فهرست مطالب

نشریه پژوهش های بین رشته ای ادبی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسن اکبری بیرق*، رستم شامحمدی، امینه حقیقی پشتیری صفحات 1-35

    چکیدهنظریه«تکامل بر اساس انتخاب طبیعی» که در نیمه دوم قرن نوزدهم توسط چارلز داروین ارایه شد، صرفا در حیطه زیست شناسی باقی نماند و بر درک عالمان علوم انسانی و اجتماعی از موضوعات مورد مطالعه خود، تاثیر ژرفی نهاد. روان شناسی و نقد ادبی، از جمله معارفی بودند که به لحاظ بینش و روش، تحت تاثیر این نظریه قرار گرفتند و داروینیسم ادبی را بنیان نهادند. داروینیسم ادبی مدعی است رفتارهای ادبی در طبیعت فرگشت یافته بشر ریشه دارد. البته گاه اصطلاح «نقد فرگشتی» جایگزین «داروینیسم ادبی» شده و به جای آن به کاررفته است.در این مقاله کوشیده ایم گزارشی از سیر تاثیرپذیری ادبیات و نقد ادبی از نظریه تکامل(فرگشت) ارایه نماییم و نشان دهیم که نقد ادبی تکاملی(فرگشتی)، با شناسایی نیازهای اساسی و مشترک انسان از قبیل جذابیت جنسی، فرزند آوری، موقعیت اجتماعی، بر پایه روانشناسی و زیست شناسی تکاملی ضمن ارایه خوانشی جدید از متون ادبی به کاوش در شخصیت های انسانی که در ادبیات بازنمایی شده، می پردازد. پس از معرفی این رهیافت به متون ادبی، با روشی توصیفی-تحلیلی، یکی از رمان های عامه پسند معاصر ایران (بامداد خمار) نوشته فتانه حاج سید جوادی را مورد نقد فرگشتی قرارداده، به این نتیجه رسیده ایم که نقدفرگشتی ادبی، ظرفیت بازنمایی محتوای زیستی متون داستانی را دارا است و طبیعت انسانی را به خوبی از طریق تحلیل این نوع متون به تصویر می کشد.

    کلیدواژگان: داروینیسم ادبی، نقد تکاملی، ادبیات داستانی معاصر فارسی، بامداد خمار، طبیعت آدمی
  • طاهره ایشانی، مریم عاملی رضایی، علی جانمحمدی* صفحات 36-76
    سبک شناسی انتقادی با تحلیل لایه های مختلف متن در پی شناسایی مفاهیم پنهان در زیر سطح زبان و کشف ایدیولوژی حاکم بر آن و شبکه های قدرت در متن است. با توجه به آنکه درویشیان نویسنده ای ایدیولوژی محور و معترض و منتقد به وضع زمانه است، شناخت ایدیولوژی ها و در نتیجه، نابسامانی های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی روزگار او اهمیت زیادی دارد. هدف از این پژوهش - که به روش توصیفی، تحلیلی و آماری و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است - آن است که مشخصه های سبک شناسی انتقادی و ایدیولوژی پنهان و روابط قدرت در مجموعه داستان آبشوران آشکار شود. این جستار، به شیوه لایه ای انجام شده و ابتدا کلان لایه بافت به صورت کلی مورد بررسی قرار گرفته و سپس دو کلان لایه روایت و متن، با نظر به رویکرد مریم درپر در سبک شناسی انتقادی، تجزیه و تحلیل شده است. بررسی مولفه های سبک شناسی انتقادی در مجموعه داستان آبشوران، حکایت از آن دارد که کانونی سازی از نوع بیرونی و درونی و نیز مولفه تقابل، از ویژگی های سبکی برجسته این مجموعه داستان است و آنچه اهمیت دارد این است که این مولفه های سبکی، ابزاری برای بیان دو مفهوم ایدیولوژی و قدرت هستند. ایدیولوژی مورد نظر نویسنده، شامل «مبارزه با فقر»، «مبارزه با جهل»، «مبارزه با بی عدالتی» و «مبارزه با سنت» است. همچنین، چنانکه از داستان های درویشیان برمی آید، قدرت در این آثار، مقوله ای زنجیره وار، پیچیده و لایه لایه در تمام سطوح جامعه است.
    کلیدواژگان: سبک شناسی انتقادی، ایدئولوژی، قدرت، درویشیان، آبشوران
  • خلیل بیگ زاده*، پریسا احمدی، سوسن جبری، عبدالرضا نادری فر صفحات 77-102
    آشوب و نظم از تقابل های دوگانه تولید معنا در نشانه شناسی فرهنگی یوری لوتمان هستند. نظم امری ایجابی و سازنده است که با قرار گرفتن در تعامل آشوب که امری سلبی و ویرانگر است، باعث تولید معنا و خلق مفاهیمی پیچیده می گردد. این پژوهش با رویکردی توصیفی - تحلیلی و با خوانشی تطبیقی رمان چاه بابل رضا قاسمی و واحه غروب بهاء طاهر بر پایه الگوی آشوب و نظم یوری لوتمان انجام شده است. دستاورد پژوهش حاکی است که آشوب ازلی و حرکت بال پروانه ای باعث شده تا رخدادها در این رمان ها به صورت غیر خطی و پیشامدها مبتنی بر عدم قطعیت باشند؛ در واقع هر پدیده پیچیده مانند ترس و نابه سامانی از رخدادهایی دیگر تاثیر می پذیرد. این رخدادها مواردی مانند: آشوب ازلی، آشوب پیش از نظم و آشوب پس از نظم است که باعث تغییرات و آشفتگی های در دل متن و شخصیت های داستانی می شود. آنچه در دو رمان بسیار شبیه است، آشوب ازلی است که بنیان اصلی آن، ترس و سرگردانی است و حرکت بال پروانه ای تفاوت عمده این دو رمان است که در رمان چاه بابل به دلیل دوره های زمانی مختلف بسامد بیشتری یافته است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی فرهنگی، یوری لوتمان، تقابل آشوب و نظم، رمان چاه بابل، رمان واحه غروب
  • فاطمه جمالی*، حمید طاهری، ملیکا حاجی شعبانیان صفحات 103-141
    کارل گوستاو یونگ، روانپزشک مشهور سوییسی، قایل به گونه ای دیگر از ضمیر ناخودآگاه است که مبین اندیشه ها و آرزوهای کام نیافته و هراس فردی نبوده، بلکه مخزن گرایش ها و افکاری است که در نزد همه ابناء بشر مشترک هستند. شناخت ضمیر ناخودآگاه که یونگ آن را ناخودآگاه جمعی می نامید، از جمله با مطالعه اسطوره های ملل مختلف میسر می شود که تمایلات و اندیشه های فرا فردی بشر را متجلی می کنند. یونگ با مطالعه گسترده در نظام های اسطوره ای در فرهنگ های گوناگون، مجموعه ای از تصاویر ذهنی جهان شمول را تدوین کرد که در مکتب او با نام کهن الگو مشخص می شوند. تفحص در کهن الگوها نه فقط راهی برای فهم الگوهای عام رفتار بشر، بلکه همچنین شیوه ای برای قرایت نقادانه متون ادبی و آثار هنری است. طریقت نامه عمادالدین فقیه کرمانی از جمله مثنوی های عارفانه قرن هشتم هجری است که از منظر نقد کهن الگویی ارزش پژوهش و مطالعه دارد. در این مقاله قصد داریم صورت های مختلف سنخ های باستانی (کهن الگوها) را در آن مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم و این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای با هدف شناخت و بررسی کهن الگوهای اصلی و فرعی طریقت نامه شاعر مذکور صورت گرفته است و در این تحقیق، مشخص گردید که مهم ترین کهن الگوهای به کار رفته در مثنوی طریقت نامه، شامل پیر خرد، نقاب، سایه و نوزایی یا تولد مجدد می شوند.
    کلیدواژگان: یونگ، کهن الگوها، عمادالدین فقیه کرمانی، طریقت نامه، فرآیند فردیت یابی
  • تهمینه چوبساز، محمد عارف* صفحات 142-169
    هدف این مقاله بررسی تحلیلی و ریشه شناسی عناصر پنهان دراماتیک به ویژه دیالوگ های مصور بوم شناختی و بازی با ذهن در دو اثر مطرح ادبیات نمایشی ایران: 1- نمایشنامه مرگ یزدگرد نوشته بهرام بیضایی، 2- فیلمنامه گربه و ماهی نوشته شهرام مکری، از منظر انسان شناسی نمادگرا است. فیلم نامه ی سینمایی ماهی و گربه شهرام مکری یکی از فیلم های سینمایی معناگرا در حوزه سینمای ایران است که توانسته با فرم و محتوایی جدید در انتقال مفاهیم ذهنی، نظر مردم و منتقدین را در داخل و خارج از کشور به خود جلب کند. مرگ یزدگرد بهرام بیضایی نیز به دلایل نهفته در بطن اثر از ویژگی های کارکردگرایی پنهان، مورد توجه انسان شناسان قرن بیستم از جمله برانیسلاو مالینوفسکی و کلیفورد گیرتز قرار گرفته است.یافته ها نشان می دهد که عناصر طبیعی موجود در متن این دو اثر تیاتری- سینمایی از منظر انسان شنای نمادگرا ریشه در تفکر جهان شمول و زاییده شرایط روحی و روانی مولف کارگردانان آن دو دارد. در این پژوهش از روش توصیفی تحلیلی به تجزیه و تحلیل محتوای کیفی داده ها با تکیه بر شیوه مطالعاتی ژرفانگرانه برای مقایسه جایگاه نمادگرا تصویر و جلوه های پنهان در دیالوگ ها استفاده شده است.
    کلیدواژگان: بیضایی، مرگ یزدگرد، مکری، ماهی و گربه، انسان شناسی نمادگرا
  • اکبر حیدریان*، هاشم صادقی صفحات 143-173

    جستار حاضر که در حوزه مطالعات میان رشته ای قرار دارد؛ به نقد فرهنگ اصطلاحات پزشکی و داروشناسی در ادب فارسی (1394) نوشته مهدی محقق و حمیده حجازی با رویکردی توصیفی انتقادی می پردازد. برای دستابی به این مهم، هم جنبه های صوری و ساختاری کتاب از نظر رعایت اصول نگارش علمی مورد توجه قرار گرفته و هم محتوای کتاب از نظر اهمیت مطالب بررسی شده است. علت انتخاب فرهنگ نام برده توسط نگارندگان این جستار آن است که با وجود تلاش و تدقیق فراوان مولفان درباره تبیین و شرح اصطلاحات پزشکی در ادب فارسی، اطلاعات صریح و مکفی در این فرهنگ وجود ندارد. بر این اساس، مقاله حاضر به دور از هر نوع تعصبات و با رعایت انصاف، بر آن است تا با بررسی مولفه های شکلی و محتوایی کتاب، ضمن کاوش در بنیادهای روش شناختی، نوعی بازخوانی انتقادی از فرهنگ یادشده به دست دهد. 

    کلیدواژگان: فرهنگ اصطلاحات پزشکی، طب سنتی، مهدی محقق، طب در ادبیات فارسی، مطالعات بینارشته ای
  • فاطمه راکعی* صفحات 174-208
    امروزه، در کنار دیگر منابع تاریخی، متون ادبی در عرصه ی پژوهش های تاریخی، از جای گاهی ویژه برخوردارند؛ پژوهش حاضر، بر مبنای داستان «زال و رودابه» ، که به بخش اسطوره ای شاه نامه ی فردوسی تعلق دارد، به تبیین ابعاد مختلف شخصیتی «سین دخت»، مادر «رودابه» می پردازد.از طریق مطالعه ی اسطوره ها، که یک سر در دنیای مه آلود گذشته، و سری دیگر در توجیه هستی، با بیان افسانه ای رویدادهای تاریخی دارند، می توان به مناسبات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی جوامع، و آرمان ها و آرزوهای ملت ها در این زمینه ها پی برد.شخصیت «سیندخت» در شاه نامه، بیش از آن که به وجود واقعی زنی با این نام و مشخصات در تاریخ صحه بگذارد، حاکی از این است که در فرهنگ ایران باستان، و داستان ها و افسانه های بازمانده از آن دوران، که سینه به سینه نقل شده و در دوره های بعد، بعضا به کتابت در آمده، و به حکیم شاعری چون «فردوسی» منتقل شده است، باورمندی و احترام به توان مندی های زنان در مدیریت خانواده، تدبیر امور اجتماعی، و ایفای نقش در حل و فصل معضلات سیاسی، رفع مخاصمات، و پیش گیری از وقوع جنگ و خون ریزی ، دیدگاه رایج بوده است. پژوهش های صورت گرفته در منابع معتبر تاریخی، در خصوص جای گاه زنان در خانواده و جامعه ی ایران باستان، بر یافته های تحقیق حاضر، که بر مبنای مطالعه در شخصیت «سیندخت» در متن ادبی «شاه نامه ی فردوسی» انجام شده است، صحه می گذارد.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، متون ادبی، شاهنامه، فردوسی، سیندخت
  • مژگان ربانی، مهیار علوی مقدم*، محمود فیروزی مقدم، سهند خیرآبادی صفحات 209-241
    این مقاله می کوشد با رویکردی بینانشانه شناسی و بر اساس الگوی رمزگان روایی رولان بارت به تحلیل فیلم اقتباسی «گاو خونی» ساخته بهروز افخمی برگرفته شده ازرمان گاوخونی نوشته جعفرمدرس صادقی بپردازد. در نقد آثار سینمایی، به طور عمده به جنبه های زیبایی شناسی، صحنه پردازی، عناصر بصری فیلم و درون مایه فیلم توجه می شود و دلالت ها، نشانه ها و مولفه های نشانه شناختی و معناشناختی آن، کمتر مورد توجه قرار می گیرد. در تحلیل سینما، رویکرد نشانه شناسی به بررسی، تحلیل و تفسیر کنش دلالت پذیری و فرایند معنا سازی متن می پردازد و فیلم را به عنوان یک نظام نشانه ای تصویری، دربر گیرنده «تصویر»(باز نمودشی)،«شاخص»(نشانه نقش کارکردی برای بازنمود تصویر) و «نماد»(نشانه تلقین کننده معنا از معنای ذاتی تصویر) بررسی می کند. در رویکرد بینانشانه ای، به یاری الگوی رمزگان روایی رولان بارت، یعنی رمزگان هرمنوتیکی، فرهنگی، معنابنی، کنش مند و نمادین، می توان به تحلیل بینانشانه شناختی فیلم های سینمایی از جمله فیلم اقتباسی «گاو خونی» پرداخت. دستاورد این پژوهش این است که با بررسی نظام نشانگانی متمایز بین دو متن زبانی- ادبی و متن تصویری، می توان به تحلیل بینانشانگانی متنی ادبی-روایی(دراین پژوهش: رمان«گاوخونی») وفیلم اقتباسی-روایی(دراین پژوهش: فیلم«گاو خونی») به کمک رمزگان روایی پنج گانه رولان بارت پرداخت که این پژوهش، موجب غنای مطالعات متن شناختی ومطالعات سینمایی می شود.
    کلیدواژگان: بینانشانه شناسی، رمزگان، رولان بارت، گاو خونی»، اقتباس سینمایی
  • حامد صافی* صفحات 242-270
    تاریخ الامم و الملوک» یا تاریخ الرسل و الملوک» نام کتابی است که محمد بن جریر طبری در تاریخ جهان از آغاز خلقت تا پایان سال 302 هجری قمری به رشته تحریر درآورده است. از ابوعلی محمد بلعمی کتابی به دست ما رسیده است که با نام «تاریخ نامه طبری» یا «تاریخ بلعمی» شناخته می شود. باور پژوهشگران بر آن است که بلعمی کتاب طبری را به فارسی برگردان کرده و مطالبی از آن کاسته و بخشی هایی را نیز برافزوده است. در پژوهش حاضر، روایت طبری و بلعمی از رویدادهای روز عاشورای سال 61 هجری قمری، تجزیه، مقایسه و تحلیل شده است. این پژوهش با تکیه بر نظریه فزون متنیت ژرار ژنت انجام شده است. بر اساس این نظریه، همه متون از متون پیش از خویش برگرفته شده اند. متن آغازین، «پیش متن» و متن پسین، «بیش متن» نامیده می شود. در جریان برگرفتگی بیش متن از پیش متن، تغییراتی حاصل می شود که «گشتار» نام دارد. بر اساس نتایج این پژوهش، روایت بلعمی از روز عاشورا نمی تواند ترجمه ای از روایت طبری باشد. اعمال انواع گشتار کمی مهم ترین عامل دگرگونی روایت بلعمی نسبت به روایت طبری بوده است.
    کلیدواژگان: تاریخ طبری، بلعمی، عاشورا، فزون متنیت، ترجمه
  • فاطمه قبادی*، حسینعلی قبادی صفحات 243-281
    درعرصه ادبیات و سینمای ایران معاصر -کمابیش همانند جریان‎های هنری جهانی- عموما ژانرها و رویکردهای هنری با حفظ وجوه تمایز خود زیست می‎کنند.بویژه فاصله میان رویکردهای عینیت گرایانه(objective) ریالیستی و رهیافت‎های ذهنیت گرایانه (subjective) عرفانی، باید ملموس تر باشدچرا که درنگاه اول، پیوند این دو متناقض به نظر می رسد،اما در اخیرا شاهد رخدادهایی هستیم که مرز ژانرهای ادبی و هنری کمرنگ می شودوبرخی متن‎های ادبی یافیلم‎ها به سوی بیناژانری حرکت کرده‎اند.درجریان‎های فکری بین‎الاذهانی جامعه مدرن،شکل گیری بیناژانری افزونتر ازادب و هنر کلاسیک و زمان تسلط رمانتیسم صورت گرفته است ودرمتن ادبی و هنری،مفاهیم یا درونمایه‎ها ومضامین ژانرهای مختلف رقیب،گاه باهم درآمیخته وآشتی کرده‎اند.درقلمرو فرهنگ،هنر وادب ایران، چنین آثاری ممکن است روابط بینامتنی استوار بامیراث های غنی ایرانی - اسلامی در عالم هنر و ادبیات پیدا کنند و در تراز سرآمدی جای بگیرند. فیلم خورشید مجیدمجیدی با تحولی بارز نسبت به دیگرآثار،واجدچنین ویژگی هایی شده است.مجیدی موفق شدقدسیت وشاخصه های عالم غیب رادر مولفه های ژانر ریالیستی فیلم خود؛بازبتاباند و ممزوج سازد در فضا و درونمایه ای عرفانی بنشاند و با این ترکیب نغز، فیلمی بیناژانری ونوآورانه عرضه کند.مسیله این پژوهش،کاویدن وجوه ظهور این بیناژانریت متمایزوبدیع است که به نظر می‎رسد بانظریه ها و مبانی تحولات متن پژوهانه دهه‎های اخیر سازگار باشد.روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی است و برمبنای نمادشناسی و باترکیبی از تحلیل گفتمان، نقدژانرونظریه های متن شناختی وبینامتنی،چهارچوب نظری آن شکل گرفته است.چشم‎انداز نتیجه تحقیق،نشانگرظهور شاخصه های بیناژانری ریالیستی - عرفانی درفیلم خورشیدمجیدمجیدی است و اودر این فیلم توفیق یافت تا واقعیت را با معرفت قدسی و عرفان و محبت باهم در بیامیزدواز حیث درونمایه،نوآوری و ژرف‎نگری ویژه ای رادر این فیلم به منصه ظهور برساند.
    کلیدواژگان: بیناژانریت، رئالیسم عرفانی، قدسیت، واقعیت، خورشید
  • ایوب مرادی* صفحات 282-309

    دوره نوجوانی از حساس ترین برهه های زندگی محسوب می شود. موضوع شکل گیری هویت و دغدغه های مربوط به آن، از مسایل مهم این دوره است که هرگونه اختلال در آن، می تواند آثار منفی بلندمدتی بر روان نوجوان داشته باشد؛ به ویژه آنکه قضاوت های دیگران در شکل گیری ساختار هویتی نوجوان نقش دارد. دراین میان وجود نقص های جسمانی و شخصیتی مشهود یا غیرمشهود، می تواند بر قضاوت دیگران و همچنین نگرش نوجوان به هویت خویشتن اثرگذار باشد. اروینگ گافمن جامعه شناس مشهور کانادایی طی نظریه کنش اجتماعی به بررسی انواع نقص ها یا به تعبیر او داغ های ننگ موثر بر شخصیت و روابط افراد پرداخته است. از نگاه او هویت افراد از سه راه عیب های جسمانی، اختلال های شخصیتی و تفاوت قومیتی می تواند دچار داغ خوردگی شود. در این وضعیت یا داغ خوردگی فرد از سوی دیگران قابل مشاهده است و یا اینکه نشانی از عیب در ظاهر وجود ندارد. در حالت اول شخص در پی مدیریت اثرات منفی داغ خواهد بود و در حالت دوم اصلی ترین دغدغه، پنهان کردن داغ ننگ است. موقعیتی که پدیدآورنده ترس و اضطراب است. رمان «طعم سیب زرد» از ناصر یوسفی ازجمله رمان های موفق نوجوان است که نویسنده طی آن به موضوع تاثیر داغ های ننگ شخصیتی و قومیتی بر روان شخصیت ها پرداخته است. پژوهش حاضر که به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است در پی بررسی تاثیر داغ ننگ بر ایجاد اضطراب در شخصیت های اصلی این رمان یعنی «سینا» و «نثار» است که اولی به دلیل نقص های شخصیتی و دومی بر اثر ملیت افغانی اش دچار داغ خوردگی اند. مسیله ای که باعث بروز بحران های جدی و انزوای آنان شده است.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، داغ ننگ، رویت پذیری، مدیریت تاثیرگذاری، رمان طعم سیب زرد
  • عفت نقابی *، محمدرضا طوسی نصرآبادی صفحات 310-335

    پژوهش حاضر با نگاه میان رشته ای ادبیات و علوم شناختی به بررسی مفهوم سازی استعاری احساسات عشق و غم در دیوان اشعار فارسی ملامحمد فضولی بغدادی اختصاص دارد. در مورد ضرورت اتخاذ ماهیت میان رشته ای این پژوهش باید گفت تحلیل فهم متن از جنبه میان رشته ای، بررسی آن را بر اساس اصول علومی مانند زبان شناسی شناختی ممکن می سازد. تحقیق حاضر پژوهشی توصیفی-تحلیلی با رویکرد نظریه استعاره شناختی است. این پژوهش در پی پاسخ به این سوالات است که کلان الگوهای استعاری فضولی در بیان احساسات عشق و غم در اشعارش کدامند و چه تفاوتی با حوزه های مبدا استعاری از دید کوچش (2000) در باب حوزه های استعاری احساسات دارند؟ آیا مفهوم سازی استعاری احساسات در اشعار فضولی بغدادی با الگوی مفهوم سازی استعاری جهانی تطابق دارد یا مفهوم سازی احساسات به صورت فرهنگی و خاص است؟ با بررسی تعداد 5814 بیت شعر از دیوان فارسی فضولی مشخص شد 122 عنوان عبارت استعاری احساس غم و 107 عنوان عبارات استعاری در حوزه عشق را شامل می شوند و کلان الگوهای استعاری به ترتیب بسامد مشخص شدند. همچنین مشخص شد که احساسات عشق و غم در اشعار فضولی بغدادی با قلمروهای مبدا استعاری کوچش (2000) شباهت ها و تفاوت هایی دارند. شباهت‎ قلمروهای استعاری کوچش و فضولی در مفهوم سازی استعاری احساسات نشان از فرضیه جهانی استعاره های مفهومی است. این شباهت ها ناشی از حالات فیزیولوژیکی و رفتاری احساسات مذکور یا واکنش های ناشی از این احساسات است. تفاوت های قلمروهای مبدا استعاری مورد نظر کوچش و فضولی هم ناشی از عقاید و باورهای فرهنگی گروه اجتماعی و فرهنگی خاص فضولی بغدادی است.

    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، معنی شناسی شناختی، استعاره غم، استعاره عشق، فضولی بغدادی
  • سهیلا نوربخش بیدختی*، فرنگیس فرهود صفحات 336-361

    یکی از جنبه های مهم تحلیل متن ادبی، بررسی چگونگی درک و تعبیر آن از سوی خواننده است. نظریه های فضاهای ذهنی (فوکونیه، 1997) و آمیزه مفهومی (فوکونیه و ترنر، 2002) دو نظریه شناختی هستند که می توانند نحوه دریافت خواننده از متن را تحلیل کنند. این پژوهش با هدف آشنایی مخاطب با چگونگی درک معنی، در چارچوب نظریات مذکور و به روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی دو روایت پرداخته است: بازگردانی بخشی از داستان کاوه آهنگر در شاهنامه و حکایتی از رساله دلگشای عبید زاکانی. دلیل انتخاب داستانی از شاهنامه، شاخص بودن آن اثر روایی در مجموعه آثار ادب پارسی است و حکایت عبید زاکانی می تواند نماینده ژانر طنز در ادبیات باشد، در حالیکه بیان شاهنامه جد است. این دو اثر می توانند نماینده نوع ادبی زیرمجموعه خود باشند. مطالعه پیش رو بر آن است که فضاهای ذهنی خرد و کلان و نقش فضاسازها در تغییر دریافت های متن را طی فرایند مفهوم سازی تبیین نماید. تحلیل این متون روایی نشان می دهد که چگونه فضاهای اصلی و درونه ای یک روایت تحت تاثیر فضاسازها شکل می گیرند و چگونه نگاشت میان آنها باعث ایجاد فضاهای آمیزه می شود. این تحلیل همچنین دو نوع فضای ذهنی عاطفی و غیرعاطفی را که در قالب آمیزه مفهومی بوجود می آیند، آشکار کرده و مشخص می کند که گاه غلبه فضای ذهنی عاطفی بر غیرعاطفی یا بر عکس، می تواند در ایجاد ژانرهای مختلف روایی موثر باشد.

    کلیدواژگان: فرایند مفهوم سازی، فضاهای ذهنی، آمیزه مفهومی، روایت ادبی، ژانر ادبی
  • مجید هوشنگی* صفحات 362-396
    نقش شارحان و مفسرین در تفهیم، ساختارمندی، تاویل، دسته بندی و در نهایت، پویایی و کاربردی نمودن داده-های فکری فلاسفه، جایگاهی ثانوی و گاهی همطراز با خود اندیشمندان را داراست؛ در این میان، ژیل دولوز، فیلسوف و متفکر فرانسوی با بازخوانی و تحلیل نظام اندیشگانی نیچه ودیگران، موفق به خلق و زایش نظریه های نوینی در حوزه ی تفکر شده است. او نظریه ی شخصیت مفهومی را از تطبیق نظام روایی افلاطون، دکارت، نیچه و چند نویسنده ی دیگر ابداع کرد و معتقد بود که شخصیتی چون زرتشت، بواسطه ی برخورداری از مولفه ها و مشخصه هایی، شخصیت مفهومی برساخته ی نیچه است. از سویی، می توان در تحلیل داده ها و مشخصه هایی که دولوز در تبیین شخصیت مفهومی بیان می دارد، شمس مولانا را نیز دارای این ظرفیت و قابلیت دانست و در نگاهی تطبیقی، این دو را در یک خویشاوندی مشترک تحلیل کرد. لذا این پژوهش با روش تحلیلی- توصیفی، و با بهره گیری از بن مایه ی نظری دولوز، به تحلیل این دو شخصیت در چهارچوب نظریه ی شخصیت مفهومی پرداخته است و در نهایت به این نتیجه خواهد رسید که هم شمس مولانا و هم زرتشت نیچه از یک آبشخور فکری و در چهاچوب شخصیت مفهومی خلق شده اند و هر دو برخاسته از اصل بدلیت، نقاب و امر فراتاریخی بوده و دارای مشخصه های تاثری، نسبتی و پویایی در این ساخت فلسفی و روایی هستند.
    کلیدواژگان: شخصیت مفهومی، مولوی، ژیل دولوز، شمس، زرتشت
|
  • Hassan Albari Beiragh *, Rostam Shahmohammadi, Amineh Haghighi Poshtiri Pages 1-35

    AbstractThe idea of "evolution based on natural selection" was introduced by Charles Darwin in the second half of the nineteenth century, it did not remain only in the field of biology and had a profound effect on the understanding of humanities and social scientists of the subjects they studied. Psychology and literary criticism were among the teachings that were influenced by this theory in terms of insight and method, and founded literary Darwinism. Literary Darwinism claims that literary behaviors are rooted in mankind evolved nature. Of course, sometimes the term "evolutionary critique" has replaced "literary Darwinism" and been used instead.In this article, we have tried to present a report on the influence of literature and literary criticism on the theory of evolution and show that evolutionary literary criticism seeks to identify basic and common human needs such as: sexual attractiveness, childbearing, social status and Like them. Therefore, based on evolutionary psychology and biology, while presenting a new reading of literary texts, to explore the human characters represented in literature. After introducing this approach to the literary text, using a descriptive-analytical method, one of the most popular contemporary Iranian novels (Bamdad Khomar) written by Fataneh Haj Seyed Javadi has been Evolutionary Criticism examined. We have come to the conclusion that literary evolutionary critique, Has the capacity to represent the biological content of fiction texts, it depicts human nature well through the analysis of these types of texts.

    Keywords: Literary Darwinism, Evolutionary Criticism, Contemporary Persian Fiction, Bamdad Khomar, Human Nature
  • Tahereh Ishany, Maryam Ameli Rezaei, Ali Janmohammadi * Pages 36-76
    By analyzing the different layers of the text, critical stylistics seeks to identify hidden concepts beneath the surface of the language and to discover the ideology that governs it and the networks of power in the text. Given that the Dervishian are ideological, protesting, and critical writers of the time, understanding the ideologies and, consequently, the social, economic, and cultural disorders of his day is of great importance among his works. The present study was done with a critical stylistic approach and in a layered manner using descriptive-analytical and statistical methods; It seeks to answer these questions: First, what are the most obvious stylistic features of Ali Ashraf Darvishian's stories with regard to layered stylistics? What is the hidden ideology of the hypertext of Dervishian stories? And how are power relations manifested in the stories of Ali Ashraf Darvishian? The results of this study indicate that the most prominent feature of the style of Darvishian's stories is the application of the element of the centralization and the author's ideology includes "fight against poverty", "fight against ignorance", "fight against injustice" and "fight against tradition". Also, as can be seen from the Darvishian stories and looking at Michel Foucault's definition of power, it can be said that power in this series of stories is a chain, complex and layered category at all levels of society.
    Keywords: Critical Stylistics, ideology, Power, Darvishian, Abshouran
  • Khalil Baygzade *, Parisa Ahmadi, Sosan Jabri, Abdoireza Naderifar Pages 77-102
    Chaos and order are dual opposites of meaning production in Yuri Lutmann's cultural semiotics. Order is a positive and constructive thing that, by being in the interaction of chaos, which is a negative and destructive thing, causes the production of meaning and the creation of complex concepts. This article aims to make a comparative reading of Reza Ghasemi's novel The chahe Babol and Baha Taher's Vahei Ghorob based on the pattern of chaos and order by Yuri Lutman with a descriptive-analytical approach.The results of the research indicate that the authors have expressed their inner feelings in the structure of fictional characters in dealing with the new atmosphere and different culture based on chaos and disorder in the text of the two novels Chah Babol and Vahei Ghorob.Eternal turmoil and butterfly wing movement make events in these novels nonlinear and events based on uncertainty; In fact, any complex phenomenon, such as fear and disorder, is affected by other events.These events are things like: eternal turmoil, pre-order chaos and post-order chaos that cause changes and turmoil in the heart of the text and fictional characters. What is very similar in the two novels is the eternal turmoil, the main basis of which is fear and confusion, and the butterfly wing movement is the main difference between the two novels, which has become more frequent in the novel Chah Babol due to different time periods.
    Keywords: Cultural semiotics, Yuri Lutman, Confrontation of Chaos, Order, The Novel of the Cahe Babol, The Novel of Vahe Ghorob
  • FATEMEH JAMALI *, Hamid Taheri, Melika Haji Shabanian Pages 103-141
    The famous Swiss psychiatrist Carl Gustav Jung believes in another kind of subconscious mind, which expresses unfulfilled thoughts and aspirations and is not an individual fear, but a repository of tendencies and thoughts that are common to all human beings. Understanding the subconscious, which Jung calls the collective subconscious, is possible, for example, by studying the myths of different nations that manifest human transcendental tendencies and thoughts. Jung extensively studied the mythological systems in various cultures and compiled a collection of universal mental images, which in his school are called archetypes. Archaeological examination is not only a way to understand general patterns of human behavior, but also a way to critically read literary texts and works of art. Emad al-Din Faqih Kermani's treatise is one of the mystical Masnavi of the eighth century AH, which is worth researching and studying from the point of view of archetypal critique. In this article, we intend to analyze the various forms of ancient types (archetypes) in it and this research has been done by descriptive-analytical method and using library resources with the aim of recognizing and examining the main and secondary archetypes of the poet's treatise. In this study, it was found that the most important archetypes used in Masnavi Tarighatnameh include old age, mask, shadow and rebirth or rebirth.
    Keywords: Young, Archetypes, Emadeddin Faqih Kermani, Tariqnameh, The process of individualization
  • Tahmine Choobsaz, Mohammad Aref * Pages 142-169
    The purpose of this article is to study hidden dramatic elementsEspecially ecological illustrated dialogues and mind games in “Death of Yazdgerd" play by Bahram Beyzai, and "Cat and Fish" screenplay by Shahram Mokri, from a symbolist anthropological perspective, analytically and etymologically. These works are symbolic semantics with a new form and content which transmit of mental concepts in Iranian dramatic literatures. Therefore, they were considered by many critics and people inside and outside Iran. With using the symbolist anthropological approach,The death of Yazdgerd Bahram Beizai has also been considered by twentieth-century anthropologists, including Branislav Malinowski and Clifford Geertz, for reasons hidden in the work of hidden functionalist features.this article shows that these two works text elements are rooted in universal thinking, which has enabled these two works to communicate with the world through symbolic effects. This article has been prepared by descriptive-analytical method and has also been analyzed by qualitative content analysis method.
    Keywords: Beyzai, Death of Yazdgerd, Mokri, Cat, Fish, Symbolic anthropology
  • Akbar Heidarian *, Hashem Sadeghi Pages 143-173

    The present study aims to criticize "the dictionary of medical and pharmacological terms in Persian literature" written by Mehdi Mohaghegh and Hamideh Hejazi in 2015, with a descriptive-analytical approach. To this end, all graphical and structural aspects of the book were investigated in terms of the principles of scientific writing. On top of that, the book's content was analyzed in terms of its contribution to the literature. The lack of explicit and sufficient terms in the mentioned book was the primary motivation of the present book, though the book's writers had provided enough information regarding the determination and explanation of medical and pharmacological terms in Persian literature. In this vein, the present study, without any biases and fairness, aims to provide a critical review of the mentioned book and explore the methodological foundations by analyzing the book's graphical and structural aspects.

    Keywords: dictionary of medical, traditional medicine, Mehdi Mohaghegh, medical Persian literature, Interdisciplinary studies
  • Fatemeh Rakei * Pages 174-208
    Along with the historical sources the literary texts, possess a lofty position. The present research is based upon the story of Zal and Roodabeh which has been excerpted from the mythological part of Ferdowsi’s SHahnameh, the great Iranian epic. The research has focused upon the character of Sindokht, Roodabeh’s mother and wife of Mehrab Kaboli. Sindokht Character has been studied from the mythological scope, the scope which one of its ends penetrates into the misty unknown ancient world and its other end links to the history with all its upheavals. Sindokht is a symbol and the manifestation of the approach of Iranian culture with women. The stories of SHahnameh have been transferred orally from one generation to another and at length with the gifted talent of Ferdowsi they have been crystalized in the format of poetry. The story relates the women’s role and their deliberation in managing the family and settling down the political and social tensions to prevent inevitable wars. The findings of the research shows the position of women in the sphere of ancient Iran, endorsed by the findings historical recourses about the status of women in the family among Aryan people and the ancient Iranians.
    Keywords: Historiography, Literary texts, Ferdowsi, Shahnameh, Sindokht
  • Mozhgan Rabbani, Mehyar Alavi Moghaddam *, Mahmoud Firouzimoghaddam, Sahand Kheirabadi Pages 209-241
    This article tries to analysis an adaptation film "Bloody Cow" by Behrouz Afkhami from a novel by Jafar Modarres Sadeghi based on the intersemiotics and the pattern of Roland Barthes’ narrative codes. In the criticism of cinematic works, we pay attention to the aesthetic aspects, staging, visual elements of the film and the theme of the film, mainly, and its semantic and signs meanings, semiology components are paid less attention. In analysis of cinema, the semiotic approaches pay attention to examines, analyzes and interprets the act of signification and the process of textualization, and the film as a signal visual system, including "image", "index” and the "symbol". In the intersemiotics approach, base on Roland Barthes’ pattern of narrative codes, ie. hermeneutic, cultural, semantic, active and symbolic codes, it is possible to analyze the analysis of cinematic films, including the adaptation of "Blood Cow". The result of this research is that by examining the distinctive sign system between these two linguistic-literary text and the visual text, it is possible to analyze the intersemiotics between a literary-narrative text (in this research: Blood cow novel) and the adaptation-narrative film (in this research: Blood Cow film). The analysis of intersemiotics of cinematic works, including the adaptation film"Bloody Cow" base on these narrative codes, enriches textual and cinematic studies.
    Keywords: intersemiotics, Codes, Roland Barthes, Blood Cow, cinema adaptation
  • Hamed Safi * Pages 242-270
    History of Nations and Kings" or "History of Messenger and Kings" is the name of a book written by Mohammad Jarir Tabari in the history of the world from the begining of creation to the end of the year 302 AH. We have received a book from Abu Ali Muhammad Bal'ami known as the "History of Tabari" or "Tarikh Bal'ami". Scholars believe that Balami translated Tabari's book into Persian and reduced some of its contents and added parts. In the present study, the narrations of Tabari and Bal'ami from the events of Ashura on the year 61 AH have been analyzed, compared and analyzed. This research is based on Hypertextuality. According to this theory, all texts are taken from previous texts. The opening text is called the "Hypotext" and the last text is called the "Hypertext". During overwriting, changes are made to the text called "Transformation". According to the results of this study, Balami's narration from the day of Ashura can not be a translation of Tabari's narration
    Keywords: History of Tabari, Balami, Ashura, Hypertextuality, Translation
  • Fatima Qobadi *, Hosseinali Ghobadi Pages 243-281
    In the field of contemporary Iranian literature and cinema - more or less like the world art currents - genres generally live with their distinctive aspects. Especially the gap between realist and mystical approaches is quite tangible, but in recent decades we have seen events that break the boundaries of genres and some literary texts or films have moved to the inter-genre, which is one of the results of the intersubjective currents of thought in modern society, and in literary and artistic texts, competing concepts or themes are sometimes intertwined and reconciled. Naturally, such works find strong intertextual relations with the rich Iranian-Islamic heritage in the world of art and literature are at the forefront. Obviously, Majidi's film Khorshid has achieved such a feature with a significant change. Majidi succeeded in incorporating seemingly inconsistent genres of realism in mystical works, and with this combination of narcissism, he presented a film in the inter-genre, anti-traditional, unfamiliar, and innovative atmosphere. The purpose of this research is to explore the aspects of the emergence of this innovative inter-genre, which seems to be consistent with the foundations of the textual developments of recent decades. The research method is descriptive-analytical and its theoretical framework has been formed based on genre critique and genre studies. In summary, the perspective of the research results show the emergence of realist-mystical inter-genre features in Majid Majidi's film Khorshid Majidi, and he has succeeded in combining reality with holiness and love and representing his artistry and holism in this film.
    Keywords: inter-genre, Mystical Realism, Sanctity, reality, khorshid
  • Ayoob Moradi * Pages 282-309

    Adolescence is one of the most period in life. The issue of identity formation and related concerns is one of the other issues related to this period that any disorder in its process can have negative effects. In particular, the judgments of others play an important role in shaping the identity structure. Meanwhile, the presence of physical, personality or behavioral defects and defects in adolescents. can affect the judgment of others on the one hand and the adolescent's attitude to self-identity on the other. Irving Goffman, has studied various types of defects affecting the personality and social relations of individuals through his theory of social action. According to this sociologist, individuals' identities can be damaged in three ways: physical disabilities, personality disorders, and ethnic differences. In this condition, either the burn is visible to others or there is no sign of a defect in appearance. the main concern is to hide the stigma. A situation that creates fear and anxiety. Nasser Yousefi's novel "The Taste of Yellow Apple" is one of the most successful teen novels in which the author deals with the effect of the stigma of personality and ethnicity on the psyche of the characters. The present study, which has been done by descriptive-analytical method, seeks to investigate the effect of stigma on the main characters of this novel, namely "Sina" and "Nesar", the former suffering from personality defects and the latter due to his Afghan nationality. An issue that has led to serious crises and their isolation.

    Keywords: social anxiety, Stigma, Visibility, Impression Management, Taste of Yellow Apple Novel
  • Effat Neghabi *, Mohammadreza Tusi Pages 310-335

    The present study, with an interdisciplinary view of literature and cognitive sciences, is dedicated to the study of the metaphorical conceptualization of the emotions of love and sadness in the Persian poems by Mulla Mohammad Fozuli Baghdadi. The issue of this research is what metaphors do Fozuli's Persian poems contain in the field of conceptualizing the said feelings? By examining the number of 5814 poems from Fozuli's Farsi poems it was found that 122 of metaphorical expressions of sadness and 107 of metaphorical expressions in the field of love were included. The conceptual metaphors of emotions in the poems are a reflection of the mentality and type of thinking of its creator, as well as the socio-cultural context of its metaphors. The findings of this research indicate that the emotions of love and sadness in Baghdadi's poems have similarities and differences with the realms of the metaphorical source of Kovecess (2000). The similarity of the metaphorical realms in the metaphorical conceptualization of emotions is a proof of the universal hypothesis of conceptual metaphors. The differences in the metaphorical origin realms in terms of Kovecess and Fozouli are also caused by the cultural beliefs of the specific social and cultural group of Baghdadi.

    Keywords: Persian poetry, Cognitive linguistics, Cognitive semantics, emotion metaphors, Fozuli Baghdadi
  • Soheila Nourbakhsh Beidokhti *, Farangis Farhood Pages 336-361

    In cognitive linguistics, the meaning of linguistic units is determined by the context of use and meaning interpretation is a dynamic process referred to as conceptualization. The conceptualizers are actively involved in this process through developing some on-line mental representations called mental spaces (Fauconnier,1997). Thus these mental spaces and blended spaces derived from them contribute to making sense of complex ideas people perceive through language. Focusing on conceptualizers as the major sources of meaning, cognitive linguistics has proved to be a practical and efficient framework to analyze literary texts. The aim of the present article is to show how the people interpret literary narratives through generating mental spaces. The study tries to give a descriptive-analytic account of two narratives namely the restatement of one part of Kave-e-Ahangar story in Shahnameh and a fable in resale-e-delgosha, two works representing tragic and comic narration respectively. This research used space builders as clues to specify the micro and macro level mental spaces of two narratives. The analysis also revealed that two main conceptual blends would merge in a narrative: emotive and non-emotive that one of them might be dominant in a specific literary genre.

    Keywords: conceptualization, mental spaces, conceptual blending, literary narrative, literary genre
  • Majid Hushangi * Pages 362-396
    The role of commentators and expounders in understanding, structuring, interpreting, categorizing, and finally, dynamizing and applying the intellectual data of philosophers has a secondary and sometimes equal position with the thinkers themselves. Meanwhile, the French philosopher and thinker Gilles Deleuze, by readout and analyzing the thought system of Nietzsche and others, has succeeded in creating and giving birth to new theories in the field of thought. He developed the generality of conceptual personality from the adaptation of the narrative system of Plato, Descartes, Nietzsche, and other authors, and he believed that a figure such as Zoroaster was a conceptual figure constructed by Nietzsche by his components and characteristics. On the other hand, in analyzing the data and specs that Deleuze expresses in explaining the perceptual personality, Rumi's Shams can also be considered as having this capacity and capability, so in a comparative view, and analyze them in a usual common kinship. Therefore, this research cum an analytical-descriptive system using Deleuze's theoretical basis, analyzes these two personalities in the framework of conceptual personality theory, and eventually infers that both Rumi's Shams and Nietzsche's Zarathustra are from an intellectual source. In the personality framework, a concept created that both arise from the principle of imitation, mask, and transhistorical matter and have the characteristics of influence, relativity, and dynamism in this philosophical and narrative construction.
    Keywords: Conceptual Personality, Rumi, Gilles Deleuze, Shams, Zoroaster