فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی آذر* صفحات 1-26

    فضاهای سبز شهری، از موضوعات اساسی در رقابت پذیری شهری و افزایش زیست پذیری و از ملزومات مهم در تحقق شهر سالم است. با ورود تکنولوژی های نوین ارتباطی و فضای مجازی، تعاملات اجتماعی شهروندان نیزکاهش یافته است.با گسترش شهرنشینی و افزایش تراکم شهری، انتشار آلودگی ها، در سطح شهرها زیاد می شود و این امر سلامت جسمی و روانی شهروندان را بیش از پیش به خطر انداخته است. هدف این مقاله، بررسی عوامل دافعه محیط های سکونتی و عوامل جاذبه پارک های منطقه ای و همچنین نقش پارک های منطقه ای در ارتقای شاخص های اجتماعی و سلامت روحی و روانی شهروندان می باشد. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی و تحلیلی می باشد و ماهیت آن کاربردی می باشد. ابزار مطالعه شامل مطالعات اسنادی - کتابخانه ای و مطالعات میدانی و تکمیل پرسشنامه می باشد. جامعه آماری تحقیق، پارک های منطقه ای شهر تبریز می باشد. بر این اساس، 5 پارک منطقه ای بصورت هدفمند و با در نظر گرفتن توزیع جغرافیایی آنها در شهر تبریز انتخاب شدند و پرسشنامه ها از میان مراجعه کنندگان به پارک های مورد مطالعه تکمیل شدند.پارک های منطقه ای با توجه به داشتن وسایل ورزشی و مسیرهای سلامت و پیاده روی و برخورداری از هوای پاک، تاثیر مثبتی در افزایش شاخصه های سلامت شهروندان دارند. نتایج تحقیق نشان می دهد، بین میزان جاذبه های پارک و میزان استفاده شهروندان از پارک ها، رابطه مثبت معنی داری وجود دارد، همچنین در جذب شهروندان به پارک های منطقه ای شهری، نقش عوامل جاذبه ای پارک ها، بیشتر از عامل دافعه محیط های سکونتی است. کیفیت مطلوب محیط های مسکونی، تاثیر زیادی در عوامل دافعه محیط های سکونتی شهروندان برای استفاده از پارک ها دارند.

    کلیدواژگان: دافعه محیط سکونتی، جاذبه پارک ها، سلامتی، پارک های شهری، تبریز
  • محبوبه نوری، محمدرضا رضایی*، سید موسی حسینی، حسین منصوریان صفحات 27-49

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش توصیفی از نوع پیمایشی با استفاده از پرسشنامه است. جامعه آماری در دو بخش خبرگان و شهروندان شهر شیراز می باشد. یافته های پژوهش نشان داد که از نظر متخصصین شهر شیراز، در بین عوامل طبیعی؛ عامل بارش با وزن (29/0) بیش ترین و عامل جهت شیب با وزن (13/0) کم ترین تاثیر و در رابطه با عوامل انسان ساخت نیز؛ کاربری اراضی با وزن (25/0) بیش ترین و عامل بافت فرسوده با وزن (14/0) کم ترین تاثیر را در بحث رواناب و سیلاب داشته است. در ادامه نتایج تحلیل وضعیت ابعاد تاب آوری نشان داد که شهر شیراز در بعد اجتماعی میانگین بالای حد مطلوب (78/3) و در سایر ابعاد میانگین کم تر از حد مطلوب دارد. طبق خروجی رگرسیون چند متغیره، از نظر اولویت بندی؛ شاخص های اجتماعی، نهادی، اقتصادی و کالبدی به ترتیب با مقدار ضریب بتای 20/0، 14/0، 11/0 و 10/0 در اولویت اول تا چهارم قرار گرفته اند. در نهایت نتایج شناسایی و انتخاب زیرساخت های نوین مناسب برای مدیریت رواناب در این شهر نشان داد که در شاخص مناظر و فضاهای باز عمومی؛ روش ذخیره سازی سیلاب و حفاظت از آن و در شاخص منازل و فضاهای اختصاصی؛ سیستم تصفیه و بازیافت آب نسبت به سایر روش ها توسط خبرگان به عنوان روش های مناسب برای اجرا در شهر شیراز انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: روش های نوین، رواناب شهری، مدیریت سیلاب، تاب آوری، شهر شیراز
  • بهاره سادات موسوی، آرا تومانیان*، میثم ارگانی، سمانه اروندی، مهران ساعدپناه صفحات 51-69

    داده کاوی دانشی در زمینه تحلیل و آنالیز داده ها و اطلاعات ورودی یک سیستم است. این دانش با تکیه بر الگوریتم ها و ابزارهایی که دارد، آمارهای مفیدی را در اختیار کسب و کارها قرار داده است. یکی از کاربردهای مهم داده کاوی تحقیقات جنایی و بخش جرم شناسی است. این علم سبب شده تا با بررسی ارتباطات حوادث جنایی، اقداماتی براساس تحلیل داده ها برای پیشگیری از جرم صورت گیرد. این پژوهش با هدف شناسایی کانون های جرم خیز و تحلیل الگوهای مکانی جرایم مرتبط با مواد مخدر در شهر اصفهان انجام گرفته است. بدین منظور برای تحلیل توزیع فضایی در محیط سیستم اطلاعات مکانی از روش های شاخص میانگین نزدیکترین همسایه و تخمین تراکم کرنل استفاده شد. سپس پراکنش نقاط جرم خیز براساس کاربری های موجود در شهر اصفهان به تفکیک شش نوع ماده مخدر بررسی و بعد از تعیین فاصله نقاط جرم خیز با کاربری های مورد نظر نتایج در قالب یک جدول اطلاعاتی به عنوان پایگاه داده برای داده کاوی به روش استخراج قواعد انجمنی با الگوریتم اپریوری وارد نرم افزار اورنج شد. نتایج بررسی های حاصل از استخراج قواعد انجمنی نشان داد، رابطه فضایی فاصله از ایستگاه پلیس و مصرف مواد مخدر تریاک معکوس و مصرف حشیش با کاربری پارک رابطه مستقیم دارند. هم چنین مصرف گراس و ماریجوانا رابطه مستقیمی با ایستگاه های پلیس دارد به این معنی که به طور معناداری مصرف این ماده مخدر در نزدیکی مراکز پلیس اتفاق افتاده است.

    کلیدواژگان: داده کاوی، قواعد انجمنی، مواد مخدر، نقاط جرم خیز، روش تخمین تراکم کرنل
  • هادی علیزاده*، مریم محمودی برام صفحات 71-86

    پژوهش حاضر تلاش کرده است تا نقش سرمایه اجتماعی را در تحقق و ارتقای تاب آوری اجتماعی در کلان شهر اهواز در دوران پاندمی کرونا مورد تحلیل قرار دهد. دو سوال اصلی پژوهش این گونه طرح شد که نخست: کیفیت تحقق شاخص های تبیین کننده سرمایه اجتماعی و تاب آوری اجتماعی به عنوان پیشران های کلان پژوهش در کلان شهر اهواز در دوران پاندمی کرونا چگونه است؟ دوم : نقش سرمایه اجتماعی در تحقق تاب اوری اجتماعی در کلانشهر اهواز در دوران پاندمی کرونا چگونه تبیین می شود؟ در این راستا،پژوهش حاضر با هدف گذاری کاربردی و با روش شناسی «توصیفی-تحلیلی» به انجام رسیده است. برای گردآوری داده های پژوهش از روش میدانی با ابزار پرسشنامه استفاده شده است. برای این منظور به روش آنلاین، از نظرات 667 شهروند ساکن در کلان شهر اهواز در بازه زمانی تیرماه تا آذر ماه 1400 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که نخست: بر اساس مدل شباهت به گزینه ایده آل فازی (FTOPSIS)، کیفیت تحقق معیارهای زیرساخت های اجتماعی و اعتماد اجتماعی از منظر سرمایه اجتماعی و شاخص های و برنامه ریزی توسعه اجتماعی و تسهیلات اجتماعی از منظر تاب آوری اجتماعی در کلان شهر اهواز در دوران پاندمی کرونا در ضعیف ترین حالت نسبت به دیگر معیارهای تبیین کننده می باشد. دوم : بر اساس نتایج مدل سازی معادلات ساختاری در قالب نرم افزار LISREL سرمایه اجتماعی دارای نقشی مثبت و معنادار در تحقق و ارتقای تاب آوری اجتماعی در کلانشهر اهواز در دوران پاندمی کرونا می باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری اجتماعی، سرمایه اجتماعی، پاندمی کرونا، کلان شهر اهواز
  • سیده شبناز اتحاد، جمیله توکلی نیا*، محمدرحیم رهنما صفحات 87-115

    مسیله تامین غذا، همواره جزء مسایل مهم زیستی انسان محسوب می شود و در مراحل مختلف تولید تا توزیع و مصرف، با مسایلی احتمالی روبه رو است. تاکنون نظریات، گردهمایی ها، پژوهش ها، مطالعات و قوانین و مقررات متنوعی در این راستا تنظیم و ارایه شده تا رفع نیاز اولیه انسان با حداقل مشکل، صورت گیرد، اما این هدف، کاملا به موفقیت محقق نشده است. شناسایی و اطلاع از علل این مسیله، نیازمند شناخت و کسب آگاهی همه جانبه از حیث نظری، تجربی و پژوهشی است تا شکاف ها و خلآهای احتمالی را روشن سازد. لذا، در پژوهش حاضر، این سه نوع مطالعه در قالب سه لایه نگرش، مواد پژوهش و روش، انجام شده است تا ضمن شناسایی ابعاد امنیت غذایی و سیر تکاملی آن، چگونگی تطبیق پذیری با مقررات، سیاست ها و قوانین را بررسی نموده و با تحلیل و بررسی پژوهش های پیشین در این حوزه و مقایسه این سه مطالعه، شکاف دانشی، تجربی و پژوهشی را در زمینه امنیت غذایی شناسایی نماید. از این رو، روش پژوهش، آمیخته شامل مطالعه کتابخانه ای-مروری، تحلیل تماتیک و فراتحلیل است. براساس نتایج پژوهش، پایه دانشی امنیت غذایی که شامل موجودی، دسترسی، مصرف و حکمروایی خوب است، با پایه تجربی و پژوهشی تفاوت دارد و بین مطالعه دانشی و پژوهشی، شکاف عمیق و قابل توجهی وجود دارد. به روزسازی قوانین و سیاست ها در کنار انجام پژوهش های کاربردی با محوریت حکمروایی خوب غذا، از جمله راهکارهایی است که می تواند این شکاف را پوشش دهد.

  • زهره شفیعیون، همایون نورائی*، فائزه بهنامی فرد صفحات 117-133
    نظریه حرکت طبیعی بیان می کند که شبکه خیابانی با حرکت پیاده و قابلیت پیاده روی مرتبط است. علاوه بر معیار نفوذپذیری شامل همپیوندی و اتصال که شاخصی برای قابلیت پیاده روی در نظر گرفته شده است، ادراک بصری نیز با فراهم آوردن ظرفیتی برای فهم و مسیریابی می تواند بر ترجیحات عابر پیاده تاثیر گذار باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی همبستگی ویژگی های بصری و فضایی به عنوان شاخص هایی برای تبیین قابلیت پیاده روی و حرکت پیاده در محدوده جلفای شهر اصفهان است. مجموعه ای از تکنیک های چیدمان فضا شامل تحلیل خطی، آیزوویست و گراف بصری برای کمی سازی و تفسیر معیارهای بصری و پیکره بندی در محله تاریخی جلفا به کار گرفته شد. ضریب همبستگی دو معیار همپیوندی و اتصال با محیط آیزوویست، مساحت آیزوویست، فشردگی، انسداد، دید سراسری و ضریب خوشه بندی بصری به وسیله آزمون همبستگی اسپیرمن استخراج گردید. نتایج نشان می دهد علاوه بر معیارهای همپیوندی و اتصال، بعد بصری قابلیت پیاده روی شامل سنجه های دید سراسری، مساحت آیزوویست، محیط آیزوویست و انسداد بر الگوی حرکت افراد در این محله تاثیر زیادی دارد. مقایسه مدل مبتنی بر عامل در چیدمان فضا با محیط واقعی نشان می دهد که معیارهای بصری می تواند حرکت افراد در محیط واقعی را نیز پیش بینی کند. قابلیت های بصری به عنوان مکمل های پیکره بندی فضایی می توانند به عنوان متغیرهای بالقوه به ادراک فضایی، مسیریابی و حرکت کمک کند.
    کلیدواژگان: قابلیت پیاده روی، پیکره بندی فضا، گراف بصری، مدل مبتنی بر عامل، محله جلفا
  • مصطفی محمدی ده چشمه*، محمدعلی فیروزی، علیرضا پرویزیان صفحات 135-148

    در سال های اخیر، سیستم های زیرساختی به دلیل افزایش بلایای طبیعی یا انسان ساز و به دلیل وابستگی های داخلی و خارجی بین اجزای سیستم، غالبا دچار اختلال شده اند. ازآنجاکه چنین وابستگی های متقابل ممکن است آسیب پذیری بیشتری ایجاد کند و باعث خرابی های آبشاری شود، درک وابستگی های متقابل و ارزیابی تاثیر آن ها برای کاهش پیامدهای نامطلوب و افزایش تاب آوری در برابر بلایا در بلندمدت ضروری است. هدف کلی پژوهش حاضر سنجش اندرکنش مکانی ناشی از الگوی همجواری زیرساختی بر اساس فاکتورهای حداقل فاصله و سازگاری در همجواری زیرساخت ها در کلانشهر اهواز است. این پژوهش به لحاظ هدف توسعه-ای-کاربردی و از لحاظ روش شناسی توصیفی تحلیلی مبتنی بر مطالعات و بررسی های میدانی-اسنادی است. بدین منظور پس از مطالعات تطبیقی، زیرساخت های هدف پژوهش در قالب 30 شاخص، شناسایی و دسته بندی شدند. پس از آن به منظور نمایش پراکنش مکانی زیرساخت ها، لایه های مکانی زیرساخت ها تهیه شد. در این پژوهش، به منظور تعیین اندرکنش مکانی، از ماتریس حداقل فاصله استفاده شده است. همچنین پس از تعیین اندرکنش مکانی، جهت برآورد شدت وابستگی های عملکردی زیرساخت ها، از روش تاثیرات متقابل در ماتریس متقاطع بر اساس نظرسنجی از 20 کارشناس خبره در حوزه مدیریت زیرساخت های شهری استفاده شده است. در این تحقیق به این نتیجه دست یافتیم که اندرکنش مکانی زیرساخت های انرژی، خدمات اضطراری و سیاسی-مدیریتی در بروز و تشدید سوانح شهری اثرات شدیدتری دارند و شبکه راه های ارتباطی، مراکز آتشنشانی، خطوط برق و شبکه فاضلاب هیچ گونه تاثیری در بروز سوانح شهری یا تشدید خسارات و تلفات ندارند.

    کلیدواژگان: مدل سازی، اندرکنش جغرافیایی، مکانی، زیرساخت های حیاتی شهر، کلانشهر اهواز، رویکرد تاب آوری
  • بنیامین حسن زاده باغی، علی اکبر سالاری پور* صفحات 149-169

    شهرها زمانی می توانند در مسیر توسعه و آینده ای مطلوب و پایدار گام بردارند که برنامه ریزی ها و اجرای برنامه های شهری براساس یک برنامه چشم انداز منطبق بر هویت منحصر به فرد شهر و خواسته های همه گروه های شهری و شهروندان باشد. بنابراین این پژوهش بدنبال بررسی عوامل تاثیرگذار بر تعیین چشم انداز توسعه شهری در بندر انزلی است. پژوهش حاضر برمبنای هدف، کاربردی و برمبنای شیوه نگرش، توصیفی-تحلیلی است. ابزار گردآوری داده ها نیز به دو صورت اسنادی و پیمایش میدانی انجام شد. حجم نمونه آماری از طریق روش کوهن 355 نفر محاسبه گردید. در این پژوهش تلاش شد که روابط و میزان تاثیرگذاری مولفه های هویت شهری، پیمایش محیطی (وضعیت موجود شهر)، نگرش به شهر و نیز معیارهای مشارکت ادراک شده و قصد مشارکت بر چشم انداز شهری سنجیده شود. نتایج حاصل از معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی نشان می دهد که در تدوین چشم انداز شهری بندر انزلی به هویت شهری توجه شده است اما پیمایش محیطی نسبت به هویت شهری تاثیر متوسطی بر چشم انداز شهری داشته است. درحالیکه نگرش به شهر و مشارکت ادراک شده تاثیری بر چشم انداز شهر بندر انزلی نداشت که نشان از ضعف برنامه ریزی مشارکتی دارد اما همچنان مردم آماده مشارکت هستند. زیرا مشارکت را امری ضروری می دانند. نتایج ماتریس اهمیت-عملکرد نیز بیانگر حضور مولفه «پیمایش محیطی» در محدوده ضعف است که نیاز به سرمایه گذاری و بهبود متغیرهای این مولفه است. نتایج این پژوهش می تواند به مدیریت شهری و برنامه ریزان جهت آگاهی از مسایل و کاستی های موجود در تدوین چشم اندازهای توسعه در راستای شهری موردرضایت همگان با آینده ای مطلوب یاری دهد.

    کلیدواژگان: چشم انداز، مشارکت، هویت شهری، شهر بندرانزلی
  • معصومه ثقفی، علی شمس الدینی*، پروانه زیویار صفحات 171-189

    فرآیندی مشارکتی و دموکراتیک توسعه محله ای از دهه های گذشته به عنوان محور برنامه های توسعه پایدار محلات شهری قرار گرفت. در همین راستا هدف پژوهش حاضر بررسی راهکارهای موثردر ارتقای مشارکت مردمی در برنامه ریزی محلات است. این پژوهش از نوع توصیفی -تحلیلی است. داده ها آن به روش اسنادی و میدانی (پرسشنامه محقق ساخته از ساکنین محلات منطقه) 14 جمع آوری شده است یافته های تحلیل فریدمن پژوهش نشان می دهد که عواملی چون واگذاری مسیولیت به شهروندان، آگاهی از برنامه ها و طرح های، اعتماد به شهرداری، احساس تعلق مکانی، رضایت از خدمات شهری به ترتیب مهم ترین عوامل موثردر مشارکت شهروندان در محلات منطقه 14 شهرداری تهران هستند. نتایج تحلیل همبستگی چند متغیره نیز بیانگر همبستگی قوی (ضریب همبستگی 689/0) و مثبت بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته تحقیق (مشارکت محله ای) است. همچنین نتایج تحلیل فضایی مشارکت اجتماعی در محلات منطقه 14 نشان می دهد که محلات دولاب و گذر پایین دولاب به ترتیب مطلوب ترین و محلات پرستار و شکوفه نامطلوب ترین محلات ازنظر شاخص های مشارکت اجتماعی در بین محلات منطقه 14 شهرداری تهران دارند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی محله محور، مشارکت مردمی، منطقه 14 شهرداری تهران
  • سید نادر پورموسوی*، آرزو جمشیدی شیخی آبادی، مجتبی لرزنگنه صفحات 191-212

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی ارتباط حس مکان و سطح امنیت اجتماعی بر یکدیگر است. روش پژوهش حاضر با توجه به موضوع پژوهش، از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف نوع آن کاربردی و از نظر نوع داده کمی است. جامعه آماری تمام ساکنین بخش غربی محله آبشوران (سبزه میدان تا مدرس) شهر کرمانشاه بوده که مطابق سرشماری سال 1395 کرمانشاه کل جمعیت این بخش از محله 290 نفر معادل 73 خانوار است. در این میان 166 نفر به عنوان حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و با نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از دو روش آمار توصیفی و آمار استنباطی با توجه به ماهیت و نوع داده استفاده شده است. به این صورت که با به دست آوردن فراوانی و درصد، متغیرهای موردمطالعه توصیف می گردند و درزمینه آمار استنباطی از نرم افزار Spss در قالب آزمون آماری همبستگی پیرسون جهت سنجش ارتباط متغیرها بر همدیگر و آزمون رگرسیون چندمتغیره برای ارزیابی چگونگی این ارتباط استفاده شده است. یافته های آزمون پیرسون حاکی از آن است که میان ابعاد حس مکان و ابعاد امنیت اجتماعی همبستگی و رابطه متوسطی وجود دارد. به طوری که نتایج آزمون رگرسیون نشان می دهد 0.42 از تغییرات مولفه های اجتماعی مربوط به ابعاد حس مکان است. یافته های پژوهش گویای رابطه دو سویه میان ابعاد حس مکان و امنیت اجتماعی است به گونه ای که هرچه حس مکان افزایش یابد امنیت اجتماعی بیشتر می گردد و بالعکس هرچه امنیت اجتماعی بیشتر شود حس مکان نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: حس مکان، امنیت اجتماعی، محله آبشوران کرمانشاه
  • حسین اقاجانی*، فرناز سرکاری صفحات 213-232

    هنگامی که نیازهای چندگانه چندین کاربری زمین در فضا همپوشانی داشته باشند و نتوان آن ها را هماهنگ کرد، احتمال ایجاد تعارض اراضی وجود دارد. توسعه شهرنشینی در محدوده مجموعه شهری مشهد فضاهای زیست محیطی با کیفیت را اشغال کرده و منجر به تکه تکه شدن اراضی کشاورزی و زیست محیطی و کاهش کیفیت آن ها شده است. شناسایی و حل تعارضات کاربری زمین برای استفاده منطقی از منابع زمین و دستیابی به پایداری ضروری است. این پژوهش به بررسی تعارضات اراضی از منظر تناسب کاربری پرداخته است. بدین منظور تناسب اراضی با استفاده از روش تحلیل ارزیابی چندمعیاره با استفاده از شاخص های طبیعی، مکانی، برنامه ریزی و منابع آبی برای سه کاربری کشاورزی، اکولوژیکی و مسکونی در سه طبقه زیاد، متوسط و کم ارزیابی شده و بر اساس ترکیب تناسب سه کاربری با استفاده از مدل پیشنهادی، شدت تعارضات در سه طبقه و نوع تعارضات در دوازده طبقه تشخیص داده شده است. در ادامه احتمال تغییرات اراضی با توجه به نوع و شدت هر تعارض بیان شده است. در مجموع نتایج نشان می دهد: درصد مساحت اراضی با تناسب بالای اکولوژیکی نسبت به دو کاربری دیگر کمتر بوده است، همچنین تناسب اراضی اکولوژیک از مرکز محدوده به سمت پیرامون با افزایش ارتفاع بیشتر شده و تناسب اراضی برای کاربری مسکونی با دور شدن از شهرها و جاده ها کاهش پیدا می کند، بیشترین درصد اراضی مجموعه شهری مشهد در معرض تعارض بالقوه و با شدت متوسط تعارض قرار دارد، بیشترین نوع تعارضات مربوط به دو نوع تعارض شدید و متوسط اراضی کشاورزی و مسکونی بوده است.

    کلیدواژگان: تعارضات اراضی، تناسب اراضی، کاربری کشاورزی- مسکونی- اکولوژیکی، ارزیابی چندمعیاره، مجموعه شهری مشهد
  • محمدحسن یزدانی*، رضا هاشمی معصوم آباد، کامران دولتیاریان صفحات 233-255

    شهر سالم را شهری تعریف می کنند که محیط های کالبدی - اجتماعی و فرهنگی خود را به طور پیوسته بهبود می بخشد و منابعش را توسعه می دهد و سلامت عمومی را تضمین می کند. در سال های اخیر، به ویژه با افزایش روند صنعتی شدن و گسترش بیماری های عفونی و همه گیر از کیفیت محیط سکونتی شهرها کاسته شده و نارسایی هایی مانند آلودگی های محیط زیستی، بیکاری، فقر، بد مسکنی و آسیب های اجتماعی روانی در شهرها عمومیت یافته است. شهر نورآباد همانند بسیاری از شهرهای دیگر با مشکلات عدیده ای از قبیل، بافت های فرسوده، مسکن نامناسب، کمبود خدمات اجتماعی و بهداشتی و آلودگی صوتی مواجه است که ادامه این روند باعث وارد آمدن آسیب های جدی به سلامت محیط و سلامت شهروندان خواهد شد. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی تحلیل بوده و جهت ارزیابی نهایی و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی تست و جهت تبیین و مدل سازی اثرات نیز از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون تی تک نمونه ای پژوهش نشان داد وضعیت شاخص های شهر سالم در محدوده موردمطالعه با میانگین 51/2 در وضعیت قابل قبولی قرار ندارند و ضعیف برآورد می شوند. تحلیل یافته های منتج از مدل سازی معادلات ساختاری بیانگر این است که مقدار بار عاملی شاخص ریشه دوم میانگین خطای مربعات برابر با (079/0) است که نشان دهنده مطلوبیت مدل پژوهش می باشد. همچنین تحلیل مدل عاملی مرتبه دوم نشان داد که بعد سلامت بیشترین بار عاملی را با وزن (94/0) را دارا می باشد و کمترین بار عاملی هم به بعد کالبدی فیزیکی با وزن عاملی (64/0) تعلق دارد. در راستای ارتقاء شاخص های شهر سالم و توزیع متوازن خدمات و امکانات می بایست سیاست های فضایی و برنامه ریزی ها بر اساس بسترسازی برای جذب سرمایه گذاری بیشتر بخش خصوصی و هدایت و سوق دادن آن ها به سمت پهنه های محروم صورت گیرد که نقش مدیریت شهری و سازمان های مرتبط بسیار پررنگ است.

    کلیدواژگان: سلامت شهری، شهر سالم، مدل سازی ساختاری، شهر نورآباد
|
  • Ali Azar * Pages 1-26

    Urban green spaces are one of the major issues in urban competitiveness and increasing livability, which is one of the vital requirements in achieving a healthy city. The arrival of new communication technologies has led to the reduction of the virtual space in social interactions. Urban expansion and increasing urban density lead to an increase in the spread of pollution in cities. This process increases the risk of physical and mental health conditions for citizens. This study aimed to investigate the push factors of residential environments and the pull factors of regional parks, as well as the role of these parks in promoting the social indicators and mental health of citizens. This study uses a descriptive-analytical and applied approach and its method is both qualitative and quantitative. Questionnaires and surveys as well as library informationused to collect information. The Statistical population is the zonal parks of Tabriz city. Accordingly, 5 zonal parks were purposefully selected according to their geographical distribution in Tabriz city and questionnaires were completed among the people visiting the parks of this city. Zonal parks have a positive effect on promoting the health indicators of citizens because of sports equipment and health and walking paths and clean air. Among the motives for visiting the parks, the leisure time variable is the top priority, followed by meeting with friends. Exercise and relieving fatigue are the next priority. There is a significant positive relationship between park attractions and the use of parks.

    Keywords: : Pull factor of parks, Push factor of residential environments, Health, urban parks, Tabriz
  • Mahboobeh Noori, MohammadReza Rezaei *, Seiyed Mossa Hosseini, Hossein Mansourian Pages 27-49

    This research is applied in terms of purpose, and in terms of nature and descriptive method, it is a survey type using a questionnaire. The statistical population consists of experts and citizens of Shiraz. The findings of the research showed that according to the experts of Shiraz city, among the natural factors; The precipitation factor with weight (0.29) has the most influence and the slope direction factor with weight (0.13) has the least effect and in relation to man-made factors; Land use with a weight of (0.25) had the most impact and worn texture factor with a weight of (0.14) had the least impact on runoff and flooding. Further, the results of the analysis of the dimensions of resilience showed that the average of Shiraz in the social dimension is above the optimal level (3.78) and in other dimensions the average is below the optimal level. According to the output of multivariate regression, in terms of prioritization; Social, institutional, economic and physical indicators are ranked first to fourth with beta coefficient values of 0.20, 0.14, 0.11 and 0.10 respectively. Finally, the results of the identification and selection of modern infrastructure suitable for the management of runoff in this city showed that in the index of landscapes and public open spaces; flood storage method and its protection and in the index of houses and private spaces; Water purification and recycling system compared to other methods were chosen by experts as suitable methods for implementation in Shiraz city.

    Keywords: Modern methods, Urban Runoff, Flood Management, resilience, shiraz city
  • Bahareh Sadat Moosavi, Ara Toomanian *, Meysam Argany, Samane Arvandi, Mehran Saedpanah Pages 51-69

    The findings of the associational rule extraction revealed a spatial relationship between the distance from the police station and the usage of opiates and hashish, which has a direct relationship on the use of the park. Additionally, there is a direct correlation between the use of marijuana and grass and police stations, indicating that these drugs have been used close to these institutions. The majority of hashish, opium, and grass drug use occur in close proximity to roads, parks, and schools. Additionally, compared to other substances, marijuana and grass have a direct spatial relationship with the police station, and use of these drugs can be witnessed close to the station. Despite being extremely prevalent in the database, it appears that the opium drug did not significantly correlate spatially with the chosen uses. Finally, the top 10 laws were determined and their effects on confidence, support, and lifting were examined. In the context of a spatial information system, the usage of spatial distribution functions can be useful for pinpointing crime hotspots and assisting law enforcement with management decisions. With its research of crime trends and crime statistics, it can assist the police and other relevant agencies in locating potential crime hotspots and preventing them in the future. Additionally, it might be highly helpful to apply data mining techniques to anticipate and prevent crimes as well as their locations.

    Keywords: Association Rules, Data Mining, Drugs, Hotspots, Kernel density estimation method
  • Hadi Alizadeh *, Maryam Mahmoudi Beram Pages 71-86

    This study has attempted to assess the role of social capital in the realization of social resilience during the COVID-19 pandemic, in Ahvaz metropolitan area, Iran. Two major questions of the study are that what is the quality of the realization of social capital and social resilience indicators in Ahvaz during the pandemic? And, what can be explained the role (impact) of the social capital in the realizing of the social resilience in Ahvaz during the pandemic? Regarding this, with a "descriptive-analytical" methodological approach, this study has used a survey method by using a questionnaire tool to obtain its data. To this end, with an online method, we used the opinion of 667 citizens of Ahvaz from April to November 2021. The results revealed that, considering the results conducted by FTOPSIS model, quality of the realization of the indicator of social trust from the lens of social capital and the indicator of social infrastructure from the lens of social resilience is in unfavorable situation compared to other indicators in Ahvaz during the pandemic. Moreover, considering LISREL software output, social capital has a positive and significant impact on the realizing social resilience in Ahvaz during the pandemic.

    Keywords: social resilience, Social capital, The COVID-19 pandemic, Ahvaz
  • Seyyede Shabnaz Ettehad, Jamileh Tavakolinia *, Mohamamdrahim Rahnama Pages 87-115

    The issue of food supply is always considered as one of the important biological issues of humans. Theories, gatherings, researches, studies, and various laws and regulations have been prepared and presented in this direction in order to satisfy the basic human needs with minimum difficulty, but this goal has not been fully achieved successfully. Identifying and knowing the causes of this problem requires knowing and gaining comprehensive knowledge from a theoretical, experimental and research point of view in order to clarify possible gaps and gaps. Therefore, in the current research, these three types of studies have been conducted in the form of three layers of attitude, research materials and methods, in order to identify the dimensions of food security and its evolution, and to examine how it can be adapted to regulations, policies and laws. and by analyzing and reviewing previous researches in this field and comparing these three studies, identify the knowledge, experimental and research gap in the field of food security. Hence, the mixed research method includes library-review study, thematic analysis and meta-analysis. Based on the results of the research, the knowledge base of food security, which includes availability, access, consumption and good governance, is different from the experimental and research base, and there is a deep and significant gap between scientific and research studies. Updating the laws and policies, along with conducting applied research focusing on good food governance, is one of the solutions that can cover this gap.

    Keywords: Food security, Good Governance, Thematic analysis, Meta-analysis
  • Zohre Shafieiyoun, Homayoon Nooraie *, Faezeh Behnamifard Pages 117-133
    According to the theory of natural movement, street networks interact with pedestrian movement and walkability. In addition to permeability criteria, visual perception has an impact on pedestrian preferences and behaviors by providing a capacity for understanding and wayfinding. This research aims to investigate the correlation between the visual and spatial characteristics of the environment in the Jolfa neighborhood of Isfahan city. The set of space syntax tools, including Axial, Isovist, and Visual Graph Analysis, were used to quantify and interpret the configurational and visual criteria in the historical area of Jolfa. The Spearman correlation coefficient was used to calculate the correlation between both integration and connectivity with isovist area, isovist perimeter, compactness, occlusivity, through-vision, and visual clustering. The results show that, in addition to integration, connectivity, and intelligibility, visual properties (i.e., isovist area, isovist perimeter, and occlusivity) had a significant impact on movement patterns in this area. To Validate the results, the agent-based model was used to compare the space syntax simulation of the pedestrian movement with the actual environment. It was shown that visual features derived from space syntax can predict pedestrian movement in the real world. Visual characteristics are complementary to spatial configuration and can help with spatial perception, wayfinding, and pedestrian movement.
    Keywords: walkability, spatial configuration, Visual Graph, Agent-based model, Jolfa neighborhood
  • Mostafa Mohammadi *, MohammadAli Firuzi, Alireza Parvizian Pages 135-148

    So far, some researchers have assessed the vulnerability and resilience of critical infrastructure, however, few have considered the two-way interdependence of critical networks. These researches on resilience assessment generally assumed that critical networks can return to their original function, while limited recovery (against disasters) is more practical (Xiao et al., 2022: 108). Critical infrastructures are responsible for various human functions and activities and play an essential role in societies, on the other hand, infrastructure systems are not separate and depend on each other (Yang et al., 2022: 606). Interdependencies between critical urban infrastructure systems significantly affect their reliability and performance and the resilience of modern societies (Magoua et al., 2022: 102). In 2017, the World Bank's City Resilience Program launched an ambitious resilience research and policy agenda. The main mission of this program is to "accelerate the change from mostly single-stream resilience operations at the city level to long-term, more comprehensive and multidisciplinary planning to build resilience" (Philip et al., 2021: 1).

    Keywords: modeling, geographic-spatial interaction, critical city infrastructure, Ahvaz Metropolis, resilience approach
  • Benyamin Hasanzadeh Baghi, Aliakbar Salaripour * Pages 149-169

    Cities can take a step in the path of development and a favorable and sustainable future when the planning and implementation of urban programs are based on a vision plan that matches the unique identity of the city and the wishes of all urban groups and citizens. Therefore, this research seeks to investigate the factors influencing the determination of urban development prospects in Bandar Anzali city. This research is practical based on the goal and descriptive-analytical based on the attitude. The size of the statistical sample was calculated using Cohen's method of 355 people. In this research, an attempt was made to measure the relationships and the influence of the components of urban identity, environmental survey (current state of the city), attitude towards the city, as well as the criteria of perceived participation and participation intention on the urban vision. The results of the research show that in compiling the urban vision of Bandar Anzali, attention has been paid to the urban identity, but the environmental survey has had a moderate impact on the urban vision compared to the urban identity. While the attitude towards the city and the perceived participation did not affect the vision of Bandar Anzali city, which shows the weakness of participatory planning, but still people are ready to participate. Because they consider participation essential. The results of the Importance-Performance Matrix also indicate the presence of the "environmental survey" component in the weakness range, which requires investment and improvement of the variables of this component.

    Keywords: Vision, participation, Urban Identity, Bandar Anzali city
  • Masomeh Saghafi, Ali Shamsoddini *, Parvaneh Zivyar Pages 171-189

    In the form of a participatory, democratic process, neighborhood development has been the focus of sustainable urban neighborhood development programs for the past decades. In this regard, the aim of the current research is to investigate effective solutions in promoting people's participation in neighborhood planning. his research is descriptive-analytical. Its data has been collected by documentary and field method (questionnaire made by the researcher from the residents of the 14 districts). The findings of Friedman's analysis show that the factors of delegating responsibility to citizens with an average of 6.57, awareness of plans and projects with 5.33, trust in the municipality with 5.16, feeling of belonging to a place with 4.76, satisfaction with municipal services, 4.76 They are the most important factors in the participation of citizens in the neighborhoods. The results of multivariate correlation, the value of the coefficient between the set of independent variables and the dependent variable of the research (neighborhood participation) is 0.689, which indicates a strong correlation between the variables. Spatial analysis shows social participation in 14 districts that Dolab neighborhood with a score of 0.600, Gozpayin Dolab neighborhood with 0.602, Nurse neighborhood with a score of 0.752, and Shkoufeh neighborhood with a score of 0.734 are respectively the most favorable and unfavorable neighborhoods in terms of social participation indicators among the neighborhoods.

    Keywords: neighborhood-based planning, Public Participation, district 14 of Tehran municipality
  • S. Nader Pourmosavi *, Arezou Jamshidi Sheikhabadi, Mojtaba Lorzangeneh Pages 191-212

    The objective of current research is to examine the relationship between the sense of place and the level of social security. This study's method is descriptive-analytic in terms of its objective, the purpose for which it is applied, and the quantitative data type. The statistical population of all residents of Kermanshah city's western Abshouran neighborhood (Sabzeh Square to Modares) (according to the 2016 Kermanshah census, the total population of this part of the neighborhood is 290 people, equivalent to 73 households), of which 166 people were chosen as sample size using the Cochran formula and random sampling. According to the nature and type of data, descriptive and inferential statistics are utilized for data analysis. The researched variables are described in this way by collecting the frequency and percentage, and in the field of inferential statistics, SPSS software is used to evaluate the association between variables and multivariate regression test to examine the link between these variables. Pearson's test results show a connection and a moderate association between the variables of sense of place and the characteristics of social security. Thus, the regression test findings suggest that 0.42 of the changes in social dimensions are connected to sense of place variables. The study's findings also show that there is a two-way relationship between the dimensions of sense of place and social security, such that as sense of place increases, so does social security, and vice versa, as social security increases, so does sense of place.

    Keywords: Sense of Place, social security, Abshouran neighbourhood of Kermanshah
  • Hossein Aghajani *, Farnaz Sarkari Pages 213-232

    Land conflicts are possible when the multiple needs of several land-uses overlap in space and cannot be coordinated. Within the Mashhad urban complex's boundaries, urbanization has taken up quality environmental spaces and resulted in the fragmentation and degradation of agricultural and environmental resources. The optimal use of land resources and sustainability depends on locating and resolving land use conflicts. This study looked into land-use conflicts from the perspective of land-use suitability. For this purpose, using the multi-criteria evaluation analysis, using natural, spatial, planning, and water resources indicators, land suitability for three agricultural, ecological, and residential uses was evaluated in three categories high, medium, and medium and low. Moreover, based on the combination of the suitability of three land-uses using the proposed model, the intensity of conflicts in three classes and the type of conflicts in twelve classes have been detected. In the following, the possibility of land changes is stated according to the type and intensity of each conflict. The results show that the percentage of land area with high ecological suitability has been lower compared to the other two land-uses. Also, the suitability of ecological land from the center of the area to the periphery increases with the increase in height. Land suitability for residential use decreases as it moves away from cities and roads. The largest percentage of land in Mashhad urban complex is exposed to potential conflict with medium intensity of conflict; the most types of conflicts related to the severe and moderate conflict were agricultural and residential lands. The largest percentage of land in Mashhad urban complex is exposed to potential conflict with medium intensity; the most types of conflicts related to two types of severe and moderate conflict were agricultural and residential lands.

    Keywords: Ecological- Agricultural, Construction Space, Land-Use Conflict, multi-criteria evaluation system, suitability evaluation, Mashhad
  • MohammadHasan Yazdani *, Reza Hashemi Masoomabad, Kamran Doolatyarian Pages 233-255

    A healthy city is a city that continuously improves its physical, social, and cultural environments, develops its resources, and ensures public health. In recent years, the increasing trends of environmental pollution, unemployment, poverty, poor housing, and social and psychological harms as well as industrialization and the spread of epidemic diseases have decreased the quality of the urban living environment. Noorabad City, like many other cities, is facing many problems such as worn-out structures, inadequate housing, lack of social and health services, and noise pollution. These problems will cause serious damage to the health of the environment and citizens. The present study employs a descriptive-analytical method for final evaluation and data analysis. This study uses t-test and structural equation modeling to explain and model the effects. The results of the t-test of the sample showed that the status of healthy city indicators in the study area with an average of 2.51 is not in an acceptable situation and is estimated to be poor. Analysis of the findings of structural equation modeling indicates that the amount of factor load of the root mean square error (RMSE) is equal to 0.079, which indicates the desirability of the research model. Also, the analysis of the second-order factor model showed that the health dimension has the highest factor load with a weight of 0.94 and the lowest factor load belongs to the physical dimension with a factor weight of 0.64. In order to promote the indicators of a healthy city and balanced distribution of services and facilities, spatial policies and planning should be based on creating a platform for attracting more private sector investment and directing them to disadvantaged areas where the role of urban management and related organizations is very important.

    Keywords: urban health, healthy city, Structural modeling, Noorabad City