فهرست مطالب

نشریه پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری
پیاپی 11 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین علیزاده، مجید زنجیردار*، غلامعلی حاجی صفحات 1-30
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی توانایی شبکه های عصبی مصنوعی و الگوریتم های یادگیری ماشین شامل ماشین بردار پشتیبان و جنگل تصادفی در پیش بینی محتوای اطلاعاتی سود حسابداری قبل از اعلان آن در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1394الی 1399می باشد.روش شناسی پژوهش: برای جمع آوری داده های روزانه موردنیاز پژوهش از نرم افزار ره آورد نوین استفاده شده است و با استفاده از روش نمونه گیری حذفی سیستماتیک 88 شرکت انتخاب شدند. از نرم افزار متلب به منظور مدل سازی شبکه های عصبی و الگوریتم های یادگیری ماشین استفاده شده است و به منظور محاسبه بازده غیرعادی در شبکه های عصبی و الگوریتم های یادگیری ماشین از کد نوشته شده در نرم افزار پایتون استفاده شده است. محتوای اطلاعاتی سود از طریق آزمون ارتباط بین سود و بازده غیرعادی و بر اساس مدل پورتی و همکاران (Poretti et al., 2018) سنجیده شده است. متغیرهای ورودی شبکه های عصبی و الگوریتم های یادگیری ماشین اندیکاتورها تحلیل تکنیکال می باشند. به منظور ارزیابی عملکرد طبقه بندی، از معیارهای صحت، دقت، فراخوانی و اندازه F استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پیش بینی سه مدل شبکه های عصبی مصنوعی، ماشین بردار پشتیبان و جنگل تصادفی نشان داد که ماشین بردار پشتیبان و جنگل تصادفی از دقت بالاتری نسبت به شبکه های عصبی مصنوعی، در پیش بینی استراتژی خرید، فروش و نگهداری برخوردار بوده اند و تنها ماشین بردار پشتیبان از سه مدل مذکور توان پیش بینی محتوای اطلاعاتی سود را داشته است.اصالت / ارزش افزوده علمی: طراحی مدل پیش بینی جهت حرکت قیمت سهام در روز آتی معاملاتی، با سه روش شبکه های عصبی مصنوعی، ماشین بردار پشتیبان و جنگل تصادفی به عنوان اصلی ترین نوآوری پژوهش می باشد و همچنین یافته های پژوهش می تواند سرعت انتقال اطلاعات به بازار و جذب آن را افزایش دهد که این عامل منجر به کاهش اثر عدم تقارن اطلاعاتی و معاملات مبتنی بر اطلاعات نهانی و در نهایت افزایش کارایی بازار خواهد شد.
    کلیدواژگان: جنگل تصادفی، شبکه های عصبی مصنوعی، ماشین بردار پشتیبان، محتوای اطلاعاتی سود
  • سید محمدرضا داودی*، مرضیه کرمی چمگردانی، سید امیر رضا هاشمی صفحات 31-56
    هدف

    یکی از مهم ترین نقش های بازار آتی ها، فراهم کردن ابزاری برای پوشش ریسک است. استراتژی بهینه برای پوشش ریسک از طریق تخمین نسبت پوشش ریسک، مشخص می شود. محاسبه نسبت پوشش ریسک و همچنین میزان اثربخشی پوشش به تصریح درست رابطه بین قیمت آتی ها و قیمت نقطه ای بستگی دارد. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر، برآورد نسبت بهینه پوشش ریسک در چندک های مختلف در دو حالت کم نوسان و پر نوسان با استفاده از مدل رگرسیون چندکی مبتنی بر تغییر رژیم مارکوف می باشد..روش شناسی پژوهش: شیب حاصل از رگرسیون چندکی باوجود تغییر رژیم مارکوف، به عنوان نسبت بهینه پوشش ریسک انتخاب می شود که البته به چندک انتخابی وابسته است و دو حالت برای مدل رگرسیون چندکی اتخاذ می شود که متناسب با نوسان کم وزیاد در نظر گرفته شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش بر روی 5 قرارداد آتی سکه در بازه 1393 تا 1397 نشان می دهد که در سه بازار معمولی (ترکیبی)، کم نوسان و پرنوسان، پوشش ریسک توانسته است ریسک را به میزان حداقل 20 درصد کاهش دهد. در بازار پر نوسان نسبت بهینه پوشش ریسک در تمام چندک ها حداقل به میزان 23 درصد کاهش نوسان (با معیار میانگین مربعات خطا) داشته است و چندک 0/95 بهترین عملکرد را از لحاظ بیشترین کاهش نوسان و کمترین نسبت پوشش ریسک دارد. در بازار کم نوسان نسبت بهینه پوشش ریسک در تمام چندک ها حداقل به میزان 58 درصد کاهش نوسان داشته است و چندک 0/05 بهترین عملکرد را از لحاظ بیشترین کاهش نوسان و کمترین نسبت پوشش ریسک دارد. در بازار ترکیبی نیز نسبت بهینه پوشش ریسک به میزان 21 درصد کاهش نوسان داشته است.اصالت / ارزش افزوده علمی: نتایج این پژوهش علاوه بر توسعه ادبیات مربوط پوشش ریسک به تمام ذی نفعان و استفاده کنندگان کمک می کند تا میزان توجه به موضوع پوشش ریسک را مورد ارزیابی قرار دهند.

    کلیدواژگان: تغییر رژیم مارکوف، رگرسیون چندکی، قرارداد آتی، نسبت بهینه پوشش ریسک
  • نهاد بهزادی، جمال بحری ثالث*، سعید جبارزاده کنگرلوئی، یونس بادآور نهندی صفحات 57-84
    هدف
    در راستای تبیین ریسک سقوط قیمت سهام به عنوان شاخصی برای اندازه گیری عدم تقارن در ریسک، علی رغم داشتن اهمیت فراوان در تحلیل سبد و قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، مدلی طراحی نشده است. به هرحال، شناسایی عوامل موثر بر ریسک ریزش قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران که بازار نوپا، ناکارا و درحال توسعه است، بسیار ضروری است، زیرا این ریسک عاملی بازدارنده در جذب منابع مالی در بازار سرمایه است؛ لذا، در پژوهش حاضر به بررسی ویژگی های خاص شرکتی موثر بر ریسک ریزش قیمت سهام پرداخته شده است.روش شناسی پژوهش: در این پژوهش، از داده های 127 شرکت طی دوره زمانی 1390 الی 1400، استفاده و برای تجزیه وتحلیل، از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار PLS 3 استفاده به عمل آمده است. متغیرهای پژوهش (به جز متغیرهای مجازی)، به صورت دهک بندی شده وارد مدل شده اند. ویژگی های خاص شرکتی شامل فرصت رشد، هزینه نمایندگی، بزرگی، عملکرد و ریسک شرکت بوده و از دو معیار ضریب چولگی منفی بازده سهام و نوسان بازده هفتگی خاص شرکت برای سنجش ریسک ریزش قیمت سهام استفاده به عمل آمده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که تاثیر فرصت رشد، بزرگی و عملکرد شرکت بر ریسک ریزش قیمت سهام، منفی و معنادار و تاثیر هزینه نمایندگی، مثبت و معنادار بوده است. این در حالی است که ریسک ریزش قیمت سهام، مستقل از ریسک شرکت بوده است.اصالت / ارزش افزوده علمی: یافته های پژوهش نشان داد که ریسک ریزش قیمت سهام، مستقل از سایر ریسک شرکت بوده است؛ لذا، این موضوع باید مدنظر سرمایه گذاران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بزرگی، ریسک ریزش قیمت سهام، عملکرد و ریسک شرکت، فرصت رشد، هزینه نمایندگی
  • احسان سعادتی، شهره یزدانی*، محمد حامد خانمحمدی، داود گرجی زاده صفحات 85-114
    هدف
    پژوهش حاضر استوار بر آینده پژوهی نقش عوامل تعیین کننده تقلب مدیران با تمرکز بر مدل لوزی تقلب است.روش شناسی پژوهش: برای اندازه گیری انواع تقلب و شاخص های مربوط به مدل لوزی تقلب از پرسش نامه طیف لیکرتی که حاوی سه بخش (دموگرافی، انواع تقلب و شاخص های مدل لوزی تقلب) است و شامل 74 جمله خبری بود، استفاده گردید. هم چنین، برای آزمون فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS استفاده شد.
    یافته ها
    ضلع فرصت به عنوان یک مولفه تاثیرگذار بر گونه های مختلف تقلب (هر چهار مولفه) محسوب می شود. هم چنین، ضلع توانایی نیز بر تقلب مدیران از طریق مهندسی اجتماعی، سوءاستفاده از منابع (دارایی ها) و مدیریت سود با هدف فرصت طلبانه تاثیر دارد و ضلع توجیه عقلانی بر مولفه های عدم به کارگیری از روش های موجود در استانداردهای حسابداری توسط مدیران (تقلب در حسابداری) و سوءاستفاده از منابع اثرگذار است. به علاوه، ضلع فشار (انگیزه) نیز بر مولفه تقلب مدیران از طریق مهندسی اجتماعی تاثیر دارد. اضلاع مدل لوزی تقلب در صورتی کارایی دارند که موضوع جدایی مدیریت از مالکیت وجود داشته باشد و روند نظارتی اثر بخش بر کار مدیران وجود نداشته باشد.اصالت / ارزش افزوده علمی: در پژوهش حاضر توجه گردید که علت رخ داد چهار نوع از شاخص تقلب در کشور ایران بر چه اساسی بوده است. ارزش افزوده علمی در پژوهش حاضر این است که در بیشتر مقاله های انجام شده توسط پژوهشگران توجه به مدل مثلث تقلب (معروف به آتش تقلب) بوده است. اما، پژوهش حاضر تمرکز بر مدل لوزی (که دارای یک ضلع اضافی به نام توانایی) دارد. علاوه بر این، برای اندازه گیری این اضلاع، تجربیات افراد خبره در حوزه اجرایی جایگزین فرمول های ریاضی و اعداد صورت های مالی حسابرسی قرار گرفت تا به صورت عمیق تر این موضوع (علت رخ داد چهار نوع از تقلب ها بر اساس ضلع های فشار، فرصت، توجیه عقلایی و توانایی) مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، پیشگیری جهت بروز تقلب، تئوری نمایندگی، مدل لوزی تقلب
  • فرامرز کرمی طالقانی، محمدرضا وطن پرست*، جواد رضازاده، کیهان آزادی هیر صفحات 115-154
    هدف
    وجه اشتراک رویکردهای نظری اتخاذ شده برای مطالعه گروه های تجاری، وجود بازارهای سرمایه داخلی در این گروه ها است. ادبیات حسابداری نشان می دهد که کارایی این بازارها در تخصیص منابع و عملکرد می تواند تحت. تاثیر انگیزه های منفعت طلبانه ناشی از مسیله نمایندگی قرار گیرد؛ بنابراین، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر شکاف مالکیتی- کنترلی بر کارایی بازارهای سرمایه داخلی گروه های تجاری در تخصیص منابع و عملکرد با در نظر گرفتن رقابت بازار محصول است.روش شناسی پژوهش: این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی، از منظر هدف کاربردی و با استفاده از رویکرد پس رویدادی انجام شده است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، داده های 18 گروه تجاری که شرکت اصلی آنها در بورس اوراق بهادار تهران یا فرابورس پذیرفته شده اند و شرکت های تابعه این گروه ها در بازه زمانی 1394 الی 1400 (756 سال-شرکت) جمع آوری و با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه مبتنی بر داده های ترکیبی مورد آزمون قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که شکاف مالکیتی-کنترلی بر کارایی تخصیص منابع و کارایی عملکرد بازارهای سرمایه داخلی گروه های تجاری تاثیر منفی و معنادار دارد. همچنین، یافته ها تنها نشان می دهد که رابطه بین شکاف مالکیتی-کنترلی و کارایی عملکرد بازارهای سرمایه داخلی گروه های تجاری، با افزایش رقابت بازار محصول تضعیف می شود. بااین حال، شواهدی از تاثیر رقابت بازار محصول بر رابطه بین شکاف مالکیتی-کنترلی و کارایی تخصیص  منابع گروه های تجاری مشاهده نگردید.اصالت / ارزش افزوده علمی: توجه به بازارهای سرمایه داخلی گروه های تجاری به عنوان یک مکانیزم بالقوه برای تسهیل در تخصیص کارای منابع و دستیابی به مزایای استراتژیک حایز اهمیت است. ازاین رو، با شناخت بیشتر از پدیده شکاف مالکیتی-کنترلی و تاثیر آن بر کارایی بازارهای سرمایه داخلی گروه های تجاری در تخصیص منابع و عملکرد، می توان گام های اساسی برای دستیابی به مزایای استراتژیک (از قبیل توسعه اقتصاد داخلی) برداشت.
    کلیدواژگان: بازارهای سرمایه داخلی، رقابت بازار محصول، شکاف مالکیتی-کنترلی، گروه های تجاری
  • مهدی فیل سرائی* صفحات 155-188
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی رابطه رقابت در بازار محصول، برون گرایی مدیرعامل و سرعت تعدیل ساختار سرمایه در بازار سرمایه است.روش شناسی پژوهش: این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نوع داده کمی، از منطق اجرا استقرایی و از نحوه اجرا توصیفی - همبستگی است. روش موردنظر برای گردآوری شواهد از نوع پس رویدادی است. روابط بین متغیر ها با استفاده از مدل های همبستگی و رگرسیون چندگانه با رویکرد پانل آزمون شده است. در مدل های تحقیق از اطلاعات 143 شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1391 تا 1400 استفاده شد. اطلاعات شرکت ها به کمک نرم افزار R مورد آنالیز و تحلیل واقع و برای برآورد مدل تحقیق از روش رگرسیون چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون های چندگانه با رویکرد پانل دیتا در سطح خطای مورد انتظار پنج درصد نشان داد: بین رقابت در بازار محصول و سرعت تعدیل ساختار سرمایه رابطه معناداری وجود دارد. همچنین برون گرایی مدیرعامل، رابطه بین رقابت در بازار محصول و سرعت تعدیل ساختار سرمایه را تقویت می کند.اصالت / ارزش افزوده علمی: نتایج این پژوهش علاوه بر توسعه ادبیات مربوط به سرعت تعدیل ساختار سرمایه و رقابت در بازار محصول، به تمام ذی نفعان و استفاده کنندگان کمک می کند تا میزان توجه شرکت ها به تاثیر رقابت در بازار محصول و سرعت تعدیل ساختار سرمایه را با استفاده از نظریه های بدهی محدود و رفتار غارتگرایانه مورد ارزیابی قرار دهند. همچنین این رابطه بر اساس نوع شخصیت مدیرعامل (برون گرایی) مورد بررسی و تجزیه وتحلیل قرار می گیرد. در هیچ یک از پژوهش های داخلی، تحقیقی راجع به اثر برون گرایی مدیریت عامل بر سرعت تعدیل ساختار سرمایه صورت نپذیرفته است. ازاین حیث، پژوهش حاضر در داخل کشور نوآوری دارد.

    کلیدواژگان: برون گرایی مدیرعامل، رتبه اعتباری، رقابت در بازار محصول، سرعت تعدیل ساختار سرمایه
  • سید یحیی اسدالهی*، سمیه متین، مرضیه یوسفی نژاد صفحات 189-212
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر سیاست تقسیم سود سهام بر ثبات مالی بانک ها می پردازد. بدین منظور رابطه بین سیاست تقسیم سود سهام و ثبات سیاست تقسیم سود سهام با ثبات مالی بانک ها در بلندمدت و کوتاه مدت مورد آزمون قرار گرفت.روش شناسی پژوهش: در این پژوهش 23 بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در فاصله بین سال های 1391 الی 1399 مورد بررسی قرار گرفت. داده های پژوهش از نوع داده های ترکیبی بوده و با به کارگیری روش برآورد مدل خودرگرسیون برداری به روش هم انباشتگی جوهانسون - جوسیلیوس و مدل تصحیح خطای برداری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که نسبت سود سهام پرداختی بر ثبات مالی بانک ها در بلندمدت تاثیر مثبت و معنی داری دارد و همچنین نسبت سود انباشته نیز بر ثبات مالی بانک ها در بلندمدت تاثیر منفی و معنی داری دارد و یافته ها نشان داد که ثبات در سیاست تقسیم سود سهام بر ثبات مالی بانک ها در بلندمدت تاثیر مثبت و معنی داری دارد.اصالت / ارزش افزوده علمی: نتایج حاصل از این پژوهش می تواند مدیران را در اتخاذ تصمیمات بهینه در خصوص تعیین میزان سود تقسیمی بهینه و اتخاذ سیاست های منطقی توزیع سود نقدی سهام با درنظرگرفتن اهمیت حفظ ثبات مالی بانک ها یاری رساند به طوری که امکان پیش بینی دقیق تر بازده آتی سهام را برای سهامداران و تحلیلگران مالی فراهم نماید.
    کلیدواژگان: ثبات مالی، سود انباشته، سود سهام پرداختی
|
  • Hossein Alizadeh, Majid Zanjirdar *, Gholam Ali Haji Pages 1-30
    Purpose
    The aim of this research is to investigate the capability of artificial neural networks and machine learning algorithms, including Support Vector Machine and Random Forest, in predicting the information content of accounting profits before its announcement in accepted companies on the Tehran Stock Exchange during the period from 2015 to 2020.
    Methodology
    Daily data required for the research were collected using Rahnaward-e-Novin software, and a systematic random sampling method was used to select 88 companies. MATLAB was used for modeling artificial neural networks and machine learning algorithms, and Python code was employed to calculate abnormal returns in neural networks and machine learning algorithms. The information content of profits was measured through the test of the relationship between profits and abnormal returns, based on the model by Porti et al. (2018). The input variables for artificial neural networks and machine learning algorithms are technical indicators. Accuracy, precision, recall, and F-score metrics were used for performance evaluation.
    Findings
    The results of predicting with three models of artificial neural networks, Support Vector Machine, and Random Forest showed that Support Vector Machine and Random Forest had higher accuracy than artificial neural networks in predicting buy, sell, and hold strategies, and only Support Vector Machine had the ability to predict the information content of profits among the three models.Originality / Value: Designing a predictive model for stock price movements in the next trading day using artificial neural networks, Support Vector Machine, and Random Forest as the main innovation of the research. The research findings can increase the speed of information dissemination to the market and attract it, which will reduce the impact of informational asymmetry and information-based trading and ultimately enhance market efficiency.
    Keywords: Artificial Neural Network, Profit Information Content, Random forest, Support vector machine
  • Sayyed Mohammad Reza Davoodi *, Marzieh Marzieh Karami Chamgordani, Sayyed Amirreza Hashemi Pages 31-56
    Objective

    One of the key roles of futures markets is to provide risk hedging tools. The optimal strategy for risk hedging is determined by estimating the risk hedging ratio. Calculating the risk hedging ratio and the effectiveness of hedging explicitly depend on the relationship between futures prices and spot prices. Therefore, the aim of this study is to estimate the optimal risk hedging ratio in various timeframes under low and high volatility conditions using a Markov regime-switching multivariate regression model.

    Methodology

    The slope obtained from the Markov regime-switching multivariate regression, representing the optimal risk hedging ratio, is chosen, which is dependent on the choice of timeframes and two cases for the multivariate regression model are adopted according to the level of volatility considered.

    Findings

    The research results on 5 futures contracts in the period from 2014 to 2018 indicate that in three markets, normal (composite), low volatility, and high volatility, risk hedging has been able to reduce risk by at least 20%. In the high volatility market, the optimal risk hedging ratio has reduced volatility by at least 23% in all timeframes (with the mean square error criterion), and the 0/95 timeframe performs the best in terms of the highest reduction in volatility and the lowest risk hedging ratio. In the low volatility market, the optimal risk hedging ratio has reduced volatility by at least 58% in all timeframes, and the 0/05 timeframe performs the best in terms of the highest reduction in volatility and the lowest risk hedging ratio. In the composite market, the optimal risk hedging ratio has also reduced volatility by 21%.Originality / Value: The results of this study not only contribute to the literature on risk hedging but also assist all stakeholders and users in evaluating the level of attention to the risk hedging topic.

    Keywords: hedging ratio, future contract, Quantile Regression, switching Markov
  • Nahad Behzadi, Jamal Bahri Sales *, Saeid Jabbarzadeh Kangarluei, Younes Badavar Nahandi Pages 57-84
    Purpose
    In order to explain stock price crash risk as an index to measure asymmetry in risk, despite its importance in portfolio analysis and pricing of capital assets, no model has been designed. At the same time, it is very necessary to identify effective factors on stock price crash risk in Tehran Stock Exchange, which is a nascent, inefficient and developing market, because this risk is an inhibiting factor in attracting financial resources in capital market. Therefore, in present research, it has been investigated effective specific corporate characteristics on stock price crash risk.
    Methodology
    In this research, data of 127 companies during period of 2011 to 2021 was used and for analysis, structural equation modeling was used in PLS 3 software. Research variables (except dummy variables) have been entered into model in decimal form. Specific corporate characteristics include growth opportunity, agency cost, size, performance and risk of the company, and two measures of the negative skewness coefficient of the stock return and fluctuation of the specific weekly return of the company have been used to measure stock price crash risk.
    Findings
    findings indicate that effect of growth opportunity, size and performance of company on stock price crash risk was negative and significant, and effect of agency costs was positive and significant. Meanwhile, stock price crash risk has been independent of company's risk.Originality / Value: findings of the research showed that the stock price crash risk was independent of other company risks. Therefore, this issue should be considered by investors.
    Keywords: Agency Cost, Growth Opportunity, Performance, Risk of the Company, Size, The Stock Price Crash Risk
  • Ehsan Saadati, Shohreh Yazdani *, Mohammadhamed Khanmohammadi, Davoud Gorjizadeh Pages 85-114
    Purpose
    The present study aims to conduct future research of the role of the determinants of managers' fraud, focusing on the diamond model of fraud.
    Methodology
    To measure the types of fraud and indicators related to the diamond model of fraud from the Likert scale questionnaire which contains three parts (demography, types of fraud, and elements of the fraud diamond model) and 74 declarative sentences were used. Furthermore, SmartPLS Software and the structural equation modeling technique with the partial least squares approach were used to test the hypotheses.
    Findings
    The opportunity side is considered as an influential component on different types of fraud. Moreover, the 'capability' side has an effect on managers' fraud through social engineering, misuse of resources (assets), and earning management with opportunistic purposes, and 'rationalization' is the side that influences on the components of non-application of methods in accounting standards by managers and misuse of resources. Additionally, 'pressure' (motivation) is the side that affects the component of fraud management through social engineering. the sides of the fraud diamond model are only efficient when wich is a matter of separation of management and ownership and no effective processes for the supervision of managers.Originality / Value: In the current research, it was noted that the reason for the occurrence of four types of fraud indicators in Iran What was it based on. The added value of this research is that in most of the articles conducted by the researchers, attention was paid to the fraud triangle model.
    Keywords: Agency Theory, Fraud Diamond Theory, Fraud prevention, Future Studies
  • Faramarz Karami Taleghani, Mohammad Reza Vatanparast *, Javad Rezazadeh, Keyhan Azadi Hir Pages 115-154
    Purpose
    The common feature of the theoretical approaches adopted to study business groups is the presence of internal capital markets in these groups. The accounting literature shows that the efficiency of these markets in allocating resources and performance can be affected by self-interested motives resulting from the agency problem. Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of the ownership-control wedge on the efficiency of internal capital markets of business groups in resource allocation and performance with regard to product market competition.
    Methodology
    This descriptive-correlation research has been done from the perspective of practical purpose and using the post-event approach. . In order to achieve the goal of the research, the data of 18 business groups whose parent companies are listed in the Tehran Stock Exchange or OTC were collected during the years 2015 to 2022 and the study hypotheses were tested using multiple regression with panel data.
    Findings
    the findings of the study show that the ownership-control wedge has a negative and significant effect on the efficiency of resource allocation and the efficiency of the internal capital markets of business groups. Also, the findings only show that the relationship between the ownership-control wedge and the efficiency of the internal capital markets of business groups weakens with the increase in product market competition. However, there was no evidence of the effect of product market competition on the relationship between ownership-control wedge and resource allocation efficiency.Originality / Value: It is important to pay attention to the internal capital markets of business groups as a potential mechanism to facilitate the efficient allocation of resources and achieve strategic advantages. Therefore, by knowing more about the phenomenon of ownership-control gap and its effect on the efficiency of internal capital markets of business groups in the allocation of resources and performance, basic steps can be taken to achieve strategic benefits (such as the development of the domestic economy).
    Keywords: product market competition, Ownership-Control Wedge, Internal Capital Markets, Business Groups
  • Mahdi Filsaraei * Pages 155-188
    Objective

    This research aims to examine the relationship between market competition, CEO extraversion, and the speed of capital structure adjustment in the capital market.Research

    Methodology

    This study is applied in terms of its objective, quantitative in terms of data, deductive in terms of logic, and descriptive-correlational in terms of execution. The preferred method for gathering evidence is post-event. Relationships between variables have been examined using correlation and multiple regression models with a panel data approach. The study employs data from 143 publicly traded companies on the Tehran Stock Exchange during the period from 2012 to 2021. Company data is analyzed and processed using the R software, and multiple regression is used to estimate the research model.

    Findings

    Data analysis results, using multiple regression with a panel data approach at an expected error level of five percent, reveal a significant relationship between market competition and the speed of capital structure adjustment. Furthermore, CEO extraversion strengthens the relationship between market competition and the speed of capital structure adjustment.Originality/Scientific Contribution: The findings of this research not only contribute to the literature on capital structure adjustment speed and market competition but also assist all stakeholders and users in assessing companies' attention to the impact of market competition and capital structure adjustment speed using the theories of limited liability and opportunistic behavior. Additionally, this relationship is analyzed and dissected based on the personality type of the CEO (extraversion). No previous domestic studies have investigated the effect of CEO extraversion on the speed of capital structure adjustment. Therefore, this research is innovative within the country.

    Keywords: product market competition, CEO Extroversion, Capital Structure Adjustment Speed
  • Seyyed Yahya Asadollahi *, Somayeh Matin, Marzieh Yosofinejad Pages 189-212
    Purpose
    The present study examines the effect of dividend policy on the financial stability of banks. For this purpose, the relationship between the dividend policy and the stability of the dividend policy with the financial stability of banks in the long and short term was tested.
    Methodology
    In this research, 23 banks admitted to the Tehran stock exchange and over-the-counter stock exchange in the period between 2011 and 2019 were examined. The data of the research was collected with the approach of mixed data and using the estimation method of the vector autoregression model by the method of co-accumulation of Johansson-Josilius and the vector error correction model and it was statistically analyzed with the help of Eviews software.
    Findings
    The results of the research show that the ratio of dividends paid has a positive and significant effect on the financial stability of banks in the long term, and the ratio of accumulated profits also has a negative and significant effect on the financial stability of banks in the long term, and the findings showed that stability in the distribution policy Dividends have a positive and significant effect on the financial stability of banks in the long term.Originality/scientific added value: The importance of the financial stability of banks in the monetary system has made it necessary to study the effect of profit sharing policies on the financial stability of banks. Dividends can have a great impact on the cost of capital, financial risks and the future price of banks' stocks.
    Keywords: dividends paid, Financial stability, Retained Earnings