیه با روش تبیینی بررسی می شود که جنگ تجاری چین و امریکا از طریق اعمال تعرفه های تجاری و ایجاد محدودیت های وارداتی نسبت به یکدیگر منجر به تحول در واردات-صادرات و معاملات تجاری با کشورهای جنوب شرق آسیا به ویژه ویتنام و تایوان شده است. هدف این پژوهش، تبیین سیاست تجاری و اقتصادی چین و امریکا بر اساس استراتژی نومرکانتیلیسم در قالب جنگ تجاری است که این امر درنهایت موازنه اقتصادی در تمامی جهان به ویژه کشورهای جنوب شرق آسیا را با تحول روبه رو می سازد.

    کلیدواژگان: جنگ تجاری، امریکا، چین، جنوب شرق آسیا، نومرکانتیلیسم
  • محسن کشوریان آزاد*، مبارکه صداقتی صفحات 229-256
    سیاست خارجی چین در ادامه طرح های اقتصادی چندجانبه خود در عرصه بین الملل همچون؛ «کمربند - راه»، «ساخت چین 2025»، «جاده ابریشم سلامت»، «بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیا» و...، همکاری با کشورهای اروپایی را مدنظر قرار داده است. پکن در دهه اخیر، سازوکارها و ابتکارات چندجانبه را در سطح منطقه ای، فرامنطقه ای و دوجانبه (کشورهای محوری) ایجاد کرد و در قالب این ابتکارات، اهداف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی را با مناطق مختلف از جمله اروپا دنبال می کند. در همین چارچوب، «ابتکار 1+16» در سال 2012 به عنوان مکمل «کمربند- راه» از سوی چین و کشورهای اروپای مرکزی و شرقی برای توسعه همکاری چندجانبه تعریف شد. هدف این مقاله تبیین تاثیر این ابتکار چندجانبه بر همکاری چین و کشورهای اروپای شرقی و مرکزی است و با روش قیاسی-تبیینی به این پرسش پاسخ داده شده که ابتکار چندجانبه 1 +16 چگونه زمینه همکاری درهم تنیده بین چین و کشورهای اروپای مرکزی و شرقی (سی ای ای) را مهیا کرده است؟ فرضیه این است که مکانیسم چندجانبه 1+16 شبکه ی پیچیده ای از همکاری را بین طرفین ایجاد کرده که منجر به دستاورد مثبت در حوزه های موضوعی مشخص شده است. یافته ها نشان می دهد که چین در قالب بازی برد-برد پروژه ها و طرح ها را با همکاری گروه های مختلف کشورهای فوق (بالکان، ویشگراد، کشورهای محوری) برنامه ریزی و عملیاتی کرده که واکنش سایر رقبای چین را در پی داشته است.
    کلیدواژگان: چین، ابتکار 1+16، چندجانبه گرایی، اروپا، همکاری
|
  • Javad Etaat *, HamidReza Nosrati Pages 11-38

    Electoral system is a set of election implementation methods that by receiving citizens' votes. The rule of elites elected by the people to manage public affairs makes it an objective reality. In different countries, there are different electoral systems that have advantages and disadvantages. Some countries have tried to use the merits of two types of electoral systems by using combined and consolidated methods. Since the legislature in general political units consists of two parliaments. Some of these units use majority system for the first parliament and proportional system for the second parliament. Some also use two methods at the same time for one parliament. In countries that only use the majority method, Majority structure adjustment (which is ignorant of minorities) Political parties have been put in place to include minority candidates. In Iran, the legislature consists of a parliament and the election is a quarter of the election, To fix the existing defect, In this article, it is suggested that by amending the constitution, a legislative system will be formed from the first and second parliaments, so that while using the philosophy of the bicameral system, the electoral system of the first parliament will be considered by the majority method and the electoral system of the second parliament will be considered by the proportional method. In case of The rule of the unicameral legislative system. The elections of the first parliament should be conducted in a combined manner of two majoritarian and proportional systems to reduce the existing shortcomings to the minimum possible and accelerate national unity and solidarity in the process of sustainable development of the country.

    Keywords: election geography, Electoral System, majority system, semi-proportional system, proportional system
  • Eshagh Soltani *, Saeed Naderi Asl Pages 39-62
    The current research, based on the method of "thematic interpretation of the Holy Quran", tries to identify the factors that threaten social order and stability from the perspective of the Holy Quran. Therefore, firstly, the stabilizing axis in the Holy Qur'an has been examined so that, by this means, the counter factors can be identified as factors that disrupt social order and stability. The Holy Qur'an introduces the element of "Truth" as a stabilizing axis due to its roots in Monotheism, its innateness, and the true arbitration standard in disputes. From the point of view of the Holy Qur'an, the existence of this stabilizing axis will end the differences, insecurity and chaos and bring life together with the human order. Since the central question of the current research is, "What factors disrupt social order and stability?" and the stabilizing axis considered by the Qur'an is "Truth", the factors that oppose "Truth" have been examined. Factors such as authoritarian rulers, polytheist elders and aristocrats, and Satan the Regime have been identified as disturbers of social order and stability, which with a wide range of methods, they try to challenge the efforts of divine prophets to establish the truth.
    Keywords: Holy Quran, social stability, Truth, Stability, Allameh Tabatabai
  • Ali Sanaei* Pages 63-84

    Spatial models of politics produce geometric representations of political variables. There are a host of such models available that utilize various types of data, from roll call data to political donation data, to produce spatial representations of ideology. Where these representations have been available, as the seminal work of Poole and Rosenthal in the United States, they have been enormously helpful in understanding the political dynamics. In many parts of the world, however, we do not have access to the types of data that these models demand. We propose a method for simultaneous estimation of citizens’ ideologies and politicians’ perceived ideologies, using favorability data. I use this method on data gathered from Iran, a country about which we have little data and little understanding regarding the relative ideological positions of politicians. We show how citizens’ ideological positions are related to a host of political attitudes. Because the estimation is simultaneous and on a shared scale between politicians and citizens, we can also measure the average distance from all citizens to each politician. This gives interesting insights: for example, we can see that there are unpopular politicians located in favorable ideological positions.

    Keywords: Iran, Political Ideology, Spatial Models
  • Reza Najafzadeh, Seyed Amirhamed Talebian * Pages 85-110
    The development of domestic legal systems has been the result of the development of national governments, which itself is the result of the interaction of power and interests. In the international legal order, the situation is almost the same, with the difference that the relationship between power and interests in the international legal order is more unclear and ambiguous than domestic law, due to the fact that the political order governing the international community It has less unity and integrity than domestic political systems. This is why international organizations, treaties, international dispute resolution, security systems, including disarmament, etc. have emerged. In this article, the question is that, using the teachings of the radical critical approach about dialectical materialism in political speech, in the dialectical conflict between the legal matter and the political matter, the criticism of the conceptual position of international law in the current international order Is it ideological or not? The ideological nature of international law is, on the one hand, a result of the dominance of the Westphalian national governments, and on the other hand, a result of the final victory of the political in the dialectic between the legal and the political.
    Keywords: Dialectical Materialism, Ideology, National Governments, Radical Critical Approach
  • Sayed Mohsen Alesayedghafur *, Sara Najafpour Pages 111-132
    In the legitimacy and efficiency of governments, as well as in the well-being and happiness of the people and the development of the country, the accountability of the agents has a vital role, and the lack or insufficiency in this matter will lead the people, the country and the government to decline. From this point of view, it is necessary to reflect on the ambiguity of accountability in basic policies and planning. In this research, we tried to investigate those obstacles to the responsibility of Iranians that fall under the concept of national character in the cultural field. Our main question was, what is the position of responsibility in the national character of Iranians and what obstacles are hidden in this character? In this research, we tried to analyze the national character of Iranians from the point of view of non-Iranian thinkers and writers by emphasizing the issue of accountability, and to identify the obstacles to accountability and accountability in this field as much as possible. Our investigation shows that the history and political culture of the ruling autocracy over the centuries has led to the strengthening of tendencies and structures in the heart of the culture and national character of Iranians, which despite the awareness of the human and social necessity of accountability to others, due to the sense of insecurity and instability, it leads to less responsibility.
    Keywords: Responsibility, Responsiveness, Transparency law, National character, Government
  • Seyyed Mohammadali Hosseinizadeh *, Hossein Keivanfar Pages 133-154

    The problem of the modern state has occupied the mind and conscience of many contemporary Iranian thinkers, including the seminary neo-thinkers. Meanwhile, due to the wide range and diversity of his works and the wide influence of his words, Davood Feirahi is the most famous seminarian thinker who has pondered in this field and has created valid and worthy works. With a glance at Feirahi's works, it can be seen that the modern state and its challenges in Iran are among his main concerns throughout his research life, and in a way, all the works of him were written in this direction. The main issue of this article is what kind of idea Feirahi had of the modern state and what model of it he considered feasible for Iran. In response to this question, the article comes to the conclusion that despite serious reflections on the concept of the modern state and the examination of its challenges in Iran, Feirahi lacked a coherent and independent theory in this matter and did not provide a detailed explanation of his desired model in Iran.

    Keywords: modern state, political Islam, Political Knowledge, Political Jurisprudence, Iran
  • Saeedeh Amini *, Fatemeh Omidi Pages 155-182
    Protest actions, as a form of socio-political orientations, have challenged the governments beyond the expiry of the electoral periods, in order to display new forms of participation. The demands raised in the form of protest slogans and their relationship with political discourses are the concern of this article. Therefore, in order to examine the semantic change of protest slogans of the last three decades in terms of political discourses, relying on Snow and Benford's framing theory and using the method of  content analysis to analyze the protest slogans in July 1978, in January 1996 and November 1998 . The results showed; In 1978, compared to other years, the diagnostic framework of the protesters was developed around the lack of coherence in the political structure, in 1988 around the non-realization of political values, and in 1996 and 1998 about the structural dimension of the political system. The themes of the slogans in 1978 (freedom, democracy) were consistent with the elements of the Reform discourse, but there was no correspondence between the slogans and the government's dysfunction. The themes of the slogans in 1988 (political justice) did not match the elements of the discourse of justice (reduction of poverty and deprivation), but it was in harmony with the functional dysfunction of the government in the field of politics. In the movements of the 90s, the slogans of the protestors were consistent with both the elements of Moderation discourse and the functional dysfunction of the government
    Keywords: Reforms, Moderation, framing theme analysis, slogan, justice, protest
  • Abdolreza Alishahi *, Neda Hasanpuor, Karam Sina Pages 183-200
    In this research, the aim of the authors is answer to this question: "What does the challenges and opportunities Taliban's strategic model in the second state-building in Afghanistan? And what are the challenges and opportunities for the Islamic Republic of Iran? The research method is mixed. The statistical population of this article was the elites and researchers in the fields of political science, regional studies, international relations and geopolitics, who were interviewed in-depth with 40 experts using the theoretical and purposeful sampling method until reaching theoretical saturation. Quantitatively, to evaluate the model, a researcher-made questionnaire with available sampling method was distributed among 90 people from the samples. The data were analyzed in the qualitative part with the qualitative method of database theory and MAXQDA10 software, and in the quantitative part with the method of structural equations, partial least squares algorithm with SMART PLS software. The findings indicated that the strategic model of the Taliban in the second state-building period in Afghanistan has 11 components and 35 indicators as follows: Causal conditions (1. The presence of American and NATO forces, 2. The failure of the state-building process in Afghanistan) Background conditions (3. Emphasis on the realization of an Islamic state 4. Efforts to strengthen the social and popular base) Strategic conditions (5. Efforts to realize a moderate Islamic state 6. Efforts for ethnic unity in Afghanistan 7. Efforts for an alliance with the Republic Islamic Republic of Iran) and intervening conditions (8. International coalition's renewed attack on Afghanistan 9. Intensification of confrontation between Taliban and ISIS), consequences (10. Opportunities of the Islamic Republic of Iran 11. Challenges of the Islamic Republic of Iran)
    Keywords: Afghanistan, Grounded theory, State Building, Taliban, Strategic model, Islamic Republic of Iran
  • Arsalan Ghorbani Sheikhneshin, Shirin Haddad Zand * Pages 201-228

    The emergence of China's economic power, along with the decrease of America's share in global production and international trade, has led to a change in the geopolitical landscape of the world and in the economic balance in the international arena, which has finally brought the trade competition between China and America to its peak and it has emerged in the form of trade war. This matter caused Southeast Asian countries to become a field of economic conflict between China and America. The main question of this research is how the trade war between China and America has affected the economy of Southeast Asian countries?  In response to this hypothesis, it is investigated with an explanatory method that the trade war between China and America through trade tariffs and import restrictions leads to a change in imports-exports and trade deals with Southeast Asian countries, especially Vietnam and Taiwan. The purpose of this research is to explain China and America’s economic policy based on the strategy of neo-mercantilism in the form of the trade war and how this war has changed the economic balance in the whole world, especially in Southeast Asian countries.

    Keywords: Trade war, America, China, Southeast Asia, Neo-Mercantilism
  • Mohsen Keshvarian Azad *, Mobarakeh Sedaghati Pages 229-256
    China's foreign policy continues its multilateral economic plans in the international arena such as; "Belt and Road Initiative", "Made in China 2025", " Health Silk Road", "Asian Infrastructure Investment Bank" and..., have considered cooperation with European countries. In the last decade, Beijing has established multilateral mechanisms and initiatives at the regional, transregional and bilateral (pivot countries) levels and in the form of these multilateral initiatives, it includes economic, political, and cultural dimensions with different regions, especially Europe. In this framework, the "16+1 Initiative" was defined in 2012 as a complement to the " Belt and Road " by China and Central and Eastern European countries to develop multilateral cooperation. The purpose of this article is to explain the impact of this multilateral initiative on the cooperation between China and the countries of Eastern and Central Europe, and the question of how the multilateral initiative 1+16 is the context of the interwoven cooperation between China and the countries of Central and Eastern Europe (CE E) has prepared? The hypothesis is that the 16+1 multilateral mechanism has created a complex network of cooperation between China and the countries of Central and Eastern Europe, which has led to positive achievements in specific subject areas. The findings show that China has planned and implemented projects and plans in the form of a win-win game with the cooperation of various groups of the above countries (Balkans, Visegrad, Axis countries), which has resulted in the reaction of other Chinese competitors.
    Keywords: China, 16+1, Multilateralism, Europe, cooperation