فهرست مطالب

نشریه مطالعات نقد ادبی
پیاپی 53 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سحر علیکاهی، لطیفه سلامت باویل*، علیرضا صالحی صفحات 9-31
    نظریه های پست مدرنیستی به دو گروه عمده تقسیم شده اند. گروه نخست نظریه های کسانی مانند بری لوییس، پیتر والن و دیوید لاج را در برمی گیرد که فهرستی از مولفه های سبکی متمایزکننده نگارش پسامدرنیستی (عدم قطعیت، پارانویا، بی نظمی زمانی و...) ارایه می کنند. درگروه دوم، شاخص ترین نظریه را برایان مک هیل مطرح کرده است که برای تبیین پسامدرنیسم از مفهوم"عنصر غالب" در فرمالیسم روسی مدد می گیرد و مشخصه پسامدرنیسم را وجودشناسی (در تباین با معرفت شناسی که عنصر غالب مدرنیسم است) می داند. در راستای تحقق این هدف، ابتدا شگردها و مولفه هایی از رمان همنوایی شبانه ارکستر چوب ها استخراج و در سه بخش عناصر داستان، مفهوم، شکل یا صورت مورد بررسی قرار می گیرد؛ سپس بر اساس نظریه غالب برایان مک هیل که ویژگی داستان های پسامدرن را طرح مباحث هستی شناسانه می داند، مشخص می شود که این شگردها و مولفه ها تا چه حد در برجسته کردن عناصر هستی شناسانه اثر نقش دارند. نتیجه نشان می دهد که این رمان، رمانی پیچیده و دشوار است که نویسنده به خوبی از تکنیک چندصدایی، عدم قطعیت، حضور دو بعدی راوی، عدم انسجام ذهن و آشفتگی شخصیت ها و... به بهترین شکل بهره گرفته و رمان خود را در کنار آثار پست مدرن قرار داده است.
    کلیدواژگان: همنوایی شبانه ارکسترچوب ها، پست مدرنیسم، مک هیل، مبانی وجودشناسی
  • برات محمدی*، فرین قره باغی، زرین تاج رضایی صفحات 33-56

    تصویر یا ایماژ را می‎توان از اصلی‎ترین عناصر زیبایی‎شناسی شعر دانست؛ بخشی از بلاغت کلام بر عهده تصویر است. هر اندازه تصویر نو بوده و ریشه در فردیت و نگرش فردی داشته باشد به همان اندازه تاثیر و گیرایی بیشتری خواهد داشت؛ چرا که ماهیت هنر، پیوندی ناگسستنی با نوجویی و نوآوری دارد  و این نوآوری‎ها در کلان ساختار شعر، تابعی است از نوجویی‎ها در ساختارهای خرد که تصویر نیز یکی از این ساختارهای خرد است. شعر معاصر با الهام از نظریه‎ های پیشرو نیما که تاکید به نگاه شخصی و فردیت‎گرایی داشت، عرصه ‎های ناشناخته ای از تصویر را کشف کرده است و گرایش کلی به سمت و سوی نوآوری در تصاویر شعری است. شیون فومنی را می‎توان از شاعران صادق به نظریات نیما در باب نوآوری تصویری قلمداد کرد. رنگ اقلیمی در شعر شیون نیز با تاکید بر فردیت گرایی و تجربه ‎گرایی چون نیما غالب است و او تصاویری بکر از طبیعت با این نگرش شخصی خلق کرده است. همچنین جزیی‎نگری و دقت و باریک‎بینی او که نازک‎خیالی شاعران سبک هندی را به یاد می‎آورد عاملی دیگر در نوآوری تصویری وی بوده است. فردیت گرایی به ساحت تصویر معشوق نیز در شعر او کشانده شده و وجوه زیبایی شناسی معشوق در شعر او متفاوت از شعر سنتی و با دیدی شخصی ارایه شده است. پژوهش حاضر قصد دارد به روشی توصیفی-تحلیلی این وجوه نوگرایی تصویری را در شعر شیون فومنی مورد کاوش قرار دهد. نتیجه پژوهش نیز نشان از وفاداری شیون فومنی به اصل نوگرایی در تصویرپردازی دارد.

    کلیدواژگان: شیون فومنی، تصاویر شعری، بلاغت، نوآوری، فردیت
  • ناهید بهمنش، فروغ کاظمی*، ستاره مجیدی صفحات 57-81
    در پژوهش پیش رو مساله اصلی بررسی شیوه مفهوم سازی  استعاری "دنیا" و "زندگی" در قصیده ها و قطعه های سعدی و پروین است. هدف از این تلاش آن است که  دیدگاه غالب این دو شاعر نسبت به فلسفه زندگی بازنمایی شود. پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی انجام شد. . نتایج حاصل از بررسی های کمی پژوهش شامل 299 استعاره مفهومی با حوزه مقصد دنیا و زندگی است که از قصیده ها و قطعه های دو شاعر نمونه گیری و ارزیابی شد. یافته ها نشان می دهد که در شعر دو شاعر حوزه های مبدا مشترک برای مفهوم سازی دنیا و زندگی، شیء و انسان است. از وجوه اشتراک دو شاعر آنست که بر اساس داده هردو به مفهوم سازی دنیا بیشتر توجه داشته اند تا مفهوم سازی زندگی. پژوهش نشان داد در شعر هر دو شاعر میان اهداف استعاره های مفهومی دنیا و زندگی همپوشانی و انسجام وجود دارد؛ به طوری که می توان گفت نمایان گر ناپایداری دنیا، لزوم عدم توجه به فریبندگی های دنیا، لزوم توجه به چگونگی گذران عمر و زندگی و لزوم انجام اعمال نیک در طول زندگی  برای دستیابی به سعادت ابدی در دنیای پس از مرگ هستند.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، دنیا، زندگی، سعدی، پروین
  • زهرا قنبرعلی باغنی، شهین اوجاق علیزاده* صفحات 83-102
    شاهنامه از دیرباز به عنوان یک شاهکار حماسی مورد استقبال بسیاری از شاعران و نویسندگان قرار گرفته است و بیشترین نظیره ،گزیده ، منتخب و ترجمه از این اثر به یادگار مانده است. در دوران معاصر پروفسور سید حسن امین با بازآفرینی شاهنامه در هفت مجلد که به مدت سی سال به طول انجامیده است، یکی از نظیره های ماندگار تاریخ معاصر را به تصویر کشیده است. هدف از این جستار بررسی ویژگی های نظیره گویی در شاهنامه امین براساس شاهنامه فردوسی است. زیرا این نظیره علاوه بر مشابهت هایی که با شاهنامه فردوسی دارد، نویسنده مطالبی را در تکمیل بخش های تاریخی شاهنامه فردوسی به رشته تحریر کشیده است. این پژوهش با روشی تحلیلی- توصیفی به معرفی و نحوه نظیره گویی در سه بنیاد تاریخی، پهلوانی و دینی پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شاهنامه امین نظیره و اقتباسی از شاهنامه فردوسی به روایت امروزی است که هر دو نویسنده سی سال برای آن وقت صرف کرده اند. با این تفاوت که در شاهنامه امین به ادامه تاریخ بعد از اسلام تا تاریخ دوره معاصر به سبک فردوسی پرداخته است. هم چنین پروفسور امین در این شاهنامه معتقد است که فردوسی در شاهنامه به تاریخ مستند ایران باستان نپرداخته است. با توجه به بررسی های به عمل آمده آن چه که فردوسی از دید داستان به آن پرداخته، همان تاریخ بوده است.
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی: شاهنامه فردوسی، شاهنامه امین، نظیره گویی، اقتباس
  • مریم زاهدین فرد، فاطمه توکلی رستمی* صفحات 103-116
    یکی از مسایل مهمی که در نظریه ساختارگرایی به آن پرداخته شده، رابطه میان زمان و روایت و چگونگی تبلور زمان در روایت است و همچنین یکی از راه هایی که باعث عینی شدن این امر انتزاعی می شود، کنش روایت است. بر مبنای تحلیل ساختارگرایان، زمان که یکی از مولفه های اصلی پیشبرد هر روایت است، به همراه علییت، خط داستان را پیش می برد. جرالد پرینس (1942) و ژرار ژنت (2018 - 1930) دو نظریه پرداز ساختارگرا، در ارتباط با زمان در روایت، دیدگاه هایی را بیان می دارند که این پژوهش به مقایسه این دو دیدگاه و بررسی آنها در دو داستان کوتاه «بید نابینا، زن خفته» و «میمون شیناگاوا» از هاروکی موراکامی می پردازد. نتیجه نشان می دهد که ژرار ژنت برای این که یکی از پیچیده ترین مفاهیم روایت شناسی، یعنی مسیله زمان را با الگوی ساده تری ارایه دهد «فاصله زمانی» و «مدت زمان روایتگری» در دیدگاه پرینس را حذف کرده؛ مبحث «سرعت روایت» در دیدگاه پرینس را با دو مفهوم جداگانه «تداوم» و «بسامد» تعریف می کند. افزون بر آن ژنت با توجه به دیدگاه های نظریه پردازان دیگر در باب زمان، کارکرد آن و گونه های آن در روایت، نظریه های دیگر روایت شناسان را جرح و تعدیل کرده و تعریفی جامع تر و کامل تر را مطرح می کند. پژوهش حاضر به شیوه پژوهش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: عنصر زمان، جرالد پرینس، ژرار ژنت، بید نابینا - زن خفته، میمون شیناگاوا
  • عنایت الله دارائی، عفت نجار نوبری* صفحات 117-141

    پیشینه جلوه گری طبیعت در ادب فارسی، به درازای تاریخ ادبیات است. از قرن بیستم میلادی، دیدگاه انسان به طبیعت دگرگون شد که ظهور زیست بوم گرایی (Ecologism) و به تبع آن، شکل گیری «نقد بوم گرا» (Ecocriticism) را در پی داشت. در این نقد، رابطه ادبیات و محیط زیست بررسی می شود. هدف این پژوهش، بررسی چگونگی بازنمایی طبیعت در شعر فروغ فرخزاد است؛ اینکه پدیده های خوشایند یا ناخوشایند طبیعت و همچنین بازنمایی جنسیت محور طبیعت در شعر او چگونه است؟ روش پژوهش، آمیخته ای از نقد بوم گرا و بلاغت است. نمود طبیعت در دو دوره شعری فروغ متفاوت است. در دوره اول (اسیر، دیوار، عصیان) او از بیرون به طبیعت می نگرد (به صورت تشبیه و استعاره و به ندرت جاندارانگاری و نماد). در دوره دوم (تولدی دیگر و ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد) طبیعت، نمادین و جاندار است. فروغ به همذات پنداری با طبیعت می رسد و دستانش را در باغچه می کارد. پدیده های خوشایند طبیعی در شعر فروغ، نشانگر آرمان های والای انسان هستند؛ مانند آسمان و ستاره ها (برتری و آگاهی)، پرندگان (رهایی و شادی)، زمین و روییدنی ها (باروری و خرمی)، آب و باران (پاکی و لطافت) و آتش (عشق و شور). در شعر او، لجنزار، سنگلاخ، سنگ (بی عاطفگی)، شب، مار، کلاغ (ملامتگر و سخن چین) و باد (مرگ و نیستی) به صورت نامطلوب بازنمایی شده است. فروغ، فرهنگ تاریخی و اسطوره ای مردسالار را بازتولید می کند. او مرد را همانند آسمان، ماه، خورشید و باران به گونه ای والا، نورانی، گرم، فعال، پاک و پالاینده بازنمایی می کند؛ در حالی که زن را به سان پرنده، زمین، کشتزار، شبنم، سنگلاخ و لجنزار به صورتی کوچک، ضعیف، پذیرنده و آلوده نمایانده است. اشعار فروغ مخالف دیدگاه فمینیست هاست.

    کلیدواژگان: فروغ فرخزاد، طبیعت، نقد بوم گرا، جنسیت، نماد، جاندارانگاری، همذات پنداری
  • کرم هاشمی* صفحات 143-152

    کتاب دوبلینی ها نوشته جیمز جویس (1882-1941م) که توسط چندین مترجم به فارسی برگردانده شده که دراین تحقیق ترجمه های آقایان پرویز داریوش و نادر شیخ زادگان  ترجمه های آنان  به روش های  کیفی و توصیفی  مورد بررسی قرار میگیرند.این کتاب شامل 15 داستان کوتاهاست که به داستان ا ویلین (Eveline) براساس نظریه هاوس که یک الگوی کیفی برای ارزیابی کیفیت ترجمه است،می پردازد. در این قسمت  آقای داریوش تحت اللفظی ترجمه کرده و به  کلمه های جدید توجه نکرده اند.در قسمت های دیگر نیز به همین صورت می باشد .لحن و سبک پرویز داریوش قدیمی است و کلمه هایی که استفاده کرده برای زمان حال نیست ولی شیخ زادگان امروزی تر ترجمه کرده است.  به نظر می رسد متن بطورغیر تلو یحی ترحمه شده و حتی قسمت هایی ازمتن  ترجمه نشده است. درحالیکه آقای شیخ زادگان ازسبک حس و معنی نهان , که این روش به معنی حس و معنی  سازی  برای ترجمه  می باشداستفاده کرده، درحالی که آقای داریوش از ترجمه آشکار استفاده کرده و سعی داشته تحت اللفظی  ترجمه کند. نگارنده مقاله بر آن است  تا با ارایه مثال هایی از داستان های کتاب «دوبلینی ها» و  شیوه های استفاده جویس استراتژی های نظریه هاوس را، بررسی و تبیین نماید.

    کلیدواژگان: دوبلینی ها، تحت الفظی، آشکار، پنهان، کیفی، مدل هاوس
  • کتایون فلاحی*، زهرا مهاجرنوعی صفحات 153-166
    محمدبن مویلحی (1323ق=1906م) از نویسندگان توانای قرن نوزدهم میلادی است. این ادیب مصلح، شاهکاری  ادبی با عنوان حدیث عیسی بن هشام از خویشتن به یادگار گذاشت. این اثر ادبی آینه تمام نمای برخی واقعیت های  جامعه مصر در قرن نوزدهم میلادی است و مویلحی مانند یک جامعه شناس با شناخت دقیقی که از جامعه خود داشت با سبک داستانی مدرن آن را ترسیم کرد. محتوای این داستان بیانگر اندیشه های آزادی خواهانه مویلحی به شیوه ای واقع گرایانه می باشد. سبک مویلحی در این اثر ادبی از نظر شکل داستانی و به کارگیری واژگان ساده، جدید و نو می باشد. از نتایج مقاله حاضر می توان به این موارد اشاره کرد: مویلحی با درک درستی که از شرایط اجتماعی و سیاسی مصر در قرن نوزدهم میلادی داشت، تلاش کرد فن داستان نویسی را هنرمندانه برای تعبیر اندیشه ها و احساسات عامه پسند در این اثر هنری به کار گیرد. هر چند فن داستان نویسی وی به پختگی داستان های اروپایی نیست اما در این زمینه از هیچ کوششی دریغ نورزید و تلاش کرد تمامی عناصرداستانش نزدیک به داستان های اروپایی باشد. وجود حکایت های طنزآمیز تلخ اجتماعی که بیانگر تضاد طبقاتی و آشفتگی در جامعه مصراست و توجه به درون مایه علمی متناسب با دانش روز از دیگر نکات قابل ذکر در این اثر ادبی می باشد.
    کلیدواژگان: محمدبن مویلحی، حدیث عیسی بن هشام، مقامه، ادبیات داستانی، سبک ادبی مدرن
  • عاطفه عسلی، حسام ضیایی*، حسین پارسایی صفحات 167-185
    رمان لب بر تیغ، نوشته ی حسین سناپور، یکی از آثار ادبی قابل توجهی ست که در اواخر دهه 80 به نگارش درآمد. سناپور در این اثر تلاش کرده است که روایتی از چند شخصیت، وقایع و رخدادهای مرتبط با زندگی آنان و فضای حاکم بر نوع مناسبات شان ارایه دهد. فضای زمانی و تاریخی که این داستان در آن روایت می شود، چندان مشخص نیست اما زبان روایت و فرم گفت وگوها، نوع سخن گفتن ها، عامیانه بودن شکل دیالوگ ها، طبقه ی اجتماعی شخصیت ها، استفاده از زبان شکسته ی کوچه بازاری و جنوب شهری تهران و مقوله هایی از این دست، فضای حاکم بر داستان ها و فیلم های قبل از انقلاب را تداعی می کند؛ هر چند سبک زندگی شخصیت های داستان و فضای حاکم بر نوع روابط و مناسبات آنها زمان تاریخی روایت را نیز ممکن است به دوره های بعدتر پیوند دهد. از منظر شیوه ها و تکنیک های روایی، رمان لب بر تیغ، در ذیل رمان های مدرن قرار می گیرد. شیوه های متنوع روایت، فاصله گرفتن از زمان خطی روایت، چندصدا بودن فرم روایت در این اثر، بهره گرفتن از شیوه های نوین روایت داستان و عواملی از این دست سبب شده است تا ظرفیت های رمان لب بر تیغ از منظر روایت شناختی، قابل توجه باشد. در این پژوهش، با تمرکز بر خصلت های روایی این اثر تلاش خواهد شد تا با کاربست نظریه روایت شناسی ژرار ژنت فرانسوی، تکنیک های روایی غالب در این اثر مورد تامل قرار بگیرد. فرضیه پژوهش این است که سناپور با ارایه ی رویکردهای مدرن در زمینه روایت، توانسته است اثری خلق کند که با معیارهای روایت شناسانه دوران مدرن تطابق دارد و این خصلت های روایی را می توان با استفاده از نظریه ژرار ژنت توضیح و تبیین کرد.
    کلیدواژگان: حسین سناپور، رمان لب بر تیغ، نظریه، روایتشناسی، ژرار ژنت
  • مهناز محمدی، محمد کلهر*، فرشته سادات اتفاق فر صفحات 187-203

    غلامحسین ساعدی (1364-1314ش) پیرو نویسندگانی چون صادق هدایت، بزرگ علوی و جلال آل احمد به دنبال کمال یابی اجتماعی بود و با تمام وجود، مصایب و سختی های جامعه را حس نموده و در بازپرداخت آن ها در داستان ها با چیرگی بسیار عمل می کرد. او در شمار نسل نویسندگان صد ساله اخیر و درصدر قصه نویسان دهه چهل بود. داستان های آن دهه، بازتاب شکست های روحی روشنفکران، پس از کودتای 28 مرداد 1332 ش. است و این مضمون در بسیاری از نوشته های او دیده می شود. از مهم ترین ویژگی های آن دوره، سانسور حاکم بر فضای نوشتن داستان و شعر بود که باعث شد گروهی از نویسندگان به نمایشنامه نویسی روی آوردند و از وجه نمادین آن، برای بیان مقاصد و مطالب خود بهره گیرند. ساعدی نیز از جمله این نویسندگان بود که در ادبیات نمایشی ایران در شمار نویسندگان موفق قرار دارد. موضوع و درون مایه نمایش نامه های او مطابق شرایط سیاسی حاکم بر دهه چهل، افشاگرانه و مسایلی هم چون استبداد و ظلم، آزادی فرمایشی، قانون اصلاحات ارضی و تقابل فقرمردم با جریان مدرنیزاسیون را به صراحت یا به تمسخر و طنز بیان کرده است. سه فیلم مطرح سینمای روشنفکری سال های قبل از انقلاب اسلامی؛ گاو، دایره مینا و آرامش در حضور دیگران، از داستان های ساعدی برگرفته شده اند، این پژوهش برآن است، ضمن واکاوی آثارساعدی، تاثیر آثار او را بر سینمای ایران آن دوره، مورد مداقه قرار دهد تا نقش و جایگاه وی در سینمای روشنفکری سال های قبل از انقلاب، آشکار گردد.

    کلیدواژگان: غلامحسین ساعدی، اصلاحات ارضی، داستان، فیلمنامه
  • افسانه صحتی گرگان، منیره احمد سلطانی* صفحات 205-226

    هدف مقاله ی حاضرآن است که روایت ریالیسم یا واقع گرایی را در دو اثر «ایرج پزشکزاد» بررسی کند. یکی از آن آثار «دایی جان ناپلیون» است که معمولا به سبب طنز بودن آن به جزءآثار طنز نقد و بررسی شده است اما نگارنده سعی دارد این اثر را از زوایه دید واقع گرایی که همانا واقعی بودن اشخاص و حوادث و روایت کردن آنان با در نظرگرفتن موقعیت و شرایط راوی است، بررسی کند که نکات اصلی این مقاله است. اثر دیگری که مورد بررسی قرار خواهد گرفت «حاج ممدجعفر در پاریس» است که به خاطرات بازرگان ایرانی در سفر به پاریس می پردازد. ازآنجا که حوادث و شخصیت ها واقعی است و راوی داستان از ابتدا تا انتها ناظر بر اعمال و رفتار افراد می باشد نگارنده سعی کرده است به روایتگری از جهت ریالیست بودن اثر بپردازد. این نکته قابل ذکر است که این اثر هم خالی از طنز نیست اما چون در برهه ای از زمان این حوادث اتفاق افتاده است نگارنده به جنبه های واقعی داستان و اثبات این نکته که سبک این داستان ریالیسم است، پرداخته است.

    کلیدواژگان: پزشکزاد، روایت، رئالیسم، دائی جان ناپلئون، ممدجعفردر پاریس
  • مریم افشار طهرانی، علی اصغر حلبی*، احمد خیالی خطیبی صفحات 227-250
    مولانا جلال الدین محمد بلخی و مایستر اکهارت مانند هر اندیشمند دیگری در بنای جهان بینی خود به دنبال معرفت هستی و وجود بودند و به امری الهی روی آوردند. دو عارف نامور در تاریخ که محیط فرهنگی و مذهبی خاص و متفاوتی داشته و در یک عصر یعنی قرن هفتم هجری یا سیزدهم میلادی زندگی می کرده اند. این دو در یک زیر ساخت فرهنگی و مذهبی عام شریک هستند به این معنا که از یک حقیقت کلی و برتر یعنی خدا، سخن گفته اند و هریک تجارب عرفانی عظیمی دارند. نظر به اینکه تجربه های عارفانه هر عارفی امری کاملا شخصی است و انسان های عادی به تجربه ایشان راه ندارند از راه تعبیرات زبانی و در قالب کلام، گفتار و نوشتار، به طور نسبی قادرند که تجربیات خویش را بدون درنظرگرفتن عواملی نظیر زمان، مکان و زبان به نوع بشر منتقل سازند و پر واضح است که تنها راه ارتباطی با عرفا بررسی آثار و مکتوبات ایشان است. در این پژوهش که مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای تدوین شده؛ ابتدا اشاره ای مختصر به مفهوم «عرفان» داشته و سپس به بررسی تاثیر این مفهوم در شخصیت و آثار مولانا و اکهارت می پردازد.
    کلیدواژگان: عرفان، مولوی، اکهارت
|
  • Sahar Alikahi, Latifeh Salamat Bavil *, Alireza Salehi Pages 9-31
    Postmodernist theories are divided into two major groups. The first group includes the theories of people like Barry Lewis, Peter Whalen and David Lodge, who provide a list of stylistic components distinguishing postmodern writing (uncertainty, paranoia, temporal irregularity, etc.). In the second group, the most prominent theory has been proposed by Brian McHale, who uses the concept of "dominant element" in Russian formalism to explain postmodernism, and considers the characteristic of postmodernism to be ontology (as opposed to epistemology, which is the dominant element of modernism).In order to achieve this goal, first, tricks and components are extracted from the novel "Nocturnal Harmony of the Wood Orchestra" and analyzed in three parts: story elements, concept and form; Then, based on Brian McHale's prevailing theory, which considers the characteristic of postmodern stories to be ontological issues, it is determined to what extent these methods and components play a role in highlighting the ontological elements of the work. The result shows that this novel is a complex and difficult novel in which the author has made good use of the polyphonic technique, uncertainty, the two-dimensional presence of the narrator, the lack of coherence of the mind and the confusion of the characters, etc. has placed postmodern works.
    Keywords: Nocturnal harmony of orchestra sticks, Postmodernism, McHale, foundations of ontology
  • Barat Mohammadi *, Farrin Gharabaghi, Zarrin Taj Rezayi Pages 33-56

    imagery can be considered as one of the main aesthetic elements in poetry; in the poery part of the rhetoric and influnce  is depend to the imagery; The novelty of the image and reflection of the individual attitude in it, cause a double impact and attraction; Because the essence of art is deeply linked with innovation, and these innovations in the macro structure of poetry,likned to innovation in micro structure and imagery one of this micro structures. Iranian modern poery with Inspired by Nima's progressive theories that emphasized personal view and individualism,and with a this has discovered unknown areas of the imagery, and have a general tendency towards innovation in poetic images. Shivan Foumani can be considered one of the honest poets to Nima's theories in imagery innovation; Climatic color is also prevalent in Shivan's poetry with an emphasis on individualism and personal experiences, and he has created new and individual images of nature with this personal attitude. Also, his detail and precision look, that is remember the thin imaginative of Indian style poets, has been another factor in his imagery innovation. Individualism is also seen in the image of the beloved in his poetry, and the aesthetic aspects of the beloved are presented in his poetry differently from traditional poetry and with a personal attitude. The present study intends to explore these aspects of imagery innovation in Shivan's poetry in a descriptive-analytical method. The result of the research also shows Shivan's loyalty to the principle of imagery innovation.

    Keywords: Shivan Foumani, poetic amagery, rhetoric, innovation, Individuality
  • Nahid Behmanesh, Foroogh Kazemi *, Setareh Majidi Pages 57-81
    In present research the main issue is to study “world” and “life” metaphors in Saadi’s and Parvin’s poems. The aim of this attempt is to show their dominant thinking towards the the philosophy of life. The research was conducted by descriptive-analytic method. The results of studying the quantitative data consist of 299 conceptual metaphors with the world and life target domain selected and evaluated from both poets’ odes andpieces. The findings show that common source domains in both poets’ poems for conceptualizing “world” and “life” are object and human. It can be said that a similar aspect of both poets is that they have paid more attention to conceptualize “world” than “life”. The research showed the purposes of “world “and “life” metaphors overlap and result to coherence, as far as it can be said they represent instability of world; the need to ignore the glamor of the world; the need to pay attention to how to spend life; and the importance of good deeds during one’s life for achieving a comfortable life after death.
    Keywords: conceptual metaphor, world, life, Saadi, Parvin, Etesami
  • Zahra Ganbarali Bageni, Shahin Ojaqh Alizad * Pages 83-102
    Shahnameh has long been welcomed as an epic masterpiece by many poets and writers, and the most unique, selected, and translated works of this work are remembered. In contemporary times, Professor Seyyed Hassan Amin, by recreating the Shahnameh in seven volumes that has lasted for thirty years, has depicted one of the lasting examples of contemporary history. The purpose of this article is to study the features of imitation in Amin’s  Shahnameh based on Ferdowsi’s  Shahnameh. Because this analogy, in addition to the similarities with Ferdowsi's Shahnameh, the author has written articles to complete the historical sections of Ferdowsi's Shahnameh. This research has introduced and how to tell an analogy in three historical, heroic and religious foundations with an analytical-descriptive method. Findings show that Amin’s  Shahnameh is an adaptation of Ferdowsi’s  Shahnameh to the modern version that both authors have spent thirty years for that time. With the difference that in Amin;s  Shahnameh has continued the history after Islam until the history of the contemporary period in the style of Ferdowsi. Also, Professor Amin in this Shahnameh believes that Ferdowsi did not deal with the documentary history of ancient Iran in the Shahnameh. According to the studies, what Ferdowsi did from the point of view of the story was the same date.
    Keywords: Ferdowsi Shahnameh, Amin Shahnameh, peer review, recreation, Adaptation
  • Maryam Zahedinfard, Fatemeh Tavakoli Rostami * Pages 103-116
    One of the important issues in structuralism theory is the relation between time, narrative and how time of expression is narrated. One of the ways that makes this abstract thing Concrete is narrative action. According to structuralists analysis, time is one of the main components of the advancement of any narrative, which, along with causality, propagates the story line. Gerald (Prince), (1942) (Gerald Genet) (1930-2018) two structuralist theorist, in relation to time in the narration, express the views of that we compare these two perspectives and consider them in two short stories (willow blind- woman sleeping) (Shinagawa Monkey) from Haruki Murakami. Finally, we conclude that Gerald Genet has eliminated the Prince’s perspective of one of the most complex concepts of the narrative, namely, the problem of time with a simpler pattern( time interval) and (narration time); the discussion( the speed of the narrative) in Prince’s view is defined by two separate concepts( continuity) and( frequency). In addition, Genet by considering the views of the other theorists about time, its function, and its types in narration, Genet adjusts other theories of the theologians and proposes a more comprehensive definition. The present study was conducted using a descriptive-analytical study using library resources.
    Keywords: time element, Gerald Prince, Gerald Gent, Willow blind- woman sleeping, Shinagawa Monkey
  • Enayatollah Daraei, Effat Najar Nobari * Pages 117-141

    The history of showing nature in Persian literature is as long as the history of literature. Since the 20th century, man's view of nature has changed, which led to the emergence of ecologism and, as a result, the formation of "Ecocriticism". In this criticism, the relationship between literature and environment is examined. The purpose of this research is to investigate how nature is represented in Forough Farrokhzad's poetry; How are the pleasant or unpleasant phenomena of nature, as well as the gender-oriented representation of nature in her poetry? The research method is a combination of ecocriticism and rhetoric. The presence of nature is different in two periods of Forough's poetry. In the first period (captive, wall, rebellion), she looks at nature from the outside (in the form of similes and metaphors and rarely in animism and symbols). In the second period (Rebirth and let's believe the beginning of the cold season), nature is symbolic and alive. Forough identifies herself with nature and plants her hands in the garden. The pleasant natural phenomena in Forough's poetry indicate the lofty ideals of man; Like the sky and stars (superiority and awareness), birds (liberation and happiness), earth and plants (fertility and abundance), water and rain (purity and tenderness) and fire (love and passion). In her poetry, mud, rock, stone (indifference), night, snake, crow (reprehensible and talkative) and wind (death and inexistence) are represented in an unfavorable way. Forough reproduces the patriarchal historical and mythological culture. she represents the man like the sky, moon, sun and rain in a lofty, bright, warm, active, pure and purifying way; While the woman is shown as small, weak, receptive and polluted like a bird, earth, fields, dew, rocks and mud. Forough's poems are against the views of feminists.

    Keywords: Forough Farrokhzad, environment, Ecocriticism, gender, symbol, Animism, identification
  • Akram Hashemi * Pages 143-152

    The book Dubliners, by James Augustine Aloysius Joyce (2 February 1882 – 13 January 1941) was an Irish novelist, poet and literary critic, translated into Persian by several translators, this paper focus on Mr. Parviz Darush and Nader Sheikh Zadegan, whose translations are analyzed qualitatively and descriptively in this article. This book contains 15 stories. In short, Evelin's story is based on House's theory, which is a qualitative model for evaluating the quality of translation. In this part, Mr. Darush translated literally and did not pay attention to the new words.It is the same in other parts. The tone and style of Parviz Dariush is old and the words he used are not for the present time, but they were translated by Sheikh Zadegan .In general, in the translation of books with short stories translated in the style that these cases have been described in different places by Mr. Dariush. Because writing in this way has a smooth tone and it seems and even some parts of the text have not been translated. While.Mr. Sheikh Zadegan used the method of sense and hidden meaning, which means creating sense and meaning for translation, while Mr. Darush used open translation and tried to translate literally. In this article, by presenting examples of stories in the book cheek and explain the ways of using House’s theory strategies.

    Keywords: Dubliners - literal- overt - hidden, qualitative method - House model
  • Katayoun Fallahi *, Zahra Mohajer Noee Pages 153-166
    Mohammad -Ibn- Movaylehy (1323 AH = 1906 AD) is a talented writer of nineteenth century. He was a reform writer that create a masterb piece named Hadith -e- Isa-Ibn-e- Hisham.This work is  real examples of Egyptian society in the nineteenth century that Movaylehy like a sociologist with accurate knowledge of community drew a modern fictional style. The content of this story indicated Movaylehy liberal thought is realistic manner. Movaylehy’s style, in this book is using simple and new words. The results of the present article can be mentioned: Movaylehy with an understanding of social and political situation in Egypt in nineteenth century,  Tried to use art fully story writing technique to comment thoughts and feelings. Though his writing story writing technique is not mature European story But tried the element of his history should be close to the European story. The presence of social satiricalanecdotes that show the class conflict in egyption society and Attention to the scientific content in accordance with current knowledge other points.
    Keywords: Mohammad -Ibn- Movaylehy, Hadith -e- Isa-Ibn-e- Hisham, Fiction, modern literary style
  • Atefe Asalii, Hesam Ziaee *, Hossein Parsaei Pages 167-185
    The novel Lap Bar Tigh, written by Hossein Sanapour, is one of the significant literary works that was written in the late 80s. In this work, Sanapour has tried to present a narrative of several characters, events and incidents related to their lives and the atmosphere governing their relationships. The time and historical space in which this story is told is not very clear, but the language of narration and form of the conversations, the type of speaking, the slanginess of the form of the dialogues, the social class of the characters, the use of the language The broken streets of the market and the southern part of Tehran and other similar elements evoke the atmosphere of pre-revolutionary stories and films; However, the lifestyle of the characters in the story and the atmosphere that governs the type of their relationships may also link the historical time of the narrative to later periods. From the point of view of narrative methods and techniques, the novel Lab Bar Tigh is placed under modern novels. Various methods of narration, distancing from the linear time of narration in classic works, the polyphonic form of narration in this work, the use of new ways of narrating the story and factors of this kind have led to the capacities of the novel Lab Bar Tigh from The narratological perspective is significant. In this research, by focusing on the narrative characteristics of this work, an attempt will be made to consider the dominant narrative techniques by applying the theory of narratology of the French Gerard Genet. The hypothesis of this research is that by presenting modern approaches in the field of narration, Sanapour has been able to create a work that is compatible with the narratological criteria of the modern era, and these narrative characteristics can be determined by using the theory Gerard Genet explained.
    Keywords: Hossein Sanapour, the novel Lip Bar Tigh, Theory, Narratology, Gerard Genet
  • Mahnaz Mohammadi, Mohammad Kalhor *, Fereshteh Sadat Ettefaghfar Pages 187-203

    Gholamhossein Saedi followed writers such as Sadegh Hedayat, Bozorg Alavi, and Jalal-E Al Ahmad in search of social perfection and full-heartedly felt the sufferings and hardships of the society and acted with great excellence in repaying them in his stories. He was one of many writers of the last hundred years and the top story writers in the forties. The stories of that decade reflect the spiritual failures of the intellectuals after the coup on August 19, 1953, and this theme can be seen in many of his writings. One of the most important features of that period was the censorship, ruling the space of writing stories and poems, which caused a group of writers to turn to playwriting and use its symbolic aspect to express their intentions and content. Saedi was also among these writers. He was one of the most successful writers in Iran's dramatic literature. The political themes of Saedi's works were more visible in his plays. According to the political conditions of the 1940s, the subject, and the content of his plays, he has expressed openly or mockingly and satirically issues such as tyranny and oppression, freedom of expression, land reform law, and the confrontation of people's poverty with the current of modernization. Three prominent intellectual cinema films of the years before the Islamic Revolution: Cow, Mina's circle, and Peace in the Presence of others, are taken from Saedi's stories. In addition to analyzing Saedi's works, it will highlight the influence of Saedi's works on the Iranian cinema of that period. To reveal his role and position in the intellectual cinema of the years before the revolution.

    Keywords: Gholamhossein Saedi, Land Reform, story, Screenplay
  • Afsaneh Sehati Gorgan, Monireh Ahmad Soltani * Pages 205-226

    The purpose of this article is to examine the narrative of realism in two works by Iraj Pezeshkzad. One of those works is Uncle John Napoleon, which is usually considered as a satire because of its humor, but the author tries from a realistic point of view, that is, the reality of people and events and their narration taking into account the situation and circumstances of the narrator. That is the main point of this article. Another work that will be examined is Haj Mohammad Jafar in Paris, which deals with the memories of an Iranian businessman on a trip to Paris. Since the events and characters are real and the narrator of the story observes the actions and behavior of people from the beginning to the end, the author has tried to narrate the work in terms of realism. It is noteworthy that this work is not without humor, but because it happened at some point in time, the author has dealt with the real aspects of the story and proved that the style of this story is realism.

    Keywords: Pezeshkzad, Narrative, realism, Uncle John Napoleon, Mammad Jafar in Paris
  • Maryam Afshar Tehrani, Aliasghar Halabi *, Ahmad Khiyali Khatibi Pages 227-250
    Maulana Jalaluddin Muhammad Balkhi and Meister Eckhart, like any other thinker, were looking for the knowledge of existence in the foundation of their worldview and turned to a divine command. They were two famous mystics in history who lived in a special and different cultural and religious environment and in the same era, i.e. 7th century Hijri or 13th AD. These two share a common cultural and religious infrastructure, in the sense that they have spoken about a general and superior truth, that is, God, and each of them has great mystical experiences. The mystical experiences of every mystic are completely personal and ordinary people do not have access to their experiences through linguistic interpretations and they are relatively able to convey their experiences to mankind only in the form of words, speech and writing, without considering factors such as time, place and language, And it is very clear that the only way to communicate with mystics is to analyze their works and writings. Therefore, in this research, which is based on descriptive-analytical method and compiled using library resources, first, a brief reference is made to the concept of "mysticism" and then the influence of this concept on the personality and works of Rumi and Eckhart is analyzed.
    Keywords: mysticism, Rumi, Eckhart