فهرست مطالب
نشریه کودکان استثنایی
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 89، پاییز 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/09/10
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 7-18هدف
هدف پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر موسیقی بر مهارت های اجتماعی، توجه و تمرکز کودکان 6 الی10 ساله با نارسایی ویژه در یادگیری بوده است. اختلال یادگیری ویژه به گروه ناهماهنگی از اختلال های رشدی گفته می شود که به شکل مشکلات عمده در فراگیری و به کارگیری نارسایی های خواندن، نوشتن و ریاضیات آشکار می شود.
روشپژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پس آزمون و پیش آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کودکان 6 الی10 ساله در مرکز آموزش اختلال یادگیری توانا شهرستان قایمشهر به تعداد 50 نفر در سال تحصیلی 1400-1399 که از این میان 30 نفر به شیوه نمونه در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش در 16 جلسه تحت موسیقی درمانی قرار گرفت و گروه کنترل تا پایان پژوهش مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش، پرسشنامه ماتسون و پرسشنامه کانرز بود. داده های گردآوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی، (شاخص های میانگین، درصد، انحراف معیار، ترسیم جدول فراوانی) و در بخش استنباطی از روش GEE استفاده شد.
یافته هانتایج پژوهش نشان داد که موسیقی درمانی بر رفتار اجتماعی مناسب، رفتار غیر اجتماعی، پرخاشگری و رفتار تکانشی و اطمینان زیاد به خود داشتن و همین طور مشکلات سلوک پسران و دختران، بی توجهی _ رویاپردازی، کودکان دارای نارسایی ویژه در یادگیری اثربخش است (05/0>P).
نتیجه گیریاستفاده از موسیقی درمانی می تواند بر مهارت های اجتماعی، توجه و تمرکز کودکان دارای نارسایی ویژه در یادگیری مفید باشد.
کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر موسیقی، مهارت های اجتماعی، توجه و تمرکز، نارسایی ویژه در یادگیری -
صفحات 19-32
هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر مدل انگیزش خواندن بر کارکردهای اجرایی و عملکرد خواندن در دانش آ موزان دارای مشکلات خواندن بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل کلیه دانش آموزان (دختر و پسر) پایه های چهارم و پنجم دوره ابتدایی دارای مشکلات خواندن شهر الیگودرز بود که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند که از میان آن ها به روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) به عنوان حجم نمونه و به طریق تصادفی انتخاب گردید. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل کارکردهای اجرایی کولیج و همکاران (2002) و آزمون خواندن و نارساخوانی (نما) کرمی نوری و مرادی (1384) بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مبتنی بر مدل انگیزش خواندن باعث افزایش کارکردهای اجرایی و عملکرد خواندن در دانش آموزان دارای مشکلات خواندن شد (001/0>P). بنابراین می توان گفت از آنجایی که خواندن یکی از مهارت های اصلی است، شناسایی دانش آموزان پایه های پایین تر دوره ابتدایی که دارای مشکلات خواندن هستند، برای حل مشکل آنها بسیار ضروری است.
کلیدواژگان: مدل انگیزش خواندن، کارکردهای اجرایی، عملکرد خواندن، مشکلات خواندن -
صفحات 33-50هدف
پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه همدلی برای کودکان شنوا و ناشنوای پیش دبستانی انجام شد.
روشاین پژوهش توصیفی و از نوع روانسنجی بود. جامعه آماری پژوهش را مربیان کودکان شنوا و ناشنوای پیش دبستانی در استان تهران در سال تحصیلی 1401-1400 تشکیل دادند. نمونه شامل دو گروه 270 نفری از مربیان کودکان پیش دبستانی (به ترتیب 160 و 110 نفر از مربیان کودکان شنوا و ناشنوا در هر گروه) می شد که با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. فرآیند ترجمه و ترجمه معکوس برای تهیه نسخه فارسی پرسشنامه همدلی انجام شد. برای تعیین روایی صوری و محتوایی از نظر 8 متخصص استفاده شد. شاخص روایی محتوایی به روش لاواشه و روش والتز و باسل به دست آمد و شاخص روایی سازه به روش تحلیل عاملی محاسبه شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی به دست آمد.
یافته هاپرسشنامه همدلی در 19 گویه و سه خرده مقیاس سه گزینه ای ترجمه شد. بر اساس نتایج تحلیل عامل اکتشافی، سه عامل استخراج شد. نتایج تحلیل عامل تاییدی نشان داد که مدل سه عاملی از برازش خوبی برخوردار است و تایید کننده روایی سازه ابزار بود. شاخص روایی محتوایی برای پرسشنامه همدلی و هر یک از خرده مقیاس های سرایت هیجانی، توجه به احساسات دیگران و واکنش های اجتماع پسند به ترتیب94/0، 96/0، 93/0 و 94/0 بود. پایایی پرسشنامه همدلی و هر یک از خرده مقیاس های آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب 93/0، 94/0، 90/0 و 92/0 و همچنین با روش بازآزمایی 92/0، 91/0، 88/0 و 89/0 به دست آمد. نتایج روایی همگرا و واگرای پرسشنامه همدلی به ترتیب از طریق اجرای همزمان آن با مقیاس ارزش های اجتماعی هیجانی و تاب آوری و پرسشنامه توانایی ها و مشکلات بررسی شد که همبستگی آن متوسط تا بالا و در دامنه 47/0 تا 74/0 بود.
نتیجه گیریپرسشنامه همدلی، ابزاری روا و پایا است و می توان از آن برای ارزیابی همدلی کودکان شنوا و ناشنوای پیش دبستانی در کشور ایران استفاده کرد.
کلیدواژگان: کودکان پیش دبستانی، کودکان ناشنوا، ویژگی های روان سنجی، همدلی -
صفحات 51-64هدف
پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر بخشی آموزش های مدیریت خشم و فرزند پروری بر توجه انتخابی در دانش آموزان با اختلال نافرمانی مقابله ای انجام شد.
روشاین پژوهش به لحاظ هدف کاربردی، و از نظر ماهیت داده ها نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانش آموزان پسر پنجم و ششم ابتدایی مدارس دولتی منطقه 9 شهر تهران در سال تحصیلی 99-98 بود که از بین آنها تعداد 45 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش مدیریت خشم مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری 8 جلسه 5/1 ساعته و گروه آزمایش فرزندپروری 9 جلسه 5/1ساعته تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل مقیاس درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان (هومرسن و همکاران، 2006) مصاحبه بالینی ساختار یافته و آزمون رنگ واژه استروپ برای سنجش توجه انتخابی بودند که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفتند.
یافته هاتجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار SPSS-V24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام گرفت.
نتیجه گیرینتایج نشان داد گروه دریافت کننده برنامه آموزشی مدیریت خشم و فرزند پروری بر توجه انتخابی در دانش آموزان با اختلال نافرمانی مقابله ای نسبت به گروه کنترل اثربخشی بیشتری داشته است، همچنین گروه آموزشی مدیریت خشم بر توجه انتخابی دانش آموزان با اختلال نافرمانی مقابله ای تاثیر یکسانی باگروه آموزشی فرزندپروری داشتند. به نظر می رسد درمانگران، پژوهشگران و رواندرمانگران حوزه کودک و نوجوان از برنامه های آموزشی پژوهش حاضر می توانند برای افزایش توجه انتخابی یادگیرندگان استفاده کنند.
کلیدواژگان: نافرمانی مقابله ای، مدیریت خشم، فرزند پروری، توجه انتخابی -
صفحات 65-83هدف
حافظه و فرایندهای روان شناختی در هر جنبهای از یادگیری نقش حیاتی دارد و نارسایی در کارکرد آن بسیاری از حیطه های فراگیری را کند میکند. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی بسته آموزشی فرایندهای روان شناختی پایه بر فهم کلامی، استدلال ادراکی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان ابتدایی دارای اختلال یادگیری انجام شد.
روشطرح پژوهشی شبه آزمایشی از نوع پیشآزمون - پسآزمون همراه با گروه کنترل بود. در تدوین بسته آموزشی، کاربرگهایی در 25 حیطه متفاوت فرایندهای روان شناختی تهیه شد. به منظورتعیین اثربخشی بسته،20 دانش آموز دختر پایه دوم که به مرکز اختلالات شهر قاین مراجعه کردند و در یکی از زمینه های خواندن، نوشتن و ریاضی اختلال داشتند، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. به گروه آزمایش برای مدت سی جلسه 45 دقیقهای (10جلسه حضوری و 20جلسه غیرحضوری) آموزش داده شد. برای جمعآوری دادهها از خرده مقیاسهای فهم کلامی و استدلال ادراکی ویراست چهارم مقیاس هوش وکسلر کودکان (وکسلر، 2003) و آزمون محقق ساخته پیشرفت تحصیلی (قربانپور،1399) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شد.
یافته ها:
نتایج، تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش و کنترل در پسآزمون نشان داد؛ به این معنا که آموزش توانسته بود در بهبود فهم کلامی، استدلال ادراکی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری موثر واقع شود.
نتیجه گیری:
براساس نتایج به دستآمده توجه به راهبردهای آموزشی فرایندهای روان شناختی پایه میتواند در آموزش و توانبخشی دانشآموزان با اختلال یادگیری نتایج امید بخشی در پی داشته باشد و میتوان از آن به عنوان یک روش مداخلهای موثر بهره گرفت.
کلیدواژگان: فرایندهای روان شناختی، توانایی عمومی، درک و فهم کلامی، استدلال ادراکی، عملکرد تحصیلی -
صفحات 85-96هدف
در دوره کرونا تنهایی به عنوان یک مشکل اساسی گریبان گیر بسیاری از خانوده ها و نوجوانان آنها شد که همین عامل، زمینه ای برای بروز مشکلات تحصیلی را پدید آورد. پژوهش حاضر با هدف نقش واسطه ای از خودبیگانگی تحصیلی در رابطه بین احساس تنهایی با خودناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان تیزهوش در زمان آموزش الکترونیکی انجام شد.
روشروش پژوهش، همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر دبیرستان فرزانگان مقطع متوسطه دوم (340 نفر) شهر خرم آباد در سال تحصیلی 1399-1400 بود. حجم نمونه آماری بر اساس قاعده سرانگشتی کلاین برابر 170 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری در دسترس و با پرسشنامه آنلاین انجام گرفت. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش احساس تنهایی (راسل و همکاران، 1978)، پرسشنامه خودناتوان سازی تحصیلی (جونز ورودوالت، 1982) و پرسشنامه خود بیگانگی تحصیلی (دیلون و گراوت، 1976) بود. تحلیل داده ها به روش آماری مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS-22 و AMOS-24 انجام شد.
یافته هابر اساس نتایج این پژوهش، مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود (08/0=RMSEA، 97/0=GFI، 98/0=CFI). به طورکلی نتایج نشان داد که تمام مسیرهای مستقیم معنادار شدند (01/0>P)؛ همچنین نتایج غیرمستقیم مدل پژوهش نشان داد که احساس تنهایی از راه میانجی گری خودبیگانگی تحصیلی اثر غیرمستقیم بر خودناتوان سازی تحصیلی دارد (01/0>P).
نتیجه گیریبراساس یافته ها با تاکید بر روش های کاهش خودبیگانگی تحصیلی دانش آموزان و افزایش علاقه مندی به تحصیل از راه برگزاری کلاس های آموزشی، کارگاه ها و با انجام مشاوره های فردی و گروهی در سطح مدرسه می توان زمینه های کاهش احساس تنهایی و خودناتوان سازی را فراهم کرد.
کلیدواژگان: احساس تنهایی، خود بیگانگی تحصیلی، خودناتوان سازی تحصیلی -
صفحات 97-110
هدف:
پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی روش درمانی تحلیل رفتار کاربردی (ABA) و روش درمانی- آموزشی (TEACCH) بر بهبود مهارت های اجتماعی و درک کلامی در کودکان مبتلا اختلال طیف اوتیسم بود.
روشمطالعه حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش اجرا از نوع درون گروهی (تک آزمودنی) است. در این پژوهش از طرح چند خط پایه ای با استفاده از روش و افراد مختلف استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را همه دانش آموزان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در دوره ابتدایی استان مازندران در سال تحصیلی 1397- 1398 تشکیل می دهند. گروه نمونه شامل چهار نفر در دو گروه و در هر گروه دو نفر عضو هستند که به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، مقیاس رشد اجتماعی وایلند و مقیاس وکسلر کودکان بود. آزمون های آماری در این پژوهش عبارت بودند از تحلیل دیداری و آماری و نیز بررسی روند تغییرات در آزمودنی. روش مداخله به صورت مشاهده خط آزمودنی در خط پایه و آموزش بسته مداخلات و نیز پیگیری روند تغییرات بود که در مدت دو ماه زمان برد.
یافته ها:
نشان داد، که تاثیر روش درمانی تحلیل رفتار کاربردی (ABA) و روش درمانی- آموزشی (TEACCH) بر بهبود مهارت های اجتماعی و درک کلامی در کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم متفاوت است و با توجه به شاخص های بهبود (83/8 و 15/13 برای مهارت اجتماعی) و (نمرات 160 و 100 برای درک کلامی) روش درمانی- آموزشی (TEACCH) سهم بیشتری دارد.
نتیجه گیریمطالعه نشان داد روش درمانی TEACCH با توجه به ماهیت ساختارمند نسبت به روش درمانی ABA در بهبود مهارت های اجتماعی و درک کلامی در دو آزمودنی موثرتر بود.
کلیدواژگان: تحلیل رفتار کاربردی، روش درمانی- آموزشی تیچ، مهارت های اجتماعی، درک کلامی، اختلال طیف اوتیسم -
صفحات 111-122هدف
پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی و بازی درمانی بر یادگیری مفاهیم ریاضی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی انجام گرفت.
روشپژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. نمونه آماری شامل 45 دانش آموز پایه سوم ابتدایی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب و در 3 گروه آموزش کارکردهای اجرایی، بازی درمانی و گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش آزمون ریاضی کی-مت بود. شرکت کنندگان گروه های آزمایش در 10 جلسه 90 دقیقه ای آموزش دیدند.
یافته هایافته ها نشان داد که بین اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی و بازی درمانی، بر یادگیری مفاهیم ریاضی تفاوت معناداری وجود ندارد (P<0/01). همچنین بین اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی و بازی درمانی، بر یادگیری مفاهیم ریاضی تفاوت معناداری وجود ندارد (P<0/01).
نتیجه گیرینتایج نشان داد که هر دو مداخله کارکردهای اجرایی و بازی درمانی آثار سومندی بر یادگیری مفاهیم ریاضی دانش آموزان مبتلا به یادگیری ریاضی دارند.
کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، بازی درمانی، مفاهیم ریاضی، ناتوانی یادگیری ریاضی -
صفحات 123-134هدف
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بازی های تعاملی بر رفتارهای انطباقی دانش آموزان با اختلال یادگیری غیرکلامی انجام شد.
روشروش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان با اختلال یادگیری غیرکلامی شهر اصفهان در سال 1399-1400 بود که از میان آنها تعداد 30 نفر با توجه به ملاک های ورود به پژوهش با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش تحت مداخله ده جلسه ای آموزش بازی های تعاملی به صورت جلسه های هفتگی 90 دقیقه ای قرار گرفت و گروه کنترل در فهرست انتظار باقی ماند و مداخله ای دریافت نکرد. شرکت کننده های دو گروه در مراحل پیش آزمون و پس آزمون با مقیاس رفتار انطباقی واینلند- ویرایش دوم ارزیابی شدند.
یافته هانتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد بین عملکرد گروه آزمایش و کنترل در دو خرده مقیاس مهارت های ارتباطی و مهارت های زندگی تفاوت معناداری (05/0<P) وجود دارد. اما در خرده مقیاس مهارت های اجتماعی، تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0<P).
نتیجه گیری:
با توجه به نتایج بازی های تعاملی بر رفتارهای انطباقی دانش آموزان با اختلال یادگیری غیرکلامی تاثیر دارد و از این روش می توان برای بهبود مهارت های انطباقی در کنار سایر رویکردهای درمانی استفاده کرد.
کلیدواژگان: بازی های تعاملی، رفتار انطباقی، دانش آموزان، اختلال یادگیری -
صفحات 135-140هدف
هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش کارکرد اجرایی خودتنظیمی بر حافظه فعال دانش آموزان مضطرب است.
روشاین پژوهش از نوع روش نیمه آزمایشی همراه با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل دانش آموزان مضطرب دبستان شهید کاظمی شهر تهران است. سی نفر از افراد واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (پانزده نفر) و گروه آزمایش (پانزده نفر) قرار گرفتند. از مقیاس اضطراب اسپنس (1997) و آزمون حافظه فعال حاف بک ارجمندنیا (1396) استفاده شده است. گروه آزمایش ده جلسه کارکرد اجرایی خودتنظیمی (هر جلسه به مدت شصت دقیقه) را به صورت گروهی دریافت کردند و گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکردند. پس از اتمام دوره برای هر دو گروه آزمایش و کنترل، پس آزمون اجرا شد.
یافته هانتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که کارکرد اجرایی خودتنظیمی اثر معناداری در بهبود مولفه های حافظه فعال شامل حلقه واج شناختی، صفحه دیداری- فضایی و مجری مرکزی دانش آموزان مضطرب دارد (01/0≤P).
نتیجه گیریبه طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که کارکرد اجرایی خودتنظیمی می تواند به مولفه های حافظه فعال شامل حلقه واج شناختی، صفحه دیداری- فضایی و مجری مرکزی دانش آموزان مضطرب کمک کند.
کلیدواژگان: کارکرد اجرایی خودتنظیمی، حافظه فعال، دانش آموزان مضطرب
-
Pages 7-18Objective
This study aimed to investigate the effectiveness of music-based education on social skills, attention and concentration of children with special learning disabilities.
MethodThis is a quasi-experimental study with post-test and pre-test in experimental and control groups. The study population included children aged 6 to 10 years from the training center of capable learning disability in Ghaemshahr city in 2019-2021. We used convenient sampling method to select 30 children and divided them into two groups of experimental (15 children) and control (15 children). The experimental group received Bells music training in 16 sessions of 30 minutes for two months. We completed Matheson and Conners questionnaires before and after intervention in both groups. We applied generalized estimating equation (GEE) to compare changes in questionnaires between two groups over the study.
ResultsWe sound significant change between two groups after intervention in scores of appropriate social behavior, antisocial behavior, aggression and impulsive behavior, high self-esteem, behavior problems, inattention, dreaming (P value<0.05).
ConclusionOur results showed that music education is effective in improvement of social skills, attention and concentration of children with special learning disabilities.
Keywords: Music-based education, Social skills, Attention, concentration, learning disabilities special -
Pages 19-32
The aim of this research was to investigate The effectiveness of Training Based on Reading Motivation Model on the level of executive function and reading performance of students with reading difficulties. The study was a quasi experimental pretest-posttest with control group. The statistical population includes all students (boys and girls) with reading difficulties, fourth and fifth grades of elementary school in Aligudarz, who are studying in the academic year 2019-2020, Targeted sampling method of which 30 students (15 in the experimental group and 15 in the control group was selected as the sample size and randomly. Research tools included The executive functions questionnaire of Koolij et al. (2002) and the reading and dyslexia test (Nema) Kormi Nouri and Moradi (2005). Data using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (multivariate analysis of covariance) were analyzed. research results show that teaching Based on Reading Motivation Model increased executive function and reading performance in students with reading difficulties (p<0/001). Therefore, it can be said that reading is one of the main skills identifying lower elementary students with reading difficulties is essential to solving their problem.
Keywords: Reading Motivation Model, executive function, reading performance, Reading Difficulties -
Pages 33-50Objective
The aim of the present research was to investigate of the psychometric properties of Empathy Questionnaire (EmQue) for hearing and deaf pre-school children.
MethodsThis study was a descriptive research and psychometric type. Translation and translation-back was used to prepare the Persian version of EmQue. The statistical population of the study were educators of hearing and deaf pre-school children in Tehran city in 2020-2021 academic year. The sample consisted of two groups of 270 educators of pre-school children (160 and 110 educators of hearing and deaf children in each group, respectively) who were selected simple random sampling method. The viewpoints of 8 experts were obtained to evaluate the questionnaire’s face and content validity. The Lawashe method and the Waltz & Bausell method were used to calculate content validity index. Construct validity was analyzed using factor analysis. The reliability of scale was calculate using Cronbach’s alpha and test-retest.
FindingsThe EmQue was translated into nineteen items and three subscales with a set of three answer choices for each item. Based on the results of exploratory factor analysis, three factors were extracted. The results of confirmatory factor analysis showed that the three-factor model had a good fitness and confirmed its construct validity. Content validity index was 0/94, 0/96, 0/93 and 0/94 for the EmQue and each of subscales of emotion contagion, attention to others’ feelings, and prosocial actions, respectively. The reliability for the EmQue and each of its subscales using Cronbach’s alpha was 0/93, 0/94, 0/90 and 0/92, respectively. Also, reliability was calculated by test-retest method was 0/92, 0/91, 0/88 and 0/89. The results of convergent and divergent validity between the EmQue through its simultaneous implementation with the Social-Emotional Assets and Resilience Scale (SEARS) and the Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) reviewed, the correlation was a moderate to a strong and ranged from 0.47 to 0.74.
ConclusionThe EmQue is a valid and reliable tool and it can be used for assessing the empathy of hearing and deaf pre-school children in Iran.
Keywords: Deaf children, Empathy, Pre-school children, Psychometric properties -
Pages 51-64
Objective:
The aim of this study was to compare the effectiveness of anger management and parenting training on selective attention in students with oppositional defiant disorder.
MethodThis research was applied in terms of purpose, and quasi-experimental design of pre-test and post-test design with a control group in terms of the data nature. The statistical population included all fifthand sixth-grade elementary school students in District 9 of Tehran City in the academic year of 2019-2020, of which 45 were selected by available sampling method and randomly divided into two experimental groups and one control group. The anger management experimental group based on cognitive-behavioral approach was trained in eight 1.5hr sessions, the parenting experimental group was trained in nine 90min sessions, and the control group remained on the waiting list. The instruments used in the present study included the Scoring Scale for Oppositional Defiant Disorder in Children (Homersen et al., 2006) and the word “Stroop” color test for selective attention, which were used in two stages: pre-test and post-test.
ResultsThe analysis of data obtained from the questionnaire was performed through the SPSS-V24 software in two descriptive and inferential sections (analysis of covariance).
ConclusionThe results revealed that the groups receiving the anger management and parenting training programs showed greater effectiveness on selective attention in students with oppositional defiant disorder than the control group. Coping had the same effect in the two groups of “anger management” and “parenting”. It seems that therapists, researchers and psychotherapists in the field of children and adolescents can use the educational programs of the present study to increase the selective attention of learners.
Keywords: Oppositional defiant disorder, Anger management, Parenting, Selectiveattention -
Pages 65-83Objective
Memory and psychological processes play a vital role in every aspect of learning, and dysfunction slows down many areas of learning. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the educational package of psychological processes based on verbal comprehension, perceptual reasoning and academic achievement of elementary students with learning disabilities.
MethodThe research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. In compiling the training package, worksheets were prepared in 25 different areas of psychological processes. In order to determine the effectiveness of the package, 20 second-grade female students who referred to the Center for Disorders in Ghaen and had problems in reading, writing and math were selected and randomly divided into experimental and control groups. The experimental group was trained for thirty 45-minute sessions (10 face-to-face sessions and 20 face-to-face sessions). To collect the data, the subscales of verbal comprehension and perceptual reasoning of the fourth edition of the Wechsler Children's Intelligence Scale (Wechsler, 2003) and the researcher-made test of academic achievement (Ghorbanpour, 2020) were used. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.
ResultsThe results showed a significant difference between the experimental and control groups in the post-test. This means that education could be effective in improving the verbal comprehension, perceptual reasoning and academic achievement of students with learning disabilities.
ConclusionAccording to the research results, paying due attention to the educational strategies of basic psychological processes, as an effective intervention method, can lead to promising results in education and rehabilitation of students with learning disabilities.
Keywords: Psychological processes, General ability, Verbal comprehension, Perceptual reasoning, Academic performance -
Pages 85-96Objective
During the Corona period, loneliness became a major problem for many of their families and adolescents, which led to them educational problems. The purpose of this study was to investigate the mediating role of academic alienation in the relationship between loneliness with academic self-handicapping of gifted students of gifted students during e-learning.
MethodThe research method was correlation of the type structural equation modeling. The population of this study included all the population of this study includes all female high school students of Farzanegan Secondary School who were studying in the academic year 2020-2021. The statistical sample size was determined based on the rules of thumb Kline equal to 170 people, which was done by available sampling method and online questionnaire. The instruments used in this study were University of California LosAngeles Loneliness (UCLA), Academic Alienation Scale (AAS) and Self-handicapping Scale (SHS). Data analysis was performed by the SPSS-22, and AMOS-24 software.
ResultsThe proposed model had good fit (RMSEA = 0.08, GFI = 0.97, CFI = 0.98). All direct correlations were reported significant (P<0.01). Moreover, indirect paths between loneliness and academic self-handicapping through the mediation of academic alienation were significant.
ConclusionAccording to the findings, by emphasizing the methods of reducing students' academic alienation and increasing their interest in education through educational classes, workshops and by conducting individual and group counseling at school level, it is possible to provide grounds for reducing the loneliness and academic self-handicapping.
Keywords: loneliness, academic alienation, academic self-handicapping -
Pages 97-110Objective
This research aimed to compare the effectiveness of Applied Behavior Analysis (ABA) and TEACCH training methods in improving social skills and verbal comprehension in children with an autism spectrum disorder.
MethodThe current study is an intra-group type (single subject) in terms of its practical purpose and execution method. A multi-baseline design was employed using different methods and people. The statistical population consisted of all students with an autism spectrum disorder in the elementary schools of Mazandaran Province in the academic year of 2017-2018. The sample group included four people in two groups and each group had two members who were assigned randomly. Data collection tools were Weiland Social Development Scale and Wechsler Children's Scale. The statistical tests consisted of visual and statistical analyses, as well as examining the process of changes in the subject. The intervention method was the observation of the subject's line in the baseline and the training of the intervention package together with the follow-up of the process of changes, which lasted for two months.
ResultsThe findings showed that the effect of ABA and TEACCH on improving social skills and verbal comprehension in children with an autism spectrum disorder is different and according to the indicators of improvement (8.83 and 15.13 for social skills) and (scores of 160 and 100 for verbal comprehension), TEACCH has a greater contribution.
ConclusionThe study showed that tichs treatment method was more effective in improving socoal slills and verbal comprehension in two subjects than ABA treatment due to its structutrd nature.
Keywords: Applied behavior analysis, Teach therapeutic-educational method, Social skills, Autism spectrum disorder Verbal comprehension, ABA, TEACCH -
Pages 111-122Objective
The aim of this study was to compare the effectiveness of executive function training and play therapy on promoting the learning of mathematical concepts in students with learning disabilities.
MethodThis was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical sample consisted of 45 third grade elementary students, who were selected by purposeful sampling method and were replaced in three groups of “executive functions training”, “play therapy” and “control group”. The research tool was the K-Matt mathematical test. The experiment participants were trained in 10 sessions of 90 minutes.
ResultsThe research findings showed no significant difference between the effectiveness of executive function training and play therapy on learning of mathematical concepts (P<0.01).
ConclusionThe results showed that both executive functions and play therapy interventions have beneficial effects on learning of mathematical concepts in students with math learning disability.
Keywords: Executive functions, Play therapy, Mathematical concepts, Math learning disability -
Effectiveness of Interaction Play on Adaptive Behaviors of Students with Nonverbal Learning DisorderPages 123-134Objective
The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of interactive play (interactive games training) on the adaptive behaviors of students with non-verbal learning disorders.
MethodThe research method was an experiment with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included students with non-verbal learning disorder in Isfahan City in 2019-2019. Thirty people were selected according to the criteria for entering the research by multi-stage sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group was subjected to a ten-session intervention of interactive games training in the form of weekly 90-minute sessions, and the control group remained on the waiting list and did not receive any intervention. Subjects of the two groups were evaluated in the pre-test and post-test stages with the Weinland Adaptive Behavior Scale (second edition).
ResultsThe results of multivariate covariance analysis showed a significant difference (P<0.05) between the performance of the experimental and control groups in the two subscales of communication skills and life skills; however, there was no significant difference in the social skills subscale (P<0.05).
ConclusionAccording to the results, “interactive games training” has an effect on the adaptive behaviors of students with non-verbal learning disorders; so this method can be used to improve adaptive skills along with other therapeutic approaches.
Keywords: Interaction plays, Adaptive behaviors, Students, Non-verbal learning disorder -
Pages 135-140Objective
The present study aimed to determine the effectiveness of self-regulation executive function training on the working memory of anxious students.
MethodThis research has used a semi-experimental method with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the present study included anxious students of Shahid Kazemi Elementary School in Tehran City (Iran). Thirty qualified people were selected by purposive sampling method and were randomly divided into two experimental and control groups (each group 15 people). Spence's Anxiety Scale (1997) and Arjamandania's Working Memory Test (2016) were used. The experimental group received ten sessions of self-regulation executive function (each session for 60 minutes), and the control group did not receive any intervention. After completing the course, a post-test was conducted for both groups.
ResultsThe results of covariance analysis showed that the executive function of self-regulation had a significant effect in improving the working memory components such as phonological loop, visual-spatial screen and central executive of anxious students (p≤0.01).
ConclusionThe research results showed that the executive function of self-regulation can help the components of working memory such as the phonological loop, the visual-spatial screen, and the central executive of anxious students.
Keywords: Self-regulation executive function, Working memory, Anxious students