فهرست مطالب

نشریه مطالعات نقد ادبی
پیاپی 50 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نوش آفرین شاهسون، محمدجواد صافیان اصفهانی*، غلامعلی حاتم صفحات 9-21

    از نظر هگل شعر اصیل ، هنری است که همه شیون زندگی یک قوم را در بر می گیرد و روح را به آگاهی و آزادی میرساند. اما هنر امروز دیگر چنین نقشی را ایفا نمی کند. دیوان حافظ نیز همواره هنری بزرگ تلقی میشده و شامل  اشعاری است با محتوای آزادی الهی و انسانی. هدف از این پژوهش، پرداختن به جایگاه اشعار حافظ در تفکر هگل است، سوال مطرح شده این است که طبق دریافت هگل از هنر، آیا می توان بر خلاف مدعای وی، اشعار حافظ را، در دوران مدرن همچنان هنری بزرگ دانست؟ در این پژوهش کیفی که به روش توصیفی-تحلیلی انجام یافته، مشخص گردید، از آنجا که در اشعار حافظ با یک مکتب و جهان بینی کلی مواجهیم که مفاهیم عمیق و همگانی روح انسانی در آن مطرح می شود ازین رو دیوان حافظ محدود به هیچ زمان و مکانی نیست و محتوای آن قابل تعمیم به هر دوره ای می باشد. بنابراین برخلاف نظر هگل اشعار حافظ در دوران مدرن نیز هنری بزرگ محسوب می شود.

    کلیدواژگان: هگل، حافظ، شعر، هنر بزرگ، زیباشناسی
  • علیرضا الله بخشی* صفحات 23-47

    ادبیات روستایی در کشورهای مختلف همواره به مثابه یکی از زیر شاخه های مهم ادبیات داستانی مطرح است و نویسندگان بزرگی رمان هایی در این زمینه نگاشته اند. اهمیت این شاخه از ادبیات داستانی در جوامع عربی تا بدان جاست که مفهومی به نام «الادب الریفی» به عنوان بخشی از ادبیات رمان نویسی جایگاه خاصی به خود اختصاص داده است. تاثیر ورود این نوع ادبی به ادبیات داستانی انکارناپذیر است. در پرتو اهمیت مساله، مقاله حاضر با بهره گیری از نقد اجتماعی می کوشد تا با الهام گیری از مضامین و درون مایه های زندگی روستایی مفهوم ادبیات روستایی را تبیین نماید و به عنوان نمونه، رویکرد یوسف القعید (1944م) نویسنده توانمند مصری از روستا و زادگاه خود را در رمان "یحدث فی مصر الآن" مورد بررسی قرار دهد. نتایج تحقیق حاکی از این است که نویسنده با بهره گیری از محیط روستا به عنوان یک نماد و جزء از کل ، در رمان خود ناهنجاری های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه مصر را بصورت واقع گرایانه و به دور از افراط و تفریط به تصویر کشیده و آنها را در طیف وسیعی از مفاهیم منفی نگاه تحقیر آمیز نسبت به روستاییان، نبود امکانات اجتماعی، فقر و تنگدستی، قدرت و فساد سیاسی، سوء استفاده از احساسات روستاییان بویژه احساسات مذهبی آنها، بی توجهی به این قشر و بازیچه قرار دادن آنان برای اغراض سیاسی با استفاده از وعده ها و سیاست های پوپولیستی برشمرده است.

    کلیدواژگان: ادبیات روستایی، یوسف القعید، واقع گرایی، فقر، یحدث فی مصر الآن
  • احسان انصاری، مهدی ماحوزی*، سیده ماندانا هاشمی اصفهان صفحات 49-83
    آنچه بیان مولانا را رنگی جاودانه می بخشد، شناخت عمیق وی از «خدا، انسان و جهان» است. مولانا با خودشناسی و درک لذات متعالی کوشید از آنها نه تنها بهره ها گیرد، بلکه برای دیگران (شاگردان، مریدان و آیندگان) این تجربه ها را به یادگار بگذارد. پژوهش حاضر می کوشد با تامل در شناخت هرچه بهتر ساختار اندیشگی مولانا در مثنوی، بتوان با اصول مکتب فکری که همان افق های معنوی و اهداف عرفانی خالق مثنوی است، آشناتر شد. ژرف نگری در داستان های مثنوی و چگونگی تحقق چشم اندازهای عرفانی مولانا یکی از اهداف این مقاله است که به روش توصیفی- تحلیلی این ساختار در داستان های سه دفتر دوم مثنوی بررسی و نمایان شده است. با واکاوی موضوع در این جستار برای نخستین بار مشخص گردید که برای داستان های مثنوی، می توان ساختاری برآمده از اندیشگی مولانا ترسیم کرد که برای خواننده پویا و پژوهشگر کوشا، وحدت ذهنی و معنایی پدید می آورد که هر داستان و تمثیلی را هماهنگ با سطوح روایی بیان و تقریر نماید.
    کلیدواژگان: ساختار اندیشگی، شبکه اندیشگی، شعاع اندیشگی، سیر اندیشگی، مثنوی معنوی
  • فاطمه احمدی*، معصومه صادقی صفحات 85-110
    قلب یکی از مهم ترین و اصلی ترین پدیده های مفهومی در ادبیات عرفانی و اصل و حقیقت انسانی است که تمام مراتب و شیونات انسانی از آن نشات می گیرد. این پژوهش بر آن است به روش توصیفی - تحلیلی با نگاهی تطبیقی به شعر دو شاعر نامی ایران، مولوی و نظامی در مثنوی و مخزن الاسرار به کارکردهای معرفتی و احساسی قلب بپردازد و وجوه اشتراک و افتراق آن دو را تبیین نماید. یافته های تحقیق نشان می دهد که هر دو شاعر در بحث قلب که حقیقت وجود انسان است، از امام محمد غزالی متاثر شده اند. مولوی و نظامی در بیان کارکرد معرفتی قلب به بحث یقین پرداخته اند. مولوی یقین را تا مرحله حق الیقین مطرح کرده اما نظامی یقین را در مرحله علم الیقین ذکر کرده است. در کارکردهای احساسی هر دو شاعر به بحث حزن، تبتل، زهد و عشق پرداخته اند، اما در مثنوی منازلی همچون غیرت، قبض و بسط و حیرت نیز مطرح شده است.
    کلیدواژگان: قلب، کارکردهای معرفتی، کارکردهای احساسی، مثنوی، مخزن الاسرار
  • ژاله شهبازی*، محمدجواد صافیان، حسین اردلانی صفحات 111-133

    هیدگر از نخستین متفکرانی است که به بررسی شان وجودی تکنولوژی، روح حاکم بر آن و نسبت آن با هنر و شعر پرداخته است. امروزه خصوصیات عصر تکنیک، سایه بر تمام جوانب زندگی بشر انداخته است و ماهیت تکنولوژی جدید (گشتل)، به همه چیز به مثابه منبع ثابت انضباط پذیر و در انتظار بهره برداری می نگرد. سوال این است که در جامعه تحت استیلای تکنولوژی مدرن، چه نسبتی می تواند میان تکنولوژی و شعر برقرار شود که از چشم انداز هیدگر به بررسی آن خواهیم پرداخت. شعر را باید نوعی ارمغان آرامش بخش به حساب آورد و یا جایگاه والاتری و شان دیگری باید برای آن در نظر گرفت؟در این مقاله با روش تحلیلی توصیفی اشاره به ماهیت تکنولوژی از منظر هیدگر سعی خواهد شد به طور مشخص تری ارتباط و نسبت تکنولوژی با شعر تفسیر شود تا نهایتا پژوهش، ما را به این نکته برساند که اگر از قلمرو هنر اصیل (شعر) به تکنولوژی بنگریم، انکشاف حاصل از آن می تواند همانند شاعرانگی، به قلمرو پویسیس تعلق یابد و در انکشاف حقیقت یاری رسان شود. شاعر با گفت اصیل قادر خواهد بود بر گشتل غلبه کند.

    کلیدواژگان: تکنولوژی، گشتل، انکشاف، شعر، پوئسیس
  • مرجان غلامی، اکرم گلشنی*، فاطمه گلشنی صفحات 135-151
    مربیان ، معلمان و دست اندرکاران امر تعلیم و تربیت، به اصول و روش هایی نیاز دارند که با تکیه بر آنها به اهداف آموزشی و تربیتی مورد نظر خود دست یابند. اصول و روش های مورد نظر اگرچه امروزه در کتب مربوط به این رشته تدوین شده اند، اما در متون تعلیمی کلاسیک فارسی نیز پاره ای از این اصول و روش ها را می توان استخراج و بررسی کرد و بر زوایای پنهان ادبیات کلاسیک ایران واقف گردید. بر همین اساس، نظریات بندورا و ثرندایک به عنوان یکی از مهمترین اصول و مبانی تعلیم و تربیت در اخلاق ناصری  مورد بررسی قرار گرفت. هدف از این تحقیق استخراج اصول مربوط به یادگیری در اخلاق ناصری است. پژوهش حاضر درصدد پاسخگویی به این پرسش است که آیا نظریه های روانشناختی مربوط به یادگیری (براسا نظریه های بندورا و ثراندایک) در اخلاق ناصری وجود دارد؟  در صورت مثبت بودن پاسخ، پربسامدترین نظریه های بندورا و ثرندایک در این اثر کدام است ؟ این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی در پی یافتن پاسخ این سوالات صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در کتاب اخلاق ناصری، و از میان این نظریه ها، نظریه یادگیری مشاهده ای آمادگی، تمرین و آمایه بیشترین بسامد را دارند.
    کلیدواژگان: یادگیری، بندورا، ثرندایک، اخلاق ناصری
  • بهزاد ذاکری گتابی، سپیده سپهری*، الهه حاجیها صفحات 153-170
    موضوع تاثیرپذیری از ادبیات گذشته امر مسلم و قطعی در هر دوره است و اختصاص به دوره خاص یا مشخص و معینی ندارد. هر شاعری، هم از جهت انتخاب لفظ و واژه و هم از نظر کیفیت کاربرد آنها در ترکیبات و به ویژه از نظر محتوا و درون مایه، نظر بر آثار گذشتگان دارد. از جمله این منظومه ها، «چهارچمن» اثر رمزی و تمثیلی شاه داعی، عارف و شاعر قرن نهم است که متاثر از منطق الطیراست؛ یعنی مضمون اصلی هر دو منظومه، جستجوی معبود یا فهم چونی اوست. در چهارچمن، شخصیت اصلی داستان که «شوق» نام دارد با شانزده گل و چهار پرنده به گونه ای انفرادی به خلوت می نشیند و پرسش های خود را با هر یک رد و بدل می کند. از این رو مضامین، تعابیر و ساختار این اثر، شباهت بسیاری با منطق الطیر دارد. روش این پژوهش توصیفی - تحلیلی است و یافته های پژوهش نشان می دهد بسیاری از مفاهیم عرفانی به کار رفته در منطق الطیر، چون وحدت وجود، حیرت، حجاب راه، درد و... در چهارچمن نیز تکرار شده است. بسیاری از شخصیت ها در چهارچمن و منطق الطیر چون بنفشه و صعوه، سوسن و بط، نسرین و طاووس، دارای اندیشه و مسلک مشترکی هستند و نقش و عملکردشان در داستان یکی است.
    کلیدواژگان: سبک فکری، نمادپردازی، گل ها و پرندگان، چهارچمن، منطقالطیر
  • مرضیه حسینی رکن آبادی*، رضا فهیمی، منیژه فلاحی صفحات 171-186
    گفتمان نوعی کاربرد زبان در حوزه خاص و بررسی تحولات اجتماعی و فرهنگی اثرگذار بر ساختار زبان است. تحلیل گفتمان از نظر فرکلاف، تلفیق نمودن متن و اجتماع با ساختار زبان می باشد. گفتمان بازنمایی های مختلف زندگی اجتماعی هستند که کنش گران اجتماعی را به طور متفاوت در موقعیت هایی قرار می دهند و زندگی اجتماعی را به شیوه های مختلف بازنمایی می کنند تا از طریق روش های روزمره  به نحو خلاقانه ای، جهانی قاعده مند خلق نمایند. تحلیل هر گفتمان سه منظر دارد؛ تحلیل صورت ها و ساختارهای نشانه دار نحوی که معرف دیدگاه نویسنده است، کاربرد صناعات ادبی که گامی بزرگ در شخصی سازی زبان دارد و تحلیل ماهیت کلام ادیبانه که راه ارتباطی بزرگی در خدمت اجتماع است. حسینی کلام موزون را به نماد غیرت و ملت ظلم ستیز پیوند می زند و از این واقعه عظیم، پرده های عینی را برمی دارد. او در شعر عاشورایی «سفرنامه خیزران» شهادت مظلومانه علمدار کربلا را با لحنی حماسی و پر صلابت در قالب شعر نیمایی به تصویر می کشد. هدف پژوهش پیش رو بیان سبک تحلیل گفتمان مسلط حسینی در شعر سفرنامه خیزران به شیوه توصیفی تحلیلی است و در پی پاسخ به این سوال است که کاربرد زبان و کردار گفتمانی در این شعر چگونه است؟
    کلیدواژگان: سید حسن حسینی، حماسه عاشورا، شهادت، تحلیل انتقادی گفتمان، فرکلاف
  • الهام قنواتی محمدقاسمی، زینب نوروزعلی* صفحات 187-202

    از مفاهیم شناور و مورد اختلاف در فرهنگ ایرانی، مفهوم «عقل» است که دایره معنایی وسیع و گاه متناقضی دارد ازاین رو نحله های فکری مختلف برداشت های متفاوتی از آن ارایه کرده اند. در این میان سنایی ازجمله کسانی است که در یکی از مشهورترین مجموعه های ادب پارسی به نام حدیقه الحقیقه مفهوم عقل را موردتوجه قرار داده است. وی با اینکه در جای جای حدیقه الحقیقه، ابیاتی در وصف عقل و دفاع از آن آورده؛ چون ساختار ذهنش با منطق عقلانی هم سو نیست؛ محصول کارش با عقل، مباینت یافته است. عقل نزد سنایی در مجموع، عقل دینی است و تا حد زیادی از جنبه های مادی فاصله می گیرد. این نوشتار که با روش تحلیلی توصیفی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای صورت گرفته بر آن است تا با استفاده از نظریه هرمنوتیک شلایر ماخر مفهوم عقل را در مجموعه «حدیقه الحقیقه» موردبررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: سنایی غزنوی، حدیقه الحقیقه، عقل، هرمنوتیک، شلایر ماخر
  • کبری بیات* صفحات 203-222
    میرسیدعلی همدانی یکی از عرفای قرن هشتم هجری است که چندین رساله ی عرفانی از او به جا مانده است، از جمله دو رساله ی «مرآت التایبین و رساله ی فتوتیه». نثر این دو رساله صوفیانه و تعلیمی است. نویسنده در به کار بردن صنایع لفظی و معنوی، خود را دچار تکلف، و معنا را فدای لفظ نکرده و همین امر موجب می شود که نثر این دو رساله از سبک نثرهای فنی متمایز شود. نویسنده معمولا با استفاده از یک تشبیه و ایجاد زنجیره ای از اضافه های تشبیهی و استعاری و آرایه هایی مانند مراعات نظیر و جناس و سجع، مقصود خود را بیان کرده است؛ البته در این فرآیند گرفتار افراط نشده و بیشتر به معنای متن توجه داشته است، نه زیبایی و آرایش کلام؛ از این رو نثر این دو رساله به سبک بینابین، یعنی اسلوبی بین مرسل و فنی، نزدیک است. دو مقوله ی بیانی تشبیه و تمثیل از مقولات پرکاربرد در این نوع نثر است.
    کلیدواژگان: میرسیدعلی همدانی، رساله ی فتوتیه، مرآت التائبین، سبک، نثر صوفیانه
  • لاله عرفانیان* صفحات 223-247
    مطالعه و تحلیل گفتمان اعتراضی شعر معاصر به ویژه با تکیه بر شعر شاعری چون اخوان ثالث حاکی از وحدت نظام مفهومی و مضمونی اشعار ، تعهد نسبت به مردم ، جامعه و کاربرد مشترک شعر در مسیر بر افراشتن ندای مردم است. در شعر اخوان بن مایه های اعتراضی در قالب نوعی نگرش یاس آلود ظاهر می شود. اخوان گمان می کرد تنها راه نجات، پناه بردن به یک سلوک آیینی اصیل است. در نتیجه شعر او میثاقی از نداهای خاموش و معترضانه با امر سیاسی در شکل یک رستگاری اجتماعی بود. در تحقیق حاضر تلاش بر این است تا بر اساس روش توصیفی-تحلیلی، به مطالعه گفتمان اعتراض در شعر اخوان ثالث بپردازیم. در واقع مساله اصلی بازشناسی عناصر قوام بخش و حیاتی یک گفتمان غالب و مسلط در جامعه ایرانی بر پایه شناخت و تجزیه و تحلیل نوع  و نمودار قدرت رسمی است. گفتمانی که زبان، قدرت و ایدیولوژی تازه ای را بر اساس الگوهای اعتراضی شاعرانه طرح می کند. از نظر لاکلایو و موفه همه چیز به ویژه امر سیاسی و اجتماعی در قالب گفتمان ها معنا و مفهوم پیدا می کند. با بهره گیری از نظریه لاکلایو و موفه در تحقیق حاضر این امر اثبات می گردد که که شعر اخوان ثالث با بن مایه های اعتراضی و آزادی خواهانه اش، گفتمان هویتی تازه ای را در برابر گفتمان و ایدیولوژی غالب سیاسی دوران پهلوی دوم علم می کند. اخوان ثالث با دال مرکزی ایران، دال های شناوری چون میهن دوستی، دفاع از آزادی و عدالت، اعتراض علیه استبداد و ظلم و نیز احیای مکاتب آیینی و مذهبی تازه، مفصل بندی جدید ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: اعتراض، امر سیاسی، تحلیل گفتمان، شعر معاصر، اخوان ثالث
  • سجاد عربی*، حمیدرضا غلامی صفحات 249-268
    مفهوم «بینامتنی» در سال 1982میلادی توسط «سیزا قاسم» در مقاله ای تحت عنوان «المفارقه فی القص العربی المعاصر» (متناقض نما در داستان های معاصر عربی) در گفتمان نقد معاصر عربی سربرآورد؛ این نظریه با واکنش های متفاوتی از سوی ناقدان عربی همراه بود و ترجمه های متفاوتی از آن ارایه دادند و هرکدام دیدگاه های متفاوتی را در قبال آن ایراد کردند و برخی نیز به نظریه پردازی در این خصوص پرداختند و دیدگاه هایی را مطرح کردند که تا آن زمان در این حوزه مطرح نشده بود.در تحقیق حاضر با روش توصیفی-تحلیلی، نظریه بینامتنی در حوزه نقد ادبی عربی، ترجمه های ارایه شده از آن، نحوه برخورد منتقدان عرب با آن و رویکردهای آنها در قبال این نظریه مورد بررسی  قرار گرفته شده و مهمترین تلاش های نویسندگان این حوزه در جهان عرب مورد مداقه و واکاوی قرار گرفته شده است. نتایج نشان داد که بیش از بیست ترجمه با رویکردهای مختلف از این نظریه توسط نظریه پردازان عرب ارایه شد. تلاش های آنها درباره ی بینامتنی دو روند را در پیش گرفته است: رجوع به حوزه ی نقد کهن عربی و تطبیق این نظریه با میراث نقدی عرب، و اکتفا به شکل جدید نظریه بینامتنی بدون رجوع به میراث کهن نقد ادبی. منتقدان عرب در این خصوص به دستاوردهای زیادی در هر دوجنبه ی کاربردی و نظری دست یافته و در برخی اوقات به نظریه پردازی هم پرداخته اند.
    کلیدواژگان: نظریه بینامتنیت، ترجمه های بینامتنی در نقد ادبی عربی، میراث نقد کهن عربی، ناقدان عرب
|
  • Nooshafarin Shahsavan, MohamadJavad Safian Esfahani *, Gholamali Hatam Pages 9-21

    From the Hegel’s viewpoint, the noble poetry is an art which encompasses all aspects of life of an ethnic group and brings the spirit to awareness and freedom. But today art does not play such a role anymore. Hafez poetry collection has always been considered a great art and includes poems with the content of divine and humane freedom. The purpose of this research is to deal with the position of Hafez poetry in Hegel’s thought. The question is that according to the Hegel’s perception of art, despite his claim can we consider the Hafez poetry as a great art in modern ages? In this qualitative research which has been conducted in descriptive- analytic method , it was specified that as in Hafez poetry we are facing with a general worldview in which the deep and universal concepts of human soul are put forth , so the Hafez poetry collection is not limited to any time and place and its content is extendable to each period. Thus , despite the Hegel’s view , the Hafez poetry is considered a great art in modern ages too.

    Keywords: Hafez, poetry, Great Art, aesthetics
  • Alireza Allahbakhshi * Pages 23-47

    Rural literature in different countries has always been considered as one of the important sub-branches of fiction literature and great authors have written novels in this field. The importance of this branch of fiction in Arab societies is such that a concept called "Rural Literature" has a special place as part of the novel writing literature. The impact of this kind of literature on fiction is undeniable. In light of the importance of the issue, the present article, by using social criticism, and also being inspired by the themes of rural life, tries to explain the concept of rural literature, and as an example, to examine the approach of Yusuf al-Quaid (1944 AD) the capable Egyptian writer towards his village and birthplace in the novel "Yahdoso Fi Mesr Alaan".The results of the research indicate that the author, by using the rural environment as a symbol and synecdoche, had depicted in his novel, the social, economic and cultural anomalies of Egyptian society in a realistic way and far from extremism, and has accounted them in a wide range of negative concepts of disparaging views towards villagers, lack of social facilities, poverty, political power and corruption, the abuse of the villagers' feelings, especially their feelings towards relegion, neglecting this stratum and exploiting them for political purposes, by means of promises and populist policies.

    Keywords: Rural Literature, Yusuf Al-Quaid, realism, poverty, Yahdoso Fi Mesr Alaan
  • Ehsan Ansari, Mehdi Mahouzi *, Seyedeh Mandana Hashemi Isfahan Pages 49-83
    What makes Rumi’s an expression immortal is his deep knowledge of "God, man and the world." Rumi, with his self-knowledge and understanding of transcendent pleasures, tried not only to benefit from them, but also to share these experiences with others (students, disciples and future generations). The present study tries to become better acquainted with the principles of the school of thought, which are the spiritual horizons and mystical goals of the creator of the Masnavi, by reflecting on the better understanding of Rumi's thought structure in Masnavi. Deepening in the stories of Masnavi and how to realize the mystical perspectives of Rumi is one of the aims of this article, which has been studied and shown in a descriptive-analytical way in the stories of Masnavi (Books 4, 5 and 6). By analyzing the subject in this article, it was revealed for the first time that for Masnavi stories, a structure derived from Rumi's thought can be drawn, which creates a mental and semantic unity for the dynamic reader and diligent researcher who expresses each story and allegory in accordance with narrative levels..
    Keywords: structure of thought, network of thought, radius of thought, course of thought, Masnavi Manavi
  • Fatemeh Ahmadi *, Masoumeh Sadeghi Pages 85-110
    Heart is considered as one of the most important conceptual phenomena in Gnosticism literature and it is the human principles and truth from which the human level originates. This research with descriptive and analytical method and comparatively contrasts of these two Iranian poets. Mowlavi and Nezami and their great works Masnavi and Makhzan –al- Asrar deals with the cognitive and emational Functions of the heart and explain the similarities and differences between them. The findings of this research indicate that they Mowlavi and Nezami have been affected by Imam Mohammad Ghazali’s doctrines. In the discussion of the heart which is the truth of human existence. The discussed certainty in expressing the cognitive Function of the heart. Mowlavi pondered certainty until the stage of hagholyaghin, while Nezami contemplated it until Elmolyaghin. In emotional functions, both poets have pored over grief, devotion and love, whereas concepts like fervency, expansion and astonishments have also been considered in Masnavi.
    Keywords: HEART, function of recognition, functions of emotions, Masnavi, Makhzanolasrar
  • Zhaleh Shahbazi *, MohammadJavad Safian, Hossein Ardalani Pages 111-133

    Heidegger is one of the first thinkers that paid to technological being position, it's soul and it's ratio to art and poetry. These days technical age characteristics casts a shadow over all of people's life aspects, and the new technical essence (Ge-stell), is looking at all of things as a disiplined fixed source, waiting to be used. The question is that in affected societies from modern technology, what relationship can be established between technology and poetry. We will examine it from Hiedeggers paint of view.  Has poetry been able to maintain its place in the past? and is kind of com forting gift or a higher position shuld be considered for it?.In this article with descriptive analysis method referring to technical essence from Heidegger views it will try to  interpret, connection and ratio between technology and poetry so that article prove that if we let 's look to the realm of the original art, the resulting development, it belongs to poetry and  it help to truth development. Poet can overcomes (Ge-stell). With original speech.

    Keywords: Technology, Ge-stell, Disclosure, poetry, Poecis
  • Marjan Gholami, Akram Golshani *, Fatemeh Golshani Pages 135-151
    Educators, educators and those involved in education need principles and methods that can be used to achieve their desired educational goals. Although the principles and methods in question have been compiled in books related to this field today, but in classical Persian educational texts, some of these principles and methods can be extracted and studied and the hidden angles of classical Iranian literature can be realized. Accordingly, the theories of Bandura and Thorndike were examined as one of the most important principles and foundations of education due to Nasserite ethics. The purpose of this study is to extract the principles related to learning in Nasserite ethics.The present study seeks to answer the question of whether there are psychological theories related to learning(according to Bandura and Thrandyk theories)in Akhlagh –e- Naseri? If so, what are the most common theories of Bandura and Thorndike in this work? To answer the above questions, this research was conducted in the form of a descriptive design of content analysis. The results showed that in the book of Akhlagh –e- Naseri, various theories of Bandura and Thorndike are seen and among these theories, the theory of observational learning, readiness, practice and preparation have the highest frequency.
    Keywords: Learn, Bandura, Therandike, Nasserite ethics
  • Behzad Zaker Getabi, Sepideh Sepehri *, Elahe Hajieha Pages 153-170
    The subject of the influence of the past literature is certain and definite in each period and is not assigned to a specific or definite period. Every poet has an opinion on the works of the past, both in terms of the choice of words and phrases and in terms of the quality of their use in compositions, and especially in terms of content and theme. Among these poems, "Chaharchaman" is a symbolic and allegorical work Shahdaie, mystic and poet of the ninth century, which is influenced by Mantegh-al-tair; That is, the main theme of both systems is the search for the god or his understanding of how. In Chaharchaman, the main character of the story called "Shogh" sits alone with sixteen flowers and four birds and exchanges his questions with each of them. Hence, the themes, interpretations and structure of this work are very similar to Mantegh-al-tair. The method of this research is descriptive-analytical and the findings of the research show that many mystical concepts used in Mantegh-al-tair, such as unity of existence, wonder, veil, pain, etc have been repeated in Chaharchaman. Many characters in Chaharchaman and Manteq al-Tair, such as Banafsheh and Sawa, Susan and Bat, Nasrin and Tavous, have a common idea and profession, and their roles and actions in the story are the same.
    Keywords: Intellectual style, symbolism, Flowers, birds, ChaharChaman, Manteq al-Tair
  • Marzieh Hosseini Rokn Abadi *, Reza Fahimi, Manijeh Fallahi Pages 171-186
    Discourse is a type of language application in a specific field and the study of social and cultural developments affecting the language structure. According to Fairclough, discourse analysis is the integration of text and society with the structure of language. Discourses are different representations of social life that place social actors in different situations and represent social life in different ways to creatively create a regular world through everyday methods. The analysis of each discourse has three perspectives;Analyzing the forms and structures of syntax that represent the author's point of view, the use of literary arts that is a big step in the personalization of language, and the analysis of the nature of literary speech that is a great way of communication in the service of society. Hosseini connects the melodious words to the symbol of zeal and the anti-tyranny nation and removes the objective veils from this great event. In his Ashura poem "Safarnameh Khaizran", he depicts the oppressed martyrdom of Alamdar of Karbala with an epic and strong tone in the form of Nimai's poetry. The upcoming research with descriptive and Analytical metod looking for answer to this question that what is the use of language and discourse in this poem?
    Keywords: Seyyed Hassan Hosseini, Ashura epic, Shahadat, Critical Discourse Analysis, Farklaf
  • ELHAM Qanavati Mohammad Ghasemi, Zeynab Norozali* Pages 187-202

    One of the floating and disputed concepts in Iranian culture is the concept of “reason" which has a wide and sometimes contradictory meaning, therefore different schools of thought have presented different interpretations of it. In this regard, Sanaei is one of those who has paid attention to the concept of reason in one of the most famous works of Persian literature called Hadiqa-ul-Haqiqah. Although he has given verses describing reason and defending it throughout Hadiqa al-Haqiqah; since the structure of his mind is not aligned with rational logic, the product of his work has been compared to reason. Sana'i's reason is, in general, a religious reason, and it is far away from material aspects to a great extent. This article, which was made with a descriptive analytical method using library sources, aims to examine the concept of reason in "Hadiqah-ul-Haqiqah" by using Schleier Macher's hermeneutic theory.

    Keywords: Sana'i Ghaznavi, Hadiqa-al-Haqiqah, reason, Hermeneutics, SchleIer macher’s
  • Kobra Bayat * Pages 203-222
    Mir Seyyed Ali Hamedāni, one of the 8th century mystics, has composed several works including two treatises, Mer'āt al-Tā'ebin (A Mirror for the Repenters) and Fotovvatiyya (the name of a cult whose members are famous for generosity). These two treatises have both educational and mystical style. The author doesn't bother himself in the use of verbal and spiritual techniques and did not sacrifice the meaning of the word. So we can conclude that the style of them is not classified as elaborate or simple prose. He almost always expresses himself by employing a simile and costructs a chain of devices including similes and metaphors, and other rhetorical figures such as enumeration (to enumerate a set of things regarded as having shared characteristics), pun and rhyme. Nevertheless, he doesn't get in trouble with excess and goes on to pay attention to the meaning, instead of the form of the text. So we can conclude that these treatises can be classified as an average prose, a prose which is neither elaborate nor simple. The rhetorical figures, simile and allegory, have the most frequency in the text.
    Keywords: Mir Seyyed Ali Hamedāni, Mer'āt al-Tā'ebin, Fotovvatiyya, style, mystical prose
  • Laleh Erfanian * Pages 223-247
    The study and analysis of the protest discourse of contemporary poetry, especially relying on the poetry of poets such as Akhavan Sales, indicates the unity of the conceptual and thematic system of poetry, commitment to the people, society and the common use of poetry in raising the voice of the people. In the Akhavan's poetry, protest motifs appear in the form of a kind of desperate attitude. As a result, his poetry was a covenant of silent and politically protesting voices in the form of a social salvation. In the present study, an attempt is made to study the discourse of protest in the poetry of the Akhavan Sales based on a descriptive-analytical method. In fact, the main issue is to recognize the consolidating and vital elements of a dominant discourse in Iranian society based on recognizing and analyzing the type and diagram of official power. According to Laclau and Moffe, everything, especially the political and social, finds meaning in the form of discourses. The Using the theory of Laclau and Moffe in the present study, it is proved that the poetry of Akhavan Sales, with its protest and libertarian themes, introduces a new identity discourse against the dominant political discourse and ideology of the second Pahlavi era. Akhavan Sales creates a new articulation with the central sign of Iran, floating signs such as patriotism, defense of freedom and justice, protest against tyranny and oppression, as well as the revival of new religious schools.
    Keywords: protest, Politics, Discourse Analysis, contemporary poetry, Akhavan Sales
  • Sajad Arabi *, Hamidreza Gholami Pages 249-268
    The concept of intertextuality was introduced in 1982 by Siza Qasim in an article called “Paradoxical view in contemporary Arabic stories” in the discourse of  contemporary Arabic criticism. This theory was accom pained by different reactions from Arab critics and they have provided different translation of it, and have different views and same have theorized about this and they raised view that had hot been raised in this field until then.In the present study, an attempt is made to study and analyze intertextual theory in the field of Arabic literary criticism by descriptive-analytical method, and to examine the most important efforts and works of authors in this field in the Arab world. The results show that the efforts of contemporary Arab critics on intertextuality have taken two trends so far which are: The first is to refer to the field of ancient criticism and adapt this theory to the critical heritage, and the second is to suffice with the new form of intertextual theory without referring to the ancient heritage of literary criticism.Contemporary Arab critics have made great strides in both practical and theoretical terms, Their efforts and achievements in this field and other new theories show this.
    Keywords: intertextuality, the legacy of ancient Arabic criticism, Arabic literary criticism, Arab critics