فهرست مطالب

گردشگری فرهنگ - پیاپی 13 (تابستان 1402)

نشریه گردشگری فرهنگ
پیاپی 13 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهرنوش بسته نگار* صفحات 3-3
    نظریه «میم» (Meme theory) تکامل فرهنگی را بسان تکامل زیستی و در امتداد آن می‏داند. همان طور که در طی میلیون ها سال، ژن ها از پیکری به پیکری دیگر منتقل شدند و آن ها که سازگاری بیشتری با محیط به ارمغان آوردند به جای ماندند، با پیدایش انسان، واحدهای سازنده فرهنگ که «میم» نامیده می شوند، از ذهنی به ذهنی دیگر انتقال پیدا کرده و با ایجاد سازگاری فرهنگی ماندگار شدند. میم ها از طریق فرایندهای تنوع، جهش، رقابت و وراثت که در موفقیت زاد و ولد یک موضوع نقش دارند، با انتخاب طبیعی تکامل می یابند. گسترش میم از طریق رفتارهایی است که در میزبان خود بازتولید می‏کند. میم هایی که کمتر گسترش می یابند به تدریج منقرض می شوند در حالی که برخی دیگر گسترش یافته، جهش پیدا می کنند (مثبت یا منفی) و باقی می‏مانند. فرضیه پردازان این نظریه می گویند میم هایی که بهترین همانندسازی را انجام می دهند، به بیان دیگر میم هایی که به سهولت تقلید می‏شوند، حتی اگر برای رفاه میزبان خود مضر باشند، بیشترین گسترش را پیدا می‏کنند. به عبارت دیگر میم یک واحد بنیادی از نظرات، نمادها و یا کنش های فرهنگی است که از طریق بیان، رفتار، رسوم و سایر مسیرهای قابل انتشار و تقلید، قابلیت انتقال از یک ذهن به اذهان دیگران را داراست. به طورکلی اساس ممتیک بر تقلید انسان هاست و قوی‏ترین یادها، آن‏هایی که بیشترین ذهن‏ ها آن را تکرار می کنند، همان هایی هستند که مسیول ایجاد فرهنگ بشریت خواهند بود. در این مسیر میم ها فرگشت می یابند تا بهتر و سریع تر تکثیر شوند. گردشگری آیینی، سفر به انگیزه مشارکت در مراسم‏ آیینی است. این مشارکت می‏تواند در دو سطح متفاوت جلوه کند؛ مشارکت مقلدوار و یا مشارکت منتقدانه. و مگر نه این که گردشگری نظام معرفت افزایی است پس بایسته است گردشگر آیینی در سطحی فراتر از تقلید، در میانه مراسم اما بر بام تفکر انتقادی قدم زند. هدف اصلی میم ها تکثیرشدن است و هرچه ذهن مقلد بیشتر، توان تکثیر بالاتر. آن هم تکثیرشدنی سازگارشده با ذهن مقلد. اما اگر تعداد نقادان بر مقلدان فزونی یابد، میم دیگر قدرت سازگاریش را از دست می‏دهد. قابل تقلید و تکثیر نخواهد بود. به تدریج از فربگی در آمده، جثه‏ای متناسب پیدا می‏کند، گاهی هم شاید به قدری نحیف شود که تشابهش با روزگاری که متولد شده بود بیشتر شود و به این ترتیب شاخ و برگی که در طی روزگاران بر آن افزوده شده بود هرس گردد. سخن این است که ترویج گردشگری آیینی در دنیا با نگاه متفکر نقاد، می‏تواند آیین‏هایی را تکثیر کند که روح حاکم بر آن‏ها با عقلانیت، صلح، معنابخشی به زندگی، انسانیت و اخلاق قرابت بیشتری داشته باشد. گردشگر آیینی، چون به آیین‏ها با پرسپکتیوی متفاوت از جامعه محلی نگاه می‏کند، ظرفیت آن را دارد که از سطح تقلید بالاتر بایستد و نگاه نقاد خود را منتشر کند.
    کلیدواژگان: گردشگری آیینی، نظریه «میم»، فرهنگ
  • حسن محمد شفیعی، محمدعلی خان محمدی*، لیلی کریمی فرد، ژیلا رضاخانی صفحات 6-13

    برخی از گردشگران ماندگاری نام خود را بدون هیچ اهمیتی بر دیواره های بناهای تاریخی به شکل یادگاری به ثبت می رسانند. جامعه شناسان این افراد را وندالیسم می نامند. این مقاله از نگاه روانشناسی محیطی به موضوع پرداخته و فرض بر آن دارد که یادگاری ها یکی از نشانه های حس دلبستگی به مکان است. لذا محقق در جستجوی علت بروز این رفتارهاست تا بتواند گامی در جهت کنترل و کاهش تخریب توسط گردشگران به صورت یادگاری نویسی بردارد. پرسش اول، انگیزه برخی از گردشگران از یادگاری نویسی در مکان های تاریخی (سی وسه پل) چیست؟ و در سی وسه پل انگیزه های وندالیستی غلبه دارد یا حس دلبستگی به مکان؟ آثار به جامانده درگروه های (A.B.C.D) تقسیم شده و در تمامی این گروه ها به گونه ای حس دلبستگی قابل رویت است. روش تحقیق مقاله تحلیل محتوا از نوع کیفی در جهت دستیابی به معانی پنهان است. ابزار تحقیق بعد از مطالعه کتابخانه ای آثار به جامانده از دست نوشته ها بر دیواره های پل بوده که با کمک پرسش نامه از نوع نیمه ساختاریافته (باز-پاسخ) اقدام به جمع آوری اطلاعات کرده است. مصاحبه از گردشگران وندال حاضر جمع آوری شد و نتیجه حاصله نشان از حس دلبستگی یادگاری نویسان نسبت به مکان دارد. با توجه به تعاریف نظری بروز این گونه رفتارها جهت ثبت خاطرات با نام و تاریخ نشان از احساس دلبستگی افرادی دارد که بارها برای دیدن آن مکان اقدام کرده اند.

    کلیدواژگان: وندالیسیم، یادگاری نویسی، حس دلبستگی به مکان، سی وسه پل
  • منوچهر جهانیان*، سحر شیخونی صفحات 14-23
    گردشگری رویداد، گونه ای نوین از صنعت گردشگری است. بازار گردشگری رویداد را مسافرانی تشکیل می دهند که برای دیدن رویدادها و یا تجربه شرکت در رویدادها به سفر می روند. رویدادها اشکال متنوعی را شامل می شوند. جشنواره ها و رویدادها در شمار سریع ترین بخش های درحال رشد گردشگری در جهان قرار دارند و مدیران مقاصد گردشگری دریافته اند که باید جاذبه های نو، هیجان انگیز، بکر و بی رقیب را به مجموعه داشته های گردشگری مقصدهای خود بیفزایند تا شمار متقاضیان بازدید از آن مقاصد مطابق خواسته ها و اهداف درنظرگرفته شده گردشگری پیش رود. در این بین، کشورمان با توجه به اقلیم، جغرافیا و آداب و رسوم منحصر به فرد خود، ظرفیت های بالقوه ای در زمینه گردشگری رویداد دارد. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر جذب گردشگران در گردشگری رویداد بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در شهر طوس است. در همین راستا جهت شناسایی عوامل موثر بر جذب گردشگران در گردشگری رویداد بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در شهر طوس از مطالعه ادبیات گردشگری رویداد و بررسی تحقیقات انجام شده، استفاده شده است. سپس از روش تحلیل سلسله مراتبی و ابزار پرسشنامه جهت بررسی میدانی استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار Expert Choice 11 و منطق فرایند تحلیل سلسله مراتبی به منظور سیاست گذاری و اتخاذ راهبردهای اجرایی موثر اولویت بندی شد. نتایج تحقیق نشان داد مهمترین عوامل موثر بر جذب گردشگران در گردشگری رویداد در بعد سازمانی و مدیریتی شامل هم سویی دستگاه های ذی نقش با اهداف گردشگری رویداد، در بعد فرهنگی شامل گفتمان سازی خدمات مشاهیر به گردشگران، در بعد زیرساختی و تکنولوژیکی شامل ایجاد کانال های ارتباطی، در بعد آموزشی شامل برگزاری دوره های آموزشی است. چارچوب ارایه شده به مدیران و متولیان در دستگاه های ذی نقش که درصدد توسعه گردشگری رویداد هستند کمک می کند درک بهتری از عواملی موثر بر پیشبرد اهداف گردشگری رویداد داشته باشند. همچنین به سازمان های ذی نقش کمک می کند قبل از شروع پیاده سازی و اختصاص منابع مالی و اتخاذ سیاست های مشخص با مخاطرات احتمالی و عواملی که در توسعه گردشگری رویداد دارند، آشنا باشند تا از جامعه گردشگری و میراث فرهنگی از مزایای نهایی آن بهره مند شوند.
    کلیدواژگان: گردشگری رویداد، بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، جذب گردشگر
  • مهرنوش بسته نگار* صفحات 24-33

    استان هرمزگان یکی از سه استان جنوبی کشور و در مجاورت خلیج فارس است و اهمیت ژیواکونومیک و ژیواستراتژیک برای کشور ایران دارد. شهر تالابی بندر خمیر، یکی از شهرهای این استان است که سه عنوان ملی و بین‏المللی حفاظتی را به دلیل واقع شدن در تالاب بزرگ خورخوران به خود اختصاص داده. این شهر همچنین به دلیل فعالیت‏های گسترده در آموزش جامعه محلی برای حفاظت از میراث طبیعی به عنوان شهر یادگیرنده یونسکو به ثبت رسیده است. از آنجا که سیاست گذاری کلان کشور، توسعه سواحل جنوبی و سوق دادن جمعیت، صنعت و کشاورزی به سمت این سواحل است، ضروری است راهبردهایی در پارادایم بهره‏مندی خردمندانه برای پیشرفت این نواحی حفاظت شده، تدوین شود. مطالعات نشان ‏می‏دهد ایده نوین گردشگری کشاورزی، بهترین نوع گردشگری برای حفاظت از محیط زیست است، بنابراین پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که راهبردهای توسعه بندر خمیر با محوریت اگریتوریسم چیست. هدف از این پژوهش تحلیل راهبردی برای توسعه اگریتوریسم در بندر خمیر با توجه به ظرفیت‏های فعلی و انتظارات آینده از این شهر تالابی است. این مطالعه، پژوهشی کیفی و با پارادایم طبیعت‏گرایانه و از نوع مطالعات قوم‏ نگاری است. تحلیل داده‏ ها با روش راهبردی SOAR انجام می‏شود که ابزاری موثر و تعاملی برای تفکر و برنامه‏ریزی استراتژیک است و با شناسایی قوت‏ها، فرصت‏ها، آرزوها و نتایج، سیاست گذاران را برای نگاشت برنامه‏ های عملیاتی راهنمایی می‏ کند. نتایج نشان می دهد عجایب و جاذبه‏ های منحصربه فرد بندر خمیر که در راستای فعالیت‏ های شناخته شده گردشگری کشاورزی هستند نقاط قوت این شهر تالابی به شمار می‏آیند. توجه‏ های ملی و بین ‏المللی به این شهر گرچه شاید در بدو امر به دلیل تاکیدات حفاظتی نوعی تهدید به نظر برسد ولی با مطالعه بیشتر و شناخت فهرست فعالیت‏‏ هایی که در زون‏‏های مختلف قابل انجام است، نوعی فرصت هوشمند برای توسعه پایدار این بندر تلقی می‏گردد. استراتژی تهاجمی قابل تجویز برای این شهر تالابی که از ضرب قوت‏ها در فرصت‏ها حاصل می‏شود عبارتست از «توسعه اگریتوریسم دریایی» و «توسعه ورزش‏های آبی آرام». این راهبرد برند «شهر یادگیرنده» را در سطح ملی و بین ‏المللی برای این شهر ارتقا می‏دهد زیرا «اگریتوریسم دریایی» یادگیری گردشگران را هم علاوه بر یادگیری ساکنین و جامعه محلی در پی دارد. این آرمان با دو شاخص قابل سنجش (نتایج) یعنی جذب گردشگران تا حد ظرفیت برد و میزان رویدادهای اگریتوریسم دریایی بین‏المللی، مورد ارزیابی خواهد بود

    کلیدواژگان: اگریتوریسم، گردشگری کشاورزی، تحلیل ‏SOAR، شهر تالابی بندر خمیر، هرمزگان
  • نگین حجتی، حسین ذبیحی*، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 34-45
    امروزه مفهوم گردشگری فرهنگی با تاکید بر عامل فرهنگ توانسته است دستیابی به توسعه را میسر سازد. مهمترین پیش‎شرط تاکید بر فرهنگ و صنایع منتج از آن، وجود پیشینه ای متقن است که تهران به عنوان پایتخت تمدن ایران از این موهبت برخوردار است و می تواند با تاکید بر آن، صنعت گردشگری فرهنگی را به منظور توسعه شهری شکوفا نماید. این درحالی است که در طرح های توسعه شهری، مفهوم گردشگری فرهنگی مغفول واقع شده است. لذا این سوال مطرح می شود که شاخص های گردشگری فرهنگی به منظور توسعه شهر تهران کدام است؟ و درجه بندی میزان توسعه یافتگی مناطق 22گانه شهر تهران مبتنی بر چارچوب گردشگری فرهنگی به چه صورت است؟ این تحقیق با ماهیت توصیفی-تحلیلی و رویکرد آمیخته، بر آن است تا ضمن تبیین چارچوب گردشگری فرهنگی موثر بر توسعه شهرهای ایران، وضعیت توسعه مناطق22گانه شهر تهران را درجه بندی نموده و با ترسیم نقشه راه، پیوست گردشگری فرهنگی را به طرح های توسعه شهری به منظور بهره گیری از گنجینه های نهفته فرهنگی شهر تهران، الحاق نماید. در این راستا از روش مطالعه اسنادی و میدانی به عنوان روش های گردآوری داده؛ و تحلیل محتوا، وزن دهی نوسانی، تاکسونومی-عددی و تحلیل خوشه ای به عنوان روش های تحلیلی بهره گرفته شده است. نتایج بیان می کند که منطقه 12شهر تهران با بیشترین اماکن ثبت شده، بسترهای تاریخی، بازارچه عودلاجان و بازار تهران، توانسته است نسبت به سایر مناطق شهر تهران در اولویت بالاتری قرار گیرد. مناطق 6 و1شهر تهران نیز از نظر شاخص های هتل ها و نمایشگاه های نقاشی، عکاسی و مجسمه سازی نسبت به سایر مناطق برتری یافته اند که سبب شده به ترتیب در سطح برتر-درجه 2 و برتر-درجه 3 قرار گیرند.
    کلیدواژگان: گردشگری فرهنگی، تاکسونومی-عددی، تحلیل خوشه ای، توسعه یافتگی، تهران
  • علی باقری، علیرضا روستا*، لطف الله فروزنده، فرزاد آسایش صفحات 46-61

    گردشگری سلامت یکی از شاخه های گردشگری در جهان است که با سرعت در حال رشد است. گردشگری سلامت نه تنها منجر به تقویت بخش علمی، سیاسی، اجتماعی و منطقه ای می شود، بلکه دارای مزایای اقتصادی و بازاریابی بسیاری نیز هست. از این رو، به منظور افزایش رونق اقتصادی کشور و افزایش صنعت گردشگری سلامت در ایران و دستیابی به جایگاه مناسب در بین کشورهای منطقه، شناخت بازاریابی توسعه گردشگری سلامت ضرورت دارد. پژوهش حاضر به بررسی مدل بازاریابی گردشگری سلامت در شهر تهران می پردازد. روش تحقیق از حیث هدف کاربردی و از لحاظ رویکرد، اکتشافی-تبیینی و روش انجام پژوهش نیز به صورت کیفی است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر خبرگان و کارشناسان صنعت گردشگری و سلامت بوده که به روش گلوله ‎برفی هدفمند تعداد 12 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. در این پژوهش جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات مربوط به مصاحبه نیمه ساختار یافته، از شیوه تحلیل محتوا براساس کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، طبق نظریه داده بنیاد استفاده شد. نتایج نشان داد که از تعیین ابعاد، مولفه ها و مفاهیم، به جهت بررسی فرایند بازاریابی توسعه گردشگری سلامت در شهر تهران و نیز روابط میان مولفه ها و ابعاد شناسایی شده از چارچوبی که تیوری داده بنیاد برای مدل سازی تجویز می کند استفاده شد. چارچوب ارایه شده به صورت یک مدل مفهومی پیشنهادی بوده و شامل 22 مولفه و 7 بعد می باشد. با توجه به ضرورت عناصر آمیخته بازاریابی علی الخصوص خدمات پزشکی (محصول)، هزینه درمان (قیمت)، عوامل طبیعی و فرایندهای پیشگیرانه، باید پیشنهادهای گردشگری سلامت را برای گروه های گوناگون مصرف کننده متنوع کرد.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، گردشگری سلامت، سیاست های دولت، شهر تهران
  • مهدیه بد*، فائزه درمان صفحات 62-73
    گردشگری رویداد یکی از گونه های شناخته شده و نوین گردشگری در دنیاست که در ایران با وجود پتانسیل های بی نظیر فرهنگی و بومی، چندان مورد توجه قرار نگرفته است. آسیب شناسی گردشگری رویداد در ایران، هدف اصلی تحقیق بوده است. به منظور دستیابی به اهداف تحقیق، از راهبرد کیفی با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی بهره گرفته شده است. داده های کیفی بر پایه مطالعه منابع مکتوب پیرامون گردشگری رویداد در ایران جمع آوری شده است. بر اساس یافته های پژوهش، بازیگران و دستگاه های دخیل در برگزاری گردشگری رویداد در کشور، رویکردهای موجود دستگاه های دخیل و آسیب شناسی گردشگری رویداد در کشور مشخص شدند که در نهایت نیز پیشنهاداتی در راستای این ضعف ها ارایه شد. با توجه به فرصت های پیش روی حوزه تقنین لازم است تا ظرفیت های ممکن برای در دستور کار قرار گرفتن گردشگری رویداد به عنوان یکی از بخش های حایز اهمیت گردشگری فراهم شود. چنین ظرفیت هایی از لحاظ قانونی این امکان را داراست که ذیل وظایف و اهداف شورای عالی میراث فرهنگی تعریف شده و با مصوبات مربوط به این شورا و همچنین تدوین تقویمی در این خصوص ظرفیت های موجود را برجسته کند. همچنین برای توسعه فعالیت ها و بهره برداری از ظرفیت های محلی، قابلیت های شورای فرهنگ عمومی استان ها به این شورا کمک رسانی خواهند کرد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، گردشگری، گردشگری رویداد
|
  • Mehrnoosh Bastenegar * Pages 3-3
    "Meme theory" considers cultural evolution as biological evolution and along it. Throughout millions of years, genes have been transferred from one body to another. However, those that have brought more adaptation to the environment have remained in place. Since the emergence of humans, the building blocks of culture, or memes, have been transferred from one mind to another and have become permanent through cultural adaptations. Memes evolve by natural selection and contribute to the reproductive success of a subject through the processes of variation, mutation, competition, and inheritance. The spread of the meme occurs through behavioral reproduction in its host. Memes that spread less gradually die out, while others spread, mutate (positively or negatively), and persist. The proponents of this theory argue that the memes with the best replication are easily imitated and spread the most, no matter how harmful they are to the well-being of their hosts. In other words, a meme is a basic unit of ideas, symbols, or cultural actions that can be transmitted from one mind to the minds of others through expressions, behaviors, customs, and other ways that can be spread and imitated. In general, Memetics is based on the imitation of humans, and the strongest memories that are frequently evoked in most minds contribute to the creation of human culture. In this evolutionary process, memes are reproduced better and faster. Ritual tourism is a trip motivated by participation in ritual ceremonies. This participation can appear on two different levels: imitation and critical participation. Is it not true that tourism is a wisdom-raising system? If this is the case, in the ceremonies, the ritual tourist is expected to go beyond imitation and get involved in critical thinking. The main purpose of memes is reproduction. The more imitative minds there are, the higher the reproduction power will be. It is replicable and can be adapted to the imitator's mind. However, if critics outnumber imitators, the meme loses its adaptability. It will not be imitated or reproduced. Gradually, it gets rid of its fat to have a proportional size; sometimes it becomes so thin that it strikingly resembles the time when it was born, and the foliage added to it over the years is pruned. The point is that the promotion of ritual tourism in the world through a thoughtful critic's view can reproduce rituals whose ruling spirit is much tied up with finding meaning in life, rationality, peace, humanity, and ethics. Since a ritual tourist uses a different perspective from the local society to look at rituals, he can go beyond the level of imitation and spread his critic's view.
    Keywords: ritual tourism, meme theory, culture
  • Hassan Mohammad Shafiee, MohammadAli Khan Mohammadi *, Leila Karimifarrd, Zhila Rezakhani Pages 6-13

    Some tourists etch their names on the walls of historical buildings as a permanent mark without any significance. Sociologists refer to these individuals as vandals. This study discusses this topic from the perspective of environmental psychology and assumes that these scribbled written words are one of the signs of attachment to a place. Therefore, the research aims at examining the reasons why such behaviors occur to take a step towards controlling, reducing, and preventing destruction by tourists by writing or inscribing words. For this purpose, this research attempted to answer two questions: What motivates some tourists to leave written words on historical sites and monuments (such as the Si-o-se-pol bridge)? Which vandalistic motivations or sense of attachment to the place dominates this bridge? To analyze the data, the written words were categorized into groups (A.B.C.D), and a visible sense of attachment was observed in all of these groups. Qualitative content analysis was used to uncover hidden meanings. After studying the remaining written words on the bridge walls, semi-structured interviews (open-response) were carried out with vandal tourists. The results indicate that the written words are driven by a sense of attachment to the place. According to theoretical definitions, this type of behavior, recording memories with a name and date, reflects the feelings of people who have visited the place repeatedly.

    Keywords: Vandalism, Written words, sense of attachment to place, Si-o-se-pol
  • Manouchehr Jahanian *, Sahar Sheikhooni Pages 14-23
    Event tourism is a new kind of tourism industry whose market is comprised of travelers who are traveling to see events or experiences. Events include a variety of forms. Festivals and events are among the fastest-growing segments of tourism in the world, and tourism destination managers have found that new, exciting, pristine, and unrivaled attractions should be used to increase the number of applicants visiting those destinations by meeting their needs and goals of tourism. This article attempts to identify the factors affecting the attraction of tourists in tourism. In the meantime, our country has potential capacity in the field of event tourism due to its unique climate, geography, and customs. The purpose of this study is to identify factors affecting tourist attraction in the tourism event of Hakim Abolqhasem Ferdowsi in the city of Tus. To identify the factors affecting the attraction of tourists in tourism, the commemoration event of the sage Abolghasem Ferdowsi in the city of Tus was selected. For this purpose, the tourism literature of the event was scrutinized using the library method. Then, the hierarchical analysis method and questionnaire tools were used for field research. The obtained data were prioritized using Expert Choice11 software and the logic of the hierarchical analysis process to present policies and effective executive strategies.The results showed that the most important factors affecting the attraction of tourists in event tourism in the organizational and managerial dimension, including the alignment of stakeholders with the goals of the event tourism. In terms of culture, the goal is the discourse of famous services to tourists while infrastructure and technology goals focus on the creation of communication channels and the educational goal is holding training courses. The framework provided to managers and trustees in stakeholders seeking to develop event tourism has a better understanding of the factors that influence the advancement of event tourism goals. It also helps stakeholders to become familiar with the potential risks and factors that occur in tourism development before starting to implement and allocate financial resources and adopt specific policies, to familiarize themselves with the tourism community and cultural heritage to enjoy its ultimate benefits.
    Keywords: Event tourism, Cmmemorating Hakim Abolqasem Ferdowsi, Attracting tourists
  • Mehrnoosh Bastenegar * Pages 24-33

    Hormozgan Province is one of the three southern provinces of Iran located near the Persian Gulf. This province has significant geo-economic and geostrategic importance for the country. Bandar Khamir, a city located in this province, has been designated with three national and international conservation titles due to its location in the large Khour Khouran lagoon. The city has also been registered as a UNESCO learning city for its extensive efforts in educating the local community on preserving natural heritage. As the country’s macro-policy focuses on developing the southern coasts and promoting population growth, industry, and agriculture towards these coasts, it is essential to develop strategies within a paradigm of intelligent utilization to improve these protected areas. Studies show that agritourism is the best form of tourism for environmental conservation. Therefore, this research seeks to answer this question What are the agritourism-centered development strategies for Bandar Khamir. The purpose of this study is strategic analysis of the development of agritourism in Bandar Khamir, taking into account the current capacities and future expectations of this wetland city. This study is qualitative with a nature-oriented paradigm and belongs to the field of ethnography. The data analysis is carried out using the strategic SOAR method, which is an effective and interactive tool for strategic thinking and planning. By identifying strengths, opportunities, aspirations, and results, this method guides policymakers in mapping out operational plans. The unique wonders and attractions of Bandar Khamir, which are aligned with recognized activities of agritourism, are considered the strengths of this wetland city. While national and international attention may initially seem like a threat due to conservation concerns, through further study and understanding of the list of possible activities that can be carried out in various zones, it is a smart opportunity for the sustainable development of this port. The recommended aggressive strategy for this wetland city, which results from the integration of strengths and opportunities, is the development of “Marine Agritourism” and “Aquatic Sports”. This strategy enhances the “Learning City” brand for this city at national and international levels because “Marine Agritourism” seeks to promote learning among not only residents and the local community but also tourists. This ideal will be evaluated based on two measurable indicators (results), meaning the Carrying capacity of attracting tourists and the number of international agritourism events.

    Keywords: Agritourism, SOAR analysis, Wetland City of Bandar Khamir, Hormozgan
  • Negin Hojjati, Hossein Zabihi *, Zahra Sadat Saeideh Zarabadi Pages 34-45
    Today, the concept of cultural tourism has drawn upon the factor of culture to facilitate development. The most important prerequisite to stress culture and culture-based industries necessitates a solid background.  Tehran, as the capital of Iranian civilization, has this advantage which can help the cultural tourism industry to contribute to urban development. However, the concept of cultural tourism is neglected in urban development plans. Therefore, the questions that arise include: a) what are the indicators of cultural tourism for the development of Tehran? b) How is the development in the 22 districts of Tehran ranked based on cultural tourism? This research is descriptive-analytical nature using a mixed approach to explain the framework of cultural tourism’s effectiveness on the development of Iranian cities. To this end, ranking the development status of the 22 districts of Tehran was carried out based on a road map to benefit from the hidden cultural treasures of Tehran by attaching cultural tourism to urban development plans.  This study employed documentary, and field study methods as data collection methods while content analysis, swing weighting, taxonomy-numerical, and cluster analysis were used as analytical methods. The results show that the 12th district of Tehran, with the most recorded places, and historical sites, Oud Lajan Bazaar, and Tehran Bazaar, have been given a higher priority compared to the rest districts of Tehran. Districts 6 and 1 of Tehran have had a better rank compared to other districts because of hotels and exhibitions of painting, photography, and sculpture and they have been ranked second and third respectively.
    Keywords: Cultural Tourism, taxonomy-numerical, Cluster analysis, Development, Tehran
  • Ali Bagheri, Alireza Rousta *, Lotfollah Forozandeh, Farzad Asayesh Pages 46-61

    Health tourism is one of the fastest-growing branches of tourism in the world. Health tourism not only leads to the strengthening of the scientific, political, social, and regional sectors but also has many economic and marketing benefits. Therefore, to increase the economic prosperity of the country and promote the health tourism industry in Iran, and achieve a suitable position among the countries of the region, it is necessary to understand the marketing of health tourism development. The present study examines the marketing model of health tourism in Tehran. The research method is qualitative, applied in terms of purpose, and exploratory and explanatory in terms of approach. The sample of the research consisted of experts in the tourism and health industry, and 12 people were selected as the sample of the research using snowball sampling. In this study, content analysis based on open, axial, and selective coding was used to analyze data from semi-structured interviews based on the principles of grounded theory. The results indicated that to investigate the marketing process of health tourism development in Tehran and the relationships between the identified components and dimensions, a data-driven theory framework was used for modeling, which involved determining the dimensions, components, and concepts. The proposed framework was presented as a conceptual model consisting of 22 components and 7 dimensions. Given the need for mixed marketing elements, especially medical services (product), treatment costs (price), natural factors, and preventive processes, recommendations for health tourism should be diversified for various consumer groups.

    Keywords: Tourism Development, Health tourism, government policies, Tehran City
  • Mahdieh Bod *, Faezeh Darman Pages 62-73
    Tourism of event or “Event Tourism” is one of the modern and new established types of tourism in the world, which has not received much attention in the country of Iran despite its unique cultural and local capacities. Studying the impacts of event tourism in Iran has been the main goal of the research. To get the research objectives, a qualitative approach has been used, relying on library and field studies. Qualitative data has been collected based on the  published sources on event tourism in Iran. Based on the research findings the following were determined, 1. the contributing factors and involving institutions in organizing event tourism in the country, 2. the existing approaches in the organization and 3. the impacts of event tourism in Iran. Finally, a number of corrections were suggested regarding these deficiencies. Considering the potential opportunities in the field of legislation, it is required to consider the possible capacities for event tourism as one of the essential parts of tourism. It has legal capacities to be considered under the responsibilities and mission of the Supreme Council (Ministry) of Cultural Heritage, to introduce the existing capacities following the approvals of the organization and preparing a relevant calendar. Moreover, the public culture council of the states can use their capacities to improve the cultural activities and utilization of local capacities.
    Keywords: impacts, Tourism, Event tourism