فهرست مطالب
- سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 88، تابستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/05/10
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 7-22
این مطالعه با هدف طراحی و اعتباریابی برنامه آموزش پذیرش و تعهد و تعیین اعتبار و کارایی آن بر میزان استرس، فرسودگی و تاب آوری تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه انجام گرفته است. این پژوهش به روش آمیخته انجام گرفت. ابتدا بسته آموزش پذیرش و تعهد طراحی شد. پس از اعتباریابی، طی طرح چند خط پایه با آزمودنی های مختلف، 3 نفر دانش آموز با اختلال یادگیری ویژه، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. کارایی بسته آموزش پذیرش و تعهد در سه مرحله (خط پایه، 8 جلسه درمان و پیگیری)، با استفاده از پرسشنامه های تاب آوری تحصیلی سامویلز، فرسودگی مربوط به مدرسه و استرس تحصیلی گادزلا مورد بررسی قرار گرفت. داده ها به روش ترسیم دیداری تحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل دیداری داده ها نشان داد که برنامه «آموزش پذیرش و تعهد» از اعتبار کافی برخوردار است و بر کاهش استرس و فرسودگی تحصیلی و بر افزایش تاب آوری تحصیلی دانش آموزان موثر است. با توجه به اعتبار برنامه فوق و اثربخشی آن بر متغیرهای تحصیلی مختلف در گروه دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه، این پژوهش زمینه را برای بررسی اثربخشی این برنامه بر سایر متغیرهای روان شناختی در گروه های مختلف دانش آموزان با نیازهای خاص فراهم می کند.
کلیدواژگان: اختلال یادگیری ویژه، پذیرش و تعهد، استرس، فرسودگی، تاب آوری تحصیلی -
صفحات 23-34هدف
هدف از پژوهش حاضر پیش بینی پرخاشگری کودکان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای بر اساس سبک های والدگری و صبر مادران بود.
روشاین پژوهش به لحاظ روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه مادران دارای کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای بود که در سال 1400-1399 در مدارس ابتدایی شهر تهران مشغول به تحصیل بود که از بین آنها تعداد 108 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس صبر (خرمایی و همکاران، 1393)، سیاهه رفتار سازگار کودک (کوان و همکاران، 1995)، پرسشنامه سبک های والدگری (بامریند، 1991) و پرسشنامه رفتاری کودکان فرم والدین (اخنباخ و رسکورلا، 2001) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از رگرسیون گام به گام استفاده شد.
یافته هانتایج نشان داد سبک والدگری مقتدر و صبر مادران با پرخاشگری کودکان رابطه منفی معنادار و سبک های والدگری مستبد و سهل گیر با پرخاشگری کودکان رابطه مثبت معنادار داشتند (01/0P <). همچنین بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام سبک والدگری مقتدر، صبر مادران و سبک والدگری مستبد در کل 48% از واریانس پرخاشگری کودکان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای را تبیین کردند.
نتیجه گیریبا توجه به نقش سبک های والدگری و صبر مادران در پیش بینی پرخاشگری کودکان، اجرای کارگاه های آموزشی بر مبنای سبک های والدگری و صبر مادران ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژگان: پرخاشگری کودکان، سبک های والدگری، صبر مادران، اختلال نافرمانی مقابله ای -
صفحات 35-50هدف
این پژوهش با هدف تعیین نقش شایستگی اجتماعی و ضعف در تنظیم هیجان در پیش بینی اختلال سلوک نوجوانان انجام شد.
روشجامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول نواحی سه گانه آموزش و پرورش شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1399-1398 بود که از بین نمونه اولیه، 234 نفر از دانش آموزانی که بالاترین نمرات را در پرسشنامه علایم مرضی کودکان (فرم والد) (گادو و اسپرفکین، 2007) کسب کردند و دارای بیشترین نشانه های اختلال سلوک بودند، بر اساس روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و پرسشنامه های شایستگی اجتماعی (فلنر و همکاران، 1990) و دشواری در تنظیم هیجان (گراتز و رویمر، 2004) را تکمیل کردند. به منظور تحلیل داده ها، از رگرسیون چندمتغیری به روش گام به گام استفاده شد.
یافته هانتایج نشان داد که رابطه خطی بین متغیر اختلال سلوک و مولفه های پیش بین به لحاظ آماری معنادار است (001/0<p). به این معنی که شایستگی اجتماعی و خودتنظیمی هیجان قادر به پیش بینی اختلال سلوک در نوجوانان هستند. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که از بین مولفه های شایستگی اجتماعی؛ به ترتیب مولفه های توانایی ها و مهارت های شناختی، مهارت های رفتاری و شایستگی های هیجانی و همچنین از بین مولفه های ضعف در تنظیم هیجان؛ به ترتیب فقدان شفافیت هیجانی، فقدان آگاهی هیجانی، دشواری در کنترل تکانه و دسترسی محدود به راهبردهای هیجانی به عنوان قوی ترین متغیرها برای پیش بینی اختلال سلوک هستند.
نتیجه گیریاین یافته ها تلویحات مهمی در زمینه پیشگیری، درمان و خدمات مشاوره ای به کودکان و نوجوانان دارای نشانه های اختلال سلوک دارد و می تواند با برنامه ریزی مدون و اجرایی در جهت کاهش نشانه های اختلال سلوک مفید واقع شود.
کلیدواژگان: اختلال سلوک، شایستگی اجتماعی، ضعف در تنظیم هیجان، نوجوانان -
صفحات 51-60هدف
پژوهش حاضر با هدف بررسی راهکارهای کاهش خطر بدرفتاری کودکان با نیازهای آموزشی ویژه در طی پاندمی کووید -19 انجام شد.
روشپژوهش حاضر از نوع مرور نظام مند بود. بدین صورت که یافته های پژوهشی منتشر شده از زمان شیوع کووید-19 (سالهای 2020، 2021 و 2022) در پایگاه های اطلاعاتیPubMed ، Springer ، Scopus ، ProQuest ، Science direct، Google Scholar با جستجوی واژه های کووید-19، بدرفتاری کودکان، نیازهای آموزشی، یادگیری مجازی و کودکان مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت براساس معیارهای ورود از 78 مقاله، تعداد 19 مقاله مورد بحث و بررسی قرار گرفتند.
یافته هانتایج نشان داد در مقایسه با داده های قبل از کووید-19، میزان قابل توجهی افزایش میزان پرخاشگری روانی و تهاجم فیزیکی در بین کودکان با نیازهای آموزشی ویژه، بی انگیزگی شدید، پرخاشگری و ترس از قضاوت شدن مشاهده شد. علاوه بر این، کودکان با نیازهای آموزشی ویژه در مقایسه با کودکان عادی از سلامت روان ضعیف تری برخوردار بودند. همپنین کودکان با نیازهای آموزشی ویژه اختلالات روانی، مشکلات عاطفی، رفتاری و کیفیت زندگی ضعیف تری نسبت به کودکان با سایر ناتوانی ها داشتند.
نتیجه گیریبا توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت که محافظت از کودکان آسیب پذیر و همچنین کاهش پیامدهای بلندمدت تعمیق نابرابری های اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی، باعث کاهش آسیب های ناشی از کووید-19 در کودکان با نیازهای آموزشی ویژه و خانواده های آنها می شود.
کلیدواژگان: کودکان، بد رفتاری، نیازهای آموزشی ویژه، کووید 19 -
صفحات 61-74هدف
هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی بر بهبود سازگاری اجتماعی و مدیریت کنترل کودکان کم شنوای کاشت حلزون شنوایی شده 8 تا 10 ساله شهر تهران انجام شده است.
روشپژوهش حاضر از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با پیش آزمون_پس آزمون و گروه گواه است. بر این اساس از میان کودکان کم شنوای کاشت حلزون شنوایی شده بیمارستان لقمان شهر تهران در سال 1398، تعداد 30 کودک به صورت هدفمند انتخاب و به روش تصادفی در 2 گروه 15 نفره (گروه آزمایش و گروه گواه) جایدهی شدند. از پرسشنامه رفتار سازشی (وایلند، 1968) و پرسشنامه ادراک کنترل (ویز، 1999) برای جمع آوری داده ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. بسته آموزش کارکردهای اجرایی برای شرکت کنندگان گروه آزمایش در طی 8 جلسه آموزش داده شد، اما شرکت کنندگان گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را در این زمینه دریافت نکردند.
یافته هانتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که مداخله مبتنی بر کارکرهای اجرایی بر سازگاری اجتماعی و مدیریت ادراک کودکان کم شنوای کاشت حلزون شنوایی شده به طور کلی تاثیر معناداری دارند (05/0>p).
نتیجه گیریبا توجه به اثربخش بودن مداخله مبتنی بر کارکردهای اجرایی در کودکان کم شنوای کاشت حلزون شنوایی شده می توان این گونه تبیین کرد که مولفه های کارکردهای اجرایی از قبیل حافظه فعال، برنامه ریزی و سازماندهی ذهنی می توانند سازگاری اجتماعی و در نتیجه مدیریت ادراک را نیز افزایش دهند.
کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، سازگاری اجتماعی، مدیریت ادراک، کاشت حلزون -
صفحات 75-90هدف
هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی قصه درمانی بر اضطراب اجتماعی و تنظیم شناختی هیجان دانش آموزان نابینا است.
روشاین پژوهش از نوع روش نیمه آزمایشی همراه با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری مطالعه حاضر، شامل دانش آموزان مجتمع آموزشی نابینایان نرجس شهر تهران است. سی نفر از افراد واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (پانزده نفر) و گروه آزمایش (پانزده نفر) قرار گرفتند. از مقیاس اضطراب اجتماعی لابیوتز و تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج استفاده شده است. گروه آزمایش ده جلسه قصه درمانی (هر جلسه به مدت نود دقیقه) را به صورت گروهی دریافت نمودند و گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکردند. پس از اتمام دوره، برای هر دو گروه آزمایش و کنترل، پس آزمون اجرا شد.
یافته هانتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که قصه درمانی اثر معناداری در اضطراب اجتماعی و تنظیم شناختی هیجان (کل) و مولفه های آن از قبیل توجه مثبت مجدد، متمرکز بر برنامه ریزی، بازنگری و ارزیابی مجدد به صورت مثبت، خود را مقصر دانستن، نشخوار فکری، تحت نظر قرار دادن، فاجعه آمیز تلقی کردن و مقصر دانستن دیگران در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل داشته است.
نتیجه گیریبه طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که قصه درمانی می تواند به بهبود اضطراب اجتماعی و تنظیم شناختی هیجان در دانش آموزان نابینا کمک کند.
کلیدواژگان: قصه درمانی، اضطراب اجتماعی، تنظیم شناختی هیجان، دانش آموزان نابینا -
صفحات 91-104هدف
این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش تفکر خلاق به روش ادوارد دوبونو بر خود پنداره تحصیلی و اشتیاق مدرسه دانش آموزان با نارساخوانی در پایه چهارم شهرستان تیران و کرون در سال تحصیلی 1399-1400 بود.
روشدر این پژوهش روش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل و پیگیری 1 ماهه بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان نارسا خوان شهرستان تیران و کرون در سال 1399-1400 بود . روش نمونه گیری دردسترس و تعداد نمونه 30 نفر انتخاب شد که بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفت. گروه آزمایش در طی 10 جلسه، هفته ای یکبار، آموزش گروهی تفکر خلاق به روش دوبونو را به صورت آنلاین دریافت کردند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه خودپنداره تحصیلی،(یی- هیسن چین، 2004) و پرسشنامه اشتیاق به مدرسه ،(وانگ، وایلت و اسکلز، 2011) و آزمون تشخیصی نارساخوانی (حیدری و همکاران ،1395) بود. داده ها با استفاده از تحلیل وارایانس اندازه های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی با استفاده از نرم افزار spss23 تحلیل شد.
یافته هانشان داد که آموزش تفکر خلاق به روش دوبونو بر خودپنداره تحصیلی عمومی درسطح معناداری 05/0> p ،F=42/32 و میزان تاثیر 0/60 ،خود پنداره تحصیلی آموزشگاهی با F=128/49 ، میزان تاثیر 0.82 و خودپنداره غیرآموزشگاهی با F=82/32 و میزان تاثیر 0/74 معنادار بود. همچنین آموزش تفکر خلاق به روش دوبونو بر اشتیاق رفتاری درسطح معناداری 05/0> p ،F=801/44 و میزان تاثیر0/96 ، اشتیاق هیجانی F=197/25 ، میزان تاثیر0/87 و اشتیاق شناختی با F=273/22 و میزان تاثیر 0/90 نیز معنادار بود. همچنین آزمون تعقیبی نیز بیانگر تفاوت معناداری بین پس آزمون و آزمون پیگیری در گروه مداخله در هر دو متغیر را نشان داد.
نتیجه گیریبراساس این نتایج می توان ابراز نمود که روش تفکر خلاق به روش دوبونو می تواند بر خودپنداره تحصیلی و اشتیاق مدرسه دانش آموزان با نارساخوانی موثر واقع شود .
کلیدواژگان: تفکر خلاق، روش دوبونو، اشتیاق مدرسه، خودپنداره تحصیلی، نارساخوانی -
صفحات 105-118هدف
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای مغز tDCS بر حافظه کاری و سطح خواندن دانش آموزان با ناتوانی یادگیری خواندن می باشد.
روشدر این پژوهش نیمه آزمایشی جامعه آماری کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی با ناتوانی یادگیری خواندن شهرستان سیرجان در سال تحصیلی 96-95 بوده که از این تعداد 20 نفر شامل 6 پسر و 14 دختر در پایه تحصیلی اول و دوم بصورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند.
تمامی آزمودنی ها در دو گروه 10نفره آزمایش و شم، به مدت 10جلسه و هر جلسه به مدت20 دقیقه، الکترود آند بر روی ناحیهDLPFC و الکترود کاتد برروی شانه سمت مخالف قرار گرفت، بمنظور بررسی اثر تحریک الکتریکی، گروه آزمایش در معرض تحریک قرار گرفت .یافته هاتمامی آزمودنی ها در پیش از اعمال مداخله و پس از مداخله به وسیله آزمون های نرم افزاریback N- و آزمون نارساخوانی نما مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل داده های بدست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغییره و چند متغییره نشان داد که اعمال tDCS موجب بهبودی حافظه کاری و سطح خواندن دانش آموزان با ناتوانی یادگیری خواندن می شود.
نتیجه گیرینتایج بدست آمده حاکی از این است که پروتکل اعمال tDCS سبب افزایش تحریک پذیری قشری شبک ه ای از نواحی مغزی که در کارکردهای اجرایی نقش مهمی ایفا می کنند، می شود و قابلیت های بالقوه ای را در بهبود و توانبخشی کودکان با ناتوانی یادگیری خواندن دارا می باشد.
کلیدواژگان: tDCS، حافظه کاری، سطح خواندن، ناتوانی یادگیری خواندن
-
Pages 7-22
Students with special learning disabilities face a number of problems in their study process that require specific intervention programs. This study was conducted with the aim of developing and validating the acceptance and commitment education program and determining its credibility and efficiency on the level of stress, burnout and academic resilience of students with special learning disabilities. This study was a mixed study. First, a commitment and commitment training package was developed. After accreditation, during the design of several baselines with different subjects, 3 students with special learning disabilities were selected by available sampling method. The effectiveness of the Acceptance and Commitment Training Package was assessed in three phases (baseline, 8 sessions of treatment and follow-up), The data were collected using Samuel's resilience questionnaires, school burnout, and Gadzella's academic stress. Data were analyzed by visual drawing. The results of the visual analysis of the data showed that the "Acceptance and Commitment Training" program has sufficient validity and is effective in reducing stress and academic burnout and increasing the academic resilience of students. Due to the validity of this program and its effectiveness on different educational variables in the group of students with special learning disabilities, this study provides a basis for examining the effectiveness of this program on other psychological variables in different groups of students with special needs. It does.
Keywords: specific learning disability, academic stress, academic burnout, academic resilience, acceptance, commitment-based therapy (ACT) -
Pages 23-34Objective
The aim of this study was to predict aggression in children with an oppositional defiant disorder based on parenting styles and mothers' patience.
MethodThis research was descriptive and correlational. The statistical population of this study was all mothers with children with Oppositional Defiant Disorder who were studying in primary schools in Tehran in 2020-2021, from which 108 people were selected by convenience sampling. Research instruments included the Patience Scale by khormaee et al. (2014), child adaptive behavior inventory by Cowan et al. (1995), Parenting Styles Questionnaire by Baumrind (1991), and Child Behavior Checklist-Parent’s Report Form by Achenback & Rescorla (2001). Stepwise regression was used to analyze the data.
ResultsThe results showed that authoritative parenting style and mothers' patience had a significant negative relationship with children's aggression and authoritarian and Permissive parenting styles had a significant positive relationship with children's aggression (P <0.01). Also, based on the results of stepwise regression analysis of authoritative parenting style, mothers' patience and authoritarian parenting style explained a total of 48% of the variance of aggression in children with the oppositional defiant disorder.
ConclusionGiven the role of parenting styles and mothers' patience in predicting the aggression of children, it seems necessary to conduct workshops based on Parenting styles and mothers' patience.
Keywords: aggression of children, parenting styles, mothers' patience, oppositional defiant disorder -
Pages 35-50Objective
The aim of this study was to determine the role of social competence and Weakness in emotion regulation in anticipating adolescents Conduct disorder.
MethodThe statistical population included all male high school students in Kermanshah in the academic in 2019-2020, which was 234 students who obtained the highest scores in the pediatric symptoms questionnaire (parent form) (Gadow & Sprafkin, 2007) and They had the most symptoms of conduct disorder, were selected as a sample group based on multi-stage cluster sampling method, and participants completed the social competency questionnaire (Felner & elt, 1990) and difficult emotion regulation questionnaire (Gratz & Roemer,2004). Data were analyzed by,multiple regression by stepwise method.
Resulte:
The results showed that the linear relationship between the behavior disorder variable and the predictor components was statistically significant (P<0.001). This means that social competence and emotion self-regulation are able to predict behavioral disorders in adolescents. The results of stepwise regression analysis showed that among the components of social competence; respectively the components of cognitive abilities and skills, behavioral skills and emotional competencies as well as among the components of emotion self-regulation; lack of emotional clarity, lack of emotional awareness, difficulty in controlling impulses, and limited access to emotional strategies, respectively, are the strongest variables that can be used to predict conduct disorder.
ConclusionThese findings have important implications for the prevention, treatment, and counseling services for children and adolescents with symptoms of conduct disorder and it could be useful with plans and programs to decreases the symptoms of conduct disorder.
Keywords: conduct disorder, social competence, weakness in emotion regulation, adolescents -
Pages 51-60Objective
The present study was conducted with the aim of investigating strategies to reduce the risk of misbehavior of children with special educational needs during the Covid-19 pandemic.
MethodThe present study was a systematic review. Thus, the research findings published since the outbreak of Covid-19 (2020, 2021 and 2022) in PubMed, Springer, Scopus, ProQuest, Science direct, Google Scholar databases by searching for the words Covid-19, child abuse, educational needs, virtual learning and children were investigated. Finally, based on the inclusion criteria, out of 78 articles, 19 articles were discussed.
ResultsThe results showed that compared to the data before covid-19, a significant increase in the amount of psychological aggression and physical aggression among children with special educational needs, severe lack of motivation, aggression and fear of being judged was observed. In addition, children with special educational needs had poorer mental health compared to normal children. Also, children with special educational needs of mental disorders had poorer emotional and behavioral problems and quality of life than children with other disabilities.
ConclusionAccording to the results of this research, it can be said that protecting vulnerable children, as well as reducing the long-term consequences of deepening social, economic and health inequalities, will reduce the harm caused by Covid-19 in children with special educational needs and families.
Keywords: Children, Behavior, Special Educational Needs, Covid 19 -
Pages 61-74Objective
The aim of this study was to evaluate the effectiveness of executive function training on improving social adjustment and management control of hearing-impaired children with cochlear implants aged 8 to 10 years in Tehran.
MethodThe present study is a quasi-experimental research with pre-test-post-test and control group. Based on this, among hearing-impaired children with cochlear implantation at Loghman Hospital in Tehran in 1398, 30 children were purposefully selected and randomly placed in 2 groups of 15 people (experimental group and control group). The Adaptive Behavior Questionnaire (Wilde, 1968) and the Control Perception Questionnaire (Weiss, 1999) were used to collect data in two stages: pre-test and post-test. The executive function training package was taught to the experimental group participants during 8 sessions, but the control group participants did not receive any intervention in this regard.
ResultsThe results of analysis of covariance showed that the intervention based on executive functions has a significant effect on social adjustment and perception perception of hearing-impaired children with cochlear implants in general (p <0.05).
ConclusionConsidering the effectiveness of executive function-based intervention in hearing-impaired children with cochlear implantation, it can be explained that the components of executive functions such as working memory, planning and mental organization can also improve social adjustment and thus perception management. Increase.
Keywords: executive functions, social adjustment, perception management, cochlear implantation -
Pages 75-90Objective
The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of Therapeutic storytelling on social anxiety and cognitive emotion regulation of blind students.
MethodThis research is a quasi-experimental method with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the present study includes students of Narjes blind educational complex in Tehran. Thirty eligible individuals were selected by purposive sampling method and randomly divided into two groups of control (fifteen) and experimental group (fifteen). The Labiotz scale of social anxiety and the cognitive regulation of Garnefsky and Craig's emotion were used. The experimental group received ten sessions of story therapy (each session for ninety minutes) as a group and the control group did not receive any intervention. At the end of the course, post-test was performed for both experimental and control groups.
ResultsThe results of analysis of covariance showed that story therapy had a significant effect on social anxiety and cognitive regulation of emotion (total) and its components such as positive re-attention, focused on planning, review and positive re-evaluation, self-blame, rumination, under Commenting, considering it catastrophic and blaming others in the experimental group compared to the control group.
ConclusionIn general, the results of this study showed that Therapeutic storytelling can help improve social anxiety and cognitive emotion regulation in blind students.
Keywords: Therapeutic storytelling, Social anxiety, Cognitive emotion regulation, Blind students -
Pages 91-104Purpose
This research aimed to investigate the effectiveness of teaching creative thinking according to Edward Dubono's method on the academic self-concept and school enthusiasm of students with dyslexia in the fourth grade of Tiran and Karvan cities in the academic year of 2020-2021.
MethodIn this research, the method was quasi-experimental with a pre-test, post-test design and a control group and a 1-month follow-up. The statistical population was all dyslexic students in Tiran and Krone cities in 2020-2021. The sampling method was available and the number of samples was 30 people who were randomly divided into two experimental and control groups. The experimental group received online creative thinking group training in the De Bono method during 10 sessions, once a week. The measurement tool in this research was the academic self-concept questionnaire (Yi Hysenchin, 2004) and the enthusiasm for school questionnaire (Wang, Violet and Scales, 2011) and the dyslexia diagnostic test (Heidari et al., 2015). The data were analyzed using repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test using spss23 software.
Findingsshowed that the teaching of creative thinking by the de Bono method on general academic self-concept at a significance level of p>0.05, F=32.42 and the effect rate is 0.60, school academic self-concept with F=49.128, the effect rate is 0.82 and Non-academic self-concept was significant with F=32.82 and the effect rate was 0.74. Also, teaching creative thinking by de Bono method on behavioral enthusiasm at a significant level, p>0.05, F=44.801 and the effect rate 0.96, emotional enthusiasm F=25.197, effect rate 0.87 and cognitive enthusiasm with F=22.273 and the effect rate of 0.90 was also significant. Also, the post-test showed a significant difference between the post-test and the follow-up test in the intervention group in both variables.
ConclusionBased on these results, it can be said that the creative thinking method according to the de Bono method can be effective on the academic self-concept and school enthusiasm of students with dyslexia.
Keywords: Creative thinking, De Bono’s method, school enthusiasm, academic self-concept, dyslexia -
Pages 105-118Objective
The purpose of this research is investigation of the transcranial direct current stimulation tDCS, effect on working memory and reading levels of students with Disability of Reading.
MethodIn this semi-experimental study, the statistical population has been all students of elementary school who had Disability of Reading in Sirjan city in school year of 95-96 that Out of this number, 20 subjects, including 6 boys and 14 girls in the first and second grades, were selected through the sampling method.All subjects were tested in two groups of 10 experimental and sham groups for 10 sessions and each session for 20 minutes. In the test, the anode electrode on the DLPFC region and the cathode electrode placed on the opposite side shoulder In order to investigate the effect of electrical stimulation, the experimental group exposed to stimulation.
ResultsAll subjects evaluated before intervention and after intervention by N-back and Disability of Reading tests. The results of acquisitive data analysis by using of single-variable and multi-variable covariance showed that tDCS causes improving of working memory and readability of students with Disability of Reading.
ConclusionThe acquisitive findings indicates that the protocol of tDCS applying causes the network cortical excitability increase of brain regions that play an important role in working memory. It also has potential abilities for improving the effectiveness of rehabilitation in children with Disability of Reading.
Keywords: tDCS, working memory, reading level, Disability of Reading