فهرست مطالب

آینده پژوهی دفاعی - پیاپی 28 (بهار 1402)

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 28 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم ایجابی، خلیل کولیوند* صفحات 7-31

    آینده پژوهی، دانش نوظهوری است که می تواند منجر به سودمندی اقتصادی، دفاعی، نظامی و اجتماعی بشود. ماهیت فناوری در حال تغییر و تحول بوده و سرعت این تغییر از هر زمان دیگری در زمان کنونی بیشتر است. آینده پژوهی فناوری ها، یک ابزاری برنامه ریزی است که احتمال ایجاد فناوری و تاثیر آن در دستیابی به آینده مطلوب را مشخص می نماید. این مقاله با هدف شناسایی تهدیدات امنیتی شبکه های رایانه ای سازمان ها (مطالعه موردی ستاد فرماندهی نیروی پدافند هوایی آجا) با استفاده از روش چرخه آینده و تلفیق این روش با پنل خبرگی و جلسات ذهن انگیزی انجام گردید. با بهره گیری از پنل خبرگان 78 تهدید امنیتی شناسایی که با استفاده از رتبه بندی و تعیین ارزش تهدیدات احصاء شده، تعداد 44 تهدید مهم و اثرگذار تعیین شد. در ادامه پرسشنامه ای به منظور بررسی ارزش هر یک از 44 تهدید به دست آمده تهیه و در اختیار کارشناسان و خبرگان مربوطه قرار گرفت و با استفاده از الگوی فریدمن و بر اساس معدل گیری یک تا پنج بر مبنای طیف لیکرت از میان 44 تهدید امنیتی آن دسته از تهدیداتی که نمره کمتر از میانگین را کسب نمودند به عنوان تهدیدات کم اهمیت حذف و تعداد 20 عامل تهدیدزا که نمره بالاتر از میانگین را به خود اختصاص دادند جهت بررسی نهایی انتخاب گردیدند. در نهایت با استفاده از نرم افزار آینده پژوهی Mic-Mac و با به کارگیری روش تحلیل ماتریس متقاطع، تعداد هفت عامل تهدیدزا دارای نقش تاثیرگذار به عنوان مهمترین تهدیدات شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: تهدیدات امنیتی، شبکه دیتای داخلی، پانل خبرگان، چرخ آینده، نرم افزار آینده پژوهی Mic-Mac
  • علی میرزائی کهق* صفحات 33-55
    در این مقاله سعی شده است با استفاده از مبانی پیش بینی فناوری (پایش و دیدگاه خبرگان) و با استفاد از روش دلفی فازی، به تحلیل توسعه جهانی فناوری های مرتبط با ریزپزنده ها در یک دهه آتی پرداخته شود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر راهبرد ترکیبی و از نظر اجرا در قالب تحقیقات توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری در دو سطح می باشد. سطح اول را خبرگان حوزه صنعت ریزپرنده ها و سطح دوم را اساتید دانشگاه در حوزه فناوری های مرتبط با ریزپرنده ها تشکیل می دهند. با توجه به هدف پژوهش، نمونه گیری هدفمند و تعداد آن ها در سطح اول 9 نفر و در سطح دوم 35 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن با روش محتوایی و پایایی آن از روش آلفای کرونباخ صورت پذیرفت. تجزیه و تحلیل داده ها نیز از طریق روش دلفی فازی با استفاده از نرم افزارهای Spss و Excel انجام شد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که فناوری های مرتبط با ریزپرنده ها در 29 شاخص قابل احصاء می باشند و از این تعداد 9 شاخص که در حوزه فناوری های هوش مصنوعی و الکترونیک و مخابرات قرار می گیرند، در اولویت می باشند و بایستی مدنظر مسیولان، تصمیم سازان و برنامه ریزان کشور قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: ریزپرنده ها، پیش بینی فن آوری، دلفی فازی
  • عباس جعفری نیا، ذکریا کاظم پور*، سعید مددی صفحات 57-89
    قفقاز جنوبی به عنوان جنوب شرقی ترین منطقه اروپا، از بعد ژیوپلتیکی و ژیواکونومیک برای اتحادیه اروپا، آمریکا، روسیه و سایر کنشگران منطقه ای از اهمیت فوق العاده ای برخوردار می باشد. این منطقه در یکی دو سال اخیر، کانون تحولات مهم امنیتی بوده که تهدیدات و فرصت های بالقوه و بالفعلی را برای ج.ا.ایران ایجاد نموده است. لذا پایش تحولات مذکور، شناسایی و تحلیل بازیگران اصلی و پیش بینی آینده های پیش روی منطقه امری ضروری و اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف شناسایی سناریوهای ناظر بر ترتیبات امنیتی قفقاز جنوبی با تمرکز بر بحران اوکراین و با روش شناسی مرکب آینده پژوهی صورت گرفته است. در این راستا ضمن انجام مطالعات اسنادی و بهره-برداری از دانش ضمنی خبرگان موضوع، تعداد 7 کنشگر اصلی منطقه ای و 3 کنشگر اصلی فرامنطقه ای شناسایی و سپس با منطق ماتریس اثرات متقاطع، تعداد 10 متغیر اولویت دار شناسایی شد و سپس در محیط نرم افزار میک مک میزان اثرات مستقیم و غیرمستقیم آنها محاسبه گردید و در مرحله نهایی مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت. یافته های تحقیق حاکی از آن است از تعداد 10 بازیگر مهم منطقه ای و فرامنطقه ای، دو کشور ترکیه و جمهوری آذربایجان به عنوان عناصر کلیدی و کشور روسیه به عنوان پیشران در معادلات امنیتی منطقه قفقاز جنوبی ایفای نقش خواهند کرد. در پایان تعداد دو سناریو بر مبنای نوع و نحوه عمل بازیگر پیشران منطقه یعنی روسیه ارایه و ترتیبات امنیتی منطقه براساس آن ترسیم و در بخش پایانی ضمن تشریح فرصت ها و چالش های پیش رو، توصیه هایی برای ج.ا.ایران ارایه گردید.
    کلیدواژگان: قفقاز جنوبی، روسیه، اوکراین، ترتیبات امنیتی، سناریو
  • مهدی غلامپور، حسین هدایتی*، کامران رضایی، وحید زراعتی صفحات 91-117
    هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل داخلی و خارجی موثر بر توسعه فناوری رایانه کوانتومی در ارتش جمهوری اسلامی ایران است. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی - تحلیلی، است. جامعه آماری این تحقیق تعداد 30 نفر از اساتید هییت علمی گروه فیزیک دانشگاه های افسری ارتش، مدیران و کارشناسان سازمان علوم و تحقیقات ارتش که در زمینه فناوری رایانه کوانتومی در حال فعالیت می باشند. به علت محدود بودن تعداد افراد جامعه نمونه، استفاده شده کل جامعه می باشد. داده های پژوهش با استفاده از آمار توصیفی و آزمون فریدمن تجزیه وتحلیل شد. یافته ها پس از تجزیه وتحلیل آنها در ماتریس سوات مشخص شد که جایگاه راهبردی فناوری رایانه کوانتومی در منطقه محافظه کارانه قرار دارد. باتوجه به نتایج تحقیق می توان این گونه نتیجه گیری کرد که از مهم ترین اولویت های راهبردی لازم برای توسعه فناوری رایانه کوانتومی در ارتش عبارت اند از: نقاط ضعف عدم تناسب بودجه و ماموریت محوله در ارتش، در نقاط قوت تمرکز بر رشته های با کاربرد نظامی در ارتش، در فرصت ها در امکان بهره برداری از امکانات مراکز پژوهشی در سطح ملی دانست.
    کلیدواژگان: فناوری کوانتومی، رایانه کوانتومی، ماتریس سوات
  • اکبر اصغرزاده بناب*، هاشم کلب خانی صفحات 119-135
    دسترسی چندگانه غیرمتعامد بهره وری طیفی و ظرفیت سیستم را با تخصیص یک بلوک منبع به چندین کاربر افزایش می دهد. کدگذاری شبکه دارای مزایای فشرده سازی داده و بهره وری طیفی بالا است و نقش مهمی در شبکه های رله دو طرفه ایفا می کند. با این حال، شبکه های رله دوطرفه معمولی به دلیل استفاده از دسترسی چندگانه متعامد از محدودیتهای توان ارسالی رنج میبرند. عملکرد این نوع شبکه، به رله انتخاب شده و توان ارسالی وابسته است. با توجه به نیاز به ارتباطات امن و همچنین محدودیت انرژی در ارتباطات نظامی، در این مقاله روشی برای انتخاب رله و کنترل توان ارسالی به منظور بیشینه کردن بهره وری انرژی در شبکه های رله دو طرفه با کدگذاری شبکه و کنترل توان ارسالی با در نظر گرفتن محدودیتهای بیشینه توان و کمینه بهره وری طیفی قابل قبول ارایه شده است. برای حل این مساله، آن را به دو زیرمساله تبدیل کرده و ابتدا به ازای هر رله کاندید، توان ارسالی برای بیشینه کردن بهره وری انرژی محاسبه میشود. در نهایت، کاندیدی که بیشترین بهره وری انرژی را داشته باشد به عنوان رله نهایی انتخاب میشود. عملکرد سیستم بر حسب بهره وری طیفی، بهره وری انرژی و احتمال قطع ارتباط در نسبتهای مختلف سیگنال به نویز ارسالی ارزیابی میشود. همچنین تاثیر تعداد رله های کاندید و کمینه بهره وری طیفی قابل قبول بررسی شده است. نتایج نشان می دهند که کدگذاری شبکه بهره وری طیفی و بهره وری انرژی را افزایش داده و احتمال قطع را کاهش میدهد.
    کلیدواژگان: ارتباطات امن، انتخاب رله، بهره وری انرژی، شبکه رله دوطرفه، کنترل توان
  • عمر محمودی* صفحات 137-165

    سازمان هایی که بنا بر نیازهای بنیادی جامعه و با سیستم ارزشی قوی و انطباق پذیر به وجود می آیند نهاد نامیده می شوند. سازمان های دولتی چون نیازها و خواسته های جامعه را برآورده می کنند از بسیاری جهات نهادی هستند؛ بنابرین تدوین برنامه ریزی برای سازمان های دولتی با رویکرد نهادی ضرورت می یابد. در این پژوهش سازمان های دولتی شهرستان سروآباد به عنوان مورد مطالعه و نوع برنامه ریزی از نوع راهبردی انتخاب شدند. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی؛ و برای گردآوری اطلاعات پژوهش از روش های میدانی و اسنادی استفاده شد، کلیه عوامل از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با 15 نفر از خبرگان جمع آوری شد. سپس با استفاده از مدل SWOT و ابزار QSPM، به بررسی وضعیت شهرستان سروآباد پرداخته و استراتژی های مدنظر اولویت بندی شده اند. نتایج نشان داد که تعداد 108 عامل استخراج؛ که از این تعداد 25 عامل برای قوت ها، 54 عامل برای ضعف ها، 12 عامل برای فرصت ها و 17 عامل برای تهدیدات بودند. همچنین از میان چهار نوع استراتژی (رقابتی، محافظه کارانه، تهاجمی و رقابتی) مناسب ترین، استراتژی تدافعی بود. و در میان استراتژی های تدافعی به ترتیب اهمیت استراتژی؛ استفاده از روش های علمی و تکنولوژی روز، اجماع مدیران سازمانی برای مدیریت یکپارچه سازمانی و هماهنگی بین سازمانی و آموزش دوره های رفتاری برای کارکنان مهمترین استراتژی ها بودند. این پژوهش برای مدیران سازمان های سطح شهرستان راه گشا خواهد بود تا عملکرد خود را برای خدمت به مردم بهبود ببخشند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، سازمان دولتی، رویکرد نهادی، مدل SWOT و QSPM
|
  • Ebrahim Ejabi, Khalil Koulivand * Pages 7-31

    Futures studies are a new knowledge that can lead to economic, defence, military and social efficiency. The nature of technology is changing and the speed of this change is greater than any other time at present. Future studies are a planning tool which will determine the possibility of technology creation and its impact in achieving the desired future. The purpose of this paper is to identify security threats in the field of internal data network of the Air Defense Headquarter of I.R.I.A, using the future wheel method and integrating this method with expertise panel and mind meetings. Using the panel of experts 78 security threats were identifying that by using the ranking and determining, the value of the threats, the 44 threatening and effective threats were determined. In the following, a questionnaire was prepared to examine the value of each of the threatening factors. Threat and using the friedman model and based on likert scale, among the 44 the security threats, the categories of threats that gained the score of less than from the mean were selected as the low priority of the elimination and the number of 20 factors that assigned a higher score than the mean. Finally, using the future software of Mic - Mac and by using the cross - matrix analysis method, the 7 number of factors has an influential role as the most important threats.

    Keywords: Security Threats, Computer Network of Organizations, Panel of Experts, Future Wheel, Software of Futures Studies Mic-Mac
  • Ali Mirzaee Kahagh * Pages 33-55
    In this article, an attempt has been made to analyze the global development of technologies related to MAVs in the next decade by using the basics of technology forecasting (monitoring and experts' views) and by using the fuzzy Delphi method. The current research is applied in terms of purpose, in terms of combined strategy, and in terms of implementation in the form of descriptive-survey research. The statistical population is in two levels. The first level is made up of experts in the field of the MAVs industry, and the second level is made up of university professors in the field of technologies related to MAVs. According to the purpose of the research, the targeted sampling number was 9 people in the first level and 35 people elected in the second level. The data collection tool is a researcher-made questionnaire, whose validity was determined by content method and reliability by Cronbach's alpha method. Data analysis was also done through the fuzzy Delphi method using Spss and Excel software.The findings of this research show that the technologies related to MAVs can be counted in 29 indicators and out of these 9 indicators are in the field of artificial intelligence and electronics and telecommunication technologies are in priority and should be taken into consideration by the country's officials, decision-makers, and planners.
    Keywords: MAVs, technology forecasting, Fuzzy Delphi
  • Abbas Jaifarinea, Zakaria Kazempour *, Saeid Madadi Pages 57-89
    The South Caucasus is extremely important for the European Union, America, Russia and other regional actors from the geopolitical and geoeconomic point of view. this region has been the focus of important security developments that have created potential and actual threats and opportunities for the Republic of Iran.The current research is aimed at identifying the scenarios regarding the security arrangements of the South Caucasus with a focus on the Ukraine crisis and with a mixed future-research methodology. In this regard, the number of 7 main regional actors and 3 extra-regional main actors were identified, and then with the logic of the cross-effects matrix, the number of 10 priority variables was identified, and then the amount of their direct and indirect effects was calculated and analyzed and evaluated. .The findings of the research indicate that out of the 10 important regional and extra-regional actors, two countries, Turkey and the Republic of Azerbaijan, will play a role as key elements and Russia as a driving force in the security equations of the South Caucasus region.
    Keywords: South Caucasus, -Russia- Ukraine, -security arrangements
  • Mahdi Gholampoor, Hossein Hedayati *, Kamran Rezaei, Vahid Zeraati Pages 91-117
    Research is being conducted to identify internal and external factors impacting the development of quantum computer technology in the Islamic Republic of Iran Army. The research method used in this study is descriptive-survey. There are 30 professors of physics departments at army officer universities, managers and experts of the army science and research organization who are working in the field of quantum computer technology in this study. As the sample community has a limited number of members, the whole community is used. Friedman's test and descriptive statistics were used to analyze the research data. After analyzing the findings in the matrix (SWOT), it was found that the strategic position of quantum computer technology is in the WO area. According to the results of the research, it can be concluded that the most important strategic priorities for the development of quantum computer technology in the army are: the weaknesses of the lack of appropriateness of the budget and assigned mission in the army, in the strengths of focusing on applied fields A soldier in the army saw opportunities in the possibility of exploiting the facilities of research centers at the national level.
    Keywords: Quantum Technology, quantum computer, SWOT
  • Akbar Asgharzadeh-Bonab *, Hashem Kalbkhani Pages 119-135
    Non-othogonal multiple access (NOMA), as a promising technology, increases spectral efficiency and system capacity by allocating a resource block to multiple users. Network coding (NC) has the advantages of data compression and high spectral efficiency and plays an important role in two-way relay networks. However, conventional two-way relay networks suffer from transmission power limitations due to the use of mrthogonal multiple access (OMA). The performance of this type of network depends on the selected relay and the transmission power. In this paper, considering the need for secure communications and also the energy limitation in military communications, a method is proposed for relay selection and transmission power control to maximize energy efficiency in two-way relay networks with network coding and power control taking into account the limits of the maximum transmission power and the minimum acceptable spectral efficiency. To solve this problem, it is converted into two sub-problems and first, for each candidate relay, the transmission power is calculated to maximize the energy efficiency. Finally, the relay candidate with the maximum energy efficiency is selected as the final relay. The performance of the proposed model is evaluated in terms of spectral efficiency, energy efficiency, and the possibility of disconnection in different transmitted signal-to-noise ratios (SNR). Also, the effect of the number of candidate relays and the minimum acceptable spectral efficiency on the system efficiency has been investigated. The results show that network coding in NOMA communications increases the spectral efficiency and energy efficiency and reduces the outage possibility.
    Keywords: Secure communication, Relay selection, Energy Efficiency, Two-way relay network, Power control
  • Omar Mahmoudi * Pages 137-165

    Organizations that are created based on the basic needs of society and with a strong and adaptable value system are called institutions. Government organizations are institutional in many ways because they meet the needs and demands of the society; Therefore, it is necessary to develop planning for government organizations with an institutional approach. In this research, the government organizations of Sarovabad city were selected as the subject of study and the type of strategic planning. This research in terms of practical purpose and in terms of descriptive-analytical nature; And to collect research data, field and documentary methods were used, all factors were collected through semi-structured interviews with 15 experts. Then, using the SWOT model and QSPM tool, the situation of Sarovabad city was examined and the strategies considered were prioritized. The results showed that the number of 108 extraction agents; Of these, 25 factors were for strengths, 54 factors were for weaknesses, 12 factors were for opportunities, and 17 factors were for threats. Also, among the four types of strategies (competitive, conservative, aggressive and competitive), defensive strategy was the most appropriate. and among the defensive strategies in order of importance of the strategy; The use of scientific methods and modern technology, the consensus of organizational managers for integrated organizational management and inter-organizational coordination, and the training of behavioral courses for employees were the most important strategies. This research will open the way for managers of city-level organizations to improve their performance to serve the people.

    Keywords: Strategic planning, government organization, Institutional Approach, SWOT model, QSPM